tiistai 17. helmikuuta 2015

Kustom Kulture Show kuvasaldoa



Craftsmanship Award: Veikko Sikiö / WSA. Yksityiskohtakuva kaasarista, joka sekin on omavalmistetta.
KKS15 palkitut

  • Attitude Award: Aki Aki Hairetdin /2x gasser
  • Craftsmanship Award: Veikko Sikiö / WSA
  • Dare to Be Different Award: Lunkka / Seahorse
  • Best Bicycle: Matti Oksa
  • Best Paint: Anna-Stina Kangas / Psycho Express
  • People's Choice: Pasi Korhonen / "Golden Touch" Oldsmobil


Nämä ja kaikki muut kuvat osoitteessa http://www.urheilukuvat.net/Show/2015-Kustom-Kulture/

tiistai 10. helmikuuta 2015

Kustom Kulture Show ensi viikonloppuna

Kolmas Kustom Kulture Show ensi viikonloppuna Kaapelitehtaalla. Kannattaa käydä, on pohjoismaiden hienoin alan erikoisnäyttely.

tiistai 3. helmikuuta 2015

Pakoputkiston säätöläpät tulevat laittomiksi ensi vuoden alusta

Uudet melunormit tekevät pakoputkistojen db-killerit ja säätöläpät laittomiksi. Pakoputkistossa ei saa olla ääntä rajoittavia mekaanisia osia. Uudet määräykset tulevat suunnitelmien mukaan voimaan 1.1.2016.

Tällä hetkellä moottoripyörien melurajat ovat aika väljät. Joissakin malleissa katulaillinen arvo on 106dB(A). Sellaisella pyörällä ei pääse edes moottoriradalle ratapäivänä. Ääniä ei juuri mitata käytännössä. 

Mittausten suurin este lienee helpon ja luotettavan mittausmetodin puute. Viranomaisten on vaikeaa ratsata ääniä kenttäolosuhteissa. Tämä lienee myös suurin syy ettei niin tehdä kuin erikoistapauksessa. Nyt uudet ääninormit tekevät jatkossa kenttätestit tarpeettomiksi. Putki on joko laillinen tai ei. Mittausta ei tarvita.

Moottoripyöristä perinteisesti äänekkäimpiä ovat italialaiset ja H-D. Molemmissa on usein avarat jälkiasennusputket.

Myös muutamissa aivan perusmalleissa kuten BMW K 1600 on sporttipyörän äänet ja BMW:n iso GS saa aikaan ihan mukavan rähinän. Varsinaisen pyörästä lähtevän pakoäänen lisäksi tilanteeseen vaikuttaa ajotapa. Rauhallisesta etenemisestä kesäisellä mutkatiellä ei synny melua niin paljon kuin pienellä vaihteella kiihdyttely ja jarrutus. Eroa voi olla jopa 20 dB(A).

Uudet rajat 2016

Uuden raja-arvon ilmeinen tavoite on saada äänet hallintaan yhtenevällä menetelmällä. Tyyppihyväksynnässä ääni mitataan ohiajossa 50kmh nopeudessa 2. ja 3. vaihteella. EU:n 97/24/EG normi määrittää maksimirajaksi 80dB(A). Raja on niin matala että nykynormin mukaisilla pyörillä raja ylittyy jopa roimasti.

Äänen tyyppihyväksyminen on ollut valmistajille helppo. Ääni on mitattu tietyllä kierrosluvulla ja moottorinohjauksella on voitu ohjata läppäventtiiliä tai kuristinta, jolla äänitasoa on saatu alennettua. Testisyklin ulkopuolella saa ääni olla vapaasti mitä vain.

Uuden säännön mukaan kaikki edellä mainitut säätömekanismit tulevat kielletyiksi. Säännös on ollut voimassa jo 1.1.2014 lähtien kaikkissa uusisa tyyppihyväksyttävissä pyörissä. Se tulee pakolliseksi ensi vuoden alusta kaikkiin uusina myytäviin pyöriin.

Uudet katulailliset raja-arvot ovat 73-77 dB(A) riippuen teho/paino -suhteesta ajo-olosuhteista riippumatta.

Esimerkki nykyisten vakiopyörien äänistä:
Ohiajo 50 kmh 2. ja 3. vaihteella ja uusien sääntöjen mukaan.

