lauantai 31. elokuuta 2013

Nikander ykkönen Tohmajärvellä

Tohmajärvi Enduron voittoon ajoi Roni Nikander puolentoista minuutin erolla toiseksi tulleeseen Mikko Tonttiin. Kolmanneksi ajoi viime vuoden tapaan Henri Himmanen.

Yleiskilpailun voittaja Roni Nikander viihdytti yleisöä varmalla ja rennolla ajolla.

Kilpaluokat ajoivat päivän aikana noin 230 kilometriä. Kilpailun pitkät maastosiirtymät ja vauhdikkaat maastokokeet saivat kiitosta kilpakuljettajilta.

Tohmajärven kilpailuun ensi kertaa osallistunut Roni Nikander ajoi pätkillä rennosti ja hänellä jopa aikaa viidyttää kuvaajia. Hän johtaa kotimaassa SM2-luokkaa ja kamppailee Saksan Cross Country -sarjan mestaruudesta. Kansallinen kilpailu oli hänelle hyvää treeniä.

- Hyvät tunnelmat, ajo oli varmaa. En käynyt kävelemässä kaikkia maastokokeita etukäteen, joten toinen ja kolmas kierros olivat jo helpompia, Nummelan Moottorikerhoa edustava Nikander kertoo.

Nikander pokkasi kilpailusta hitsauskoneen lisäksi myös epävirallisen kilpailun pisimmän hypyn palkinnon uudelta maastokoe ykköseltä. Nikanderin kisaohjelmassa on seuraavaksi Nurmijärven SM-osakilpailu, josta hän lentää suoraan Saksaan CC-osakilpailuun.

- CC-kisoissa on kova rytmi, joten omaan ja pyörän kuntoon pitää kiinnittää entistä enemmän huomiota.

Salpausselän Moottorikerhoa edustava Tontti ei vielä maalissa tiennyt sijoitustaan, mutta se ei hyväntuulista kuljettajaa tuntunut haittaavan.

- Ihan yhtä loistava kisa kuin viime vuonna, jopa hienompi. Uusi maastokoe oli erittäin hyvä. Siirtymät olivat mukavia, kun ei tarvinnut ajaa täysillä, Tontti kertoi.

Kilpailu oli kuntoluokan kuljettajalle vaativa, maaliin pääsi vähän yli puolet startanneista. Suurin osa keskeytyksistä tuli tunnin myöhästymisrajan täyttymisestä. Kilpailuun starttasi 190 kuljettajaa.


Kilpailun täydelliset tulokset http://www.fin-enduro.com/tulokset/tens13/

keskiviikko 28. elokuuta 2013

Salminen lopetttaa MM-uransa

Maailman menestynein enduromoottoripyöräilijä Juha Salminen, 36, lopettaa kilpailu-uransa MM-tasolla. Salminen kaipaa ympäristön vaihdosta. Kuluvan kauden tavoitteena on kuitenkin MM-hopea.



- Enduro lajina on antanut paljon, mutta nyt on aika siirtyä uusiin haasteisiin. Olen mennyt niin pitkään enduron ehdoilla, että katsoin ajan olevan kypsä tehdä jotain muuta.

Ensimmäisen maailmanmestaruutensa jo vuonna 1999 saavuttanut Salminen myöntää tietynlaisen leipääntymisen ammattimaiseen kilvanajoon, jonka hän on tehnyt tinkimättömällä asenteella.

- Kysyntää on toki ollut, tarjouksia tullut ja vauhdillisesti olisin kyllä voinut jatkaa ammattilaisuraani. Olen tehnyt työni aina niin hyvin kuin olen pystynyt ja työ on motivoinut minua eteenpäin. Juuri sen vuoksi olen pystynyt ajamaan ammattilaisena näinkin pitkään.

- En halua kuitenkaan enää sitoutua täysillä kilpailemiseen ja olla sen osalta paljon vartijana. Haluan suunnata tuon 100-prosenttisen sitoutumisen johonkin muun. Olen luonteeltani sellainen, että en pysty jäämään laakereille lepäämään, sanoo Salminen.

20 maailmanmestaruutta
Salminen saavutti kolmella vuosikymmenellä 13 henkilökohtaista ja seitsemän joukkuemaailmanmestaruutta. Lukuisten muiden mitalien lisäksi hän ajoi upealla urallaan kaksi kertaa USA:n GNCC-sarjan mestariksi. Salminen valittiin tällöin historiallisesti ensimmäisenä ei-amerikkalaisena USA:n parhaaksi offroad-moottoripyöräilijäksi.

