tiistai 26. helmikuuta 2002

Vaijerikaiteiden tulo Suomeen estettävä

Go to the top of this pageTiehallinto suunnittelee Ruotsin mallin kaltaista vaijerikaidekokeilua myös Suomeen. Tarkoituksena on asentaa satoja kilometrejä, jopa yli tuhat kilometriä vaijerikaidetta Suomen pääteille.

Maallikkokin ymmärtää minkälaista jälkeä tulee kun motoristi törmää paljaaseen vaijeriin. Tieltäsuistumisonnettomuudet edustavat noin 50% kuolemaan johtaneista moottoripyöräonnettomuuksista - uhka on siis todellinen.

SMOTO pyytää kaikkia motoristeja tarkkailemaan uusia tietyömaita ja jos ne osoittautuvat vaijerikaidetyömaiksi ilmoittamaan asiasta SMOTO:lle.

Lisätietoa: http://www.smoto.fi/uutiset-2002.html#vaijkaidegiljotiini ja Vaijerikaiteet hengenvaarallisia motoristeille (12.10.2001).

SMOTOn tiedote 21.2.2002 

maanantai 11. helmikuuta 2002

Uutuuksia esillä, Harrikan V-Rod, Buell katuhirviö ja Trumpan rähinärolle



Helsingin moottoripyöränäyttely 1.-3.2.2002 - Kuva: (c) Timo Muilu Helsingin moottoripyöränäyttely 1.-3.2.2002 - Kuva: (c) Juha Kinnunen Helsingin moottoripyöränäyttely 1.-3.2.2002 - Kuva: (c) Juha Kinnunen
Messujen kuvatuimpia moottoripyöriä oli Harley-Davidsonin uusi vesikone V-Rod. Pyörä edustaa Harleylle kokonaan uutta sukupolvea vesijäähdytteisellä koneellaan. Myös muotoilupuolella on päästetty suunnittelijat irti ja lopputuloksena on Harley-Davidsonin konsevartiivisen mittapuun mukaan todella suuri harppaus.
Pyörän muotoilu on sulavaa, miljoonalaatikkofiilistä ei katsojalle synny. Se, miten malli tavoittaa perinteiset HD:n ostajat, näemme tulevalla kaudella. BajaHillin saamien tietojen mukaan kaikki Suomeen tuotavat V-Rodit on myyty jo ennakkoon. 

Helsingin moottoripyöränäyttely 1.-3.2.2002 - Kuva: (c) Matti Sulanto Uusi moottori on huiman tehokas custom-pyörään, se tuottaa 113 hevosvoimaa 9000 kierroksella minuutissa. Tehdas käyttääkin uudesta tuote linjasta nimitystä "Performance custom". Moottorin muutokset eivät jää vesijäähdytykseen, sen konsepti on kokonaan uusi. Neliventiilikansiin on nostettu nokka-akselit, ja sylinterikulmakin on muuttunut 60 asteeseen. Soppaa 1130-kuutioiselle koneelle tarjoilee nykytyyliin polttoaineen suihkutus. 

Tekniset tiedot: http://www.harley-davidson-finland.com/vrod/vrod.html

Tunkua pommittajamarkkinoille

Harrikan ja Buellin maahantuoja Sumeko oli raahannut paikalle myös toisen uutuuden, Buell XBR:n jossa on alunperin HD Sportster -lohkoon perustuva 984 kuutioinen moottori. Buell on merkki jonka HD:n tehtaan työntekijä Erik Buell perusti. Konseptiksi otettiin Harrikan kone joka pultattiin kyykkärunkoon. Aikojen saatossa Buellista on kasvanut maailmalla tunnettu ja arvostettu pyörä ja nykyään Buell on HD:n tytäryhtiö. Buell on Suomen markkinoilla melko uusi tuttavuus, Harleyn maahantuoja Sumeko otti Buellin valikoimiinsa vasta viime vuonna.

Helsingin moottoripyöränäyttely 1.-3.2.2002 - Kuva: (c) Matti Sulanto Helsingin moottoripyöränäyttely 1.-3.2.2002 - Kuva: (c) Matti Sulanto Helsingin moottoripyöränäyttely 1.-3.2.2002 - Kuva: (c) Matti Sulanto
Uusi Buell XBR oli myös esillä. Pyörän takahaarukka toimii öljysäiliönä.

Uuden Buellin ulkonäköä hallitsee alumiinivalusta valmistettu runko. Sen sisälle on yhdistetty 14 litran polttoainesäíliö. Takahaarukka taas toimii öljysäiliönä. Rungon mitat ovat tiukat. Akseliväli on sporttipyörällekin lyhyt 1320 millimetriä ja 21 asteen keulakulma on yksi jyrkimmistä, mitä katukäyttöön myytävistä pyöristä löytyy. Paino ajovalmiina tulee olemaan noin 190 kiloa.