Ducati 899 Panigale
2. vaihde tavoite 79 dB(A) mitattu 97,6 dB(A)
3. vaihde tavoite 79 dB(A) mitattu 93,7 dB(A)

Ducati 1199 Panigale
2. vaihde tavoite 79 dB(A) mitattu 95 dB(A)
3. vaihde tavoite 79 dB(A) mitattu 93,4 dB(A)

Normi koskee siis uusia tyyppikatsastettuja moottoripyöriä sekä myös jälkiasennusäänenvaimentimia, jotka ovat jo markkinoilla. Normi ei siis kiellä putken vaihtamista mutta jälkiasennusvaimentimen tulee olla normin mukaisesti tyyppihyväksytty. Tyyppihyväksyminen voidaan tehdä missä EU-maassa tahansa. Esimerkiski E1-merkintä on Saksa ja Italia E3.

Myös YK:lla on ympäristönormi UNECE-R 41.04 (tarkemmin UNECE 92.01) joka määrittelee jopa kaikki jälkiasennusputket laittomiksi vuodesta 2020 lähtien.

Lähde: Das Motorrad 02/15

sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Viidennes harkitsi uuden ostoa pträtkämessuilla

Messukysely paljasti, että tänään päättyneiden MP-messujen kävijät olivat ostamassa entistä enemmän uusia moottoripyöriä seuraavan vuoden aikana. Kiinnostus käytettyihin moottoripyöriin oli pienessä laskussa.

MP-messut järjestettiin Messukeskuksessa Helsingissä 30.1. – 1.2. MP-messuilla vieraili kolmen päivän aikana yli 55 000 kävijää.

Kävijöistä lähes viidennes (19 %) harkitsi uuden moottoripyörän hankkimista tänä vuonna, kun vastaava luku viime vuonna oli 11 %. Käytetyn moottoripyörän hankinta oli mielessä tänä vuonna 17 %:lla, kun vastaava luku viime vuonna oli 22 %.

Tämä selviää TNS Gallupin messujen aikana tekemästä kävijätutkimuksesta. Kävijöistä 10 % harkitsi uuden moottoripyörän ostoa ja 14 % käytetyn moottoripyörän ostoa seuraavan kolmen vuoden aikana. Nämä luvut olivat lähes viime vuotisella tasolla.

Tänä vuonna messujen yhteydessä järjestettiin ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa Superenduron MM -osakilpailut. Rakennettujen moottoripyörien Petrol Circus Custom Bike Show oli entistä laajempi.

MP-messut kokosi Messukeskukseen pääasiassa moottoripyöräilijöitä, sillä 71 % kertoi omistavansa moottoripyörän, mopon tai skootterin, 14 %:n lähipiirissä oli moottoripyöräilyä harrastava ja uusia harrastuksen mahdollisesti aloittavia oli 12 % messujen kävijöistä.

Kävijöistä 90 % oli tyytyväisiä messujen tarjontaan ja 89 % kertoi tulevansa varmasti tai todennäköisesti messuille myös ensi vuonna. TNS Gallup haastatteli kolmen päivän aikana 200 MP-messujen kävijää.

MP-messut järjesti Messukeskus Teknisen Kaupan ja Palveluiden yhdistyksen Moottoripyöräjaoston toimeksiannosta. Seuraavan kerran Messukeskuksessa järjestetääm MP-messut 29. – 31.1.2016.

MP15 - Petrol Circus voittajat

Petrol Circus Custom Bike Show'n parhaaksi pyöräksi valittiin Veikko Sikiön WSA V-Twin.


Näyttelyssä pyörien rakentajat äänestivät keskuudestaa kunkin luokan voittajat. Lisäksi näyttelyn tuomaristo valitsi yhden pyörän.

Custom
1. Veikko Sikiö WSA V-Twin (kuvassa)
2. Olli Torppala Northern Lightning
3. Alpo Varis Honda Chopper

Street
1. Henri Ikola Wiener Cafe
2. Jape Huttunen Hubusa
3. Tommi Mäkelä Hayabusa

Classic
1. Jani Tukeva Yamaha XS650
2. Jaakko & Sami Mäkelä Honda CB125
3. Teemu Eräpolku honda CB750

Open
1. Andy Koivuluoma Monkey Turbo
2. Mikko Levänen Omavalmiste turbiinipyörä
3. Petri Pennala Nitro HD

Tuomariston valinta
Veikko Sikiö WSA V-Twin (kuvassa)

Näyttelyn paras pyörä
Veikko Sikiö WSA V-Twin (kuvassa)

Nuori rakentaja-kunniamaininta Jaakko & Sami Mäkelä

Yleisö voi äänestää pyöriä vielä tänään sunnuntaina. Yleisön suosikki julkaistaan klo 15:00.