- Onhan tuo tietty iso mestaruuksien määrä varsinkin kun sen suhteuttaa 15 ammattilaisvuoteeni. Olen ollut käytännössä koko ikäni jollain tyylillä tekemisissä moottoripyörien kanssa, mutta ammatikseni aloin ajaa enduroa vuodesta 1998 lähtien.

Urallaan myös ennätysmäiset 96 MM-osakilpailuvoittoa viimeistellyt Salminen näkee olleensa kymmenen vuotta sitten vastaavassa tilanteessa kuin nyt.

- Se oli motivaation kannalta kuin lottovoitto siirtyessäni kilpailemaan vuonna 2004 Yhdysvaltoihin. Tarvitsen aina ajoittain ympäristönvaihdosta ja tuo tunne näyttää tulevan minulle 4-5 vuoden sykleissä. Kyllä tätä päätöstäni pohjusti jo viime vuoden loppu ja tämän vuoden ensimmäinen puolisko, jotka koin varsin rankkoina.

Kaikki mestaruudet ovat upeita 
Yhteensä 20 maailmanmestaruutta kertoo kaiken siitä, kuinka kovasta ja menestyneestä urheilijasta on kyse. Salmisesta voidaan puhua perustellusti suomalaisen urheilun yhtenä kaikkien aikojen parhaasta.

Moottoripyöräurheilussa vain italialaiselta rr-legenda Giacomo Agostinilta löytyy henkilökohtaisia mestaruuksia Salmista enemmän, eli 15 kappaletta.

- Ainahan sitä sanotaan, että ensimmäinen mestaruus on se paras. Itse en tosin muista sitä enää kuin kuvien kautta. Uralleni on mahtunut niin paljon hyviä hetkiä, että yhtä yksittäistä on vaikeaa nostaa ylitse muiden. Kaikki ovat olleet hienoja hetkiä, summaa Salminen.

Tämä kuvaa myös osuvasti Salmisen suhtautumista työhönsä. Taakse ei ole jääty vilkuilemaan, vaan katse on suunnattu aina tulevaan ja nimenomaan kisa sekä kausi kerrallaan.

- Ei minulla ole oikeastaan koskaan ollut mitään pitemmälle ulottuvia suunnitelmia. Olen suunnannut aina kaiken energian kulloiseenkin hetkeen ja mahdollisimman hyvään ajamiseen. 

Koko ajan on myös menty kehityksessä eteenpäin, eikä minulla ole tullut urallani koskaan sen osalta takapakkia eikä pahempia loukkaantumisiakaan.
Salminen tähdentää, että menestys tulee vain ja ainoastaan kovan työn tuloksena lahjakkuutta tietenkään unohtamatta.

- Samalla, aikoinaan Tiaisen Karin viitoittamalla kaavalla tässä on harjoiteltu vuosi toisensa jälkeen. Talvet on treenattu Espanjassa, joskin paikkoja vaihdellen ja harjoitusmatkojen pituutta muunnellen. Tietenkin vuosien saatossa on myös lisätty koko ajan harjoitusten laatua, mutta ei tässä lajissa mitään poppakonsteja ole olemassa. Vauhtini on ollut aikalailla samalla tasolla viimeiset viisi vuotta. Kilpailu on kuitenkin koko ajan koventunut ja kansainvälinen kärki tasoittunut, viimeisen mestaruutensa vuonna 2011 voittanut Salminen viittaa ensisijaisesti ranskalaisten suuntaan.

Isä on numero 1 kaiken takana
 Salminen on voittanut myös Espanjan ja Saksan mestaruudet, sekä lukuisia moottoripyöräilyn suurtapahtumia, kuten muun muassa Erzberg rodeon ja Barcelonan hallienduron.

Salmisen monipuolisuudesta kertoo edelleen se, että hän on voittanut useita kansainvälisiä kisoja enduron lisäksi myös trialissa ja motocrossissa.

- Minulla on ollut aina taustat viimeisen päälle kunnossa ja osaavia tekijöitä suurena tukenani. Isäni Jouko on tietysti tässä numero 1. Olemme muodostaneet hänen kanssaan aina hyvän tiimin. Harrastuksesta myös enduron osalta kaikki alkoi ja tähän on nyt tultu.

