tiistai 26. helmikuuta 2008

Riihimäelle enduron MM vuonna 2009

Kansainvälinen moottoriliitto FIM on myöntänyt Suomeen enduromoottoripyöräilyn MM-osakilpailun vuodeksi 2009. Kauden neljäntenä MM-osakilpailuna 13.-14. kesäkuuta ajettavan kisan järjestelyistä vastaa Riihimäen Moottoripyöräkerho Kahvakopla. 

Riihimäellä on ajettu tätä ennen MM-enduroa vuosina 1995 ja -97. Viimeksi Suomessa on kilpailtu MM-pisteistä vuonna 2005, jolloin kisaisäntänä toimi Heinola. 

- On erittäin hieno asia, että asiansa tunnetusti osaava Riihimäki saa kisan järjestettäväkseen. Tällä on toivon mukaan myös pitkäaikaisempia vaikutuksissa tulevissa hakuprosesseissa. Kisaa on haettu Suomeen joka vuosi ja oli suuri pettymys, että emme saaneet sitä jo täksi kaudeksi, kertoo Suomen Moottoriliiton toimitusjohtaja Kurt Ljungqvist. 

Ljungqvist on käynyt asiasta keskusteluja enduron MM-sarjan promoottorin ABC:n Alain Blanchardin kanssa ja kaikki näyttää lupaavalta myös tulevia vuosia ajatellen. 

- Blanchard on tuonut esiin, että hän pitää myös Heinolaa merkittävänä kandidaattina kisajärjestelyjen osalta. 
Kuljettajien piirissä tieto Riihimäen MM-isännyydestä otettiin luonnollisesti ilolla vastaan. 

- Kiva, että päästään taas ajamaan kotikisa. Lisäksi Riihimäellä on onnistuttu aina järjestämään hyvä kilpailu, sanoo endurossa seitsemän henkilökohtaista maailmanmestaruutta voittanut Juha Salminen. 

Ajankohta osuu nappiin 
ABC ehdotti Pohjolanrinteen koulusta kisakeskusta kaavailevalle Riihimäelle ensin aiempaa ajankohtaa MM-osakilpailun järjestämiseksi. 

- Totesin Blanchardille, että se ei käy, koska koulut eivät ole vielä silloin lomilla. Toisaalta emme olleet myöhemmänkään ajankohdan kannalla, kertoo Ljungqvist. 

Timo Sirenin johtaman Kahvakoplan järjestelytoimikunnan jäsen Pentti Tarkkala pitää kisan ajankohtaa loistavana. 
- Kisa ajetaan viikko ennen juhannusta, jolloin Suomen luonnon pitäisi olla vehreimmillään. 

Tarkkala on kiertänyt MM-sarjaa ympäri maailmaa, eikä hän suinkaan kavahda tulevaa haastetta. Päinvastoin. 
- Meillä on tarjota hienot ja nimenomaan suomalaiset puitteet MM-osakilpailulle. Metsään vietävät erikoiskokeet ovat hiekkapohjaisia. Reitiltä löytyy jonkin verran kiviä, mutta ei toisaalta niittyjä eikä peltoja. Reittimme kestää sadettakin, ellei sitten raju ukkosmyrsky yllätä meitä kuten vuonna 1997. 

MM-sarjaa menestyksellä ajavien Mika Aholan ja Marko Tarkkalan seuratasolla edustama Riihimäen Moottoripyöräkerho Kahvakopla on kaavaillut jo hyvissä ajoin tulevaa reittiä. 

- Karhin motocrossrata, Riutan hiihtokeskus ja Hyvinkään suunta ovat tapetilla, valottaa Pentti Tarkkala tulevaa MM-kisareittiä. 
Suomessa ajetaan kaksipyöräisten arvopisteistä myös jo tulevana kesänä, kun Heinola isännöi 17. elokuuta motocrossin MM-sarjan MX3-luokan osakilpailun. 

Enduron MM-sarjan kauden 2009 alustava kilpailukalenteri: 

21.-22.3. Fatima, Portugali 
28.-29.3. Iqualada, Espanja 
18.-19.4. Iglesias, Italia 
13.-14.6. Riihimäki, Suomi 
20.-21.6. Slovakia (paikka avoin) 
18.-19.7. Valle del Bravo, Meksiko 
29.-30.8. Serros. Kreikka 
12.-13.9. St. Flour, Ranska 

Lisätietoja: 
www.moottoriliitto.fi 
www.abc-wec.com

maanantai 25. helmikuuta 2008

Himmanen kipuaa kohti MM-trialin keskikastia


Suomalainen trial-moottoripyöräily nostaa uudelleen päätään Henri Himmasen, 23, hahmossa. Matka maailman huipulle ja takavuosien menestykseen on pitkä sekä kivikkoinen, mutta vantaalainen Himmanen ei aio jättää kääntämättä hänelle ehkä hieman yllättäenkin tarjoutuneita kortteja. Italiassa parhaillaan harjoittelevan Himmasen taskussa on tuore tiimisopimus ja edessä uran tähän mennessä kiireisin arvokisakausi. Urakka pitää MM- ja EM-sarjan lisäksi sisällään sekä Italian että kotimaan mestaruussarjaa.

- Edessä on arviolta alun toistakymmentä kisaa aiempaa enemmän, mutta myös lähtökohta on aivan erilainen. Nyt voin keskittyä vain siihen oleellisen, eli ajamiseen. Siltä osin kaikki on helpompaa, Himmanen kertoo.

Hän on tehdyt sopimuksen Beta-pyörillä kilpailevan ja Michele Bosin manageroiman italialaisen Top Trial Teamin kanssa.

Himmanen pitää kuitenkin ajosaappaansa visusti maan pinnalla ja realismin kirkkaana kypärässään.
Vuosi vuodelta enemmän akrobatian piirteitä saaneen trialin kivenkovalle huipulle ei kuljeta oikoteitä, vaan kovan ja kärsivällisen työn, sekä yrityksen ja erehdyksen kautta. Eikä sekään välttämättä vielä kanna hedelmää.

- Kärjen saavuttaminen on kieltämättä vaikeaa, tosi vaikeaa, myöntää kahden kauden verran vielä enemmän tai vähemmän satunnaisesti MM-ilmapiiriä haistellut vantaalainen.
Himmanen silmäilee MM-sarjassa selkeästi kolmen kerroksen väkeä.

- Hallitseva maailmanmestari Toni Bou, Adam Raga, Takahisa Fujinami ja Albert Cabestany muodostavat terävän kärjen, jonka jälkeen tulee pieni väli ja sitten meikäläinen ja muut kuljettajat. Tähtäimeni on nousta MM-sarjassa 15 parhaan joukkoon ja sitä myötä ensin sinne keskikastiin. EM-sarja on aina hienoinen arvoitus, mutta uskon siellä mahdollisuuksiin kärjen tuntumaan, punnitsee Himmanen hillitysti tulevaa.

Himmanen korostaa, että MM-sarjassa vallitsevat yllättävänkin suuret tasoerot niin kuljettajien kuin kalustonkin osalta.

- Kärki ajaa yleensä niin vähillä pisteillä, että kisojen vaikeusastetta on nostettu koko ajan. Pakkohan heidänkin välilleen on saada edes pieni ero aikaan, mutta meille muille se tekee hommasta entistäkin vaikeampaa. Minusta tähän pitäisi saada jokin muutos, miettii Himmanen.