Moottorissa ei vanhoihin Buelleihin ole muuta samaa kuin sylinteriluku, sylintereiden asettelu ja venttiilikoneisto. Venttiilikoneisto on edelleen työntötankokäyttöinen, ventiilinnostimet ovat hydrauliset. Viime vuosina lähes kaikkia pyöränvalmistajia on vaivannut kuutiotuumien kasvatuskierre. Buell tekee poikkeuksen. Uusi malli on iskutilavuudeltaan edeltäjäänsä pienempi. Poraus on sama kuin edeltäjissä, pienennys on tehty lyhentämällä iskun pituutta. Tällä saadaan hillittyä männän nopeutta.

Tehoa tästä polttoaineen suihkutuksella varustetusta moottorista saadaan 92 hevosvoimaa, vääntöä newtonmetrissä saman verran 5500 kierroksella.

Helsingin moottoripyöränäyttely 1.-3.2.2002 - Kuva: (c) Christina Palmu Helsingin moottoripyöränäyttely 1.-3.2.2002 - Kuva: (c) Christina Palmu
 
Nopeusnelonen

Triumphin uusin pyörä, Speed Four, oli esillä Helsingin mp-messuilla. Pyörä on riisuttu 600-kuutioinen ja se ensiesiteltiin vain viikkoa ennen Helsingin messuja Tukholman mp-messuilla. 

Streetfighter Speed Four on Triumphin 955-kuutioisen Speed Triplen pikkuveli. Speed Triple tunnetaan pyöränä, jolla Tom Cruise taiteili filmissä Mission Impossible. Samoin kuin Speed Triple polveutui Triumph Daytonasta, polveutuu Speed Four TT600:sta. 

Katso koko juttu Triumphilta kuusisatanen rähinäpyörä (28.1.2002)

Helsingin moottoripyöränäyttely 1.-3.2.2002 - Kuva: (c) Matti Sulanto Helsingin moottoripyöränäyttely 1.-3.2.2002 - Kuva: (c) Christina Palmu

Helsingin moottoripyöränäyttely 1.-3.2.2002 - Kuva: (c) Christina Palmu

Teksti: Santtu Ahonen ja Janne Tervola

perjantai 8. helmikuuta 2002

Ei merkki- tai liivihässäkkää


Helsingin moottoripyöränäyttely 1.-3.2.2002 - Kuva: (c) Matti Sulanto
Suomen Motoristit ry:n puheenjohtaja Matti Tahlo on tyytyväinen, että tänä vuonna selvittiin ilman mitään hässäköitä pukeutumisen tiimoilta.
Ennen messuja keskusteltiin kovasti, toistuuko viime vuoden messujen asupakko ja pukeutumisfiasko tänä vuonna. Oikean tiedon jakaminen näkyi kuitenkin positiivisena muutoksena ja tänä vuonna sai messuilla kulkea rauhassa missä asusteessa halusi, vaikka Suzuki-paidassa tai kerhon takki päällä. Messuilla näkyi myös kerholiivejä ja muita motoristien käyttämiä merkkejä aivan normaalisti, kuten mp-tapahtumassa voisi olettaa. 

Suomen Motoristit ry:n puheenjohtaja Matti Tahlo on tyytyväinen, että tänä vuonna selvittiin ilman mitään hässäköitä pukeutumisen tiimoilta. - Tämähän on harrastajien suurin vuosittainen tapahtuma ja on tärkeää, että motoristit voivat osallistua tilaisuuteen haluamissaan asusteissa ilman mitään iltapäivälehtien lööppien värityksiä, kertoo Matti. Motoristitapahtumiin motoristit tulevat mielellään pukeutuneina kerhojensa merkkeihin ja takkeihin. 

Viimevuotisesta hässäkästä voi lukea lisätietoa: Kerhotunnusten käyttäminen mp-messuilla (17.11.2001).

keskiviikko 6. helmikuuta 2002

Nimien keräys pysäköinnin hankaloittamisen vastustamiseksi



 
   Pysäköintipalvelukeskusten käyntiosoitteet:  
URL: http://www.hkr.hel.fi/pysakointi/
Palaute: pys.palvelu@hel.fi

Toimipisteet ja palvelunumerot:
Keskustoimisto
PL 2210, 00099 Helsingin kaupunki
Yrjönkatu 21 B, 4. kerros, Helsinki 10
Vaihde (09) 310 4011
Neuvonta (09) 310 45855 (virka-aikana)
Päivystys (09) 310 45865 (virka-aikana)
Telefax (09) 310 45867
Aukioloaika: ma klo 8:30-16:30, ti-pe klo 8:30-16:00

