maanantai 23. kesäkuuta 2008

Himmanen jäi ilma MM-pisteitä Ranskassa


Henri Himmanen ei pystynyt kartuttamaan MM-pistetiliään trial-moottoripyöräilyn Ranskan 7/12 osakilpailussa Maissessa. Italialaistiimin Beta-pyörällä taisteileva Himmanen jätettiin vaativassa kisassa sijalle 17.

- Vaikea, tosi vaikea kilpailu. Kisaa edeltävänä yönä satoi rajusti ja jaksot menivät ainakin minulle jo liiankin liukkaiksi. Mokailin vähän helpommilla jaksoilla ja sen jälkeen sijoituksen osalta ei ollut enää paljoakaan tehtävissä, myönsi Himmanen.

Himmanen näki silti suorituksessaan myös positiivisia piirteitä.
- Ajo oli jo paljon parempaa, vaikka tulos olikin vielä tämä. Eteenpäin mennään koko ajan ja lähden hyvillä mielin seuraaviin kisoihin.

Ranskan osakilpailun voiton vei GasGas-pyörällä kilpaileva espanjalainen Adam Raga kolmen pisteen erolla maanmieheensä ja hallitsevaan maailmanmestariin Toni Bouhun. Montesalla kisaava Bou taisteli voitosta viimeiselle jaksolle asti, kunnes virheet maksoivat voiton.

Bou johtaa silti edelleen MM-sarjaa 12 pisteen erolla Ragaan. Ranskassa Montesalla kolmanneksi ajaneella japanilaisella Takahasi Fujinamilla on koossa 112 pistettä. Kärkikolmikko on jo erottunut muista.
Trialin MM-sarjan tiivistempoinen kesäkausi jatkuu ensi sunnuntaina Italian Tolmezzossa.
Maisse, Ranska.

Trialin MM-osakilpailu 7/12:
1) Adam Raga Espanja, GasGas 52, 2) Toni Bou Espanja, Montesa 60, 3) Takahisa Fujinami Japani, Montesa 60, 4) Dougie Lampkin Iso-Britannia, Beta 89, 5) Jeroni Fajardo Espanja, Beta 90, 6) Albert Cabestany Espanja, Sherco 98, ?17) Henri Himmanen Suomi, Beta 148.
MM-pistetilanne:

1) Bou 131, 2) Raga 119, 3) Fujinami 112, 4) Lampkin 79, 5) Fajardo 77, 6) Cabestany 76, ?24) Himmanen 1.
Seuraava osakilpailu: 29.6. Tolmezzo, Italia.

Päivärinta ja Karttiala kolmansia Sachsenringilla


Pekka Päivärinta ja Timo Karttiala ajoivat kolmansiksi sunnuntaina Saksan Sachsenringilla ratamoottoripyörien sivuvaunuluokan kolmannessa MM-osakilpailussa. Kahden aikaisemman osakilpailuvoittonsa ansiosta suomalaiset säilyttivät kuitenkin MM-johtonsa.

Kilpailu ajettiin yli 30 asteen helteessä ja jo ennakkoon tiedettiin renkaiden joutuvat kovalle koetukselle. Tästä syystä suomalaiset jättäytyivät suosiolla startissa kärjen taakse renkaita säästääkseen.

Kilpailun puolivälissä oikealle kaartuvassa mutkassa ajokkiin tuli käyntihäiriö ja se uusiutui muutaman kierroksen aikana aina samassa kaarteessa. Kärki pääsi karkuun ja suomalaiset putosivat viidensiksi.

He korjasivat sijoituksensa kuitenkin kilpailun loppupuolella kolmansiksi käyttämällä ongelmakaarteessa vain varttikaasua. Repimällä ei voinut ajaa, kun renkaat olivat melko lopussa. Kahden osakilpailuvoiton jäljiltä kaksikolla oli vielä 20 kiloa lisäpainoa ajokissaan.

Kilpailun voittivat britit Tim Reeves ja Patrick Farrance. Toisiksi ajoivat Ranskan Sebastien Delannoy ja Gregory Cluze.

Päivärinnalla ja Karttialalla on nyt 66 MM-pistettä, Reevesillä 58 ja Delannoylla 49. Seuraava MM-osakilpailu ajetaan ensi lauantaina Hollannin Assenissa.

Kallio ajoi voittoon Doningtonissa


Kuva: F. Kirn

Ratamoottoripyöräilijä Mika Kallio teki lähes mahdottomasta mahdollisen 250-kuutioisten MM-sarjan osakilpailussa Englannin Doningtonissa. Hän nousi 14. lähtöruudusta voittoon.

Red Bull KTM -kuljettajan pyörään oli löydetty fantastiset säädöt, sillä hän nousi heti startista lähtien lähes raketin lailla ylöspäin. Kun ajamatta oli vielä 15 kierrosta, Kallio oli noussut jo kolmanneksi. Toiseksi viimeisellä kierroksella kärjessä olleet Alvaro Bautista ja Marco Simoncelli ajautuivat ajolinjalta sivuun Simoncellin ajovirheen vuoksi. Kallio kiitti ja kuittasi sisäpuolelta ykköseksi ja piti paikkansa ruutulipulle asti.

Voitto oli valkeakoskelaiselle kauden kolmas ja uran viides varttilitraisissa.

- Oli ihan uskomaton kisa. En ennen kisaa uskonut, että voitto tulee, koska meillä oli pirusti ongelmia. Aloin miettiä aamuyöllä, mitä pyörälle pitäisi tehdä ja ehdotin sitten mekaanikoille, että mitä jos tehtäisiin näin ja näin. Muutimme pyörän takapäätä pehmeämmäksi, mikä paransikin etupään tuntumaa. Pyörä tuntui todella hyvältä heti kisan alusta asti, Kallio riemuitsi.

Suomalainen otti tuttuun tapaan hyvän lähdön ja nousi heti pari pykälää.

- Sen jälkeen yritin koko ajan puristaa täysillä, ettei kärki pääse liikaa karkuun ja nousin pikkuhiljaa ylöspäin. Bautistaan ja Simoncelliin oli tullut jonkin verran rakoa, kun ajoin heidän takanaan kolmantena. Päätin ottaa heidät kiinni riskin uhallakin. Olin suunnitellut ohittavani Simoncellin viimeisellä kierroksella pääsuoran jarrutuksessa ja sen jälkeen Bautistan ennen viimeistä sektoria olevassa takasuoran jarrutuksessa.

Huomasin, että olin viimeisellä sektorilla kumpaakin nopeampi, joten uskoin, etteivät he olisi enää päässeet siellä ohi. Mutta sitten he ajoivat mutkan leveäksi, mikä helpotti tilannettani ja pääsin kuittaamaan molemmat, Kallio kertasi tyytyväisenä.

Voitto oli Kalliolle todella makea, sillä hänen MM-johtonsa kasvoi toisena olevaan Marco Simoncelliin nyt kahdeksaan pisteeseen.

- Tämä oli iso voitto meille. Tietenkin Bautista olisi saanut sijoittua toiseksi, jotta piste-eroa olisi tullut enemmän, mutta onhan kahdeksan pistettä aina enemmän kuin kolme, Kallio laskeskeli.

MM-pisteistä taistellaan seuraavan kerran ensi lauantaina Hollannin Assenissa.

- Assenin rata ei ole ihan niin hyvä meille, joten katsotaan, mihin yllämme siellä. Sen sijaan Sachsenringissa aiomme näyttää oman vauhtimme. Se on suosikkiratani ja sopii hyvin meidän pyörällemme, Kallio ennakoi.

torstai 19. kesäkuuta 2008

Moottoriliitto valitsi kuljettajat Heinolan MM- ja EM-motocrossiin

Suomen Moottoriliitto on tehnyt ensimmäiset kuljettajavalintansa 16.-17. elokuuta Heinolassa ajettaviin motocrossin MX3-luokan MM- ja MX2-luokan EM-sarjan osakilpailuihin. 
MM-pisteistä Komostenkylän radalla ajavat Antti Pyrhönen, Marko Kovalainen, Jussi Nikkilä, Tommi Mäkinen ja endurosta tutummat Juha Salminen sekä Marko Tarkkala. Mäkinen on puolestaan ajanut tähän asti motocrossin EM-sarjaa. 

EM-pisteiden kimppuun kotikisassaan hyökkäävät Harri Kullas, Ludde Söderberg ja Toni Eriksson. 
- Kuljettajalistamme täydentyvät toisessa valintakokouksessa viimeistään 30 päivää ennen Heinolan kisaa. Suomella on järjestävänä maana kymmenen kuljettajan kiintiö kummassakin luokassa, kertoo Moottoriliiton valmennuspäällikkö Tomi Konttinen. 