Brown ja Challoner kirittäjinä
Himmanen ehti harjoitella ja tutustua uuteen tiimiinsä jo alkuvuodesta lähes kuukauden päivät Firenzen tuntumassa. Helmikuu toi miehen toviksi takaisin Suomeen ennen uutta ja kisakauteen valmistavaa jaksoa Italiassa.

- MM-sarjan alkuun on aikaa vielä viisi viikkoa, mutta Italian mestaruussarjan avausosakilpailu ajetaan jo ensi sunnuntaina. Tiimin kalusto vaikuttaa treenien perusteella hyvältä, mutta kisassahan senkin sitten vasta lopullisesti näkee.

Himmanen huomioi tässä vaiheessa uraansa merkittävänä seikkana myös sen, että hän pääsee harjoittelemaan yhdessä kovien kuljettajien kanssa.

Suomalaisen tiimikavereina ajavat brittitaiturit Michael Brown ja Jack Challoner. Brown voitti viime kaudella junioreiden maailmanmestaruuden ja Challoner puolestaan nuorten EM-kullan.
- Ehdin harjoitella näiden lahjakkaiden kavereiden kanssa jo pari viikkoa tammikuussa ennen kuin he palasivat Englantiin. Nyt alkaa uusi yhteistreenijakso, mikä sekin auttaa minua viemään uraani eteenpäin, uskoo Himmanen.


perjantai 22. helmikuuta 2008

Ajo Motorsportin Di Meglio kärjen tuntumassa Jerezissä

Ratamoottoripyöräilyn MotoGP-sarjan suomalaistalli Ajo Motorsportin kuljettajat olivat lupaavassa vauhdissa torstaina Jerezin radalla Espanjassa päättyneissä talliyhdistys IRTA:n virallisissa yhteistesteissä. 

Urallaan jo yhden MM-osakilpailuvoiton ajanut ranskalaiskuljettaja Mike Di Meglio, 20, oli Derbin tehdaspyörällään 125-kuutioisten luokan kolmipäiväisten testien viidenneksi nopein kuljettaja. Sveitsiläinen Dominique Aegerter, 17, nosti päivä päivältä vauhtiaan ollen tuloslistoilla sijalla 19. 

Jerezin kaksi ensimmäistä testipäivää jouduttiin ajamaan sateisissa ja epävakaissa olosuhteissa, mutta torstaina 4423 metrin mittaista rataa päästiin kiertämään vihdoin paremmissa olosuhteissa. 

Piikkiluokan kuljettajista kiireisintä vauhtia piti Aprilialla ajava brittikuski Bradley Smith ajalla 1.47,820, josta Di Meglio jäi 0,378 sekuntia Aegerterin nopein kierros kulki ajassa 1.49,391. 

- Ajat olisivat voineet olleet kovempiakin, mutta tuuli yltyi todella kovaksi silloin, kun piikkiluokan kuljettajat tulivat 250-kuutioisten jälkeen radalle. Olen kuitenkin varsin tyytyväinen kuljettajieni suoritukseen. Olemme aikataulussa, kertoi tallipäällikkö Aki Ajo. 

Suomalaistallin viimeinen testipäivä ei sujunut silti aivan ongelmitta Jerezissä. 
- Meidän oli kokeiltava tehtaan pyynnöstä vielä ennen Qatarissa seuraavaksi ajettavia testejä uutta takajousitusta Di Meglion pyörässä, eikä se toiminut. Lisäksi Miken pyörän moottori hajosi, kun harjoitusta oli jäljellä 25 minuuttia. Ongelmat eivät ole kuitenkaan mitään sellaisia, etteikö niitä saataisi kuntoon Qatariin mennessä, korosti Ajo. 

Maailmanmestaruuden tavoitteekseen asettaneelta Di Megliolta jäi se vauhdikkain kierros vielä varastoon. Hänen paras aikansa syntyi jo aamupäivän harjoituksissa. 

- Harmi homma, että en päässyt ajamaan session loppua. Olimme suunnitelleet sinne aika-ajoharjoituksen. 
Di Megliota kokemattomampi Aegerter lämpeni Jerezissä hitaasti mutta varmasti. 

- Harjoitus loppui kannaltani vähän liian aikaisin, totesi aikojaan päivän mittaan parantanut sveitsiläinen. 
Piikkiluokan kauden toiset viralliset testit ajetaan 1.-3. maaliskuuta Losailin aavikkoradalla Qatarin pääkaupungin Dohan tuntumassa. 

- Losail on taas aivan erityyppinen rata, jossa testaaminen käynnistyy tavallaan alusta. Voi olla, että Qatarissa voimasuhteet jälleen muuttuvat, viittasi tallipäällikkö Ajo lähinnä nuorten ja Jerezin hyvin tuntevien kuljettajien suuntaan. 
Losail toimii myös MM-sarjan avausnäyttämönä 9. maaliskuuta historiallisen, keinovalaistuksessa ajettavan iltakisan merkeissä. 

http://www.ajo.fi 
http://www.motograndprix.com

Mika Kallio viides Jerezin viimeisellä testijaksolla

Kolmen päivän testijakson Espanjan Jerezissä kaikkein vauhdikkaimmin tiistaina aloittanut Mika Kallio ei ollut tyytyväinen viimeisen testipäivän antiin. 

Torstain viimeisellä jaksolla Kallio oli viidenneksi nopein. MM-sarjan yhteistesteissä paikalla olivat kaikki 250-kuutioisten tallit ja kuljettajat, joten nyt oli tarjolla esimakua kohta alkavan kauden voimasuhteista. 

- Keskiviikkona ja torstaina testasin Öhlinsin uusia iskareita. Uudet säädöt eivät tuntuneet toimivan koleassa kelissä, joten ajoaikaa meni paljon hukkaan varikolla säätötöiden merkeissä, Kallio kertasi. 

Uusilla säädöillä Red Bull KTM-tallin suomalaiskuski ei päässyt yhtä koviin kierrosaikoihin, joita hän kellotti Jerezin talvitesteissä neljä viikkoa aikaisemmin. 

Torstain ensimmäisellä testijaksolla Kallio oli kolmanneksi nopein ja alitti kahden muun kuskin kanssa 1.44:n kierrosajan. Kallio kiersi Jerezin radan 48 kertaa ennen iltapäivän taukoa. 

Testit huipentuivat tunnin jaksoon myöhemmin iltapäivällä. KTM:n tehdastallin osalta viimeinen jakso meni pieleen, kun tallin kuljettajat Kallio ja Hiroshi Aoyama ehtivät kiertää radan vain yhdeksän kertaa. 

- Lähdimme vielä kokeilemaan uusilla iskareilla ja säädöillä, mutta emme löytäneet odotettua parannusta. Pyörän etupää ei toiminut yhtä hyvin kuin ennen, joten huippukovia aikoja en pystynyt ajamaan. 

Punalippu keskeytti testit 
KTM-kuskien tarkoituksena oli vaihtaa jakson lopulla takaisin vanhat iskarit ja verrata pyörän ajettavuutta. Tämä suunnitelma meni kiville, kun espanjalainen Hector Faubel kaatui loukaten rytäkässä hieman jalkaansa. 

Testijakso päättyi Kallion harmiksi ratavirkailijoiden heiluttaessa punaisia lippuja. 

- Vanhat säädöt oli ruuvattu takaisin, ja olin juuri lämmittelykierroksella, kun punaliput keskeyttivät testit. Ajoaikaa olisi ollut vielä 10 minuuttia jäljellä, mutta tuo loppuaika jäi nyt ajamatta, Kallio kertoo.

