torstai 31. joulukuuta 2015

Missasitko joululahjan? Paikkaa se vaikka Classic Motocross -kalenterilla

Kisakalenteri jokaisen itseään arvostavan enska- ja crossiharrastajan seinälle. Classic Motocross -kalenteri, avattuna reilun A3 kokoisessa (42cm x 30 cm) seinäkalenterissa on joka kuukaudelle allakkaruudukko. 



Ruudukkoon  on helppo merkitä esimerkiksi kilpurin rakentelun aikataulu ja vastaavat tärkeät päivämäärät. Kalenteriin on merkitty myös koti- ja ulkomaisten Crosscountry/Classic Motocross/Enduro ja Motocross -kisojen päivämäärät.

Kalenterin vauhdikkaista kuvista vastaavat alan tekijät Virpi Miettinen, Antti Ruotsalo ja Alan Bridger. Taitto on enduro- ja motocrosskuljettajanakin tunnetun Tuire Ahon käsialaa.

Kalenterin hinta on 15 euroa ja tilauksen voi tehdä osoitteessa http://www.annodesign.fi/kisakalenteri/

Kalenteri on myös suoramyynnissä seuraavissa paikoissa:
Juustoportti ja Kakspyörä Mäntsälässä, Racepros ja Viaber Järvenpäässä sekä MP-Racing Hyvinkällä.

perjantai 25. joulukuuta 2015

Helsingin MP 16 -näyttelyssä pyörivät ajoesitykset ja koeajot

Helmikuussa järjestettävä MP 16 -moottoripyöränäyttely tarjoaa uusien moottoripyörien ja Petrol Circus Custom Bike Shown lisäksi näyttävää ohjelmaa. Ohjelman lisäksi moottoripyöriä pääsee koeajamaan entistä suuremmalla sisäajoradalla.

Messuilla viisi stunt-moottoripyöräilijää ajaa surmanajopallossa Dioriosin Globe Of Death Showssa ja suomalaiset hurjapäät polttavat kumia Stunt Freaks Team Showssa.


Rally Raid Finlandin osastolla vuoden 2015 messuilla oli esillä Marc Coman Dakar-pyörä. Pyörää esittelemässä Jori Mäkipää. Kuva: Urheilukuvat.net

Maailmankuulu brasilialainen Daniel Diorio esiintyy ryhmänsä kanssa kaksi kertaa päivässä. Globe of Death Show on esitys, jossa ajetaan moottoripyörillä 6000 kiloa painavassa surmanajopallossa. Metallisessa surmanajopallossa ajaa samanaikaisesti viisi stunt-moottoripyöräilijää 80 kilometrin tuntivauhdilla. Ryhmä on esiintynyt Sirkus Finlandiassa 2012.

Suomalaisella Stunt Freaks Teamillä on messuilla kaikkien aikojen suurin näytös, Stunt Freaks Team Show, perjantaina klo 19 ja lauantaina klo 17. Odotettavissa on driftikisaa, FMXää ja yllätysnumeroita. Stunt Freaks Teamissä on yhdeksän kuskia joista jokainen on taidoiltaan pohjoismaiden terävintä kärkeä. Tiimi ajaa näytösajoja Suomessa ja kisaa Euroopassa.

Sisäkoeajoradalla koeajoja ja minimotokisoja

MP-messujen Euroopan suurimmalla sisäkoeajoradalla voi koeajaa moottoripyöriä. Aikaisemmin koeajossa on ollut vain pienemmät moottoripyörät, mutta nyt koeajaa voi myös isoja moottoripyöriä ja käytössä entistä isompi koeajorata. Koeajettavissa ovat muun muassa Honda, KTM, Suzuki, Kawasaki, Yamaha, H-D, Moto-Guzzi, BMW ja BRP. 

Koeajoradalla tarjotaan helmikuista ajokokemusta sekä ensikertalaisille että kokeneille moottoripyöräilijöille. Kortittomat voivat koeajaa vain tiettyjä moottoripyöriä. Koeajoradalla ajetaan myös Minimoto-kisoja, joita voi seurata päivittäin.

MP-messuilla valitaan myös Miss MP 16. Kisassa haetaan naiskauneuden lisäksi oikeanlaista asennetta. Kisaan valitut kymmenen tyttöä esiintyvät messujen huikeissa ajovaruste-muotinäytöksessä lauantaina klo 13.30. 


Missikisat tänäkin vuonna

Näytöksen on koonnut ja juontaa Viivi Pumpanen. Muotinäytöksiä on myös muina päivinä. Miss MP 16 kruunataan lauantaina 6.2. klo 16. Tittelin lisäksi voittaja saa 1 000 euron rahapalkinnon ja kuvaussopimuksen Bike-lehden kanssa. Perintöprinsessat ja näytteilleasettajien oma suosikki palkitaan 500 euron rahapalkinnoilla. Kilpailu on jatkoa Miss Superenduro 2015 sekä Miss Supercross 2014 -kilpailuille ja sen järjestää MP-Messut yhteistyössä Helena Riihituvan kanssa. Kisaan voi ilmoittautua 8.1. asti.

Mukana messuilla ovat seuraavat moottoripyörämerkit: Aprilia, BMW, Ducati, Harley-Davidson, Honda, Indian, Kawasaki, KTM, Moto-Guzzi, MV-Agusta, Peugeot, Piaggio, Suzuki, Triumph, Victory ja Yamaha. MP 15 -messuihin osallistui 182 yritystä ja tapahtumassa vieraili yli 55 200 kävijää.

MP-messujen ohjelma löytyy osoitteesta www.mpmessut.fi Petrol Circus Custom Bike Shown palkintojenjako on lauantaina 6.2. klo 16.40. Messujen mediayhteistyökumppani on RadioCity, joka tekee suoraa lähetystä päivittäin MP 16 -messuilta. Messujen toimeksiantaja on Teknisen Kaupan ja Palveluiden yhdistyksen Moottoripyöräjaosto.

MP 16 Helsingin Messukeskuksessa

Perjantaina 5.2. klo 10-20
Lauantaina 6.2. klo 9-18
Sunnuntaina 7.2. klo 10-17

Liput ennakkoon verkkokaupasta:
Aikuiset 16 e
Lapset (7-15 v.), eläkeläiset, varusmiehet, opiskelijat 13 e
Perhelippu (max. 2 aikuista ja alle 16 v. lapset) 39 e
Ryhmälippu (väh. 10 hlöä) 13 e/hlö
Kokoaikaranneke 3 pv aikuiset 30 e
Kokoaikaranneke 3 pv lapset (7–15 v), opiskelijat, eläkeläiset 20 e
Alle 7-vuotiaat ilmaiseksi. Alle 12-vuotiaat vain aikuisen seurassa.

5.2. alkaen ja ovelta ostettuna liput kolme euroa kalliimpia.

sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Enduro- ja krossivalmennusryhmien valintaleirit joulukuussa

Suomen Moottoriliitto etsii enduro- ja motocrossvalmennettavia, jotka aikovat ajaa kansainvälisiä kilpailuja ja edetä urallaan kansainvälisten sarjonen kärkisijoille saakka. Valintaleirit järjestetään Vierumäen urheiluopistolla 19.-20.12.

Vaikka valintaleirit järjestetään samaan aikaan samassa paikassa, pyörivät leirit erillisinä. Ryhmiin pyrkiviltä odotetaan riittävää taitotasoa lajissa ja kovaa motivaatiota kehittyä eteenpäin. Lisäksi odotetaan valmiuksia toteuttaa huipulle tähtäävää harjoittelu- ja kilpailutoimintaa sekä tavoitteellista urasuunnitelmaa.

Valmennusryhmien päätavoitteena on auttaa kuljettajia kehittymään kansainväliselle tasolle. Valmennusryhmien toiminta painottuu valmennusleireihin sekä harjoittelun ohjeistamiseen. 

Enduro-valmennusryhmään etsitään 15-23 -vuotiaita kuljettajia. Valintaleirin ohjelmassa on oheisharjoittelua, haastatteluja, keskustelua ryhmien toiminnasta sekä fyysisen kunnon testausta. Leirillä on myös ajoharjoittelua, mikäli kelit on suosiolliset. 

Motocross-valmennusryhmiin etsitään 10-18 -vuotiaita kuljettajia. Tämän hetken valmennusryhmien lisäksi leirille voivat ilmoittautua muutkin. Ilmoittautuneista osa valitaan leirille mukaan siten, että maksimissaan osallistujamäärä on noin 40-50.

Ryhmävalinnat tehdään kerran vuodessa, mutta kuljettajia voidaan kutsua leireille myös kesken kauden kilpailusuoritusten perusteella.

Valintaleirin ohjelmaan kuuluu sääoloista riippuen ajoharjoittelua ja Vierumäellä haastatteluja, keskustelua ryhmien toiminnasta sekä fyysisen kunnon testausta. 

Sekä enduro- että MX-valmennusleirin majoituksen voi hoitaa joko itse tai SML:n varaamana, jolloin majoitus ruokailuineen 90 euroa. Leiri alkaa lauantaina klo 10 ja päättyy sunnuntaina noin klo 15-16.

Molempien valmennusleirien ilmoittautumiset ja tavoitekartoitus on tehtävä 27.11. mennessä sivulla https://moottoriliitto-fi.directo.fi/valmennus/valmennusleirit/ 

torstai 12. marraskuuta 2015

Helsingin MP-messuilla pitkästä aikaa mukana kaikki päämerkit

Helmikuussa pidettävä MP 16 -moottoripyöränäyttely nähdään merkittävimpien ja suurimpien moottoripyörä- ja mopomerkkien uutuudet muutaman vuoden atuon jälkeen. Laskusuhdanteen aikana taukoa on pitänyt useampikin valmistajan edustaja.



MP 16 järjestetään 5. – 7.2.2016 Helsingin Messukeskuksessa. Messujen näytteilleasettajiksi ovat ilmoittautuneet ainakin Aprilia, BMW, Ducati, Harley-Davidson, Honda, Husqvarna, Indian, Kawasaki, KTM, Moto-Guzzi, MV-Agusta, Peugeot, Piaggio, Suzuki, Triumph, Victory ja Yamaha. 

Messuilta saa hyvän kuvan erilaisista moottoripyöristä ja mopoista. Nyt ensimmäistä kertaa moottoripyöriä voi MP-messuilla myös ajaa Euroopan suurimmalla sisäkoeajoradalla.

Harley-Davidson oli pois viime vuoden, nyt Harley-Davidson Nordic esittelee vuoden 2016 Touring ja Dark Custom -uutuusmallistoa tuo mukanaan lähes kymmenen pyörää. Koeajoradalla pääsee ajamaan Harley-Davidson Street ja Sportster -malleilla.

Uusien moottoripyörien ja mopojen lisäksi MP-messuilla on runsaasti varusteita ja tarvikkeita. Uusien moottoripyörien ja varusteiden lisäksi MP-messuilla on käytettyjen moottoripyörien myyntialue sekä Kamapörssi, jonne voi tuoda myyntiin hyväkuntoisia ajovarusteita. 

Rakennettujen moottoripyörien Petrol Circus Custom Bike Show esittelee MP-messuilla noin 100 suomalaisten rakentamaa moottoripyörää neljässä luokassa, jotka ovat Custom, Classic, Street ja Open. MP-messuilla on paljon ohjelmaa mm. Miss MP 16 -kisat, muotinäytöksiä ja minimotokisoja. Perjantaina ja lauantaina nähdään myös Stunt Freaks Teamin Show.

Messukeskus järjestää MP-messut. Tapahtuman toimeksiantaja on Teknisen Kaupan ja Palvelujen yhdistyksen Moottoripyöräjaosto. MP 15 -messuihin osallistui 182 yritystä ja tapahtumassa vieraili yli 55 200 kävijää.

