tiistai 28. tammikuuta 2014

Riderscan kysely ITS-järjestelmistä ja turvallisuudesta

FEMA (The Federation of European Motorcyclists’ Associations) järjestää yhdessä EU-komission kanssa motoristien turvallisuutta kartoittavan, koko Euroopan laajuisen kyselyn. Tällä kertaa kyselyvuorossa ovat älyliikennejärjestelmät ja moottoripyöräturvallisuus.

Riderscan-tutkimuksella FEMA pyrkii kartoittamaan tietoa moottoripyöräillijöiden turvallisuudesta eri Euroopan maissa. Näin pyritään tunnistamaan muutostarpeet ja luomaan yleiseurooppalaista osaamisen ja tiedon verkkoa. Tutkimuksen osarahoittajana on Euroopan komissio.

Nyt Riderscan-tutkimuksella selvitetaan näkemyksiä älyliikenteen (ITS, Intelligent Transport Systems) ja moottoripyöräturvallisuuden tiimoilta. Tutkimustuloksia käytetään liikenteen hallintaa ja älyliikenneteknologioita käsittelevässä raportissa.

Projektin tavoitteena on piirtää eurooppalainen tiekartta moottoripyöräilijöiden tietoisuudesta ja asenteesta suhteessa uusiin teknologioihin. Kyselyllä pyritään selvittämään harrastajien halukkuutta testata, käyttää ja maksaa järjestelmistä, joiden tulo markkinoille on valtaosin vielä vuosien päässä.

Kysely on jaettu kahteen osaan. Ensimmäisessä selvitetään tautatietoja, ajotottumuksia ynnä muuta. Toinen osa käsittelee ITS-järjestelmiä suhteessa moottoripyöriin. Kokonaisuudessaan vastaaminen kestää 15-30 minuuttia.

Kysely on täysin anonyymi ja vastaajien yksityisyyden suoja on taattu. Kyselyn tuloksia käytetään olemassaolevan tutkimustiedon täydentämiseen.

Vastaa kyselyyn täällä: http://www.fema-online.eu/riderscan/-Intelligent-Transport-Systems-

Alkuperäinen uutinen: http://www.smoto.fi/?p=1176

torstai 23. tammikuuta 2014

Matteo Mossa palaamassa kilparadalle

Pari vuotta taukoa RR-kilpailuista pitänyt Matteo Mossa on palaamassa superbikeen Suomessa. Näillä näkymin Ducatin uuden maahantuojan Ducati Finlandin tuella. 


Matteo Mossa kertoi ajaneensa BSB -sarjaa Englannissa 2010 mutta ajaminen loppui kun tulokasteami ei pärjännyt.

- Taso Englannissa on aivan maailman huippua. Siellä ajaa entisiä MotoGP- ja WSB -kuljettajia ja kaiken on oltava huippuluokkaa, Matteo kertoo. 

- Olemme kasaamassa teamiä ensi kautta varten Suomeen ja tarkoitus on ajaa Nordic Superbike -luokassa Ducatin 1199 Panigalella, hän lisää. 
Matteo Mossa

Suomessa Ducatin mainetta on ylläpitänyt viimeksi Raimo “Ransu” Kesseli entisellä Noriuki Hagan Ducati 1098:lla. Matteon mukaan Suomessakin taso on erittäin kova ja tasainen ja kaiken on onnistuttava hyvin. 

- Projetimme on tässä vaiheessa kolmivuotinen ja tähtäin on siten menestyä parhaiten silloin. Tämä kausi harjoitellaan kaikkea mahdollista, Mossa kertoo. 

- Teamikaveri on myös haussa sillä toisesta samanlaisella pyörällä ajavasta saa aina vinkkejä säätöihin puolin ja toisin, hän lisää. 

RR- kausi alkaa 24.-25.5.2014 Botniaringillä.

Ducatin uusi maahantuoja avasi liiketilan Helsinkiin

Ducatin maahantuoja vaihtui viime vuonna kun Hailac luopui Ducatista. Uutena maahantuojana aloitti Ducati Finland, jonka taustalta löytyy AutoCarrera –konserni.


Ducati Finlandin brand manager Joe Chiodo esitteli uudet tilat ja huollon Helsingin Viikissä. Chiodon mukaan jälleenmyyntiverkosto on päässyt vauhtiin ja liikkeitä on jo Tampereella, Kouvolassa ja Oulussa. 

-  On todella ilo edustaa Ducatia tänään Helsingissä, kertoi Ducati Holdingin Pohjoismaiden myyntipäällikkö Manuela Montanari.

