perjantai 30. tammikuuta 2004

Navalta kypäräuuuuksia


Vuosien tauon jälkeen Nava-kypärämerkkiä saa taas Suomesta. Kypärät valmistetaan Italiassa ja niitä tuo maahan Nakkilan Pyörä ja Mopo Oy. Täyskuitukypärää valmistetaan neljää eri kuorikokoa. Visiiri on huurtumaton ja se lukittuu tiiviisti paikalleen. Mukavuuteen ja tuuletusluukkujen toimivuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota.

Toinen uutuus, Premier-hiilikuitukypärä painaa vain noin 1150 grammaa. Visiiri on paksu ja sen kiinnitys on hoidettu alumiininivein. Ottaen huomioon valmistusmateriaalin hinta on kohtuullinen, 550 euroa. Samalta osastolta löytyvät myös Acerbiksen krossi- ja Bieffen katukypärät.
Lisätietoa: Osasto 6E3, 6E5


Moottoripyörämessut 2004 - (c) Janne TervolaMoottoripyörämessut 2004 - (c) Janne Tervola



Matkapyöräsafari selvittää ajohalut

(JPK)

Moottoripyörän osto on kallis tapa selvittää onko motorismi oma juttu, vai hiipuuko into parin ajokerran jälkeen. Parempi on mennä päivän matkapyöräsafarille vuokrapyörällä ja -varusteilla.

Eturivin motoristikouluttajana tunnettu riihimäkeläinen Motojysky Oy ottaa ensi kaudella ohjelmaansa ensi kertaa myös matkapyöräsafarit.

- Kysymyksessä on päivän kestävä tai pitempi koulutus- ja ajotapahtuma motoristeille, joilla ajamisen perusasiat ovat hallussa, sanoo Motojyskyn omistaja Jyri Tengman.

Tengmanin mukaan maantiesafari sopii hyvin myös yrityksen sidosryhmätilaisuudeksi tai firman oman moottoripyöräkerhon retki- ja jäsenhankintamuodoksi. Motojyskyltä löytyy vuokrattavaksi viisi omaa pyörää, mutta tarvittaessa Tengman lupaa järjestää ajokit vaikka 20 kurssilaiselle. Oma kalusto on 600-kuutioisia Hondia ja Yamahoita sekä kaksi Kawasaki ER 5:ttä.

Ennen safaria osallistujat näyttävät, että suoriutuvat riittävän hyvin jarrutuksesta ja hitaan ajon radasta. A-ajokortin ohella tämä riittää lähtötasoksi.

Leppoisan ajelun lisäksi safarilla harjoitellaan muun muassa ryhmässä ajamista, autojonon ohitusta ja merkinantoja porukassa.

- Mukana ryhmässä voi olla varsin kokemattomiakin kuljettajia, koska kouluttajat pitävät huolen siitä, että jokainen pärjää, Tengman sanoo.

Motojysky koulutti viime vuonna kaikkiaan 150 motoristia ennakoivan ajon kursseilla ja teematapahtumissa. Erikoiskurssien aiheita ovat muun muassa motoristin asenteet, vaaratilanteet, varusteet, moottoripyörämatkailu ja pyörän hoito. Viimemainittu on tarkoitettu erityisesti naisille.
Kaikkiaan 2 000 moottoripyöräilijää osallistui viime vuonna jollekin ajamiseen liittyvälle kurssille. Merkittäviä kouluttajia ovat Motojyskyn ohella SMOTO, Kuusysi ja liikennekouluttajien SMOK. Merkkikerhot kuten Ducati-klubi keskittyvät koulutuksessa omiin jäseniinsä.

- En koe muita koulutuksen järjestäjiä kilpailijoiksi, sillä tarvetta koulutukseen Suomen 100 000 motoristista olisi ainakin 30 000:lla Jyri Tengman sanoo.

Motojysky ammentaa kouluttajavoimavaransa Kahvakopla-kerhosta. Tengman kavereineen perusti kerhon 35 vuotta sitten Riihimäelle. Jäseniä koplassa on nyt yli 700.

torstai 29. tammikuuta 2004

Moottoripyöränäyttely aukeaa 35. kerran perjantaina 30.1.2004

Moottoripyörämessut 2004 - (c) Janne Tervola
Suomen Messujen toimitusjohtaja Pentti Kivinen kertoi, että mottoripyöränäyttelyssä on päivää kohden huippumäärä kävijöitä.
Lehdistö pääsi tänään haistelemaan huomenna perjantaina avattavan, 35. moottoripyöränäyttelyn tunnelmia ja tuulia. Näyttelypäällikkö Raija Suomalainen kertoi tänään illalla, että messuille odotetaan yli 50000 kävijää tänäkin vuonna. Viime vuonna kävijöitä oli kolmessa päivässä yhteensä hulppeat 54400 henkeä. Messuilla on jälleen ennätysmäärä lattiapinta-alaa ja näytteilleasettajiakin on 150.

