perjantai 17. joulukuuta 2004

BajaHillin kävijäkysely avattu

(Ropsu Nummi)

BajaHill kartoittaa lukijoidensa mieltymyksiä kävijäkyselyllä noin kolmen viikon ajan Loppiaiseen saakka. Kyselyn tavoitteena on selvittää, mitä asioita lukijat - esimerkiksi juuri Sinä - kokevat BajaHillin antoisimmaksi puoleksi ja minkälaista uutta asiaa BajaHill voisi nykyisten lisäksi tarjota. 

BajaHill on virtuaalimotoristien yhteenliittymän harrastuneisuuden tuotos, jota tehdään kun muilta tärkeimmiltä puuhilta (kuten moottoripyörällä ajamiselta) aikaa jää. Otamme erittäin mielellämme myös muutakin palautetta vastaan kyselyssä udeltujen asioiden lisäksi. 


Kerro meille painava mielipiteesi ja omat ideasi. Perille löydät osoitteesta http://www.bajahill.net/kysely.php. Kysely toteutetaan aikavälillä 17.12.2004 - 6.1.2005.

lauantai 11. joulukuuta 2004

Kari Toivonen on poissa

(Tero Kiira)

Tekniikan Maailman toimituspäällikkö Kari Toivonen menehtyi 24.11.2004 lyhyen sairauden jälkeen. Hän oli menehtyessään 60-vuotias. 

Kari teki pitkän päivätyön Tekniikan Maailman parissa. Tämä työ alkoi lehdessä jo yli 30 vuotta sitten. Kaikki tekniikkaan liittyvä kiehtoi häntä aina, ilmailusta ajoneuvoihin. Intohimoisena moottoripyöräilijänä Kari kehitti Tekniikan Maailmassa lähes standardin suomalaisille moottoripyörätesteille. Karin johdolla Tekniikan Maailma otti ensimmäisenä kotimaisena lehtenä käyttöön suorituskykymittaukset. Vanhemmat harrastajat muistavat hyvin Kari Toivosen, Hannu Lindellin ja Olof Rytövaaran tekemät moottoripyörävertailut ja testit jo 1970-luvulta. 

Myös moottorikelkkatesteissä Kari alaisineen oli alan pioneeri suomessa. Niinkin aikaisin kuin 1982 kaverukset tekivät ensimmäisen ison kelkkavertailun. Vaatimattomasti ensimmäinen testi oli kooltaan nykypäivän mittapuun mukaan hirmuinen, 14 sivua. 

Moottoripyöräharrastuksensa Kari aloitti jo hyvin nuorena miehenä. Myöhemmällä iällä harrastuksen määrä väheni, mutta omien sanojensa mukaan, laatu parani. Karilla oli useita moottoripyöriä ja mobilistiautoja. Näistä mainittakoon muun muassa hyvin harvinainen Harley-Davidson -malli, jota on valmistettu ainoastaan muutama sata kappaletta. Myös Ural moottoripyörien harrastus oli Karin sydäntä lähellä. Kari Toivonen oli Ural Roikan perustajajäseniä. 

Niin harrastuksessaan kuin työelämässä Kari pyrki täydellisyyteen. Tämä aiheutti sen, että hän oli lähestulkoon työnarkomaani, jonka oli vaikea vaihtaa vapaalle. Kari vaati itseltään, työtovereiltaan ja avustajiltaan paljon. Kovien vaatimusten vastapainoksi Kari oli mukavaa ja rehtiä seuraa niin töissä kun vapaallakin. Hurtti huumori lensi tilanteessa kuin tilanteessakin. 


Kirjoittaja on Tekniikan Maailman avustaja ja Kari Toivosen ystävä.

Sanakirjaa ja pyöränkaato-ohjeistoa [eng] päivitetty

(Webmaster)
MC Bajahillin hupiosastoa on päivitetty. Sanakirjaan on lisätty uusia termejä ja Ways to drop Bike jutusta saat vinkkejä, miten voit kaataa kätevästi pyöräsi tavalla jos toisellakin.

torstai 9. joulukuuta 2004

Vaihda valoja viisaasti

(Liikenneturva)

Pimeys lisää riskejä liikenteessä. Vaaratekijät näkyvät pimeällä paljon huonommin ja myöhemmin kuin valoisalla. Auton lähi- ja kaukovalojen tarkoitus on auttaa kuljettajaa näkemään ja toisaalta edesauttaa omaa näkymistä. Kaukovaloilla kannattaa ajaa aina, kun se on mahdollista häikäisemättä muita. 

Liikenneturva, poliisi ja Ajoneuvohallintokeskus muistuttavat, että pimeän aikaan on syytä kiinnittää huomiota autonvalojen oikeaan käyttöön. Ajovalojen kunto kannattaa tarkistaa säännöllisin väliajoin. Samoin auton ikkunat on syytä pitää puhtaina. 

Kaukovaloilla pystyy näkemään noin 100 metrin päähän ja lähivaloilla noin 30 metrin päähän. Jos ajaa 80 kilometrin tuntivauhtia, sata metriä taittuu vajaassa viidessä sekunnissa. Tuo aika ei riitä vaaran havaitsemiseen ja toimintaan hätätilanteessa. 

Oikea tilannenopeus on pimeällä arvossaan. Mitä alhaisempi nopeus,
  • sitä enemmän jää aikaa havaintojen tekemiseen,
  • sitä lyhyempi on pysähtymismatka ja -aika,
  • sitä paremmat mahdollisuudet on hallita autoa täpärissä tilanteissa ja
  • sitä lievemmät ovat törmäyksen seuraukset.
Valojen käyttö kohtaamistilanteessa
Älä vaihda kohtaamistilanteessa lähivaloille liian aikaisin, koska valojen väliin jää pimeä vyöhyke. 

Vähennä nopeutta ja vaihda lähivaloille vasta, kun valokiilat kohtaavat.
Vaihda takaisin kaukovaloille hetkeä ennen kohtaamista. 


Valojen käyttö ohitustilanteessa
Kun lähestyt ohitettavaa, pidä kaukovalot niin kauan, kunnes näet tämän selvästi. Vaihda lähivaloille. 

Kun olet tulossa ohitettavan rinnalle, vaihda jälleen kaukovaloille. Silloin näet eteen mahdollisimman pitkälle. 


Kun sinua ohitetaan, vaihda lähivaloille vasta, kun ohittaja alkaa siirtyä takaisin ajolinjallesi. 


Pimeällä katse suunnattava oikein
Pimeällä ajaminen vaatii omaa katsomistekniikkaa: Pimeällä on syytä katsoa valokentän äärirajoille ja käyttää vastaantulevien valoja hyväkseen. Kohtaamistilanteissa voi vastaantulevien valojen häikäisyltä välttyä suuntaamalla katseensa tien oikeaan reunaan. Näin tarkka keskeisnäkö säilyy kohtaamisen jälkeen hyvässä käyttökunnossa. 

Pysäköintivalot auttavat näkemään pysäköineen
Autoa ei saa jättää tiealueelle pimeänä. Jos auton joutuu pysäyttämään tienpientareelle, on käytettävä ”pysäköintivaloja” (etu- ja takavalot). Mitä enemmän pysähtyneessä autossa on valoa, sitä vaikeampi vastaantulijan on nähdä, mitä autossa tapahtuu. Jos vastaantuleva auto on pysähtyneenä, on kohtaamisessa käytettävä kaukovaloja. Näin saa valaistua pysähtyneen auton ympärillä olevan pimeän alueen aikaisemmin. 

Jalankulkijat näkyvät huonosti valaistuillakin alueilla. Kun poistuu autosta, on sekä turvallista että autoilijoita kohtaan huomaavaista käyttää heijastinta ja tulla pimeällä näin nähdyksi.
Liikenneturvan, poliisin ja Ajoneuvohallintokeskuksen yhteinen tietoisku autonvaloista pyörii joulukuun ajan radioissa kautta maan. 

Turvavinkit talviajoon (www.liikenneturva.fi/default.aspx?pub=195&title=&language=1035&siteId=2&desktop=200&navigator=200)

maanantai 15. marraskuuta 2004

Tatu Lauslehto rengastesteihin Espanjaan

Ratamoottoripyöräilyn Supersport 600 -luokan hallitseva Euroopan mestari, Tuusulan Tatu Lauslehto osallistuu rengasvalmistaja Pirellin kutsumana Espanjan Valenciassa 16.-18. marraskuuta järjestettäviin rengastesteihin. 

Kolmen testipäivän aikana Lauslehto pääsee vertailemaan vauhtiaan kovassa seurassa. Paikalla on MM-sarjan kärkitalleja kuljettajineen. Testien yhteydessä hän saa myös tärkeitä kokemuksia Ricardo Tormon GP -radasta, missä hän ei aiemmin ole ajanut. Rata toimii tulevan MM-kauden kolmannen osakilpailun näyttämönä huhtikuun loppupuolella. 

- Lähden Espanjaan erittäin avoimin ja positiivisin mielin oppimaan sekä saamaan kokemuksia MM-kuljettajien vauhdista. Positiivista on myös testien ajankohta ajotuntuman säilyttämisen kannalta eri maiden sarjojen ollessa juuri talvitauolla, kertoo Lauslehto. 

- Menemme Valenciaan omalla tiimillä ja kalustolla, joten tarjolla on monen uuden asian vastapainoksi kuitenkin tuttuakin. Sopimusneuvottelut MM-sarjaan siirtymisestäni ensikaudeksi edistyvät hyvin, ja lopulliset tallikuviot ratkeavat aivan piakkoin. 

Kaksitoista osakilpailua käsittävän Supersport 600 -luokan MM-sarjan avaus ajetaan 26. helmikuuta Qatarin Dohassa. 

perjantai 12. marraskuuta 2004

Rakenteluasetuksesta muutosehdotus, osien vaihtoihin lisäselvyyttä

Liikenne- ja viestintäministeriö (LVM) on tehnyt ehdotuksen uudesta "prosenttiasetuksesta" eli virallisemmin asetuksesta vaurioituneen ajoneuvon kunnostamisesta ja ajoneuvon kokoamisesta osista. Tämä asetus kiinnostaa motoristeja siksi, että sen pykälät muodostavat yhden suurimmista epäkohdista moottoripyörien kunnostamisen ja muuntelun saralla.