Salmisen nykyinen mieliharrastus on ralliautoilu. Hän voitti suvereenisesti oman luokkansa heinäkuussa ajetussa Kouvolan SM-rallissa.

- Olisin valmis ajamaan kyllä ralliakin niin sanotusti sata lasissa, sillä tiedän ja tulokset ovat osoittaneet sen, että pärjään siinä. Ralli on kuitenkin armottoman kallis laji.

MM-hopea haussa uran päätteeksi
Salminen taistelee päätöskaudellaan vielä MM-hopeasta. Viime kausi päättyi pronssiin, joka merkitsi suomalaiskuljettajille ainoaa MM-mitalia.

Salminen on E1-luokassa toisena ja kaksi pistettä Husqvarna-tiimikaveriaan Matti Seistolaa edellä ennen 7.-8. syyskuuta Ranskan St. Flourissa ajettavaa viimeistä osakilpailuviikonvaihdetta.
Tulevana sunnuntaina Salminen kamppailee puolestaan Cassano Magnagossa Italian sarjan mitalista.

- Kaksi mitalia on yhä saavutettavissa ja niistä kyllä taistellaan tiukasti loppuun asti, linjaa Salminen.
Salminen on vakuuttunut siitä, että moottoripyörät eivät tule suinkaan unohtumaan ison päätöksenkään jälkeen.

- Tulen varmasti ajamaan jatkossakin moottoripyörillä. Vaikea siihen on noin vain pistettä laittaa. Ja miksei kilpailumielessäkin, jos se tuntuu hauskalta. Eihän sitä koskaan tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Ammattimainen urani MM-tasolla on kuitenkin nyt loppu, Salminen kertoo.

Juha Salminen
- 13 henkilökohtaista maailmanmestaruutta, joista viisi yleismestaruutta kausilla 2000-2004.
- 96 MM-osakilpailuvoittoa.
- 7 ISDE-mestaruutta (MM-joukkuekilpailu).
- 2 USA:n GNCC-sarjan mestaruutta 2005-2006.
1999: Maailmanmestari 125cc
2000: Maailmanmestari 125cc
2001: Maailmanmestari 250cc
2002: Maailmanmestari 400cc
2003: Maailmanmestari 500cc
2004: Maailmanmestari E2-luokka
2007: Maailmanmestari E1-luokka
2011: Maailmanmestari E1-luokka

Lisätietoja:

tiistai 27. elokuuta 2013

Tohmajärvellä ajetaan Suomen pisin päivän endurokisa

Kansallinen endurokilpailu Tohmajärvi Enduro ajetaan tulevana lauantaina 31.8. Kilpaluokat ajavat päivän aikana 228 kilometriä, mikä tekee kilpailusta pisimmän yksipäiväisen endurokilpailun Suomessa. Kilpailun ilmoittautumislista täyttyi jo viikkoa ennen ilmoittautumisajan päättymistä, viivalla on 201 kuljettajaa.

Tämän vuoden kilpailussa uutta on yksi maastokoe viime vuotista enemmän. Uudella MK1:lla pääsee lennättämään pyörää luonnon muovaamien hyppyreiden avulla.

Tämän vuoden kipailussa ovat mukana edellisvuoden yleiskilpailun voittaja Mikko Tontti ja kolmanneksi tullut Henri Himmanen. Heitä ovat haastamassa muun muassa Roni Nikander ja Markus Michelsson. Nikander johtaa SM2-luokkaa johtava ja kamppailee Saksan Cross Country -sarjan mestaruudesta. Michelsson voitti viime vuonna Tohmajärvienduron pikkuluokan, eikä taatusti päästä kilpakumppaneitaan helpolla.

Naiskuljettajia on mukana neljä, yksi heistä on Espoon Moottorikerhon Taru Koskinen. Hän ajaa naisten maajoukkueessa International Six Days Enduro -kilpailun Italiassa lokakuun alussa.

- Minut toi Tohmajärven kilpailuun sen maine. Pitkät ja haastavat maastosiirtymät houkuttivat. Tulossa on vaativa kisa, jossa on hyvä testata omaa kuntoa tulevaa kuuden päivän kilpailua varten, Koskinen kertoo.

