torstai 17. lokakuuta 2002

Hindrén voitti trialin Suomen mestaruuden

(Teksti ja kuva Markus Ström)



Joachim Hindrén on tämän vuoden trialin Suomen mestari. Mestaruus ratkesi Hindrénin eduksi kauden viimeisessä osakilpailussa, joka ajettiin sunnuntaina lumisessa ja kylmässä säässä Kirkkonummella. Nyt saavutettu mestaruus on Hindrénin kahdeksas henkilökohtainen SM-kulta.

Kuivalle kelille suunnitellut jaksot vaikeutuivat moninkertaisesti, kun vuorokautta ennen kilpailua taivaalta satoi maahan kunnon lumikerros. Kauden viidennessä osakilpailussa jaettiin reilusti enemmän virhepisteitä kuin kauden muissa kilpailuissa. Joachim Hindrén on tehnyt tällä kaudella vakuuttavaa työtä, eikä hän jättänyt epäselväksi myöskään sunnuntaina kuka hallitsee trial-rintamaa tällä hetkellä Suomessa. Hindrén voitti kauden viimeisen osakilpailun 43 virhepisteellä. Ensimmäistä kertaa tällä kaudella toiseksi yltänyt Saku Suvanto tuli 117 virhepisteellä maaliin ja varmisti samalla SM-pronssin. Kolmanneksi Kirkkonummella sijoittunut Tommi Suhonen vei nimiinsä SM-hopean.

- Kylmän sään takia tämä kilpailu oli kaikkein vaikein tämän vuoden taisteluista. Siihen nähden että lunta ja jäätä oli maassa yllin kyllin, niin ihmeen hyvin täällä pystyi kuitenkin ajamaan. Saamani 43 virhepistettä on todella hyvän ajon tulos, vaikka SM-kilpailuissa ei yleensä ole kymmentä pistettä enempää tullut. Eroa tuli aika paljon kuitenkin kakkoseenkin. Jaksot oli selvästikin suunniteltu kuivalle kelille, joten lumi ja pakkanen ei tehnyt ajosta helppoa. Trial-rengas menee kovaksi eikä se sen jälkeen pidä juuri mitään. Jaksot olivat siis huomattavasti normaalisti vaikeampia, Hindrén kertoi.

Hindrénillä on taskussaan nyt kahdeksan trialin Suomen mestaruutta. Ensimmäinsen mestaruuden voittaminen tuntui parhaimmalta, mutta silti Hindrén janoaa lisää voittoja.
-Eipä tässä nyt mitenkään kummalta tunnu, vaikka kahdeksas mestaruus tuli. Ensimmäinen mestaruus tuntui tietysti kaikkein parhaimmalta. Tänäkin vuonna jouduttiin ajamaan kilpaa viimeiseen osakilpailuun asti, eikä missään vaiheessa ollut varaa teknisiin murheisiin eikä keskeytyksiin.


Joachim Hindrén on tämän vuoden trialin Suomen mestari. Nyt saavutettu mestaruus on Hindrénin kahdeksas henkilökohtainen SM-kulta. Kuva 2002 (c) Markus Ström
Joachim Hindrén on tämän vuoden trialin Suomen mestari.


TULOKSET SM-trial, 5/5, Kirkkonummi, 6.10.2002
1.Joachim Hindrén43
2.Saku Suvanto117
3.Tommi Suhonen123
4.Jussi Jokinen124
5.Tomi Luhtasuo130
6.Ossi Nurminen172


SM-pisteet, 5/5
1.Joachim Hindrén100
2.Tommi Suhonen79
3.Saku Suvanto70

Moottoripyörien pysäköinti Helsingissä helpottuu?

Helsingin kaupungin liikennesuunnitteluvirasto on ollut tyytyväinen kuluneena kesänä toteutettuun moottoripyörien pysäköintijärjestelyyn. Maksuttomat moottoripyörien pysäköintipaikat ovat vuonna 2002 olleet Mannerheimintiellä Ruotsalaisen teatterin luona, Vanhan Ylioppilastalon vieressä, Pohjois-Esplanadilta sekä Rautatieaseman edessä. Viraston edustaja Kari Tikkanen lupasi puhelimitse, että vähintään samat paikat tulevat olemaan käytössä myös ajokaudella 2003.

Lokakuun 29. päivä SMOTO pitää jälleen palaveria liikennesuunnitteluviraston kanssa. Myös pysäköinninvalvonnan edustaja tulee mukaan. Kokous on kutsuttu koolle kaupungin aloitteesta ja tarkoituksena onkin löytää edellä mainittujen paikkojen lisäksi uusia pysäköintimahdollisuuksia ensi kaudelle.