Suomen Moottoriliiton ensimmäiset kuljettajavalinnat Heinolassa 16.-17. elokuuta ajettaviin motocrossin  MX3-luokan MM- ja MX2-luokan EM-osakilpailuihin: 

MX3-luokka: 
Antti Pyrhönen, Marko Kovalainen, Jussi Nikkilä, Tommi Mäkinen, Juha Salminen, Marko Tarkkala. 

MX2-luokka: 
Harri Kullas, Ludde Söderberg, Toni Eriksson. 

http://www.moottoriliitto.fi 
http://www.motocrossmx1.com 
http://www.hemk.net

Kaidetaistossa edistysaskel

19.06.2008 Tiedote SMOTO


Moottoripyöräilijöiden etujärjestöjen sitkeä työ motoristiystävällisten kaiteiden puolesta on palkittu pienellä edistysaskeleella. Eurooppalainen standardisoimisjärjestö CEN on päättänyt parantaa kaidestandardia lisäämällä siihen vaatimuksen myös moottoripyöräilijöiden näkökulman huomioon ottamisesta. 

Eurooppalainen tievarusteiden standardisoimiskomitea (CEN/TC226) on hyväksynyt päätöslauselman kaidestandardin kehittämisestä myös motoristien turvallisuuden huomioon ottavaksi. Käytännössä olemassa olevaan EN1317 kaidestandardiin tulee lisäys, joka velvoittaa rvioimaan kaideratkaisun turvallisuutta siinä tapauksessa, että moottoripyöräilijä liukuu maata pitkin kaiteeseen. Määrittelyssä otetaan päätöksen mukaan huomioon olemassa olevat kansalliset standardit sekä nykyisen tekniikan tarjoamat mahdollisuudet. 

Euroopassa käytetään yleisesti standardin EN1317 mukaisia kaiteita. 
Ongelmana on ollut, että EN1317:n mukaiset kaiteet on suunniteltu ja testattu moottoripyöriä lukuun ottamatta kaikkien muiden ajoneuvoryhmien näkökulmasta. Nyt tehty päätös standardin lisäyksestä tarkoittaa, että moottoripyöräilijöiden turvallisuus on myös otettava huomioon kaideratkaisuissa. Luonnos uudesta standardista tullee valmiiksi ensi vuonna ja CENin sisäisen käsittelyn jälkeen sen pitäisi tulla hyväksyttäväksi lokakuussa 2010. 

Suuri osa vakavista loukkaantumisista ja kuolemaan johtavista moottoripyörä-onnettomuuksista johtuu törmäämisestä tien varsilla oleviin kiinteisiin esteisiin kuten valopylväät, liikennemerkit, kaiteet ja kaidetolpat. Tieltä suistumisissa törmäys kiinteisiin esteisiin saattaa johtaa vakavaan loukkaantumiseen ja kuolemaan. Kuoleman ja vakavan loukkaantumisen riski on kaikkein suurin motoristin osuessa keskikaiteen tolppaan. 

Motoristi voi myös liukua kaiteen ali vastaantulevan liikenteen joukkoon ja joutua yliajetuksi. Kaiteen ollessa matalalla motoristi voi kiilautua ja juuttua kaiteen alle. Kaide voi myös aiheuttaa kehon osan repeytymisen irti kehosta. 

Moottoripyöräilijöiden etujärjestöt ovat puhuneet motoristiystävällisempien kaideratkaisujen puolesta useita vuosia. Suomessa asiaa on pitänyt esillä Suomen Motoristit ry (SMOTO) ja Euroopan tasolla asiaa on viety eteenpäin eurooppalaisen kattojärjestön FEMAn (Federation of European Motorcyclist Associations) johdolla. 

- Nyt tehty päätös kertoo, että sitkeä edunvalvontatyö ei ole ollut turhaa. Samalla se on signaali siitä, että myös moottoripyöräilijöiden näkökulma on otettava selkeästi huomioon liikenneturvallisuus- ja tiesuunnitteluasioissa, toteaa SMOTOn puheenjohtaja Juha Liesilinna.