Joe Chiodo ja Manuela Montanari
- Ducati Finland jakaa intohimomme Ducati-moottoripyöriä kohtaan ja tänään on käynyt selväksi että he ovat erittäin motivoituneita edustamaan tuotteitamme, Montanari lisäsi.

Ducatin markkinaosuus on ollut pieni Suomessa, mutta se ei haitannut Joe Chiodoa, joka ilmoitti tämän vuoden myyntitavoitteeksi 100 pyörää.

- Vuonna 2016 myymme 160 Ducatia Suomessa, Joe vakuutti. 

- Olemme saaneet Suomeen koko Ducati –malliston ja sokerina pohjalla MP14 –messuilla meillä on osastolla Ducati Superleggera. Niitä on valmistettu vain 500 kpl ja saamme kaksi esille, toinen on ilman katteita jolloin pyörän rakenne tulee paremmin esiin, Chiodo kertoi.



sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Harri Kullas kärkikymmenikköön supercrossin eurosarjassa

Supercrossin kovatasoinen saksalainen ADAC-sarja päättyi sunnuntaina Dortmundissa Gregory Arandan juhliin. Ranskalainen kuittasi sarjan voitosta henkilöauton. Helsinkiläinen Harri Kullas oli sarjan ainoa suomalaiskuljettaja ja sijoittui lopputuloksissa yhdeksänneksi.



- Kokonaisuuteen olen tosi tyytyväinen, vaikka yksittäisissä kisoissa olikin kaikissa jotain parannettavaa. Pääsin kuusi kertaa finaaliin ja opin paljon uusia asioita. Sain erittäin hyvää kokemusta, vaikka tärkeintä onkin että pysyin ehjänä, Harri Kullas raportoi Saksasta.

Kullas kilpaili sarjassa saksalaisen KTM Sarholz -tiimin kutsusta. Pisteisiin laskettiin neljän viikonlopun aikana ajetun kahdeksan finaalin tulokset. Traagisena päätösviikonloppuna Kullas ajoi SX1-luokan finaaleissa kahdesti kuudenneksi ja viimeisessä kilpailussa kahdeksanneksi.

Dortmundin perjantain harjoituksissa kuoli 24-vuotias tanskalainen Kasper Lynggaard, joten kolmipäiväisen päätöskilpailun lopputuloksiin laskettiin vain lauantain ja sunnuntain tulokset. Sarjaan osallistui 31 kuljettajaa Euroopasta ja Yhdysvalloista.

- Perjantaina sitä [Lynggaardin menehtymistä] ei vielä tajunnut, eikä oikein vieläkään. Oli todella huono fiilis, mutta kisa jatkui eikä sille voinut mitään. Näin kaatumisen ja mitä kuulin puhuttavan, niin ilmeisesti syy ei ollut siinä, vaan muissa terveysongelmissa. Kaatuminen ei näyttänyt isolta. Supercrossissa joutuu olemaan koko ajan valmiina, kun joku voi kaatua eteen tai ajaa kylkeen. Kilpailupäivät olivat pitkiä ja raskaita.

Motocrossin 18 osakilpailun MM-sarja käynnistyy 1.3. Qatarista. Vaikka Kullas osallistuukin vielä Helsingin Supercrossin SM-sarjan aloituskilpailuun 31.1.-1.2., keskittyy KTM-kuljettaja jo täysillä ulkoratakauteen.

- Matkustan Dortmundista takaisin Espanjaan harjoittelemaan. Siellä on nyt vähän liiankin hyvät olosuhteet treenata ulkoradoilla. Olen iloinen, että saksalainen KTM-tiimi auttoi minua ajamaan ADAC-sarjan, tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Kilpailuissa oli hieno show, isommat tilat ja enemmän yleisöä. Tämä on mielestäni paras eurooppalainen supercross-sarja. Helsingissä yritän tietenkin voittaa, mutta maaliin sielläkin pitää ajaa, eikä voitto tule koskaan helpolla, Kullas summaa ajatuksiaan.

Tulokset, ADAC SX Cup 2013/2014

1. Aranda Gregory, Ranska, Kawasaki 120 p
2. Richier Florent, Ranska, Suzuki 107 p
3. Faith Garvin, Itävalta, Honda 95 p

…9. Kullas Harri, Suomi, KTM 47 p

Osakilpailutjen tulokset:

10.-12.12. Dortmund

SX1 finaali 10.12.
1. Richier Florent
2. Faith Gavin
3. Izoird Fabien
…6. Kullas Harri
Erässä ei jaettu pisteitä, sillä tanskalainen Kasper Lynggaard menehtyi harjoituksissa ja kilpailuun osallistuminen oli vapaaehtoista.