Ensimmäiset kilpailijat lähtevät reitille kilpailukeskuksesta kello 8.01. Kolme kilpailijaa lähtee samalla minuutilla, joten viimeinenkin kilpailija on reitillä kello 9.13.

Kilpaluokat ajavat neljä maastokoetta kolmeen kertaan, kierroksella on välissä maastossa ajettavat siirtymät. Yhden kierroksen pituus on 76 kilometriä. Kuntoluokka ajaa kaksi kierrosta. Kilpailun kärkeä odotellaan maaliin noin kello 15.

Maastokokeiden osoitteet ja aikataulut löytyvät osoitteesta www.tohmajarvienduro.fi

Maastokokeiden osoitteet ja alustava aikataulu
MK1, MK5 ja MK9: Luosojoentie 278. Ensimmäinen kilpailija noin kello 8:20/10:45/13:20
MK2, MK6 ja MK10: Luosojoentie 156. Ensimmäinen kilpailija noin kello 8:30/11:05/13:40
MK3, MK7 ja MK11: Sininentie 492. Ensimmäinen kilpailija noin kello 8:50/11:25/14:00
MK4, MK8 ja MK12: Murtointie 18. Ensimmäinen kilpailija noin kello 9:30/12:05/14:40

Maastokokeille on opastus 9-tieltä ja Kiteentieltä. Maastokokeilla on yleisöparkkipaikat autoille. Moottoripyörällä pääsee lähemmäs maastokokeita.

Kilpailukeskus: Kemien koulu, Kirkkotie 10, 82600 Tohmajärvi.

Maastokokeiden ja kilpailun valmistelun tunnelmaan pääsee kilpailun kotisivujen videoiden avulla http://tohmajarvienduro.fi/?page_id=17
Lisää videoita kilpailun Facebook-sivuilla https://www.facebook.com/TohmajarvenPitajanmestaruusajot

Kilpailun lähtöluettelo

Enduroon tutustumispäivä naisille Tohmajärvellä

Tohmajärven enduroseura järjestää enduroon tutustumispäivän naisille 7.9. Tapahtumassa esitellään lajia, käydään ajamisen perustekniikoita läpi ja ajetaan pyörillä helpossa maastossa. Samalla pääset tutustumaan seuran naisjäseniin.

Aikaisempaa kokemusta moottoripyöristä ei tarvita. Oma moottoripyörä ei ole välttämätön. Paikalla on pienikokoinen nelitahtipyörä ja helposti hallittavia täysikokoisia pyöriä sekä ajovarusteita.

Tapahtuma järjestetään Tohmajärvellä osoitteessa Murtointie 18 alkaen kello 11. Tapahtuma kestää noin kolme tuntia.


Kouluttajana on TENSin koulutusvastaava Janne Tervola. Ilmoittaudu suoraan sähköpostilla osoitteeseen janne.tervola (ät) gmail.com. Tapahtumaan voidaan ottaa osallistujia vain rajattu määrä.  

maanantai 26. elokuuta 2013

Kovalainen MM-pisteille Englannin osakilpailussa

Motocrossin MX3-luokan Englannin MM-osakilpailussa Marko Kovalainen oli varsin hyvässä vauhdissa ja ajoi jälleen pistesijoille molemmissa kisalähdöissä. Hyvinkääläinen saavutti 15. ja 20. sijat, mutta järjestäjien sähläys sääntöjen kanssa heikensi hänen lopputulostaan.



Yamaha-kuljettaja ylsi aika-ajossa sijalle 12 ja oli silloin ajallisesti lähempänä kärkeä kuin kertaakaan tämän kauden aikana.

- Aika-ajon hyvää vauhtia en saanut taaskaan siirrettyä kisaan. Yhdellä nopealla kierroksella vauhti on tosi hyvällä tasolla, mutta täytyy miettiä myös treenatessa, että kuinka sen vauhdin pystyy säilytettyä pidemmissä vedoissa, Kovalainen selvitti.

- Molemmissa starteissa olisi sijoitukseni ollut 15 nipussa, mutta järjestäjien sekaannus keltaisten lippujen kanssa muutti toisen lähdön tulokset aivan päälaelleen.

- Ennen hyppyriä heiluivat keltaiset liput. Ajoin kisassa sijalla 14. Himmasin reilusti ja ajoin hyppyrin maata pitkin. Kisan jälkeen sain aikasakon, kun minäkään en kuulemma hiljentänyt hyppyriin.