- Vähän harmittaa, kun emme päässeet vertaamaan säätöjä. Kaikki edelleni ehtineet kuskit ajoivat lopussa kaksinkertaisen määrän kierroksia. 

Aprilian moottoreiden vauhdittamat kuskit valtasivat lopulta kolme kärkisijaa järjestyksessä Thomas Lüthi (1.43,208), Marco Simoncelli ja Alvaro Bautista. 

KTM:n satelliittitiimin Julian Simon ajoi ilman jousitusongelmia neljänneksi ennen ykköstallin Kalliota ja Aoyamaa. Kallion ero kärkeen oli 0,651 sekuntia. 

MotoGP-sarjan ensimmäinen MM-osakilpailu ajetaan 9. maaliskuuta. Sitä ennen tallit kokoontuvat vielä yhdelle yhteiselle testijaksolle.

torstai 21. helmikuuta 2008

Ducati halutaan pois pörssistä

(21.02.2008 Janne Tervola)
Italialaisen moottoripyörävalmistajan Ducati Motor Holding SpA:n pääomistajat ovat tarjoutuneet ostamaan loput 70 prosenttia pörssiyhtiöstä. 

Tarjottu hinta osakkeista on 390,8 miljoonaa euroa. 
Pääomistajat Investindustrial SpA, BS Investimenti ja Hospital of Ontario Pension Plan tarjoavat yhtiöstä 1,7 euroa osakkeelta. 

Tarjouksen taustalla on saada yhtiö pois pörssilistalta. Tarjousten tekijöiden mukaan on välttämätöntä, että Ducatilla on vakaa ja yhtenäinen omistuspohja. 

http://sport.guardian.co.uk/breakingnews/feedstory/0,,-7320500,00.html 
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601085&sid=ask.lPM5gky0&refer=europe 

tiistai 19. helmikuuta 2008

Mika Kallio piipahti pokkaamassa Kauhajoen jääratakisoiss

Leudon talven ensimmäinen moottoripyörien jääratakilpailu ajettiin Kauhajoen Nummijärvellä. Kakkoslajinsa parissa talvisin viihtyvä RR-ratojen ammattilainen Mika Kallio taisteli tiukasti voitosta kahdessa luokassa. Valkeakoskelaiselle kovimman vastuksen antoi lajin moninkertainen Suomen mestari, Konneveden Kari Vehniäinen. 

- Isoimpien pyörien lähtöä johdin lähdöstä maalilipulle saakka ja Vehniäinen jäi 4,2 sekuntia. Pienemmässä JR 2-luokassa pidin kärkipaikkaa kisan puoliväliin saakka. Sen jälkeen kävimme tasaista vääntöä Vehniäisen kanssa. Kaveri onnistui voittamaan toisen lähdön 1,5 sekunnilla, Kallio kertasi. 

- Tarkoituksena oli ajaa kaikki jääradan SM-osakilpailut, mutta Seinäjoen, Mäntsälän, Tuusulan ja Oriveden kisat on peruttu heikon jäätilanteen takia. 

- Nyt jääradan SM-sarjan kisojen suhteen tilanne näyttää heikolta, kun MotoGP-kauden käynnistyessä (7.-9. maaliskuuta) minulta jää ainakin kaksi SM-osakilpailua väliin. 

Kallion voittaman ison JR 3-luokan kärkisijoilla nähtiin lisää valkeakoskelaisväriä, kun Mikan veli Vesa Kallio ajoi kolmanneksi ja Mikko Mononen neljänneksi. 

Mika Kallion ohjelmassa on tiistaista alkaen kolmen päivän MotoGP-sarjan virallinen testijakso Espanjassa Jerezin radalla. 

torstai 14. helmikuuta 2008

AKE tutkinut ajoneuvojen etätunnistusta


Bajahillin vuoden 2004 aprillipila MPuutiset0404.html ei ollut tuulesta temmattu juttu. AKE on teettänyt selvityksen tutkimuksen etätunnistuksesta.

Yleisenä johtopäätöksenä tutkimuksessa todetaan, että sovellukset olisivat käyttökelpoisia, jos etätunniste olisi asennettu ajoneuvoihin jostain muusta syystä. Mikään sovellus ei yksinään perustele etätunnisteen käyttöönottoa, koska hyödyt jäävät melko pieniksi kokonaiskustannuksiin nähden. Lisäksi suuri osa sovelluksista voidaan toteuttaa myös automaattisella rekisterikilpien tunnistamisella.

Etätunnisteiden tekniikkaa on mahdollista käyttää esimerkiksi liikenteen valvontaan tai ajoneuvojen jäljittämiseen. Käytännössä toteutukset antavat EU:ssa vielä odottaa itseään. Ajoneuvohallintokeskus AKEn teettämässä selvityksessä etätunnisteen käytön realistisuudesta päädyttiin siihen, että etätunnistesovelluksien käyttö ei ainakaan vielä ole ajankohtaista ajoneuvojen rekisteröinnissä tai verotuksessa. AKEn kannattaa kuitenkin seurata kansainvälistä kehitystä asian tiimoilta.

Etätunnistetekniikka on sinänsä kypsää ja eri tietoturvatasot ovat mahdollisia. Itse tunnisteen osuus koko prosessin kustannuksista on hyvin pieni. Suuren osan kustannuksista muodostavat jakelu, asennus, lukijaverkosto sekä tietokantojen kehittäminen ja ylläpito. Etätunnisteen käyttöönoton kustannukset olisivat selvästi pienemmät, jos tunniste integroitaisiin rekisterikilpeen.

AKE haluaa edistää ajoneuvoliikennerekisterin käyttöä ja tarjoaa rekisterin tietoja viranomaisille ja kaupallisille toimijoille. Tietoja voidaan tarjota myös erilaisiin etätunnistesovelluksiin yhteistyökumppaneille. Jos jokin taho haluaa kehittää ajoneuvoliikennerekisteriä hyödyntäviä etätunnistepalveluja, AKEn on hyvä olla mukana jo palvelujen suunnitteluvaiheessa rekisteritietojen asiantuntijana.

Etätunnisteella monia käyttötarkoituksia
Selvityksessä etätunnisteen sovelluksiksi liikenne- ja ajoneuvosektorilla on tunnistettu valvonta kuten tiedossa olevat ongelmat, rekisteröimättömät ajoneuvot ja liikennerikkomukset. Muita sovelluksia ovat liikennetiedon keruu, ajoneuvojen jäljittäminen, pääsyn säätely ja asiakkaan tunnistus. Varsinainen hyöty koituu kaikissa edellä mainituissa sovelluksissa jollekin AKEn yhteistyökumppaneista esimerkiksi. poliisille tai Tiehallinnolle.

AKEn rooli sovelluksissa olisi varustaa ajoneuvot etätunnisteella sekä ylläpitää etätunnisteiden tietoja ajoneuvorekisterissä. Lisäksi valvontasovelluksissa AKE tuottaisi ja ylläpitäisi listaa ajoneuvoista, joilla on havaittu ongelmia.