Nuorten valmennusleiri Vierumäellä joulukuussa

Suomen Moottoriliitto järjestää valmennusleirin trial, speedway, road racing ja supermoto – kuljettajille Vierumäellä 12.-13.12.

Leiri on tarkoitettu 10-16 -vuotiaille harrastajille ja kilpailijoille. Huoltajille on oma teoriaosio harrastamiseen, kilpailemiseen sekä urheilu-uralla kehittymiseen liittyen. 

Leirin tarkoituksena on lisätä sekä harrastajien että kilpailevien lasten ja nuorten sekä heidän vanhempien tietoutta lajeihin liittyvästä harrastamisesta, harjoittelusta ja kilpailemisesta.

Ohjelmassa on lajien oheisharjoittelua, kuljettajien testausta sekä teoriaa aiheisiin liittyen. Lajiharjoittelua ei leirillä ole.

Leirin koulutus ja valmennus on SML:n tukema, eli valmennuksesta ei tule kuluja osallistujille. Majoitusvaraukset voidaan tehdä kuljettajille SML:n puolesta, jolloin majoituksen hinta on 90 euroa/henkilö sisältäen myös ruokailut. 

Majoituksen voi myös järjestää itse. Huoltajien tulee tarvittaessa varata itse oma majoituksensa. Lisätietoja majoituksesta Vierumäellä www.vierumaki.fi.

Ilmoittautumiset 27.11 mennessä osoitteessa https://moottoriliitto-fi.directo.fi/valmennus/valmennusleirit/

Lisätietoja SML:n valmennuspäällikkö Tomi Konttiselta.

sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Kallio kymmenes päätöskisassa


Ratamoottoripyöräilyn Moto2-luokan viimeinen osakilpailu ajettiin Espanjan Valenciassa isänpäivänä. Mika Kallio nousi kilpailun aikana ruudusta 15 sijalle kymmenen. 

Mika Kallio jatkaa töitä ensi kaudella KTM-tallissa testikuljettajana. KTM palaa MotoGP-luokkaan vuonna 2017. Kuva: Mikakallio.com

Päätöskilpailun voiton vei nimiinsä viime vuoden maailmanmestari Tito Rabat. Kakkoseksi ajoi sarjan tulokaskuljettaja Alex Rins, joka varmisti sijoituksellaan myös MM-taiston kokonaiskilpailun toisen sijan. Maailmanmestaruuden vei mestaruutensa jo 15. osakilpailussa varmistanut Ranskan Johann Zarco.

Alun perin 27 kierroksen mittainen kilpailu typistyi 18 kierroksen mittaiseksi uusintalähdön vuoksi. Kapealla radalla kuljettajat ajautuivat lähdön jälkeen lähelle toisiaan ja toisessa mutkassa rytisi. Yhden kuljettajan kaatumisesta alkanut dominoefekti kaatoi lopulta viisi kuljettajaa isossa kolarisumassa ja lähtö päätettiin uusia. 

Kallio selvisi kaaoksesta säikähdyksellä, mutta uusintalähtö oli hänelle eduksi, sillä Kallio oli pudonnut sijalle 19 ennen keskeytystä. Uusi, onnistunut lähtö siivitti Kallion lopulta odotuksia parempaan vauhtiin.

- Tyytyväisiä voidaan olla sijoitukseen, mutta toki mukavampaa olisi olla lähempänä kärkeä. Eilen puhuttiin tiimin kanssa, että kymmenes sija on se, mihin voidaan tavoite asettaa ja siihen päädyttiin. Ehjän kisan pystyin ajamaan ja vauhti oli ok tasolla siihen nähden, mitä on muutoin viikonloppuna ollut. Ajoin kilpailussa viikonlopun kovimman kierrosajankin. Tekeminen oli tänään parasta, mihin pystyn, Kallio kommentoi tyytyväisenä omaa suoritustaan.

Kausi 2015 oli Mika Kalliolle selkeästi yksi hänen uransa haastavimmista ja läpi kauden jatkuneet erilaiset pito-ongelmat käytännössä tuhosivat suomalaisen menestysmahdollisuudet. Väläyksiä Kallion osaamisesta nähtiin kuitenkin ajoittain radoilla, joiden profiiliin tälle kaudelle toimitetut uudet renkaat sopivat.

- Aika vaikea ollut kausi, joten tosi hankalaa löytää erityisen hyviä asioita. Pettymyksiä on ollut paljon enemmän kuin tuloksia, joista voisi iloita. Henkilökohtaisesti paras fiilis oli Indianapolisin viikonloppuna ja erityisesti aika-ajot jäi positiivisena mieleen. Tätä renkaiden kanssa säätämistä ei jää kauheasti ikävä. Kyllähän minä suurin piirtein jo tiedän, miten tätä hommaa tehdään ja tietysti harmittaa, kun on vähän voimaton tiettyjen ongelmien edessä, Kallio harmitteli.

Seuraava kausi tulee olemaan ratamoottoripyöräilyä seuranneille suomalaisille hieman erikoinen, sillä Kallio on tahkonnut MM-sarjoja jo 14 vuotta peräjälkeen. Tulevan kauden haasteet KTM tallin testikuljettajana innostavat Kalliota, sillä pesti saattaa avata ovet MotoGP:n kuninkuusluokkaan kilpakuljettajaksi kaudelle 2017.

- Kalenteri tulee tietysti olemaan erilainen. 14 vuotta olemme menneet samanlaisella ohjelmalla ja matkustettu paljon. Testejä tulee kuitenkin riittää, joten reissaamista on tulossa. Vietämme myös paljon aikaa tehtaalla kehitystiimin kanssa. Erilainen vuosi on tulossa, mutta ei se haasteita vähennä. Samalla tavalla pitää olla hyvässä fyysisessä kunnossa ja tehdä aina parhaansa, että saadaan hyviä tuloksia testiajoissa. Oman tason ylläpitäminen on tärkeää, Kallio kertoi tulevaisuudestaan.

- Selvä tavoite ensi kaudella on varmistaa ajopaikka KTM:lle MotoGP-luokkaan. Päätyö on pyörän kehittäminen hyvään iskuun, mutta siinä samalla näytän tallin johdolle, että olen se kuski, joka vie pyörää parasta vauhtia kilpailuissakin, Kallio naulasi tavoitteensa.

Kallio ilmaisi kauden viimeisessä haastattelussaan isoa ja lämminhenkistä kiitosta kaikille häntä vaikean kauden aikana kannustaneille ja tukeneille tahoille.

- Tuki on luonnollisesti ollut vähän erilaista kuin ennen. Viime vuosina tuli tsemppausta kisavoittoon ja MM-tittelin jahtaamiseen. Tällä kaudella on ollut erilainen asetelma ja yritetty päästä vaikeuksista huolimatta eteenpäin. Iso kiitos kaikille tällä kaudella kannustaneille ihmisille ja laadukkaan tekemisen mahdollistaville yhteistyökumppaneille, Kallio päätti.

Moto2-luokka, osakilpailu 18/18, 8.11.2015, Valencia, Espanja

1. Tito Rabat (SPA) 28.48,831
2. Alex Rins (SPA) +0,309
3. Thomas Luthi (SWI) +3,347
4. Lorenzo Baldassari (ITA) +3,644
5. Sam Lowes (GBR) +5,140
---
10. Mika Kallio (FIN) +17,311

Moto2-luokan lopulliset MM-pisteet kaudella 2015

1. Johann Zarco (FRA) 352
2. Alex Rins (SPA) 234
3. Tito Rabat (SPA) 231
4. Sam Lowes (GBR) 186
5. Thomas Luthi (SWI) 179
---
15. Mika Kallio 72

sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Kallio kahdestoista Malesian kilpailussa

Malesian rata ei sopinut Kallion pyörälle. Kuva: Mikakallio.com

Kuumat ja kosteat olosuhteet tekivät Moto2-luokan Malesian osakilpailusta vaikean Mika Kalliolle. Hän oli kuitenkin nousujohteisessa kilpailussa lopulta 12. Kilpailun voitti maailmanmestaruuden jo aiemmin tällä kaudella varmistanut ranskalainen Johann Zarco.

Muutaman sijoituksen ylöspäin noussut Kallio ei kuitenkaan juuri onnesta hyppinyt Sepangin varikolla kilpailun jälkeen.

- En saanut kisaan nappistarttia, mutta onnistuin kuitenkin pitämään oman paikkani. Ensimmäisen kierroksen aikana tunsin jo, että aikamoinen selviytymiskamppailu tästä tulee, sillä pyörä oli hankala ajaa ja pito täysin nolla. Lisäksi ensimmäisissä mutkissa oli aika paljon tungosta ja joutuessani väistämään muita, tipuin muutaman sijoituksen, Kallio kertasi kilpailun alkua.

- Olimme tänään lopulta heikompia kuin osasin kuvitella. Rata ei sopinut meidän pyörälle ollenkaan.

Suorituskyvyn puute vaivasi Malesiassa myös muita Speed Up -rungolla ajavia kuljettajia, mikä ihmetytti paljon suomalaiskuljettajaa.

- Muidenkin samalla rungolla ajavien vauhti on ollut kateissa koko viikonlopun ja sama tahti jatkui tänään, joten ehkä tämä rata ei vain lähtökohtaisesti ole paras mahdollinen näille pyörille. Olin kilpailussa lopulta paras Speed Up -kuljettaja, mutta eipä sillä meriitillä tarvitse paljon torilla tavata, kun muuten ollaan muita niin paljon jäljessä, Kallio kertoi.

Seuraavaksi Kalliolla on edessään kauden viimeinen osakilpailu Espanjan Valenciassa, minne hän lähtee vielä antamaan kaikkensa, sillä suorituspaineita ei ole.

- Siitä ajatuksesta lähdetään, että Valencia on viimeinen kisa Moto2-luokassa ja seuraavat ajetaan sitten MotoGP:ssä. Viimeisen kisan status ei sinänsä vaikuta valmistautumiseen millään tavalla, mutta toki kausi olisi mukava päättää hyvään tulokseen.

Moto2-luokan viimeinen osakilpailu ajetaan Valencian Ricardo Tormon radalla 6.-8. marraskuuta.

Moto2-luokka, osakilpailu 17/18, 25.10.2015, Sepang, Malesia

1. Johann Zarco (FRA) 40.37,772
2. Thomas Luthi (SWI) + 0,598
3. Jonas Folger (GER) + 9,846
4. Takaaki Nakagami (JPN) + 14,139
5. Lorenzo Baldassarri (ITA) + 16,440
---
12. Mika Kallio (FIN) + 31,787

Moto2-luokan MM-pisteet 17/18 osakilpailun jälkeen
1. Johann Zarco (FRA) 343
2. Alex Rins (SPA) 214
3. Tito Rabat (SPA) 206
4. Sam Lowes (GBR) 175
5. Thomas Luthi (SWI) 163
---
15. Mika Kallio (FIN) 66

lauantai 24. lokakuuta 2015

Kallio tähyää MotoGP-sarjaan KTM-tallista

Mika Kallio siirtyy ensi kaudeksi KTM-tehdastallin testikuskiksi kaksivuotisella sopimuksella. tavoitteena on kilpailupaikka MotoGP:ssä kaudelle 2017. KTM tekee paluun MotoGP-luokkaan vuonna 2017. Tulevan pyörän kehitys alkaa Moto2-kisakiireiden päätyttyä marraskuussa.

Ratkaisu merkitsee vuoden kilpailutaukoa ensi kaudeksi, mutta Kallio on jo innoissaan tulevasta.

