tiistai 31. heinäkuuta 2001

Söhmiläisten @-kesäajelu

Päätinpä lähteä Villen organisoimalle @-kesäajelulle, joka järjestettiin 3.6. Aamulla oli ensin ajettava Tampereelta Kehäkessalle, johon ajelulle lähtijöiden oli määrä kokoontua. Pienen moottoritien laidassa tapahtuneen ajotapakoulutuksen jälkeen pääsinkin perille, vieläpä ajoissa. Kello oli tuolloin varttia yli kymmenen ja lähdön oli määrä tapahtua 10:30. Kartat jaettiin, kerrottiin reitistä ja selitettiin vielä lyhyesti isommassa ryhmässä ajon niksejä joita ovat ajaminen lomittain, toisten jonossa ajajien ohittamisen välttäminen sekä risteyksessä takana tulevan oikealle tielle kääntymisestä huolehtiminen.

Söhmiläisten @-kesäajelu 27.7.2001 Söhmiläisten @-kesäajelu 27.7.2001 Söhmiläisten @-kesäajelu 27.7.2001


Alussa matka sujui takerrellen koska aika ajoin liikennevalot katkaisivat noin 40 pyörää käsittävän letkamme. Tuolloin etupää hidasti tai pysähtyi odottamaan, kunnes takaosakin joukosta pääsi risteyksestä läpi. Alkupää reitistä kulki Hyrylän kautta Tuusulan tietä, jolta käännyttiin kohti Jokelaa. Jokelan jälkeen olivat liikennevalot ja -ympyrät jo taakse jääneitä ja ajelimme rauhassa pitkässä jonossa eteenpäin kohti Hausjärveä ja Turenkia. Turengissa oli määrä pitää lyhyt tankkaustauko ensimmäisen sadan kilometrin pyrähdyksen jälkeen.

Turengissa väki vielä aavistuksen lisääntyi unisempien ja pidemmältä paikalle saapuneiden liittyessä joukkoon. Tauko sujui perinteisin menoin: pyöriä tankkailtiin, ketjuja rasvattiin, kehuttiin oman pyörän erinomaisuutta sekä voimareservejä joita pyörä sisällään pitää.

Söhmiläisten @-kesäajelu 27.7.2001


Matkareitti ensimmäiseltä taukopaikalta jatkui Lammin, Putulan, Hämmennyksen, Kärkölän ja Luhtikylän kautta Orimattilaan. Turengista lähdettäessä ryhmä jaettiin kahtia ajokokemuksen ja asenteen mukaisesti jotta kumpikin ryhmä pääsisi nauttimaan mieleisestään ajotavasta. Tällä jaolla matkaa jatkettiin muutamia kymmeniä kilometreja eteenpäin. Ryhmä kerättiin jälleen kokoon ja suunniteltua ajoreittiä jatkettiin kohti seuraavaa Orimattilan taukopaikkaa käyttäen edelleen vain pieniä maalaisteitä. Tauolla olisi tarkoitus viipyä sen verran pidempään, että halukkaat ehtisivät myös ruokailla normaalien seurustelukuvioiden lisäksi. Matkan varrella pienehköt tienpinnan kastelleet sadekuurot haittasivat muutoin mukavaa matkantekoa.

Söhmiläisten @-kesäajelu 27.7.2001Söhmiläisten @-kesäajelu 27.7.2001
Tauolle ilmestyi myös sfnetissä vaikuttava turbo-Suzukin kuljettaja mustanpuhuvalla pyörällään. Turbo näytti olevan yleisen mielenkiinnon kohteena muillakin kuin paikalla olevalla motoristijoukolla. Monenlaisia asiantuntijoita näytti pyörän tehovaroja huoltoaseman pihamaalla arvioivan.Taukopaikalta joukko jatkoi ajoaan yhden lisävahvistuksensa kera Artjärven, Myrskylän, Juornaankylän, Porvoon, Hinthaaran, Nikkilän ja Lahdentien kautta Kaivopuiston Kompassikioskille.

