sunnuntai 26. elokuuta 2012

Tontti myrkytti eniten Tohmajärvellä

Lauantaina ajettiin Tohma­järvellä kauden pisin päivän mittainen endurokilpailu, John Deere Enduro. 
Tontti Marjomäessä eli maastokokeella numero viisi. Kuva: Urheilukuvat.net / Janne Tervola

Yleiskilpailun voittoon Tohmajärven Enduroseuran kansallisessa kilpailussa ajoi Salpausselän
moottorikerhon Mikko Tontti. Voitto syntyi 57 sekunnin erolla toiseksi kaasuttaneeseen kerhokaveriin, kuusinkertaiseen Päijänneajon voittajaan Heikki Timoseen.

Kolmanneksi ajoi Helsingin moottorikerhon Henri Himmanen joka jäi kilpailun voittaneelle Tontille minuutin ja 18 sekuntia. Päivän ajoonsa tyytyväinen Tontti kehui vuolaasti Tohmajärven reittejä ja kilpailun järjestelyjä.

Kilpailuun starttasi 133 kuljettajaa. Kokonaiskestoltaan noin seitsemän tunnin kilpailu ja sen vaativat maastosiirtymät verottivat maaliintulijoita 20 kuljettajan verran.

Kilpailun kuvia on osoitteesta http://www.urheilukuvat.net/Moottoriurheilu/Enduro/201208-John-Deere-Enduro/

Kaikkien luokkien tulokset löytyvät osoitteesta
http://fin-enduro.com/tulokset/tens12/

torstai 23. elokuuta 2012

Katsastuspakkoa kaatamaan - Nyt on oikea aika vaikuttaa

Voit vaikuttaa!

Lataa tästä flyeri jonka avulla juuri sinä voit helposti ja yhtenäisen sanoman avulla lähestyä mediaa ja päättäjiä: Määräaikaiskatsastus Flyer.pdf

SMOTO selvitti määräaikaiskatsastuksen toimivuutta ja tehokkuutta jo aikaisemman määräaikaikaiskatsastusesityksen yhteydessä. Sen jälkeen julkaistut aihepiirin tutkimukset vahvistavat edelleen aikaisemmat päätelmät: Artikkeli määräaikaiskatsastuksen tarpeellisuudesta.pdf
Liikenneministeriö (LVM) tiedotti tänään hallituksen antaneen kirjelmän eduskunnalle moottoripyörien pakollisesta vuosikatsastuksesta. LVM:n tiedotteessa puhutaan ajoneuvoista ja moottoripyörät ja mopot mainitaan vasta lopussa ikään kuin sivuasiana, vaikka komission ehdotus koskee nimenomaan L-luokan ajoneuvoja.

Koska asia on nyt menossa eduskuntaan on tämä oikea hetki vaikuttaa omaan kansaedustajaan. Eduskunnassa muodostetaan asiasta Suomen virallinen kanta jota virkamiesten tulee noudattaa ja joka luo pohjan myöhemmin tapahtuvalle meppien käsittelylle Euroopan parlamentissa.

Tapahtui syyskuussa 2009...

LVM kysyi edellisen kerran eduskunnan liikenevaliokunnalta ohjetta syskuussa 2009. Tuolloin liikennevaliokunta "...ei pitänyt tässä vaiheessa perusteltuna esitettyä määräaikaiskatsastusvelvollisuuden ulottamista moottoripyöriin, mopoihin ja kevyisiin jarruttomiin perävaunuihin". Annetun määräyksen mukaisesti virkahenkilöt ovat tietenkin pontevasti vastustaneet komission ajamaa ehdotusta välittämättä mahdollisista henkilökohtaisista mielipiteistä.

Linkit ja taustat

sunnuntai 19. elokuuta 2012

Hermunen voitti kaikki MM-osakilpailulähdöt

Mauno Hermunen ajoi täyosuman Sveitsin Lignieresissa supermoton kauden toiseksi viimeisessä MM-osakilpailussa. Sarjassa toisena oleva suomalaiskuljettaja voitti kaikki kolme kisaerää.
Hermusella on mahdollisuudet maailmanmestaruuteen, se on 20 pisteen päässä. Kolmanteen on piste-eroa on jo 40 pistettä. Kuva Markus Niegtsc.

