perjantai 7. kesäkuuta 2013

Anteeksi, en nähnyt sinua!

Havaitseminen on yllättävän vaikeaa. Silmän sokeat pisteet peittävät näkyviä esineitä. Joudumme yllättäen tilanteisiin, joita emme edes nähneet. Miksi?

"Anteeksi kaveri, en nähnyt sinua". On tekosyy, jota autoilijat käyttävät kautta maan. Oliko kuljettaja huolimaton ja vaarallinen tai hän ei aidosti nähnyt sinua?

John Sullivanin, hävittälentäjä, kuninkaalliset ilmavoimat - RAF, vastauksella saattaa olla merkittäviä vaikutuksia tapaamme kouluttaa kuljettajia ja miten me motoristeina pysymme turvassa maanteillä.

John Sullivan on Royal Air Forcen lentäjä, jolla on yli 4 000 lentotuntia. Hän on innokas polkupyöräilijä. Hän on myös onnettomuustutkija ja vaikuttanut useisiin raportteihin. Hävittäjälentäjien on selviydyttävä yli 1 600 km/h nopeuksissa. Kaikki onnettomuudet analysoidaan tarkasti ja niistä poimitaan asioita, jotka voivat estää uusia onnettomuuksia.

Silmiämme ei ole suunniteltu ajamiseen

Ihminen on satojen tuhansien vuosien evoluution tulos. Silmämme ja tapa miten aivomme käsittelevät kuvia, sopivat erittäin hyvin antilooppien ja sapelihammastiikereiden havainnointiin.

Nykyään nämä uhat ovat pitkälti poissa ja korvautuneet ajoneuvoilla, jotka lähestyvät meitä suurilla nopeuksilla. Tätä emme ole vielä omaksuneet.

Miksi?

Kun valo tulee silmäämme ja lankeaa verkkokalvolle se muuntuu sähköisiksi impulsseiksi, jotka aivot mieltävät kuvina. Vain pieni osa verkkokalvon keskellä, nimeltään fovea, tuottaa äärimmäisen tarkan kuvan. Siksi meidän täytyy katsoa suoraan kohti, jotta voimme nähdä yksityiskohtia.

Lopusta verkkokalvoa puuttuu kyky tuottaa yksityiskohtia ja siitä muodostuu näkökenttä. Vain 20 astetta pois näkölinjalta, näöntarkkuus on noin 1:10 siitä, mitä se on keskellä.

Kokeile tätä kuinka paljon yksityiskohtia menetät ääreisnäköön.

1. Seiso 10 metrin päässä autosta.
2. Siirrä katsettasi auton leveyden verran auton oikealle tai vasemmalle puolelle.
3. Siirtämättä silmiäsi, yritä lukea auton rekisterikilven numerot.
4. Yritä uudelleen 5 metrin päässä autosta.

Testi osoittaa miten pienen yksityiskohdan voit nähdä silmäsi sivulla.

Silti ei voi sanoa, että emme voi nähdä jotain ääreisnäöllämme - tietenkin voimme. Kun lähestyt liikenneympyrää, sinun on vaikea olla näkemättä valtavaa kuorma-autoa, jopa silmän nurkassa. Tietysti mitä isompi esine on, sitä todennäköisemmin näemme sen. Mutta näkisitkö moottoripyörän tai polkupyöräilijän?

Jotta meillä olisi hyvä mahdollisuus nähdä objekti, joka on törmäyskurssilla, meidän täytyy liikuttaa silmiämme. Ja luultavasti myös kääntää päätä, saadaksemme objektin keskelle näkökenttäämme. Näin voimme käyttää näkömme tarkan näön foveaa ja selvittää yksityiskohdat.

Tässä asiat muuttuvat todella mielenkiintoisiksi.


Kun käännät päätäsi ja silmät tutkivat näkymää, silmäsi ovat kykenemättömiä liikkumaan sulavasti ja näkemään kaiken. Sen sijaan, näet kuvan sarjana hyvin nopeita hyppäyksiä (saccades), joiden välillä on hyvin lyhyitä taukoja (fixations). Vain näiden taukojen aikana kuva syntyy.

Aivosi täyttävät aukot yhdistelemällä näkökenttään oletukset että aukot ovat samoja kuin mitä näet taukojen aikana. (Esimerkiksi elokuvan yksittäiset kuvaruudut muodostavat liikkeen aivoissamme kun kuvia on 16 kuvaa/sek tai enemmän. Elokuvat esitetään 24 k/s toim. huom.)

Tämä saattaa kuulostaa hullulta, mutta aivot todella blokkaavat kuvan, jonka ne ovat saaneet silmien liikkuessa. Siksi et näe sellaista epätarkkaa kuvaa, jonka näet kun katsot sivuttain ulos liikkuvan junan ikkunasta.