- Siinä järjestäjä teki virheen, mutta en halunnut alkaa protestoimaan asiasta. Vastaavia virheitä kun oli toisessa lähdössä useampia. Tilanteen teki epäreiluksi se, että muutamat hyppyristä kunnolla hypänneet eivät saaneet aikasakkoa, Kovalainen vertaili.

Vesa Kallio RR:n tuplamestariksi

Vesa Kallio kruunattiin toistamiseen ratamoottoripyöräilyn Suomen mestariksi. Valkeakoskelainen otti Nordic Superbike-luokan tittelin kaveriksi myös Superstock 600-luokan mestaruuden. Kallio niittasi tavoitteen umpeen komeasti voittamalla suvereeniin tapaan sunnuntaisen Superstock kilpailun Virtasalmen Motoparkin radalla ajetussa kauden toiseksi viimeisessä SM-startissa.

- Rauhassa sain ajella. Kun verrataan eiliseen tiukkaan kisaan Nikin kanssa. Nyt taisi Valtterille tapahtua jotain startissa, kun ei sitä perässä näkynyt, kertoi Kallio.

Superstock 600-luokan kilpailu ratkesi jo starttiviivalla, kun Valter Patronen missasi starttinsa ja Vesa Kallio karkasi keulille. Kallio sooloili 12 kierroksisen kilpailun voittoon ylhäisessä yksinäisyydessään. Patronen kipusi kakkoseksi puolivälissä kisaa, mutta Kallion tavoittamiseen ei nuorukaisen paukut riittäneet.

Kuussatasten mitalitrio selvisi jo ennen päätöskisaa ja hopeaa saalisti naantalilainen Valter Patronen ja pronssia imatran Juha Kallio. Nordic Superbike-luokassa himmeämpien mitalien kohtalo ratkeaa vasta kauden päätöskilpailussa Viron Pärnussa syyskuun alussa.

Tylsän Superstock kilpailun vastapainoksi Nordic Superbike tarjosi runsaslukuiselle yleisölle pääsymaksun vastiketta. Kilpailu ratkesi vasta kahdella viimeisellä kierroksella, kun kärkipaikasta kahinoineet Vehniäinen ja Penna tarjosivat katteita kolistellessaan ohituspaikan Kalliolle pääsuoran jarrussa. Kallio kiitti ja kumarsi ajaen niukkaan voittoon. Kakkospaikka ratkesi sitten viimeisellä kierroksella Vehniäisen huimaan ohitukseen takasuoran nopeassa mutkassa, ns. bussipysäkillä.

- Olihan loistava kisa. Aattelin ennen Pennan ohitusta, että mahtuuko bussipysäkille kaksi rinnan, mutta olisi siihen kolmaskin mahtunut, hehkutti Kari Vehniäinen maalissa.

- Meillä kaikilla oli omat hyvät paikkansa. Minä olin hidas karusellimutkassa, mutta nopea taas toisessa päässä, analysoi konneveteläiskonkari.

Myös Sami Penna sanoi ajaneensa naurussa suin.

- Hauskaa oli. Kun muutama kierros oli ajettu tajusin, että tästä tulee thrilleri. Vehniäinen johti, mutta katsoin ohituspaikan valmiiksi ja sitten iskin pääsuoran päässä kun matkaa oli vielä muutama kierros. Mentiin Wehnän kanssa mutkaan katteet kolisten ja samalla jätettiin Veskulle paikka ja sehän iski, kuvaili nokialainen ratkaisupaikkaa.

Nordic Supwerbike-luokan sunnuntaisen kilpailun voittanut Vesa Kalliokin iloitsi tiukasta kisasta.
- Rimpuilin siinä poikien perässä ja aattelin että ratkaisu tapahtuu viimeisellä kierroksella. Paikka tulikin jo aiemmin kun kaverit kolisteli keskenään. Oli aika tiukka kisa, sanaili Kallio.

Moto3-luokan ykköseksi ja samalla Suomen mestariksi kurvaili ylivoimaisesti Sami Laaksonen. Nuorukaisen urakkaa helpotti pahimpien kilpakumppaneiden kansainväliset kiireet. Sivuvaunuissa nähtiin päivän ylivoimaisin voitto, kun duo Petri Makkula/Timo Karttiala löylytti sarjajohtoon siirtyneen eestiläiskaksikko Eero Pärm/Peeter Kuut viittä sekuntia vaille minuutilla 12 ratakierroksen kilpailussa. Kolmas oli Markku Artiola/Joonas Salu.