- Tosi hyvä tulos, tosi hyvä viikonloppu kokonaisuudessaan ja tosi sopiva rata minulle, totesi tyytyväinen Hermunen.

TM:llä kilpaileva Hermunen kavensi samalla 11 pisteellä eroa sarjan kärjessä vastaavalla pyörällä kiitävään ranskalaiseen Thomas Chareyreen.

Hermunen hiillostaa Chareyrea 20 pisteen päässä ennen päätösosakilpailua, joka ajetaan 23. syyskuuta Ranskan Carolessa. Siellä on jaossa edelleen 75 pistettä.

- En ajattele enkä ota vieläkään stressiä pistetilanteesta. Ajan sen minkä osaan ja pystyn.

Hermunen osalta ainakin hopea alkaa olla jo miltei varma asia, sillä kolmantena oleva ranskalainen Aprilia-kuljettaja Adrien Chareyre on jäänyt suomalaisesta jo 40 pistettä.
Kulta kuitenkin kiiltää Hermusen silmissä.

- Helppoa se tule olemaan, mutta tietenkin mestaruudesta taistellaan tiukasti loppuun asti. Ei sitä ainakaan anneta Thomasille, Hermunen kertoi.

Supermoton S1-luokan MM-osakilpailu 5/6, Lignieres, Sveitsi.

Erä 1:
1. Mauno Hermunen Suomi, TM 19.18,577
2. Thomas Chareyre Ranska, TM + 2,624
3. Adrien Chareyre Ranska Aprilia + 8,189
4. Pavel Kejmar Tshekki, KTM + 10,291
5. Ivan Lazzarini Italia, Honda + 12,665
6. Philippe Dupasquier Sveitsi,  KTM + 22,064

Erä 2:
1. Hermunen 19.17,307
2. T. Chareyre + 4,604
3. A. Chareyre + 12,090
4. Lazzarini + 18,666
5. Kejmar + 21,116
6. Christian Ravaglia Italia, KTM + 27,924

Erä 3:
1. Hermunen 19.25,281
2. A. Chareyre + 0,518
3. T. Chareyre + 1,081
4. Lazzarini + 19,517
5. Kejmar + 20,980
6. Ravaglia + 23,361

Kilpailun yhteispisteet:
1. Hermunen 75
2. T. Chareyre 64
3. A. Chareyre 62
4. Lazzarini 71
5. Kejmar 50
6. Ravaglia 41

MM-pistetilanne:
1. T. Chareyre 336
2. Hermunen 316
3. A. Chareyre 276
4. Lazzarini 274
5. Ravaglia 217

Täydelliset tulokset:

Viimeinen osakilpailu: 23.9. Carole, Ranska.

Lisätietoja:

torstai 16. elokuuta 2012

Maailman nopein mp-luokka Alastarossa 1-2.9.2012

Drag Racing on maailman nopein moottoriurheilulaji. Kilpailumatkana on ¼ maili eli 402,33 metriä. Sekä autoille että moottoripyörille on useita eri kilpailuluokkia. Extreme Fuel Circus yhdistää kaksi kovinta moottoripyöräluokkaa yhdeksi luokaksi jossa nitroa ja kumia ei säästellä.

Moottoripyöristä nopeimpia ovat Top Fuel Bike (TFB) ja Super Twin Top Fuel Bike (STTF) luokkien pyörät. Nämä nitrometaania polttoaineena käyttävät yli 1000 hevosvoimaiset moottoripyörät on suunniteltu puhtaasti kiihdytyskilpailukäyttöön. Pyörät kiihtyvät 0-100km/h alle sekunnissa ja nopeimmat taittavat neljännesmailin noin kuudessa sekunnissa loppunopeuden ollessa lähes 400km/h.

Suomi on nousut viime vuosina Drag Racingissa yhdeksi Euroopan johtavista maista ja meillä on tällä hetkellä lähes 20 TFB tai STTF luokan nitropyörää. Extreme Fuel Circus yhdistää nyt ensimmäistä kertaa kaksi- ja nelisylinteriset Top Fuel -pyörät yhdeksi luokaksi, jossa taistellaan Suomen nopeimman nitropyörän tittelistä.