Samassa tilaisuudessa Suomen Messujen toimitusjohtaja Pentti Kivinen kertoi, että Habitare oli vuoden 2003 suurin tapahtuma 95000 kävijällä ja venemessuilla kävi noin 90000 henkilöä. Mp-näyttelyssä on kuitenkin päivää kohden huippumäärä kävijöitä ja suurin tungos on lauantain iltapäivällä.

Moottoripyörämessut 2004 - (c) Marko Teerioja Moottoripyörämessut 2004 - (c) Tero Kiira Moottoripyörämessut 2004 - (c) Tero Kiira Moottoripyörämessut 2004 - (c) Tero Kiira Moottoripyörämessut 2004 - (c) Tero Kiira Moottoripyörämessut 2004 - (c) Tero Kiira



Teksti: Santtu Ahonen. Kuvat: Tero Kiira ja Marko Teerioja

maanantai 26. tammikuuta 2004

Ducatin maahantuoja isompiin tiloihin

(Tero Kiira)



Hailac Oy M-Star Import Nurmijärven Klaukkalassa avasi uudet liiketilansa 16.1-2004. Tilat sijaitsevat samassa osoitteessa kuin vanhatkin. Käytännössä vanha rakennus on purettu pois ja tilalle rakennettiin huomattavasti isompi sekä komeampi rakennus. Lattiapinta-ala kasvoi muutoksen myötä muutamasta sadasta neliöstä aina 1500 neliöön saakka.

- Keskitimme hajallaan olevia toimintojamme yhteen paikkaan ja saimme näin logistiikan toimimaan paremmin, kertoo Niko Kantola.

- Saman katon alla on nyt pyörä - ja varaosamyynti ja huolto sekä uusien pyörien varasto, jatkaa Kantola.
Tilat ovat moottoripyöräliikkeeksi erittäin valoisat ja toimivat. Vaaleat lattiamateriaalit ja hyvä valaistus takaavat sen ettei vaihdokkeja sekä varusteita tarvitse tutkia taskulampun valossa.

Satapäinen kutsuvierasjoukko juhlisti avajaisia. Kutsuvieraiden joukossa oli edustettuna niin muiden merkkien maahantuojia kuin söhmissä vaikuttavia Ducatistejakin.
M-Starin osoite on Metsäkyläntie 4, Klaukkala.

Niko Kantola oli tyytyväinen remontin lopputulokseen.

keskiviikko 21. tammikuuta 2004

Uusi MOTOPASSI-ajokoulutus moottoripyöräilijöille


Autokoululiitto on suunnitellut uuden koulutusohjelman niille moottoripyöräilijöille, jotka eivät ajokorttia hankkiessaan saaneet erityistä moottoripyöräkoulutusta. Koulutusohjelman suunnittelua ohjaamassa ovat olleet maamme keskeisimmät liikenneturvallisuustyötä tekevät viranomaiset ja järjestöt.

Uusi MOTOPASSI-ajokoulutus on tarkoitettu nykyisille ja harrastusta vasta aloitteleville moottoripyöräilijöille, joiden autokouluopinnot eivät aikoinaan sisältäneet moottoripyörän ajokoulutusta. Tällä hetkellä vain alle 30-vuotiaiden ajokortin haltijoiden autokouluopinnot ovat jo sisältäneet erillisen moottoripyöräkoulutuksen.

"Vähäisen kokemuksen omaaville motoristeille sattuneet onnettomuudet osoittavat ilmeisen koulutushaasteen ja antoivat sysäyksen moottoripyöräilijöille suunnatun yhtenäisen, valtakunnallisesti helposti saatavilla olevan, koulutusohjelman suunnitteluun. Uuden MOTOPASSI-ajokoulutuksen tavoitteena on lisätä moottoripyöräilijöiden oman turvallisuuden lisäksi myös yleistä liikenneturvallisuutta. Erityisen tarpeellista jatkokoulutus olisi rajoitetuista moottoripyörän ajo-oikeusluokista rajoittamattomaan siirryttäessä", Autokoululiiton puheenjohtaja Seppo Asikainen sanoo.
Moottoripyöräilyn harrastajien määrä on kasvanut viime vuosina jatkuvasti ja myös onnettomuudet ovat lisääntyneet. Harjaantumattoman kuljettajan käsissä voimakastehoinen moottoripyörä aiheuttaa riskin sekä kuljettajalle että muulle liikenteelle.