Päätimme kuitenkin jo tässä vaiheessa kurvata takaisin kohti Tamperetta kahden hengen ja pyörän voimin. Ajoimme ensin Lahteen. Kumpikaan meistä ei siellä ollut aiemmin ajanut läpiajoa kummemmin. Siksipä ajattelimme tutkia kaupungin pintapuolisella puolen tunnin mittaisella ajelulla ristiin rastiin kaupunkia. Uusi Sibeliustalo näytti ainakin hienolta. Muutoinkin kaupunki vaikutti odotuksiamme suuremmalta.

Söhmiläisten @-kesäajelu 27.7.2001 Söhmiläisten @-kesäajelu 27.7.2001 Söhmiläisten @-kesäajelu 27.7.2001


Lahdesta ei kartan mukaan näyttänyt ilman suurta kiertolenkkiä pääsevän Tampereelle muuta reittiä kuin viivasuoraa valtatietä. Toisaalta kelikin näytti siltä että sadekuurokin saattaisi jossakin välissä iltapäivää yllättää. Siksipä päätimmekin tällä kerralla tyytyä perin ikävään valtatiehen. Sadetta ei kuitenkaan onneksemme matkalla vastaan sattunut ennenkuin 20 kilometriä ennen kotiovea jolloin hanat aukenivatkin apposen auki.

Kaikenkaikkiaan ajoretken kokemussaldo jäi rankasti positiivisen puolelle. Opimme itsekukin tuntemaan monta uutta s.h.mp:n lukijaa sieltä kuvaputkien takaa. Ville on alustavasti luvannut järjestää syksyllä vastaavan ajoretken käyttäen reittinä salaperäiseltä kuulostavaa länsireittiä.

keskiviikko 18. heinäkuuta 2001

Irtohiekka kestopäällysteellä hengenvaarallinen motoristeille


Keväisin motoristien ja muiden tienkäyttäjien riesana tutuksi tullut irtohiekka on edelleen haittana liikenteessä. Sen paremmin kunnat, kaupungit tai Tiehallintokaan eivät huolehdi riittävästä siivouksesta ja tämä jättää muun muassa risteykset ja teiden ulkokurvit vaarallisiksi.

Joka vuosi moni motoristi joutuu huomaamaan kuinka asfaltilla oleva irtohiekka poistaa pidon renkaasta kaarrettaessa tai jarrutettaessa. Vuosittain tapahtuu useita vakavia kaatumisia ja loukkaantumisia irtohiekan takia.

Kevätriesasta ajokauden mittaiseksi vaivaksi
Lain mukaan teiden on oltava turvallisia niiden käyttäjille. Irtohiekka tekee tiet vaarallisiksi kaikille motoristeille, kokemuksesta ja vauhdista riippumatta. Siksi siitä on havaittaessa ilmoitettava tienpitäjälle, joka on velvollinen korjaamaan asian.

Suomen Motoristit ry. (SMOTO) kehottaa jäsenkerhojaan sekä kaikkia maamme moottoripyöräkerhoja kartoittamaan oman kuntansa tai kaupunkinsa tiet ja merkitsemään karttaan ne kohdat, joissa irtohiekkaa on. SMOTO pyytää myös tekemään asiasta ilmoituksen tiemestarille tai tienhoitopiirille Tienkäyttäjän Linjan kautta, puhelin 0200 2100. Tämä numero palvelee luonnollisesti myös muissa tienpidollisissa asioissa.

Edelleen kerhojen toivotaan myös noin kahden viikon kuluessa tarkistavan, onko ilmoitettu tieosuus saatettu kuntoon. Jos tienpitäjä kehotuksesta huolimatta laiminlyö tehtävänsä, kerhot voivat ilmoittaa asiasta myös SMOTOlle, joka ryhtyy asian vaatimiin toimenpiteisiin.