Ongelmana on ollut kulutusosien tai liikenneturvallisuutta parantavien osien vaihdokset ja niistä kuluvat prosentit (S.H.M.FAQ - Mitä ovat "prosentit"?). Autoverolakihan määrää, että ajoneuvo verotetaan uudelleen kun 50% tai enemmän sen osista on vaihdettu. Tämä on voinut johtaa tilanteeseen, jossa autoveron takia ei esimerkiksi vanhoja rumpujarruja ole voitu vaihtaa uudemman mallisiin ja turvallisempiin levyjarruihin.

Asetukseen on lobattu muutosta jo vuosien ajan ja autoverolain muutoksen yhteydessä vuoden 2003 alussa työ tuotti tulosta: eduskunta liitti autoverolakiin mukaan ponnen jonka mukaan asetusta tulee muuttaa siten, että liikenneturvallisuutta parantavia osia ja turvallisuuden kannalta välttämättömiä kulutusosia ei enää otettaisi huomioon prosenttiosuuksia laskettaessa. Nyt, reilut 20 kuukautta tuon ponnen jälkeen, lausuntokierrokselle on tullut asetusehdotus tämän asian tiimoilta. Iso pyörä vippaa jokus hitaasti.

Asetusluonnoksessa on huomioitu kulutusosien vaihdot. Jos asetus hyväksytään näiltä osin esitetyssä muodossa, niin moottoripyörien entisöinti ja kunnostaminen muuttuu myös pykälien osalta helpommaksi. Sen sijaan ajoneuvon muuttaminen liikenneturvallisuuteen vaikuttavien ja sitä parantavien osien vaihdolla on jäänyt lähes kokonaan huomiotta ja etujärjestöjemme lausunnot painottuvat tälle osalle.

Lisätietoa: MMAF: Rakenteluasetuksesta muutosehdotus, vihdoinkin (11-11-04).

sunnuntai 7. marraskuuta 2004

Forssan rompetorilla taas tungosta

Jokioisten mottoripyöräilijät järjestivät jälleen, ties monennenko kerran, moottoripyörien osien kirpputorin eli swapin. Tilaisuus pidettiin marraskuun ensimmäisenä lauantaina Forssan keskustassa hotelli Pumpuli Enkelin parkkihallissa. Näin rakentelukauden alussa onkin hyvä tyhjentää tallia vanhoista osista niin, että sinne taas mahtuisi uusia.

Moottoripyörien osien swappeja ja rompetoreja on Suomessa vähän ja harmillisesti Forssan tilaisuus osui samalle päivälle Helsingin Walkka MC:n swapin kanssa. Tämä ei tuntunut vähentävän ainakaan Forssan tilaisuuden kävijämääriä. Parkkihallin kumpikin kerros oli täynnä myyntitiskejä ja porukkaa oli puolen päivän hujakoilla niin paljon, että käytäville ei meinannut mahtua kävelemään. Osa porukasta näyttikin tulleen lähinnä kokoontumisajon tapaamaan tuttuja.

Toimittajamme löysi kassiinsa edullisia lumppulaikkoja, viiloja ja muutamia vaihto-osia. Ja tulihan niiden tuttujenkin kanssa turistua...

Forssan Rompetori 1 Forssan Rompetori 2 Forssan Rompetori 3

lauantai 6. marraskuuta 2004

Autoverolain muutosehdotuksen valmistelutyön laatu ihmetyttää

Valtionvarainministeriö on valmistellut ehdotuksen autoverolain muuttamiseksi (HE 212/2004). Muutoksen pitäisi jatkaa väliaikaisten ajolupien myöntämisaikoja vuoden 2005 loppuun, mahdollistaa ulkomaisen työnantajan myöntämän työsuhdeauton käyttö rajaseutujen asukkaille ja korjata niin sanottua "uusien käytettyjen" kuuden kuukauden sääntöä. Kaikki ehdotetut muutokset ovat loogisia ja päällepäin katsottuna oikeaan suuntaan meneviä.

Ehdotus ei selvennä verotusta, vaan tuo siihen takaisin vanhoja ja jo kerran syrjiviksi todettuja elementtejä. Komissio käy jo nyt oikeutta Suomea vastaan siirtoluvista ja työsuhdeautoista. Lakiehdotus ei korjaa konfliktia eurooppaoikeuden kanssa, vaan lähinnä lisää epäselvyyttä ja viivästyttää asioiden kuntoon saattamista. Tämä panee ihmettelemään lainvalmistelutyön tavoitteita ja motiiveja.



Miksi autojen verolait kiinnostavat motoristeja?

Moottoripyöristä maksetaan autoverolaissa säädettyä veroa. Niistä maksettava autovero on suurin yksittäinen moottoripyörän hintaan vaikuttava menoerä. Prätkien hintojen lisäksi vero vaikuttaa välillisesti muun muassa vakuutusmaksuihin, yleiseen kustannustasoon ja alan palveluiden hintoihin, siis harrastuksen kokonaiskustannuksiin.

Suomessa ei tiettävästi juuri ole työsuhdemoottoripyöriä, ainakaan leasing-sopimuksella. Jos ulkomaisen työsuhdeauton käyttö tulee eurooppaoikeuden myötä mahdolliseksi, voidaan samaa käytäntöä soveltaa myös moottoripyöriin. Koska prätkät ovat verotuksen rakenteiden erilaisuuden takia erittäin edullisia Suomen ulkopuolella, tulee tällaisen työsuhdemoottoripyörän hankkiminen erittäin houkuttelevaksi.

Muutokset autoverolaissa ja autojen verotuskäytännöissä kiinnostavat motoristeja niin kauan, kuin moottoripyörien korkeasta erillisverosta ei luovuta ja kyseisestä verosta säädetään autoverolaissa.


Lisätietoa: MMAF: Autoverolain muutosehdotus: Kuuden kuukauden sääntö, siirtokilvet ja naapurimaasta työsuhdeauto (05-11-04)

torstai 4. marraskuuta 2004

Gotland Grand National -endurokilpailuun kolme suomalaista naiskuljettajaa

Espoolaiset Charlotte Ljunglin ja Taru Koskinen sekä Riihimäen Kahvakoplaa edustava Tanja Malinen starttaavat lauantaina 6.11. Gotlannin saarella kolmen tunnin vaativaan koitokseen. 


Perinteikkääseen kilpailuun osallistuu yli 2000 kuljettajaa ja se on erityisen kuuluisa yhteislähdöstään, joka tapahtuu sammutetuin moottorein. Vaikka lähtöjä on hieman porrastettu, on starttiviivalla kerralla useita satoja kuljettajia ja tunnelma katossa. 
 
Kilpailun reitti on 22 kilometriä pitkä kierros, joka ajetaan kolmen tunnin aikana mahdollisimman monta kertaan. Varikolla on mahdollisuus niin pyörän kuin kuljettajan tankkaamiseen. Kilpailu kerää usein mukaan myös kasvoja enduron huipulta ja tänä vuonna mukana ovat muun muassa Samuli Aro, Marko Tarkkala, Anders Eriksson ja Marko Laaksonen. 

Luvassa on tavallisen endurokilpailun haasteiden lisäksi saaren maaperälle ominaista erittäin liukasta kalkkikiveä. Taru kertoo varautuneensa kalkkikiveen Trelleborgin Ten Masters renkaalla, joka ainakin ruotsalaisten mukaan on se ainoa oikea rengas kilpailuun.

Kilpailuun on ilmoittautunut 52 naiskuljettajaa, joista lähes kaikki ruotsalaisia. Naiskuljettajien määrä on suuri verrattuna kotimaan kilpailuihin, joissa tänä vuonna on yhteensä kilpaillut vain kuusi naiskuljettajaa. 

- Olemme kaikki ensikertalaisia Gotlannissa, joten tavoitteena hulinassa on päästä ehjänä maaliin asti ja tietenkin jättää mahdollisimman monta naapurimaan edustajaa taakse, Taru kertoo. 

Lisätietoja: Taru Koskinen +358 456 50 1979
Kilpailun kotisivu: www.gotlandgrandnational.com

Lue myös:
Naiset Päitsillä
http://www.bajahill.net/mpuutiset0403.html#paitsi02
http://www.bajahill.net/mpuutiset0404.html#paitsi

Naiset Kärme Kustaan kiemuroissa
http://www.bajahill.net/mpuutiset0311.html#naisetkarmekustaa2

Suomi oikeuteen siirtoluvista ja vapaan kaupan esteistä

Komissio on päättänyt käynnistää oikeustoimet Suomea vastaan EY:n tuomioistuimessa. Asia koskee väliaikaisia siirtolupia ja epäsuorasti niihin liittyviä liikennevakuutuksia.

Suomessa asuvien henkilöiden, jotka haluavat tuoda maahan aiemmin toisessa jäsenvaltiossa rekisteröidyn ja käytössä olleen ajoneuvon, on Suomen rajalla haettava väliaikainen siirtolupa ja tilapäiset rekisterikilvet eli "tarrakilvet". Näiden vaatimusten kaupankäyntiä rajoittava vaikutus korostuu tapauksissa, joissa voimassaolevia toisen jäsenvaltion kilpiä ei voida käyttää ja toisessa jäsenvaltiossa otettua, voimassa olevaa liikennevakuutusta ei voida liittää Suomen siirtolupaan.

Tavaroiden vapaa liikkuvuus on yksi sisämarkkinoiden perusperiaatteista. EY:n perustamissopimuksen ja yhteisöjen tuomioistuimen oikeuskäytännön mukaisesti jäsenvaltiot eivät saa asettaa esteitä viennille muihin jäsenvaltioihin tai tuonnille muista jäsenvaltioista, paitsi jos esteille on selkeät yleiseen etuun (kuten kansanterveyteen tai turvallisuuteen) liittyvät perusteet. Silloinkin, kun perusteet ovat olemassa, rajoitusten on oltava oikeassa suhteessa tavoitteeseen.

