torstai 25. heinäkuuta 2002

Agostini ja Mikkola viikonloppuna Imatralla


Imatran viikonloppu 26.-28.7.2002 pullollaan moottoripyöräilyn nostalgiaa: Mukana Agostini ja Mikkola - lajiensa kuninkaat

Imatralla on luvassa todellinen moottoripyöräurheilun nostalgian viikonloppu. Siinä missä 14-kertainen road racingin maailmanmestari Italian Giacomo Agostini vetää vanhoja Imatranajon kävijöitä lauantaina Muistojen Imatranajoon, nelinkertainen motocrossin maailmanmestari saa crossifanit liikkeelle sunnuntaina Kurkvuoren motocrossradalla järjestettävään vanhojen motocrosspyörien näytösajoon. Ja paljon muutakin moottoripyöriin liittyvää on janoisille luvassa.

Imatran superviikonloppu alkaa jo perjantaina, kun arviolta 500 matkamotoristia kokoontuu tutulle paikalle Vuoksen rannalle kolmipäiväiseen kokoontumisajoonsa. Tällä joukolla on myös kunnia aloittaa upealla paraatilla Muistojen Imatranajot lauantaina.

Muistojen Imatranajossa nähdään oma näytöslähtönsä 1960-, 1970- ja 1980-luvun kilpapyörille. Lisäksi mukana ovat sivuvaunulliset pyörät ja Imatran moottorikerhon All stars-lähtö. Kukin luokka ajaa iltapäivän aikana kahteen otteeseen parinkymmenen minuutin ajan pitkin Imatran vanhaa katurataa. Näissä luokissa on mukana yhteensä lähes 200 kilpapyörää ja koko joukko takavuosikymmenten suomalaisia tähtiä. Nostalginen päivä alkaa klo 12:30 ja päättyy klo 18:00.

Lauantai-iltana ovat vuorossa kaiken kansan varikkobileet Imatrankosken urheilukentällä eli perinteisellä Imatranajon varikolla. Mukana bileissä klo 17-23:30 ovat muun muassa Nylon Beat, Veeti, Kojo ja Lenni-Kalle Taipale. Tarjolla on musiikkia jokaiseen makuun.

Tuskin varikko ehtii hiljetä, kun Kurkvuoressa alkaa tapahtua. Sunnuntaiaamuna FK-radan ja motocrossradan välisellä alueella aukeaa klo 9:00 rompetori. Eri puolilta maata tulevilla kymmenellä myyjällä on tarjolla vanhaa motocrossiin liittyvää tavaraa.

Sunnuntaina Kurkvuoren FK-radalla esitellään klo 10-16 moottoripyöräilyperheen uusinta tulokasta eli minimotoa. Mukana on kymmenkunta pyörää ja lajiesittelyn lisäksi on luvassa näytösajoa.

Imatran superviikonloppu huipentuu sunnuntaina vanhojen motocrosspyörien näytösajoon Kurkvuoressa klo 12. Mukana tapahtumassa ovat muun muassa nelinkertainen maailmanmestari Heikki Mikkola ja Imatran moottorikerhon kautta aikojen menestyneinen motocrossajaja Jukka Sintonen. Kaiken kaikkiaan vanhoja motocrosspyöriä on näytösajossa noin 50.

perjantai 12. heinäkuuta 2002

Karttialat katolleen Jurvassa


Tero ja Timo Karttiala ovat testanneet sivuvaunupyöränsä uutta Honda-moottoria viime viikonloppuna Jurvassa Botniaringillä, jossa ajettiin Suomen Cupin osakilpailu. Harjoitukset ja aika-ajot menivät täysin testaamiseen. Kilpailukin jäi vain parin kierroksen mittaiseksi, kun veljekset ajoivat kolmannella kierroksella tihkusateen kastelemalla radalla katolleen.

- Ulosajo johtui selkeästi liukkaaksi käyneestä radasta. Timo satutti vähän polveaan, minulle ei käynyt mitenkään ja pyöräkin säilyi ehjänä katteisiin tulleita naarmuja lukuunottamatta, Tero Karttiala kertoi kisan jälkeen.

Uusi Honda on hyvä ajettava, mutta säätämistä riittää yhä
Katolleen meno ei suuresti veljeksiä harmittanut. Tärkeintä oli päästä ottamaan tuntumaa uuteeen moottoriin.