Kuusi osakilpailua käsittävä SM-sarja ajetaan päätökseen syyskuun alussa Viron Pärnussa.

Ratamoottoripyöräily 5/6 SM-osakilpailu, Virtasalmi Motopark. Sunnuntain tulokset:

Luokka Moto3

1. Sami Laaksonen HelRC Honda 15:45.055, 2. Sammy Ahonen IMK Honda -11.513, 3. Peter Paloranta VRT Honda -19.525, 4. Henna Ylijoki HelRC Honda -34.583.

Luokka Superstock 600
1. Vesa Kallio ValkMK Yamaha 17:27.183, 2. Valter Patronen TMK Triumph -3.873, 3. Juha Kallio IMK Suzuki -8.018, 4. Joel Vinnikainen FMS Yamaha -13.803, 5. Jani Käkelä TamMC Yamaha -14.108.

Tilanne sarjassa:
1. V Kallio 157,5, 2. Patronen 127,5, 3. J Kallio 107, 4. Vinnikainen 80,5, 5. Janne Kiuru HelRC Yamaha53,5.

Luokka Nordic Superbike

1. Vesa Kallio ValkMK KTM 17:09.541, 2. Kari Vehniäinen KonnMK BMW -0.167, 3. Sami Penna MC Muoviluoti Yamaha -0.634, 4. Pauli Pekkanen JMU Honda -7.996, 5. Erno Kostamo KiteeMC Yamaha -13.378.

Tilanne sarjassa:
1. Kallio 194, 2. Vehniäinen 134,5, 3. Penna 132, 4. Kostamo 99,5, 5. Tapio Pirilä MC Muoviluoti BMW 74,5.

Luokka Sivuvaunut:
1. Petri Makkula/Timo Karttiala OrMK/IMK LCR-BMW 18:23.817, 2. Eero Pärm/Peeter Kuut eesti Suzuki -55.945, 3. Markku Artiola/Joonas Salu IMK ASR-Yamaha-1:22.002, 4. Jari Oinonen/Roope Pitkonen IMK Suzuki -1:34.984.

Tilanne sarjassa:
Pärm/Kuut 116, 2.Artiola/Salu 102, Tapio Mustonen/Kim Friman HelRC 97.

perjantai 16. elokuuta 2013

Classic Motocrossin päätöskilpailu lauantaina

Tulevana lauantaina ajetaan Imatralla kauden viimeinen Classic Motocross Cup -osakilpailu. Viivalle on tulossa 94 kilpailijaa seitsemässä eri luokassa.

Lähtöviivalla on menneiden vuosien perinteisen jylhästi murisevia yksisylinterisiä nelitahtisia ja ärhäkkäästi säksättäviä kaksitahtisia. Nähtävää ja kuultavaa riittää.

Classic Cup -mestaruudet ovat vielä auki kaikissa luokissa. Tasaväkistä ja kovaa taistoa on luvassa muun muassa D2-luokassa. Luokan kahden kärkikuskin, Sami Backmanin ja Sami Lahden välillä on eroa vain yksi piste.

Luokan kolmantena olevan Lasse Rantasen nilkka murtui kesällä Veteraaniluokan motocross-kilpailussa Karkkilassa, joten hän ei osallistu Imatran osakilpailuun. Kärjen takana on silti varmasti tiukka kilpailu, kolmannella ja neljännellä sijalla olevat Mika Vartiainen ja Petri Saari ovat vain pisteen päässä toisistaan.

Samoin C-luokan tilanne on kutkuttava. Luokan johdossa olevalla  Anssi Myllymaalla on vain 7 pisteen etumatka toisena olevaan Jukka Penttilään. Kun Imatran kahdessa erässä voittajalle on jaossa enimmillään 50 pistettä, mitä tahansa voi tapahtua.

Vuosimallia 1968 ja vanhempien kilpapyörien A-luokassa johdossa oleva Heikki Nurminen ei tule Imatralle. Mies on samanaikaisesti Saksassa ajettavassa Classic Motocrossin EM-sarjan osakilpailussa.

