sunnuntai 15. lokakuuta 2006

Ajo iloitsi Koyaman kuudennesta sijasta

Aki Ajon johtama Malagutin tehdastalli kirjasi tililleen kauden tähän mennessä parhaan sijoituksensa, kun japanilaiskuljettaja Tomoyoshi Koyama ajoi ratamoottoripyöräilyn Portugalin MM-osakilpailussa kuudenneksi.
Seitsemännestä lähtöruudusta liikkeelle ampaissut Koyama, 23, tervehti ruutulippua rajun maalisuoran taistelun jälkeen, kun hän nousi Honda-pyörillä ajavien Fabrizio Lain ja Gabor Talmacsin ohi. Lai jäi Koyamasta vain 21 ja Talmacsi 43 tuhannesosasekuntia.
- Tiesin, että pääsen loppusuoralla heistä imussa ohi ja niinhän siinä sitten kävikin, myhäili Koyama, jonka Malagutin huippunopeudet olivat koko viikonvaihteen kohdallaan.
- Kieltämättä tämän sijoituksen eteen piti kuitenkin puristaa kaikki mahdollinen, myönsi kovalla itseluottamuksella lähes kilometrin mittaisella pääsuoralle kaartanut japanilainen.
Tallipäällikkö Ajo sai vihdoin sellaisen tuloksen, jota hän on odottanutkin.
- Koyama alkaa olla edelleen pienestä varovaisuudestaan huolimatta samalla tasolla kuin viime kauden loppupuolella. Silloin koko tiimillä on paremmat työskentelymahdollisuudet, sekä helpompi löytää pyörään oikeat säädöt, painotti Ajo.
Estorilin radalla 125-kuutioisten luokan täysin ylivoimaiseen voittoon pauhasi maailmanmestaruuden jo varmistanut Aprilia-kuljettaja Alvaro Bautista, joka kukisti tallikaverinsa Hector Faubelin ja kolmannella sijalla uransa toisen peräkkäisen MM-hopean kuitanneen KTM-kuljettaja Mika Kallion yli 15 sekunnilla.
Ajon tiimin toinen japanilaiskuljettaja, ensimmäistä kertaa Estorilissa vieraillut 17-vuotias Kazuya Otani oli kisassa 28:s.
Otani korvasi Motegin kisan tapaan ranskalaisen Alexis Masboun, jonka toipuminen käsivammasta on vielä epävarmaa kauden viimeiseen, Valenciassa kahden viikon kuluttua ajettavaan osakilpailuun.
- Masboun leikatusta kädestä poistetaan vielä tukirautoja, joten hänen osaltaan Valencia on tosiaankin kysymysmerkki, kertoi Ajo.
Koyamalla on edelleen paljon pelissä lokakuun lopulla, sillä hänellä on mahdollisuus nousta lopullisissa MM-pisteissä vielä sija tai mahdollisesti kaksikin.
Koyama on Portugalin GP:n jälkeen MM-sarjassa 47 pisteellä sijalla 15. Nicolas Terolilla on koossa vain piste Koyamaa enemmän. Pablo Nieto ei ole hänkään vielä tavoittamattomissa. Koyamalla on matkaa Nietoon kymmenen pistettä.