maanantai 16. kesäkuuta 2008

Salminen ja Tarkkala ajoivat voitot Puolassa


Juha Salmisen vakuuttava voittovauhti jatkui enduromoottoripyöräilyn MM-sarjan Puolan osakilpailun jälkimmäisenä päivänä sunnuntaina Kwidzynissä.
KTM:llä kilpaileva Salminen vei enduro 2-luokan nimiinsä 41,53 sekunnin erolla ranskalaiseen Yamaha-kuljettajaan Johnny Aubertiin. Simo Kirssi ajoi BMW:llä hienosti kolmanneksi.
Suomalaispanos oli sunnuntaina vahva, sillä Marko Tarkkala vei voiton 3-luokassa, jossa hänen KTM-tallikaverinsa ja MM-sarjaa johtava Samuli Aro kiri kolmanneksi.
Pienimmässä, eli 1-luokassa Mika Ahola siivitti Hondansa toiseksi.
Luokkavoittoon ajoi koko kisan nopein kuljettaja, KTM:ää käskyttävä espanjalainen Ivan Cervantes 23,48 sekuntia Aholan edellä. Ahola johtaa silti sarjaa kymmenen pisteen erolla Cervantesiin.
Lauantaina yleiskilpailun voittoon ajanut Salminen jäi sunnuntaina Cervantesista 13,91 sekuntia. Tärkeintä oli kuitenkin se, että Aubertilla ei ollut 2-luokassa mitään jakoa suomalaisen vauhtiin. Aubert johtaa kauden puolivälissä MM-sarjaa 19 pisteen erolla Salmiseen, jonka saldoa rasittaa yksi nollapäivä Espanjasta. Salminen kuroi Puolassa Aubertin etumatkaa kiinni yhteensä kuudella pisteellä.
- Kun pistelaskusysteemi on tämä, niin sillä ei ole merkitystä millaisella marginaalilla kisan voittaa. Jokainen piste on silti tietenkin todella tärkeä, joskin tilaa epäonnistumiselle ei enää ole, sanoi Salminen.
Salminen ajoi kaiken kaikkiaan ehjän viikonvaihteen Kwidzynin hiekkapintaisessa ja pölyisessä maastossa.
- Ihan hyvä päivä, ei kaatumisia eikä mitään muitakaan ongelmia.
Salminen myönsi, että sunnuntain suoritus herpaantui hetkeksi lähinnä ajelemiseksi selvässä johtoasemassa.
- Keskittyminen kärsi ja sitä piti taas herätellä itseään.
Kokonaisuuteen nähden sillä ei ollut kuitenkaan mitään merkitystä.
Tarkkala tuuletti kauden avausvoittoa
Tarkkala tuuletti tiukan väännön jälkeen syystäkin iloisena kauden avausvoittoaan. Ranskalainen GasGas-kuljettaja Christophe Nambotin taipui Tarkkalalle 7,62 sekunnilla.
- Nambotin johti pitkään, kunnes pystyin kukistamaan hänet kunnolla viimeisen kierroksen extreme-testillä. Se ratkaisi tämän kisan, totesi Tarkkala.
Tarkkalan sunnuntai kulki mallikkaasti heti aamusta alkaen.
- Tämä voitto teki hyvää myös päälle. Pystyn ajamaan voitoista, kun kaikki palaset loksahtavat kohdalleen. Se on nyt todistettu.
Tarkkala kukisti kolmanneksi sijoittuneen Aron minuutilla. Aro johtaa kuitenkin edelleen MM-sarjaa 26 pisteellä Tarkkalaan nähden.
- Lähdin viimeiselle pätkälle vielä viidenneltä sijalta, mutta hyvä kiri puri, myhäili Aro.
Sormivamman jälkeen toipilaana ajaneen Aron osalta koko viikonvaihde ylitti odotukset.
- Ajattelin, että sijoitukset viiden nopeimman sakkiin olisivat olleet tässä tilanteessa jo hyviä saavutuksia. Jouduin koko ajan varomaan sormea ja nyt kädet sekä hartiat ovat aivan jumissa.
Ahola tyytyväinen virheettömään ajoon
Ahola säteili hänkin tyytyväisyyttä Kwidzynin varikolla taistelun tauottua.
- Hyvä päivä, en kaatuillut ja ajo kulki kuten kuuluukin. Olen silloin aina tyytyväinen suoritukseeni, kun pystyn ajamaan täysillä ja virheittä. Nyt Cervantes oli vain yksinkertaisesti nopeampi.
Ahola otti espanjalaista vielä viidellä sekunnilla kiinni viimeisellä extreme-testillä.
- Extreme olikin ainoa pätkä, jossa pystyin lyömään Cervantesin. Hän oli vastaavasti minua 2-3 sekuntia nopeampi muilla erikoiskokeilla. Kaiken kaikkiaan kuitenkin hyvä viikonloppu minulta, painotti kaksi toista sijaa Puolassa pokannut Ahola.
Salonen ja Mattila joutuivat keskeyttämään
Sunnuntain epäonnisemmat suomalaiset olivat 2-luokassa kilpailevat Valtteri Salonen ja Jari Mattila, joiden kilvanajo päättyi keskeytykseen.
- Osuin puuhun jo ensimmäisen pätkän avausmetreillä. Siinä rytäkässä etusormi meni sijoiltaan ja pyörä huonoon kuntoon. Sormi on vedetty paikalleen ja käyn tutkituttamassa sen vielä maanantaina varmuuden vuoksi Suomessa, kertoi Husabergilla lauantaina palkintopallisijoista taistellut Salonen.
Salosen lopullinen sijoitus oli Puolan kisan avauspäivänä seitsemäs minuutin aikasakon seurauksena. Ajamalla hän oli viidenneksi nopein.
Hondalla kisaava Mattila koki kovia jo lauantaina, jolloin hän sai aivotärähdyksen osuttuaan puuhun.
- Päätin kuitenkin startata sunnuntain kisaan, kun päänsärky helpotti lääkkeiden avulla. Huomasin kuitenkin aika pian, että syke nousi ja sen myötä päässä alkoi jyskyttää. Päätin keskeyttää, kun vielä pyöräni sammui mystisesti extreme-testillä. Toisaalta lääkärikään ei ollut ajamiseni kannalla, myönsi Mattila.
Junioreissa Roni Nikander ajoi KTM:llä viidenneksi reilut kaksi minuuttia kärjen takana. Lauri Salonen oli Hondallaan sijalla 24. Luokan voitti KTM:ää kuskaava italialainen Thomas Oldrati.
Puolassa kauden puolivälinsä saavuttaneen MM-sarjan seuraavat osakilpailut ajetaan 19.-20. heinäkuuta Walesin Llanidloesissa.
Enduromoottoripyöräilyn MM-sarjan 8/16 osakilpailu Kwidzyn, Puola:
Luokka 1:
1) Ivan Cervantes Espanja, KTM 1.05.39,01, 2) Mika Ahola Suomi, Honda
23,48 jäljessä, 3) Simone Albergoni Italia, Yamaha 1.40.61, 4) Christobal Guerrero Espanja, Yamaha 1.50,89, 5) Maurizio Micheluz Italia, Yamaha 3.00,47, 6) Marc Germain Ranska, Yamaha 3.58,71.
MM-pistetilanne:
1) Ahola 186, 2) Cervantes 176, 3) Albergoni 165, 4) Guerrero 118, 5) Germain 115, 6) Eero Remes Suomi, KTM 112.
Remes ei ajanut loukkaantumisen takia Puolassa.
Luokka 2:
1) Juha Salminen Suomi, KTM 1.05.52,95, 2) Johnny Aubert Ranska, Yamaha 41,53, 3) Simo Kirssi Suomi, BMW 2.42,93, 4) Antoine Meo Ranska, Husqvarna 2.44,72, 5) Alessandro Belometti Italia, KTM 2.58,18, 6) Alessandro Zanni Italia, Honda 3.28,62.
Valtteri Salonen (Husaberg) ja Jari Mattila (Honda) keskeyttivät.
MM-pistetilanne:
1) Aubert 183, 2) Salminen 164, 3) Belometti 135, 4) Joakim Ljunggren Ruotsi, Husaberg 126, 5) Rodrig Thain Ranska, TM 110, 6) Valtteri Salonen Suomi, Husaberg 107.
Luokka 3:
1) Marko Tarkkala Suomi, KTM 1.07.18,68, 2) Christophe Nambotin Ranska, GasGas 7,62, 3) Samuli Aro Suomi, KTM 1.01,98, 4) Sebastien Guillaume Ranska, Husqvarna 1.05,59, 5) Marcus Kehr Saksa, KTM 1.14,12, 6) Alessandro Botturi Italia, Honda 2.24,39.
MM-pistetilanne:
1) Aro 189, 2) Tarkkala 163, 3) Nambotin 155, 4) Guillaume 139, 5) Kehr 122, 6) Björne Carlsson Ruotsi, Husaberg 119.
Juniorit:
1) Thomas Oldrati Italia, KTM 1.09.19,36, 2) Marc Bourgeois Ranska, Husqvarna 29,79, 3) Oriol Mena Espanja, KTM 1.28,42, 4) Oscar Balletti Italia, Honda 2.05,18, 5) Roni Nikander Suomi, KTM 2.16,85, 6) Robert Kapajcik Slovenia, KTM 2.36,03, ...24) Lauri Salonen Suomi, Honda 7.46,50.
Seuraava osakilpailu: 19.-20.7. Llanidloes, Wales.

Naisten enduro- ja krossileiri Joutsassa

16.06.2008 Teksti Eeva Tamminen, kuvat urheilukuvat.net


Viidettä kertaa peräkkäin järjestetyllä leirillä oli tänä vuonna ennätysmäärä osallistujia. Leiriläisiä oli 60, iältään 11 vuodesta ylöspäin. Lähes koko Suomi oli maantieteellisesti edustettuna, leiriläisiä saapui niin idästä kuin lännestä ja pohjoisestakin. Joutsan keskeinen sijainti tarjosi sopivan mittaisen leirimatkan tasapuolisesti kaikille.

Leiri oli tänä vuonna mahdollista aloittaa jo perjantai-iltapäivällä ja suurin osa leiriläisistä valitsikin tämän vaihtoehdon.

Perjantain ohjelmassa oli vapaampaa ajoa sekä koulutusrasteja, ryhmässä ajoa endurolenkillä ja ensiapukoulutus. Illalla Marita Nyqvist piti kattavan ja suositun huoltokurssin sisältäen muun muassa ilmanputsarin ja renkaan vaihdon.

Lauantaina aamujumpan jälkeen leiriläiset jaettiin viiteen koulutusryhmään. 1. aloittelijat, 2. vähän ajaneet, 3. keskiryhmä, 4. melkein pro ja 5. pro. Kahdella ensimmäisellä ryhmällä koulutusharjoitteet lainattiin katumoottoripyörien ennakoivan ajon koulutuksesta enduroon soveltaen. 3,4 ja 5 ryhmillä oli harjoitteita endurosta ja crossista muun muassa patikkoa, mutka-ajoa, ylämäkeä ja extremeä.  
Iltaohjelmassa oli Jussi Vehviläinen opetus DVD:n katselu. Savo-suomi simultaanitulkkauksesta vastasi Tomi Konttinen.

Sunnuntai jatkui rastikoulutuksella ja leirin päätteeksi pidettiin kaksi leirikisailua sekä ohjaajille hidasajokisailu.
Kuvia

Perinteisesti naisten leiriä ovat säät suosineet. Tänäkin vuonna aurinko paistoi puolipilviseltä taivaalta läpi viikonlopun. Sunnuntain lounaan aikaan tuli täsmäsade, joka kasteli radan sopivasti.

Leiri talkoovoimin
Leiri toteutetaan talkootyönä. Leirin kouluttajat saavat yösijan ja ruokaa. Joutsan seudun ratakeskus tuli radan vuokrassa vastaan ja leiristä tullut tuotto laitettiin www.rapakat.fi sivuston ylläpitoon.
Leirin toteuttaminen on iso projekti, joka aloitettiin puoli vuotta ennen leiriä kahdeksan naisen työryhmänä. Leirillä majoitetaan ja ruokitaan yli 100 henkeä, kun leiri on monille koko perheen tapahtuma.

Leirin kouluttajina toimivat Tage Axelsson, Olli Jäntti, Tuomas Kauppinen, Tomi Konttinen, Jarkko Koskinen, Taru Koskinen, Olli Kuhanen, Lassi Määttä, Riku Nikander, Eero Remes, Mikko Sironen, Joonas Soilu, Kaide Suokko, Janne Tervola ja Juha Vaskunlahti.
Juniorikuljettajien suuri määrä leirillä on positiivista lajin ja tulevien leirin kannalta. Viime vuoden leirin jälkeen saatiin suomeen naisten omat krossikilpailulähdöt, joita on tänä vuonna toteutettu kaksi.      
Leirin päätteeksi lahjoituksina tulleita leiripalkintoja riitti lähes kaikille.