Asiahan liittyy viime keväänä ja kesänä kovasti poristuihin prätkien pysäköintiongelmiin pääkaupungissa, hommasta laadittiin jopa kansalaisadressi. Katso: Helsingin asukaspysäköintipaikat maksullisiksi myös mp:lle (20.11.2001) ja Nimien keräys pysäköinnin hankaloittamisen vastustamiseksi (6.2.2002). Kaupunki tuli harrastajia vastaan ja järjesti muutamia erityisiä mp-pysäköintipaikkoja.

Jos mielessäsi on mp-pysäköintiin sopivia paikkoja lähetä ne tiedoksi sähköpostitse Anne Pitkäselle osoitteeseen sihteeri@smoto.fi. Kaikenlaiset "eväät" kokousta varten ovat tervetulleita.

KHO pyytää ennakkoratkaisua muuttoajoneuvojen autoverotuksesta

Korkein Hallinto-oikeus (KHO) on pyytänyt torstaina 10.10.2002 Euroopan yhteisöjen tuomioistuimelta ennakkoratkaisua muuttoautojen verokohtelusta. Asiassa on keskeisenä kysymyksenä, onko autoveroa voitu määrätä lainkaan suoritettavaksi kun otetaan huomioon direktiivi 83/183/ETY. Kyseinen direktiivi nimittäin edellyttää täydellistä verovapautta, jos autovero on direktiivissä tarkoitettu kulutukseen kohdistuva vero. Jos kannettu autovero tulkitaan direktiivissä tarkoitetuksi erityiseksi veroksi se on voitu määrätä suoritettavaksi. KHO on siten pyytänyt tulkintaa muuttoajoneuvojen veronkannon osalta.

Jos yhteisöjen tuomioistuin tulkitsee kannetun veron kulutukseen kohdistuvaksi veroksi maahan muuttavien henkilöiden autoverovapauden rajoitukset poistuvat paitsi veron rahamääräisen suuruuden niin myös tuotavien ajoneuvojen lukumäärän osalta. Ajoneuvoharrastajien kannattaisi siten muuttaa puoleksi vuodeksi pois maasta ja tuoda vaikka parikymmentä autoa ja prätkää maahan muuttotavarana. Tämä taas tulee käytännössä kaatamaan korkean autoveron politiikan kaikissa jäsenvaltioissa.

Valitettavasti yhteisöjen tuomioistuin ei ole niitä nopeimpia päätöksenteossansa, edellistä ennakkopäätöstä käytettynä maahantuotavien autoverotuksen syrjivyydestä jouduimme odottelemaan pitkälti yli kaksi vuotta. Näillä näkymin autoverolainsäädännön uudistus ehtii valmiiksi reilusti ennen yhteisöjen tuomioistuimen linjavetoa. Jännitettäväksi jää, onnistutaanko uudistuksessa tällä kertaa niin, että sitä ei tarvitse heti ensimmäisen valituskierroksen myötä jälleen panna kokonaan uusiksi.

Lisätietoa: Modified Motorcycle Association of Finland, http://www.mmaf.fi/

maanantai 7. lokakuuta 2002

Pacific GP: Mika Kallio uransa toiseksi parhaaseen sijoitukseen


Ratamoottoripyöräilyn MM-kauden 13. osakilpailu ajettiin Japanissa Twin Ring Motegin radalla. Mika Kallion pyörä saatiin kilpailupäiväksi kuntoon ja Mika paranteli aika-ajoaikaansa aamun lämmittelyajoissa. Itse kisassa Mika ajoi varmistelemalla kuudenneksi eli uransa toiseksi parhaaseen sijoitukseen. Paras tulos on edelleen toukokuussa Jerez'issä ajettu 5. sija.

Ajettavuusongelmat työllistivät tallin koko illaksi ensimmäisen aika-ajon jälkeen. Viat kuitenkin paikallistettiin ja seuraavissa lämmittelyissä Kallio paransi edellistä aika-ajoaikaansa yli puolella sekunnilla. Lähtöruuduksi tuli 17.
- Warm-upiin pyörä saatiin jo tosi hyväksi ja eiliset jousitusongelmat saatiin pois. Minulle vaihdettiin varsinaiseen kisapyörääni koko etupään jousitus kakkospyörästä ja sen lisäksi muutettiin hieman pyörän kulkukulmaa. Vauhti oli heti parempi kuin eilisessä aika-ajossa, Mika totesi.