- Olen tavoitellut paluuta MotoGP-luokkaan jo pidempään, mutta aiemmat open-luokan pyöriä koskeneet tarjoukset eivät ole houkutelleet, sillä ajaminen jämäsijoista ei motivoi. Tämä KTM:ltä auennut mahdollisuus antaa toivottavasti tilaisuuden päästä käsiksi kilpailukykyiseen tehdaskalustoon, jolla voi haastaa kärjen tosissaan. Olemme puhuneet mahdollisuudesta kisapaikkaan kaudelle 2017, mutta toki se täytyy ensin ansaita tekemällä parasta mahdollista kehitys- ja testityötä pyörän kanssa ensi vuonna, Kallio kertoi suunnitelmistaan.

Kuluvalla kaudella Italtransilla ja QMMF:llä Moto2-luokassa ajanut Kallio iloitsee paluusta suuremman pyörän pariin, sillä tämän vuoden renkaiden kanssa paininut kuski on todennut MotoGP:ssä kaudesta 2016 eteenpäin käytettävien Michelinin renkaiden sopivan hänelle nykyisiä huomattavasti paremmin.

- Olen ajanut useaan otteeseen testiä Michelinille ja he siirtyvät ensi vuodesta eteenpäin MotoGP-luokan ainoaksi rengastoimittajaksi. Tunnen renkaat hyvin tekemäni kehitystyön takia ja ne istuvat ajotyyliini mainiosti. Kuluva kausi Moto2-luokassa on sujunut pääosin murheellisissa merkeissä rengasongelmien kanssa taistellessa ja toivoisin voivani jättää nämä huolet nyt taakse, Kallio avasi tunnelmiaan.

Kalliolla ja KTM:llä on takanaan kuusi vuotta onnistunutta yhteistyötä ja kolme yhdessä saavutettua MM-mitalia. Paluu tuttuun talliin tuo Kalliolle hymyn huulille.

- Tämä on oikeastaan mieluisin mahdollinen porukka tällaiseen projektiin. Luotto on vahva puolin ja toisin ja koska urani parhaat alkuhetket olivat KTM:llä 125cc-luokassa, on hienoa jatkaa töitä heidän kanssaan nyt kuninkuusluokassa.

Vuoden 2015 viimeiset kisat Kallio ajaa qatarilaisen QMMF-tiimin väreissä, tulevana viikonloppuna Malesian Sepangin radalla ja kauden päätteeksi Espanjan Valenciassa. Huolimatta häämöttävästä kisatauosta, Kallio ei heittäydy tunteelliseksi, koska kilpailu-ura ei ole hänen kohdaltaan vielä päättymässä.

- Päätös ei ollut helppo, sillä tämä ratkaisu merkitsee minulle vähintään vuoden taukoa MM-sarjasta. Tässä tapauksessa otin riskin ja lähdin tavoittelemaan himoitsemaani MotoGP-paikkaa testikuskin työn kautta. Jäljellä olevat kaksi osakilpailua eivät tunnu haikeilta, koska en usko missään tapauksessa näiden olevan urani viimeisiä kisoja. Nykyinen QMMF-tiimini tarjosi minulle jatkopaikkaa ensi kaudeksi, mutta vaikka arvostan heitä kovasti tallina ja Moto2-kisakausi 2016 heidän kanssaan ei olisi ollut huono vaihtoehto sekään, päätin seurata haavettani ja siirtyä MotoGP:n pariin. Tunnelmat ovat siis hyvät.

Kaksi kilpailua edessä
Moto2-luokan kauden toiseksi viimeinen osakilpailu ajetaan Malesiassa tulevana viikonloppuna. Kaakkois-Aasian metsäpaloista syntyneen saastepilven alle sukeltanut Sepangin rata tarjoaa tuttuun tapaansa hikisiä tunnelmia sekä kuskeille että yleisölle, lämpötilojen kohotessa reilusti yli kolmenkymmenen asteen ilmassa ja yli viidenkymmenen asteen radan pinnassa. 

Kallio sijoittui perjantain yhdistetyissä harjoitusten tuloksissa yhdeksänneksi. Syy suuresti harjoitussessioiden välillä vaihdelleisiin kierrosaikoihin löytyi jälleen koko kauden harmaita hiuksia aiheuttaneista renkaista.

- Meillä on nyt kinkkinen tilanne täällä renkaiden kanssa siinä mielessä, että meille on toimitettu käytettäväksi neljä kovaa ja viisi pehmeän seoksen rengasta. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, etten voi ajaa tälle radalle sopivalla kovalla seoksella kuin aika-ajossa ja kilpailussa, Kallio kommentoi harjoitusten jälkeen.

sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Kallio tippui kahdeksanneksi Australian osakilpailussa


Mika Kallio starttasi Moto2-luokan kauden 16. osakilpailuu viidennestä lähtöruudusta. Kallio oli lopputuloksissa kahdeksas jääden reilut 21 sekuntia kilpailun voittaneesta Espanjan Alex Rinsistä. Vauhtia tiputtivat rengasongelmat.

Kallio ei ole tyytyväinen kilpailuvahtiinsa. Kuva: Mikakallio.com

Kallio nousi lähdössä heti neljänneksi. Rengasongelmat kuitenkin vaikuttivat suorituskykyyn niin paljon, että taisteleminen kärkisijoista täytyi unohtaa.

- Tässä kilpailussa ei ollut juuri mitään muuta positiivista kuin lähtö. Heti ensimmäisistä mutkista lähtien huomasin, että en saa tarpeeksi pitoa irti takarenkaasta ja se taistelu oli oikeastaan sitten siinä. Pari kierrosta yritin roikkua kärkiporukan perässä, mutta eihän siitä mitään tullut. Käsittämätöntä miten suorituskyky romahti noin sekunnin verran eilisistä aika-ajoista, Kallio pyöritteli päätään.

Vaikka Australian sijoitus on kuluneen kauden tuloksiin verrattuna sangen hyvä, ei totuus tuloksen takana ollut niin ruusuinen.

- Tulos ei valitettavasti heijasta meidän tämän päiväistä vauhtia ollenkaan. Tulimme seitsemän sijaa kilpailun aikana alaspäin, mutta edestä keskeytti sen verran paljon porukkaa, että olimme lopulta kahdeksansia. Vauhti oli täysin kateissa tänään, Kallio harmitteli.

- Ilmeisesti tämä renkaiden kanssa painiminen ei ota loppuakseen tällä kaudella ollenkaan. Vaikea sanoa, mitä niiden kanssa enää voi tehdä, mutta toki kausi taistellaan täysillä loppuun asti, Kallio lisäsi.

Moto2-luokka jatkuu jo seuraavana viikonloppuna Malesiassa Sepangin radalla. Australian vaikeuksista huolimatta Kallio odottaa toiveikkaana tiiviin Aasian ja Australian kolmen viikon kiertueen viimeistä kilpailua.

- Tietysti olisi ollut mukavampaa lähteä Malesiaan parempi tulos alla, mutta yritetään siellä saada ehjempi viikonloppu aikaiseksi. Se ei yksinään riitä, että aika-ajoissa tulee onnistumisia, vaan kisavauhdin täytyy tietysti myös olla kohdallaan. Aikaisempina vuosina kisapituudet ovat sujuneet minulta paremmin kuin aika-ajot, mutta nyt tilanne näyttää olevan päinvastainen. Malesiassa on yritettävä saada lisää suorituskykyä myös kisaan, Kallio totesi.

Moto2-luokan seuraava osakilpailu ajetaan Malesian Sepangin radalla 23.-25. lokakuuta.

Moto2 osakilpailu 16/18, 18.10.2015, Phillip Island, Australia

1. Alex Rins (SPA) 39.00,084
2. Sam Lowes (GBR) + 6,633
3. Lorenzo Baldassarri (ITA) + 10,408
4. Takaaki Nagakami (JPN) + 15,536
5. Xavier Simeon (BEL) + 16,205
---
8. Mika Kallio (FIN) + 21,883

Moto2-luokan MM-pisteet 16/18 osakilpailun jälkeen

1. Johann Zarco (FRA) 318
2. Alex Rins (SPA) 214
3. Tito Rabat (SPA) 206
4. Sam Lowes (GBR) 172
5. Jonas Folger (GER) 145
---
15. Mika Kallio (FIN) 62

sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Rengasmurheet tiputtivat Kallion vauhdin Japanin osakilpailussa


Ratamoottoripyöräilijä Mika Kallio ajoi Moto2-luokan Japanin osakilpailussa sijalle 15. Sadekelin kilpailussa Kallio kärsi eturenkaan pito-ongelmista.



Kilpailun voittoon kurvaili maailmanmestaruuden samalla varmistanut ranskalaiskuljettaja Johann Zarco, jolle voitto oli jo kauden seitsemäs.

- Onnittelut Zarcolle tittelistä. Oli pitkään melko varmaa, että hän tulee voittamaan. Lähinnä kysymys oli vain siitä, milloin piste-ero kasvaa riittävän suureksi. Hän on tehnyt tulosta tasaisesti ja tuollaista se on, kun on paketti kasassa. Minulla oli viime kaudella sama tilanne ja pääsin taistelemaan MM-tittelistä ihan tosissani, Kallio pohti MM-taiston menestysreseptiä.

Kalliolle Japanin osakilpailu oli vasta toinen uuden tallin väreissä. Se oli ensimmäinen kilpailu, jonka hän ajoi uudella Speed Up -runkoisella pyörällä sadekelillä.

- Tänään meni itsellä ihan päin seiniä. Harmittaa todella kovasti, että ongelmat renkaiden kanssa jatkuvat tätä samaa tahtia. Täällä oli monella kuljettajalla renkaiden kanssa pahoja ongelmia – osa joutui jopa tulemaan kesken kilpailua varikolle, kun he eivät pystyneet ajamaan. Oma startti oli ihan ok, mutta en saanut kolmosvaihdetta päälle ennen ensimmäistä mutkaa ja tipuin siinä monta sijaa. Nousin kuitenkin alussa hyvin ja ajoin ryhmässä, jossa taisteltiin paikasta kärkikymmenikköön, Kallio kertoi.

Olosuhteet eivät kuitenkaan olleet Kallion päivän huolenaihe.

- Kuudennelle kierrokselle lähdettäessä huomasin eturenkaan pidon katoavan täysin. Kierrosaika tippui järkyttävät 1,5 sekuntia ja viimeiset kierrokset oli vain taisteltava, yritettävä pysyä pystyssä maaliin. Olisi ollut jännittävää nähdä, mihin olisi ollut mahdollisuudet renkaiden toimiessa, Kallio pyöritteli päätään.

Kallio jätti tallikaverinsa Julian Simonin jälleen taakseen, mutta se oli suomalaiskuljettajalle laiha lohtu.

- Simonilla oli tänään samoja pito-ongelmia renkaiden kanssa kuin minulla ja monella muulla kuljettajalla, joten kunnollista kilpa-ajoa ei päästy kokeilemaan. Tällä kertaa satuin pääsemään edelle, Kallio kommentoi.

MotoGP jatkuu Australiassa, jossa ajetaan seuraava kilpailu jo viikon kuluttua.

- Täytyy taas yrittää täysillä tulevana viikonloppuna. Näyttää olevan ratakohtaista, missä renkaat toimivat. Ihan arpapeliä. Katsotaan, mihin suunta tästä kääntyy. Tiimi tosin ennakoi tänne tultaessa, ettei pyörä toimi ehkä niin hyvin Japanin radalla kuin edellisessä kilpailussa Aragonissa. Takana on nyt vasta kaksi kisaa, joten vertailukohtia ei ole riittävästi johtopäätösten tekemiseen. Kauden kolme viimeistä kilpailua rutistetaan pois alta ja sitten katsotaan vahvasti eteenpäin. Tällä hetkellä näyttää siltä, ettei tarvitse jatkaa tässä luokassa enää ensi vuonna, Kallio vihjaisi arvoituksellisesti.