Ainoa poikkeus tähän on kun seuraat liikkuvaa kohdetta.

Toinen testi kokeiltavaksi

Jos et ole vielä varma, kokeile tätä testiä.
1. Katso peiliin.
2. Katso toistuvasti oikealla ja vasemmalla silmällä.
3. Näetkö että silmäsi liikkuvat? Et näe.
4. Toista testi kaverin kanssa. Näet että kaverin silmät liikkuvat melko voimakkaasti.

Et voi nähdä omien silmiesi liikettä, koska aivosi sammuttavat kuvan heti siksi että silmäsi liikkuvat.

Aiemmin tämä palveli meitä hyvin. Se tarkoitti että kykenimme lähestymään antilooppeja ilman aivojen ylikuormitusta tarpeettomista yksityiskohdista ja ilman turhia, epätarkkoja kuvia.

Mutta mitä tapahtuu, kun tätä järjestelmää käytetään nykyajan liikenteessä kuten risteyksissä?

Miksi moottoripyörät ja polkupyörät jäävät näkymättä?

Risteyksessä kaikki, paitsi pahimmat kuljettajat katsovat molempiin suuntiin ja tarkistavat tulevaa liikennettä. On kuitenkin täysin mahdollista, että silmämme "hyppäävät" ohi vastaantulevan polkupyörän tai moottoripyörän.

Mitä pienempi kulkuneuvo, sitä suurempi mahdollisuus että se jää näkömme tyhjään osaan sokeaan pisteeseen.

Tässä ei ole oikeastaan kyse huolimattomasta kuljettajasta, vaan on kyse enemmän ihmisen kykenemättömyydestä nähdä mitään silmän liikkeen aikana (saccade). Tässä on syy niin moniin "Sorry, en nähnyt sinua" -tekosyille.

Mitä nopeammin käännät päätäsi, sitä suurempia hypyt ovat ja tauot lyhyempiä. Siksi sinulla on enemmän mahdollisuuksia missata ajoneuvo.

Lisäksi meillä on tapana välttää tuulilasin reunoja. Auton A-palkit siten luovat entistä laajemman sokean pisteen.

Musiikin vaarat

Korvamme auttavat meitä rakentamaan kuvan ympäristöstämme. Kuitenkin sisällä autossa tai kuunnellessamme musiikkia, aivoiltamme evätään toinen hyödyllinen vihje. Lisäksi polkupyörät ovat lähes äänettömiä, joten autoilijat eivät kuule niitä.

Kuinka onnettomuuksia tapahtuu

Sanotaan että olet ajamassa. Lähestyt risteystä ja huomaat vähäisen liikenteen. Katsot oikealle ja vasemmalle ja jatkat eteenpäin. Yhtäkkiä kuulet torven törähdyksen kun moottoripyörä vilahtaa edestäsi, välttäen täpärästi onnettomuuden.

Mitä tapahtui?

Omasta lähestymissuunnastasi et voinut nähdä, että siellä oli toinen ajoneuvo törmäyskurssilla. Kun liike on suhteellisen pieni näkökentässäsi, se jää havaitsematta ja lisäksi ajoneuvo on vielä mahdollisesti piiloutunut A-palkkien taakse - unohdat sen kokonaan.

Lisäksi tuudittauduit väärän turvallisuuden tunteeseen kun katsoit nopeasti oikealle ja vasemmalle, jotta et hidastaisi liikennettä takanasi. Silmäsi hyppäsi puhtaasti lähestyvän ajoneuvon yli ja varsinkin kun se oli vielä lähellä tuulilasin palkkia. Loppu tie oli tyhjä, ja tämä oli se näkymä, jonka aivosi täytti tyhjällä aukolla! Pelottavaa, vai?

Et ollut välinpitämätön - mutta olit tehoton.

Lisäksi, jos et olettanut että siellä on motoristi, aivosi mitä todennäköisemmin automaattisesti hyppää siihen johtopäätökseen, että tie on tyhjä.

Nyt sinua on varoitettu. Mitä voimme tehdä?

Näetkö motoristin kuvassa?
Varuillaan olevat ovat varustautuneita, eli tässä ohjeita mitä voimme tehdä.

Autoilijat:

- Hidasta lähestyessäsi liikenneympyrää tai risteystä, vaikka tie näyttää tyhjältä. Nopeuden muuttamisen avulla voit nähdä ajoneuvoja, jotka muutoin olisivat sinulle näkymättömiä.