- Tekemistä riittää vielä ennenkuin uusi kone saadaan samanlaiseen iskuun kuin entinen. Kysymys on kuitenkin vain säätämisestä. Uusi kilpailuväline on joka tapauksessa paremmin ajettava kuin entinen. Tehoja siinä on kuitenkiin vähemmän kuin entisessä, joten töitä riittää. Pyörä käyttäytyy myös aivan toisella tavalla kuin vanha, joten ajotyyliäkin on muutettava, Tero Karttiala kertoi.

Aikaa seuraavaan MM-osakilpailuun Englannin Brands Hatchissa heinäkuun viimiesenä viikonloppuna on säätämiseen riittävästi. Tulevana viikonloppuna säätämistä jatketaan Virtasalmen Motoparkissa, jossa ajetaan poikien oman kerhon SM-osakilpailu Imatranajo. Sitä seuraavalla viikolla matka kohti Hondan pajaa Pohjois-Walesissa alkaa ja sieltä kaksikko matkaa suoraan Brands Hatchiin.

Hindrén palasi MM-tasolle

Kirjoittanut Markus Ström

Joachim Hindrén ajoi viime viikonloppuna ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen trialin MM-tasolla. Kauden kuudes osakilpailu ajettiin Italian vuoristoissa, Valmalencon kylässä. Se sijaitsee noin reilun sadan kilometrin päässä Milanosta pohjoiseen. Ainoan suomalaisen MM-tason kuljettajan Joachim Hindrénin ensimmäinen päivä Italiassa ei sujunut täysin suunnitelmien mukaisesti.

MM-trial tulokset, 6. osakilpailu
Valmalenco, Italia, 6.7.2002
1.Lampkin DougieIso-BritanniaMontesa72
2.Fujinami TakahisaJapaniHonda89
3.Jarvis GrahamIso-BritanniaSherco94
4.Tanaka TaichiJapaniGas Gas95
5.Cabestany AlbertEspanjaBeta96
6.Raga AdamEspanjaGas Gas99
22.Hindrén JoachimSuomiGas Gas129
Tämä kauden kuudes trialin MM-sarjan osakilpailun ensimmäinen päivä oli tämän vuoden ajetuista kilpailupäivistä ehdottomasti vaikein. Päivän voittanut hallitseva maailmanmestari, Iso-Britannian Dougie Lampkin voitti päivän 72 virhepisteellä. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että kilpailussa ei ollut kuin pari kolme jaksoa, jotka kärkikulettajat mukaan lukien pystyivät ajamaan ilman täysiä virhepisteitä.

Ensimmäinen päivä toi keltaisen kortin
Ainoa Suomea kilpailussa edustanut oli Hindrén, joka ajoi ensimmäisenä päivänä 22. sijalle. - Tänään oli kyllä todella vaikeaa. Minulle kertyi virhepisteitä yhteensä 129. Sain keltaisen kortin, joka tarkoitti sitä, että sain jaksolta automaattisesti viisi virhepistettä ja vielä viisi pistettä ylimääräistä. Keltainen kortti tuli siitä, että huoltomieheni siirsi kiven pois reitiltä. Kivi liuskahti edellisen kuljettajan pyörästä minun ajolinjalleni. Reittiä ei saa muuttaa, mutta jos jaksolle tulee keskelle ajolinjaa jotain muutoksia niin esimerkiksi kiven saa ottaa pois tieltä. Italialainen tuomari ei siitä kuitenkaan tällä kertaa pitänyt, Hindrén kertoi.

Hindrénin saaman keltaisen kortin myötä lopullinen sijoitus tipahti viisi sijaa kymmenen ylimääräisen virhepisteen takia. Kilpailu jatkuu huomenna todennäköisesti hieman helpotetuin jaksoin.
- Uskoisin, että järjestäjä helpottaa jaksoja huomiseksi. Reitti oli todella vaikea ja kaikille tuli todella paljon vitosia. Kilpailusta jäi vähän paha maku suuhun, mutta ei voi mitään. Huomenna ajetaan 15 jaksoa ja kaksi kierrosta kuten tänäänkin. Kilpailu ajetaan aika korkealla vuoristossa, joten pyörä oli vähän voimaton. Nyt sain uuden pakoputken huomiseksi, joten toivottavasti se antaa vähän lisää tehoa pyörään.