SX1 finaali 11.12.
1. Faith Gavin
2. Aranda Greg
3. Ullrich Dennis
…6. Kullas Harri

SX1 finaali 12.12.
1. Richier Florent
2. Aranda Greg
3. Izoird Fabien
…8. Kullas Harri

21.-22.12. München

SX1 finaali 21.12.
1. Faith Gavin
2. Aranda Gregory
3. Izoird Fabien
…9. Kullas Harri

SX1 finaali 22.12.
1. Faith Gavin
2. Richier Florent
3. Izoird Fabien
Kullas karsiutui finaalista kaaduttuaan last chance -erässä.

30.11.-1.12. Chemnitz

SX1 finaali 30.11.
1. Aranda Gregory
2. Izorid Fabien
3. Richier Florent

SX1 finaali 1.12.
1. Aranda Gregory
2. Izoird Fabien
3. Richier Florent
Harri Kullas oli molempina päivinä ensimmäinen finaalista karsiutunut kuljettaja

8.-9.11. Stuttgart

SX1 finaali 8.11.
1. Canada Jake
2. Maier Teddy
3. Chisholm Kyle
…7. Kullas

SX1 Finaali 9.11.
1. Maier Teddy
2. Maillar Boris
3. Neugebauer Filip
4. Kullas Harri

perjantai 10. tammikuuta 2014

Savulla ja jyrinällä maustettuja valokuvamuistoja kesästä

Graafikko Tarja Petrellin valokuvanäyttely ”Kesäpäiviä”   

Kustom Kulturen kirjakauppa/taidegalleriassa Helsingin Vallilassa avattiin tänään Tarja Petrellin valokuvanäyttely ”Summertime/Kesäpäiviä”. Näyttelyn teema avautuu näyttelyluettelon esittelystä (lainaus):

Tarja Petrell on graafinen suunnittelija, joka viettää suurimman osan vapaa-aikaansa kameran kanssa paikoissa, jotka tulvivat jyrinää, savua, käryäviä autonrenkaita, hilettä, kustom-maalauksia ja ihmisiä, joiden sydämessä asuu vapaus.”

Esillä olevat työt ovat uniikkeja lakattuja mustesuihkutulosteita kuvaajan muokkaamista valokuvista käsinpohjustetuille alumiinilevyille. Myynnissä on myös paperille (Epson Hot Press Bright) tulostettuja valokuvia.

Osoite: Keiteleenkatu 12, Helsinki.
Avoinna: TI-PE 10-18 ja LA 10-16

Näyttely on avoinna 7.2.2014 saakka. Petrellin työt tulevat nähtäville myös Kustom Kulture Show’n Helsingin Kaapelitehtaalle 15.-16.2.

"Second burn" 40x66 cm ja "Mobile Luggage" 66x40 cm

"Ride, Girl, Ride" 60x40 cm

Graafinen suunnittelija Tarja Petrell ja "Kesäpäivien" avajaistunnelmaa.

Shercon maahantuonti MP-Racingille

Hyvinkääläinen MP-Racing Oy ryhtyy maahantuomaan ja markkinoimaan ranskalais-espanjalaisia Sherco-moottoripyöriä tammikuussa 2014.

MP-Racing ottaa valikoimiinsa koko Shercon tuoteperheen enduro-, ja trial-moottoripyöristä mopoihin. MP-Racingin vuosikymmenten kokemus moottoripyöräkaupasta painoi vaakakupissa paljon, kun Sherco ehdotti toimitusjohtaja Sauli Penttilälle yhteistyön aloittamista.

- Olimme Husqvarnan endurotiimin entisen päällikön Fabrizio Azzalinin kanssa Milanon moottoripyörämessuilla Shercon osaston vieressä keskustelemassa Matti Seistolan tilanteesta tämän vuoden sarjassa, kun keskusteluun liittyi Shercon kilpailutoimenjohtaja sekä muuta johtoa. Tarinan lyhennettynä versiona voisi sanoa, että keskustelun päätteeksi Sherco tarjosi Azzalinille tiimipäällikön paikkaa ja pyysi MP-Racingiä aloittamaan maahantuonnin Suomessa, Sauli Penttilä kertoo.

Sherco on vuonna 1998 perustettu moottoripyörien ja mopojen valmistaja, joka on tullut tunnetuksi ennen kaikkea trial-moottoripyöristään. Merkki on panostanut viime vuosina voimakkaasti enduroon ja kehittänyt erittäin innovatiivisia ja kilpailukykyisiä moottoripyöriä.