A-luokan kahdessa edellisessä osakilpailussa kahteen erävoittoon yltänyt Toni Paakkinen on osallistuu kilpailuun. Hänellä on hyvät mahdollisuudet mestaruuteen, sillä Paakkisen tavoin kaksi erävoittoa ottanut Jari Nurminen osallistuu isänsä Heikin tavoin lajin EM-sarjan osakilpailuun Saksassa.

A-luokan pisteissä toisena olevan Kaarlo Salosen takana on pitkä rivi vain muutaman pisteen päässä toisistaan olevia kuljettajia. Tasainen pistejako takaa näyttävät keskinäiset mittelöt koska jokainen piste lasketaan luokan mestaruutta jaettaessa.

Sivuvanullisten luokassa kautta hallinneet Erkki Salo ja Jukka Hasari ovat myös luokan pohjoismaisen Nordic Cup-mestaruussarjan johdossa. Heidän niskaansa Imatralla hengittävät iskuetäisyydellä kuitenkin takavuosina MM-tasollakin sivuvaunumotocrossia ajaneet Sauli Virtanen ja Henri Müller sekä veljekset Topi ja Teemu Tala.

Kansainvälistä väriä sivuvaunuluokkaan tuo puolestaan kovavauhtinen ruotsalais-latvialainen pari Tomas Axelsson ja Artis Neilands.

Tulevana lauantaina 17 elokuuta ajettavat Imatran Classic Motorcoss Cup kilpailut käynnistyvät aamun harjoituksilla ja ensimmäinen kilpailulähtö on kello 12. Imatran Kurkvuoren Motocross-radalle on opastus 6-tieltä.

Lisätietoja ja aikaisempien kilpailujen tulokset www.classicmx.fi

perjantai 9. elokuuta 2013

Moottoripyörä ensi kertaa urkukonsertin soittimena.

Mitä syntyy kun H-D, sähkökitara ja urut yhdistetään konserttilavalla? Upea konsertti.


Merkittävää asiassa on kuitenkin se että nyt moottoripyörä on ollut mukana soittimena konsertissa. Riku Roudon mukaan ensimmäisen kerran maailmassa. Koko pähkähullun idean isä on lahtelainen motoristi ja alan Grand Old Man Riku Routo. Routo kertoi idean synnystä. - Istuimme Lahden urkuviikkojen johtajan Erkki Krohnin kanssa Lahden satamassa laivan kannella ja puhuimme uruista. - Totesin myös että mp:llä ajetaan joskus 'urku auki' ja miltä tuntuisi jos mp:ssä olisi pakopukistona urkupillit, Riku jatkaa. -Idea lähti lentoon todella lahtelaisen Kokki-Jussi Juhani Töytärin 60 -vuotispäivillä, jossa asiasta lyötiin kättä päälle, Routo täydentää.

Motorgan konsertti pidettiin siis Lahden Sibeliustalossa. Puitteet olivat niin arvokkaat kuin virallisessa konserttisalissa vaan voi olla. Stagella virallinen orkesteri, jousikvartetti sekä lyömäsoittimet ja tietenkin korkealla mahtavat konserttiurut.

Konsertti oli kaksi osainen. Ensimmäisessä osassa kuultiin rockin klassikoita. Mukana oli myös rockhenkeen uudelleennsovitettuja perinteisiä urkukappaleita. Mutta miltä kuulostaa Mission Impossible tai Eye of the Tiger konserttiuruilla soitetuna? Kalevi Kiviniemi taikoi konserttiuruista mielettömiä sointuja. Marzi Nymanin ja jousikvartetin Led Zeppelinin Stairway to Heaven oli todella upea veto. Pääosassa jouset eikä kitara. Muutenkin konsertin alkuosassa oli Deep Purple -vaikutteita kuten Burn ja Smoke on the Water. Myös Uriah Heepin Easy living soi vahvasti. Deep Purple -kappaleissa Nyman/Kiviniemi äityivät samantyyppiseen vuoropuheluun kuin Purplen Richie Blackmore/Jon Lord aikoinaan.

Tämä siis ensimmäisellä puoliskolla.