MOTOPASSI-ajokoulutus sisältää teoriaa ja käytännön ajoharjoittelua kentällä sekä liikenteessä. Ohjaajina toimivat erikoiskoulutetut liikenneopettajat, joilla itsellään on monivuotinen kokemus moottoripyöräilystä. Ajokoulutuksen päätyttyä kukin osallistuja saa todisteen ajotaitonsa kehittämisestä, MOTOPASSI-kortin, sekä henkilökohtaisen arvion ajotaidostaan. Arvion perusteella ajotaidon hiominen jatkokoulutuksen avulla täsmentyy.

MOTOPASSI-ajokoulutusta tarjoavat vain Autokoululiiton jäsenautokoulut. Mukana on 195 autokoulua kautta maan, ja näiden autokoulujen yhteystiedot ovat nähtävissä osoitteessahttp://www.motopassi.fi/. Sopivimman autokoulun löydyttyä moottoripyöräilijä voi myös ilmoittautua haluamaansa ajokoulutukseen samassa osoitteessa. Ensimmäiset ajokoulutukset käynnistyvät ajokauden alkaessa kesän korvalla.

Projektin ohjausryhmässä ovat edustettuina liikenne- ja viestintäministeriö, Ajoneuvohallintokeskus AKE, Liikkuva poliisi, Liikennevakuutuskeskus, Liikenneturva ja Turun yliopiston psykologian laitos.
MOTOPASSI-ajokoulutusta esitellään MP-näyttelyssä Helsingin Messukeskuksessa 30.1. – 1.2.2004 osastolla 1C2. Lisätietoja: Autokoululiitto, Puheenjohtaja Seppo Asikainen, 09-45423020 / 0500-673 850 tai Tiedottaja Mervi Vainikkala, 09-45423034 / 050-5690971, http://www.motopassi.fi/.

MOTOPASSI-ajokoulutusta tarjotaan autokoulujen kautta.
Motoristien omaehtoista ajokoulutusta, esimerkiksi ennakoivan ajon Kursseja (EAK), on saatavissa kerhojen ja motoristijärjestöjen kautta, katso http://www.smokry.net/,http://www.smoto.fi/koulutus/ jahttp://www.mp69.fi/koulutus.html

lauantai 17. tammikuuta 2004

Byrokraatin päiväuni - Muuttomoottoripyörä Suomeen

(Teksti: Marko Teerioja, kuvat: Tero Kiira)

Vihdoin koitti vapaus- 2,5 vuoden "Ruotsi- lobotomian" jälkeen pääsin vihdoin ja viimein muuttamaan takaisin Suomeen. Voi tätä ihanaa vapauden tunnetta, uusi asunto ja uusi moottoripyörä. Kuinka vaikeaa sen rekisteröinti muka voisi olla? Selvisinhän samanlaisesta ruljanssista Ruotsissa kun ulkomaalaisena ryhdyin rekisteröimään uutta Firebladea (Onko aidan takana vihreämpää? - Moottoripyörän ostaminen ja rekisteröinti Ruotsissa (18.5.2003)).

Palattuani mopoharrastuksen pariin olen huomannut sen, että mikään ei koskaan mene niin kuin on suunniteltu. Asiat tuntuvat aina mutkistuvan. Ehkä se olen minä? Helppo asia, kuten muuttoajoneuvon tuominen toisesta EU-maasta, voi muodostua tuskalliseksi kokemukseksi.
Säännöt ovat kovin yksinkertaisia, tulkintaan kannattaa kysyä apua joltain joka on pykälistä perillä. Itse turvauduin S. Ahoseen josta siis suuri kiitos hänelle.

Tullaus, byrokratiaa parhaimmillaan
Ostin moponi Helmikuun lopussa Ruotsista ja otin sen käyttöön maaliskuun puolivälissä. Sääntöjen mukaan ajoneuvon pitää olla käytössä vähintään kuusi kuukautta, joten en ottanut riskejä, vaan pidin mopon vakuutuksissa yli kuusi kuukautta. Vakuutuskirja toimii hyvänä todisteena ajoneuvon käyttöajasta. Laivasin mopon Suomeen syyskuun lopussa, jolloin mopo oli ollut yli 6 kuukautta liikenteessä. Mopo meni talliin ja minä hankin liikennevakuutuksen seisonta-ajalle.