Suomen mukaan nykyinen järjestelmä on välttämätön verovalvonnan sekä liikenneturvallisuuden ja -valvonnan vuoksi ja ajoneuvorekisterin pitämiseksi ajan tasalla. Komissio katsoo kuitenkin, että siirtolupajärjestelmä muodostaa suhteettoman ja tarpeettoman esteen tavaroiden vapaalle liikkuvuudelle ja on näin ollen kielletty EY:n perustamissopimuksen nojalla.

Lisätietoa: MMAF: Komissio haastaa Suomen oikeuteen siirtoluvista (03-11-04) ja Komissio ryhtyy toimiin Italiaa, Suomea, Tanskaa, Alankomaita ja Belgiaa vastaan (IP/04/1304)

maanantai 1. marraskuuta 2004

Karujen kavereiden kokoontumisajo, 25. Pystymettä

Päivitetty 2.11.2004 (teksti Tero Kiira ja Marko Teerioja, kuvat Tero Kiira)

Monelle ajokauden päättävä Pystymettä kokoontumisajo on vuoden juttu. Useat talvimotoristit laskevat siitä kauden alkavaksi.

Pystymettä järjestettiin 29- 31.10 jo 25.kerran. Tällä kertaa Pystymettä oli Tammelassa, Forssan kupeessa. Paikka sijaitsi luonnonkauniilla paikalla, rallille uskollisesti täysin pystymetsässä. Polku paikalle oli niin hyvässä kunnossa, että jopa kyykkypyörällä pääsi perille. Mutta mikä loistavinta, autolla ei perille ollut asiaa. Polku oli sen verran kapea. Tällä estetään pullaposkien (hangoroundien) paikalle saapuminen.

Järjestävä kerho oli MP69 ry, järjestelyvastuussa tänä vuonna olivat Jokioisten moottoripyöräilijät Ry, JMP.
- Osallistujia oli noin 300 ja jälleen kerran kaikki meni mutkattomasti, järjestäjien puolesta Ruohosen Make kertoi.

Pystymettän osallistumismaksu on aina kohdallaan, 0 euroa per nuppi. Tällä tavalla on palvelut saatu järjestettyä samalle tasolle osallistumismaksun kanssa. Olematon maksu pitää kuitenkin sisällään polttopuut, keittoveden ja paskariu'un! Loistavaa, palvelut on myös mitoitettu osanottajien mukaan. Tuskin kukaan paikalla olijoista mitään kaljatelttaa kaipaakaan. Siideri on neitejä varten. Pontikka tuntuu olevan näiden osallistujien polttoainetta kylmyyttä vastaan. Lievimmillään kuulemma ponua lantrataan puhtaalla kossulla. Kaivopuiston mutterin vakionaamoja ei täällä näkynyt. Tämä johtuu varmaan siitä, että jäätelön syömistä täällä ei pidetä korkeassa kurssissa.

Vaatetuksen puolesta tilanne näytti siltä, kuin puna-armeijan yksinäinen divisioona olisi jäänyt unohduksiin Taipalejoen erämaihin. Erikokoiset ja eri asteella palaneet nuotiot sekä siellä täällä pystyssä tönöttävät sissi- ja puolijoukkueteltat vain vahvistivat tunnelmaa.

Bajahillin toimittajien vieraillessa paikalla lauantai-iltapäivällä, oli ilo jo ylimmillään. Poikia pötkötteli pitkin mättäitä ja kovasti kinattiin pyörien ominaisuuksista. Valtamerkit tuntuivat olevan Njepr ja Ural. Myös talvirallit tuntuivat olevan kovasti tapetilla. Keskusteluissa vilahtivat sanonnat "kylmä kuin ryssän helvetissä", "siellä jäätyi kusikin kaarelle", "se v*tun Honda ei lähtenyt tulille" jne. Karua touhua!

Keli oli tällä kertaa kolea, mutta kuiva. Oli siis mitä parhain moottoripyöräily- ja kokoontumisajoilma. Toimittajien kurvaillessa kohti kotia (tissiposket ei jäänyt yöksi), tuli pyöriä vastaan aika paljon.

Huomioitavaa on, että kun kesä jää taakse, vain tosimotoristit ajelevat ja näin ollen kummasti moikkaamisprosentti nousee täyteen sataan! Liekö helle kesällä uuvuttanut?















lauantai 16. lokakuuta 2004

Moottoripyöriä rekisteröity jo 27 % viime vuotta enemmän


päivitetty 17.10.2004
Uusia moottoripyöriä rekisteröitiin vielä syyskuussa 30 % enemmän kuin viime vuonna. Kauden rekisteröintikertymä 7 706 on tuonut 27 %:n kasvun edellisvuodesta. Luku merkitsee samalla 57 %:n kasvua vuoden 2002 kokonaiskertymästä. Viimeiset kolme kuukautta vielä kasvattavat tätä eroa. Pyöräkannan kasvu 140 000 tuntumaan johtuu verotason lisäksi muun muassa mp-harrastuksen myönteisestä kuvasta Suomessa ja mallistojen kehittymisestä.


Moottoripyöräkauppa on kasvanut uudelle tasolle. Tällä on moottoripyöräkantaamme tervehdyttävä vaikutus. Syyskuun loppuun mennessä uusina rekisteröidyt 7 706 kpl ylittävät esimerkiksi vuosien 96-98 kolmen vuoden yhteenlasketut määrät ja vuoden 2002 luvutkin 57 %:lla, vaikka tätä vuotta on vielä kolme kuukautta jäljellä. Markkinamuutokseen on useita syitä. 

Ostovoimaisten ihmisten ja perheiden tarve liikkumiseen vapaa-aikana lisääntyy. Asiakaskentässä on tapahtunut siirtymää käytetyn ostajista uuden hankkijoiksi, mutta myös selvää kokonaiskasvua uusien harrastajien, muun muassa naisten myötä. Uudet mallistot ovat ajo- ja turvallisuusominaisuuksiltaan erinomaisia ja siten uusien harrastajien kannalta mielenkiintoisia. Myös varustetarjonta on monipuolisempi kuin koskaan, ja alan ajokoulutusta on hyvin saatavilla. 

Käytettyjen moottoripyörien yksittäistuonti on samanaikaisesti jäänyt 29 % alle aikaisemman tasonsa.


Mopoja on rekisteröity maassamme syyskuun loppuun mennessä 16 944 kpl, mikä sekin on 42 % edellisvuotta enemmän.

keskiviikko 13. lokakuuta 2004

Päivärinta kaksi kertaa kolmas, Manninen kuudes ja neljäs


Road racingin sivuvaunuluokan EM-sarjan viimeiset osakilpailut ajettiin lauantaina ja sunnuntaina Espanjan Cartagenassa. Mukana olleet suomalaisparit sijoittuivat molemmissa EM-lähdöissä kärjen tuntumaan. 

Lauantaina ajettiin Rijekan rajuilman vuoksi peruutetun kilpailun EM-startti, jossa Pekka Päivärinta ja Peter Wall ajoivat komeasti kolmansiksi. Tero Manninen ja Pekka Kuismanen spinnasivat toisella sijalla nurmikolle ja putosivat sen vuoksi kuudensiksi. 

Sunnuntaina varsinaisessa Cartagenan EM-startissa Päivärinta ja Wall olivat jälleen kolmansia. Manninen ja Kuismanen ajoivat ruutulipulle heidän perässään neljänsinä. 

EM-sarjan loppupisteissä Päivärinta ja Wall ovat viidensiä ja Manninen ja Kuismanen kahdeksansia.

Mp-valmistajien tutkimus onnettomuuksista

Eurooppalaisten moottoripyörävalmistajien koalitio (ACEM) on teettänyt tutkimuksen moottoripyöräonnettomuuksista. Tutkimus on nimeltään MAIDS (Motorcycle Accidents In Depth Study) ja se löytyy osoitteesta http://maids.acembike.org/.

Lauslehdolle EM-kultaa


Ratamoottoripyörien EM- sarja sai tänään suomalaisittain arvoisen päätöksen. Kauden värikkäässä päätösosa-kilpailussa Tatu Lauslehto, 21,pystyi ajamaan Espanjan Cartagenan radalla jo kolmannen peräkkäisen osakisa voittonsa. Samalla näin tuusulalainen kruunattiin historiallisesti Supersport 600cc luokan ensimmäiseksi suomalaiseksi Euroopan mestariksi.


-Kisani meni tosi hyvin, tarkkailin vain Giugovazin vauhtia. Kymmenennellä kierroksella hän teki virheen ja kaatui kisasta ulos. Se helpotti paljon loppupisteiden kannalta. Rutistin loppumatkan tarkasti maaliin asti ja nyt ollaan sitten Euroopan mestareita. Iloitsi Tuusulalais nuorukainen. 

Hienon Suomalaismenestyksen täydensi Pirkanmaan Topi Haarala joka tänään nousi palkintopallin kolmannelle korokkeelle, sekä samalla nousten kolmannelle sijalle loppupisteissä.
Muut suomalaiset saapuivat maaliin järjestyksessä Sami Penna 5, sekä Jari Aromaa 10.

Tutkimus moottoripyörien vapaan kaupan esteistä


SMOTO julkaisi sivuillansa tutkimuksen moottoripyörien vapaan kaupan esteistä (englanninkielinen, osoite: http://www.smoto.fi/uutiset/free_trade_and_used_motorcycles.pdf 450kt, yhteensä 110 sivua). Selvitys käsittelee kansainvälistä kauppaa EU:n alueella, tarkemmin ottaen kauppaa toisesta jäsenvaltiosta Suomeen. Selvityksen ovat tehneet Pauliina Tiainen ja Jaakko Nolvi Turun Ammattikorkeakoulusta. 

Tutkimuksessa identifiointiin pääasiallisiksi käytettyjen moottoripyörien vapaata kauppaa rajoittaviksi tekijöiksi seuraavat tekijät: pakollinen käynti tullissa väliaikaisen ajoluvan saamiseksi; kaksinkertainen verotus, kun rekisteröintiveron arvonlisävero kerätään myös Suomessa; katsastuksen ja vaatimustenmukaisuustodistuksen vaatiminen edellytyksenä rekisteröinnille.