Valvontasovellukset edellyttävät, että etätunniste on pakollinen kaikille ajoneuvoille, jotta valvonta on tasapuolista ja oikeudenmukaista. Valtuutettujen asentajien verkoston luominen ja ylläpitäminen on kallista. Valvontaa ei kuitenkaan saada täysin automatisoiduksi etätunnisteiden avulla, vaan poliisin resursseja tarvitaan edelleen ja ehkä enemmänkin, koska tapausten määrä kasvaa. Valvontaa voidaan edistää etätunnisteen lisäksi myös automaattisella rekisterikilpien tunnistamisella, mikä ei edellytä ajoneuvoihin mitään muutoksia.

Liikennetiedon keruu etätunnisteiden avulla on kiinnostava ja hyödyllinen sovellus, mutta tällä hetkellä esimerkiksi Tiehallinnolla ei ole suurta tarvetta kerätä liikennetietoja uusin menetelmin. Pääsyn säätelyn ja asiakkaan tunnistuksen sovellukset ovat käytössä yksityisellä sektorilla eikä AKElla ole mitään erityistä syytä varustaa ajoneuvoja etätunnisteilla näiden sovellusten takia.

EU-tason ratkaisut vielä tulossa
EU-komissio tavoittelee etätunnisteiden laajaa käyttöönottoa ja niiden yhteen toimivuutta koko EU:n alueella. EU-komissio on selvittänyt asiaa vuonna 2004 päättyneessä EVI-hankkeessa, jossa päädyttiin siihen, että etätunnisteet luovat paljon mahdollisuuksia, mutta niiden kaupallinen hyödyntäminen on vaikeaa. EU:n tasolla on viime aikoina kiinnitetty erityisesti huomiota yksityisyyden suojan turvaamiseen, tietokantojen hallinnointiin ja tietoturvaan sekä liiketoimintamalleihin.

Työssä tarkasteltiin etätunnisteen hyödyntämistä liikennetekniikan sektorilla eräissä AKEn kannalta kiinnostavissa maissa. Iso-Britanniassa ja Alankomaissa on selvitetty etätunnisteiden käyttöönottoa, mutta on kuitenkin jääty odottamaan Euroopan laajuisia yhteisiä ratkaisuja asian suhteen. Ruotsissa kokeiltiin etätunnistetta apuna tienkäyttömaksujen valvonnassa, mutta valvonta vaihdettiin rekisterikilpien automaattiseen tunnistukseen, koska sähköinen todiste ei kelvannut oikeudessa. Myös Lontoon tienkäyttömaksujärjestelmän valvonta perustuu rekisterikilpien automaattiseen tunnistamiseen.

Tutkimuksen taustaa
Esiselvityksen tavoitteena oli selvittää ajoneuvojen etätunnisteen käytön realistisuutta nykytilanteessa ja AKEn mahdollista roolia sen kehittämisessä. Lähtökohtana olivat AKEn sekä sen asiakkaiden ja sidosryhmien tarpeet, ei tekniikan mahdollisuudet. Kriittisiä tekijöitä etätunnistesovellusten käytössä ovat EU:n ohjeistus ja tavoitteet, standardointitilanne, yksityisyyden suoja ja tietoturva, edelläkävijämaiden kaavailut, toteuttamisen kokonaiskustannukset ja etätunnisteen realistisuus AKEn näkökulmasta. Selvitys on rajattu sähköisiin etäältä luettaviin tunnisteisiin. Selvitys ei koske sovelluksia, jotka edellyttävät etäältä kirjoittamista tunnisteeseen. Työssä on oletettu, että etätunnisteeseen ei tallenneta muuttuvaa tietoa, vaan tiedot haetaan AKEn rekistereistä tarvittaessa.

Selvityksen tekivät Kristian Appel ja Heli Mattila Traficon Oy:stä sekä Bernhard Oehry RappTrans AG:sta.

Tutkimus Esiselvitys AKEn roolista ajoneuvojen etätunnistuksen kehittämisessä löytyy kokonaisuudessaan pdf-muodossa osoitteesta www.ake.fi

Öhlins takaisin ruotsalaisille


14.02.2008 Janne Tervola

Yamaha Group on myynyt vuoden 2007 lopulla 95% osakkeista takaisin Öhlinsin perustajalle, Kenth Öhlinille. Yamahasta tuli vuonna 1987 iskunvaimenninvalmistaja Öhlinsin pääomistaja.

Öhlin perusti Öhlins Racing AB:n vuonna 1975. Nykyisin yhtiön liikevaihto on 52 miljoonaa euroa ja se työllistää 235 työntekijää. Yhteistyö Yamahan kanssa jatkuu entiseen malliin, vaikka omistussuhteet keikahtivat nurin niskoin.

keskiviikko 13. helmikuuta 2008

Mika Ahola siirtyy enduron 1-luokkaan


Enduromoottoripyöräilyn MM-sarjan viime kauden nopein kuljettaja Mika Ahola vaihtaa luokkaa. Pitkän uran ensimmäisen henkilökohtaisen maailmanmestaruuden E2-luokassa voittanut Ahola siirtyy jahtaamaan uutta titteliä MM-sarjan pienimpään, eli 1-luokkaan.

- Arpa on heitetty. Olen ilmoittautunut sitovasti E1-luokkaan, Ahola vahvisti sunnuntaina.
Italialaisessa Honda HM Zanardo-tiimissä jatkava Ahola puntaroi pitkään ja hartaasti 1- ja 2-luokkien välillä. Hondan 250-kuutioisella nelitahtipyörällä viime viikolla Suomessa ajetut testit kallistivat vaakakupin pienemmän luokan puolelle.

- Lisäksi myös aika tuli jo vastaan, eli minun oli tehtävä päätös sitovan ilmoittautumisen osalta. Pidän kyllä tästä uudesta pyörästä ja testit ovat olleet ihan lupaavia, kertoo Ahola.

Ahola ajaa ensi viikonloppuna testimielessä halliendurokisan Lyonissa. 

Ranskasta matka jatkuu Espanjan Gironaan, jossa on luvassa lisää tärkeää testiä viikon verran.
- Suomessa lumessa ja loskassa testattu pyörä ei ole suinkaan vielä valmis. En ole ajanut sillä vielä metriäkään MM-olosuhteissa, joten sen käyttäytyminen on vielä itsellenikin täysi arvoitus kuivalla ja kovalla alustalla.

Espanjan testijakson jälkeen Ahola pääsee kokeilemaan 1-luokan Hondan kulkua myös kisaolosuhteissa Siennassa ajettavan Italian mestaruusosakilpailun merkeissä. Aholan alkukausi sujuu vaihtelevissa keliolosuhteissa.

- Lennän heti Siennan kisan jälkeen Suomeen, jossa ehdin testata vielä lumella ennen MM-sarjan käynnistymistä, viittaa Ahola 15.-16. maaliskuuta Ruotsin Östersundissa ajettavaan avausosakilpailuun.

Aholan tallikaveri Mattila 2-luokkaan
Aholan päätös merkitsee samalla sitä, että hänen uusi tallikaverinsa Jari Mattila ajaa alkavalla kaudella E2-luokassa, jossa muista suomalaisista ovat mukana KTM:n Juha Salminen, Husabergilla kilpaileva Valtteri Salonen ja BMW:llä sarjaan tuleva Simo Kirssi. Salminen voitti viime kaudella pienen luokan mestaruuden.