Työt aloitin Suomessa marraskuun alusta ja itse fyysinen muutto tapahtui marraskuun lopussa. Tästä yhtälöstä syntyi se ensimmäinen hässäkkä tullin kanssa. Ongelmaksi muodostuin mopon maahantuontiajankohta. Säännöt kun sanovat että ajoneuvon pitää tulla maahan muuton yhteydessä. No onneksi rehellisyys ja asioiden selvittäminen rauhassa tullivirkailijan kanssa sai aikaan myönteisen päätöksen. Ajoneuvo oli ollut ulkomailla 6 kuukautta ja 4 päivää, siis reilusti yli sääntöjen määräämän minimiajan.

Voi tätä ihanaa vapauden tunnetta, uusi asunto ja uusi moottoripyörä. Kuinka vaikeaa sen rekisteröinti muka voisi olla?
Vihje: Kun tuot muuttoajoneuvon Suomeen, tuo se muuttokuorman mukana. Heti kun muuttokuorma rantautuu niin pidä huoli siitä, että käyt lähimmässä tullissa ilmoittamassa ajoneuvon tulleen maahan. Ei tarvitse sitten niin hirveästi jännittää. Jos mahdollista, niin pysy myös mahdollisimman kaukana Suomesta sinä aikana kun suoritat tuota "lakisääteistä kuuden kuukauden maastakarkoitusta". Kaikki päivät jotka olet Suomessa käsketään selvittämään kun jätät ilmoitusta tullille.

Paperisota on sitten jotain sellaista johon kannattaa varautua kaikella mahdollisella A4 saasteella. Vaikka olisit ollut ulkomailla 30 vuotta niin ainoa asia mikä tullia kiinnostaa on viimeiset 12 kuukautta, varaudu siis todistamaan se ja vain se. Paras todiste tullin mielestä tuntuu olevan työnantajatodistus- tätä minulta vaadittiin vaikka säännöissä sitä ei erityisesti mainittu. Maistraatin kotipaikkatodistukset, palkkakuitit, verotodistukset yms. eivät kelvanneet. Muista, tullilla on oikeus pyytää mitä tahansa lisäselvityksiä!

Myös moottoripyörän kauppakirja pitää olla mukana samoin kuin mahdolliset rahoitussopimukset. Paperit myös luetaan läpi. Myös passi pitää olla mukana. Kannattaa lukea tarkoin tullin sivuilta mitä dokumentteja tarvitaan, kannattaa myös varmistaa tarvittavat asiakirjat samalla puhelinsoitolla millä varaat ajan.

Nöyrällä asenteella pärjäät
Kun asioit tullin kanssa, käyttäydy kuin olisit kirkossa. Muista myös että tullivirkailija on nuhteeton virkamies joka seuraa hyvin dokumentoitua toimintatapaa. Kun itse olin tullissa ja paperit oli käyty läpi niin menin kysymään tullivirkailijalta, että postittaako hän veropäätöksen minulle kotiin. Vastaus oli: " Ei! Kun olen tehnyt veropäätöksen minä soitan sinulle ja sinä voit sitten päättää, tuletko itse noutamaan paperit täältä vai postitetaanko ne sinulle." Bingo- mitäs siihen sanomista.

Veropäätös tuli ja sen mukana useampi sivu dokumentaatiota siitä, miten 3 vuoden karenssiaika lasketaan. Ei ole sitten ihan yksioikoista. Meikäläisen mopossa on siis karenssiaikaa jäljellä 2 vuotta, 5 kuukautta ja 26 päivää. Karenssi kuluu niinä päivinä kun mopo on käytössä ja minä ja mopo olemme yhtäaikaa Suomessa. Karenssiaika ei siis kulu kun:
1. Olen ulkomailla yksin tai mopon kanssa
2. Mopo on seisontavakuutuksessa, poisluettuna joulu-helmikuu (Suomessa talvirengaspakko)
Mielenkiintoista nähdä, jaksanko oikeasti odottaa niin kauan, että karenssi on ohi vai maksanko verot.

No aika näyttää. Karenssisäädökset ovat kyllä sellaiset että kahden ja puolen- vuoden karenssi vaatii jopa viisi kalenterivuotta.

Katsastuksessa riemu repeää...