Seuraava Moto2-luokan osakilpailu ajetaan Australiassa Philip Island-radalla 16.-18. lokakuuta.

Moto2-luokan osakilpailu 15/18, Twin Ring Motegi, Japani:

1. Johann Zarco (FRA) 31.17,900
2. Jonas Folger (GER) +4,505
3. Sandro Cortese (GER) +15,433
4. Azlan Shah (MAL) +17,348
5. Hafizh Syahrin (MAL) +22,858
---
15. Mika Kallio (FIN) +43,672

Moto2-luokan MM-pistetilanne 15/18 osakilpailun jälkeen:

1. Johann Zarco (FRA) 309
2. Tito Rabat (SPA) 206
3. Alex Rins (SPA) 189
4. Sam Lowes (GBR) 152
5. Jonas Folger (GER) 145
---
17. Mika Kallio (FIN) 54

maanantai 28. syyskuuta 2015

Tatu Lauslehto IDM-sarjassa hopealle

Ratamoottoripyöräilyn kansainvälinen IDM-sarja sai Supersport -luokan osalta harvinaisen päätöksen viime viikonvaihteessa Saksan Hockenheimin radalla. Tatu Lauslehto tuli toiseksi, vaikka pisteitä oli yhtä paljon kuin voittajalla. Kakkossijojen määrä ratkaisi voittajan.

Tasapisteisiin ajaneet Jan Bühn (vas) ja Tatu Lauslehto.

Sarjaa kauden avausviikonlopusta lähtien johtanut Tatu Lauslehto menetti pistejohtonsa kauden viimeisessä kisassa ja järvenpääläinen joutui tyytymään sarjan hopeamitaliin.

Kovinkaan usein kilpaurheilussa ei nähdä tilannetta, että pitkän sarjan päätteeksi kaksi ensimmäistä päätyy tasapisteisiin. IDM Supersport -luokassa näin pääsi käymään. Suomalaisittain harmilliseksi asian teki se, että saksalainen Jan Bühn nousi Lauslehdon ohella 275 pisteeseen ja tasapistein sarjan mestariksi.

- Meillä oli molemmilla yhtä monta osakilpailuvoittoa eli neljä kappaletta, mutta kaverilla oli kakkossijoja enemmän kuin meikäläisellä, Lauslehto raportoi.

Hockenheimin päätöskisassa Suzuki-kuljettaja Lauslehto ajoi viikonlopun molemmissa starteissa Bühnin Yamahan perässä ruutulipulle. Kaksikko keräsi kisoista toiseksi ja kolmanneksi korkeimmat pisteet.

- Kahdeksan pisteen sarjajohto hupeni juuri tuolla kaavalla nollille. Harmittaa tietenkin, kun mestaruus lipui käsistä näin lopussa, mutta kaikki oli pelissä eikä yhtään jäänyt oman suorituksen puolesta jossiteltavaa.

Team Suzuki Mayer -tiimi ja Tatu Lauslehto tiedostivat taistelun tauottua, että he saivat mitattua maksimin ulos kalustostaan, joten kauden saavutuksiin voi olla tyytyväinen.

- Saavutettu hopea on toinen mitalisijani kaudella 2012 saavutetun mestaruuden jatkoksi. Muilla IDM-kausilla mitalisija ei ole ollut oikeastaan edes lähellä, joten siinä valossa tämä sijoitus lämmittää kuljettajan meriiteissä, Lauslehto vertaili.

sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Kallio uudella pyörällä tynkäkilpailun 11.


QMMF-tallin kuljettajana ensimmäisen kerran Moto2-luokassa kilpaillut Mika Kallio oli yhdestoista kauden 14. osakilpailussa Espanjan Aragonin radalla. Kallio jääden kilpailun voittajalle, Tito Rabatille reilut 20 sekuntia.

Mika Kalliolla on vielä kilpailuviikonloput Japanissa, Australiassa ja Malesiassa. Kuva: Mikakallio.com

Kilpailu keskeytyi jo ensimmäisen kierroksen aikana Dominique Aegerterin ulosajon seurauksena, mutta sitä päästiin jatkamaan jo muutaman minuutin jälkeen. Kilpailunjohdon päätöksellä uudestaan aloitettu kilpailu typistettiin 14 kierroksen mittaiseksi.

Kallion mukaan kilpailun lyhentäminen muutti sen luonnetta.

- Odotimme, että monelle olisi tullut takarenkaan kanssa ongelmia, jos kilpailu olisi ollut normaalin 21 kierroksen mittainen. Nyt kun kisaa lyhennettiin, niin kaikki pääsivät ajamaan ilman ongelmia ja se tietysti tasoitti tilannetta, Kallio luonnehti.

- Itse sain hyvän lähdön ja pääsin heti nousemaan muutaman sijan. Ensimmäiset kierrokset eivät kuitenkaan menneet aivan nappiin, sillä ajoimme aika tiiviissä nipussa ja taistelua käytiin koko ajan. En pystynyt siinä saamaan omaa rytmiä päälle, mikä tuotti hieman hankaluuksia. Uuden pyörän moottorikaan ei ollut aivan parhaassa iskussa koko viikonloppuna, sillä se oli hieman vaisu huippunopeuksien ja kiihtyvyyden suhteen, Kallio kertoi.

Kilpailun loppupuolella Kallio sai paremmin rytmistä kiinni ja se näkyi suoraan myös tuloksessa.

- Hieman jäi harmittamaan se, että en päässyt kymmenen joukkoon taistelemaan kunnolla missään vaiheessa, sillä meidän kisavauhti olisi sinne kyllä riittänyt. Sain loppua kohden kuitenkin hyvän rytmin ajamiseen ja saavutin edessä ollutta letkaa, jossa pääsin taistelemaan vielä oikein tosissani. Viimeisellä kierroksella ajoin kunnolla kilpaa Axel Ponsin kanssa ja vaihdoimme useampaan otteeseen sijoituksia. Pääsin kuitenkin kuittaamaan hänet vielä viimeisen kierroksen viimeisessä mutkassa ja nostin itse sijalle 11, Kallio iloitsi.

Aragonin kilpailu jätti vielä paljon kehitettävää uuden pyörän osalta, mutta toisaalta niin Kallio kuin QMMF-tallikaan ei vielä odottanut kuuta taivaalta.

- Tiimi oli ihan tyytyväinen tähän viikonloppuun ja saavutettuun tulokseen. Itsekin voin olla ihan hyvällä fiiliksellä, kun ottaa lähtökohdat huomioon. Tällainen vaihdos kesken kauden tuottaa paljon ylimääräistä työtä niin minulle kuin tiimillekin, mutta olen varma, että se tulee palkitsemaan vielä tällä kaudella, Kallio vakuutti.

Seuraavaksi Kalliolle on edessään tiivis kilpailukiertue Japanissa, Australiassa ja Malesiassa, joissa ajetaan kolmena perättäisenä viikonloppuna lokakuussa.

- Tiukka rypistys on edessä, mutta toisaalta kaikki nuo kolme kisaa ovat aina sopineet minulle, ja tykkään kaikista radoista. Tulee olemaan todella mielenkiintoista nähdä millainen pyörän suorituskyky on noissa kilpailuissa ja totta kai tavoitteena on pystyä nostamaan tulostasoa kauden loppua kohden, Kallio lopetti.

Seuraava Moto2-luokan osakilpailu ajetaan Japanin Twin Ring Motegi -radalla 9.-11. lokakuuta.

Moto2-luokan osakilpailu 14/18, Aragon, Espanja

1. Tito Rabat (SPA) 26.25,125
2. Alex Rins (SPA) + 0,096
3. Sam Lowes (GBR) + 5,364
4. Jonas Folger (GER) + 7,363
5. Thomas Luthi (SWI) + 16,723
---
11. Mika Kallio (FIN) + 20,090


Moto2-luokan MM-pistetilanne 14/18 osakilpailun jälkeen

1. Johann Zarco (FRA) 284
2. Tito Rabat (SPA) 206
3. Alex Rins (SPA) 184
4. Sam Lowes (GBR) 144
5. Thomas Luthi (SWI) 142
---
15. Mika Kallio (FIN) 53

lauantai 26. syyskuuta 2015

Kallio aika-ajojen 15. uuden tallin pyörällä


Mika Kallio ajoi ratamoottoripyöräilyn Moto2-luokassa Aragonin aika-ajoissa sijalle 15. Kolmeen ensimmäiseen lähtöruutuun asettui tuttu miehitys, kun MM-sarjan kolmen kärki kellotti aika-ajojen parhaat kierrosajat. 

Kallio odottaa sijoittumista kympin sakkiin sunnuntain kilpilussa. Kuva: QMMF

Espanjassa kotiradallaan ykkösruudun vei Tito Rabat ja hänen maanmiehensä Alex Rins ajoi toiseksi. Kolmanneksi kaasutti MM-sarjaa johtava ranskalaiskuljettaja Johann Zarco. Kallio jäi kärkiajasta lähes sekunnin, mutta pienellä puristuksella suomalainen olisi voinut startata huomiseen kisaan korkeammalta.

- En voi millään sanoa, että aika-ajo olisi ollut huono, mutta silti jäi vähän jotain hampaankoloon. Jostain olisi pitänyt saada viimeisillä kierroksilla puristettua muutama kymmenys ajasta pois ja sitä myöten hankkia paikka kolmannesta rivistä. Aamun harjoituksissa olin kympin sakissa, mutta aika-ajoissa jokainen kuljettaja rutistaa jokaisen mahdollisen sadasosan pois niin aikoihin tulee aina parannuksia. Itse en vielä pysty viemään tätä uutta pyörää niin äärirajoille kuin kärkiajat vaatisivat, Kallio kertasi aika-ajotunnelmia tuoreeltaan.

- Iloisesti suhtaudun siihen, mitä ollaan saatu nyt täällä aikaiseksi. Koko ajan mennään eteenpäin ja ajaminen tuntuu ihan hyvältä. Oma tekeminenkin on ollut hyvällä tasolla, sillä olen pystynyt välttämään virheet, Kallio jatkoi.

Kallio pelästytti talliväkeä pyytämällä fysioterapeutin juttusilleen välittömästi aika-ajojen jälkeen. Edellisen Misanon kilpailun kaatumisessa ranteensa satuttanut Kallio vakuutti kuitenkin olevansa täydessä ajokunnossa.

- Ranteessa on ollut jotain pientä häikkää pari viikkoa. Ihan tarkkaan ei tiedetä, mikä siinä on vikana, mutta sen ei anneta haitata kilpailemista. Kyllä se siinä mukana tulee, Kallio kertoi.

Tallikaveri jäi taakse

Kallio ajoi aika-ajossa enemmän kierroksia kuin kukaan hänen edelleen kiilanneista kuljettajista. Taktiikka aika-ajoihin lähdettäessä olikin saada mahdollisimman paljon kierroksia alle ennen kilpailua. Kallio onnistui myös jättämään tallikaverinsa Julian Simonin taakseen.

- Taktiikka oli tänään onnistunut. Tuntuma pyörään paranee vain ajamalla. Pyörä muuttuu tässä jatkuvasti, mutta mitään isoja juttuja ei tosiaan ole tehty. Mennään eteenpäin pienin ja varmoin askelin. Pyörän kehittämisen ja kovaa ajamisen välillä tasapainoilu on vähän hankala yhtälö, joten siihen nähden olen pärjännyt hyvin. Tallikaverikin jäi tänään taakse, vaikka hän on ajanut tällä kalustolla koko kauden, Kallio iloitsi.