Kilpailuun lähdettiin toiveikkaana. Lähtöpaikka oli kuitenkin melko kaukana kärjen takana, joten hyvä tulos edellytti onnistumista lähdössä ja ensimmäisessä kaarteessa.
- Sain heti alusta hyvän startin ja pääsin jo lähtösuoralla nousemaan muutaman sijan. Yleensä ensimmäisessä kaarteessa pyritään mahdollisimman sisälle, mutta kun se ei nyt ollut mahdollista, jätin jarrutuksen vielä hieman normaalia myöhäisemmäksi ja annoin pyörän liukua aika ulos. Sitä kautta onnistuin vielä nappaamaan muutaman sijan kaarteen aikana.

Kallio nousi ensimmäisen kierroksen aikana yhdeksänneksi ja eroa kärkeen oli muutama kymmenen metriä. Pari kierrosta Mika ajoi kärjen vauhdissa, mutta kun rako ei lähtenyt kapenemaan, hän päätti ajaa isompia riskejä ottamatta maaliin varmistaakseen jo tulossa olevat MM-pisteet.
- Näytti siltä, että kärki alkaa kiristämään vauhtia ja kun itsellä ei oikeastaan ollut enää yhtään varaa kiristää, niin ajattelin antaa niiden mennä kun olin jo niin hyvällä sijoituksella ja ainahan on mahdollista, että edessä tapahtuu jotain ja sijoitus paranee sitäkin myötä.

Mika ajoi loppukisan omaa vauhtiaan tasaisia kierrosaikoja. Kun Mikan edestä Lucio Cecchinellolta ja MM-pistejohdossa olevalta Arnaud Vincent'iltä vielä pyörä hyytyi alta, nousi Mika Kallio lopulta kuudenneksi.
- Alussa Angelis tuli hetken ihan kannoilla, mutta sitten sekin kaatui ja taaksepäinkin oli sen jälkeen seuraavaan jo muutama sekunti eroa. Loppukisan tarkkailin pelkästään, että ero pysyy samana.
- Olihan se ihan hyvä sijoitus, mutta muuten aika tylsä kisa kun joutui yksistään ajelemaan koko ajan. Hyvä, että päästiin nousemaan noinkin korkealle.

Seuraava kilpailu ajetaan jo viikon päästä Malesiassa Sepangin radalla.
- Onhan tästä ihan hyvät fiilikset lähteä seuraaviin kisoihin kun MM-pisteissä ollaan jo kymmenen nipussa. Toivottavasti seuraavissa kisoissa ollaan yhtä kilpailukykyisiä.

Mika Kallio Assenin radalla. Kuva 2002 (c) Christine Zimmermann
Mika Kallio Assenin radalla. Kuva 2002 (c) Christine Zimmermann

Tulokset, GP3 Twin Ring Moteg, Japani, 125cc
1PEDROSA DanielSPAHonda+41.43,377
2POGGIALI ManuelGERGilera+8,071
3JENKNER SteveGERAprilia+8,701
4NIETO PabloSPAAprilia+15,425
5BARBERA HectorSPAAprilia+24,565
6KALLIO MikaFINHonda+29,584

MM-pistetilanne 125cc
1VINCENT ArnaudFRAAprilia215 pistettä
2POGGIALI ManuelGERGilera207 pistettä
3PEDROSA DanielSPAHonda191 pistettä
...
10KALLIO MikaFINHonda69 pistettä

2002 Rookie of the Year Classicification:
1.Mika KallioFIN69 pistettä
2.Andrea DoziosoITA35 pistettä
3.Hector BarberaSPA30 pistettä
4.Stefano BiancoITA21 pistettä
5.Klaus NöhlesGER13 pistettä

perjantai 4. lokakuuta 2002

Trial kauden päätös sunnuntaina - Varmistaako Hindrén kahdeksannen mestaruutensa?

(Teksti ja kuva Markus Ström)



Trialin SM-kauden päättävä viides osakilpailu ajetaan tulevana sunnuntaina Kirkkonummen Vuohimäellä. Mitalikamppailu on säilynyt mielenkiintoisena koko kauden ja mestaruus ratkeaakin vasta nyt ajettavassa päätöskilpailussa. Mikäli mitään erikoista ei tapahdu, niin Tapiolan Moottorimiesklubia edustava trialin tällä hetkellä vielä seitsenkertainen Suomen mestari Joachim Hindrén tulee varmistamaan kahdeksannen Suomen mestaruutensa.

Hindrén, lähtee hakemaan kahdeksatta trialin Suomen mestaruuttaan ensi sunnuntaina Kirkkonummen Vuohimäellä ajettavassa päätösosakilpailussa.
- Mikäli keskeytystä ei tule, niin mestaruus pitäisi sen jälkeen olla hallussa, Hindrén pohdiskeli.