Rekisteröintiin tarvittavan paperimäärän takia moni Karjalan liito-orava on nykyään koditon.
Nyt kun kaikki tullin paperit olivat kasassa suuntasin kohti Tuupakkaa. Maahantuojan vastaanottoon jätin paperit ja pyysin, josko saisin vaatimuksenmukaisuustodistuksen. Tässä kohtaa olin jo toki varmistanut, että vastaava henkilö tietää mistä on kyse ja että asia on OK. Asia luvattiin hoitaa ja niin myös kävi. Kaksi päivää myöhemmin kotona odotti kirje, sisällään tuo kaivattu todistus. Hinta tuolle todistukselle oli 0 euroa, koska kyseessä oli muuttopyörä.

Mopo saatiin Tikkurilan katsastuskonttorille uudenvuodenaattona kello 08:00. Kun olin soitellut konttoreita läpi, niin Helsingissä Itäväylän konttorilla ensimmäinen vapaa aika olisi ollut tammikuun puolivälin paikkeilla. Tikkurilassa sen sijaan todettiin, että rekisteröintikatsastukseen ei tarvitse varata aikaa, tuo mopo tänne vaan. Sitten kun mopo oli konttorilla ryhdyttiin ihmettelemään miksi aikaa ei ole varattu?

Onneksi asia saatiin selviämään, kiitos katsastusmiesten pääjehu Viitalan, joka ensin yritti saada meille ajan toiselle konttorille ja kun se ei onnistunut lupasi itse hoitaa mopon katsastuksen. Näin hän myös teki.
Mopo pois peräkärrystä ja halliin sisälle. Ensin käytiin paperit läpi. Annoin todistuksen vaatimuksenmukaisuudesta ja Ruotsalaisen rekisteriotteen. Viitala tutki papereita hetken ja totesi, että rekisteriotteesta puuttuu tieto EU-tyyppihyväksynnästä. Tietenkin olin jättänyt juuri sen osan otteesta kotiin. Ei kun autoon ja nopeasti kotiin hakemaan se puuttuva osa. Tullessani takaisin mopo oli käty läpi ja ainoa asia mistä oli huomautettavaa oli parkkilamput, ne kun "sattuivat" olemaan keltaiset. Lupasin vaihtaa parkkilamput asianmukaisiin joten se siitä... Vaatimuksenmukaisuustodistus jonka olin maahantuojalta saanut, sisälsi tietenkin virheen, tyyppikoodinumero oli Honda CB500:lle. Sitä sitten alettiin ihmettelemään. Runkonumero toki täsmäsi. Soitto maahantuojalle ja uutta tyyppikoodinumeroa kinuamaan.

Tässä kohtaa vähemmän joviaali katsastusmies olisi lyönyt hanskat naulaan ja todennut, että viekää vessa pois. Viitala oli onneksi eri maata ja hän löysi oikean tyyppikoodin tietokoneelta ja kun vielä maahantuojan puhelimitse ilmoittama tyyppikoodikin täsmäsi, päästi hän meikäläisen pälkähästä. Toki hän vaati, että toimitan uuden vaatimuksenmukaisuustodistuksen pyhien jälkeen. Kertoipa vielä että papereita säilytetään 15-vuotta, joten joku ne varmasti tarkistaa.

Siinä sitä sitten oltiin rekisteriote kädessä, valmiina rekisteröimään mopo suomen kilpiin. Kirjoitin paperit ja ojensin ne konttorivirkailijalle... Virkailija: "Tähän kohtaan liimataan liikennevakuutustarra." Minä: "Tarra???" Ilme kasvoillani oli varmasti vilpittömän hämmästynyt.

Olen rekisteröinyt itse ajoneuvon Suomeen viimeksi vuonna 1991. Tuon vuoden jälkeen olen katsellut rekisteröintejä kaukaa. Kun hankin suomalaiset vakuutukset mopooni ruotsista, hoidin asian tietenkin puhelimitse. Tämän lisäksi sovin vakuutuksesta vakuutusyhtiön ulkomaanosaston kanssa joten lopputulos oli se, että vakuutuskirjan mukana ei tullut tarraa. En minä tosin osannut mitään tarraa odottaakaan, joten kaikki osapuolet olivat tyytyväisiä. Tarran hankinta oli nopea toimenpide. Sen sain yhtiön konttorista, joten nyt on mopo kilvissä.

Loppu hyvin, kaikki hyvin?
Uuden vaatimuksenmukaisuustodistuksen sain uudenvuodenpyhien jälkeen odottaessa Oy Brandt AB:n jälkimarkkinointipäälliköltä, joten suuri kiitos hänelle. Tikkurilan katsastuskonttori hoiti katsastuksen joustavasti ja ammatimaisesti. Sinä päivänä kun mopokatsastus tulee pakolliseksi Suomessa niin ainakin minä tiedän kenelle moponi katsastukseen vien. Söhmin kautta solmimani ystävyydet olivat myös kovasti auttamassa, S. Ahonen selvitti karenssipykäliä ja antoi henkistä tukea ensikertalaiselle Suomen ajoneuvoviidakossa. T. Kiiran kaksilitrainen Sierra vetokoukulla jaksoi hyvin vetää M. Salon peräkärryä, jossa arvolasti siirrettiin tallista konttorille.

