sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Pito-ongelmista kärsivä Päivärinta toiseksi Kroatiassa

Pekka Päivärinta/Kirsi Kainulainen paransi pykälällä lauantaista suoritusta ratamoottoripyöräilyn sivuvaunujen MM-sarjan toisena kisaviikonloppuna Kroatian Rijekassa. Suomalaispari johti sunnuntaina ajettua kilpailua suurimman osan, mutta voitto lipsahti käsistä lipsuvan renkaan vuoksi.

Kuva: Mark Walters

Päivärinnan LCR-BMW:n takarenkaan pito loppui kilpailun neljännellätoista kierroksella ja takana kärkkynyt sveitsiläispari Schlosser/Hofer karkasi voittoon 10 sekunnin turvin. Sunnuntaisen Gold Race-kilpailun kärkikaksikko oli omaa luokkaansa, sillä kolmanneksi ajanut ranskalaisduo Delannoy/Rousseau jäi Päivärinnasta reilut 20 sekuntia.

Rengasongelmat oli Päivärinnan tiedossa jo ennen kilpailua, mutta tällä kertaa pidon menetys kismitti tavallista enemmän.
- Kyllähän se harmittaa. Me valkattiin kovin mahdollinen rengas kisaa varten, muttei sekään auttanut. Tuo Schlosserin peli on kevyt ja sen turvin heidän renkaansa kestää paremmin, pähkäili Päivärinta kisan jälkeen.
- Täytyy muistaa, että sarja on tänä vuonna erittäin kova ja kakkostila tuossa porukassa on kova juttu, arvelee sipoolainen kääntäen huomionsa jo tulevaan. No, sarja on pitkä ja yksi meille hankala rata on takana. Mitään ei ole ratkaistu, kamppailu jatkuu jo viikon kuluttua.

Sivuvaunujen Gold Race keskeytettiin neljän ajetun kierroksen jälkeen kolarin vuoksi. Brittiläisranskalainen kaksikko Tim Reeves/Gregory Cluze johti kilpailua tuolloin vajaan sekunnin erolla viidennestä starttiruudusta lähteneeseen Päivärinnan pyöräkuntaan. Kilpailun voittajapari oli kolmantena.

Suomalaiskaksikko aloitti uusintastartin pirteästi ja kaappasi piikkipaikan toisella kierroksella. Parhaimmillaan Päivärinta/Kainulainen kasvatti eron sekuntiin, mutta sitten loppui pito ja Schlosser/Hofer meni menojaan.

Sveitsiläispari vankisti asemiaan sarjakärkenä kihottaen etunsa jo 10 pisteeseen. 56 pistettä kasannut suomalaispari on toisena ja yhdeksän pinnaan vähemmän ansainnut ranskalaiskaksikko kolmantena. Sunnuntain kilpailussa viidenneksi jätetty Reeves/Cluze on jo 16 pistettä Päivärinnan takana. Hallitseva mestarikaksikko Bennie Streuer/Geert Koerts ei Rijekassa loistanut ja jatkaa sarjaa viidentenä 32 pisteellään.

Kahdeksan osakilpailuviikonloppua käsittävä Superside WC-sarja jatkuu juhannuksena Unkarin Pannoniaringillä ajettavilla kahdella kilpailulla. Mestaruus selviää viimeistään syyskuun lopulla Donongtonin radalla Englannissa.

Sade toi ohjelmaa Kemoran RR-viikonloppuun

Toinen kilpailupäivä road racingin SM-sarjan toisessa osakilpailussa Kemoran radalla oli kaatumisten sävyttämä. Viileys ja sade pitivät radan pinnan liukkaana ja sen myötä kaatumisia nähtiin paljon tavallista enemmän.
Superbike-luokan voittaja Aleksi Kyllästinen oli yhtä hymyä kahden voiton jälkeen.

Sunnuntaipäivä käynnistyi tihkusateessa, joka ei hellittänyt koko kisapäivän aikana.
Superbike-luokassa voiton vei eilisen tapaan Aleksi Kyllästinen. Mies kertoi radan olleen todella liukkaan, mutta se ei Kyllästisen ajossa juuri näkynyt. Hän lähti viemään letkaa ja venytti nopeasti pienen kaulan takanaan kakkospaikasta tiukasti kilpailleisiin Tapio Pirilään ja Ville Valtoseen.

– Nyt meni kyllä kisaviikonloppu putkeen. Meillä meni avauskisa Jurvassa ihan penkin alle, ei saatu pyörän säätöjä tasapainoon. Takajousituksen säätö oli siellä vielä huono, se teki pyörästä todella vaikean ja rauhattoman ajaa. Nyt on löydetty säädöt kohdalleen ja Kawasaki istuu käteen loistavasti, kertasi Kyllästinen.

Varmalla otteella voiton napannut Kyllästinen kuuluu sarjan konkareihin. Mies ajoi vuosien ajan 600-luokassa kärkiryppäässä mutta piti kolmisen vuotta ajotaukoa. Nyt tauon jälkeen tuntuma on jälleen löytynyt ja taidot näyttävät olevan tallessa.

– Kyllä tässä on tarkoitus ajaa kaikki tämän kauden jäljellä olevat SM-kisat. Tästä on tietysti hyvä lähteä seuraaviin kisoihin ja ajaminen tuntuu kivalta kun pyörä pelaa nyt noin hienosti, totesi Kyllästinen.