Ensimmäinen Extreme Fuel Circus kiihdytystapahtuma ajetaan Alastarossa FHRA:n Drag Race SM sarjan finaalikilpailun yhteydessä 1-2.9.2012. Molemmat tapahtumat yhden lipun hinnalla.

Lisätietoja, kuvia ja esittelyvideo www.extremefuelcircus.com

keskiviikko 15. elokuuta 2012

SMOTO: Moottoripyörien määräaikaiskatsastus ei ole aiheellinen

SMOTOn tiedote 15.8.2012
Voit vaikuttaa!

Lataa tästä flyeri jonka avulla juuri sinä voit helposti ja yhtenäisen sanoman avulla lähestyä mediaa ja päättäjiä: Määräaikaiskatsastus Flyer.pdf

SMOTO selvitti määräaikaiskatsastuksen toimivuutta ja tehokkuutta jo aikaisemman määräaikaikaiskatsastusesityksen yhteydessä. Sen jälkeen julkaistut aihepiirin tutkimukset vahvistavat edelleen aikaisemmat päätelmät: Artikkeli määräaikaiskatsastuksen tarpeellisuudesta.pdf
Kuljettajakoulutus, tieto ja muutoskatsastus ovat parempia toimenpiteitä

Moottoripyörien määräaikaiskatsastuksilla ei Suomessa saavuteta merkittäviä hyötyjä liikenneturvallisuus- ja ympäristötavoitteiden, varkauksien estämisen tai verovalvonnan näkökulmasta. Pakollisen määräaikaiskatsastuksen sijaan pitää kehittää kuljettajakoulutusta, tiedonjakelua ja muutoskatsastusjärjestelmää niin, että ne tukevat paremmin sekä liikenneturvallisuutta että harrastustoimintaa yleisesti.

Katsastuspakko ei edistä liikenneturvallisuustavoitteiden saavuttamista

Moottoripyörän tekniset ominaisuudet ovat syynä tai osasyynä onnettomuuksiin hyvin harvoin. Moottoripyörien tekniset viat tai puutteet ovat helposti havaittavissa ja vaikuttavat pyörän hallittavuuteen niin, että ne yleensä korjataan ongelman ilmettyä. Tutkimusten mukaan kuljettajan ajotaidot ja liikennekäyttäytyminen selittävät pääosan moottoripyöräonnettomuuksista. Katsastaminen ei vaikuta kuljettajan liikennekäyttäytymiseen.

Katsastuspakko ei edistä ympäristötavoitteiden saavuttamista

Moottoripyörien osuus tieliikenteen päästöistä on päästölajista riippumatta korkeintaan muutama prosentti. Moottoripyörien käytönaikainen päästötaso ei olennaisesti muutu käyttöiän aikana. Moottoripyörien päästöjen määräaikaisella kontrolloimisella ei saavuteta merkittäviä hyötyjä.

Katsastuspakko ei ole vastaus ajoneuvon omistusoikeus-, identiteetti- ja verovalvontaan

Poliisi jo valvoo ajoneuvojen omaisuusrikoksia tehokkaasti. Moottoripyörien rakenteen muuttamista taas valvotaan muutoskatsastuksella, jonka yhteydessä toteutuu myös ajoneuvon identiteettiin liittyvä verovalvonta.

Katsastuspakko on tulonsiirto harrastajilta katsastusyrittäjille

Moottoripyörien määräaikaiskatsastuksesta seuraisi valtava tulonsiirto harrastajilta katsastustoimelle. Väärin kohdennettuun uuteen sääntelyyn liittyvä tarpeeton byrokratia johtaa harrastuksen vähenemiseen, joka puolestaan vähentää moottoripyöräalan elinkeinojen liikevaihtoa, kannattavuutta ja työpaikkoja. MP -kerhojen harjoittama vapaaehtoinen kuljettajakoulutus on tehokas tapa parantaa moottoripyöräilyn turvallisuutta.