Veikon WSA ei kerää pokaaleja ensimmäistä kertaa

Veikon WSA ei ole palkintopallilla suinkaan ensimmäistä kertaa. Pyörä nimittäin pokkasi AMD:n järjestämissä maailmanmestaruuskisoissa vapaan luokan kakkospokaalin viime syksynä.

Rakentelupiireissä Veikon WSA:n menestys ei ole yllätys. Pyörään on Veikko valanut itse paitsi moottori niin myös rungon kriittiset osa, vanteet sekä koko joukko muuta tilpehööriä. Ja se mitä ei ole tehty itse valamalla on sorvatty, jursitty, taivutettu ja hitsattu kasaan itse. Ja kun valmistajatohtorilla on edellisten taitojen lisäksi silmää muotoilulle on tulos sen mukainen.

Omavamisteprosenttia ei tästä pyörästä pysty juuri nostamaan, paitsi jos louhii itse malmit ja vulkanoi renkaat. Vaikeusastetta voisi myös nostaa jos rakentaa pyörän ainoastaan mora ja pyhä pajavasara työkaluinaan (toim.huom: pyhällä pajavasaralla etsitään arvokkaat osat lyöntikohdan vierestä).

Suomalaiset maailmalla

Suomalainen moottoripyörien rakentelukulttuuri on kansainvälisesti noteerattua huipua. Myös Ruotsissa on kovan luokan osaamista, mutta Ruotsin päänäyttelyssä myös Suomalaiset ovat järjestään palkintosijoilla.

Sekä kotimaisissa että ulkomaiden näyttelyissä paljonkin kiertäneenä toimittaja voi kertoa, että kylähulluus, visionäärisyys ja tekninen osaaminen on Suomessa maailman huipputasoa. Veikko ei siis ole huipulla yksin, Suomessa on jo kymmeniä maailmanluokan rakentajia.

AMD:n MM-kisoihin osallistumusta ovat rajoittaneet kustannukset, viimevuotista kisaa lukuunottamatta kaikki MM-kisat on järjestetty USA:ssa. Tämä on tietenkin näkynyt tuloslistoissa. Tästä huolimatta Suomalaisia rakentelijoita ja pyöriä on tämän tästä nähty huippusijoilla:

Petrol Cirkus -pokaalit ennen jakamista
Vuonna 2009 (Sturgis, USA) MM-kisojen Freestyle luokka: 16. sija Flying Choppersin rakentama Cloud 9 pyörä. Tätä ennen sama pyörä nappasi Saksassa järjestetyissä EM kisoissa kolmossijan.

Vuonna 2008 EM kisojen freestyle luokassa 16. sija meni Flowline Chopperin rakentamalle Double Trouble –pyörälle sekä 23 sija Kustom House Oy:n Quick Cut pyörälle.

Vuoden 2007 EM kisoissa Mainzissa freestyle luokan 6. sija Chemical Chopperin Oomega:lle sekä 8. sija Petri Ruususen rakentamalle Boomerang –pyörälle. Samoissa kinkereissä Modified HD luokassa tuli 4. sija Flying Choppersin Mala Suertte pyörälle sekä 6. sija Chemical ChopperTexas Hell Racerille.

Vuoden 2006 MM kisoissa USA:ssa freestyle luokan 6. sija Chemical Chopperin hienolle Oomega pyörälle.

Vuonna 2006 EM kisoissa freestyle luokan tuloslistassa kolme Suomalaista: 15. sija Flying Choppers JellyRoll, 25. sija Jep Jep Oy Elephant's Boogie By Jep Jep sekä 29. sija Kustom House Oy Rebelene

Vuonna 2005 MM kisoissa Amerikassa freestyle luokan 6. sija Mr Moore Custom Craftin valmistama Viridian. Sama pyörä nappasi saman vuoden EM-kisoista kolmospokaalin.