Kakkostilan nappasi lopulta hallitseva mestari Tapio Pirilä, joka onnistui ohituksessaan Ville Valtosesta. Valtosen takana neljänneksi kiiruhti Mika Hautala ja viidenneksi Jan Kopponen.
Superstock-luokan kilpailu oli eilisen tapaan Niki Tuulin näytöstä. Tuuli hallitsi sadekelin metkut parhaiten ja otti kärkipaikan heti lähdöstä.

Kakkostilasta sen sijaan käytiin hieno taistelu, jonka edukseen käänsi Iikka Ahonen. Hän repi eroa Marko Vuorioon ja Jani Rättöön, jotka kamppailivat kolmospaikasta. Podiumille lopulta Tuulin ja Ahosen kanssa kiipesi Marko Vuorio.

Kumpikin isojen pyörien lähdöistä ajettiin sateen vuoksi lyhennettyinä ja molemmissa lähdöt jouduttiin uusimaan alkukierrosten kaatumisten vuoksi. Pahoilta loukkaantumisilta vältyttiin, vaikka moni kuski joutui turvautumaan ambulanssikyytiin kaatumisen seurauksena.

Päivän jännittävin voittokamppailu nähtiin KTM RC390 Cup -lähdössä. Siinä letkaa veti koko kisan ajan nuori Peetu Paavilainen. Kokeneet vanhat mestarit Vesa Kallio ja Kari Vehniäinen kärkkyivät sopivaa tilaisuutta ja lopulta aivan kisan loppuhetkillä Kari Vehniäinen kuittasi mutkassa sekä Paavilaisen että Kallion. Kolmikko syöksyi maalilinjan yli yhtenä nippuna, jossa Vehniäinen oli ykkössijalla, Paavilainen toisena ja Kallio kolmantena.

Sivuvaunullisten voittoon ajoi pari Jari Oinonen / Roope Pitkonen. Toiseksi kiirehtivät Markku Artiola / Joonas Salu. Kolmossijalle ajoivat Pasi Vepsä / Arto Pöyhönen.

Nuorimpien kuskien MiniGP-luokassa voittoon ajoi Niko Lehtiranta. Roope Koivisto nappasi kakkossijan ja kolmanneksi ajoi Rico Salmela.

Moto3-luokan voitti Janne Nurmi. Moriwaki Cupin voiton vei Leevi Johansson ja Honda CBR 500 Cupin ykköspokaalin vei Ville Kandelin.

Road racingin SM-sarja jatkuu 9.-10.7. Pärnun Auto24Ringillä ajettavalla sarjan kolmannella kisaviikonlopulla.

Road racingin SM-sarjan toisen viikonlopun tuloksia löytyy täydellisinä nettiosoitteesta www.race-monitor.com/Results/Race/43559

Päivärinta/Kainulainen ajoi sprint-kilpailun kolmanneksi

Suomalaiskaksikko Pekka Päivärinta/Kirsi Kainulainen ajoi kolmanneksi ratamoottoripyöräilyn sivuvaunujen toisen MM-kisaviikonlopun sprintissä.

Kuva: Marc Walers

Kilpailun voitti sveitsiläisduo Markus Schlosser/Thomas Hofer jättäen toiseksi kiilanneen ranskalaispari Sebastien Delannoy/Kevin Rousseau kahden sekunnin päähän. Päivärinnan pyöräkuntan tappio kirjattiin lukemin 3,121.

Kärkikolmikko oli kilpailussa omaa luokkaansa, sillä neljäntenä maalilinjan ylitti F2-luokan voittaja brittiläinen Birchallin veljespari yli puoli minuuttia Päivärinnan jälkeen.

Päivärinnan voiton mahdollisuudet kokivat kolauksen jo aika-ajossa, jossa suomalaispari jätettiin viidenneksi.

- Kovempaa ei päästy. Meillä on huonommat renkaat, eikä pitoa löytynyt tarpeeksi, tunnusti aika-ajon ensimmäisessä sessiossa parhaan kierroksensa kellottanut sipoolainen. Suomalaiskaksikko jäi paalulle ajaneesta Schlosserin pyöräkunnasta 0,776 sekuntia.

Lauantain sprintti kilpailussa Päivärinnalla oli tuuriakin mukana, sillä kolmannesta lähtöruudusta startannut brittipari John Holden/Stuart Ramsay kärsi tekniikkamurheista ja keskeytti. Nelosruudusta matkaan sännännyt sarjakärki Reeves/Cluze menetti pelin pakoputkivaivojen myötä.

- Noustiin kolmanneksi osin tuurilla, arveli Päivärinta. Suomalaisduo kävi koko kymmenkierroksisen kilpailun ajan tiukkaa vääntöä kärkikolmikossa.

- Rengas ei täällä toimi ja nyt pitääkin miettiä millä keinoin saadaan renkaat pelittämään huomisessa pitkässä kilpailussa. Kisa on tiukkaa kun pareja on tullut lisää, ei siellä helpolla päästä. Toisaalta, ei muutkaan pääse.

Schlosser kipusi MM-sarjassa kärkipaikalle ja Päivärinta/Kainulainen jatkaa toisena viiden pisteen erolla. Avauskilpailun voittajapari, päivän kilpailussa ongelmien kanssa kamppaillut Tim Reeves/Gregory Cluze jätettiin kahdenneksitoista ja tiputettiin sarjassa neljänneksi.

Rijekan Grobnik-radalla ajetaan sunnuntaina 18 kierroksen mittainen Gold Race.

Superside WC, Ratamoottoripyöräily sivuvaunut 2/8 MM-osakilpailu Rijeka Kraoatia: