torstai 29. elokuuta 2002

Ammattina pommittaja



Budapestin moottoripyöränäyttely. Kuva: (c) Santtu Ahonen Budapestin moottoripyöränäyttely. Kuva: (c) Santtu Ahonen
Budapestin moottoripyöränäyttely. Kuva: (c) Santtu Ahonen
Unkarilainen Erdõs Csaba ajaa neljän hengen ryhmänsä kanssa ammattimaisesti stuntti-showta. Buell Stunt Show -ryhmä on ollut kasassa jo neljä vuotta ja keikkoja on ajettu ympäri maailmaa. Pääosa esiintymisistä tapahtuu erilaisissa mp-tapahtumissa, kokoontumisajoissa ja messuilla.

Tänä kesänä ryhmä esiintyy Euroopassa, talvella keikkaillaan Etelä-Afrikassa ja ensi kesäksi porukka siirtyy kiertämään Yhdysvaltoihin ja Australiaan. Vuodessa ryhmä ehtii ajamaan lähes 40 keikkaa joista kotimassa eli Unkarissa noin 20.

Ammattilaistasolle pääseminen on edellyttänyt 25 vuoden aktiivista pommittelua joten ihan pienellä harjoittelulla ammattiareenoille ei ole asiaa. Erdõs on ehtinyt hoitamaan tilillensä muunmuassa vuoden 2000 Streetfighter Champion tittelin sekä "kolme muuta kansainvälistä temppumestaruutta". Tämän vuoden temppuajon euroopanmestaruuskisoissa Erdõs sijoittui kuudenneksi. Äijän ajelu oli sen verran varman näköistä, että tavallinen maallikko ei voinut kuin huokailla.

Ryhmän repertuaariin kuului paitsi tavanomaiset burnikset, vuorotellen etu- tai takarenkaalla ajo ja erilaiset eksoottiset akrobaattiset asennot pyörän päällä niin myös kaikki edellämainitut parhaimmillaan neljä henkeä pyörän päällä. Väliin Erdõs vetelee temppuja silmät sidottuina. Ja kun ilta hämärtyy kyytiin nostetaan vielä strippari ja sekaan ajellaan muutamia näyttäviä lamppuöljyburniksia. Ryhmän temppuilu on siis sanalla sanoen ällistyttävän nautittavaa sirkusakrobatiaa.


Budapestin moottoripyöränäyttely. Kuva: (c) Santtu AhonenRyhmä ajelee Buell:lla jota on hiukan laiteltu jotta peli vastaisi temppujen vaatimuksia. Vaikka laitteessa on kilpi niin se on puhtaasti näytöskäytössä. Kantta on laskettu millin verran, sekä pako- että imupuoli on pantu uusiksi ja sytkän musta laatikko on kotitekoinen. Pelissä käytetään 102 oktaanista kisapensaa ja Erdõs kertoo, että takanakilta mitataan noin 120 arohevosen voimat. Koneen alkuperäiset kumikiinnikkeet eivät kestäneet rääkkiä, aluksi niitä jouduttiin uusimaan jatkuvasti kunnes siirryttiin suosiolla itse tehtyihin ja jäykempiin kumeihin. Vastaava ongelma oli swingin laakeroinnin kanssa ja myös se on tehty itse uusiksi.

Runko on takahäkin jatketta lukuunottamatta täysin vakiokuntoinen. Takahäkin päässä on vaihdettavat magnesiumpalat näyttävien kipinäsuihkujen aikaansaamiseksi. Pyörään on tehty koko joukko vielä muita muutoksia sekä siroteltu erilaisia tartuntakahvoja ja tapeja jotta ryhmäakrobatia pyörän päällä ylipäätänsä onnistuisi. Buellin matalat röhinät ja jo tyhjäkäynniltä nouseva etupyörä saavat temput näyttämään lapsellisen helpoilta.


Budapestin moottoripyöränäyttely. Kuva: (c) Santtu Ahonen Budapestin moottoripyöränäyttely. Kuva: (c) Santtu Ahonen

Budapestin moottoripyöränäyttely. Kuva: (c) Santtu Ahonen
Eikä tässä vielä kaikki... Silloin kun Erdõs ei ole ammatikseen keulimassa niin hän ajaa strippiä 1100cc turboahdetulla nitropyörällä ja tempaisi tänä kesänä varttimailille uuden Unkarin enätyksen 8.880 loppunopeudella

260kmh. Tämä on paikallisten alkuasukkaiden ensimmäinen ysin alitus ja Hockenheimissa ajetavassa kisassa 18. elokuuta Erdõs suunnittelee vielä parantavansa tuoretta ennätystänsä.

Erdõsin ryhmää ei nähdä Suomessa ainakaan ennen kesää 2004 mutta Euroopan ja erityisesti Unkarin erilaissa mp-tapahtumissa porukkaan voi kuluvan kauden aikana törmätä. Valitettavasti porukalla ei vielä ole www-sivuja tai email-osoitetta mutta jos kiinnostusta löytyy niin puhelinnumeron saa vaikka BajaHill:sta.

maanantai 26. elokuuta 2002

Kauden 6. RR-SM osakilpailu Räyskälässä

(Kuvat Janne Tervola)

Kauden toiseksi viimeinen Road Racingin osakilpailu ajettiin 14.-18.8. Räyskälän lentokentälle tehdyllä radalla. Suomen mestaruuden varmisti Supersport-luokassa jo ennen viimeistä osakilpailua Erkka Korpiaho. Muissa luokissa mestaruudet ratkeavat Virtasalmella 14.-15.9. ajettavassa osakilpailussa. Räyskälän osakilpailun yhteydessä järjestettiin myös Extreme-kokoontumisajo, jonka yhteydessä oli järjestetty moottoriurheiluhenkistä ohjelmaa.

Lauantain finaalit
Free For All- luokassa osanotto on ollut tänä kautena runsasta. Viivalle asettui Räyskälässä 32 kuljettajaa. Luokan voiton vei Turun Moottorikerhon Harri Loponen. Toiseksi kaasutteli, Helsinki Racing Clubin Harri Strömberg. Kolmannen sijan nappasi Strömbergin kerhokaveri Juha Taina.
Ducati cupin finaalissa oli yhdeksän osanottajaa. Voittoon ajoi taas BajaHillin maskotti Orvo Kärkkäinen. Helsinki Racing Clubin Kärkkäinen tunnusti toiseksi sijoittuneen Magnus "Mankku" Collinin antaneen kovan vastuksen. Vantaan Moottorikerhon Collin pyrki jättämään jarrutukset mahdollisimman myöhäiseen hetkeen. Voiton mahdollisuudet kaatuivat Collinin mukaan yhteen pitkäksi venähtäneeseen jarrutukseen. Vaikka Kärkkäisen pistejohto on 33 pistettä, cupin mestaruus ratkeaa vasta Virtasalmella. Viimeisestä osakilpailusta jaetaan tuplapisteet.

BajaHillin maskotti Orvo Kärkkäinen voitti Ducati Cupin lähdön, oli neljäs B600 -luokassa ja kymmenes Free For All-luokassa. Kuva: (c) Janne TervolaSami Penna ahdistelee Tuulen Jonnea. Sami ajoi toiseksi Superporteissa. Kuva: (c) Janne Tervola
BajaHillin maskotti Orvo Kärkkäinen voitti Ducati Cupin lähdön, oli neljäs B600 -luokassa ja kymmenes Free For All-luokassa (vasen kuva). Sami Penna ahdistelee Tuulen Jonnea. Sami ajoi toiseksi Superporteissa (oikea kuva).


Kolmannelle palkintopallille kivunnut Pasi Immonen Imatran Moottorikerhosta ilmoitti pilke silmäkulmassa, ettei olisi pannut pahakseen, mikäli edellä menneet kilpakumppanit olisivat vähän odotelleet. Kolmas sijakaan ei ollut helppo saavuttaa, sillä neljänneksi tullut Erkki Asikainen pani hyvin vastaan.




Leppoisaa menoa Extremessä


Supereitten lähtö. Tänä vuonna vältyttiin kolareilta ensimmäisessä mutkassa jokaisessa luokassa. Kuva: (c) Janne Tervola
Supereitten lähtö. Tänä vuonna vältyttiin kolareilta ensimmäisessä mutkassa jokaisessa luokassa.

















Tänä vuonna Extreme-kokoontumisajon ohjelmaan kuului vain kaksi "lajia", enduro ja nopeusmittaus (katso: Räyskälän kilometrin kiihdytykset). Enduron osalta asiat onnistuivat varsin mallikkaasti. Alkupäivän pilvinen sää sopi mainiosti hikisen homman vetämiseen. Halukkaita enduron kokeilijoita riitti jatkuvasti, tuttuun tapaan mukaan lähti niin ensikertalaisia kuin ennenkin metsässä kyntäneitä kuljettajia.
Pyörävalikoimaa löytyi piikeistä nelisatasiin nelikoihin. Sivuvaunullisenkin metsäkoneen kyytiin pääsi tutustumaan. RR-kilpailun puolella töissä olleet vapaapalokuntalaisetkin kävivät päivän päätteeksi tuulettumassa metsähallituksen puolella.

Sunnuntai
Piikkien kärjessä käytiin tiukkaa taistelua voitosta. Lähes vuorokierroksin Heta Lauslehto ja Eki Kaulamo ajoivat johdossa. Lopulta Kaulamo lipesi hiukan nurmikolle. Lauslehto sai tästä hiukan etumatkaa ja vei voiton. Toiseksi tullut Eki Kaulamo oli tyytyväinen kilpaan, vaikka tällä kertaa ei se ratkaiseva viimeinen ohitus onnistunut. Kolmanneksi ajoi Pauli Pekkanen.

B-luokan ensimmäiseksi sijoittui Sampsa Nukarinen. Toiseksi sijoittunut Ari Kainulainen oli Nukarisen mukaan kova kamppailuvastus. Kolmanneksi ajoi SM-pisteykkönen Mikko Kyyhkynen.

Supersport 600 -luokan voiton vei Erkka Korpiaho, joka varmisti samalla Suomen mestaruuden. Korpiaholle mestaruus on kahdeksas. Erkka kertoi kilpakumppaneiden panneen kovaa kampoihin. Jos yksikin virhe olisi tullut, se olisi vienyt voiton. Toiseksi ajanut Sami Penna otti jokaisen metrin tosissaan ja jätti kolmannelle sijalle John Tuulen. Kuusisatasten B-luokan voittoon kaasutteli Marko Peltonen.

250-kuutioisissa Vesa Kallio sai pidettyä jatkuvasti perässä tai vierellä roikkuneen Topi Haaralan takanaan. Kolmannelle sijalle selvitti itsensä Tatu Lauslehto, vaikka joutuikin kesken ajon säätämään luistanutta kytkintä. Lauslehto on tällä hetkellä SM-pisteykkönen luokassaan, mutta silti Virtasalmella täytyy taistella pisteistä. Ensi kauden varalle Tatu suunnittelee ajavansa samaa luokkaa kuin tänä vuonna, mutta EM-sarjaa.

Piikkiluokan voittotaistelu käytiin Heta Lauslehdon ja Eki Kaulamon välillä.  Kuva: (c) Janne TervolaDucati Club Finlandilla oli kokoontuminen tapahtuman yhteydessä. Klubi tarjosi ständillään pastaa nälkäisille. Kuva: (c) Janne Tervola
Piikkiluokan voittotaistelu käytiin Heta Lauslehdon ja Eki Kaulamon välillä (vasen kuva). Ducati Club Finlandilla oli kokoontuminen tapahtuman yhteydessä. Klubi tarjosi ständillään pastaa nälkäisille (oikea kuva).

Puolikkaiden B-luokan viimeisellä kierroksella tapahtui kummia. Palkintopallilla palkittiin ensimmäisenä Kari Autio mutta tarkistuksen jälkeen ensimmäiseksi ajoi kuitenkin Jari Aromaa. Kolmanneksi ajoi Aimo Heinonen.

Superbike-luokan korkeimmalla palkintopallilla nähtiin tuttu mies, Erkka Korpiaho. Luokan voittaja ratkeaa vasta Virtasalmella. Korpiaholle vauhtia oli antamassa toiseksi sijoittunut Tapio Hietanen. Kolmossijan napannut ja kokonaispistetlanteen kakkonen Harri Maikola kertoi lajin olevan hänelle harrastus. Töitä tehdään tosissaan voiton eteen, mutta maailma ei kaadu, vaikka mestaruutta ei tulisi.

Superbiken B-luokan voittaja Harri Loponen oli välillä kisakuvioista pois kymmenen vuotta. Viime vuonna Räyskälässä Loponen ajoi ensimmäisen kerran tauon jälkeen. Tänä vuonna Räyskälän osakilpailu oli kauden neljäs.

Sivuvaunuissa voiton vei parivaljakko Petri Makkula ja Harri Asumaniemi. Toiselle sijalle kurvasivat Jari Nikkanen ja Pekka Kuismanen. Kolmansia olivat Juhani Kukkonen ja Markku Sojakka.

perjantai 23. elokuuta 2002

EM-sarja huipentuu Motoparkissa viikonloppuna - 170 classic-moottoripyörää mukana


Yhteensä 170 classic-moottoripyörää on mukana tulevana viikonloppuna Virtasalmen Motoparkissa ajettavassa EM-osakilpailussa. 23.-25.8. ajettavan kilpailun kuljettajat tulevat seitsemästä Euroopan maasta. Imatran moottorikerhon järjestämä kilpailu päättää neljän osakilpailun sarjan, joten Motoparkissa ratkeavat eri luokkien Euroopan mestaruudet.

Classic-luokkien Euroopan mestaruudesta on ajettu vuodesta 1998 lähtien. Ensimmäisen kerran osakilpailu järjestettiin Suomessa viime vuonna. Tuolloin Motoparkissa oli 110 classic-kilpailijaa.

EM-pisteitä on kahdeksassa eri luokassa jaossa sekä lauantaina että sunnuntaina, sillä kussakin osakilpailussa ajetaan kaksi kilpailulähtöä. Kilpailut alkavat lauantaina klo 15 ja sunnuntaina klo 14. Perjantai on varattu vapaille harjoituksille ja aika-ajot ajetaan lauantaina aamupäivällä.

- Classic-kilpailut ovat maailmalla todella suosittuja. Monessa kilpailussa katsojia on kymmeniä tuhansia, lajin suomalainen puuhamies Pentti Elo kertoo. Classicin EM-sarjassa on mukana monia takavuosien tunnettuja RR-ajajia. Heistä Motoparkissa ovat mukana muun muassa Bo Granath, Hasse Gustafsson, Peter Balaz, Pentti Salonen, Jouko Ryhänen, Pentti Elo ja Leif Smedh.

tiistai 20. elokuuta 2002

Räyskälän kilometrin kiihdytykset


Räyskälän kilometrin kiihdytykset


#KuskiPyöräkm/h
1Kimmo EiranenKawasaki ZX 12 R291
2Pasi MuraSuzuki GSX 1000 R272
3Ville SundbergKawasaki ZX 12 R271
4Jouko RantakokkoSuzuki GSX 1300 R270
5Vesa MattilaSuzuki GSX 1300 R270
6Teemu AnttilaKawasaki ZX12R268
7Raimo KesseliSuzuki GSR100265
8Harri PiensalmiKawasaki ZX12R263
6Heikki PiriläSuzuki GSX 1000 R262
7Kari MoilanenYamaha YZF R1258
8Mika HäyrinenKawasaki ZX 9 R257
9Hannu SaariKawasaki ZX 12 R253
10Tapio LuomanperäHonda CBR 900253
11Seppo OjalaYamaha YZF750R252
12Risto TiihonenHonda XX 1100250
13Petri VihantoHonda XX 1100249
14Pasi JärvinenYamaha R1249
15Tero KiiraKawasaki ZX6R247
Räyskälän RR kisojen yhteydessä oli järjestetty noin kilometrin kiihdytysmatkan huippunopeusmittaus. Team Söhmiläiset nappasivat jälleen loistosijoituksia kisassa. Kyseinen tiimihän on vihollisen hämäämiseksi epäjärjestetty niin, että kuka tahansa Söhmissä näppäimistöänsä varomattomasti paukuttava saatetaan ilman ennakkovaroitusta kollektiivisesti nimetä kyseessäolevaan tiimiin.

Nahkapäälle muutaman karvan vajaa 300 km/h
Mitatuista kuskeista nopein oli Orimattilan nahkapää Kimmo Eiranen ZX12 R Kawasakillaan. Tulos oli uskomattoman hyvä 291 km/h vaikka Eiranen olemattoman laskutaidon omaavana ajoi rajoitin paukkuen vitosella maaliin. -"V##tu mikä amatööri" kertoo Eiranen suorituksestaan.

Pikkumopojen eli alle 750 cc sarjassa nopein oli Seppo Ojala, loppunopeudeksi mitattiin 252 km/h. Näppäimistön pisteliäästä väärinkäytöstä laajalti tunnettu Tero Kiira täräytti luokan toiseksi lukemallaan 247 km/h. Tulos jäi mietityttämään Kiiraa: -"pitäisiköhän vaihtaa tuollaseen RSV Milleen, niin ei olisi kiire joka paikkaan?".

Räyskälän RR kisoista on muodostunut söhmiläisten live tapaamispaikka jossa sattuu ja tapahtuu. Hurjin huhu alueelta kertoo, että Kuisman Paavo rukoili polvillaan Tammisen Eevan Aprillia Falcosta koeajoa. Tunnettu sanavirtuoosi JokkeBusa väittää kuitenkin ettei huhu voi millään pitää paikkansa. -"Suzuki Rules vor ever", tuumi JokkeBusa vahvalla Porin murteella.

Niin, ja mikä ihmeen "Söhmi"? Katso S.H.M.FAQ

sunnuntai 18. elokuuta 2002

Minä, jolkku ja kurnu

 (Teksti: Jokke Viitapohja. Valokuva: Riku Nieminen)

Hohoijaa, haukotteli Lerppa turpa repeämäisillään, ja päästi ilmoille jo kolmannen väkevänkatkuisen leijansa viimeisen kahden minuutin sisään. Otti sitten turvalleen sellaisen viattoman ilmeen, että ei toki, enhän se minä ollut. Eikä tietenkään tehnyt elettäkään siirtyäkseen edes paria sorkallista sivummalle, niin kuin edes muodollisen kohteliaisuuden nimissä. Mutta sehän olikin vaan Lerppa, jolle moinen jalo aatos ei olisi ikinä sarviensa alisessa tyhjiössä voinut itsekseen syntyä.

Olin onneksi ollut varuillani niistä parista aikaisemmasta kaasupurkaumasta johtuen, ja parilla rivakalla loikalla olin hetikohta turvassa pahimmalta hajulta. Kurnu ja Jolkku sensijaan tuskin edes nostivat turpaansa keskeyttääksen pöhköjuurakon kaluamista moisen pikku tapahtuman takia, mutta nehän olivat aloittaneetkin juurimutustelun jo kauan minua ennen.

Tuommoinen metaanipitoinen kaalileija kun saa jokaisen normaalilla hajuaistilla varustetun hirven syöksymään turvinsorkinsarvin pakosalle minne tahansa suuntaan. Vaikka sitten lähimmän kaksikoipisen pesän turviin siitä kirkkaalla jäällä peitetystä sileästä aukosta, josta vastaan aina kuulemma juoksee toinen, hyvinkin samanoloinen kaveri. Tämä toinen kuulemma katoaa samantien, kun se ohut jääseinä sitten räsähtää sarvissa kappaleiksi. Mene sitten ja tiedä, ja uskokoon jutun ken haluaa.

Olimme taas kerran, ilman sen kummempaa keskinäistä sopimusta, johkautuneet iltapäiväämme kuluttamaan tämän pienen suolammen rannan tuntumassa olevaan matalakasvuiseen koivikkoon. Hyviä pöhköjuuripaikkoja ei ollut liiaksi asti, ja tämä oli hyvä. Lisäksi siellä kasvoi noita keltaisia herkkupaloja, joita myös nuo kaksikoipiset himoitsivat. Tännekin oli viime syksynä eksynyt yksi sellainen keltaisten kerääjä. Nyhti mokoma kaikki suurimmat siihen onttoon ohutkuoriseen säiliöönsä, jota raahasi mättäältä toiselle mukanaan. Niin oli tohkeissaan löydöstään, ettei ollenkaan huomannut meidän seuraavan puuhiaan sieltä lepikön katveesta. Annoimme sen puuhata kaikessa rauhassa juuri niin kauan, kunnes sen säiliö oli täynnään keltaisia.

Hirvivaara! Kuva: (c) Riku NieminenSillä siunaaman hetkellä, minä, Julkku ja Kurnu päästimme ilmoille sellaisen mölinän, että se kuulemma kuultiin aina ison veden toisella puolella asti. Ryntäsimme lepikosta sarvet tanassa kaikki kolme yhtäaikaa kohti kaksikoipista, joka yritti häkellyksissään kätkeyä meiltä ryhtymällä matkimaan jäykkää puunrunkoa. Mutta yhdelläkään tuntemallani puunrungolla ei ole villisti pyöriviä silmiä. Ei ainakaan niin isoja kuin täällä nyt oli. Se luopui äkisti ihan suosiolla tuosta huonosta kätkeytymistaktiikastaan, sitten keruusäiliöstään, sekä toisen koipensa peittona olleesta, varsin värikkäästä nahastaan. Se kirmaisi mättäiden poikki sellaista kyytiä, että jopa nopsakinttuinen Julkkukin luopui takaa-ajostaan vain muutaman kilometrin jälkeen.

Eikä tullut tuo koskaan vaatimaan takaisin keltaherkkujen täyttämää säiliötään, eikä sitä kintunnahkaansa. Ja turhan reissunhan se olisi tehnytkin, me nimittäin söimme suihimme ne keltaherkut, ja Lerppa soi sen tyhjän säiliön ja kuulemma varsin suolaiselta maistuneen kintunnahan. Eikä kumma kyllä, saanut sillä kertaa kehitettyä muistoksi oudosta ateriastaan edes yhtään kunnon pierua.

Palkkioksi Lerpalle kustantamastamme herkutteluhetkestä vannotimme sitä pitämään keltaherkkupaikan sijainnin salassa kaikilta muilta hirvekkäiltä. Ne ruojakkeet kun kaluaisivat koko aarreaittamme tyhjäksi muutamassa tunnissa, jos vain saisivat pienintäkin vihiä sen sijainnista. Ja varsin pitkään Lerppa olikin pystynyt pitämään mölyt suuressa mahassaan. Mutta kuinkas ollakaan, satuinpa tuossa muutama auringonlasku sitten kuulemaan sivusta, miten se kerskaili Hässonnille tietävänsä metsikön parhaimman keltaherkkupaikan. Pöhköjuuren esiintymisrunsaudesta samassa paikassa emme onneksi olleet kertoneet Lerpalle sanallakaan. Onneksi Hässonnilla oli muuta puuhaa mielessään juuri sillä hetkellä, eikä se tainnut ollenkaan kuunnella Lerpan uhoamista. Yksi mimmeistä, olisiko ollut peräti itse Antavatar, taisi olla suopealla tuulella. Siitä ei Lerppa kyllä päässyt hyötymään muuten kuin korkeintaan tirkistelypuolella. Hässonni kun ei koskaan lopettanut hirvimistä, ennenkuin mimmi rojahti puuskuttamaan mättäälle kontit vavisten, ja silmät vääripuolin päässä toljottaen. Ei siinä ollut enää edes lyhyttä jatkon paikkaa kenellekään, saati sitten Lerpalle.

No tällä kertaa Lerppa oli ahneuksissaan arvatekkin tehnyt selvää koko hemmetin kaalipellosta tuolla vähän matkan päässä, ja piinaisi meitä noilla vatsahappoisilla hajupommeillaan monta päivää. Helkkari soikoon, jopa ne herkulliset männynkasvaimet, joita olin iltapäivällä popsinut sieltä istutetusta taimikosta, tuntuivat nousevan karvaina palloina takaisin kurkkuuni jo kolmattatoista kertaa. Vähän niinkuin pientä närästyksen tynkääkin alkoi tuntua rinnassa moisesta sapuskan hissittämisestä. Hemmetti kuitenkin. Ja kun se mokoma on kuitenkin niinkuin samaa porukkaa, niin ei sitä voi ihan käskeä vajota lähimpään suonsilmäkkeeseen kuplimaan vaikka loppuiäkseen. Ei oikein kehtaa, vaikka totisesti mieli kyllä tekisi.

Lerpalle olisi järkättävä äkisti jotain asiantynkää metsikön toiselle laidalle, että voisi itse taas välillä hengittää sisäänpäinkin. Sellaista asiaa, johon meitä muita ei kaivattaisi. Niitä ei ollut montaa niitä sellaisia asioita. Vain toinen, entistä suurempi kaalipelto ja mimmit. Toista kaalipeltoa ei ollut lähimaillakaan, ja mimmitkin oli aika nahkeita seurustelun suhteen tähän vuodenaikaan. Eli ei tipu vaikka kuinka kerjäisit. Eikä tipahtele ainakaa ensimmäiseksi juuri Lerpalle, koskapa tuo nimensä ei ollut muovautunut ihan turhanpäiten sellaiseksi kuin oli.

Ei se ihan helpolla tuosta minnekään liikahtaisi. Vaikka kökötti mokoma siinä ihan suorin koivin, sen pullottava maha roikkui melkein kiinni sammalikossa. Helvetti sentään, virtahevoksiko se itseään luuli, kun tuolla tavalla änki sapuskaa sisäänsä. Ja kaalia kaiken kukkuraksi. Muuta vaihtoehtoa ei juuri jäänyt, kuin hoitaa itsensä ja nuo kaksi pikamarssilla sinne metsikön toiselle puolen. Ja sillä tavalla, ettei sitten pääsisi jälkeenpäin Lerppa marmattamaan, miksi häntä ei huolittu mukaan. Toimeen vaan, muuten tästä ei selvittäisi kyllä ennen aamua.

Suljin silmät ihan viiruiksi etteivät alkaisi vuotamaan solkenaan, kun sukeltaisin takaisin tuohon kammottavaan kaasupilveen. Turhaa touhua, ja kampeuduin kirveltävin silmin hissuksiin pöhköjuurta kaivelemaan Kurnun ja Jolkun viereen. Parilla sorkan kaapaisulla osuinkin melkoiseen löytöön. Se oli aivan tuoretta tavaraa, ja sitä oli paljon juuri sillä kohtaa. Jo muutaman suullisen jälkeen alkoikin helpottaa. Kieli muuttui mukavan tönköksi, ja tuttu kutina alkoi levitä kaulasta koti sorkkia.

Vilkaisin syrjäkarein Jolkkua, joka oli jo tainnut saada tarpeekseen. Lerpan mahan tavoin pullottavat silmät olivat hassunkurisesti kierossa, ja sen ilme kertoi Jolkun olevan ihan toisessa metsikössä. Samoin oli asianlaita Kurnulla, jolta roikkui kuin todisteeksi vielä muutamia juurakonpätkiä toisesta suupielestä. Eiköhän poikien ollessa tuossa kunnossa mikä tahansa idea, jopa huonompikin sellainen menisi aika helposti läpi. Nopea vilkaisu taakse, ja kyllä, oikein olin arvannut. Lerppakin alkoi olla myös omalla tahollaan tainnoksissa. Moinen sapuskamäärä tekisi kenet tahansa uneliaaksi, eikä tuon kaalikaasun hengittäminen sitä unentuloa ainakaan vaikeuttanut.

Hörnähdin sitten sillälailla sopivan kuuluvasti, että mitäs poijaat josko pientä kisaa ehtoonkuluksi niinkuin järkättäisiin. Lerppa heilautti toista korvaansa, mutta ei avannut edes silmiään. Kurnulla ja Jolkulla meni pitkä tovi, ennenkuin sanomani pääsi niiden pöhköjuuren sumentamiin aivoihin asti. Ne käänsivät yhtäaikaa päitään korostetun hitaasti minuun päin, virnistivät vähemmän viisaan näköisesti, ja mylväisivät ihan yhtenä hirvenä. THOTTAKAI HIS..KISHATAAN !!

Lerppa säikähti moista mölähdystä pahanpäiväisesti, ja loikkasi takanamme ainakin sorkan verran ilmaan. Jo tutuksi tulleesta, kireänoloisesta takaäänestään päätellen tappoi taas moniaita hyttys ja mäkäräparvia kertalaakilla sukupuutoon. Niin ettei se ihan hyödytön tuo Lerppakaan sentään ole, vaikka melkoinen kiusankappale yleensä kuitenkin. Katseli toisella silmällä kun pari pajulintua putosi suorin jaloin läheiseltä oksalta kesken kiivaimman laulutuokion, kun Lerpan lähettämä leija osui niihinkin.

Mitäs totanoin....josko me vaikka kellotettais toi..... LOUHIKKOPÄTKÄ tänään uusille lukemille vallan...???...kysäisin, ja nikkailin merkitsevästi sitä vähemmän vuotavaa silmääni Jolkun ja Kurnun suuntaan. Kaverit alkoivat taas yhteen ääneen sammaltaa, niin ettei siitä tahtonut saada hirvikään mitään tolkkua. JOO...JOO..HAULIKKOPÄTKÄLLE VAAN...