BajaHillin webmaster vaihtoon


BajaHillin webmasterina vuodesta 1994 toiminut Santtu Ahonen siirtyi kerhon taustajoukkoihin ja uudeksi webmasteriksi on ryhtynyt, niinikään kerhon perustajajäsen, Ropsu Nummi. Samalla BajaHillin päätoimittajaksi siirtyy toimituspäällikkö Janne Tervola.
BajaHillin sivustoa kehitetään eteenpäin jatkossa niin, että uutisten julkaisu ei jää yhden miehen pullonkaulan taakse. 

- Kymmenen vuotta webmasterina on mielestäni sopiva rupeama ja nyt on aika saada uudet ja energisemmät tekijät puikkoihin, Santtu kertoo. 

- Enkä minä tästä mihinkään katoa, jatkan kyllä rivitoimittajana ja tausta-apuna tässä uudessakin organisaatiossa, mihinkäs se seepra karvoistaan pääsisi vai mitensemeni? 


Muutokset näkynevät BajaHillin sivuilla tiheämpinä päivityksinä sekä paremmin ajantasalla olevana tietona. 

- Sivujen päivitys on tapahtunut tähän asti käsin editorilla. Nyt Ropsun tehtävänä on kehittää käyttöliittymä, jonka avulla uutiset ja artikkelit julkaistaan. Samalla tehdään sivuston rakenteeseen tarvittavat muutokset, Janne kertoo.

EY tuomioistuin: Muuttoautojen verotus saa jatkua

Yhteisöjen tuomioistuin antoi kesällä tuomion jonka perusteella muuttoautojen verotus voi jatkua entisellään. Tapauksessa oli kyse siitä onko autoverotus käyttöön vai kulutukseen kohdistuvaa.

Asia kuullostaa poliittiselta hiusten halkomiselta ja osoittain se on juuri tätä. Lisätietoa: http://www.mmaf.fi/arkisto2004.html#maeytuomio.

Prätkien verotuksissa paljon epäselvyyksiä

MMAF uutisoi kesällä (MMAF: Tarkista moottoripyöräsi verotus, sinne on saattanut uida virheitä) että moottoripyörien verottamisessa ja uusien säännösten tulkinnassa on mahdollisesti ollut eroavaisuuksia ja jopa virheitä eri tullipiirien välillä. Asiasta on kyseiseen uutisen jälkeen tullut palautetta ja toden totta, prätkien verotuskäytännöissä on ollut useita virheitä.

Tyypillisesti maahantuonnin yhteydessä tehtävässä verotuksessa vähennykset ovat jääneet tekemättä, arvon määrittely on ollut "omituista" tai jopa virheellistä ja laskelmaan on uinut jopa laskuvirheitä. Verovelvollisen eduksi koituneita virheitä ei yllättäen ole juuri löytynyt. Oman prätkän verotus kannattaa siis tarkistaa huolella.

Tupla-alvitus on totta

Uudehkoista, alle 6kk ikäisiä ja alle 6000km ajettuja moottoripyöristä, voidaan tietyissä tapauksissa periä ALV kahteen kertaan (MMAF: Tupla-alvitus onkin totta (19-07-04)). Harrastajille jääneekin vaihtoehdoksi etsiä joko kokonaan uusia ajoneuvoja tai laitteita, joilla on ajettu vähintään tuo 6000km ja 6kk.

Vuosikatsastus ja roplauskielto otettu taas esiin EU:ssa

EU on käynnistänyt uudelleen moottoripyörien katsastusdirektiivin valmistelun, asiahan pantiin harrastajien vaatimuksesta jäihin muutamia vuosia sitten. Katsastus koskisi niitä pyöriä joiden äänistä, pakokaasupäästöistä tai jarruista on määrätty direktiivillä (BajaHill: 'Katsastuspakko nostaa taas päätänsä (2.4.2004)').

Käytännössä tämä merkitsee vuosikatsastusta 1990-luvun alkupuoliskolla tai sen jälkeen ensirekisteröityjä prätkiä. Eurooppalaisten motoristien etujärjestö FEMA (Federation of European Motorcyclists Associations) määrittelee parhaillaan kantaansa ehdotukseen.

Myös roplauskielto, vaikka se on jo moneen kertaan upotettu, nostaa taas päätänsä. Tällä kertaa puuhataan kieltoa pakoputkiston muutoksille. Valmisteilla on direktiivi joka pakottaa valmistamaan moottoripyörän pakoputkisto yhdestä kappaleesta.

Tämä tekisi pelkän äänenvaimentajan vaihtamisen tietenkin kielletyksi. Toimittaja ihmettelee tässä yhteydessä miten tiettyihin malleihin joissa änkkäri on esimerkiksi penkin alla saadaan ujutettua yksiosainen 2-1 tai 4-1 änkkäri-pakosarja, toisaalta, tämähän olisi valmistajien päänsärky. Jäämme odottamaan lisätietoja...

maanantai 3. toukokuuta 2004

Espanjan Grand Prix 31.4-2.5.2004, Jerez

Ratamoottoripyöräilyn MM-sarja on siirtynyt Eurooppaan ja kauden toinen MM-osakilpailu ajettiin Espanjassa Jerezin radalla. Jerezin kilpailu ajettiin koko ajan yltyvässä sateessa mikä aiheutti useita ulosajoja ja kaatumisia kilpailun aikana. Kaikkiaan 13 kuljettajaa jäi matkan varteen. 

Kilpailua hallitsi lähes lähdöstä maaliin Casey Stoner, joka kuitenkin ajoi vain kolme kierrosta ennen maalia isoon vesilammikkoon ohittaessaan kierroksella jääneitä ja kaatui. Stoner kuitenkin pääsi vielä jatkamaan matkaa ja oli lopulta maalissa viides. Voittoon ajoi italian Marco Simoncelli ennen Steve Jenkner'iä ja Hector Barberaa. 

Molempien Ajo Motorsportin kuljettajien matka päättyi kaatumiseen
- Kokonaisuutena olen viikonloppuun oikein tyytyväinen. Kuivalla kelillä oltiin jo selvästi parempia kuin Welkom'issä eikä märälläkään kovin huonolta näyttänyt. Tälläisellä kelillä kilpailun kesken jääminen on aina mahdollista, Aki Ajo kertoo. 


Ruudusta 19 matkaan lähtenyt Robbin Harms eli ensimmäisen kierroksen jälkeen sijalla 15, mutta tipahti sen jälkeen muutaman sijan. Ajamansa kuuden kierroksen aikana hän ehti nousta uudelleen jo 14. sijalle, kun myös hänen kohdallaan sadekeli pääsi yllättämään ja matka jäi päättyi siihen.


Lukas Pesek lähti kilpailuun ruudusta 19. Ensimmäisellä kierroksella hän nousi jo sijalle 13, mutta hänkin otti alun varovaisesti ja tippui toisen kierroksen aikana 17:ksi. Sen jälkeen myös Lukaksen kohdalla sijoitus parani kierros kierrokselta ja kun matkaa maaliin oli enää kolme kierrosta hän oli jo hienosti sijalla 10. 

Kolmanneksi viimeinen kierros koitui kuitenkin hänen kohtalokseen kun hän ajoi kaarteessa hieman erilaisella ajolinjalla pystyäkseen yrittämään ohitusta edellään ajaneesta Pablo Nietosta, ja ajautui samaan vesilammikkoon kuin Casey Stoner ja kisa päättyi siihen. 

Viikonloppu oli kaatumisista huolimatta erittäin positiivinen ja kehitystä tapahtui joka päivä. Molemmat kuljettajat pääsivät näyttämään nopeutensa ja eteneminen näyttää tapahtuvan suunnitelman mukaisesti. Kuljettajien parhaiden kierrosaikojen listalla Lukas Pesek oli 10.:ksi nopein ja myös Robbin Harms ehti ajaa 12:ksi nopeimman kierrosajan vaikka oli kisassa mukana ainoastaan kuusi kierrosta. 

- Moottoripuolella tilanne on kehittynyt oikeaan suuntaan koko ajan. Aloitimme kauden melko samantyyppisillä koneilla kuin viime vuonna, mutta painavampien kuskien takia olemme joutuneet hieman muuttamaan moottorin luonnetta, jotta saamme riittävästi voimaa myös yläkierroksille riittävän huippunopeuden takaamiseksi. Parannusta on jo selvästi saatu aikaiseksi, mutta kehitystyötä pitää vain edelleen jatkaa, Ajo kertoo. 

- Tällä hetkellä ei tähdätä niinkään yhteen hyvään kisatulokseen. Kuljettajat ovat vielä kokemattomia ja tällä hetkellä yritetään hioa kokonaisuutta sellaiseen kuntoon, että loppukaudesta voitaisiin asettaa jo tulostavoitteitakin."

maanantai 19. huhtikuuta 2004

Speedwayn GP-sarja ensimmäistä kertaa Nelosella - kausi alkaa 1. toukokuuta

Nelonen on tehnyt sopimuksen Speedwayn GP-sarjan esittämisestä kaudella 2004. Nelonen Plus seuraa kaikki kisat suorina lähetyksinä, ja Nelosella esitetään kisoista kooste heti seuraavana päivänä. Speedwayn GP-sarja alkaa 1. toukokuuta Tukholmassa ja päättyy 2. lokakuuta Norjan GP-kisoihin. 

Kunkin kisan aikana ajetaan 25 neljän kierroksen starttia, joista vain kärkeen yltäneet kuljettajat pääsevät pudotuskaaviossa jatkoon. Kisa huipentuu finaaliin. 

Kisapäivä on lauantai, ja Nelonen Plussan suora lähetys alkaa aina kello 20.00. Nelosella kooste esitetään sunnuntaiaamupäivisin. GP-kisat selostaa MotoGP/RR:n puolelta tuttu Jukka Järvinen, ja kommentaattorina toimii Veijo Tuoriniemi. 

Viime vuonna ennen viimeistä kisaa vielä neljällä kuljettajalla oli mahdollisuus maailmanmestaruuteen. Voiton vei lopulta tanskalainen Nicki Pedersen. Suomalaisista oli viime kaudella mukana Joonas Kylmäkorpi - hän oli loppupisteissä sijalla 39. Tällä kaudella suomalaisväriä edustaa Kaj Laukkanen. 