Mika Kallio lähtee huomiseen kilpailuun luottavaisin mielin, sillä hänellä ei ole Aragonin radalla mitään muuta kuin voitettavaa.

- Mielenkiinnolla odotan huomista ja mitä pystytään tekemään kilpailussa. Perusvauhti meillä on hyvä ja sen pitäisi kilpailussa riittää ihan hyvin. Kuluvat renkaat saattavat näytellä huomenna isoa osaa kilpailun loppupuolella, koska monet kuljettajat, kuten minäkin, lähtevät pehmeällä takarenkaalla. Yritän taistella tuloksen kympin sakkiin, ja jos siihen päästään, niin se on varmasti maksimi, mitä voidaan odottaa täältä. Startin onnistuessa kaikki on mahdollista. Tämäkin pyörä lähtee vauhdikkaasti liikkeelle, Kallio ennakoi kilpailua viitaten kauden aikaisempiin hyviin startteihinsa.

Suora lähetys Moto2-luokan Aragonin osakilpailusta näkyy Nelonen Pro 1 -kanavalla ja Ruutu+ Pro -palvelussa sunnuntaina 27.9. kello 13.20 alkaen.

Tuloksia, Moto2-luokka, aika-ajot, Aragon, Espanja:

1. Tito Rabat 1.52,232
2. Alex Rins +0,035
3. Johann Zarco +0,427
4. Sam Lowes +0,440
5. Takaaki Nakagami +0,548
---
15. Mika Kallio +0,992

sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Mika Kallio vaihtaa loppukaudeksi QMMF-talliin


Moto2-kuski Mika Kallio ja Italtransin kilpatallia edustava yhtiö, A.G.P. Racing ovat purkaneet sopimuksensa tänään Misanossa. Kauden 2015 jäljellä olevat viisi kilpailua Kallio ajaa Qatarilaisen QMMF-tiimissä.


Kallio ja Italtransin tiimipäällikkö Luigi Pansera ovat toimineet yhteisen intressin johdosta ja hyvässä hengessä ratkaistakseen molempia tyydyttämättömän tilanteen. 

Kallio korvaa Qatarilaisen QMMF-tiimin kuljettaja Anthony Westin. Testit uuden pyörän kanssa aloitetaan heti maanantaina Misanon radalla. 

- Onhan tämä helpotus. Kausi ei ole mennyt lainkaan niin kuin piti ja olemme voimattomia teknisten ongelmien edessä. 

Kallio saa QMMF:llä saan käyttöön eri rungon ja jousituksen. Rungon valmistaa Speed Up ja WP jousituksen. 

- Nykyisellä varustuksella (Kalexin runko ja Öhlinsin jousitus) ei ole syytä jatkaa, koska en saa uusia renkaita toimimaan tällä kokonaisuudella lainkaan. Speed Up on osoittanut kilpailukykynsä Sam Lowesin kanssa tällä kaudella ja on mielenkiintoista nähdä, jos helposti muunneltavissa oleva tehdaspyörä tarjoaisi ratkaisun minua piinanneisiin ongelmiin, Kallio kertoi. 

- Tavoitteeni oli ajaa maailmanmestaruudesta tällä kaudella ja kirkastaa viime vuoden hopeamitali, joten kun olemme Italtransin kanssa edelleen niin kaukana tavoitteesta, tilanne kävi sietämättömäksi ja päätimme ottaa riskin kokeillaksemme jotain täysin uutta. 

Kallion sopimus olisi mahdollistanut jääminen Italtransille, mutta sopimusosapuolet päättivät purkaa sopimuksen.
- Kausi on ollut todella raskas henkisesti, mutta olen innoissani muutoksesta ja mahdollisuudesta jatkaa kausi loppuun uudessa tiimissä, Kallio jatkoi. 

- Olemme neuvotelleet QMMF:n kanssa monena kautena, mutta nyt ajankohta oli täydellinen siirtymiselleni. Heidän käyttämänsä erilainen pyörä ja varustepaketti ratkaisi, sillä pelkkä tallin vaihtaminen ei olisi helpottanut teknisiä ongelmiani. Qatarin tiimi on ammattimaisesti johdettu ja tiimipäällikkö Luis R. Solano tukee minua vahvasti tutustuessani uuteen kalustoon. Näin ollen olo on melko lailla helpottunut, Kallio tiivisti. 

- Keskustelemme QMMF:n kanssa myös sopimuksesta ensi kaudelle, mutta ajamme ensin maanantaina testit täällä Misanon radalla ja mietimme yhdessä, mikä on meille kaikille paras ratkaisu. En halua toistaa tämän kauden pettymyksiä, joten harkitsen rauhassa mihin siirryn ensi kaudeksi, Kallio päätti. 

Lisätietoa: QMMF (Qatar Motor and Motorcycle Federation) qmmf.com

sunnuntai 6. syyskuuta 2015

RR:n päätösosakilpailussa ratkaistiin soololuokkien hopeamitalit

Tämän kauden Ratamoottoripyöräilyn SM-sarja ajettiin sunnuntaina päätökseen Virtasalmen Motoparkin radalla. Mestaruudet olivat jo ratkenneet, mutta himmeimmistä mitaleista taisteltiin. Superbiken kilpailun voitti SM-hopealle yltänyt kotkalaispilotti Ville Valtonen. Saavutus on merkittävä, sillä IDM-sarjaa ajava Valtonen osallistui vain puoleen kilpailuista.


Supestockin lähtöä hallitsi Valkila (#87), toiseksi ajoi Nieminen (#91) ja kolmanneksi Koski (#51). Kuva: Tuomo Seppänen.

Superstock 600-luokassa hopealle ajoi Aki Valkila. Pikkuluokassa, Moto kolmosissa päivän nimi oli lauantain tapaan Felix Nässi. Sivuvaunut vei nimiinsä myös lauantaina voittanut Petri Makkula/Tomi Koskinen kaksikko pokaten samalla kultaiset SM-mitalit.

Pohjoismaiden mestaruuden tällä kaudella voittanut Ferlix Nässi oli moto kolmosissa jälleen omaa luokkaansa peitoten kakkoseksi kaasutelleen, luokan mestaruuden ja aiemmin varmistaneen Peter Palorannan reilulla seitsemällä sekunnilla. 

Kuusi kilpailua kauden mittaan voittanut Peetu Paavilainen jätettiin lauantain tapaan kolmanneksi. Tämäkin riitti varmistamaan karhulalaisnuorukaiselle SM-hopean. Pronssinen mitali kuuluu päätöskilpailussa varman päälle ajaneelle Leevi Johanssonille. Luokan tyttöosaston nopein oli tälläkin kertaa Henna Ylijoki sijoittuen sarjassa lopulta neljänneksi.

Superstockissa tiukka kisa

Superstock 600-luokassa käytiin tiukka voittokamppailu, jonka selvitteli edukseen lähdöstä maaliin johtanut kauden hopeamitalisti Aki Valkila. Nokialaisen haastoi hyvän ajovireen päätöskilpailuun kaivanut Ilari Nieminen. Kakkostila takasi Niemiselle pronssisen mitalin. 

Ennen päätöstä pronssimitalin syrjästä kiinni pitänyt raumalaispilotti Jesse Maikola ei onnistunut ja seitsemäs tila suisti toisen polven ajajan mitaleilta. Kuussatasten B-luokan Cup-mestaruuden jo aikoja sitten varmistanut Miika Kuosmanen ajoi Virtasalmella ensimmäisen kilpailunsa A-luokassa ja sijoittui lauantaisen kaadon perään sunnuntaina kuudenneksi. B-luokan Cup hopealle ylsi Marko Vuorio ja pronssia kaappasi päätöskilpailuviikonloppuna kahdesti kakkoseksi kaasutellut Ville Vuorinen.

Superbiken sunnuntainen voittaja Ville Valtonen kipusi suunnitelmiensa mukaisesti SM-hopealle. Saksan IDM-sarjaa pääasiallisesti ajava Valtonen osallistui vain kuuteen SM-starttiin, mutta kun jokaisesta heltisi voitto, oli hopeinen mitali ansaittu.
- Tyytyväinen täytyy kauteen olla, kun ajaa vain puolet kilpailuista ja sijoittuu hopealle, tuumaili Valtonen.

Voitto tosin heltisi jännittävien vaiheiden jälkeen.
- Moottori yskäisi paluusuoran nousussa, kun matkaa oli muutama kierros jäljellä. Samalla huomasin bensavalon palavan. Vähän aikaa himmailin kyytiä, mutta piti kuitenkin puristaa, sillä mitalisija vaati maaliin pääsyn. Heiluttelin pyörää puolelta toiselle ja sain bensan riittämään maaliin asti.

Luokan Suomen mestari Tapio Pirilä kaasutteli päätöskilpailun kakkoseksi ja kirjautti kauden loppupisteikseen huimat 270. Kauden jokaisessa kilpailussa maaliin ajanut Lasse Kärki saa tasaisuutensa palkaksi SM pronssia. 

Superbike B-luokan Suomen Cup -mestaruuden kuittasi päätöskilpailun kaksoisvoittaja Mikko Koirikivi. Kakkospaikalta päätöskisaan lähtenyt jyväskyläläinen kukisti ennen Virtasalmen kilpailua sarjaa johtaneen Markus Veistolan lopulta 28 pisteellä. Motoparkissa kahdesti viidenneksi ajanut Petri Harju otti Cupissa pronssia. 

Makkulalle reilu pistevoitto

Hämeenlinnalaispilotti Petri Makkula kyydissään Tomi Koskinen kesti paineet ja kruunasi uransa ensimmäisen Suomen mestaruuden voitolla. Kolmesti sivuvaunujen Suomen Cup mestariksi kukitettu Makkula oli lopulta sarjan pisteiden valossa ylivoimainen, varsinkin kun ottaa huomioon, että Makkula/Koskinen duo ei osallistunut sarjan avauskilpailuun. 

Tuore MM-pronssimitalisti Pekka Päivärinta, joka kyyditsi tällä kertaa Kim Frimania, joutui toistamiseen tunnustamaan Makkulan nopeammaksi. SM hopeaa saalisti imatralaiskaksikko Jari Oinonen/Roope Pitkonen kaasuteltuaan päätöskilpailussa kolmanneksi. Päivän nelonen Markku Artiola/Joonas Salu duo otti pronssiset mitalit.

Ratamoottoripyöräily SM-sarja päätöskilpailu Motopark, Virtasalmi tulokset:


Luokka Moto 3, 14 kierrosta:
1. Felix Nässi, HelRC, Honda 21:53.276, 2. Peter Paloranta, VRT, Honda +7.352, 3. Peetu Paavilainen, KarhMK, Honda +19.655. 4. Henna Ylijoki, HelRC, Honda +1:25.924, 5. Jenny Ruokolainen, HelRC, Moriwaki +1:34.129.
Luokan loppupisteet:
1. Paloranta 256, 2. Paavilainen 182, 3. Leevi Johansson, HelRC, Moriwaki 162.

Luokka Superstock 600, 14 kierrosta:
1. Aki Valkila, HelRC, Kawasaki 20:52.059, 2. Ilari Nieminen, TMK, Triumph +0.433, 3. Anssi koski, HelRC, Kawasaki +1.567, 4. Ville Kandelin, WCRC, Triumph +7.766, 5. Rune Kulla, HelRC, Honda +8.755.
Luokan loppupisteet:
1. Valter Patronen, WCRC, Suzuki 190, 2. Valkila 185, 3. Nieminen 151.