Muista KTM-kuljettajista Marko Tarkkala ja Samuli Aro kilpailevat 3- ja Eero Remes 1-luokassa.
- Minut oli ilmoitettu alustavasti 1-luokkaan, mutta olin varautunut tähän odottaessani Mikan (Ahola) lopullista päätöstä. Oikeastaan ihan hyvä homma minulle. Ehdin jo testata viime viikolla Italiassa 450-kuutioista pyörää, kertoo Mattila.

sunnuntai 10. helmikuuta 2008

People's choice ensimmäistä kertaa mp-näyttelyssä

(10.02.2008 Janne Tervola Kuvat: Urheilukuvat.net)


Helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna pidetyillä MP-messuilla jaettiin useita palkintoja. Omansa saivat muun muassa messuyleisön näyttelyn kauneimmaksi äänestämä rakennettu moottoripyörä sekä parhaan prätkämuiston kertoja Minun tieni -kisassa. 

People's Choice kilpailun kauneimmaksi pyöräksi äänestettiin oululaisen Jonne "Jonz" Alakiutun chopper "Moulin Rouge". Vasta toisen rakentamansa pyörän viime metreillä kisaan ilmoittanut Alakiuttu yllättyi iloisesti. Alakiutulle luovutettiin MP People's Choice kiertopalkinto vuodeksi. People's Choice -äänestyksestä tulee pysyvä kilpailu MP-messujen yhteyteen. 

Pyörä viikoksi 
Minun tieni -kilpailussa etsittiin parasta moottoripyöräilyyn liittyvää muistoa kuvan tai tarinan muodossa. Kymmenestä loppukilpailuun valitusta muistosta kansa äänesti voittajaksi Merja Lyytisen jutun kesäisestä limunhakureissusta. 

Vantaalainen Lyytinen pokkasi palkinnoksi parhaasta tarinastaan 
Kawasaki-moottoripyörän viikoksi käyttöönsä. 
- Myin edellisen pyöräni pois vuonna -90. Nyt on alkanut uusi prätkä himottaa ja pojan kanssa sovittiin, että kun hän ensi kesänä saa piikin, äidille ostetaan myös pyörä, Merja kertoo. 

Edellinenkin pyörä, samoin kuin 80-luvun loppuun sijoittuvan tarinan pyörä, olivat Kawasaki-merkkisiä. Nyt Merja pääsee testaamaan viikoksi joko Kawasaki Z750 tai VN900 Classic -mallia. 
- Luulen,että päädyn Classiciin. Sen painopiste on alempana, joten ei tarvitsisi varvistaa, Merja pohtii. 

Merjan ensituttavuus prätkiin syntyi jo 12-13 -vuotiaana, kun isoveli kyyditsi häntä Imatran ajoissa. Ensi kertaa Merja hyppäsi itse puikkoihin heti 18-vuotiaana ajokortin saatuaan. Nyt, lähes 20 vuoden tauon jälkeen, äiti haastaa jälleen maantiet ja poikansa. 

Kerrottakoon vielä se kilpailun voittanut tarina: 

"Nuorena ajelin omalla Kawallani ja lomailin yhtenä kesänä Varkaudessa. Kesäpäivä oli erittäin kuuma ja ajoimme  uimarannalle auringonottoon; silloin minulla oli vielä tapana loikoilla auringossa ilman yläosaa. Jano ylätti ja lupauduin hakemaan juotavaa. Farkut jalkaan, nahkatakki päälle, reppu selkään, kypärä päähän ja menoksi. En päässyt ihan kauppaan asti, kun virkavalta pysäytti. Kyseessä ei ollut ylinopeus, mutta ajokortti kuitenkin kysyttiin. Vetäisin takin vetoketjun reippaasti auki ottaakseni taskusta ajokortin. Voitte kuvitella virkavallan ilmeet, kun takin alta hyppäsi pari "melonia"." 

Derbi Mulhacén -arvontapyörä löysi omistajan 
MP:n ja Sumeko Oy:n järjestämä "Voita Derbi" -kilpailu päättyi viimeisenä messupäivänä. Voittaja arvottiin maanantaina 4.2. ja tuliterän Derbin Mulhacén 659 moottoripyörän omistaja löytyi Kylmälästä. Pyörän voitti Matti Harju.

Moottoripyörien vakuusmaksujen erot vain kasvavat

Janne Tervola

Moottori-lehden 1/2008 tekemän moottoripyörien vakuutushintavertailun http://plaza.fi/ajassa/artikkelit/mp-vakuutusten-erot-vuodessa-jopa-2800-euroa mukaan ero halvimman ja kalleimman 600-kuutioisen sprottipyörän vakuutuksissa oli suurimmillaan lähes kolminkertainen. 

Viime vuonna kalleimman ja halvimman vakuutuksen ero oli 2500 euroa, nyt se oli 2800 euroa. 

Vertailussa kunnostautuu IF, jonka vakuutukset varsinkin sporttipyörille ja naiskuljettajille olivat ylivoimaisesti kalliimpia. 

Naisten kalliimpia vakuutuksia selitetään miehiä suurempana todennäköisyytenä vammautua. Selitys ontuu. 

Vuosina 2002-2006 loukkaantui moottoripyörällä 2802 henkilöä, joista naisten osuus on 13%. Luku on hyvin lähellä naisten osuutta moottoripyöräilijöistä. 
Liikennekuolemissa naisten osuus on vain kuusi prosenttia. Luvuista on vielä huomattava, että osassa onnettomuuksista nainen on ollut matkustaja. 
http://www.liikenneturva.fi/fi/tilastot/liitetiedostot/Moottoripyorailijat.pdf 

Vapaaehtoiset moottoripyöräkoulutukset kaudella 2008

(10.02.2008 Janne Tervola)