Vain hyvin hitaasti niiden silmiin alkoi tulla jotain ymmärtämiseen vivahtavaa, ja selvästi ne alkoivat vasta nyt tajuta, mistä pätkästä tässä oikeastaan olikaan kyse. Louhikkopätkä oli yksi vaativimmista, ja sen edestakaiseen juoksemiseen meni parhaimmiltakin meistä kuutisenkymmentä käenkukuntaa.

Itse olin päässyt kuuteekymmeneenkuuteen tänä kesänä, mutta Jolkkulla oli jo alla kuusikymmentäkaksi kukuntaa. Kurnu ei ollut kertaakaan vielä päässyt alle seitsemänkymmenen, ja Lerppa tuskin oli koskaan mennyt alle sadan. Silti sillä oli aina tapana retostella noiden turunserkkujensa tapaan alle kuudenkymmenen painuvilla ajoillaan, aina kun ketään tosijuoksijaa ei ollut lähistöllä kuuntelemassa.

Ja eihän se pösilö olisi Lerppa ollenkaan, ellei se nytkin olisi avannut suurta turpaansa. Jollei olisi kuulemma juuri syönyt kevyttä hiukopalaa matkallaan tänne, voisi nytkin kirmata lenkin kuudenkymmenen pintaan miten tahtoi.

Aloimme vedättää Lerppaa ihan nyt kuorossa, ja väitimme vuorotellen, ettei se raakki pääsisi tyhjälläkään mahalla alle sadan kukunnan. Ei sitten missään olosuhteissa. Vaikka harjoittelisi kuinka, ja söisi vain pelkkiä heinäsirkkoja ravinnokseen.

Ei ainakaan ilman pikku piristettä, jota meillä saattaisi olla sattumoisin vielä pikkuriikkisen jemmassa, ihan vain tosijuoksijoita varten. Lerppa ei ollut koskaan aikaisemmin ilmeisesti kalunnut pöhköjuurta, koska se oli ihan ilmankin kokopäiväpöhkö. Ilmeisesti tuosta nimenomaisesta syystä kukaan ei ollut vaivautunut kertomaan koskaan sille mitään pöhköjuuresta, ja hyvä niin. Sen mulkosilmiin syntyi joku rahtu sarveisalaisesta toiminnasta kertovaa uteliaisuutta, ja se alkoi tivata mistä sellaista piristettä saisi. Käskimme sen tehdä ensin pikku pikalenkin lammen ympäri, eli niin kuin veret pitäisi saada ensin kiertämään kunnolla. Ja koska tuo erikoisravinto ei muka muuten vaikuttaisi kunnolla.

Sen avulla pystysi huoletta ylittämään jopa kivettyneen uomankin, joka kiemurteli louhikkopätkän poikki siinä suon kohdilla. Sen uoman, jota pitkin nuo kaksikoipiset kulkivat niillä erikoikoisilla äänikuorillaan, joissa ei näkynyt koipia ensinkään. Ne liikkuivat siellä niin yöllä kuin päivälläkin. Joskus yksittäin, joskus parvina peräjälkeen kulkien. Ja välillä melkoisella vauhdillakin. Niiden kanssa vikkeläkinttuisemmankaan hirven oli turha nopeudessa kisailla. Ja sitäpaitsi kiviuoma kävi sorkkien päälle niin vietävästi, että yleensä siitä vain harpottiin yli muutamalla loikalla. Öisin niillä kaikilla oli aina mukanaan pienet auringot, jotka eivät kumma kyllä lämmittäneet kylmää syysyötä nimeksikään. Eivätkä ne olleet mitään hiipijöitä alkuunkaan nuo äänikuoriset, korvat siinä menivät taatusti lukkoon kun sattui seisoskelemaan uoman lähellä vähänkään pidemmän hetken.

Ja Lerppahan lähti kiertämään lampea, koska ei tietenkään voinut antaa periksi äskeistä uhoamistaan suurena juoksijana. Hölskyvin vatsoin se yritti jopa jotain juoksuntapaistakin saada aikaiseksi. Mutta sinnehän se kaalisäkki painui vetiseen rahkasammaleeseen pallejaan myöten joka askeleella, eikä sen meno jurikaan muistuttanut edes sadankuudenkymmenen kukunnan alittavaa juoksua. Mutta sehän sopi meille. Ilmakin raikastui hetkessä, ja seurasimme aidon tyytyväisinä Lerpan tuskaista vaellusta siellä lammen toisella puolella.

Jolkku kaapaisi muutaman juurenpätkän näkösälle, ja muutaman pätkän itsekin nielaistuaan asetti loput korkean mättään päälle odottamaan juoksijasuuruutta palaavaksi.

Tulihan se sieltä viimein. Ja puuskutti konsaan pahemmin kuin Hässonni kunnon hirvistelyn jälkeen. Kun se sitten muutaman tovin sai rykivän henkensä jotenkin taas kulkemaan, nyökkäsimme mättäällä lojuvien pöhköjuurien suuntaan. Siinä sitä nyt olisi maistettavaksi, sitä piristettä nimittäin. Epäluuloisena Lerppa nuuhki hetken juurenpätkiä, mutta nielaisi ne sitten ahneudelleen ominaisella tavalla, yhtenä ainoana haukkapalana sen kuplivan kaalimössön jatkeeksi. Eikä mennyt totisesti kauaa, kun sen turpa alkoi loistaa Lerppamaisen merkillisen virneen saattelemana. Tiesin aivan tarkkaan, miltä Lerpasta nyt tuntui.

Pöhköjuuren syöminen sai kaiken tuntumaan niin hirvittävän helpolta ja mukavalta. Juuren maisteluun tottumattomalle vaikutus lienee vielä moninkertainen. Niin että Lerppa lienee liidellyt ainakin neljänteen metsikköön, ja kuvitteli louhikkopätkän taittuvan ihan jolkotteluvauhdilla kymmeneen kukuntaan. Eikä edes kiviuomaa edestakaisin kiitävien, vuorenkokoisten äänikuorienkaan uhka tuntunut enää yhtään miltään.

Kunnon juurimutustelusta sai kyllä palkkioksi aina melkoisen sarvenpakotuksen seraavaksi auringonkierroksi. Ja muuta ei silloin pyörinyt sarvien alla, kuin juoda lammellinen kylmää, mustaa suovettä kerrallaan, ja kytätä Anteliattaren ihastuttavia muotoja aina kun Hässonnin silmä vähänkin vältti. Eikä silloin ole kaukana tilanne, jossa syöksyy sarvinturvin kenenkä tahansa mimmin seuraan, ja vonkaa pikaista hirvittelyä lähimässä siimeksessä. Joskus se onnistuu, mutta yleensä kyllä ei. Hässonni pitää kyllä huolen mimmeistään koko lailla tarkkaan, mutta ihan joka väliin sekään sentään ei ehdi. Ylimmäisen Hirvityksen kiitos siitä.

Kun käkikin sitten parahiksi alkoi taas säännöllisen jokailtaisen kukuntansa, aika olikin ryhtyä tositoimiin. Minun on myönnettävä, että vaikka kuulin jostain kaukaa sellaisen woooommm...wrooommm..äänen, joka tuntui lähestyvän koko ajan, annoin Lerpalle lähtömerkin. Se röyhtäisi kaalinhajuisen henkäyksensä muutamien pisaroiden säestämän yllemme, kuopaisi sorkallaan kerran sammalikkoa kuin parempikin juoksutaituri, ja painui pöhköjuuren villiinyttämänä valloittamaan louhikkolenkin juoksukuninkuutta.