keskiviikko 11. lokakuuta 2006

Otani ajaa Ajon tiimissä Estorilissa

Ratamoottoripyöräilyn MM-sarja kaartaa loppusuoralle tulevana viikonvaihteena Estorilin radalla Portugalissa. Estorilin jälkeen kaudesta on enää jäljellä perinteisesti viimeisenä kisana ajettava Valencia lokakuun lopulla.
Malagutin tehdastallia 125-kuutioissa johtava Aki Ajo ajattaa Portugalissa kahta japanilaiskuljettajaa. Tallin ykköskuski Tomoyoshi Koyama, 23, saa Estorilissa rinnalleen vasta 17-vuotiaan Kazuya Otanin. Otani debytoi suomalaisvetoisessa tallissa kolme viikkoa sitten ajetussa Japanin GP:ssä Motegissa.
Kuluvalla kaudella Espanjan mestaruussarjaa ajanut Otani korvaa Malesian kisan lähtöharjoituksissa Sepangin radalla kämmenluitaan murtaneen ranskalaiskuljettajan Alexis Masboun.
- Masboun käsi on leikattu ja hänen kuntoutumisensa Valenciaan on epävarmaa. Käsi pitää operoida vielä kertaalleen, kun sieltä poistetaan tukirautoja, kertoo tallipäällikkö Ajo.
KTM:n piikkiluokan tehdastiimin ensi kaudella yhdessä espanjalaisen Julian Simonin ja sveitsiläisen Randy Krummenacherin kanssa muodostava Koyama haluaa hyvästellä hänet MM-sarjaan tuoneen Ajon tallin tyylikkäästi kauden kahdessa viimeisessä kisassa.
- Ranne on kesän kolhun jälkeen edelleenkin vähän kipeä, mutta parempaan suuntaan ollaan koko ajan menossa, kertoo Koyama.
Portugalin kisa ajettiin viime vuonna jo keväällä, jolloin Koyama tervehti ruutulippua kuudentena. Kisan ykkönen oli uransa ensimmäisen MM-osakilpailuvoiton ajanut Kallio.
Atlantin valtameren rannikon tuntuvassa sijaitseva 4182 metrin mittainen Estorilin rata jakaa ajajien mielipiteet kuten moni muukin GP-näyttämö.
- Rata on pääosin hidas ja sieltä löytyy todella kovia jarrutuspaikkoja. Toisaalta Estorilissa on vastaavasti lähes kilometrin mittainen pääsuora, kuvailee Ajo radan luonnetta.
Rannikon läheisyydestä johtuen Estorilin sääolosuhteet saattavat vaihtua nopeastikin.
- Kelit ovat täällä kieltämättä varsin arvaamattomia, Ajo kertoo.

maanantai 9. lokakuuta 2006

Tiainen kaatuili kuudenneksi

9.10.2006 (Tiedote, Bajer Espanja)



Kuudes sija sunnuntaina ajetussa viidennessä Espanjanmestaruusosakilpailussa oli Kari Tiaiselle rankka pettymys. Se merkitsi samalla, että sarjan kärkeen siirtyi Oriol Mena kolmen pisteen erolla Tiaiseen. Ajamatta on vielä kaksi osakilpailua.
Tiainen hävisi taistelun voitosta ennen kuin se kunnolla edes alkoikaan.
- Kilpailu meni todella rankasti pieleen, mutta kai sen epäonnistumisenkin on joskus tultava. Ajoin ensimmäisellä siirtymällä Cervantesin perässä ja yritin hoputtaa häntä vauhtiin. Se ei kuitenkaan onnistunut ja niinpä saimme koko kärkiryhmä minuutin aikasakon. Siitä sisuuntuneena päätin ottaa vahingon takaisin ajamalla vauhdilla pitkän enduro ek:n. Se päättyi kuitenkin nolosti, kun menin oikein huolella puiden sekaan. Siinä tuli kaaduttua oikein vauhdilla ja nyt on vasen olkapää turvoksissa, manailee Tiainen.
Kaatumisesta huolimatta Tiainen hävisi vain 34 sekuntia Menalle.
Kaikkiaan kilpailussa ajettiin seitsemän erikoiskoetta, joista Tiainen kirjasi nimiinsä viisi.
Tiaisen epäonnistumista selittää osaltaan juuri sairastettu keuhkoputken tulehdus.
Sen seurauksena harjoituskilometrejä ei ole kertynyt yhtään kaksi viikkoa sitten ajetun GNCC kilpailun jälkeen.
- Seuraavana on vuorossa viikon päästä ajettava Andalusian mestaruuskilpailu.
Viimeinen Espanjanmestaruuskilpailut ajetaan kolmen viikon päästä. Silloin on kilpailu sekä lauantaina että sunnuntaina, kertoo Tiainen.
Tiukan kilpailuohjelman lisäksi Tiaista työllistää muutaman viikon päästä käynnistyvä uusi endurosafareita sekä Espanjassa että Marokossa järjestävä yritys.
Ensimmäiset safarilaiset saapuvat jo reilun viikon päästä.