Sunnuntain kisaan yleisöllä vapaa pääsy
Kirkkonummella tullaan näkemään myös Pohjois-Euroopan korkein kilpailuissa nähty, noin neljä metriä korkea pystysuora kallioseinämä, josta kilpailijat tulevat ajamaan ylös.
- Siinä kallioseinämässä ei pitäisi olla mitään suurempia ongelmia, mutta mikäli sääennustukset pitävät paikkaansa, niin loskalumi voi tulla vaikeuttamaan tietysti tilannetta, Hindrén puntaroi.

Hindrénin kilpailukausi päättyy nyt sunnuntaina ajettavaan kilpailuun, mutta miehen kalenteri on silti lähes täyteen varattu loppuvuoden osalta.
- Ajan moottoripyörällä akrobatiaesityksiä ympäri Suomen. Olen vieraillut myös Eestissä ja Saksassa esiintymässä. Esitysten aikana ajan neljä metriä korkean kuorma-auton katolle lähes pystysuoraa seinämää pitkin. Loppuvuoden kohokohta tulee ehdottomasti olemaan OFFROAD-Party -tapahtuma Helsingin Kaapelitehtaalla marraskuun puolessa välissä, jossa teen rohkeita moottoripyörätemppuja sisätiloissa, Hindrén kertoo.

Kamppailu SM-pisteistä alkaa Kirkkonummella sunnuntaina 6. päivä lokakuuta kello 10. Paikka sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä Kirkkonummen keskustasta ja tapahtuma-alueelle on opasteet Hangontieltä. Kilpailuun on vapaa pääsy.

Hindrén, lähtee hakemaan kahdeksatta trialin Suomen mestaruuttaan ensi sunnuntaina Kirkkonummen Vuohimäellä ajettavassa päätösosakilpailussa.. Kuva 2002 (c) Markus Ström
Hindrén, lähtee hakemaan kahdeksatta trialin Suomen mestaruuttaan ensi sunnuntaina Kirkkonummen Vuohimäellä ajettavassa päätösosakilpailussa. Kuva 2002 (c) Markus Ström

tiistai 1. lokakuuta 2002

Moottoripyörien vakuutukset teho/paino-suhteen mukaan

Vakuutusyhtiöt ottavat käyttöön uudet moottoripyörien vakuutusperusteet. Moottoripyörien vakuutukset pohjautuvat nyt todellisiin kuluihin ja vahinkotilastoihin eli lähinnä teho/paino-suhteeseen eikä pelkkiin kuutiotuumiin kuten vanhassa järjestelmässä oli tapana. Kaikki vakuutusyhtiöt ovat vähitellen siirtyneet tähän uuteen järjestelmään.


   Kyykkärähinäpyörien vakuutukset voivat nousta hävyttämän kalliiksi. Kuva (c) Christina Palmu
Kyykkärähinäpyörien vakuutusmaksut voivat nousta hävyttömän kalliiksi
Painavat matka- ja custom-pyörät ovat tämän järjestelmän puitteissa aikaisempaa halvempia vakuuttaa samalla kun kevyet ja tehokkaat pyörät, esimerkiksi Yamaha R1, ovat kalleimmassa vakuutusluokassa. Vahinko- ja korvaustilastojen valossa uusi systeemi vastaa hyvin todellisia kustannuksia ja on siten huomattavasti oikeudenmukaisempi kuin vanha pelkästään kuutioihin pohjautunut systeemi.

Vakuutusyhtiöt tarjoavat pelkän teho/paino-vakuutuksen lisäksi vaihtelevan joukon erilaisia muita vakuutusmuotoja, mainittakoon rakennetuille ja omavalmistepyörille tarkoitettu "chopper"-vakuutus, offroad-vakuutus, kesä-talvi vakuutukset sekä ns. "kuusi pyörää" joka on yhdistetty auto-mp vakuutus.

Vakuutusuudistuksen heikkoutena on erityisesti nuorten kaupunkilaismotoristien muovipyörien korkeat vakuutusmaksut. Alennusten saamiseksi pitää kuskilla olla henkilökohtaisia vahingottomia vuosia samaan tapaan kuin piakkoin edesmennessä bonus-systeemissäkin. Myös kotiosoite vaikuttaa vakuutusten hintoihin merkittävästi. Toisaalta, tämä kohdistaa maksut sinne mistä kustannuksetkin tulevat joten jää kuluttajien valittavaksi minkälaisilla riskeillä ja pyörillä kukin haluaa ajella. Ainiin. Pitäisi varmaan vielä mainita, että eihän tämä ole totta Suomessa vaan kyseessä on naapurimaamme Ruotsin vakuutusmalli.

Lisätietoa Suomen vakuutusjärjestelmän muutoksista: 'Vakuutusten lakisääteisen bonusjärjestelmän purku alkaa (2.9.2002)'.