PäivämääräJärjestäjäKuvausYhteyshenkilöLisätiedot ja ilmoittautumisetPaikkaHinta/ei jäsenille
Huhtikuu
17. ja 20.4.Honda RidersTorstai teoria, sunnuntai käytäntöMika Walkama 044-9469053www.hondariders.fiHelsinki/Tattarisuo60 / 80
23.-11.5.KonepyöräklubiNaismotoristikurssi 5 iltana + 26.7. ratapäiväEsa Elo 040 758 9668koulutus (at) konepyoraklubi.fiPori0 / 80
24. ja 27.4.Honda RidersTorstai teoria, sunnuntai käytäntöMika Walkama 044-9469053www.hondariders.fiHelsinki/Tattarisuo60 / 80
AVOINMcAnkkuri/TurVO1pv kurssi, teoria- ja käytäntö, max. 6 tai 12 oppilastaHarri Hulgrenmcankkuri (at) gmail.comTurku?
Toukokuu
2.-5.5.TFMKEAK1, 2 1/2 päivää. Hinta sis majoituksen yms.Raimo Kylmäraimo.kylma (at) finnturva.fiJoutsa160 / 210
3.5.MP69Motoristi Survival motoristisurvival.fi  
5.5.Moottoripyöräilyn tuki ryEAK käytäntö, teoriapäivä avoin. Hinta sisältää teoria- ja käytäntöpäivänJukka Relander 050 359 7204 jukka.relander ät pp1.inet.fiwww.mp-tuki.fiAhvenisto100
6.5.Moottoripyöräilyn tuki ryEAK käytäntö, teoriapäivä avoin. Hinta sisältää teoria- ja käytäntöpäivänJukka Relander 050 359 7204 jukka.relander ät pp1.inet.fiwww.mp-tuki.fiAhvenisto100
10.5.MotiimiKäytännön ajotaito -kurssi, lisätiedot weppisivuiltaMikko Merirantawww.motiimi.comJoutsa90
11.5.MotiimiKäytännön ajotaito -kurssi,lisätiedot weppisivuiltaMikko Merirantawww.motiimi.comJoutsa90
12.5.Moottoripyöräilyn tuki ryEAK käytäntö, teoriapäivä avoin. Hinta sisältää teoria- ja käytäntöpäivänJukka Relander 050 359 7204 jukka.relander ät pp1.inet.fiwww.mp-tuki.fiAhvenisto100
16.5.Honda RidersRuosteenpoistoHannu Timonenwww.hondariders.fiAlastaro0 / 40
17.5.MotiimiKäytännön ajotaito -kurssi, lisätiedot weppisivuiltaMikko Merirantawww.motiimi.comJoutsa90
18.5.MotiimiKäytännön ajotaito -kurssi, lisätiedot weppisivuiltaMikko Merirantawww.motiimi.comJoutsa90
17.-18.5.Ducati Club Finland ryEAK 1, matkustaja mukaan 5 eurolla mukaan, (lauantai teoria, sunnuntai käytäntö)Perttu Levy 0400-629 546 http://www.ducaticlubfinland.fiwww.formlogix.comHelsinki/Tattarisuo40 / 50
17.18.5.Oulu MCKouluttajana Jussi Korhonen, Motoristiopisto Oulu/SMOK marja.suominen (at) gmail.comOulu?
24.5.MP69Motoristi Survival motoristisurvival.fi  
24.-25.5.YCCF  eak (at) yccf.fiJoutsa?
24.-25.5.Zoo MCEnnakoivan ajon kurssiAlpo Erlinpresidentti (at) zoomc.fiJoutsa?
25.5.KonepyöräklubiAjotaitokisa piikkikuskeille (16-23-vuotiaille)Esa Elo 040 758 9668koulutus (at) konepyoraklubi.fiPori0 / 80
avoinLoimaan Moottoripyöräilijät Ali AaltonenKeväinen ruosteenpoistokurssi, 2h teoriaa, 3h ajoharjoituksia ali.aaltonen (at) luukku.com?0 / 30
avoinTornion Moottorikerho Hannu Lassila 040-5149757hannulassila (at) suomi24.fiTornio0 / ?
Kesäkuu
3.6.Moottoripyöräilyn tuki ryEAK käytäntö, teoriapäivä avoin. Hinta sisältää teoria- ja käytäntöpäivänJukka Relander 050 359 7204 jukka.relander ät pp1.inet.fiwww.mp-tuki.fiAhvenisto100
6.-8.6.H.O.G. Capital Chapter Finland ry, ,Ennakoivan ajon ja ryhmäajon teoriaa ja ajokoulutusta. Hinta sis. koulutuksen, majoituksen ja ruokailut.Kari Parkkonen, kari.parkkonen (at) ccf.fiwww.ccf.fiJoutsa265 / 310
6.-8.6.Naisten offroadverkostoNaisten enduro- ja crossileiri 2-3 pv. Kouluttajina toimii monivuotisia lajin harrastajia, kilpakuljettajia ja moottoripyöräkouluttajia.Eeva Tamminen, eeva (at) rapakat.fiwww.rapakat.fiJoutsaarvio 50-70
9.6.T:mi Eyes Wide OpenHarjoitellaan turvallisesti ja tehokkaasti kaarreajoa ja ajamisen dynamiikkaa. Max. 16 osallistujaaMika Lumiaho 0400-510000, mika.lumiaho (at) luukku.com Ahvenisto65 / 75
10.6.Ducati Club Finland ryEAK 2 eli jatkokurssi, harjoitukset maantinopeuksissa. Matkustaja 5 eurolla mukaanPerttu Levy 0400-629 546 http://www.ducaticlubfinland.fiwww.formlogix.comAhvenisto45 / 50
17.6.Moottoripyöräilyn tuki ryEAK käytäntö, teoriapäivä avoin. Hinta sisältää teoria- ja käytäntöpäivänJukka Relander 050 359 7204 jukka.relander ät pp1.inet.fiwww.mp-tuki.fiAhvenisto100
Heinäkuu
15.7.Moottoripyöräilyn tuki ryEAK käytäntö, teoriapäivä avoin. Hinta sisältää teoria- ja käytäntöpäivänJukka Relander 050 359 7204 jukka.relander ät pp1.inet.fiwww.mp-tuki.fiAhvenisto100
Lokakuu
4.10.Suomen moottoripyöräkouluttajat ry (SMOK)Endurokoulutus omilla tai vuokrapyörilläJuha Vaskunlahti 0400-121 039www.smokry.netLoppiavoin, vain jäsenille

Puuttuuko järjestämäsi koulutus listasta? Kaipaavatko tiedot päivittämistä?
 
Lähetä taulukkoa vastaavat kuvaukset sähköpostilla janne.tervola (at) bajahill.net 

tiistai 5. helmikuuta 2008

Agostini Imatralle elokuussa


Imatran Moottorikerho juhlistaa 70-vuotista taivaltaan järjestämällä Muistojen Imatranajon vanhalla katuradalla 2.-3. elokuuta 2008. Kaksipäiväisen tapahtuman suurimpana tähtenä tullaan näkemään ratamoottoripyöräilyn 15-kertainen maailmanmestari Giacomo Agostini.

Imatranajoista puhutaan yhä lämmöllä, vaikka viimeiset GP-luokkien MM-kilpailut ajettiin Vuoksen rannan tuntumassa vuonna 1982. Vuodet ovat vain kasvattaneet ihmisten kiinnostusta ajettuihin kilpailuihin.

Imatranajojen suuri sankari on 15-kertainen maailmanmestari Giacomo Agostini. Hänellä on lämpimät muistot Imatrasta, sillä vuonna 1966 hän varmisti uransa ensimmäisen maailmanmestaruuden Imatranajojen 500-kuutioisten kilpailussa.

Imatranajojen kävijät muistavat vieläkin Giacomo Agostinin kisapyörän MV-Agustan jumalalliset äänet. Nelitahtisen pyörän äänet kantautuivat silloin yli rata-alueen Savikannan suoralta aina Pistetalojen kaarteeseen.

Imatran Moottorikerhon tavoitteena on saada elokuiseen tapahtumaan Giacomo Agostinin ajettavaksi 350- ja 500-kuutioiset MV-Agustat. Silloin yleisöllä on tarjolla mahdollisuus siirtyä ajassa taaksepäin hetkiin, jotka aikoinaan heille painuivat lähtemättömästi mieleen.

Eri aikakauden kisasankareiden ja -pyörien lisäksi tullaan kokemaan katumoottoripyörien historiaa. Japsistarat -yhteisön voimin lauantaina 2. elokuuta rataa kiertää yli sata "Tuuttia". Jäätelötötterön nimeä kantava Honda CB 750 aloitti 1960-luvun lopussa nykysuuntaisten supermoottoripyörien aikakauden.
Lauantaina ja sunnuntaina tullaan myös näkemään taitoajonäytöksessä Jussi Jukan esityksiä katumoottoripyörällä.

Elokuinen Muistojen Imatranajo on järjestyksessä neljäs. Edellinen kolme vuotta sitten järjestetty tapahtuma keräsi paikan päälle noin 20 000 vierasta. Silloin Muistojen Ajo oli Suomen toiseksi suurin moottoriurheilutapahtuma.