1. Arpa, Miki HUSQVARNA 47'22.18
2. Mena, Oriol GAS-GAS +0'03.69
3. Farres, Gerard YAMAHA +0'24.70
4. Puerta, Lucas KTM +0'32.24
5. Esteve, Isidre KTM +1'11.41
6. Tiainen, Kari KTM +1'23.63

Pistetilanne 5/7
1. Mena, Oriol GAS-GAS 113
2. Tiainen, Kari KTM 110
3. Farres, Gerard YAMAHA 88
4. Arpa, Miki HUSQVARNA 83

MM-Supersport Lauslehdon moottoriongelmat jatkuivat Ranskassa

Ratamoottoripyöräilyn Supersport-luokan MM-sarjan kauden päätöskisa ajettiin Ranskan Magny-Coursissa. Tatu Lauslehdon moottoriongelmat jatkuivat myös kisassa, jonka hän joutui keskeyttämään. Loppupisteissä Lauslehto ynnätään sijalle 30. Mestaruuteen ajoi Sébastien Charpentier Ranskasta.


Tatun Ranskan osakilpailuviikonloppu oli ongelmia täynnä. Kovalla työllä mekaanikot saivat aika-ajoissa paukkuneiden moottorien sijalle varamoottorin Lauslehdon kakkospyörään.


- Aamun lämmittelyssä kone kesti vain kolme kierrosta. Sen jälkeen mietimme mekaanikkojen kanssa vakavissaan jäämistä pois koko kisasta moottoriongelman ja kipeän jalan takia. Lähdin kuitenkin kisaan,
vaikka tunnelmani olivat melko alakuloiset. Jo heti kisan alussa tunsin, että tällä pyörällä ei päästä lähellekään pisteitä. Kuusi kierrosta pyörä kesti, sitten oli köröteltävä ratavarikolle, totesi Lauslehto.



Supersportin MM-lähdön voitti hallitseva maailmanmestari Sébastien Charpentier. Maailmanmestaruus ratkesi tässä viimeisessä osakilpailussa australialaisen Kevin Curtainin kaaduttua.


Lauslehdon toinen vuosi Supersportin MM-sarjassa oli ongelmia täynnä. Tulokaskaudellaan viime vuonna Tatu sijoittui kymmenenneksi. Odotukset tähän kauteen olivat korkealla.


- Onneksi kausi on ohi. Koko ajan oli ongelmia toisensa perään. Tunnelma latistui, kun tuloksia ei tullut. Nyt katson eteenpäin. Aion jatkaa samassa luokassa myös ensi kaudella. Talli vaihtuu joka tapauksessa, kertoi Lauslehto suunnitelmistaan.



TULOKSET / Supersport ?luokan osakilpailu 12/12, Magny-Cours Ranska
1. Sébastien Charpentier (Ranska), Honda CBR 600 RR 38.14,775
2. Kenan Sofuoglu (Turkki), Honda CBR 600 RR + 3,779
3. Broc Parkes (Australia), Yamaha YZF R6, + 10,879
4. Gianluca Nannelli (Italia), Ducati 749 R, + 19,556
5. Davi Checa (Espanja), Yamaha YZF R6 + 22,790
6. Robbin Harms (Tanska), Honda CBR 600RR + 25,745
--
15. Vesa Kallio (Suomi), Yamaha YZF R6, + 1.04,252
Tatu Lauslehto, (Suomi), Stiggy Motorsport, Honda CBR 600RR keskeytti
moottoriongelmien takia.