Leiriläiset kiittävät:
AH-Promotor
First Stop Jämsä
Hanx
Helsingin Pyörä ja Mopo
Huoltokaksikko
Josemora
JV-Motorsport
Intersport Hyvinkää
Motocenter
Motopalvelu
Mopokellari
MP-Racing
Pyörä ja urheilu A.Koskinen
SE-Bike
Sinisalo
Silvan & Suominen Motorsport
Sumeko
Suzuki Finland
Ykkös-MP

Helsinki Bike Show keräsi rakentelijat Kaivariin

Järjestyksessään viides Helsinki Bike Show keräsi Kaivarin rantaan 102 rakennettua ja muunneltua moottoripyörää. Tämä on jo merkittävä määrä yksilöllisiä ja suurella vaivalla rakennettuja moottoripyöriä. Näyttelypyöriä oli ajettu paikalle myös pidemmältä - eikä turhaan, palkintoja meni muun muassa Ouluun, Mänttään ja Jyväskylään. Kaikki pokaalit jäivät sentään vielä kotimaahan.

Valitettavasti pilvipoutainen, mutta viileähkö sää karsi tavallisen kansan osallistumista. Onneksi tämä ei vaikuttanut motoristien aktiivisuuteen, kävijöitä oli paikalla välillä aivan tungokseksi asti. Vierailijoiden parkkipaikalta saattoi bongata vakiopelien lisäksi mitä erilaisempaa kalustoa, muun muassa Hot-Rod autoja.

Suomalaisten kyläseppien käsityöperinne elää moottoripyörien rakentelutalleissa vahvana. Myös nuoriso on innostunut rakentamisesta. Näyttelyssä palkittiin nuori rakentaja, joka oli kurvaillut paikalle komeasti itse muunnellulla pyörällänsä, harjoituskolmio vielä perässä kiinni!

MMAF:n tavoitteena on tuoda rakenteluharrastusta esille. Päämedioissa MMAF:n tavoitteet ja tämä tilaisuus olikin hyvin huomioitu. Monet paikalle tulleet kaupunkilaiset kertoivat kuulleensa tapahtumasta juuri TV:n tai lehden ennakkouutisten kautta.

Poliisi tarkasti näyttelyyn tulijat

Aamupäivällä viidakkorumpu kertoi poliisin tekemästä liikennevalvonnasta, jossa tarkastettiin kaikki paikalle saapuvat pyörät, paperit ja kuskit. Tämän kuultuaan eräs näyttelypyöriä ihastellut katsastusmies naureskeli, että 'MMAF järjesti (poliisin kanssa) taas vapaaehtoisen vuosikatsastuksen, höhö höö!'. Tämähän ei toki ole toiminnan tavoitteiden mukaista, MMAF haluaa auttaa harrastajia pykäläviidakossa positiivisessa hengessä kertomalla ja ohjaamalla. Sakkolappu ei motivoi korjaamaan ongelmia tässä positiivisessa hengessä, varsinkin jos on jo mielestään tehnyt parhaansa ongelmien välttämiseksi.

MMAF pyrkii pitämään poliisin kanssa palautepalaverin tapahtuman järjestelyjen tiimoilta. Haluaisimmekin kuulla harrastajilta, onko jollekulle koitunut ongelmia näissä poliisin katselmoinneissa. Myös aiheesta saadut sakot kiinnostavat, ne auttavat meitä seuraamaan kentän linjauksia (katso: MMAF kerää tietoa rakentelun perusteella annetuista sakoista (4.6.2007)).



Janne Leiman Mäntästä keräsi Streetfighter & Cafe Racer -luokassa muiden osallistujien ja tuomariston sympatiat mekaanisesti ahdetulla Jawallansa. Jannen rakentelu on ennakkoluulotonta ja tekniset ratkaisut ovat yksinkertaisella toimivuudellaan suorastaan häikäiseviä.
HBS09 siintää jo suunnitelmissa...

Osallistujilta ja yleisöltä saadun palautteen valossa näyttely oli siis jälleen jymymenestys. Useampikin toivoi perinteen jatkuvan myös kesällä 2009. Onnistuneesta näyttelystä kuuluu kiitos tietenkin kaikille näytteilleasettajille ja vieraille, ilman pyöriä ja vieraita kun ei ole tapahtumaa. Aliens MC teki MMAF:lle kaiken raskaan työn ja he ansaitsevat myös erityisen suuren kiitoksen.

MMAF haluaa jatkossakin pitää tilaisuuden yleisölle vapaana, tämä toimintahan hän palvelee rakenteluharrastuksen edistämistä mitä parhaimmin. Osallistujille ja yleisölle ilmaiseen näyttelyyn päästään järkevällä kulurakenteella, kaupungin ja viranomaisten suosiollisella yhteistyöllä sekä suurella määrällä vapaaehtoistyötä. HBS09:stä kuulemme lisää varmasti syksymmällä, kunhan nyt tästä toivutaan...

BajaHill:n kuvat HBS08:sta tästä: http://www.urheilukuvat.net/. Tulosluettelo sekä muuta tietoa piakkoin MMAF:n sivuilta http://www.mmaf.fi/.


Teksti: Santtu Ahonen, kuvat TiMu ja Chrisse

sunnuntai 15. kesäkuuta 2008

Salminen ylivoimaiseen voittoon Puolassa


Kuva J. Edmunds
Juha Salminen nappasi tililleen vakuuttavan luokkavoiton enduromoottoripyöräilyn kauden seitsemännessä MM-osakilpailussa lauantaina Puolan Kwidzynissä. Salminen voitti KTM-pyörällään enduro 2-luokan ja oli samalla selvästi koko kisan nopein kuljettaja 33 sekunnin erolla seuraavaan.

Suomalaispanos oli jälleen tutun vahva, sillä Mika Ahola ajoi Hondallaan 1-luokassa toiseksi ja KTM:llä kilpaileva Samuli Aro teki saman 3-luokassa. Molemmat pitivät johtopaikkansa MM-sarjassa

- Ihan hyvä päivä, vaikka raskas sellainen. Ajoaikaa kertyi lähes kahdeksan tuntia. Sain heti aamulla hyvän rytmin päälle, eikä päivä tuonut mukanaan oikeastaan mitään ongelmia, kertoi tyytyväinen Salminen.

Salmisen luokkavoitto irtosi peräti minuutin erolla ranskalaiseen Yamaha-kuljettaja Johnny Aubertiin. MM-sarjassa Aubertilla on tosin edelleen 22 pisteen etu toisena tulevaan Salmiseen.
- Ei auta kuin yrittää, mutta näyttää siltä, että en saa muilta paljoakaan apuja Aubertin piste-etumatkan kiinnikuromisessa, myönsi Salminen.

Valtteri Salonen ajoi kakkosluokassa Husabergilla viidenneksi ja Simo Kirssi BMW:llä kuudenneksi.
Salonen taisteli pitkään jopa palkintopallipaikasta, mutta kaatumiset verottivat tärkeitä sekunteja.
- Täällä on ollut tulosten kanssa vähän vaikeuksia, mutta ajamalla sijoitukseni oli ainakin viides. Kaatumisia lukuun ottamatta ihan ok-päivä, joskin sunnuntaina ajoa pitää parantaa varsinkin crossitestillä, painotti Salonen.

Mattila kävi sairaalassa
Hondaa kuskaava Jari Mattila kaatui rajusti ja hänet vietiin sairaalaan jatkotutkimuksiin. Mattila selvisi hurjalta näyttäneestä onnettomuudestaan aivotärähdyksellä ja kivuliaalla niskalla Puolan Kwidzynissä.
- En muista tilanteesta oikein mitään muuta kuin sen, että puu oli tulossa vastaan. Menetin törmäyksessä tajuntani, mutta nyt kaikki tuntuu olevan kunnossa. Pahemminkin olisi voinut käydä lukua ottaessani. Kypärä lähti halkeilemaan törmäyksen seurauksena, kertoo Mattila.

- Soitin jo sairaalasta mekaanikoille, että pistäkää mopo kuntoon sunnuntain kisaa varten. Katsotaan nyt aamulla, mikä on sitten lopullinen ajokuntoni. Nyt kyllä pää tuntuu raskaalta ja niskaa kolottaa, kertoi Mattila.

Mattilalla on kovat ajohalut, sillä Honda vaikutti Kwidzynissä huomattavasti paremmalta kuin vielä alkukaudella.

- Tosin Juha Salmisen ja Johnny Aubertin vauhtiin ei ainakaan täällä ole mitään asiaa. Varsinkin Salminen ajaa juuri nyt aivan älyttömän lujaa, ihmetteli Mattila.
Aholan yksi virhe riitti Cervantesille

MM-sarjaa 13 pisteellä johtava Ahola kävi ykkösluokan voitosta tiukkaa taistelua yleiskilpailussa toiseksi ehtineen espanjalaisen KTM-kuljettajan Ivan Cervantesin kanssa. Maalissa ero oli 15,41 sekuntia espanjalaisen hyväksi.

- Tein mokan toisen kierroksen endurotestillä, jossa tuo ero syntyi.
Nojasin puuhun ja putosin pyörän selästä. Päivä oli tosi rankka hiekkapohjaiselle pinnalla. Erityisesti tuo pitkä endurotesti meni aika pahaan kuntoon. Se oli sellaista pölyspooria ja kauheita juurakkoja, kertoi Ahola.

Ahola oli kuitenkin varsin tyytyväinen päiväänsä.
- Toinen sija on hyvä asia. Olen siihen tosi tyytyväinen, korosti Ahola, joka kaatui yllättäen myös extreme-testillä.
- Siellä oli upotettu pehmeitä traktorinrenkaita puolittain maahan.
Ajoin rengasta päin, se jousti ja lensin tangon yli.

Arolta kova suoritus sormivammasta huolimatta Enduro 3-luokan voittajaksi ajoi ranskalainen Husqvarna-kuljettaja Sebastien Guillaume 9,23 sekunnin erolla Aroon. Arolla oli Puolaan tultaessa takanaan kahden kuukauden mittainen ajotauko sormivamman vuoksi.

- Ensimmäinen kierros meni totutellessa, toinen kulki oikeastaan jo ihan hyvin, mutta kolmannella sormi oli jo aika kipeä. Joudun puristamaan vasemmalla kädellä tangosta tosi lujaa, ettei sormi pääse liikkumaan. 

Melkoista vääntämistähän tämä on, mutta tulokseen täytyy olla todellakin tyytyväinen, iloitsi Aro.
Aron tallikaveri Marko Tarkkala ajoi Puolan kisan avauspäivänä neljänneksi 42 sekuntia kärjen takana. Samalla Aron MM-pistejohto kasvoi 31:een toisena olevaan Tarkkalaan nähden.

- Loppupäivä sujui suhteellisen hyvin, mutta en saanut aamulla mitään rytmiä päälle. Hävisin jo silloin auttamattoman paljon. Varsinkin crossitestit kulkivat takkuillen.

Nikander toinen junioreissa
Junioreiden MM-sarjaa ajava Roni Nikander ja Antti Hellsten kokivat Kwidzynissä kovia, kun heidän pyöränsä varastettiin keskiviikon ja torstain välisenä yönä.
Molemmat saivat kuitenkin varapyörät käyttöönsä ja varsinkin Nikander kiitti KTM:ää komeasti kunniasta.

Nikander ajoi junioreissa hienosti toiseksi 12 sekuntia ranskalaisen Husqvarna-kuljettajan Marc Bourgeoisin takana. Hellstenin kohtaloksi koitui keskeytys Husqvarna-pyörällä.
- Ihan ok-päivä ilman harmittavia kaatumisia. Kaaduin viimeisellä endurotestillä ja menetin siinä aikaa tuollaiset 20 sekuntia. 

Normaalilla ajolla olisin kyllä taistellut voitosta, vakuutti Nikander.
MM-sarja saavuttaa puolivälinsä sunnuntaina Kwidzynissä ajettavassa osakilpailussa.

Enduromoottoripyöräilyn MM-sarjan 7/16 osakilpailu Kwidzyn, Puola:

Luokka 1:
1) Ivan Cervantes Espanja, KTM 1.19.58,50, 2) Mika Ahola Suomi, Honda
15,41 jäljessä, 3) Marc Germain Ranska, Yamaha 1.09,61, 4) Simone Albergoni Italia, Yamaha 1.29,09, 5) Christobal Guerrero Espanja, Yamaha 2.24,30, 6) Maurizio Micheluz Italia, Yamaha 3.17,62.

MM-pistetilanne:
1) Ahola 164, 2) Cervantes 151, 3) Albergoni 145, 4) Eero Remes Suomi, KTM 112, 5) Guerrero ja Germain 100.
Remes ei ajanut loukkaantumisen takia Puolassa.

Luokka 2:
1) Juha Salminen Suomi, KTM 1.19.25,50, 2) Johnny Aubert Ranska, Yamaha
1.01,83 jäljessä, 3) Alessandro Belometti Italia, KTM 3.33,61, 4) Rodrig Thain Ranska, TM 3.34,61, 5) Valtteri Salonen Suomi, Husaberg 3.36,61,
6) Simo Kirssi Suomi, BMW 3.45,86.
Jari Mattila Suomi, Honda keskeytys.

MM-pistetilanne:
1) Aubert 161, 2) Salminen 139, 3) Belometti 119, 4) Joakim Ljunggren Ruotsi, Husaberg 112, 5) Salonen 109, 6) Thain Ranska 99.

Luokka 3:
1) Sebastien Guillaume Ranska, Husqvarna 1.21.08,11, 2) Samuli Aro Suomi, KTM 9,23, 3) Stefan Merriman Australia, Aprilia 15,42, 4) Marko tarkkala Suomi, KTM 42,29, 5) Christophe Nambotin Ranska, GasGas 47,21,
6) Marcus Kehr Saksa, KTM 1.44,39.
MM-pistetilanne:
1) Aro 169, 2) Tarkkala 138, 3) Nambotin 133, 4) Guillaume 121, 5) Björne Carlsson Ruotsi, Husaberg ja Kehr 106.

Juniorit:
1) Marc Bourgeois Ranska, Husqvarna 1.24.09,32, 2) Roni Nikander Suomi, KTM 11,87, 3) Thomas Oldrati Italia, KTM 22,12, 4) Oriol Mena Espanja, KTM 1.16,47, 5) Mirko Gritti Italia, Beta 2.10,61, 6) Jeremy Joly Ranska, Sherco 351,22, ...13) Lauri Salonen Suomi, Honda 5.40,87.
Antti Hellsten Suomi, Husqvarna keskeytys.

Seuraava osakilpailu: 15.6. Kwidzyn. Puola.

Seistola karsiutui Ranskassa


Matti Seistola koki tylyn kohtalon motocrossin MM-sarjan kauden seitsemännessä osakilpailussa Ranskan St Jean d'Angelyssa.
Seistola karsiutui jatkosta, kun hän joutui tyytymään vasta 11. sijaan MX2-luokan niin sanotusta last chance-erästä, joka ajettiin aika-ajona.
Hondalla kilpaileva kangasalalainen oli puolestaan omassa karsintaerässään sijalla 19.
- En ole vielä koskaan karsiutunut mistään kisasta tätä ennen. Nyt ollaan pohjalla, mutta sieltä ponnistetaan vielä ylös, vakuutti viime vuonna MM-sarjassa kahdeksanneksi sijoittunut Seistola.
Seistola korosti, että selittelyihin ei ole todellakaan aihetta.
- Nyt meni niin surkeasti kuin voi mennä. Mieheltä ei löydy syöttöä.
Kyllä tämä on nyt korvien välistä kiinni.
Harjoituksissa vielä hyvää vauhtia esittänyt Seistola otti karsintaeräänsä vaisun startin.
- Lisäksi olin turvallani toisella kierroksella. Last chancessa en sitten löytänyt rentoutta ajooni. Yliyrittämistä, sivalsi Seistola pettyneenä.
MX2-luokan karsintaerien voitot kuittasivat nimiinsä MM-sarjaa johtava italialainen Yamaha-kuljettaja Antonio Cairoli ja samalla pyörämerkillä kilpaileva britti Tommy Searle.
MX1-luokan paalupaikkaa Ranskassa juhli belgialainen Suzuki-kuljettaja Steve Ramon ajalla 1.46,418. Toiseksi kovimman kierroksen nimiinsä kuitannut, Kawasakilla kisaava virolainen Tanel Leok jäi Ramonista ainoastaan 16 tuhannesosasekuntia.
MM-sarjaa Yamahalla johtava Italian David Philippaerts oli kymmenes ja 1,240 sekuntia Ramonia jäljessä.
Motocrossin MM-sarjan 7/15 osakilpailu St Jean d'Angely, Ranska:
Luokka MX1, aika-ajot:
1) Steve Ramon Belgia, Suzuki 1.46,418, 2) Tanel Leok Viro, Kawasaki
0,016 jäljessä, 3) Ken de Dycker Belgia, Suzuki 0,395, 4) Clement Desalle Ranska, Suzuki 0,573, 5) Julien Bill Sveitsi, Honda 0,578, 6) Joshua Coppins Uusi-Seelanti, Yamaha 0,630.
Luokka MX2, karsintaerä 1:
1) Antonio Cairoli Italia, Yamaha 24.29,759, 2) Marvin Musquin Ranska, Honda 5,311 jäljessä, 3) Anthony Boissiere Ranska, KTM 7,662, 4) Xavier Boog Ranska, Suzuki 15,702, 5) Steven Frossard Ranska, Kawasaki 20,483,
6) Gregory Aranda Ranska, Kawasaki 25,297.
Karsintaerä 2:
1) Tommy Searle Iso-Britannia, KTM 24.24,869, 2) Stephen Sword Iso-Britannia, Kawasaki 2,955, 3) Tyla Rattray Etelä-Afrikka, KTM 6,230,
4) Manuel Monni Italia, Yamaha 13,202, 5) Nicolas Aubin Ranska, Yamaha 21,251, 6) Matteo Bonini Italia, Yamaha 32,616, ?19) Matti Seistola Suomi, Honda 1.31,327.
Last chance-erä:
1) Cedric Soybeyras Ranska, Yamaha 1.49,750, 2) Jeremy Tarroux Ranska, KTM 0,207, 3) Gert Krestinov Viro, KTM 1,733, 4) Joel Roelants Belgia, KTM 1,879, 5) Elliot Banks-Browne Iso-Britannia, Kawasaki 1,927, 6) Loic Rombaut Ranska, Kawasaki 1,929, ...11) Seistola 2,805.