Yhteyshenkilö SMOTO:ssa on toiminnanjohtaja Pirkko Heiäng, http://www.smoto.fi/hallitus.html.

lauantai 7. heinäkuuta 2001

Auto- ja tiealan valtakunnallisessa museossa Mobiliassa vuoden 2001 näyttelyn teemana on moottoriurheilu. Näyttelyssä esitellään suomalaisen moottoriurheilun menestyjiä ja menestyksen syitä.


Yamaha TD2B vuodelta 1971. 250 ccm3 ja 47 hv. Yamaha oli erittäin suosittu tuotantokilpapyörä. jolla kilpailivat yksityiskuljettajat ja -tallit tehdastallin vetäydyttyä kilpailuista. Jarno "Paroni" Saarinen ja Teuvo "Tepi" Länsivuori ajoivat suomalaisen maahantuojan "Arwidsson Yamahoilla".

Näyttely on totutusta poiketen henkilökeskeinen ja kertoo myös moottoriurheilun taustavaikuttajista.Näyttelyssä on edustettuina ovat lähes kaikki moottoriurheilun lajit. Ralli on ollut suomalaisille menestyksekkäin laji, Suomi johtaa muuta maailmaa maailmanmestaruustilastoissa 12-11.

Kaksipyöräpuolella endurosta on tullut viimeisen kymmenen vuoden aikana rallin kaltainen menestyslaji. Vuosina 1998-2001 suomalaiset ovat saaneet 34 MM-mitalia. Tänä vuonna tuli kuusi mitalia lisää. Esimerkiksi Juha Salminen on varmistanut maailmanmestaruutensa jo ennen viimeistä osakilpailua.



Neliömetreissä mitattuna autot vievät suurimman osan, mutta ihan mukavasti on edustettuna myös eri kilpalajit, joihin suomalaiset moottoriurheilijat ovat osallistuneet moottoripyörillään. Nähtävillä on kilpakalustoa alkaen 60-luvun puolivälistä 90-luvulle asti.


Näyttelyhallista löytyy myös moottoriurheilun ulkopuolelta muutamia kaksipyöräisiä, kuten poliisimoottoripyörä ja vanhempia itäpyöriä. Mopot ovat myös edustettuina näyttelyssä.

Mobilia sijaitsee Kangasalla Tampere-Lahti tien välittömässä läheisyydessä. Näyttely on avoinna touko-elokuussa joka päivä klo 10-20 ja syyskuussa joka päivä 10-16. Lisää tietoa ja ajo-ohjeet museon kotisivuilta http://www.mobilia.fi/

torstai 5. heinäkuuta 2001

Komissio pyytää lisätietoja rekisteröinnin ja maahantuonnin vaikeuksista

EU:n komissio on pyytänyt SMOTOlta lisätietoja maahantuonnin ja rekisteröinnin vaikeuksista. Nyt on aika toimia, oletko tuonut maahan mp:n viimeisten 36kk aikana? Mitä enemmän esimerkkitapauksia saadaan kerättyä, sitä parempi näyttö meillä tulee olemaan asian käsittelyssä. 

Tapauskohtaisia kuitteja ja muuta taustamateriaalia kerää SMOTOn hallituksen jäsen Hannu Virta. Lisätietoa on luettavissa SMOTOn www-sivuilta http://www.smoto.fi/uutiset.html

Jarno "Paroni" Saariselle oma muistotie

Legendaarinen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestarimme Jarno "Paroni" Saarinen on vihdoin saanut nimikkotien entisen Ruissalon kuuluisa TT-Radan yhteyteen. Jarno Saarisen tien avajaiset ovat maanantaina 30.7.2001 ja paikalle toivotaan runsasta osanottoa. 

Moottoripyöräparaati ko. tilaisuuteen lähtee Turkuhallilta kello 17:30. Paraati kiertää legendaarisen Ruissalon TT-radan. Kaikki motoristit ovat tervetulleita! 

Lisätietoja muistoajosta: Jarmo Saarinen 02-2396766, Kalevi Kankaansyrjä kalevi.kankaansyrja@nic.fi 02-2383990/040-7775364 tai Heikki Nieminen 0400-532636.