MM-SARJAN lopputilanne 12/12
1. Sébastien Charpentier (Ranska), 194 p.
2. Kevin Curtain (Australia), 187 p.
3. Kenan Sofuoglu (Turkki), 157 p.
4. Broc Parkes (Australia), 145 p.
5. Robbin Harms (Tanska), 117 p.
--
30. Tatu Lauslehto, Stiggy Motorsport, 11 p.
33. Vesa Kallio, 5 p.


Juha Salminen viidenneksi

9.10.2006 (The FMF Power Line Park GNCC St. Clairsville, OHIO, USA)


USA:n GNCC sarjan mestari Juha Salminen tähtää jo kuukauden päästä Uudessa Seelannissa ajettavaan Enduron joukkueiden maailmanmestaruuskilpailuun. Niinpä hän lähti sunnuntaina Ohiossa ajettuun GNCC-kilpailuun lievästi alitehoisella pyörällä. Voittoon ajoi sarjassa hopeatilan varmistanut Barry Hawk Jr. Salminen oli kilpailun viides. Tuore MM-enduron Maailmanmestari David Knight voitti Salmisen niukasti.


- Olen kilpailuuni täysin tyytyväinen, vaikkakin heti lähdössä tuli tehtyä junnumoka. Ajoin kilpailun 4-tahtisella ja se käyttäytyy startissa aivan eri lailla kuin 2-tahtinen. Niinpä jäin heti lähdössä hännille, kertoo Salminen ja vakuuttaa, ettei vika todellakaan ollut pyörässä. - Tämän jälkeen on pakko mennä taas nöyränä mekaanikon starttikouluun.  Salmisen mekaanikkona on motocross aktiiviuransa loukkaantumiseen lopettanut Antti Kallonen.


Kilpailun reitti oli poikkeuksellisen nopea. Salmisen 250 kuutioinen pyörä huusi aivan täyttä pitkillä peltosuorilla. - Saavutin kilpailijoita hitaammilla metsäosuuksilla, mutta aukealla pellolla isommat pyörät jälleen karkasivat. Sitä leikkiä mentiin koko kilpailu, kertaa Salminen. Ensimmäisen kierroksen jälkeen hän oli 11. Toiselta kierrokselta Salminen tuli kuudentena ohittaen isolla 450 kuutioisella pyörällä ajaneen David Knightin. Neljännellä kierroksella Knight nousi takaisin ohi Salmisen. Kaksinkamppailu jatkui
aina maaliviivalle asti päättyen maalissa 24 sekunnin erolla Knightin hyväksi.


Tämä odotettu kaksinkamppailu jää kauden ainoaksi, sillä Knight ei osallistu viimeiseen osakilpailuun. - Knight oli aika nöyrää poikaa kisan jälkeen. Uskon, että tämä avasi hänenkin silmiään sarjan tasosta, vakuutta Salminen.


GNCC-sarjasta on ajamatta vielä yksi osakilpailu. Se ajetaan kahden viikon päästä. Salmisen seuraava kilpailu on kuitenkin jo viikon päästä Suomessa. - Vantaan Moottorikerhon trialin joukkuemestaruutta on pakko tulla puolustamaan, varsinkin kun oma kerho toimii järjestäjänä. 


TULOKSET
Osakilpailu 12/ 13 8.10.2006 
Yleiskilpailu
1 Barry Hawk Jr Smithfield PA Yamaha 2:45:07
2 Glenn Kearney Australia Suzuki +0:02
3 Charles Mullins Hamilton OH Yamaha +0:24
4 David Knight Great Britain KTM +1:13
5 Juha Salminen Finland KTM +1:37
6 Nathan Kanney High Falls NY Yamaha +2:09
7 Shane Watts Australia KTM +2:15
8 Robbie Jenks New Straitsville OH KTM +2:40

-----------
PISTETILANNE
Yleiskilpailun pistetilanne
1 Juha Salminen Finland KTM 331 
2 Barry Hawk Jr Smithfield PA Yamaha 242 
3 Glenn Kearney Australia Suzuki 195 
4 Charles Mullins Hamilton OH Yamaha 193 
5 Paul Whibley Petersburg KY Honda 148 
36 Kari Tiainen FIN KTM 8

maanantai 2. lokakuuta 2006

Lauslehto toipilaana Imolassa


Tatu Lauslehto ajoi sijalle 18 kauden toiseksi viimeisessä ratamoottoripyöräilyn Supersport-luokan MM-osakilpailussa Italian Imolassa. Yhteispisteissä Lauslehto on 29:s.