perjantai 13. kesäkuuta 2008

Nikanderin ja Hellstenin pyörät varastettiin Puolassa

Viikonvaihteessa ajettavaan enduromoottoripyöräilyn MM-sarjan Puolan osakilpailuun valmistautuvat suomalaiskuljettajat Roni Nikander ja Antti Hellsten kokivat ikävän yllätyksen herätessään torstaina hotellissaan Kwidzynissä. 
Junioreiden MM-sarjassa kilpailevan kaksikon kisakalusto oli lähtenyt yön aikana varkaiden matkaan KTM:llä kilpailevan Nikanderin kuljetusautoa myöten. Hellstenin autosta oli puolestaan varastettu Husqvarna-pyörä ajovarusteineen. 
- Autossani oli kaksi kisapyörää, sekä kaikki varaosat ja varusteet Poliiseja pyörii hotellin pihamaalla tutkimassa varkauksia, mutta kait tässä on nyt edessä kotimatka, kertoi Nikander harmissaan.


Aholalta pöllittiin takapamppu 
Hellstenin autossa oli myös maailmanmestari Mika Aholan ajovarusteita ja varaosia. 
- Autosta häipyi muun muassa ajosaappaideni ja yhden takapyörän lisäksi tehdasiskari, joka on korvaamaton. Koko tiimillämme ei ole toista sellaista. Kisapyöräni on onneksi sentään vielä varikolla, kertoi italialaistiimin Hondalla enduro 1-luokan MM-sarjaa johtava Ahola. 
Endurokuljettajilla on entuudestaan ikäviä kokemuksia Puolasta, jossa ajettiin kuuden päivän mittainen MM-joukkuekilpailu vuonna 2004. 


- Tämä ei ole oikeastaan vielä mitään siihen verrattuna, mitä muutama vuosi sitten Puolan Sixillä tapahtui. Silloin vartioidulta varikkoalueelta varastettiin 36 pyörää, ihmettelee Ahola edelleenkin. 
Enduromoottoripyöräilyn kauden neljännen MM-kisaviikonvaihteen näyttämö Kwidzyn sijaitsee Pohjois-Puolassa noin 100 kilometrin etäisyydellä Gdanskista.

torstai 5. kesäkuuta 2008

Sixin kuljettajat valittu


Suomen Moottoriliitto on nimennyt kuljettajansa Kreikan Serrerissa 1.-6. syyskuuta ajettavaan enduromoottoripyöräilyn kuuden päivän mittaiseen MM-joukkuekilpailuun. Kreikan Sixillä Suomen miesten joukkueessa ajavat Juha Salminen, Samuli Aro, Marko Tarkkala, Valtteri Salonen, Eero Remes ja nuorista nostettu Roni Nikander.

Nuorten, eli alle 23-vuotiaiden joukkueen muodostavat Oskari Kantonen, Olli Turma, Jari Pulkkinen ja Antti Hellsten, joka on samalla miesten joukkueen varakuljettaja. Nuorten varamies on Lauri Salonen.

- Salonen ja Ari Jauhiainen lähtevät Sixille kerhojoukkueessa, joten heidät on tarvittaessa helppo siirtää nuorten joukkueeseen, kertoo Suomen Moottoriliiton valmennuspäällikkö Tomi Konttinen.
Miesten joukkueessa Remes ja Nikander ajavat enduro 1-luokassa, Salminen ja Salonen 2-luokassa, sekä Tarkkala ja Aro 3-luokassa.

- Meillä on ollut jo pitempään tiedossa se, että Mika Ahola ja Simo Kirssi eivät ole käytettävissä Sixillä. Viimeksi Chilen joukkuekisassa todella hienosti ajanut Jari Mattila ei puolestaan saanut kalustoa ja tiimiään mukaan Kreikkaan. Petri Pohjamon paluu kariutui myös kalusto-ongelmiin, toteaa Konttinen.
Konttinen myöntää, että Chilen Sixin tämän vuoden aikainen ajankohta vaikeutti joukkueiden kokoamista.

- Ajajien henkilökohtaisten tiimien vaikutus on mittava, viittaa Konttinen muun muassa Aholan ja Mattilan suuntaan. Nuorten osalta ei vastaavaa ongelmaa ole.

- On todellakin positiivista, että junnut lähtevät isolla joukolla mukaan. Sixillä ovat mukana kaikki nuorten valmennusryhmäämme kuuluvat kuljettajat, vahvistaa Konttinen.

Sixi ajetaan jo 83. kerran. Suomi on voittanut miesten Trophy-luokassa vuosien saatossa seitsemän ja nuoret kaksi maailmanmestaruutta. Ahola on ollut voittamassa kaikkia miesten seitsemää mestaruutta.
Viime vuoden marraskuussa Chilen La Serenassa ajetulla Sixillä miesten joukkue joutui tyytymään Italian voittamassa kisassa vasta 16. sijaan Salmisen harmillisen hylkäyksen seurauksena.

Nuoret puolestaan ajoivat Chilessä lupaavasti MM-pronssia kvartetilla Turma, Hellsten, Nikander ja Patrick Wikman. Nuorten mestaruutta Kreikassa puolustaa Espanja.

Suomen joukkueet 1.-6. syyskuuta Kreikan Serrerissa ajettavassa enduromoottoripyöräilyn MM-joukkuekilpailussa:

Miehet: Eero Remes, Roni Nikander, Juha Salminen, Valtteri Salonen, Marko Tarkkala, Samuli Aro. Varalla Antti Hellsten.

Nuoret: Antti Hellsten, Oskari Kantonen, Olli Turma, Jari Pulkkinen. Varalla Lauri Salonen.

Bomber Weekend 2008


MOTOPARK, VirtasalmiVIIKONLOPPUNA 6.-8.6.2008
SKANDINAVIAN SUURIN PRÄTKÄTAPAHTUMA! 



Ensimmäinen Bomber-boomin aloittanut Bomber-ilta järjestettiin muutaman innokkaan prätkäilijän toimesta Eläintarhan parkkipaikalla, Helsingissä jo vuonna 1999.

Vuonna 2001 päätettiin lähteä porukalla tien päälle ja suunnistaa kohti Motoparkia. Viikonlopun aikana Motoparkissa juhlittiin noin 500 hengen voimin!

Vuosina 2004, 2005 ja 2006 Bomber Weekendin tapahtumapaikka oli Kiikala Airport. Moottoripyöräilijöitä kunakin vuonna saapui paikalle noin 4 000 – 7 000 henkeä.

Viime kesänä tapahtumaa ei järjestetty! Vuoden tauko on kuitenkin tehnyt tehtävänsä ja lisännyt moottoripyöräilijöiden intoa saapua perinteiseen tapahtumaan. Bomber Weekendin järjestäjät uskovatkin kävijämäärän nousevan nyt jopa 7 000 – 10 000 henkeen. Valtaosa kävijöistä on tietysti Suomesta, mutta joukossa on paljon myös muista Pohjoismaista ja Keski-Euroopasta saapuvia prätkäturisteja!     