Illan pääkonsertti oli Motororgan -konserton kantaesitys. Pääesiintyjä oli 60-luvun H-D mahtavalla urkupillistöllä tuunattuna. Tapasin backstagella taitelijan itsensä. Haastatteluun taiteilija ei suostunut koska häntä oltiin juuri tuunaamassa esitystä varten. Vanha Harrikka kun on, niin kytkin on vasemmalla jalalla ja vaihdekeppi moottorin vasemmassa kyljessä.
Jari Huovinen viimeistelemässä illan tähteä.
Turvallisuussyistä pyörän kunnosta vastaava Jari Huovinen poisti ketjut ettei pääesiintyjä karkaa vahingossa lavalta urut auki ja kun jarruja ei ole, voi tuho olla mittava. Pyörän on rakentanut Mika Nieminen/Mr. Moore Chopper -paja. Lahden vanhan puretun puukirkon 6 urkupilliä oli rakennettu Harrikan pakoputkistoon. Pyörä oli muutenkin kopterihenkeen tuunattu.

Tuliko putkista Bachin Toccataa ja Fuugaa? No ei varmasti. Ääni muistutti V6:sen raakaa pauhua ja mylvintää. Sitä on vaikea kuvailla.

Marzi Nymanin on säveltänyt konserton ja Kalevi Kiviniemi urkusoolot. Musiikki on aluksi tummaa ja hiljaista jopa salaperäistä. Valot ja videotaide screeneillä tukivat musiikin luonnetta. Loppua kohden musiikin pauhu valmisteli Motorganin tuloa lavalle. Pyörä saapui kulisseista urut paukkuen ja teki kierroksen lavalla. Lopuksi konetta ulvotettiin Grande Finalessa täysillä. Melu oli Nymania mukaillen infernaalinen ja Sibeliustalon katto saattoi vähän kohoilla äänen paineesta.

Konsertin toinen esitys on 9.8.2013 klo 1900 Lahden Sibeliustalossa.

sunnuntai 4. elokuuta 2013

Assenin MM-sivuvaunukilpailu keskeytyi kuolonkolarin takia

Suomalaisten MM-pistejahti Assenissa sai surullisen käänteen, kun saksalainen kilpakumppani menehtyi kilpailutilanteessa. Valitettavan tapauksen vuoksi kilpailu peruttiin.

Viidennestä lähtöruudusta matkaan lähtenyt pari Makkula–Karttiala onnistui lähdössä kohtalaisesti. Ajo sujui kaksikolta hyvin ja ensimmäisen kierroksen jälkeen miehet olivat kuudennella sijalla.

Kilpailun keskeyttänyt onnettomuus tapahtui toisen kierroksen ensimmäisessä mutkassa sen jälkeen kun suomalaiset olivat jo ohittaneet paikan. Surmansa sai saksalainen Sandor Pohl, joka kilpaili sveitsiläiskuljettaja Stefan Kiserin parina.

Aika-ajoissa sijalle 16 ajanut kaksikko epäonnistui yrityksessään ohittaa sisäkurvin kautta kaksi edellä ajanutta kilpakumppaniaan, minkä seurauksena heidän sivuvaununsa kaatui ylösalaisin ja sivuvaunun kyydissä ollut Pohl jäi ajoradalle.

Vain paria sekuntia myöhemmin toinen pari ajoi radalta pois pyrkineen Pohlin päälle. Nopeasti edenneessä tilanteessa takaa tulleiden mahdollisuudet väistää saksalaista riippuivat puhtaasti sattumasta.

Ratavarikolta tavoitettu vähäsanainen suomalaiskaksikko oli luonnollisesti allapäin kilpakumppaninsa ja tuttavansa surullisesta kohtalosta.

– Tällä kertaa moottoriurheilun riskit realisoituivat. Kaikki, jotka tuonne lähtevät, tietävät että näin voi käydä, kertovat saksalaiskilpailijan kohtalosta syvästi harmissaan olevat Makkula ja Karttiala.

Hollannin peruttu osakilpailu saatetaan ajaa myöhemmin jonkin muun kilpailuviikonlopun yhteydessä, sillä sivuvaunuluokassa ajetaan toisinaan muutenkin kaksi osakilpailua saman viikonlopun aikana. MM-sarja jatkuu elokuun puolivälissä Saksan Oscherslebenissä.

MM-sarjan pistetilanne
1. Pekka Päivärinta – Adolf Hänni, 106 p.
2. Jörg Steinhausen – Ashley Hawes/Gregory Cluze, 97 p.
3. Ben Birchall – Tom Birchall, 66 p.
4. Scott Lawrie – James Neave, 61 p.
5. Michael Grabmüller – Manfred Wechselberger, 48 p.
...8. Petri Makkula – Timo Karttiala, 33 p.