Hindrénin kokeilu MM-sarjassa ei alkanut aivan toivotunlaisesti, mutta silti hän pitää kokemusta positiivisena.
- Olin vähän hermostunut alussa, mutta se mieni ohi aika pikaisesti. Parasta täällä on ollut se, kun harjoituksissa ennen kilpailua sai tavata kaikkia vanhoja tuttuja parin vuoden takaa. Kivaa on ollut myös huomata, että ei ole hätää pärjäämisen suhteen, vaikken ole ajanut pariin vuoteen. Monet vanhat tutut sanoivat, että ajo meni nyt kokonaisuutena paljon paremmin kuin pari vuotta sitten.

maanantai 8. heinäkuuta 2002

Luistellen irti huumeista - Lähde mukaan mp-saattueeseen


PäiväLähtöTuloKm
2.8.2002NuorgamSäytsjärvi 104
3.8.2002SäytsjärviIvalo103
4.8.2002IvaloVuotso65
5.8.2002VuotsoSodankylä88
6.8.2002SodankyläYli-Nampa85
7.8.2002Yli-NampaRuikka81
8.8.2002RuikkaSimo95
9.8.2002SimoOulu79
10.8.2002OuluOulainen100
11.8.2002OulainenKaustinen114
12.8.2002KaustinenKauhava77
13.8.2002KauhavaJalasjärvi72
14.8.2002JalasjärviParkano62
15.8.2002ParkanoTampere83
16.8.2002TampereHämeenlinna78
17.8.2002HämeenlinnaLohja109
18.8.2002LohjaHanko83
Seitsemän hengen joukko sairaanhoitoalan ammattilaisia rullaluistelee Nuorgamista Hankoon oheisen aikataulun mukaisesti elokuussa.

Tempauksella hankitaan julkisuutta huumeidenvastaiseen työhön ja tapahtuma toimii yhteistyössä Irti Huumeista ry:n kanssa.

Jokaisella motoristilla on vaikutusmahdollisuus

Rullaluistelijat toivovat, että moottoripyöräilijät eri paikkakunnilla toimisivat saattueina saavuttaessa paikkakunnalle ja sieltä poistuttaessa. Saattueellinen moottoripyöriä luistelijoiden edessä ja takana paitsi parantaa luistelijoiden turvallisuutta niin myös herättää enemmän huomiota hyvän asian puolesta.

Tarkemmat kelloajat kaupunkeihin saapumisista ja niistä lähtemisistä matkan aikana saa yhteyshenkilö Jaana Hirvoselta 044-0430309. Jaana toivoo imoittautumisia osallistumisesta "saattuetyöhön" niin, että homma saadaan kunnialla koordinoitua. Lisätietoa: Irti Huumeista r.y. http://www.irtihuumeista.fi/

Käytettyjen moottoripyörien maahantuonti on yhä hurjassa kasvussa

Ajoneuvohallintokeskuksen (AKE) rekisterien mukaan yksittäin maahantuotuja käytettyjä moottoripyöriä on rekisteröity tämän vuoden tammi-kesäkuun aikana 6306 kappaletta. Näiden "uitettujen" pyörien rekisteröintien määrä on siten kasvanut viime vuoden 5332 moottoripyörästä hiukan yli 18%.

Uusia moottoripyöriä on tämän vuoden ensimmäisellä vuosipuoliskolla rekisteröity 3949 kappaletta. Tämä on 14,1% enemmän kuin vastaavana ajanjaksona viime vuonna.

Myös uusien mopojen ensirekisteröinnit ovat kasvaneet melkoisesti viime vuodesta. Tammi-kesäkuussa rekisteröitiin 6126 uutta mopoa, ja kun vuonna 2001 vastaava luku oli 4228, merkitsee se 44,9% kasvua.

Kaikenkaikkiaan ajoneuvokannassa oli maaliskuun lopussa rekisteröitynä yhteensä 103679 moottoripyörää ja 101882 mopoa. Kesäkuun tietoja ajoneuvokannasta ei vielä ole saatavissa.

Lisätietoja mp-kannan kehityksestä numeroiden valossa: http://www.smoto.fi/MPSuomessa.html sekä uusimmat tilastot ja numerot: http://www.ake.fi/tilastot/