LIPUT:1. FESTIVAALIPAKETTI: 45 EUROA.
Vetomiehen ja –naisen kokonaisvaltainen viikonloppulippupaketti (Moottoripyörä sisään alueelle, mahdollisuus osallistua tehonmittaukseen ja kiihdyttämiseen, leiriytyminen ja tilaisuus osallistua ”burnauksen” ennätysyritykseen!)
Huom! Ennakkoon festivaalipaketin ostaneille perjantain kiihdytys- ja sunnuntain rata-ajo puoleen hintaan! (Etu max. 60 euroa!)

2. PÄIVÄLIPPU: 25 EUROA.
Lauantain kohokohta: Stunt Ridingin Avoimet Pohjoismaiset Mestaruuskilpailut sekä hurjia ajonäytöksiä by Ghost Rider, Plan Bee ym.!

Alle 12-vuotiaat aikuisen seurassa ilmaiseksi sisään!

Menolippu: www.menolippu.fi
Lippupalvelu: www.lippupalvelu.fi

PAIKKA JA MAJOITUS:Motopark, Itä-Suomen moottoriurheilukeskus sijaitsee Pieksänmaan kunnassa Virtasalmella. Mikkeliin on matkaa 65 km, Pieksämäelle 35 km ja Varkauteen 35 km.
Majoitus: Motomajat, www.motopark.fi

RATAOHJELMA:Lauantai, 7. päivä kesäkuuta on viikonlopputapahtuman varsinainen yleisöpäivä, jolloin järjestetään Stunt Ridingin Avoimet Pohjoismaiset Mestaruuskilpailut (Nordic Stunt Riding Championships). Tässä finaalissa ajetaan näyttävä freestyle-osuus, jonka tuomaristo arvostelee. Kilpailujärjestelyistä vastaa Pirkanmaan Stunt Riding Yhdistys (www.psry.net).

Kisassa ajavat niin Suomen kuin Pohjoismaidenkin kokeneimmat ja osaavimmat amatööri- ja ammattikuskit! Ajajia odotetaan paikalle myös mm. Venäjältä, Tsekeistä, Saksasta ja Espanjasta!

Nähtävää koko perheelle tarjoaa lisäksi kansainvälisissäkin mittelöissä menestynyt viiden suomalaiskaveruksen muodostama Plan Bee –taitoajoryhmä. Plan Bee käyttää ”työvälineenään” erikoisvarusteltuja KTM –moottoripyöriä (www.planbee.org).

maanantai 2. kesäkuuta 2008

Mika Kallio kasvatti MM-johtoaan Mugellossa

Mika Kallio onnistui puristamaan kauden kuudennen MM-osakilpailun tuskaisista lähtökohdista tyydyttävälle neljännelle sijalle Italian Mugellon osakilpailussa. Lopputulos tiesi myös sitä, että kauden kaikissa kisoissa viiden joukkoon ajanut Kallio vahvisti MM-johtoaan, joka on nyt 18 pistettä. Kallio kiihdytti kilpailuun neljännestä lähtöruudusta, mutta haaveet palkintopallisijasta katosivat heti kättelyssä. 
- Starttini oli ihan kohtalaisen hyvä, mutta sitten kytkin hajosi. Ensimmäisessä mutkassa minulle jäi nelosvaihde päälle ja ajauduin leveäksi, kun vaihde olisi pitänyt olla jo ykkösellä. Siinä menetin hetkessä noin 10 sijaa, Kallio huokaili. 

- Alkukierroksilla pystyin onneksi hieman säätämään kytkintä, joten se ei sen jälkeen enää luistanut. Käytännössä kytkin ei toiminut enää kisan aikana. Tosin vielä huonommalla tuurilla kisa olisi voinut päättyä heti alkuunsa. 
Valkeakoskelainen KTM-kuljettaja oli pahimmillaan sijalla 13, mutta hän nousi vaikean alun jälkeen lähemmäksi kärkeä, kun pyörä keveni ja muutamat kilpakumppanit kaatuivat kisasta ulos. 

- Tietysti potuttaa, että tämä kisa kaatui tekniikkamurheisiin. Meillä oli Aprilia-kuskeihin verrattuna kovemman seoksen renkaat, joten lopussa olisin varmasti ollut vahvoilla kärjen taistelussa, Kallio kertoili. 
- Ajorytmiä oli vaikea pitää, kun jarrutuksiin mennessä ei tuntenut, mikä vaihde siellä on päällä. Vaihteiden vaihtamiseen ja jarruttamiseen joutui sen takia aina jättämään pelivaraa. 

Mugellon radalla onnetar on pyllistänyt Kalliolle 
Red Bull KTM-tallin suomalaiskuski ei ole koskaan päässyt ajamaan ehjää kisaa Mugellon radalla. Kyseessä onkin MM-kalenterin perinteisistä radoista ainoa, jolla Kallio ei ole noussut urallaan podiumille. 
- Pidän Mugellon rataa yhtenä parhaista, mutta minulla on ollut täällä aina jotain ihmeellisiä ja harvinaisia ongelmia. Oikein pisti hymyilyttämään, kun kertasin mielessäni vanhoja Mugellon tapahtumia, Kallio muisteli. 

- Ensimmäistä kertaa olin täällä vuonna 2002, jolloin joku ajoi päälle ekassa mutkassa. 2003 osui kohdalleni aivan susi rengas, joten kisa oli pilalla. 2004 irtosi ohjausiskarin pultti ja ajauduin mutkasta suoraa ulos. Vuonna 2005 kaaduin johtoasemassa viimeisessä mutkassa. Vuonna 2006 irtosi ajopuvusta polvipala ja viime vuonna sähkövika katkaisi matkan alkukierroksilla. 
- Tällä kertaa petti kytkin, mutta siitä huolimatta tuloksena oli tältä radalta uran paras tulos. Tekniikkaongelmaan nähden tulos kyllä tyydyttää. 

Sunnuntaina Mugellon kisan voittoon ajoi kotiyleisön edessä Aprilia-moottorin vauhdittamalla Gileralla Marco Simoncelli, jonka tuntumassa maalilinjan ylitti Aprilia-kaksikko Alex Debon ja Thomas Lüthi. 
Pahimmillaan 12 sekunnin päässä kärjestä ajanut Kallio oli siis maalissa neljäs jääden voittajalle 7,403 sekuntia. 

MM-pistetilanne 6/17 osakilpailun jälkeen: 
1. Mika Kallio 106 
2. Mattia Pasini, ITA, 88 
3. Alex Debon, SPA, 79 
4. Marco Simoncelli, ITA, 78 
5. Hiroshi Aoyama, JAP, 61 
6. Yuki Takahashi, JAP, 59 
7. Hector Barbera, SPA, 53 
8. Alvaro Bautista, SPA, 41

MM-kärki Di Meglio menetti voiton viimeisellä kierroksella

Suomalaistalli Ajo Motorsportin Derbi-kuljettaja Mike Di Meglio jakaa yhdessä Apriliaa kuskaavan Simone Corsin kanssa ratamoottoripyöräilyn 125-kuutioisten luokan MM-kärkipaikan Mugellon radalla ajetun Italian osakilpailun jälkeen. 
Viimeiselle kierroksella asti voitossa kiinni olleella, mutta lopussa niukasti neljänneksi jääneellä ranskalaisella Di Megliolla ja Mugellon italialaissankarilla Corsilla on molemmilla koossa 87 pistettä. 
- Näytti pitkään siltä, että taistelemme voitosta, mutta kyllä tähänkin lopputulokseen täytyy olla tyytyväinen. Meillä on kokonaisuuden, eli mestaruustaistelun osalta tavoitteena ehtiä jokaisessa osakilpailussa viiden joukkoon. Niin sanottuja nollakisoja pitää välttää, painotti tallipäällikkö Aki Ajo. 

Kova kiri vielä kiilauksen jälkeen 
Vaiherikkaan ja rajuotteisenkin kisan loppuratkaisu nähtiin viimeiselle kierrokselle lähdettäessä, jolloin Corsi ja samalla pyörämerkillä ajava hallitseva maailmanmestari Gabor Talmacsi, sekä Derbillä kilpaileva Pol Espargaro pudottivat Di Meglion kärjestä neljänneksi pääsuoran jälkeisessä mutkassa. 
- Kärjessä oli siinä vaiheessa tiivis nippu koossa. Vastustajat kiilasivat minua ajolinjalta, kertasi Di Meglio harmissaan ratkaisevia hetkiä. 
Corsi pystyi pitämään tiukassa maalisuoran taistelussa johtopaikkansa kotiyleisön mylvinnän siivittämänä 19 tuhannesosasekunnin turvin Talmacsiin. 
Talmacsi pyyhkäisi puolestaan aivan kalkkiviivoilla Espargaron ohi 17 tuhannesosan erolla. Di Meglio tuli hänkin vain 0,135 sekuntia tiiviin trion takana. 
Di Meglion tallikaveri Dominique Aegerter oli kisassa sijalla 24. 