Kiistämättä Lerpan lähtö oli näyttävä, mutta ihan samaa ei voinut sanoa jatkosta. Pöhköjuuri sai sen menon vaappumaan puolelta toiselle, niin että kaarnankappaleet vain sinkoilivat mäntyjen kyljistä, sen porhaltaessa luultavasti kait omasta mielestään suorinta mahdollista reittiä eteenpäin. Ja sinne se katosi ryskäten pajupusikon läpi, joka oli reitiltä sivussa monta hirvenmittaa. Yritin sen melskeen läpi mylväistä Lerppaa sentään vähän varomaan kiviuoman kohdalla, koska sieltä oli ehkä tulossa parahiksi yksi äänikuori. Äänestä päätellen se oli sellaista kovaäänistä mallia, jonka päällä kaksikoipinen jotenkin makasi pötköllään. Vähän niinkuin Hässonni hirvestyshommissaan Antavattaren kanssa tuossa taannoin. Mutta eihän se Lerppa mitään kuullut, täynnä pöhköjuuren antamaa uhoa se laukkasi eteenpäin yhtään mistään välittämättä. Olin jo aikeissa lähteä tavoittamaan Lerppaa, mutta tiesin sen turhaksi touhuksi. Mutkittelustaan huolimatta se oli nyt jo hyvin lähellä kiviuomaa, eikä edes Jolkku olisi saanut sitä enää ajoissa tavoitettua. Saati sitten pysäytettyä. WRROOOOMM.....WROOOOMM...oli jo ihan lähellä, ja sen päästämä meteli oli kokolailla julmaa luokkaa. Äänikuoren vauhti tuntui olevan melkoinen, koska nyt WRROOOOMMM...WROOMMM ääni tuntui jo syöksyvän suoraan ohitsemme, ja repivän voimallaan korvat irti päästäni.


  

Ehdin toivorikkasti jo kuvitella äänikuoren ehtineen Lerpan alta pois, mutta turhaan. Wroom ääni kyllä hiljentyi, mutta tilalle tuli samantien kimeä SKREEKKK.....ja sitten hirveä tussahdus. Vielä hetki raapivaa ääntä, ja sitten täysi vain hiljaisuus.

Oksalleen takaisin kömpineet pajulinnutkin olivat hetken hiljaa, mutta aloittivat tas piiskutuksensa todettuaan, ettei mitään syöksynytkään mistäänpäin juuri meidän kimppuumme. Kurnu ja Jolkku seisoivat hievahtamatta vieressäni, ja mitään mylvähtämättäkin tiesimme toistemme ajatukset. Tuo tussahdus tarkoitti sitä, että koskaan enää ei Lerppu kilpailisi kokoontumispaikallamme leijuvaa suopursun väkevää tuoksua vastaan, ja voittaisi joka ainoa kerta. Olisi poissa rehentelemästä, eikä valehtelisi hirvestäneensä Anteliattaren kanssa koko viime yön.

Totta on, ettemme olleet juuri pitäneet Lerpasta koskaankaan kovin paljon. Mutta silti, yhdenkin hirven ennenaikainen poismeno Ylimmän Hirvityksen luo tuntui pahalta. Sen äänikuoren päällä maanneen kaksikoipisen kohtalosta emme olleet kiinostuneet vähääkään. Ja mistäpä senkin tiesi, oliko sekin mokoma jotain omaa pöhköjuurtaan pureskellut, kun ei edes Lerpan kokoista hirveä edessään nähnyt.

Ja olimmehan tavallaan tapahtuneeseen ainakin osasyyllisiä syöttäessämme Lerpalle pöhköjuurta. Eihän se tumpelo muuten olisi koskaan ottanut yhtä ainotta juoksuaskeltakaan, ellei kysessä sitten olisi ollut tiine kaalipelto. Sellainen se oli Lerppa ollut aina.

Muisto Lerpasta haalistuisi kuitenkin nopeasti, emmekä me enää muutaman auringonkierron jälkeen juuri saisi aikaiseksi juuri minkäännäköistä kuvaa Lerpan olemuksesta sarviemme alle. Se on ihan luontaista meille hirville, eikä siinä ole kyse mistään välinpitämättömyydesta.. Sellaisia asoita ei kertakaikkiaan muistettu kuin hetken. Se vain on niin, ja sillä selvä.

Pureskelimme siinä jokainen, minä, Julkku ja Kurnu, omilla tahoillamme hissukseen pöhköjuurakon pintaversoja edes jotain tehdäksemme. Vaikka selvästi näki, ettei se kenestäkään meistä enää oikein tuntunut siltä kuin tavallisesti. Tämän tästä kukin vuorollaan vilkaisi louhikkopätkän alkua peittävää pajupuskaa. Toivoi ja pelkäsi samaan aikaan, että Lerppa tallustelisikin muina hirvinä pajukon keskeltä kuin mitään ei olisi tapahtunut, ja alkaisi tapansa mukaan kaasuttaa mäkäräisiä hengiltä. Ja tietenkin siinä samalla myös meitä. Pajukko pysyi kuitenkin hiljaisena, vain muutamat katkeilleet pajunoksat kertoivat, että tästä oli joku hiljattain kulkenut melkoisella ryskeellä.

Iltaauringon punertavat säteet leikkantuivat pirstaleiksi korkean männynlatvuksen sahaamina, ja saivat Kurnun ja Julkun selkäkarvan syttymään kuin pieneen metsäpaloon. Olin itse hieman sivummalla, ja nautin alkavan yön viileydestä suuren katajan varjoissa. Oloni oli melkoisen levollinen, ja vain kevyt syyllisyydetunne jostakin sattuneesta aivan lähiaikoina yritti nostaa päätään pöhkönjuuriannoksen alta. Silmäkulmastani näin, miten suuri musta korppi alkoi kiertää kehää melkein siinä yläpuolellamme. Hitain siiveniskuin se vajosi kierros kierrokselta alemmaksi, ja rääkäisten kerran niin vihlovasti kuin korppi vain osaa, se katosi viimein näkyvistäni noiden mustiksi muuttuneiden kuusenlatvojen taakse. Nuo kuusivanhukset kasvoivat aivan sen kiviuoman reunamilla. Mitähän se korppi siellä niin mahtoi olla näkevinään, kohta öisellä, tyhjällä kiviuomalla.

Joka neljäs motoristi kuolee hirvikolarissa
Vuonna 2001 moottoripyöräilijöiden kuolemaan johtaneista onnettomuuksista joka neljäs eli 25% oli hirvikolari (16 kuolutta joista 4 hirvikolareissa). Tänä vuonna tämä liikenneturvallisuuden kehitys ei ole menossa ainakaan parempaan päin. Lue koko artikkeli: Teidemme hirviöt - Vakava uhka motoristille (5.8.2002).

keskiviikko 14. elokuuta 2002

1st annual @-meeting Vilkaharju, Sulkava

(Teksti Loukkis, kuvat Antsa)


Ensimmäinen näytös jokavuotiseksi suunnitellusta @-tapaamisesta järjestettiin 2.-4.8.2002 Sulkavalla, luonnonkauniin Vilkaharjun maisemissa. Ensimmäiset innokkaat söhmiläiset olivat saapuneet paikalle jo perjantai-iltapäivän aikana, loppujen osallistujien lipuessa paikalle tasaiseen tahtiin aina iltayöhön saakka.
Perjantai-iltana ei ollut mitään suunniteltua ohjelmaa, vaan @-väki alkoi tutustua toisiinsa ja jo ennestään tuttujen kanssa vaihdeltiin kuulumisia puolin ja toisin, illan aikana monen nimen saadessa kasvot. Monet söhmiläiset olivat valitelleet tekstiviestein sitä, etteivät päässeet paikalle muiden menojen takia, Epi lukikin paikalla olleille illan aikana "lukemattomia" terveisiä joita poissaolevat söhmiläiset olivat lähetelleet päivän ja illan aikana.