Perinteinen kokoontumisajo on Vuoksen varrella 1.-3. elokuuta.

maanantai 4. helmikuuta 2008

Ahola kolmas hallienduron maailmancupissa


Mika Ahola on sijoittunut kolmanneksi hallienduron maailmancupissa.
Cupin voiton vei ylivoimaisesti britti David Knight ennen Puolan Taddy Blazusiakia.
Kymmenen kuljettajan finaalin ulkopuolelle jäänyt Ahola ei pystynyt kartuttamaan enää pistetiliään myöhään lauantai-iltana Genovassa ajetussa sarjan päätöskisassa, jonne hän lähti vielä pistekakkosena Barcelonan ja Münchenin osakilpailujen jälkeen.
Ensi kauden MM-luokkaansa edelleen harkitseva Ahola ajoi Genovassa aiemmasta poiketen Hondan HM Zanardo-tiimin 250-kuutioisella nelitahtipyörällä, joten Italian kisa merkitsi hänelle samalla myös testiä suurempaa kokonaisuutta ajatellen.

- En päässyt testaamaan pienen luokan uutta pyörää ennen kisaa, joten säädöt oli vedettävä pitkälti hatusta. Minulla oli vaikeuksia erityisesti iskareiden kanssa ja sen myötä takapyörän pidossa. Samalla startitkin epäonnistuivat, kertoi Ahola.
Genovassa toiseksi sijoittunut KTM-kuljettaja Knight keräsi kolmesta osakilpailusta yhteensä 42 pistettä. Mestaruus irtosi loppujen lopuksi
19 pisteen erolla samalla pyörämerkillä ajavaan Blazusiakiin. Blazusiak sijoittui Genovan finaalissa kuudenneksi pystyen ohittamaan Aholan loppujen lopuksi vain yhdellä pisteellä.

Knight sai tunnustaa Genovan nopealla radalla motocrossin erikoismiehen, Husqvarnalla kilpailevan ranskalaisen Antoine Meon paremmakseen. Meo juhli siis endurodebyyttiään voitolla yli 8000 katsojan edessä.
- Harmi juttu tuo toisen sijan menetys, sillä ei Blazusiakaan ajanut hyvin Genovassa. Isommalla ja tutummalla pyörällä minulla olisi ollut kieltämättä mahdollisuudet parempaan. No, hallikisakin tarjosi silti tervetullutta testiä uuden kaluston osalta.
Hämeenlinnalainen Ahola jatkaa enduro 1-luokan Hondan testaamista alkuviikolla Suomessa, jossa apuna on myös hänen italialaistiiminsä mekaanikko.

- Katsotaan nyt, saanko tuon pyörän mieleisekseni. Ellen, niin jatkan myös ensi kaudella E2-luokassa, Ahola kertoo.
Kokenut Ahola on kuitenkin valmis ottamaan uuden haasteen vastaan, jos Hondan kilpailukyky sen sallii.
- Voitin viime vuonna pitkän urani ensimmäisen henkilökohtaisen maailmanmestaruuden. 2-luokka on valloitettu, joten nyt olisi mukava kokeilla samaa pikkuluokassa. Se merkitsi samalla paluuta pieneen luokkaan 11 vuoden jälkeen.

Genova, Italia.
FIM:n hallienduron maailmancupin 3/3 osakilpailun finaali:
1. Antoine Meo Ranska, Husqvarna
2. David Knight Iso-Britannia, KTM
3. Ivan Cervantes Espanja, KTM
4. Bartosz Oblucki Puola, Husqvarna
5. Fabio Mossini Italia, Honda
6. Tadeusz Blazusiak Puola, KTM
7. Simone Albergoni Italia, Yamaha
8. Xavier Galindo Espanja, KTM
9. Sebastien Guillaume Ranska, Husqvarna 10. Thomas Oldrati Italia, KTM

Maailmancupin loppupisteet:
1. David Knight Iso-Britannia, KTM 42
2. Taddy Blazusiak Puola, KTM 23
3. Mika Ahola Suomi, Honda 22
4. Xavier Galindo Espanja, KTM 19
5. Bartosz Oblucki Puola, Husqvarna 16
6. Antoine Meo Ranska, Husqvarna 15
7. Ivan Cervantes Espanja, KTM 10
8. Marcus Kehr Saksa, KTM 8
9. Gregory Eyries Ranska, Yamaha 8
10. Tom Sagar Iso-Britannia, KTM 7

sunnuntai 3. helmikuuta 2008

Seppo Tuumi vuoden moottoripyöräkouluttajaksi

02.02.2008 Janne Tervola


Suomen moottoripyöräkouluttajat ry (SMOK) valitsi vuoden 2007 moottoripyöräkouluttajaksi Seppo Tuumin. Titteli myönnetään vuosittain koulutustyössä ansioituneelle SMOKin kouluttajalle. 
Vuonna 1957 syntynyt porilainen Tuumi on yksi SMOKin perustajajäsenistä. Hän toimii liikenneopettajana ja osallistui ensimmäiselle Autokoululiiton moottoripyöräkouluttajakurssille vuonna 1983. 
Tuumi käsittelee pyörää juohevasti ja osaa välittää tämän taidon opetettaville. Hänellä on erityisen harjaantunut virhesilmä ja oppilaiden ajosuoritusten analysointi on tarkkaa. Edellä mainitut asiat yhdistettynä rauhalliseen esiintymiseen takaavat hyvät oppimistulokset. 
Autokouluyrittäjänä toimiva Tuumi on vuosikausia tehnyt myös vapaaehtoista moottoripyörä- ja mopokoulutusta sekä toiminut opettajana kouluttajakursseilla. 
Suomen moottoripyöräkouluttajat ry on vuonna 1994 perustettu yhdistys. Sen tarkoituksena on edistää moottoripyöräkoulutusta ja kouluttajien ammattitaitoa. Jäseniä on 175, joista 52 on yhdistyksen testit läpäisseitä, auktorisoituja kouluttajia. SMOK toimii tiiviissä yhteistyössä muiden järjestöjen, kuten Liikenneturvan, Autokoululiiton, Suomen Motoristit ry:n ja MP69:n kanssa. Vuoden moottoripyöräkouluttaja valittiin ensimmäisen kerran vuonna 2001.

Kari Tiainen BMW:lle


Enduron seitsenkertainen maailmanmestari Kari Tiainen on solminut 2+2 -vuotisen sopimuksen BMW:n kanssa. Sopimus pitää sisällään BMW endurokaluston että BMW:n omistaman italialaisen Husqvarna teh­taan valmistamat enduropyörät. Tiainen on ollut vuodesta 1997 alkaen KTM tehtaan näkyvä mainosmies ja nyt merkin vaihdoksen myötä Tiainen puhkuu uutta tarmoa.

”Keskityn jatkossa BMW:n tehdasjoukkueen valmentamiseen sekä uuden BMW G 450 X:n kehitystyöhön. Simo Kirssi ja BMW:n uusi enduropyörä ovatkin olleet viimeaikoina tuttu näky täällä luonani" kertoo Tiainen.

Ammattilaisurani päätyttyä perustin moottoripyörien testaamiseen sekä safareiden järjestämiseen erikoistuneen keskuksen Malagan liepeille Espanjaan. Tätä nykyä Exdreames S.L. tarjoaa ohjattuja enduro-safareita täällä Espanjassa sekä Marokossa ja jo muutaman ensimmäisen BMW HP2:lla tehdyn reissun jälkeen voi sanoa vastapäivitetyn ajokaluston olevan näihin olosuhteisiin parhaita mahdollisia. Asiakkaani pääsevät ajamaan, joko BMW:llä tai Husqvarnalla.