Speedway on erittäin suosittu moottoriurheilulaji mm. Puolassa, Tanskassa ja Ruotsissa, jossa Speedway-kisoja seurasi vuonna 2003 keskimäärin 2,6 miljoonaa katsojaa. Nuorten lahjakkaiden kuljettajien ansiosta laji saa yhä enemmän jalansijaa myös mm. Norjassa ja Tsekissä. 

Vuonna 2004 GP-kisoja on yhteensä yhdeksän, kisapäivät ja -paikat ovat seuraavat:
01.05.TukholmaRuotsi
15.05.PrahaTsekki
29.05.WroclawPuola
12.06.CardiffEnglanti
26.06.KööpenhaminaTanska
21.08.GöteborgRuotsi
04.09.KrskoSlovenia
18.09.BydgoszczPuola
02.10.HamarNorja

Speedwayn GP-sarjan ensimmäinen kisa Nelonen Plussalla 1.5. klo 20.00 ja Nelosella 2.5. klo 11.30 

Nelonen hellii mottoripyöräilystä kiinnostuneita tv-katsojia. Ja meitähän on Suomessa paljon. Tuutista tulee useita eri kilpasarjoja joten viikonloppujen ratoksi, jos sataa ja motoristit ovat kotona TV:n ääressä, on luvassa paljon kaksikumiurheilua! Ratamoottoripyörien MM-sarjaa seurataan Nelosella ja Nelonen Plussalla (1.4.2004)

Etelä-Afrikan Grand Prix 16-18.4.2004, Welcom

(Tiedote, Ajo Motorsport Oy)


Ratamoottoripyöräilyn MM-sarjan avauskilpailut ajettiin tänään Etelä-Afrikassa Welkomin radalla. Luokan 125cc voittoon ajoi italian Andrea Dovizioso Hondalla ennen Aprilia kuljettaja Roberto Locatellia ja KTM kuljettaja Casey Stoner'ia. Ajo Motorsport'in kilpailukalustoa vielä aika-ajopäivinä vaivannut huippunopeusongelma alkaa olla takana päin ja tänään kuljettajat jo pystyivät tasavertaiseen taisteluun omissa ryhmissään. 

Ajo Motorsport'in kuljettajat tsekkiläinen Lukas Pesek sekä tanskalainen Robbin Harms ajavat kumpikin nyt ensimmäistä täyttä kauttaan MM-tasolla ja tämä oli kummallekin ensimmäinen kerta Welkom'in radalla. 

Eilisen aika-ajon jälkeen jälkeen riitti vielä paljon töitä kun analysoitiin syitä siihen, että huippunopeudet eivät aivan olleet talven harjoitusten tasolla. Tänään tilanne oli jo taas oikeammalla tasolla ja kuljettajat olivat jo tyytyväisiä kilpailukalustoonsa. 

- Tänään tilanne oli jo huomattavasti parempi. Etenkin Lukas'in pyörä saatiin jo oikeinkin hyväksi. Lisäksi illalla tuli esille, että ei ne pyörät nyt ihan niin hitaita olletkaan mitä ensimmäinen palaute oli vaan kuljettajien palautteen takana oli osittain myös omaa fiilistäkin, tallipäällikkö Aki Ajo kommentoi. 

Lukas aloitti kilpailun todella hyvin, mutta kävi kilpailun alkupuolella kerran ulkona mikä hetkeksi hiljensi vauhtia. Hän kuitenkin kokosi itsensä hienosti uudelleen kun Robbin sai hänet kiinni. Robbin'in alku ei ollut aivan niin hyvä, mutta kun hän pääsi vauhtiin ja sai Lukas'in kiinni niin sen jälkeen kaksikko alkoi yhdessä ajaa edellä olevaa ryhmää kiinni.
Tässä vaiheessa kummankin vauhti oli jo kohdallaan ja parhaimmillaan he pystyivät jo saavuttamaan edellä ajavaa ryhmää, jossa ajoi mm. Mika Kallio. 

Viimeisellä kierroksella Lukas nousi lopulta oman ryhmänsä kärkeen ja oli jo kiinni 17. sijassa kun hän taas käväisi hieman ulkona ja ylitti maaliviivan lopulta 20. sijalla. Robbin Harms tuli maaliin ryhmänsä toisena ollen 18. 

- Lukas osoitti kisassa jo taistelijan otteita aloittamalla rajusti ja toivuttuaan ensimmäisestä ulosajostaan jatkoi samalla tyylillä maaliin asti. Robbin myönsi itsekin ottaneensa alun turhan varovaisesti, mutta heräsi onneksi taisteluun mukaan ja oli lopulta erittäin tyytyväinen päivän saldoon. 

- Mieliala on nyt kaikilla oikein hyvä tämän kisapäivän jälkeen. Molemmilla kuskeilla on luottavainen tunne tulevan kauden suhteen ja molemmat osoittavat erittäin järkevää asennetta haluamalla rauhassa opetella ensin muutaman kisan ja ovat asettaneet tulostavoitteensa vasta loppukauteen. Tottakai tulosta koitetaan tehdä joka kisassa, mutta siitä ei vielä oteta paineita.


Suomalaiskuljettajista Mika Kallio oli tänään 12. ja Vesa Kallio ylitti maaliviivan 24.
Tiimi palaa nyt suomeen ja kilpailukalusto matkaa suoraan seuraavaan kilpailuun joka ajetaan jo 30.4.-2.5.2004 Espanjassa Jerez'in radalla.

Hymyilevän motoristin kevätpäivä Hämeenlinnassa 16.5.2004

Hymyilevän motoristin kevätpäivä Hämeenlinnassa 16.5.2004. (c) HäMpy 2004Hymyilevän motoristin kevätpäivä järjestetään tänä vuonna Hämeenlinnassa sunnuntaina 16.5.2004. Kevätpäivä alkaa kokoontumisella Ahveniston moottoriradalle josta ajetaan paraati Hämeenlinnan kauppatorille. Tilaisuuteen kannattaa tulla ajoissa, kokoontuminen alkaa jo kello 09:00 ja paraati lähtee liikkeelle noin kello 12:00.

Motoristit ovat perinteisesti kokoontuneet viettämään Kevätpäivää. Ensimmäinen Hymyilevän Motoristin Kevätpäivä on järjestettiin Helsingissä jo vuonna 1977 joten tänä vuonna vietetään tapahtuman 27-vuotisjuhlia. Tapahtuma on yksi maan suurimmista vuosittaisista motoristikokoontumisista ja paikalla on parhaimmillaan tuhansia moottoripyöriä kyytiläisineen. Jos et ole paraatiajoa ennen kokenut niin nyt olisi aika.

Meneekö vanha kävijäennätys rikki?

Hämeenlinnaan on odotettavissa tuhansia motoristeja. Kasvaneen pyöräkannan ja Hämeenlinnan keskeisen sijainnin ansiosta jopa muutaman vuoden takainen Helsingin ennätys reilusta 3000 pyörästä (1996) saatetaan rikkoa?

Paraatin päätepisteessä Hämeenlinnan kauppatorilla tapahtuu perinteinen kiertovanteen luovutus. Luvassa on myös rokkenrollia, musiikkia paukutaa Goodmans -yhtye. Jos paraatiajon, puheiden, bändin ja ystävien tapaamisen jälkeen yhä ajeluttaa niin Ahveniston moottoriradalla voi ajaa aina 18:00 asti hintaan 15,- EUR per kuski. Moottiradalla on luvassa myös muutamien pyörämerkkien koeajoja.

Lisätietoa: http://koti.mbnet.fi/hampy/kevatpaiva.html





Paraatiajon lyhyt oppimäärä:

1 § Tule paikalle ajoissa.
2 § Täytä tankki ja tyhjennä rakko.
3 § Käynnistä moottori vasta hiukan ennen liikkeelle lähtöä.
4 § Maantiellä ajetaan aina lomittain.
5 § Paraatin muita pyöriä ei ohitella. Paraatista ei ole sopivaa poistua kesken.
6 § Risteyksissä ja hitaassa ajossa jono tiivistetään parijonoksi, jos kaistalle mahtuu. Vasemalla puolella ajava menee ensin.
7 § Hidasteiden jälkeen älä jää munimaan vaan anna reilusti hanaa niin, että seuraava mahtuu. Poistuttaessa pikatieltä älä suotta himmaile ennen kuin on pakko. Näin perässähiihtäjille jää enemmän liikkumatilaa.

Pitkä oppimäärä löytyy osoitteesta: http://www.bajahill.net/mpryhmaopas.html

keskiviikko 7. huhtikuuta 2004

Ajo motorsport oy:n ja Mika Kallion välisessä sopimusriidassa välimiesoikeuden päätös

Ajo Motorsport Oy:n ja Mika Kallion välisessä sopimusriidassa on saatu välimiesoikeuden päätös, jossa todetaan Mika Kallion syyllistyneen sopimusrikkomukseen sekä velvoitetaan Kallio maksamaan Ajo Motorsport Oy:llekorvauksia. 

Riidan kohteena olevat tapahtumat saivat alkunsa 4.8.2003 kun Mika Kallio ilmoitti purkavansa Ajo Motorsport Oy:n kanssa tekemänsä sopimuksen. Muutamaa päivää myöhemmin Kallion tiedotettiin siirtyneen itävaltalaiseen KTM-talliin. Ajo Motorsport Oy katsoi Mika Kallion rikkoneen sopimustaan ja käynnisti oikeustoimet Kalliota vastaan sen jälkeen, kun kävi ilmeiseksi, että sovintoneuvottelut eivät johda tulokseen. 

Ajo Motorsport Oy:n ja Mika Kallion välistä sopimusriitaa on käsitelty laajasti myös julkisuudessa. Ajo Motorsport Oy:tä kohtaan on esitetty syytöksiä ja väitteitä sopimusvelvoitteiden laiminlyönnistä. Välimiesoikeuden päätös on Ajo Motorsport Oy:lle voitto, joka samalla puhdistaa Ajo Motorsport Oy:n maineen ja vahvistaa Ajo Motorsport Oy:n uskottavuutta luotettavana sopimuskumppanina. 