Lauantain alkuiltaa. Tepsa Suojoki & cruise control, seuraavana Leena eli Nedin misu, Jami Naukkarinen, Kati Laakkonen ja Kari Moilanen. Takana Nedi nauttii keittämäänsä sopparuokaa joka ei tietääkseni sisältänyt mielijuomaani alkoholia. Kuva: (c) antza@nic.fi
Illan hämärtyessä siirryimme leirintäalueen grillikatokseen illanviettoon ruuan, juoman ja hyvän seuran pariin. Viihdytimme itseämme ja niitä kahta saksalaispariskuntaa (, jotka asustelivat teltoissaan grillikatoksen välittömässä läheisyydessä) jutuillamme ja tarinoillamme sekä välillä hillittömillä naurunpurskahduksilla. Meillä ainakin oli hauskaa, epäkohteliasta varmaan, mutta meiltä unohtui kysyä josko saksalaispariskunnat viihtyivät yhtä hyvin...

Lounastauko Warkauden Portissa. Kuva: (c) antza@nic.fi
Illan aikana väki kertoi oman MP-harrastuksen historian eri vaiheet ja ystävällismieliseltä loan heitoltakaan ei kukaan voinut välttyä, monella kun tuntui olevan jonkinmoinen Kawa-historia tai honda-nykyisyys. Kellon lähestyessä yhtä yöllä, väki alkoi siirtyä asumuksiinsa ja valmistautumaan kunnon yöunella aamulla alkavaan ajelukoitokseen.

Herrasväet Kari Moilanen, Nedi ja hänen tyttöystävänsä Lennu6 sekä lisää tamsesterilaisia ulkosöhmiläisiä. Kuva: (c) antza@nic.fiEdelleen perjantaita grillikatoksessa. Tuomas Hakkarainen naisineen sekä Söhmin Suurvisiiri Epi. Kuva: (c) antza@nic.fi
Lauantai-aamuna kokoonnuimme ajelun kokoontumispisteeseen Sulkavan lomakeskuksen parkkipaikalle ja iloksemme paikalle saapui myös muutamia söhmiläisiä päiväkävijöitä. Pikaisen ryhmäajo-ohjeiden kertauksen jälkeen moottorit räjähtivät käyntiin ja letka lähti, suuntanaan Savon mutkaiset, mäkiset ja kauniit maisemat.
Osa mopoista kokoontuneena Sulkavan Lomakeskukseen odottelemassa lauantain ajelulle lähtöä. Kuva: (c) antza@nic.fiAjoreittinä oli Vilkaharju - Kallislahti - Savonlinna - Juvola - Kangaslampi - Varkaus - Tihusniemi - Leppävirta - Heinävesi - Kerma - Enonkoski - Savonlinna - Kallislahti - Vilkaharju. Kilometrejä tällä lauantain ajoreitillä kertyi n. 370, lossiylityksiä reitille mahtui kaksi. Ajelu onnistui ilman minkäänlaisia ongelmia, Moelasen johdateltua letkaa pitkin Savon kauniita mutkateitä.

'Jaa, että ensi vuonna uudelleen... ???' Eli siis järjestävä tehokaksikko, Epi ja Kari. Kuva: (c) antza@nic.fi
Leiripaikkaan saavuttuamme alkuillasta aloimme hiljalleen valmistautua illanviettoa varten, kukin omalla tavallaan, toisten mennessä punkkaan lepäämään, toiset nauttivat kylmän oluen, toiset jopa useammankin. Illemmalla siirryimme taas grillikatokseen tarinoimaan ja ruokailemaan ja aika kului taas kuin siivillä.
Joukkoomme saapui illan ollessa jo pimeä myös yksi enduropöristelijä ajaen aivan omituisia reittejä, liekö kaverilla tarkoituksena vaihtaa endurosta katupeliin, koska tietä pitkin paikalle saapui. Saunavuoro alkoi klo. 23 ja tuolloin osa siirtyi saunomaan ja toiset jo nukkumaan. Saunan jälkeen osa porukasta jäi vielä tarinoimaan. Osa jaksoi kekkuloida aamuyöhön saakka, toisten sammahtaessa jo aiemmin.

(alku)Tankkaus Savonlinnan itäpuolella. Kuva: (c) antza@nic.fi
Herrat Marko Loukkaanhuhta, Sami Mäki-Korte, Iiro Rämä, Kari Moilanen (takana) ja Jami Naukkarinen. Grillailua perjantai-iltana. Kuva: (c) antza@nic.fi
Sunnuntai-aamuna jo kukonlaulun aikaan ensimmäiset @-motoristit suunnistivat kotia kohti, toisten vielä nukkuessa pois edellisiltaisia nesteytyksiä. Ensimmäinen @-miitti onnistui todella hyvin, väkeä oli paikalla riittävästi ja seura oli hyvää. Toivottavasti tästä myös todella tulee perinne, eikä uhkaus ensi vuoden tapaamisesta jää vain sanahelinäksi.
Lauantai-illan grillailua. Sami Mäki-Korte, Marko Loukkaanhuhta, Kari Moilanen (taas!), Repe eli Epin 'veli' ja Epi. Kuva: (c) antza@nic.fiMikä @-homma? Mikä on "Söhmi"? Katso S.H.M.FAQ.

maanantai 5. elokuuta 2002

Teidemme hirviöt - Vakava uhka motoristille


Kuluvan ajokauden aikana on jo useita motoristeja menehtynyt metsän karvapeikkojen kanssa kolaroitaessa. Tämä on surullista ja valitettavaa, sillä hirvikolarit ovat turhia tuurionnettomuuksia ja sellainen voi sattua kenen tahansa liikenteessä liikkuvan kohdalle.

Hirven ja motoristin kohtaaminen ovat valitettavan usein kohtalokkaita kummallekin osapuolelle. Lähikontakteista selvinneet kertovat, että jos se on osuakseen niin hirveä ei näe. Jos hirven sattuu silmäkulmasta näkemään, siihen ei yleensä kerkeä reagoimaan. Lähes kaikilla motoristeilla on kokemuksia hiuksia nostattavista tilanteista, joissa siirtolohkareen kokoinen hirvi on onneksi nähty ajoissa ja siihen on keritty kunnolla reagoimaan.

Liikenneministeriön teettämän tutkimuksen (H. Haikkonen ja H. Summala, Helsingin yliopisto, 26.4.2000) mukaan "päädyttiin johtopäätökseen, että kolarimäärän riippuvuutta hirvikannan koosta on huomattavan paljon aliarvioitu". Hirvikannan koko ja liikennemäärä samalla alueella ovat siis suorassa suhteessa sattuneiden onnettomuuksien lukumäärään.

Suomen hirvikanta on tällä hetkellä tiettävästi yli 160000 eläintä kun moottoripyöriä on rekisterissä yli 110000 kappaletta. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaiselle motoristille riittää ihan ikiomaksi korvamerkitty karvatorpeedo ja vielä jää ylikin.