BMW lähtee enduron MM-sarjaan tällä uudella 450 kuutioisella pyörällä. Tiainen jatkaa kilpailu-uraansa nyt BMW:n sarvissa, osallistuen yksittäisiin crosscountry –sekä endurokilpailuihin, kehitys- ja testausaikein.

Maailmanmestaruudet: 1990, 250 Suzuki. 1991, 250 Husqvarna. 1992, 500 Husqvarna 4T. 1994, 500 Husqvarna 4T. 1995, 500 Husqvarna 4T. 1997, 500 KTM 500 4T. 2000, 500 KTM 500 4T.

Salminen ja Aro vaihtavat luokkaa MM-endurossa

Kuva: J. Edmunds
Juha Salminen tavoittelee ensi kaudella uransa kahdeksatta henkilökohtaista maailmanmestaruutta e2-luokassa. KTM:n tehdaskuljettajan seitsemäs MM-kulta heltisi viime vuonna ylivoimaiseen tyyliin 1-luokassa. 
KTM:n kanssa kahden vuoden jatkosopimuksen solminut nelinkertainen maailmanmestari Samuli Aro puolestaan siirtyy kakkosesta e3-luokkaan, jossa hän saa vastaansa suomalaisen tallikaverinsa Marko Tarkkalan. 
- Uusi pyörä ja uudet kujeet. Ei tässä mitään sen ihmeempää, kuittasi kokenut Salminen siirtonsa. 
Salmiselle luokan vaihtuminen käy varsin luontevasti. 
- Takana on kolmatta viikkoa hyvää harjoitusta uudella pyörällä Espanjassa.  Eihän tämä ole minulle todellakaan mikään kulttuurisokki kaluston osalta. 

Ahola testaa ja pohtii luokkaansa 
Enduron e2-luokan hallitseva maailmanmestari, italialaisen Honda HM Zanardo-tiimin riveissä jatkava Mika Ahola ei ole vielä tehnyt lopullista päätöstä luokastaan. 
Koko MM-sarjan viime kauden nopein kuljettaja saattaa siirtyä e1-luokkaan päästyään ensin testaamaan kunnolla tiiminsä kalustoa. 
- En ole vielä päässyt testaamaan tosissani 250-kuutioista nelitahtipyörää, mutta ajan sillä lauantaina hallienduron maailmancupin päätösosakilpailun Genovassa. Tiimin mekaanikko matkaa alkuviikosta kanssani Suomeen, jossa jatkamme testejä. Saattaa olla, että päätös ensi kauden luokasta syntyy tulevaan torstaihin mennessä, kertoi Ahola. 
Keskiluokassa Salmisen lisäksi ajavat varmuudella Husabergilla kilpaileva Valtteri Salonen ja myöhään torstai-iltana HM Zanardo-tiimin kanssa sopimuksen solminut Jari Mattila. 
Salminen ei ota kantaa Aholan päätökseen. 
- Ei se vaikuta minun tekemiseeni. 
Mikäli Ahola vaihtaa 1-luokkaan, niin Salmisella on tosin entistäkin helpompi nimetä ensi kauden kenties pahin vastustajansa. 
- Eiköhän se Aubert (Johnny) oli jälleen kova luu, viittaa Salminen viime kaudella 2-luokassa Yamahalla MM-pronssia puristaneeseen ranskalaiseen. 
Aubertin tavoin vahvan motocrosstaustan omaava Eero Remes puolestaan vaihtaa kilpailu-uransa painopistettä kilpailemalla KTM:llä enduron 1-luokassa. 

Aro olisi halunnut ajaa 1-luokassa 
Itävaltalaistehdas KTM:n suomalaisten tehdaskuljettajien kaavailema luokkajako ei sujunut aivan suunnitelmien mukaan. 
- Periaatteessa minulle on sama, missä luokassa olen. Olisin kuitenkin halunnut ajaa ensisijaisesti 1-luokassa, mutta KTM:n espanjalainen maahantuoja vaati Ivan Cervantesin takaisin sinne. Ylemmät tahot tekivät päätökset, joille me emme voineet mitään, toteaa Aro, joka noukki viime kaudella Aholan takana MM-hopeaa. 
MM-kultaa edelliskaudella e1:ssä juhlinut Cervantes puolestaan voitti vakuuttavan mestaruuden Tarkkalan edestä isommassa luokassa. 
Aro lähtee jahtaamaan viidettä mestaruuttaan 300-kuutioisella 2-tahtipyörällä. Ensimmäistä MM-kultaansa tavoitteleva Tarkkala taittaa matkaa järeämmällä nelitahtisella KTM:llä. 
- Katsotaan nyt, miten tuolla pyörällä ehtii. Kieltämättä vähän harmittaa ajaa suomalaista tallikaveria vastaan, myöntää marraskuisesta polvileikkauksestaan toipuva Aro. 
Aro on pystynyt pitämään hyvää huolta fyysisestä kunnostaan, mutta pyörän päälle ei vielä ole ollut asiaa. 
- Minulla on maanantaina toivottavasti viimeinen lääkärin kontrolli. Odotan, että ajolupa irtoaa silloin. 
Tarkkala näkee keskinäisen kilpailuasetelman pitkälti Aron tavoin. 
- Onhan se tavallaan kurjaa ajaa hyvää kaveria vastaan, mutta tällaista tämä on. Yksi kova lähti, mutta toinen varmasti yhtä kova tuli tilalle, punnitsee Tarkkala tilannetta Cervantesin ja Aron osalta. 
Aron lisäksi nimekkäimpiä isoon luokkaan ensi kaudeksi siirtyneitä kuljettajia ovat hänen kanssaan samalla pyörämerkillä ajavat ranskalainen Fabien Planet ja espanjalainen Xavier Galindo. 
Enduron MM-kausi käynnistyy 15.-16. maaliskuuta Ruotsin Östersundissa. 

www.moottoriliitto.fi 
www.abc-wec.com

Motoristien mielestä Suomi on liikenneturvallinen maa

03.02.2008 Tiedote Kuvat: Urheilukuvat.net


81 % MP 08 Moottoripyöränäyttelyn kävijäkyselyyn vastanneista pitää Suomea liikenneturvallisena maana. Viikonloppuna järjestettyyn MP 08 Moottoripyöränäyttelyyn kävi tutustumassa ennätykselliset 74 918 kävijää.

TNS Gallupilla teetetyn kävijätutkimuksen mukaan 60 % MP-messujen kävijöistä ajaa itse moottoripyörää ja 20% aikoo hankkia sellaisen. TNS Gallup haastatteli 300 satunnaista MP-näyttelyn kävijää viikonlopun aikana.

Kaikkien aikojen ensimmäinen MP People’s Choice -voitto Ouluun
Ensi kertaa MP 08 -messuilla järjestetyn People’s Choice kilpailun kauneimmaksi pyöräksi äänestettiin oululaisen Jonne ”Jonz” Alakiutun chopper ”Moulin Rouge”. Alakiutulle luovutettiin MP People’s Choice kiertopalkinto vuodeksi. People’s Choice -äänestyksestä tulee pysyvä kilpailu MP-messujen yhteyteen.

Pohjoismaiden suurin moottoripyöränäyttely MP täyttää 40 vuotta keväällä 2009. 40-vuotis juhlanäyttely MP 09 avaa ovensa 29.1.-1.2.2009. Tapahtuman järjestää Suomen Messut.