- Silmäys ei ole koskaan tarpeeksi. Sinun pitää olla suunnitelmallinen ja tarkoituksellinen kuten hävittäjälentäjä. Keskity vähintään kolmeen eri paikkaan tien oikealle ja vasemmalle puolelle. Etsi läheltä, keskipitkältä ja kaukaa. Käytännössä tämä voidaan toteuttaa nopeasti ja jokainen tauko kestää vain sekunnin murto-osan. Hävittäjälentäjät kutsuvat tätä "tähystämiseksi" joka on tärkeää heidän selviämiselleen.

- Katso aina oikealle ja vasemmalle ainakin kahdesti. Tämä tuplaa mahdollisuutesi havaita auto.

- Opettele katsomaan tuulilasin palkkien ohi. Vielä paremmin havainnoit, kun nojaat hieman eteenpäin jotta näet oikealle ja vasemmalle ovipilareiden ohi. Ole tietoinen siitä, että lähin pilari estää enemmän näkymääsi. Hävittäjälentäjät sanovat "Siirrä päätäsi - tai olet kuollut".

- Tyhjennä ajokaistasi! Vaihtaessasi kaistaa tarkista peilit ja viimeisenä katso suoraan paikkaan johon olet menossa.

- Aja valot päällä. Kirkkaat ajoneuvot tai vaatteet on aina helpompi havaita kuin tummat värit, jotka eivät muodosta taustaan kontrastia.

- Erityisen vaikeaa on havaita polkupyöriä, moottoripyöriä ja jalankulkijoita auringon ollessa matalalla kun kontrasti on vähäinen.

- Pidä tuulilasi puhtaana - muiden ajoneuvojen näkeminen on tarpeeksi haastavaa ilman likaista tuulilasia. Et koskaan näe hävittäjässä likaista kuomua.

- Lopuksi, älä ole pelle - jos katsot matkapuhelimeen et pysty näkemään paljon muuta. Et ehkä todennäköisesti katso alas syliisi, mutta silmäsi ovat keskittyneet alle metrin päähän ja jokainen esine kauempana on epätarkka. Silloinkin kun katsot ylös ja ulos, silmiesi sopeutuminen kestää sekunnin murto-osan - joskus tätäkään aikaa ei ole.

Polkupyöräilijät ja motoristit:

- Tunnista katkonäön riski. Kontrastiset vaatteet ja valot auttavat. Erityisesti vilkkuva LED (edessä ja takana) ovat tehokkaita pyöräilijöille, koska ne luovat kontrastia. On-off vilkkuminen houkuttelee näkökenttää samalla tavalla kuin liike. Näitä voi käyttää myös päivällä.

- Polkupyörien suhteellisesti hitaampi nopeus tarkoittaa, että ne ovat lähempänä törmäystä, jos auto alkaa siirtyä niiden ajolinjalle. Käännä tämä eduksesi ja katso lähestyvän tai pysähtyneen kuljettajan päätä. Kuljettajan pää luonnollisesti pysähtyy ja keskittyy kun sinut on nähty. Jos kuljettajan pää pyyhkäisee sinuun pysähtymättä, niin on mahdollista, että olet tyhjässä kuopassa. Sinun täytyy olettaa, että sinua ei ole nähty ja odottaa että kuljettaja jatkaa!

- Tunnista, että auringon ollessa matalalla, likainen tuulilasi tai sade aiheuttavat sen että kuljettajilla on todennäköisesti vähemmän mahdollisuuksia nähdä sinut.

- Käy Ennakoivan Ajon kurssi - tämä opettaa sinulle mihin pitää sijoittua maantiellä, miten käyttää näköä varmistaaksesi että muut kuljettajat kiinnittävät huomiosi sinuun.


Lähde: John Sullivan, juttu.

2 kommenttia:

  1. Kirjoitit: "Erityisesti vilkkuva LED (edessä ja takana) ovat tehokkaita pyöräilijöille, koska ne luovat kontrastia. On-off vilkkuminen houkuttelee näkökenttää samalla tavalla kuin liike. Ei ole mitään vikaa käyttää näitä päivällä."

    Kannattaa huomata, että Ajoneuvoasetuksen 1250/2002 yleisimmän tulkinnan mukaan pelkkä vilkkuva valo ei riitä ajovaloksi edes polkupyörällä, vaan tarvitaan kiinteää valkoista tai keltaista valoa näyttävä valaisin eteen ja punaista taakse. Sen lisäksi on sallittua käyttää vilkkuvia lisäledejä, kunhan ei vilkuta punaista eteen tai valkoista taakse.

    Muuten hyvin asiallinen teksti, kiitoksia.

    VastaaPoista
  2. I often heard this also. But, I think this is not an excuse. goo.gl/maps/a32ye8t96oravfgb7

    VastaaPoista