Välimiesoikeuden päätöksessä todetaan yksiselitteisesti Mika Kallion hävinneen riidan kohteena olevan asian. Päätöksen mukaan Kallion katsotaan purkaneen sopimuksensa Ajo Motorsport Oy:n kanssa perusteettomasti ja että sopimuksen purkuhetkellä Ajo Motorsport Oy:llä on ollut oikeus sopia Kallion ajamisesta kaudella 2004. Sopimusrikkomuksen seurauksena Kallio tuomittiin maksamaan Ajo Motorsport Oy:lle sopimussakkoa sekä korvaamaan Ajo Motorsport Oy:n oikeudenkäyntikulut. Kokonaiskorvaussumma nousee noin 300.000 euroon. Kallio joutuu myös maksamaan omat oikeudenkäyntikulunsa.


Ajo Motorsport Oy:n esittämiä vahingonkorvausvaatimuksia pidettiin vielä ennenaikaisina. Ajo Motorsport Oy:llä on siten mahdollisuus myöhemmin vaatia Kalliolta vahingonkorvausta sopimusrikkomuksen perusteella Kallion ja Ajo Motorsport Oy:n väliseen alkuperäiseen sopimukseen perustuen. 

- Prosessi on ollut meille pitkä ja raskas. Välimiesoikeuden päätös on mielestämme järkevä ja toteaa selvästi kuka tässä asiassa on ollut oikeassa ja kuka väärässä. Toivomme nyt, että asian riepottelu julkisuudessa päättyisi ja pääsisimme keskittymään 100%:sti alkavaan kauteen, tallipäällikkö ja Ajo Motorsport Oy:n toimitusjohtaja Aki Ajo kertoo.


Lisätietoja: http://www.ajo.fi/

tiistai 6. huhtikuuta 2004

Vanhojen moottoripyörien näyttely

Espoon automuseo ja Stadin pärtsärit (VMPK) järjestää wanhojen moottoripyörien näyttelyn. Näytteillä on noin 40 pyörää 1920-80 -luvuilta. Merkkejä ovat muun muassa Harley-Davidson, Indian ja Triumph. Näyttely on avoinna 01.05-29.08.2004. 

Aukioloaika on 11:00-17:30, maanantaisin suljettu. Pääsymaksu on viisi euroa aikusilta ja kaksi euroa lapsilta. Suurille ryhmille erikoishinta. Runsaasti parkkitilaa pyörille. Muistakaa myös Bodom-järveä ympäröivän tien runsaat ja tiukat mutkat. 

Sunnuntaina 09.05.2004 järjestetään perinteinen rompetori kello 10:00-17:30. Pääsymaksu on kolme euroa sisältäen pääsymaksun museoon. 

Museo on nyt huhtikuussa avoinna 10.04-12.04.2004 sekä viikonloppuisin klo 11:00-17:30. 

Lisätiedot: http://www.espoonautomuseo.com/ 09-8557178, Sakari Kokkonen 040-5441015, sakari.kokkonen@pp1.inet.fisakari.kokkonen@pp1.inet.fi

Ratamoottoripyöräilyn EM-sarja käyntiin

Ratamoottoripyöräilyn Euroopan Mestaruussarjan avauskilpailu ajettiin sunnuntaina Italiassa Vallelungan radalla. Suomalaisedustusta löytyi kahdesta luokasta neljän kuljettajan voimin. Luokassa Supersport 600 suomalaisvärejä edustivat Topi Haarala, Sami Penna ja Tatu Lauslehto. Ari Matikainen ajoi luokassa 250cc. Kaikki kuljettajat ajoivat EM-pisteille heti avauskilpailussa.
 


Penna ja Lauslehto olivat mukana RR:n EM avauksessa. (c) 2004
Penna ja Lauslehto kiillottivat visiireitä hyväntuulisina ennen kauden avauskilpailua.

Tulokset Supersport 600:
1.D. GiugovazITAHonda1.19,908
2.A. CarlacciITAYamaha+4,393
3.M. PrattichizzoITAHonda+14,863
8.T. HaaralaFINKawasaki+43,814
10.S. PennaFINHonda+55,048
11.T. LauslehtoFINHonda+1.11,369
Tulokset 250cc:
1.R. RoursCZEAprilia1.19.771
2.A. MolinaSPAAprilia+0,168
3.G. LeblancFRAAprilia+9,333
8.A. MatikainenFINYamaha+57,184
Kesä tuli viikonlopun aikana Italiaan ja avauskilpailu ajettiin lämpöisessä ja aurinkoisessa kelissä. Aamun lämmittelyajossa keli oli vielä sumuinen ja viileä, mutta ennen kuin kilpailut saatiin käyntiin, oli lämpö jo kivunnut 20 asteen yläpuolelle. 

Ari Matikainen oli luokassa 250cc suomalaisista ensimmäisenä radalla. Ruudusta 11 starttaamaan päässyt Matikainen paranteli sijoitustaan vielä kilpailun aikana ja ylitti ruutulipun lopulta sijalla 8 saalistaen näin 8 EM-pistettä. 

Luokan Supersport 600 kilpailuun Topi Haarala starttasi ruudusta 14 ja TuusMotor Racing Team'in kuljettajat Tatu Lauslehto ja Sami Penna ruuduista 19 ja 20. Kun lähtöruudukossa oli yhteensä 30 tasaista kuljettajaa oli ensimmäisessä kaarteessa ruuhkaa ja kaikkien suomalaisten sijoitukset putosivat hieman ensimmäisen kierroksen aikana.
Ensimmäisten kierrosten aikana kaikki kolme kuitenkin parantelivat heti asemiaan ja nousivat kohti pistesijoja. Parhaiten muun ryhmän vauhtiin pääsi Topi Haarala joka ylitti ruutulipun lopulta 8.:na. 

Suomalaista taaimpaa lähtenyt viime vuoden EM-pisteiden 4.:nen Sami Penna kärsi pahiten lähtöruuhkasta, mutta korjasi tilanteen nopeasti ensimmäisten kierrosten aikana ja pääsi lopulta myös tallikaverinsa Tatu Lauslehdon ohi. Seuraava ryhmä, jossa ajoi myös Topi Haarala oli kuitenkin jo liian kaukana ja sen saavuttaminen ei enää kilpailun loppupuolella onnistunut. Maaliviivan Sami ylitti lopulta 10.:nä, mikä on yhtä sijaa parempi tulos kuin viime vuoden avauskilpailussa. Arvokkaita EM-pisteitä on avauskisan jälkeen kasassa 6 pistettä. 

- Kisa oli kova, mutta olen tosi tyytyväinen, että talvella tehdyn pienen kirurgisen toimenpiteen jälkeen kädet kesti nyt ajaa kisan loppuun asti, Sami Penna kertoi. 

- Kovempaa vaan pitää kuitenkin mennä, mutta kun alla on eri pyörä ja rengasmerkki kuin viime vuonna niin paljon pitää vielä tehdä töitä että saadaan kaikki toimimaan yhteen. Fiilikset on siinä mielessä hyvät, että pääsin maaliin asti ja kehitystä on tapahtunut koko viikonlopun ajan. Töitä vaan pitää jatkaa, niin eiköhän ne tulokset sieltä lähene viime vuotisia. 

Tatu Lauslehto putosi myös ensimmäisellä kierroksella pari sijaa. Noustuaan paremmille sijoille hän kävi kilpailun loppupuolella hyvän kaksintaistelun italialaisen Nocettin kanssa kääntäen sen lopulta edukseen ennen ruutulippua ja ylitti maaliviivan sijalla 11. Tatu sai näin uransa ensimmäisessä luokan Supersport 600 EM-startissa 5 EM-pistettä. 

- Tämä oli kuitenkin elämäni ensimmäinen kunnon kisa tämän luokan kalustolla, joten pitää olla tosi tyytyväinen että pääsin heti pisteille. Joka kerta kun pääsee radalle niin huomaan, että luottamus pyörään kasvaa ja se näkyy heti vauhdissa. Nyt pitää vain ennen seuraavaa EM-kisaa saada paljon kilometrejä lisää ja rentoutta ajoon, niin eiköhän tästä vielä hyvä tule tämän kesän aikana, Tatu Lauslehto kertoo. 

Seuraava EM-osakilpailu ajetaan toukokuun viimeisenä viikonloppuna Unkarissa Hungaroringin radalla. Kaikkiaan sarjassa ajetaan kahdeksan osakilpailua,joista viimeinen on lokakuussa Espanjassa Cartagenan radalla.

perjantai 2. huhtikuuta 2004

Aprillijutut vetivät tuhansia

BajaHill julkaisi tänä vuonna kaksi aprillijuttua. Toinen artikkeli käsitteli "pommitusongelmaa" ja pyörien rakentelua, poliisi aikoo artikkelin mukaan puuttua esimerkiksi karvapinnoitukseen, hapsuihin ja pyörän väritykseen.

Toisessa artikkelissa kuvailtiin kuinka GPS ja GSM tekniikka valjastetaan ajoneuvojen automaattiseen kulunvalvontaan, ja tämä aloitetaan tietenkin moottoripyöristä. Lukijoille voitaneen tunnustaa tässä vaiheessa, että jo viime joulukuussa julkaistu artikkeli sirukorteista oli samaa sarjaa ja kirjoitettu vain tämä aprillipila mielessä.

Hiukkasen tarua ja paljon totta

Kumpikin artikkeli on tietenkin täyttä palturia. Tai ei ehkä ihan täyttä, kirjoitetun kaltaisia kuvioita on ollut aistittavissa ja joissain maissa jopa kokeiluasteella. Automaattista nopeudenvalvontaa, paikannusta ja muita tekniikoita on todellakin suunniteltu ja kokeiltu eri maissa. Eivätkä pommittajatkaan ole ihan huomiotta jääneet...

BajaHill:n aprillijuttu tarjoili silliä ja kuravettä yli 3300 lukijalle. Tämän vuoden BajaHill-aprillijutut olivat siis:
Muita mainitsemisen arvoisia ja silmiimme osuneita aprillijuttuja olivat asetus ajoneuvoverosta moottoripyörille sekä AKE:n sivukaappaus ja siellä artikkeli jonka mukaan ajopiirturit tulevat moottoripyöriin.