Luokka Superstock 600 B, 14 kierrosta:
1. Juha Vehkanen, MP-Tuki, Honda 21:18.436, 2. Ville Vuorinen, MSMK, Triumph +14.516, 3. Tomi Kaartinen, HyMK, Honda +25.083.
Luokan lopulliset Cup-pisteet:
1. Miika Kuosmanen, HelRC, Yamaha 250, 2. Marko Vuorio 147, 3. Vuorinen 144.

Luokka Superbike, 14 kierrosta:
1. Ville Valtonen, KarMK, Kawasaki 20:26.144, 2. Tapio Pirilä, MC-Muoviluoti, BMW +3.086, 3. Teemu Koskinen, WCRC, BMW +17.158, 4. Jere Lipponen, HelRC, Honda +19.578, 5. Mika Laaksonen, WCRC, Kawasaki +19.675.
Luokan loppupisteet:
1. Pirilä 270, 2. Valtonen 150, 3. Lasse Kärki, HelRC, BMW 128.

Luokka Superbike B, 14 kierrosta:
1. Mikko Koirikivi, JMU, Yamaha 21:16.878, 2. Carl-Johan Källman, J-PMK, Suzuki +2.253, 3. Jari eskelinen, MC-Huhmari, BMW +22.998.
Luokan lopulliset Cup-pisteet:
1. Koirikivi 194, 2. Markus Veistola, JMU, kawasAKI 166, 3. Petri Harju, MP-Tuki, BMW 165.

Luokka Sivuvaunut, 14 kierrosta:
1. Petri Makkula/Tomi Koskinen, RiMPKK, LCR-BMW 21:35.039, 2. Pekka Päivärinta/Kim Friman, KerMoKe ,LCR-BMW +0.348, 3. Jari Oinonen/Roope Pitkonen, IMK, LCR-Kawasaki +54.405, 4. Markku Artiola/Joonas Salu, IMK, ASR-Yamaha +1:00.124.
Luokan loppupisteet:

1. Makkula/Koskinen 231, 2. Oinonen/Pitkonen 201, 3. Artiola/Salu 181.

perjantai 4. syyskuuta 2015

RR:n SM-mitalit ratkeavat viikonloppuna

Ratamoottoripyöräilyn SM-sarjan finaali ajetaan tulevana viikonloppuna Virtasalmen Motoparkin radalla. Vaikka mestarien nimet ovat jo selvillä, on päätöskilpailussa vielä jaossa 50 SM-pistettä ja kaikkien soolo-luokkien muut mitalit. Sivuvaunuissa on kaikki vielä auki ja mestarin nimi selvinnee vasta sunnuntaisessa kilpailussa.

Helsinki Racing Clubin isännöimä SM-sarjan päätöskilpailu noudattelee kauden kaavaa. Jokainen luokka ajaa kaksi kilpailustarttia. Lauantaina lyhyemmät sprintit ja sunnuntaina pitkät kilpailut. Kuten muissakin osakilpailuissa, myös päätöskisassa on mukana merkkiluokka KTM RC390-Cup, ratamoottoripyöräilyn ikäkausiurheilijoiden MiniGP, ns. jokamiesluokan Star Service Cup, sekä kaksi Classic-luokan starttia.

Moto kolmosissa himmeimmät mitalit ratkaistaan kahden junnuikäisen nuorukaisen kesken. Isäntäseuran kaksikko Peetu Paavilainen ja Leevi Johansson jakavat keskenään hopean ja pronssin. Oman lisänsä pikkuluokan kilpailuihin tuo vuoden 2014 mestari Felix Nässi ja luokan mestaruuden jo varmistanut Peter Paloranta.

Superstock 600-luokan tuore mestari Valter Patronen ei ole Virtasalmella mukana, muttei se kuussatasten kilpailua heikennä. Himmeämmistä mitaleista kiistelevät Aki Valkila, Jesse Maikola ja Ilari Nieminen pitänevät siitä huolta. Kiinnostavaa on myös nähdä Superstock 600 B-luokan tämän vuotisen Cup-mestarin Miikka Kuosmasen panos Patroselta vapautuneen HRP-tallin Suzukin sarvissa. Oman lisänsä kuussatasten kilpailuun tuo Kallio Racingin Yamahaa ajavan Jasmin Sarjoksen meno. Podium paikka oli jo edellisessä kilpailussa lähellä. Viimeistään sunnuntaina nähdään onko palkintopallilla myös naiskauneutta.

Hopeinen ja pronssinen mitali on myös Superbike-luokassa jakamatta. Mestaruutensa jo varmistanut Tapio Pirilä saa ajaa viikonlopun kilpailut ilman paineita. Toisin on laita muiden mitalien kohtalosta kiistelevän kolmikon Lasse Kärki, Sami Vieltojärvi ja Ville Valtonen kesken. Oman lisänsä tonnisten kilpailuun tuo kamppailu B-luokan Suomen Cup-tittelistä. Kärkikolmikko Markus Veistola, Mikko Koirikivi ja Petri Harju ovat kuuden pisteen sisällä ennen Virtasalmen kahta starttia. Superbike B-luokan kilpailut ajetaan samassa yhteydessä A-luokan kanssa.

Sivuvaunuissa kaksikko Petri Makkula/Tomi Koskinen pitää sarjan kärkipaikkaa 12 pisteen erolla Jari Oinosen pyöräkuntaan, joista Markku Artiola/Joonas Salu on jäänyt saman verran. Mitalit tullaan jakamaan mainitun kolmikon kesken.

Tänä vuonna kotimaan radoille lanseeratun KTM RC390 Cupin sarjaa johtava Vili Virtanen voittaa Cupin, mikäli kiilaa lauantaisessa startissa kymmenen parhaan joukkoon. Muut mitalit jaettaneen kolmikon Ville Kandelin, Patric Pulkkinen ja Arto Jokinen kesken. KTM-Cupin ajajat pääsevät Motoparkissa ottamaan mittaa maailman huippuvauhdista, sillä Moto3-luokan MM-sarjaa ajanut Niklas Ajo tähdittää lauantaisen kilpailun.

lauantai 29. elokuuta 2015

Nikander toistamiseen Tohmajärvi enduron voittoon

Kansallinen Tohmajärvi enduro -kilpailu oli ykkös- ja kolmoisijan osalta toisinto edellisestä kilpailusta. Kaksi vuotta sitten Roni Nikander voitti ja Henri Himmanen tuli kolmanneksi.

Roni Nikander sai tiedon MK6:n alussa, että viimeiset kaksi pätkää jätetään ajamatta. Se ei miehen mukaan vauhtiin vaikuttanut. Kuva (c) Urheilukuvat.net. Lisää kuvia täällä.

Tänäkin vuonna Nikander määräsi tahdin. Hän ajoi pohjat jokaiselle maastokokeelle. Toiseksi kiilasi tämän vuoden Päijänneajon voittaja ja entinen MM-kuljettaja Marko Tarkkala. Hän jäi voittajalle minuutti 21 sekuntia. Kolmanneksi tullut Himmanen jäi voittajalle kolme ja puoli minuuttia.

Tohmajärvi enduro on tunnettu pitkistä maastosiirtymistä ja vaihtelevista maastokokeista. Kärkikuljettajat olivat tyytyväisiä reitteihin.

- Hienot reitit, jälleen kerran. Vesisade aiheutti hiukan hankaluuksia, mutta ei mitään ylimääräistä, Nikander kertoo.
Kilpailu ajettiin vaativassa kelissä. Perjantain kova sade liukasti ja pehmitti reittiä niin, että kilpailua jouduttiin reitin kulumisen takia lyhentämään. Alkuperäisen 215 kilometrin sijaan kilpaluokat ajoivat 143 kilometriä.

- Se oli ihan järkevä ratkaisu, ensimmäinen maastokoe alkoi hajoamaan paikka paikoin. Maastokoeaikaa tuli silti tunti.

Toiseksi tullut Tarkkala opiskelee valmentajaksi ja pitää ajokuntoaan yllä ajamalla Suomen SM-sarjaa.
- Hyvin järjestetty kilpailu. Harmi vaan tuo vesisade, sille vaan ei voi mitään. Oma ajo sujui ok, kun ottaa huomioon kuukauden ajotauon, Tarkkala kertoo.

Loppuunmyytyyn kilpailuun starttasi 226 kuljettajaa. Kilpailu oli varsinkin C-luokalle vaativa ja keskeytykset johtuivat yleensä myöhästymisrajan täyttymisestä. Kun kilpailun kärkikuljettajille, Nikanderille ja Tarkkalalle jäi huoltoaikaa 35-40 minuuttia, häntäpään kuljettajille sitä ei jäänyt välttämättä ollenkaan.

Tohmajärvi enduro 2015
29.8.2015 yleiskilpailun tulokset

1. #27 Nikander Roni NMK KTM 56:57,10
2. #25 Tarkkala Marko RiMPKK Beta 58:18,71
3. #45 Himmanen Henri HMK Beta 1:00:29,55

Kaikkien luokkien tulokset osoitteessa

Urheilukuvat.net kuvagalleria

perjantai 28. elokuuta 2015

Tohmajärvienduro ajetaan lauantaina -katso osoitteet tästä

Tohmajärvellä ajetaan 29.8. Suomen pisin yhden päivän aikana ajettava endurokilpailu. Kilpailun kokonaismitta maastosiirtymineen on noin 215 kilometriä.

Osalistujia kilpailussa on ennätyksellisen paljon, 250 kuljettajaa. Järjestäjän asettama maksimimäärä täyttyi kahdessa viikossa.

Kilpailussa on kolme erilaista maastokoetta, joiden välissä on maastosiirtymät. A, B ja V40-luokat ajavat kolme kierrosta ja kahdeksan maastokoetta. C- ja V50 -luokan reittiä on lyhennetty, nämä luokat ajavat kaksi kierrosta ja kuusi maastokoetta.

Ensimmäiset kilpailijat starttaavat reitille lauantaiaamuna kello 8.01. Kolme kuljettajaa lähtee rietille samalla minuutilla, joten viimeinenkin kilpailija on reitillä kello 9.26.

Kilpailun ennakkosuosikkeja ovat edellisen Tohmajärvi enduron voittaja ja Roni Nikander (#27), tämän vuoden Päijänneajon voittaja ja entinen MM-kuljettaja Marko Tarkkala (#25) ja vuoden 2012 kilpailun kolmas Henri Himmanen (#45). Ennakkosuosikit lähtevät ensimmäisinä reitille, kaikki samalla minuutilla.

Tohmajärven enduroseuran kuljettajia kilpailussa on kahdeksan. A-luokassa ajaa Janne Haapasalo (#4), B-luokassa ajavat Erno Kostamo (#144), Jari Mielonen (#172) ja Joni Kettunen (#611).

C-luokassa ajavat kaikki viisi kilpailuun ilmoittautunutta naista. Ensimmäisenä reitille lähtee Jennifer Siekkinen numerolla 915. Hänen jälkeen lähtevät Annamaria Karikuusi (#914), Esmeralda Vesterinen (#905), Nelli Elo (#913) ja Kaisa Koskinen (#918).

Maastokokeille on opastus 9-tieltä (Sininentie), Kiteentieltä (486), Kiihtelyysvaarantie (494) kaikille kolmelle maastokokeelle. Kilpailua voi seurata myös kisaradiosta taajuudelta 104,8 MHz.

Maastokokeiden osoitteet ja arvioitu aikataulu


MK1, MK4, MK7 Jokikone, Luosojoentie 278
Ensimmäinen kilpailija noin 8.30, 11.45 ja 15.00
MK2, MK5, MK8 Jokihydro, Lahdenjoentie 47
Ensimmäinen kilpailija noin 9.10, 12.20 ja 15.45
MK3, MK6 Porakaivo Pojat, Kangastie 556
Ensimmäinen kilpailija noin 10.30 ja 13.45

Maastokokeilla on yleisöparkkipaikat autoille ja moottoripyörille. Moottoripyörällä pääsee lähemmäs maastokokeita, jolloin kävelymatka on lyhyempi.