Aluetoimisto
PL 2211, 00099 Helsingin kaupunki
Sturenkatu 11, Helsinki 51
Neuvonta ja päivystys (09) 310 45881 (virka-aikana)
Vikailmoitukset (09) 310 43380 (virka-aikana)
Asukas- ja yrityspysäköintitunnukset (09) 310 45878
Telefax (09) 310 45886
Aukioloaika: ma klo 8:30-16:30, ti-pe klo 8:30-16:00
Messuilla kerättiin nimiä Helsingin asukaspysäköinnin muututtua maksulliseksi myös moottoripyörille. Nimiä kertyi yhteensä 1658 kappaletta. Ennen sääntömuutosta pysäköintilipuketta tai asukaspysäköintitunnusta vaativien paikkojen maksut eivät koskeneet moottoripyöriä. Maksujen ulottaminen myös moottoripyöriin saattaa äkkiseltään vaikuttaa oikeudenmukaiselta. Asia mutkistuu käytännössä, kun pitää miettiä, miten asukaspysäköintitunnuksen voi luotettavasti sijoittaa moottoripyörään.

Kun lippua ei voi sijoittaa pyörässä mihinkään, on se kuljetettava mukana. Pysäköintiaikana on tietenkin mahdollista saada sakot, ja ne voidaan käydä perumassa virka-aikana lipuketta vastaan pysäköintipalvelukeskuksessa. Toivoa sopii, ettei pyörää sakoteta uudelleen sakon perumisreissulla.

Moottoripyörien asukaspysäköinnistä saatavilla tuloilla ei kateta kaupungin suoria ja välillisiä kuluja, joita syntyy paitsi liikennemerkkien vaihdosta, moottoripyörään soveltuvien merkintöjen suunnittelusta ja käytännön valvonnasta niin erityisesti myös sakkojen kirjoittamis- ja perumisrumbasta. Tämän lisäksi kantakaupungissa ei uudistuksen jälkeen ole moottoripyörille mielekkäitä tai laillisia pysäköintivaihtoehtoja.

SMOTO kiittää kaikkia keräykseen osallistuneita. Adressi oli mp-messuilla allekirjoitettavissa SMOTO:n, Touring Finlandia MK:n, MMAF:n, Ducati Club Finlandin, Helsinki Racing Clubin sekä Zoo MC:n messuosastoilla. Adressi luovutetaan Helsingin kaupunginhallitukselle lähiaikoina.

Lisätietoa pysäköinnin ongelmista ja nimienkeruukampanjasta: Nimienkeruu Helsingin mp-pysäköinnin puolesta (28.1.2002).

perjantai 1. helmikuuta 2002

Helsingin mp-messut avattu

Liikenne- ja viestintäministeri Kimmo Sasi avaa messut kello 13:00. Motoristit vievät ministerille terveisiä ja muunmuassa vaijerikaiteet (Vaijerikaiteet hengenvaarallisia motoristeille 12.10.2001) tuomitaan perusteellisesti.

Moottoripyörämessut avataan tänään Helsingissä. Tilaisuus on paisunut entisestään ja nyt tilaa käytössä on peräti kahden hallin verran. Vierailijoita on odotettavissa viimevuotistakin (yli 50000 kävijää!) enemmän, pahimmat ruuhkat ajoittuvat lauantain iltapäivälle. Kyse on koko pohjoisen Euroopan suurimmista moottoripyörätapahtumasta!

Myös BajaHill:n toimittajia pyörii messuilla ja tarkoitus on viimevuotiseen tapaan viipaloida messuantia paitsi sanan säilällä niin myös terävillä kuvatuksilla. Toimittajille ei kannata tarjota ainakaan sitä kolmatta olutta tai jutut jäävät (taas) tekemättä.

Vastusta moottoripyörien pysäköinnin hankaloittamista kaupunkialueilla

Ilmaise mielipiteesi adressilla Helsingin kaupunginhallituksen päätöksestä säätää pysäköintimaksu koskemaan myös moottoripyöriä. Adressi toimitetaan kaupunkisuunnitteluvirastolle. Älä tyydy valmiiseen vaan vaikuta! Adressin voi allekirjoittaa Helsingin MP-2002 näyttelyssä seuraavilla osastoilla (osaston numero suluissa):

SMOTO (1a8)
Touring Finlandia MK (1a12)
Ducati Club Finland
Helsinki Racing Club (1a11)
Zoo MC (1a11)

BajaHill uutisoi aiheesta Nimienkeruu Helsingin mp-pysäköinnin puolesta 28.1.2002 ja Helsingin asukaspysäköintipaikat maksullisiksi myös mp:lle 20.11.2001.