Ensi vuonna tapahtuu taas, luvassa on ... tai ei kerrotakaan.

Teksti: Santtu Ahonen, Risto Kaivola ja Tero Kiira

Katsastuspakko nostaa taas päätänsä

Liikenne- ja viestintäministeriö sääti hiljakkoin asetuksen joka saattaa prätkien päästödirektiivin mukaiset vaatimukset ja määräaikaismittaukset vaiheittain voimaan myös Suomessa. Mainittu direktiivi edellyttää uusille prätkille määräaikaisia päästömittauksia. Direktiivin voimaan saattava asetus koskeekin uusia moottoripyöriä.

Kyseisen direktiivin mukaisia II-vaiheen testejä otetaan käyttöön uusien moottoripyörien osalta jo kuluvan vuoden syyskuussa. Määräaikaiset päästömittaukset tulevat voimaan koko mitassansa vuoden 2006 alusta lähtien. Tämä tarkoittanee myös katsastuspakkokysymyksen nousua takaisin pöydälle.

Lue lisää: MMAF: "Uusille prätkille päästömittaukset 2006 alusta" (2.4.2004)

Muuttoautojuttu etenee

Korkein hallinto-oikeus pyysi vuoden 2002 loppupuolella yhteisöjen tuomioistuimelta päätöstä muuttoautojen kohtelusta. Oikeustaistelussa on kyse siitä, voiko Suomi asettaa rajoja muuttajan omaan käyttöön hankittujen ajoneuvojen arvolle tai lukumäärälle. Julkisasiamies antoi maaliskuun alussa oman ratkaisuehdotuksensa ja asiassa odotetaan seuraavaksi yhteisöjen tuomioistuimen päätöstä. Tämän jälkeen KHO pääsee tekemään oman linjauksensa.

Julkisasiamies kääntyi ratkaisuehdotuksessansa valtion kannalle, eli muuttajilta voidaan julkisasiamiehen mukaan periä autoveroa kuten tähänkin asti.

Lue lisää: MMAF: "Ratkaisuehdotus muuttoautojuttuun" (2.4.2004)

torstai 1. huhtikuuta 2004

Ratamoottoripyörien MM-sarjaa seurataan Nelosella ja Nelonen Plussalla

MotoGP/RR:n Grand Prix -kisat ovat nyt toista kautta Nelosella. Ratamoottoripyöräilyn MM-sarjassa ajetaan luokissa 125, 250 ja MotoGP. 

Kausi käynnistyy sunnuntaina 18. huhtikuuta Welkomissa, Etelä-Afrikassa ja päättyy Espanjassa 31. lokakuuta. Nelonen näyttää suorana lähetyksenä 125-luokan, Nelonen Plussalla seurataan sen lisäksi vielä luokat 250 ja MotoGP. Poikkeuksen muodostavat Aasiassa ajettavat kisat - ne esitetään kokonaisuudessaan Nelosella. 

Suomalaiskuljettajia on tänä vuonna kaksi, kun mukana on myös Mika Kallion isoveli Vesa Kallio. Mika Kallio ajaa itävaltalaisessa KTM Red Bull -tallissa, Vesa Kallio kuuluu unkarilaiseen Team Hungary -talliin. 

Viime vuosi oli KTM Red Bull -tallille tulokaskausi, ja odotukset ovat korkealla sekä tallilla että sen kuljettajilla Mika Kalliolla ja Casey Stonerilla. Vesa Kallio ajaa ensimmäistä täyttä kauttaan ratamoottoripyöräilyn MM-sarjassa. Team Hungaryn toinen kuljettaja on unkarilainen Imre Toth. 

Lähetys Etelä-Afrikan GP:stä alkaa Nelosella ja Nelonen Plussalla klo 12.00. Nelosella lähetys päättyy 125-luokan jälkeen klo 13.15 - Nelonen Plus seuraa kisan loppuun asti.
GP-kisoja on yhteensä 16, kisapäivät ja -paikat ovat seuraavat:
18.04.WelkomEtelä-Afrikka
02.05.JerezEspanja
16.05.Le MansRanska
06.06.MugelloItalia
13.06.KataloniaEspanja
26.06.AssenHollanti
04.07.RioBrasilia
18.07.SachsenringSaksa
25.07.Donington ParkIso-Britannia
22.08.BrnoTšekki
05.09.EstorilPortugali
19.09.MotegiJapani
02.10.DohaQatar
10.10.SepangMalesia
17.10.Phillip IslandAustralia
31.10.ValenciaEspanja

 
Ratamoottoripyöräilyn MM-sarjan selostaa Jukka Järvinen.

Poliisi aikoo puuttua pommitukseen ja rakenteluun


Tämä artikkeli on aprillia! Tämä artikkeli, kuten myös artikkeli jonka mukaan mottoripyöriin tulee kulunvalvontalaitteet, on täyttä puppua. Tai ei ehkä ihan täyttä, kirjoitetun kaltaisia kuvioita on aistittavissa ja joissain maissa jopa kokeiluasteella. BajaHill:n aprillijuttu tarjoili tänä vuonna muutamille tuhansille lukijoille silliä ja kuravettä. Artikkeli ei jäänyt huomaamata ministeriöissäkään, artikkeleissa mainittujen henkilöiden todelliset virkaveljet ja -sisaret kävivät lukemassa juttuja.

Ensi kesän bomberviuhahdukset eli niinsanottu nakupommitus joutuu poliisin erityistarkkailuun, kertoo komisario Katri Oire. Viime kesänä muutamassa kuminpolttotapahtumassa nähdyt alastomat kyytiläiset lisäsivät roimasti bomber-tapahtumien suosiota, mutta myös vaaratilanteita. Poliisi aikookin Oireen mukaan lopettaa ilmiön etenemisen alkuunsa. Pyörien rakentelulle laitetaan myös suitsia, korjauskehotuksia, katsastusmääräyksiä ja jopa tyyppihyväksyntävaatimuksia tullaan saamaan tien päällä. 

- Epäilemme että osa noista pyörän selässä viuhahtajista oli ammattilaisia, mahdollisesti ulkolaisia, jotka keräävät asiakkaita näillä konsteilla. Heidän pikakarkottamisensa voi tulla kysymykseen, samoin paritussyytteisiin voi olla aihetta, jos kyyditsijä on hyötynyt taloudellisesti tai muuten saanut osansa, latelee Oire. 

Poliisilla on omat tietolähteensä, vastaa komisario tiukasti epäilyihin mahdollisuuksista löytää tapahtumiin.
- Pystymme aivan varmasti puuttumaan suurimpaan osaan näistä, Oire lupaa. Soluttaminen lienee poliisille käytännössä ainoa keino saada ensikäden tietoa esimerkiksi terroristeista. Suoraan kysymykseen siitä onko poliisi harjoitellut, terroristien varalta, soluttautumista bombereilla, parittajilla ja eläinaktivisteilla, Oire kieltäytyy vastaamasta. 


Pyörien muutokset rekisteriotteeseen
Poliisi aikoo myös ottaa tiukan linjan rekisteriotteen tietojen ajantasaisuudesta. Moottoripyörien vuosikatsastuspakon puuttuminen on poliisin mukaan pikkuhiljaa johtanut tilanteeseen, jossa pyörien tiedot ovat vanhentuneet. 

- Erityisesti tämä koskee modifioituja pyöriä ja bombereiden "street fightereita". Rengaskokoja ja runkogeometriaa on muutettu usein liikenneturvallisuutta vaarantaen, joten puuttumiskynnystä on laskettu Liikkuvan polisiin ja paikallisten poliisilaitosten yhteisellä linjauksella, kertoo komisario Oire ja jatkaa: Uudelleenkatsastusvaatimuksia ja ajokieltojakin todennäköisesti tullaan jakamaan ensi kesänä reippaasti. Toivomme tietysti, että motoristit itse huolehtivat asiansa kuntoon, mutta toukokuu on viimeinen ylimenokuukausi, sen jälkeen sormien läpi ei katsota. 

Oireen mukaan rungon muutosprosentteihin tullaan jatkossa laskemaan myös satulan ja ohjaustangon modifiointi osilla joita ei ole tyypitetty kyseiseen pyörämalliin:
- Jo satulan poikki kulkeva hihna on katsastusvaruste, ellei muita hyväksyttyjä kahvoja matkustajalle ole. Karvapäällyste, esimerkiksi, voi estää hihnan käytön, jolloin karvapäällys määrätään poistettavaksi rekisteriotteeseen tehtävällä merkinnällä. 


- Ohjaustangon hapsuja ja muita sinne tänne kiinnitettyjä nahkakoristeita koskevat samat määräykset. Tietenkin päähuomio tullaan kiinnittämään niihin muutoksiin, joilla on todellista merkitystä ajo-ominaisuuksiin, renkaisiin ja runkoon. Niihin tehdyt laittomat muutokset lähetetään uusintakatsatukseen tai jopa tyyppihyväksyntään. Mutta linja tulee olemaan tiukka myös pikku yksityiskohdissa, kuten rekisteritietoihin kuuluvan värityksen osalta.

Kulunvalvonta moottoripyöriin

Tämä artikkeli on aprillia!

Tämä artikkeli, kuten myös artikkeli jonka mukaan EU on tuomassa ajoneuvoihin sirukortit (15.12.2003) tai poliisi aikoo puuttua pommitukseen ja rakenteluun, on täyttä puppua. Tai ei ehkä ihan täyttä, kirjoitetun kaltaisia kuvioita on aistittavissa ja joissain maissa jopa kokeiluasteella. BajaHill:n aprillijuttu tarjoili tänä vuonna muutamille tuhansille lukijoille silliä ja kuravettä. Artikkeli ei jäänyt huomaamata ministeriöissäkään, artikkeleissa mainittujen henkilöiden todelliset virkaveljet ja -sisaret kävivät lukemassa juttuja.