Di Meglio ajoi rataennätyksen 
Di Meglio oli laatinut kisaan kärkeen ja karkuun -taktiikan, jota hän yrittikin toteuttaa muutamaan otteeseen näyttävästi. Mugellon pitkä, yli 1,1 kilometrin mittainen pääsuora piti kuitenkin huolen siitä, että karkumatkalaiset napsittiin nopeasti kiinni. 
- En hölmöillyt missään vaiheessa, vaan koitin tarttua tilaisuuteeni. Sain jo pariin kertaan muihin 20-30 metrin eron, mutta se ei riittänyt Minulla oli ajamiseeni todella vahva olo, kertoi hyvällä itseluottamuksella mestaruutta jahtaava Di Meglio. 
Di Meglio oli ajanut kahdessa edellisessä kisassa palkintopallisijoituksen, eikä se kolmaskaan jäänyt kauaksi. 
-  Mike jäi hieman kärjestä sen kiilauksen seurauksena, mutta nousi kuitenkin vielä voittotaistelun tuntumaa. Yritys oli kovaa ja hänen ajolinjansa meni leveäksi shikaanissa. Siinä meni samalla podiumpaikka, totesi tallipäällikkö Ajo. 
Di Meglio ajoi kiivaan kisan tiimellyksessä Mugellon radan uudeksi ennätykseksi lukemat 1.58,570. 
- Tuo aika todistaa sen, mistä olin tässä viikonvaihteessa erityisen iloinen: minusta Di Meglio oli Mugellossa koko piikkiluokan nopein kuljettaja, linjasi Ajo. 
MM-sarjan tiivistempoinen kesäkausi jatkuu jo ensi viikonvaihteessa Montmelon radalla Barcelonassa. 

Mugello, Italia. 

125-kuutioisten luokan MM-osakilpailu 6/17: 

 1. Simone Corsi Aprilia  39.59,020 
 2. Gabor Talmacsi Aprilia + 0,019  3. Pol Espargaro Derbi + 0,036 
 4. Mike Di Meglio Derbi + 0,135 
 5. Bradley Smith Aprilia  + 0,178 
 6. Sergio Gadea Aprilia  + 0,490 
 7. Nico Terol Aprilia + 0,832 
 8. Sandro Cortese Aprilia   + 3,865 
 9. Joan Olive Derbi + 3,928 
10. Stefan Bradl Aprilia + 5,439 
11. Steve Bonsey Aprilia + 10,244 
12. Andrea Iannone Aprilia  + 10,447 
13. Raffaele De Rosa KTM + 18,366 
14. Scott Redding Aprilia + 23,201 
15. Michael Ranseder Aprilia + 24,440 
24. Dominique Aegerter Derbi  + 50,629 

www.ajo.fi 
www.motograndprix.com

Seistola jäi ilman pisteitä Englannissa

Matti Seistola ei pystynyt kartuttamaan pistetiliään motocrossin MM-sarjan kauden kuudennessa osakilpailussa Mallory Parkin radalla Englannissa. 
Hondalla ajava Seistola joutui keskeyttämään MX2-luokan ensimmäisen erän ja toisessa hän päätyi maaliin sijalla 23. 
- Palapeli tuntuu olevan nyt ihan sekaisin. Ajo ei kulje ja matkassa on mukana ripaus huonoa tuuriakin, ihmetteli viime kaudella MM-sarjassa kahdeksanneksi sijoittunut Seistola takkuista tahtiaan. 

Seistola ehti ajaa Mallory Parkin kovapintaisella radalla ensimmäisessä erässä  vain vajaat kaksi kierrosta, kun rysähti. 
- Ajolinjat leikkasivat toisen kaverin kanssa hyppyrin kärjessä ja kummatkin kaatuivat sen seurauksena rajusti. Öljyt valuivat savuavasta pyörästä pihalle ja se erä oli siinä. 
Seistolan startti ei onnistunut kunnolla toisessakaan erässä. 
- Ajoin avausmutkassa samaan läjään monien muiden kuljettajien kanssa ja sitten vielä takaa lappasi toisia kuskeja niskaan. Siinä meni taas minuuttitolkulla aikaa, kun jokainen etsiskeli kasasta omaa pyöräänsä. 
Cairoli ja Philippaerts italialaiset MM-kärkinimet 
MX2-luokan vei Englannissa nimiinsä hallitseva italialainen maailmanmestari Antonio Cairoli, joka ajoi Yamahallaan avauserässä toiseksi ja voitti jälkimmäisen. 
Cairoli ohitti samalla MM-sarjassa eteläafrikkalaisen KTM-kuljettajan Tyla Rattrayn, joka kuittasi vielä avauserän puolella sekunnilla edukseen. Cairolilla on tosin vain pisteen etu puolellaan. Seistolan saldo näyttää Mantovan radalta noukittuja seitsemää pistettä. 
- Tästä ei voi mennä enää tuloksellisesti paljoakaan alemmas. Tarvitsen nyt jos koskaan onnistumisia. Pidän taatusti huolen siitä, että harjoittelusta se ei ainakaan jää kiinni, vakuutti Seistola. 

MX1-luokan tapahtumia saarivaltakunnassa hallitsi KTM:llä kisaava espanjalainen Jonathan Barragan erävoitolla ja kolmannella sijalla. 
Eräsijoitukset 5 ja 3 Mallory Parkista Yamahallaan kuitannut italialainen David Philippaerts johtaa MM-sarjaa 28 pisteen erolla Suzukilla ajavaan belgialaiseen Steve Ramoniin. 
MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan 15. kesäkuuta St Jean d'Angelyn radalla Ranskassa. 

Motocrossin MM-sarjan 6/15 osakilpailu Mallory Park, Englanti: 

Luokka MX1, erä 1: 
1) Ken de Dycker Belgia, Suzuki 39.43,553, 2) Steve Ramon Belgia, Suzuki 1,776 jäljessä, 3) Jonathan Barragan Espanja, KTM 6,692, 4) Maximilian Nagl Saksa, KTM 28,122, 5) David Philippaerts Italia, Yamaha 35,274, 6) Tanel Leok Viro, Kawasaki 36,634. 

Erä 2: 
1) Barragan 40.29,703, 2) Sebastien Pourcel Ranska, Kawasaki 5,567, 3) Philippaerts 6,502, 4) Billy Mackenzie Iso-Britannia, Honda 7,528, 5) Leok 8,843, 6) De Dycker 34,239. 

MM-pistetilanne: 
1) Philippaerts 223, 2) Ramon 195, 3) De Dycker 175, 4) Coppins 168, 5) Mackenzie 159, 6) Pourcel 151, …29) Antti Pyrhönen Suomi, Suzuki 8. 
Pyrhönen ei ajanut Englannissa. 

Luokka MX2, erä 1: 
1) Tyla Rattray Etelä-Afrikka, KTM 39.19,887, 2) Antonio Cairoli Italia, Yamaha 0,558 jäljessä, 3) Tommy Searle Iso-Britannia, KTM 41,901, 4) Shaun Simpson Iso-Britannia, KTM 53,881, 5) Anthony Boissiere Ranska, KTM 58,662, 6) Stephen Sword Iso-Britannia, Kawasaki 1.04,178. 
Matti Seistol Suomi, Honda keskeytti. 

Erä 2: 
1) Cairoli 40.04,833, 2) Searle 5,609, 3) Steven Frossard Ranska, Kawasaki 37,874, 4) Rattray 50,803, 5) Sword 52,032, 6) Xavier Boog Ranska, Suzuki 100,405, …23) Seistola + 1 kierros. 

MM-pistetilanne: 1) Cairoli 243, 2) Rattray 242, 3) Searle 233, 4) Nicolas Aubin Ranska, Yamaha 158, 5) Simpson 156, 6) Rui Goncalves Portugali, KTM 148, …34) Seistola 7. 

Seuraava osakilpailu: 15.6. St Jean d'Angely, Ranska. 

http://www.moottoriliitto.fi 
http://www.motocrossmx1.com