Seuraava taistelu ja jutun juuri onkin sitten luovutuskieltoon liittyvän erityisehdon poistaminen rekisteriotteesta. Luulen kuitenkin, että mopojen autovero poistuu ennen kuin meikäläisen mopon karenssiaika on ohi. Kannattiko koko rumba? Jos lasken kaikki tunnit mitä tähän hommaan meni ja jaan sillä sen summan jonka säästin, niin kyllä. Tuntikorvaus on aika monta sataa euroa. Rahaa paloi parisataa euroa ja aikaa kaikkinensa ehkä 10 tuntia. Tietenkin jos laskee mukaan sen, että minun piti olla Ruotsissa yli 12 kuukautta säästääkseni ... ei puhuta siitä.


perjantai 16. tammikuuta 2004

Suomalaisilla näytön paikka jääspeedwayn MM neljännesfinaalissa Oulussa 17.1.2004


Viikonlopun MM-puolivälierissä Saalfeldenissa ja Kuusankoskella suomalaiset saalistivat vain kaksi varmiespaikkaa. Oulun kisassa ratkeaa ajaako välierissä Ruotsin Örnsköldsvikissä ja Venäjän Lukhovitsyssä muita suomalaisia. Suomen kiintiöpaikalla Lukhovitsyn välierässä ajaa OMK:n Raimo Henriksson. Kiintiöpaikan hankki Antti Aakko viime vuonna ajamalla MM-kisassa viidenneksi. Aakko luovutti tämän ns. suoran paikan Henriksonille koska Antti haluaa aloittaa MM-urakan kotikilpailulla Oulussa.

Kilpailusta näyttää muodostuvan varsin kiinnostava. Ouluun on tulossa tosi mielenkiintoisia kilpailijoita eteenkin Venäjältä, jotka kaikki ajoivat vuoden 2003 MM-finaalissa. Täällä ajavat tämän kauden Venäjän mestari Nikolai Krasnikov sekä joukkuemaailmanmestari Yuri Polikarpov sekä Vladimir Lumpov jotka on Venäjän vakioedustajia kansainvälisissä kilpailuissa. Polikarpov on erityisesti Keski-Euroopassa yleisön suursuosikki. Karusta ulkoisesta olemuksesta huolimatta hän on erittäin sympaattinen ja radalla todella kova luu. Antti Aakko, Tomi Kirilov ja Seppo Klemettilä tulevat launtaina saamaan kunnon vastuksen. Lähtöviivalle asettuvat neljän venäläisten lisäksi, kolme saksalaista, kaksi ruotsalaista, kaksi tsekkiä, yksi itävaltalainen ja britti, mutta vain kahdeksan parasta pääsee välieriin.

Oulun kilpailun viralliset harjoitukset alkavat perjantaina 16.1 kello 18:00 ja varsinainen kilpailu lauantaina kello 17:30. Lisätietoja: Oulun Moottorikerho,http://www.oulunmoottorikerho.com/omk@oulunmoottorikerho.com, Jussi Roine, 0400-680611, jussi.roine@tapiola.fi tai Jarmo Hirvasoja, 0400-682652.

maanantai 12. tammikuuta 2004

SMOTO:n korteilla nyt myös FIM-ralliin


Suomen Moottoriliitto ry (SML) ja Suomen Motoristit ry (SMOTO) ovat sopineet yhteistyöstä suomalaisen matkamoottoripyöräilyn kehittämiseksi. Ensimmäinen vaihe tässä on ollut yhteistyössä Liikenneturvan kanssa kouluttaa ennakoivan ajon kouluttajia eri puolille Suomea. Tämä toiminta oli pitkään keskeytyneenä, kunnes SMOTOn aloitteesta Liikenneturva uudisti vuoden 2002 alussa motoristien EAK- koulutusohjelman. Vuoden 2002 ja 2003 aikana Liikenneturva koulutti yhteensä yli 70 uutta kerhokouluttajaa SML:n ja SMOTOn kerhoihin. Toinen nyt julkistettava vaihe koskee ulkomaille suuntautuvaa moottoripyörämatkailua. FIM-Rally on kansainvälisen moottoriliitto FIM:n jäsenjärjestöjen vuosittain järjestämä kansainvälinen kokoontumisajo. Sen isäntämaa vaihtuu vuosittain. Osallistumisoikeus on vain FIM:n jäsenjärjestöjen kerhoihin kuuluvilla motoristeilla.