Kilpailukeskus on Tietäväisen koululla osoitteessa Asemantie 35, 82600 Tohmajärvi. Kilpailukeskuksessa on ravintola, jossa on aamupalatarjoilu kello 5-10 ja lounastarjoilu kello 10-17. Keskuksesta saat myös Koti-Karjalan tuottaman kilpailun käsiohjelman paperiversion.

Käsiohjelma on ladattavissa pdf-muodossa osoitteesta https://www.dropbox.com/s/s2dlsvbvs5q7fpr/enduroliite_260815.pdf?dl=0


Kilpailun jälkeen kilpailukeskukseen pystytetyssä ravintolassa soittaa bilebändi Karjalan Kannas kello 21 alkaen. B-oikeuksin varustettuun ravintolaan on vapaa pääsy. Grilliruokaa on tarjolla klo 17-24.

Kilpailun kotisivut www.tohmajarvienduro.fi

Kilpailun FB-sivut https://www.facebook.com/TohmajarvenPitajanmestaruusajot

sunnuntai 23. elokuuta 2015

Päivärinta/Kainulainen kaksikolle sivuvaunujen MM-pronssia

Ratamoottoripyöräilyn sivuvaunuluokassa ajava suomalaispari Pekka Päivärinta/Kirsi Kainulainen voittivat MM-pronssia. Kaksikko ajoi neljänneksi MM-sarjan päätöskilpailussa Saksan Oscherslebenissä. Mailmanmestaruus olisi vaatinut voiton ja sarjaa johtavan parin sijoittumisen kolmanneksi.

Tuoreet pronssimitalistit Kirsi Kainulanen ja Pekka Päivärinta. Kuva: Tuomo Seppänen.

Suomalaiskaksikon haaveet voitosta kariutuivat kuitenkin jo avauskierroksella, kun Päivärinnan pyöräkunnan LCR-BMW lipsahti hiekalle kaksikon ajaessa letkassa kolmantena. Kuudenneksi tipahtanut kaksikko kipusi lopulta neljänneksi häviten kolmostilan viidellä sekunnilla. 

Pronssinen mitali on kuitenkin nelinkertaiselle mestarille ainoa laatuaan ja matkustajalle, Kirsi Kainulaiselle ensimmäinen. Suorituksessa oli mukana myös historiallinen vivahde, sillä Kirsi Kainulainen on ensimmäinen nainen, joka on voittanut moottoripyöräilyn MM-kilpailussa mitalin, poislukien vain naisille tarkoitetut MM-sarjat.

Nelinkertainen mestari oli tietenkin pettynyt viikonlopun antiin, mutta myös positiivisia asioita tapahtui.
- Yhteen virheeseen sorruttiin. Mutta mitali se on pronssinenkin näin vaikean kauden jälkeen, tuumaili Päivärinta pölyn laskeuduttua ja käänsi toiveikkaan katseensa tulevaan kauteen.

- Heikosti kulkeva pyörä lähtee täältä suoraan BMW:n tehtaalle, jossa siihen asennetaan täysin uusi moottori uusin sähköin. Muutakin tukea on ensi kaudeksi luvassa suoraan tehtaalta.

Päivärinnan menoa koko kauden tasapainottanut Kirsi Kainulainen ylsi heti tulokaskaudellaan huippusuoritukseen, mutta jotain jäi hampaan koloon.
-Väärän värinen tämä lätkä on. Kyllä minä sen tiedän, ettei kellään muulla naisella tälläistä ole. Kai minä sen myöhemmin tajuan mitä tuli tehtyä, Kainulainen kertoo.

Maailmanmestariksi kruunattiin nuori hollantilaispilotti Bennie Streuer matkustajanaan Geert Koerts. Kaksikko kiilasi päätösstartissa toiseksi ja peittosi päätöskisaviikonlopun kaksoisvoittajan Tim Reeves/Gregory Cluze duon viidellä pisteellä. Päivärinnan pyöräkunta hävisi kultaisen mitalin lopulta 15 pisteen erolla.

Ratamoottoripyöräily sivuvaunut MM-sarjan päätöskilpailu Oschersleben, Saksa Gold Race 20 kierrosta tulokset:

1. Tim Reeves/Gregory Cluze, Iso-Britannia/Ranska, LCR-Kawasaki 31:11.218
2. Bennie Streuer/Geert Koerts, Hollanti, LCR-Suzuki +16.513
3. Andrew Peach/Keith Richardson, Iso-Britannia, LCR-Kawasaki +17.223
4. Pekka Päivärinta/Kirsi Kainulainen, Suomi, LCR-BMW +22.492
5. Uwe Gürck/Manfred Wechselsberger, Saksa, LCR-BMW +28.964.

MM-sarjan lopputilanne:

1. Streuer/Koerts 180
2. Reeves/Cluze 175
3. Päivärinta/Kainulainen 165
4. Gürck/Wechselseberger 92.

lauantai 22. elokuuta 2015

Päivärinnan maailmanmestarus vaatii voiton sunnuntain kilpailusta

Sivuvaunuluokan maailmanmestaruus ratkeaa sunnuntain kilpailussa. Lauantain sprinttikilpailu heikensi Päivärinta/Kainulainen kaksikon mestaruusmahdollisuuksia ratamoottoripyöräilyn sivuvaunujen MM-sarjassa. Saksan Oscherslebenin Motorsport Arena-radalla kilpailuut duo liputettiin maaliin kolmantena. 

Tulos ei vielä kuitenkaan lyönyt niittiä mestaruustoiveille, mutta se vaatii voiton sunnuntain pitkässä kilpailussa. Lisäksi sarjaa johtava pari Streuer/Koerts saa sijoittua korkeintaan kolmanneksi.

Suomalaiskaksikko kävi lauantaisessa 12 kierroksen kilpailussa tiukan kamppailun kakkostilasta, mutta ajopelin tehottomuus suisti Päivärinnan pyöräkunnan alimmalle palkintopallille. Ero kakkoseen venähti kilpailun lopulla kuuteen sekuntiin kierroksella ohitettavien kanssa telmiessä.

- Se mentiin, mihin rahkeet riitti. Niin kuin olen aina sanonut, tuosta pyörästä puuttuu tehoja. Muiden perässä pysytään kun kaikki puristetaan ulos, mutta ohi on turha yrittää. Varsinkin kun tuo peli painaa enemmän kuin kilpailijoilla, summasi Päivärinta.

Ajopelin tehopulaan haettiin ratkaisua vielä perjantai-iltana, mutta paikalle saatu BMW-tehtaan insinöörikään ei pystynyt kertomaan mikä mättää.
- Kaveri sanoi kaiken olevan kohdallaan, mutta peli ei vaan etene. Teholukematkin on samat mitä vanhassa Suzukissa. Jotain on pielessä, mutta mitä, ihmetteli Päivärinta jälleen kerran.

Lauantainen sprinttikilpailu oli odotetusti brittiläisranskalaisen Tim Reeves/Gregory Cluze kaksikon heiniä. Hallitseva mestaripari karkasi heti alussa tavoittamattomiin. Voitto molemmissa viikonlopun MM-starteissa on britin ainoa mahdollisuus mestaruuden uusintaan, mutta toiveet murenivat hieman kakkoseksi ajaneen hollantilaisparin toimesta. Bennie Streuer/Geert Koerts kaksikko johtaa sarjaa ennen viimeistä starttia kahdeksan pisteen erolla Päivärinnan pyöräkuntaan. Lauantain voittaja on kolmantena kahden pisteen päässä suomalaisparista.

Asetelmat sunnuntain kilpailua ajatellen ovat herkulliset. Streuer/Koerts on mestari sijoittuessaan kolmen sakkiin, mikäli Reeves voittaa. Jos taas Päivärinta voittaa ja Streuer on kolmas on suomalainen mestari. Päivärinnan voittaessa Streuerin on oltava kakkonen viedäkseen tittelin Hollantiin. Reevesin mahdollisuudet lepäävät siinä, että hän voittaa ja Streuer ajaa korkeintaan neljänneksi.

Ratamoottoripyöräily sivuvaunut 7/7 MM-osakilpailu Sprintin tulokset:

1. Tim Reeves/Gregory Cluze, Iso-Britannia/Ranska, LCR-Kawasaki 12 kierrosta, 18:30.018
2. Bennie Streuer/Geert Koerts, Hollanti, LCR-Suzuki +3.331
3. Pekka Päivärinta/Kirsi Kainulainen, Suomi, LCR-BMW +9.626
4. Uwe Gürck/Manfred Wchselsberger, Saksa, LCR-BMW +26.809
5. Andrew Peach/Keith Richardson, Iso-Britannia, LCR-Kawasaki +27.149.

Tilanne sarjassa ennen viimeistä starttia:

Streuer/Koerts 160, 2. Päivärinta Kainulainen 152, 3. Reeves/Cluze 150.

keskiviikko 19. elokuuta 2015

Suomen nuorten motocrossin MM-joukkueen yhteisikä on vain 50 vuotta

Suomen osalistuu ennätysnuorella edustusjoukkuella Ranskassa ajettavaan MM-motocrossiin. Nuoresta iästä huolimatta joukkueella on kokemusta kansainvälisistä kilpailuista.

MM-joukkuekilpailu ajetaan 26.-27. syyskuuta Ranskan Ernéessä. Suomen joukkueessa ajavat MX1-luokassa Valtteri Malin, MX2-luokassa Jere Haavisto ja MX open -luokassa Miro Sihvonen. Joukkueen yhteisikä on vaivaiset 50 vuotta. Edellisen kerran Suomea on edustanut yhtä nuori joukkue 20 vuotta sitten.

Suomen joukkue on kuitenkin ikäisekseen kokenut, sillä koko kolmikolla on vyöllään myös kansainvälisiä kilpailuita EM-sarjan myötä. 16-vuotias Sihvonen on tällä kaudella voittanut kaksi EM-erää 125-kuutioisissa ja on sarjan kokonaistilanteessa viidentenä. 

16-vuotias Haavisto ja 18-vuotias Malin ovat ajaneet tällä kaudella puolestaan 250-kuutioisten EM-sarjaa, hätyyttelemättä kuitenkaan kirkkaimpia kärkisijoituksia. SM-kilpailuissa kolmikko on ajanut tänä vuonna kärkivauhtia.

- Perinteisesti kyseisessä kisassa (MM-joukkuekilpailu) kokemuksesta on hyötyä ja suora vertailu Suomessa ajettavien kilpailujen vauhdista ei anna selvää kuvaa, miten suoriutuisi hyvin erilaisella radalla ja maailman kovimmassa kilpailussa, se on monta kertaa koettu. Tänä vuonna oli myös muita potentiaalisia ehdokkaita. Kuitenkin nyt valittujen kuskien tämän vuoden näytöt ja potentiaali kovilta radoilta ja hienoinen yllätysmahdollisuuskin käänsivät valinnat nyt valittuihin kuskeihin. Samalla uskon nyt valittujen kuskien olevan varmasti onnistuessaan nopeimmat, Suomen Moottoriliiton valmennuspäällikkö Tomi Kontinen perustelee valintoja.

Joukkueen vähimmäistavoitteena Ranskassa on päästä karsinnoista jatkoon eli 20 parhaan maan joukkoon. Suomi osallistuu samalla joukkueella viikkoa myöhemmin myös nuorten epäviralliseen MM-joukkuekilpailuun, missä tavoitteena on mitali, jopa kultainen.