Lisätietoa automaattivalvonnasta

BajaHill: "Sirukortti ajokorttiin ja ajoneuvoon - painajaisesta totta?" 15.12.2003
MMAF: "Kasastuspakko nostaa taas päätänsä" 31.3.2004
Digiroad - Kansallinen tie- ja katutietojärjestelmä
ISA - Intelligent Speed Adaptation
ITS - Intelligent Transport System
MMAF: "Roplauskielto tulee taas" 31.3.2004
Helsingin Sanomat
SMOTO: "Moottoripyöräilyn tulevaisuus" 24.4.2015
Liikenne- ja viestintäministeriö

Liikenne- ja viestintäministeriö (LVM) on kaikessa hiljaisuudessa valmistellut pitkälle järjestelyn, jossa uusiin moottoripyöriin vaaditaan gps-paikannukseen perustuva valvontajäjrestelmä. Järjestelmä otettaneen käyttöön jo kuluvana keväänä. 

Systeemi mahdollistaa muun muassa varastetun pyörän liikkeiden seuraamisen ja ylinopeussakkojen automaattisen lähettämisen.

Ensimmäiset uuden systeemin mukaiset pyörät tulevat ilmeisesti liikenteeseen jo tänä keväänä. 

Gps-paikannin on hyvin pieni, ja se saa virtansa moottoripyörän käydessä. Laite sijoitetaan runkoputken sisään, tai vastaavaan paikkaan, minne ei ilman erikoistyökaluja, esim. hitsauslaitteita pääse. Kerran täyteen ladattuna, laite toimii ainakin kaksi kuukautta, vaikka pyörän akku irroitettaisiin. 

Intelligent Speed Adaptation test device in a motorcycle. (c) BajaHill 2004
Testivaiheen laitteistoa kiinnitettynä valtionhalinnon omistamaan moottoripyörään. Varsinainen tuotantovaiheen laite sijoitetaan osaksi pyörän kiinteitä rakenteita.


Laitteessa on myös gsm-puhelin, tai oikeammin valmiiksi ohjelmoituja tekstiviestejä lähettävä ja vastaanottava moduli. Tuon modulin avulla laite voidaan komentaa ilmoittautumaan, mikäli omistaja sitä pyytää tai poliisi etsii varastettua pyörää.
Mikäli laite ei saa latausvirtaa, mutta pyörällä ajetaan, se lähettää tietyn koodin. Jos näitä koodeja tulee liikaa, poliisin on helppo etsiä ja pysäyttää lataamattomalla laitteella ajelu. Näin voidaan varmistaa teknisesti siitä, että kuljettajat eivät "unohda" pitää laitetta kiinni pyörän sähköjärjestelmässä. 

- Toinen vaihtoehto olisi ollut kytkeä laite käynnistyksenestojärjestelmään. Tämä tultaneen toteuttamaan autoissa, missä samalla voidaan varmistua ettei niillä voida yksinkertaisesti ajaa metriäkään ilman että paikkatiedot tallentuvat, kertoo liikenneministeriön valvontaosaston esimies, hallitussihteeri Oskari Talvio. 

Systeemi mahdollistaa automaattisakotuksen
Vaikka automaattisesti lähtevä rangaistusmaksu ylinopeudesta ajoneuvon haltijalle vaatiikin lainmuutoksen, on liikenneministeriö jo siihen teknisesti valmis.


- Tulemme kesän aikana kokeilemaan systeemiä kaikkien japanilaisten, tänä keväänä ostettujen uusien moottoripyörien kanssa, mikäli eduskunnassa jo oleva laki hyväksytään. Tulemme myös kääntämään nopeudenvalvontakamerat kuvaamaan ajoneuvo takaapäin. Näin saamme myös motoristit automaattikameravalvonan piiriin, myhäilee Talvio. Teknisesti työ tosin kestänee useamman kesän. 


Muissa maissa valmistetut moottoripyörät saivat muutaman kuukauden lisäajan teknisistä syistä.
- Viimeistään Juhannuksena tullaan kaikkiin ensirekisteröitäviin pyöriin vaatimaan tämä laiteisto, lupaa Talvio. 


Hallitusihteeri Talvio ei näe mitään syytä siihen miksi järjestelmä ei toimisi. 

- Pientä viilausta, postituksen ja maksujen aikataulua, perintää jne. joudumme varmaan hiomaan. Olemme kuitenkin laskeneet, että systeemi maksaa itsensä hyvin nopesti. Joko motoristien rikemaksuina tai sitten vähentyneinä onnettomuuksina. Motoristit itse asiassa kustantavat myös kokeilun laajentamisen kaikkiin ajoneuvoihin. 

 

torstai 25. maaliskuuta 2004

Pustan prätkänäyttely

BajaHill kävi kääntymässä Budapestin kolmannessa kansainvälisessä moottoripyöränäyttelyssä. Pelkästä prätkänäyttelystä on vaikea puhua sillä samalla messualueella on motskarien lisäksi esillä paljon muuta nähtävää, ollenkaan veneitä, metsästysvälineitä, fillareita ja muita vapaa-ajan harrastuksia väheksymättä. Motoristin huomio kiinnittyi kuitenkin tärkeimpään, kuten kuvista voi päätellä...

WheelMan omaksi vajaalla 2000,- Eurolla?

Budapestin mp-messut - Kuva Santtu Ahonen (c) 2004 Kuvien sivuttain ajettava ... öhöm... ... "motskari" sekoitti BajaHill:n toimittajan ajatukset perusteellisesti. Laite on tietenkin laiton Suomen tieliikenteessä mutta kyllä sillä aika komea olisi päristellä töihin. Loskakelissä tuo kyllä ehkä rämpisi hiukan hitaasti...

Laitteen välitön huomioarvo on kiistaton. Bensankulutusta emme saaneet selvitettyä ja nähtyjen videoiden perusteella rakkineen huippunopeus on keskikuntoisen motoristin juoksunopeutta huomattavasti kovempi.

Jäämme mielenkiinnolla odottamaan koska ensimmäinen matkamotoristi päristelee MotoWheelillä Kontion tarkistuspisteeseen, ajettuaan ensin tietysti pohjalle vuorokauden ja 1600 kilometrin mittaisen rautamono-ajon.
 


Budapestin mp-messut - Kuva Santtu Ahonen (c) 2004 Budapestin mp-messut - Kuva Santtu Ahonen (c) 2004
Jos laitteesta haluaa hakemalla hakea jotain negatiivista niin se on uuden vekottimen hinta, lähes 2000,- Euroa. Tämähän ei tietty pidättele paikallista kylähullua mutta toimittajamme jätti laitteen messuhyllyyn, kun vaimokin oli mukana...

Aprilian V77 moottori - Lasikaapissa ettei kuolaantuisi

Budapestin mp-messut - Kuva Santtu Ahonen (c) 2004 
Aprilia oli tuonut esille 45° V2 ja 450ccm kisakoneensa proton. Moottori paina vain reilut 30 kiloa ja laulaa yli 14000 kierrosta. Tehoja ei kerrottu, tai sitten esittelijän ja toimittajamme välinen kansainvälinen kommunikaatio petti jälleen. Tässä kuitenkin muutamia kuvia italomyllylen faneille:

Budapestin mp-messut - Kuva Santtu Ahonen (c) 2004 Budapestin mp-messut - Kuva Santtu Ahonen (c) 2004 Budapestin mp-messut - Kuva Santtu Ahonen (c) 2004
 

Suzukin GT-Rider muotoilututkielmassa monta hienoa ideaa 

Budapestin mp-messut - Kuva Santtu Ahonen (c) 2004 M
essuja nuohonnut toimittajamme vannoo rakennettujen moottoripyörien nimeen ja niinpä tätä muotoilututkielmaa ei voinut ohittaa. Ei sitten millään.

Paikalla vaanineet messuemännät pitivät mustasukkaisesti huolta mopon yksityisyydestä. Edes pitkällinen maanittelu ei tuottanut lupaa ottaa kuivatyyppejä. Pyörän päälle ei ollut kenelläkään asiaa. Tämän takia jäimme miettimään onko kyseessä ehkä sittenkin joku netistä ladattava isohko pahvimalli, puhallettava muovimopo tai joku muu vastaava harha?

Hologrammi tai ei, pyörässä oli hengästyttävän paljon yksityiskohtia ja loppuun asti ajateltuja ratkaisuja. Mainittakoon vaikka takaistuimen peitoksi taittuva taaempi selkänoja tai äänenvaimentimiin integroidut astinlaudat. Jätämme muiden yksityiskohtien löytämisen ilon oheisten kuvien katselijoille. Kotimaan rakentelijat ja muut kustomaattorit voivat hakea inspiraatiota...

Budapestin mp-messut - Kuva Santtu Ahonen (c) 2004 Budapestin mp-messut - Kuva Santtu Ahonen (c) 2004 Budapestin mp-messut - Kuva Santtu Ahonen (c) 2004 Budapestin mp-messut - Kuva Santtu Ahonen (c) 2004 Budapestin mp-messut - Kuva Santtu Ahonen (c) 2004 Budapestin mp-messut - Kuva Santtu Ahonen (c) 2004 


Hiukan kateellisena jätimme GT-Riderin messuemäntien huomaan ja palasimme oluthanojen ääreen... Samalla tuli mietittyä, miksi näitä erikoisuuksia ei kovin usein saada Helsingin moottoripyörämessuille? Näitä kun tuntuu riittävän muutaman tuhannen kävijän pikkumessuille jossain Keski-Euroopan sivukylissä. Onko se Suomi sittenkin niin sivussa, maahantuoja niin köyhä vai mikä on? Helsingin mp-messujen koossa ei ainakaan pitäisi olla valittamista.


Muutamia muita sekalaisia messukuvia

Budapestin mp-messut - Kuva Santtu Ahonen (c) 2004 Budapestin mp-messut - Kuva Santtu Ahonen (c) 2004 Budapestin mp-messut - Kuva Santtu Ahonen (c) 2004 Budapestin mp-messut - Kuva Santtu Ahonen (c) 2004 Budapestin mp-messut - Kuva Santtu Ahonen (c) 2004 Budapestin mp-messut - Kuva Santtu Ahonen (c) 2004 Budapestin mp-messut - Kuva Santtu Ahonen (c) 2004 Budapestin mp-messut - Kuva Santtu Ahonen (c) 2004 Budapestin mp-messut - Kuva Santtu Ahonen (c) 2004