FIM toimii myös kilpamoottoripyöräilyn kansainvälisenä järjestönä ja sen edustaja Suomessa on Suomen Moottoriliitto ry, jonka jäsen SMOTO ei ole ollut. Tästä syystä SMOTO kerhojen jäsenet ovat joutuneet edustamaan FIM-Rallyssa jotain SML:n jäsenkerhoa. Vuoden 2003 lopussa Suomen Motoristit ry liittyi SML:n kannattajajäseneksi. Tehdyllä järjestelyllä mahdollistetaan SMOTOn jäsenkerhojen jäsenten osallistuminen FIM-Rallyyn. Tämä menettely tulee lisäämään suomalaisten motoristien määrää myös muissa kansainvälisissä kokoontumisajoissa.

Yhteistyön kehittämistä jatketaan mm. moottoripyörämatkailun ja liikenneturvallisuuden saroilla. Lisätietoa: Suomen Motoristit http://www.smoto.fi/ jaSuomen Moottoriliitto http://www.moottoriliitto.fi/.

torstai 8. tammikuuta 2004

Kotimainen prätkäleffa netissä - Luonikast reissu!


Tue paikallisia kylähulluja, anna tähtiä! "Luanikast reissu!" komedia ylittää odotukset ja on viihteellistä underground prätkäelokuvaa parhaimmillaan. Elokuva kertoo kolmen miehen yhteenlyöttaytymisestä moottoripyöräilyn merkeissä. Lataa pätkä osoitteesta: http://kudos.ihme.org/
"Luanikast reissu!" on komedia joka kertoo kolmen miehen yhteenlyöttaytymisestä moottoripyöräilyn merkeissä.

Raumalainen harrastevideoprojekti Kudos on julkaissut kotimaisen prätkäelokuvan kokonaisuudessaan netissä. Tämä on tiettävästi ensimmäinen kerta kun kotimainen moottoripyöräelokuva on heti julkaisun yhteydessä kokonaisuudessaan ladattavissa, ja ilmaiseksi!

Jorma on kolmenkympin kriisissä värjöttelevä toimistotöihin lopeensa kyllästynyt mies, jolle riittää. Työmatkallaan Jorma kokee valaistuksen, jonka johdosta hän päättää hakea uutta suuntaa elämälleen moottoripyörien parista. Raipe on kaiken kokenut motoristipatu, jolla on jo vaikeuksia nähdä moottoripyörän pleksin läpi kaikenlaisten kokoontumisajotarrojen takia. Abdullah on pitkäkyntinen varas, joka lyöttäytyy mukaan tavoitellakseen vain hänelle kaikkein arvokkainta... 

Elokuva kertoo yhden päivän kirjavista tapahtumista, ja seuraavan päivän tapahtumattomista tapahtumista, joita olisi voinut tapahtua. Mutta ei tässä elokuvassa. Mitä tulee maskeeraukseen, lavasteisiin ja itse elokuvan henkilöhahmoihin, tosikoille tätä elokuvaa ei voine suositella. Elokuvassa on käytetty seuraavia moottoripyöriä: Harley-Davidson Sportster 1200, Kawasaki ZZR 600, BMW R 650 ja Harley-Davidson Dyna Wide Glide. Elokuvan valmistumiseen meni viisi kuukautta, vaikka itse kuvauspäiviä oli vain kuusi.

Lataa elokuva (22 minuuttia) tai traileri (noin 2 minuuttia) osoitteesta: http://kudos.ihme.org/

Muuttoautojen verotus yhteisöjen tuomioistuimen hampaissa

Korkein hallinto-oikeus (KHO) pyysi vuoden 2002 loppupuolella yhteisöjen tuomioistuimelta päätöstä muuttoautojen kohtelusta. Oikeustaistelussa on kyse siitä, voiko Suomi asettaa rajoja muuttajan omaan käyttöön hankittujen ajoneuvojen arvolle tai lukumäärälle. Tapauksen suullinen käsittely alkaa yhteisöjen tuomioistuimessa ensi viikolla, 15.1.2004 kello 12:00 Suomen aikaa. Tuomioistuin ei antane päätöstä saman tien vaan joskus tämän käsittelyn jälkeen.