Lisätietoja kilpailusta sen omilta sivuilta: http://www.mxon2015.fr/en

sunnuntai 16. elokuuta 2015

Soolopyöräluokkien Suomen mestaruudet ratkesivat Pärnussa

Vaikka Virtasalmen osakilpailu on RR:n SM-sarjasta ajamatta, Superbiken, Supersportin ja Moto3-luokkien mestaruudet ratkesivat viikonloppuna Pärnun viidennessä osakilpailussa.

Valter Patronen varmisti Superstock 600-luokan Suomen mestaruuden jo lauantain kilpailussa. Kuva: Tuomo Seppänen.


Tapio Pirilä varmisti Superbike-luokan ensimmäisen Suomen mestaruutensa Pärnun Auto24ring-radalla jo lauantaisen sprinttikilpailun jälkeen.Valter Patronen vei Superstock 600-luokan tittelin ja Peter Paloranta Moto kolmosten. Muut mitalit ratkeavat vasta päätöskilpailussa, syyskuun alussa Motoparkin radalla Virtasalmella.

Saksan IDM-sarjassa ajava Ville Valtonen tuli mukaan mitalikamppailuihin voittamalla Superbike-luokan molemmat kilpailut. Kotkalainen kaasutteli lauantain kahdeksan kierroksisessa kilpailussa kolmen kymmenyksen voittoon mestaruuden varmistaneeseen Tapio Pirilään.

Sama kaksikko miehitti kaksi ylintä palkintopallia myös sunnuntaina, joskin ero kasvo reiluun kolmeen sekuntiin. Sami Vieltojärvi oli lauantaina kolmonen ja Jani Kopponen sunnuntaina. Sarjassa Lasse Kärki kipusi toiseksi ja Vieltojärvi kolmoseksi. Viikonlopun kaksoisvoittaja on neljäntenä ja eroa hopeaan on enää 14 pistettä. Mahdollinen mitali siintää Valtosen mielessä.

- Tulen näillä näkymin mukaan päätöskilpailuun. Tämä viikonloppu meni niin kuin pitikin. Pyörä pelasi sunnuntaina hyvin ja ajelin varmistellen maaliin, kun tuota cäppiä kertyi kisan alussa”, summasi Valtonen viikonloppunsa.

Mestari Piriläkin oli tyytyväinen päiväänsä.
- Sain sunnuntain kisassa paremman startin kuin Ville, mutta kaveri kuittasi jo heti samalla kierroksella. Roikuin peesissä, mutta Ville karkasi pikkuhiljaa, kun tein muutamia virheitä. Ajo kuitenkin parani koko ajan ja tänään ajoin hyviä kierroksia”, Pirilä kertoi.

Suzukilla ajava Valter Patronen varmisti Superstock 600-luokan mestaruuden jo lauantaina ja jätti sunnuntain kilpailun ajamatta. Kakkostila lauantain kilpailussa riitti Patroselle. Virolaispilotti Hannes Soomer heilui kukkona tunkiolla kuussatasissa.

Kuusitoistakesäinen virolainen kukisti Patrosen lauantaina reippaalla kahdella sekunnilla ja sunnuntaina kakkoseksi ajaneen Aki Valkilan viidellätoista. Kakkostila sunnuntaina nosti Valkilan vahvimmaksi hopeamitaliehdokkaaksi. Sunnuntaina kolmanneksi kiilannut Ilari Nieminen ja seitsemänneksi sijoittunut Jesse Maikola tasaavat sarjassa kolmospaikan.

Sunnuntaina oli kymmenesosasekunnista kiinni, ettei palkintopallille saatu naiskauneutta. Kallio Racingin Jasmin Sarjos ajoi kauden parhaansa sijoittumalla neljänneksi. Sarjassa Jasmin kipusi viidenneksi.

- Lähellä oli, lähempänä kuin koskaan. Hyvä fiilis kuitenkin jäi tästä viikonlopusta. Nyt on löytynyt se vauhti, mitä keväällä oli. Kyllä tässä vielä sinne palkintopallillekin kerkeää, kuvaili Sarjos kilpailun jälkeen.

Moto 3-luokan tuore  mestarin on Peter Paloranta. Kaksi kakkostilaa viikonlopun kilpailuissa nosti varkautelaisen saavuttamattomaan pistejohtoon ja viimevuotinen hopea kirkastui. Peetu Paavilainen ajoi selkeään voittoon molempina päivinä. 13-vuotias karhulalainen kukisti tuoreen mestarin lauantaina kahdeksalla ja sunnuntaina yhdeksällä sekunnilla. Samalla nuorukainen tarttui lujalla otteella kiinni hopeisen mitalin syrjään. Viikonlopun kilpailuissa neloseksi ja viitoseksi ajanut Leevi Johansson on sarjassa kolmantena ennen viimeistä osakilpailuviikonloppua.
- Hyvät on fiilikset. Nyt voi viimevuotisen unohtaa, kertoi Paloranta sunnuntain kilpailun jälkeen.

Ratkaisun makua oli myös sivuvaunujen sunnuntaisessa kilpailussa, kun lauantain jälkeen yhden pisteen sarjajohdossa ollut Markku Artiola/Joonas Salu kaksikko joutui keskeyttämään sunnuntaisen kilpailun viimeisellä kierroksella. Sarjajohdon koppasi molempina päivinä ykköseksi ajanut Petri Makkula/Tomi Koskinen duo. Hämeenliannalaisten ero kakkosena majailevaan Jari Oinonen/Roope Pitkonen kaksikkoon venähti 12 pisteeseen. Artiolan pyöräkunta on kolmantena 24 pisteen päässä Makkulasta.

Ratamoottoripyöräily viides SM-kilpailu viikonloppu sunnuntain tulokset:

Luokka Moto3, 10 kierrosta:
1. Peetu Paavilainen, HelRC, Honda 13:49.842, 2. Peter Paloranta, VRT, Honda +9.194, 3. Mikko Jeminen, HelRC, Ioda +24.247, 4. Leevi Johansson, HelRC, Moriwaki +33.316, 5. Henna Ylijoki, HelRC, Honda +42.862.
Tilanne sarjassa:
1. Paloranta 216, 2. Paavilainen 150, 3. Johansson 140.

Luokka Superstock 600, 13 kierrosta:
1. Hannes Soomer, Eesti, Honda 16:34.375, 2. Aki Valkila, HelRC, Kawasaki +15.947, 3. Ilari Nieminen, TMK, Triumph +18.223, 4. Jasmin Sarjos, MP-Tuki, Yamaha +18.333, 5. Kristjan Beljajev, Eesti Yamaha +22.487.
Tilanne sarjassa:
1. Valter Patronen, HelRC, Suzuki 190, 2. Valkila 135, 3. Nieminen 118.

Luokka Superbike, 9 kierrosta:
1. Ville Valtonen, KarMK Kawasaki 11:19.315, 2. Tapio Pirilä, MC-Muoviluoti, BMW +3.523, 3. Jani Kopponen, HelRC, BMW +20.161, 4. Joni Leino, HelRC, BMW +21.756, 5. Mika Hautala, HelRC, Suzuki +25.968.
Tilanne sarjassa:
1. Pirilä 230, 2. Lasse Kärki, HelRC, BMW 114, 3. Sami Vieltojärvi, WCRC, BMW 105.

Luokka Sivuvaunut 10 kierrosta:
1. Petri Makkula/Tomi Koskinen, RiMPKK, LCR-BMW 13:35.650, 2. Tomas Axelsson/Artis Neilandis, Ruotsi/Latvia, LCR-Suzuki +21.671, 3. Jari Oinonen/Roope Pirkonen, IMK, LCR-Kawasaki +35.167.
Tilanne sarjassa:
1. Makkula/Koskinen 181, 2. Oinonen/Pitkonen 169, 3. Markku Artiola/Joonas Salu, IMK, ART-Yamaha 157.

tiistai 11. elokuuta 2015

MP-Racing aloitti SWM-moottoripyörien maahantuonnin

Uudelleen henkiin herätetyn SWM-moottoripyörämerkin malliston ensimmäinen pyörä on saapunut Suomeen. Maahantuoja MP-Racingin ensimmäinen RS 650 R koeajopyörä on valmiina ajoon jo ensi viikolla.
Toimitusjohtaja Sauli Penttilä ja juuri maahan tullut SWM RS 650 R.

Italialainen SWM valmistaa moottoripyöriä moottoripyöriä pääosin komponenteista, mitkä on suunniteltu Italian Husqvarnan aikaan, ennen KTM-Prier -kauppoja. Merkin historia ulottuu 1970-luvun alkuun, jolloin Speedy Working Motors -niminen tehdas aloitti offroad-kilpamoottoripyörien valmistuksen.

SWM aloitti enduropyörien valmistuksen kaksitahtisilla Sachs-moottoreilla. Trialpyöriin valjastettiin Rotax-moottorit. Myöhemmin Rotaxit tulivat myös enduropyöriin. Pyörien valmistus loppui vuonna 1984.

Vuonna 2014 yhtiö on käynnistetty uudelleen pääasiassa kiinalaisella rahoituksella. Moottoripyörät valmistetaan edelleen Italiassa.

Suomalaisia motoristeja kenties kiinnostavin malli on SWM:n mallistosta on RS 650 R, joka tuo täydennyksen allroad-tyyppisten moottoripyörien tuoteryhmään. Alle 9 000 euron hintainen pyörä on edullinen, mutta hyvillä maasto-ominaisuuksilla ja laadukkailla osilla varustettu. 

650-kuutioinen moottori perustuu Italian Husqvarnan paljon kehuja saaneeseen tekniikkaan. Katuenduromalleissa on Marzocchin upsidedown keula paluuvaimenuksen säädöllä, takana Sachs vaimennin paluuvaimennuksen  sekä hitaan ja nopean puristusvaimennuksen säädöillä. Jarrut ovat Brembon valmistamat ja polttoaineen syötöstä huolehtii Mikunin polttoaineruisku.

Malliston kilpapyörät haastavat kilpailevat merkit harrastajan kukkaroa miellyttävällä hinnalla, sillä RS 300 R:n autoverollinen hinta jää alle 8 000 euron. 

Enduropyörissä on vakiona Kayaban iskunvaimentimet, Mikunin polttoaineenruisku, Excel-vanteet sekä Michelinin Competition renkaat. 

Supermoto-pyörien hinnatkaan eivät taivaisiin kipua, joten SM 500 R:n saa omakseen rekisteröitynä noin 8 400 eurolla. Malliston molemmissa pyörissä on sama varustelutaso kuin enduropyörissä, mikä tekee SWM-supermotoista houkuttelevan vaihtoehdon.

Katumallisto

Retroteema on vahvasti läsnä SWM:n katumallistossa. Silver Vase 440- ja Gran Milano 440 -mallit vastaavat kuluttajien vaatimuksiin moderneista retropyöristä. 

Molempia malleja kyyditsee 445-kuutioinen yksisylinterinen moottori, joka tarjoaa miellyttävää tehoa kruisailuun joko kaupunkiin tai mutkaisille maanteille. Malliston halvempi pyörä Silver Vase, kustantaa verollisena alle 7 000 euroa.

SWM 2016 -hinnasto
OSH Alv
 Autovero
 Yhteensä

RS 300 R
      6 790,00 €
  1 165,74 €
    7 955,74 €
RS 500 R
      6 990,00 €
  1 539,40 €
    8 529,40 €
SM 500 R
      6 876,51 €
  1 513,49 €
    8 390,00 €
SM 650 R
      7 311,83 €
  1 878,17 €
    9 190,00 €
RS 650 R
      7 153,85 €
  1 836,15 €
    8 990,00 €
Silver Vase 440
      5 737,40 €
  1 252,60 €
    6 990,00 €
Gran Milano
      6 144,14 €
  1 345,86 €
    7 490,00 €