- Sherco-moottoripyörät ovat kuuluisia edistyksellisistä moottoreistaan ja tekevät tällä hetkellä kovaa jälkeä kilpakentillä, muun muassa Dakar-rallissa Sherco otti suvereenin etappivoiton moottoripyörien luokassa pari päivää sitten. Uskon vahvasti, että myös Matti Seistola tulee olemaan tulevalla kaudella todella vakuuttava Shercollaan enduron MM-sarjassa, Penttilä kertoo.

Vuoden 2014 Sherco-enduromoottoripyörät ja -mopot ovat esillä MP-Racingin osastolla 6m71 MP-messuilla 31. tammikuuta - 2. helmikuuta. Jatkossa pyörät löytyvät Hyvinkään Sahanmäenkadun myymälästä, jossa on tarjolla myös varaosa- ja huoltopalvelu.

MP-Racing maahaantuo myös italialaista MV-Agusta-moottoripyörämerkkiä ja jälleenmyy Hondan, Kawasakin ja Husqvarnan moottoripyöriä sekä Ligier-mopoautoja.

torstai 9. tammikuuta 2014

Ruotsissa tutkittua: Moottoripyörän ajonopeus ei merkittävä turvallisuustekijä

Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan moottoripyöräilijät ajavat olosuhteiden, ei rajoitusten mukaan. SMC ehdottaa nopeusrajoitusten sijaan muita toimia moottoripyöräonnettomuuksissa kuolleiden ja loukkaantuneiden määrän vähentämiseksi.

Sveriges Motorcycklister (SMC) ja Ruotsin valtiollinen tieliikenteen tutkimuslaitos suorittivat vuonna 2013 tutkimuksen ruotsalaisten moottoripyöräilijöiden näkemyksistä ajonopeuksiin.

Tutkimuksessa selvisi, että edes puolet moottoripyöräilijöistä ei noudata merkittyä nopeusrajoitusta. Moottoripyöräilijät valitsevat ajonopeutensa rajoituksen sijaan muiden tekijöiden, kuten ajokaluston, ryhmässä ajamisen, matkustajan kanssa ajamisen, olosuhteiden, varoituskylttien ja tieympäristön perusteella.

Tutkimukseen perustuen SMC ehdottaa nopeusrajoitusten sijaan muita toimia moottoripyöräonnettomuuksissa kuolleiden ja loukkaantuneiden määrän vähentämiseksi.

SMC:n mukaan moottoripyöräilijät ovat keskimääräistä tietoisempia ja huolestuneempia omasta turvallisuudestaan. Tutkimuksen mukaan SMC:n jäsenet noudattavat nopeusrajoituksia tunnollisemmin ja heidän moottoripyöränsä on todennäköisemmin varustettu ABS-jarruin.

Kolme tärkeimmäksi arvioitua turvallisuustekijää ovat järjestyksessä kypärä, suojavarusteet ja ajokokemus. Vähiten tärkeiksi arvioidaan keskikaiteet, ajonopeuksien madaltaminen ja nopeusvalvonta. Tiet, joilla moottoripyöräilijöiden mielestä nopeusrajoitus on vaikein hyväksyä, ovat 70 tuntikilometrin nopeusrajoituksella merkityt, eli juuri ne, joilla moottoripyörillä useimmin Trafikverketin mukaan ajetaan.

Rapotin yhteenvedossa SMC toteaa pitävänsä 80 % tason saavuttaminen nopeusrajoitusten noudattamisessa on äärimmäisen epätodennäköistä. Nopeuden alentamista ei pidetä tärkeänä turvallisuutta parantavana tekijänä, eikä edes puolet vastanneista pidä vallitsevia rajoituksia asianmukaisina,.

Tämän vuoksi SMC ehdottaa nopeusrajoituksen alentamista korvaaviksi keinoiksi riskialttiista tilanteista tiedottamisen lisäämistä, ajokortin varhaiseen suorittamiseen kannustamista ajokokemuksen hankkimiseksi kevyemmällä kalustolla, moottoripyöräilijöiden vapaaehtoiseen koulutukseen kannustamista ja tietoisuuden lisäämistä moottoripyöräijöiden osallistumisesta liikenteeseen. SMC ehdottaa myös panostusta niinsanotun äärimmäisen käyttäytymisen ehkäisyyn, pääasiallisena kohderyhmänä ajokortittomat, joiden ajamina sattuu Ruotsissa liki puolet kuolemaan johtaneista moottoripyöräonnettomuuksista.

Lue koko juttu: http://www.smoto.fi/?p=1107