Yhteisön direktiivit edellyttävät täydellistä verovapautta kulutukseen kohdistuvien verojen osalta. Jos yhteisöjen tuomioistuin tulkitsee kannetun veron kulutukseen kohdistuvaksi veroksi, niin maahan muuttavien henkilöiden autoverovapauden rajoitukset poistuvat paitsi veron rahamääräisen suuruuden niin myös tuotavien ajoneuvojen lukumäärän osalta. Tämä tarkoittaisi korkean erillisveron politiikan romuttumista täysin.

Lisätietoa: MMAF: "Muuttoautojen verotuksen käsittely etenee yhteisöjen tuomioistuimessa" (7.1.2004)

torstai 1. tammikuuta 2004

Bajahill - Mediakortti

Suomen ensimmäinen ja yksi vilkkaimmista moottoripyöräalan verkkojulkaisuista ja -palveluista. BajaHill:ssä on 10 000-30 000 käyntiä kuukaudessa.

BajaHillin www-sivut ovat tunnetuinta suomalaista nettimotorismia (vuodesta 1995 alkaen). Bajahill.net on aktiivisille moottoripyöräilyharrastajille suunnattu verkkolehti. Verkkopalvelu edustaa kohderyhmäänsä kattavasti, sillä juttuaiheet ja jopa itse jutut tulevat suureksi osin lukijoilta. Sivuilta löytyy ajankohtaista tietoa niin kokeneelle motoristille kuin aloittelijallekin. Bajahillin käytetyimpiä palveluita ovat uutiset, linkkilista sekä S.H.M.FAQ.

Aineisto

Tekstit pelkkänä tekstinä ilman muotoilua. Kuvien lähettämisestä sovittava toimituksen kanssa. Emme vastaa tilaamattomasta materiaalista.

Toimituksen yhteystiedot

Päätoimittaja: Janne Tervola, puhelin: 0400 44 44 09. janne.tervola@bajahill.net
Toimittaja: Santtu Ahonen
Graafikko: Christina Palmu
Kuvaaja: Timo Muilu
Webmaster: webmaster@bajahill.net
Aineistot: janne.tervola@bajahill.net
Postiosoite: Ollilantie 21 D, 00780 Helsinki

Mainosbannerit ja hinnasto
Päivitetty 19.12.2012

BajaHill myy tapauskohtaisesti mainostilaa. Mainostilaa sivustoille myydään 30 vuorokaudeksi kerrallaan.

Mainoksien hinnat ovat:
  • Yläbanneri 200 € / kk, bannerin enimmäiskoko 840 x 80 pikseliä
  • (Yläreunan Bajahill-palkin alapuolella)

  • Spotti 150 € / kk, spotin enimmäiskoko leveys 210 ja korkeus 70 pikseliä (oikean reunan navigointipalkkiin)

  • Alabanneri 100 € / kk, bannerin enimmäiskoko leveys 486 ja korkeus 60 pikseliä (sivun alareunassa)
Hintoihin lisätään ALV 24 %.

Linkkilistaan tai S.H.M.FAQ:iin ei ole mahdollista ostaa tai sijoittaa mainoksia.

Mainos voidaan linkittää mainostajan haluamaan URL-osoitteeseen. Mainostaja vastaa itse kohdesivuston sisällöstä, bannerien valmistamisesta, oikeasta koosta sekä formaatista. Spotin ja/tai bannerin voi toimittaa sähköpostitse joko PNG, JPG tai GIF formaatissa BajaHill:n webmasterille webmaster@bajahill.net.

Jos mainostaja haluaa käyttää mainoksen yhteydessä html ja/tai JavaScriptiä se on rajallisesti mahdollista Blogger.com teknisten rajoitusten puitteissa. Tällöin mainostajan tulee hostata spotti tai banneri jossain pilvessä BajaHill.net:n ulkopuolella. Kummankin elementin fyysiset pikselikokorajoitukset ovat myös tässä tapauksessa voimassa.

BajaHill ei takaa www-sivujen saatavuutta tai toimivuutta. Mainostajalle ei taata tarkkaa paikkaa tai yksinoikeutta mainostaa jollain tietyllä sivulla. BajaHill varaa myös oikeuden poistaa mainos BajaHill:n www-sivuilta ilman rahojen palautusta mikäli sisältö on loukkaavaa tai laitonta tai kohdesivusto ei muuten vastaa mainostamisen alussa esitettyä sisältöä. Mainoksella ei voi vaikuttaa BajaHill:n journalistiseen sisältöön.

Palvelun laskuttajana toimii Pajamäen Konttori Oy (Y-Tunnus: 2175314-0), www.urheilukuvat.net.