Joka neljäs motoristi kuolee hirvikolarissa

Vuonna 2001 moottoripyöräilijöiden kuolemaan johtaneista onnettomuuksista joka neljäs eli 25% oli hirvikolari (16 kuolutta joista 4 hirvikolareissa). Tänä vuonna tämä liikenneturpallisuuden kehitys ei ole menossa ainakaan parempaan päin. Niin kauan kuin merkittävä osa liikenteessä menehtyneistä motoristeista on ollut osallisena tämän metsän kuninkaan kohtaamisen kanssa, on allekirjoittaneen mielestä turhaa miettiä toisarvoisia liikenneturvallisuutta parantavia ehdotuksia.

Motoristien suosimat pikkutiet kasvavat reunoiltaan pensaikkoa tyypillisesti aivan tien reunaan asti, joten näkyvyys metsään on huono. Olisi suotavaa, että tienpitäjä siivoaisi penkereet niin, että tielläliikkujalla olisi edes teoreettiset mahdollisuudet havaita hirvet ajoissa.

Vaikka kaatolupia myönnettäisiin tällekin vuodelle runsaskätisesti, niin metsästäjät eivät kerkeä kaikkia kaatolupia käyttämään. Suomessa kaatamatta jääneet hirviluvat eivät siirry automaattisesti toiselle seuralle. Ruotsissa kaatolupia tasataan ja pyritään saamaan kokonaiskiintiö täyteen. Suomessa lupien siirto seurasta toiseen edellyttää hyvää yhteistyötä seurojen välillä ja on siksi hidas reagoimaan paikallisiin kantaeroihin.

Vältä vaaraa, älä aja hämärällä!

Vaara joutua hirvikolariin hämärässä on monikymmenkertainen, heinäkuussa jopa 70-kertainen verrattuna päivällä tapahtuvaan liikkumiseen.

Merkittävä osa hirvikolareista sattuu hirvivaara-merkin alueella. Merkkiä kannattaa kunnioittaa, vaikka sen esiintymistiheys toisinaan veisi merkiltä kaiken uskottavuuden. Tiedossamme on alueita, joilla mainittua merkkiä on viljelty lähes koko maakunnan kaikille kinttupoluille.

Jos motoristi näkee hirven, niin nyrkkisääntönä se kannattaa väistää takaa. Jos aikaa jää jarutukseen, niin vauhtia on otettava pois niin paljon kuin mahdollista. Hirvet liikkuvat usein ryhmissä ja isokin, jopa 500 kiloa painava otus kääntyy takaisin sinne mistä tulikin hämmästyttävän vikkelästi. Parhaat mahdollisuudet saa kun miettii hermoratoihin valmiit toimintakuviot siltä varalta, että se hirvi kumminkin kohta pomppaa esiin tuosta puskasta...

Turvallisia ja turpattomia ajokelejä kaikille motoristeille!

Teksti Santtu Ahonen, kuva Riku Nieminen

torstai 1. elokuuta 2002

Ajoneuvolainsäädännön toisen kierroksen lausunnot

Ajoneuvolainsäädännön kokonaisuudistuksen toinen kierros päättyi heinäkuun lopussa. Menossa oleva kokonaisuudistus on moottoripyöräilijöiden kannalta merkittävin lakiuudistushanke yli 10 vuoteen ja se tulee asettamaan harrastukselle puitteet useiksi vuosiksi eteenpäin. Ajoneuvolainsäädännön kokonaisuudistuksen lausuntokierrokset loppuvat elokuussa ja pykälät tulevat liikenne- ja viestintäministeriön suunnitelmien mukaan Eduskunnan esittelyyn syksyllä niin, että uudet lait ja asetukset tulisivat voimaan vuoden 2003 alusta.

Motoristien edunvalvontaorganisaatioista ainakin sekä Suomen Motoristit r.y. (SMOTO) että Modified Motorcycle Association of Finland r.y. (MMAF) antoivat lausuntonsa uudistusehdotuksen astuskokoelmasta. Kumpikin järjestö painotti lausunnoissaan erityisesti EU:n vapaan kaupan periaatteiden perään. Myös muutamat rakenteelliset rajoitukset ja asetuskokoelman epäloogisuudet saivat oman osansa kommenteista. Huomattava on myös, että asetuskokoelmassa ei todellakaan valmistella moottoripyörien vuosikatsastupakkoa aivan kuten oli ennakkotietojen mukaan odotettavissa.

BajaHill on käsitellyt asiaa viimeksi 'Ajoneuvolainsäädännön kokonaisuudistuksen toinen kierros (28.6.2002)' ja 'Ministeriö: Vuosikatsastusta ei ole valmisteilla (5.5.2002)'. Lisätietoa: MMAF http://www.mmaf.fi/ ja SMOTO http://www.smoto.fi/

Kansainväliset mp-messut Budapestissä



Budapestin moottoripyöränäyttely. Kuva: (c) Santtu Ahonen Budapestin moottoripyöränäyttely. Kuva: (c) Santtu Ahonen Budapestin moottoripyöränäyttely. Kuva: (c) Santtu Ahonen
BajaHill:n toimittaja kävi Budapestin kansainvälisessä moottoripytöränäyttelyssä huhtikuussa. Nämä olivat Unkarin ensimmäiset mp-messut ja paikalla kävi järjestäjän ilmoituksen mukaan lähemmäs 30000 vierasta. Luku hämärtyy hiukan koska samalla lipulla pääsi messualueella oleville vene-, metsästys- ja urheilumessuille.

Unkari tuntuu olevan wanhojen pyörien harrastajan paratiisi, paikalta löytyy paljon erilaisia merkkejä joita ei Suomessa juuri näe. Mainittakoon veteraaniosastolla esillä olleet merkit Matra, WM, Csepel Turán, Nepmotor, Windhoff, Berva, Panni, Dongó, Danuvia, Tünde, Puch, Sarolea, Tatran... Merkkien kirjosta ja esillä olleista vuosimalleista päätellen Pustalla on harjoitettu sotien välisenä aikana vireätä moottoripyörien tehtailua mutta homma on sotien jälkeen hiipunut kommunistien keskusjohdon mielijohteisiin.



Budapestin moottoripyöränäyttely. Kuva: (c) Santtu Ahonen Budapestin moottoripyöränäyttely. Kuva: (c) Santtu Ahonen Budapestin moottoripyöränäyttely. Kuva: (c) Santtu Ahonen Budapestin moottoripyöränäyttely. Kuva: (c) Santtu Ahonen
Budapestin moottoripyöränäyttely. Kuva: (c) Santtu Ahonen Budapestin moottoripyöränäyttely. Kuva: (c) Santtu Ahonen Budapestin moottoripyöränäyttely. Kuva: (c) Santtu Ahonen Budapestin moottoripyöränäyttely. Kuva: (c) Santtu Ahonen

Budapestin moottoripyöränäyttely. Kuva: (c) Santtu Ahonen Budapestin moottoripyöränäyttely. Kuva: (c) Santtu Ahonen
 Myös poliisi oli näyttävästi esillä ja toimittajan silmään pisti poliisien myyntitiski jossa oli esillä paitsi taskulamppuja ja sinivilkkuja niin myös perhosveitsiä ja muuta perin tarpeellista rekvisiittaa (oheinen kuva). Tiskin takana nuohonnut messuhenkilö sönkkäsi epäuskoiselle toimittajalle huonolla lontoon murteella, että myös veitset olivat todellakin kaupan. Poliisien osastolla siis. Ymmärsinköhän nyt ihan varmasti oikein...?
Budapestin moottoripyöränäyttely. Kuva: (c) Santtu Ahonen Budapestin moottoripyöränäyttely. Kuva: (c) Santtu Ahonen Budapestin moottoripyöränäyttely. Kuva: (c) Santtu Ahonen