Supersportin MM-lähdöä hallitsi Honda-parivaljakko Sébastien Charpentier ja Kenan Sofuogly. Charpentier ajoi voittoon. MM-sarjan kärjessä on tänään kolmanneksi ajanut australialainen Kevin Curtain.Hän on pistejohdossa ennen viimeistä osakilpailua.

Lauslehto sai kilpailun lääkäriltä kisa-aamuna starttiluvan. Eilen lauantaina aika-ajoissa Tatu kaatui ja loukkasi jalkansa. Kisaan Lauslehto lähti ruudusta 28 ja maaliin hän ajoi sijalla 18. Vesa Kallio oli 22:s.

- Starttini oli erittäin hyvä. Ensimmäisellä kierroksella ohitin muutaman ajajan. Kilpailun alkupuolella kierrosaikani olivat hyvät. Valitsin kisaan liian kovan eturenkaan ja se alkoi luistaa kilpailun jälkimmäisellä puoliskolla. Jonkin verran ajoani haittasi kipeä jalka. Tärkeintä oli päästä maaliin. Nyt parantelen jalkaani ennen MM-sarjamme viimeistä osakilpailua, kertoi Lauslehto.

Supersport-luokan MM-sarjan viimeinen osakilpailu ajetaan Ranskan Magny-Cours -radalla tulevana viikonloppuna.

- Magny-Cours on ratana hyvä. Se on luonteeltaan F1-rata, jossa on nopeita ja hitaita kaarteita. Pitkä suora on meille eduksi,huippunopeushan on Hondissamme kunnossa, muistuttaa Lauslehto.

TULOKSET / Supersport ?luokan osakilpailu 11/12, Imola Italia
1. Sébastien Charpentier (Ranska), Honda CBR 600 RR 40.07,972
2. Kenan Sofuoglu (Turkki), Honda CBR 600 RR + 0,406
3. Kevin Curtain (Australia), Yamaha YZF R6, + 9,627
4. Gianluca Vizziello (Italia), Yamaha YZF R6 + 13,983
5. William de Angelis (San Marino), Honda CBR 600 RR + 14,390
6. Broc Parkes (Australia), Yamaha YZF R6, + 16,870
--
18. Tatu Lauslehto, (Suomi), Stiggy Motorsport, Honda CBR 600RR, + 1.05,815
22. Vesa Kallio (Suomi), Yamaha YZF R6, + 1.14,707
MM-SARJAN TILANNE
1. Kevin Curtain (Australia), 187 p.
2. Sébastien Charpentier (Ranska), 169 p.
3. Kenan Sofuoglu (Turkki), 137 p.
4. Broc Parkes (Australia), 129 p.
5. Robbin Harms (Tanska), 107 p.
--
30. Tatu Lauslehto, Stiggy Motorsport, 11 p.
35. Vesa Kallio, 4 p.

Nyqvist Ladycupin voittoon

Seinäjoella 24.9. Moto-Seinäjoen Mutkamäki Enduro II:n yhteydessä ajettu Ladycupin sarjapäätös tarjosi ajamista lähes viisi tuntia. Osakilpailuvoiton ja koko sarjan voiton vei maksimipistein Marita Nyqvist. 
Ensimmäisellä maastokokeella Jouppilanvuoren laskettelurinteessä johtoon meni reilun 10 sekunnin erolla Marita Nyqvist. Toiseksi nopein oli Taru koskinen ja kolmas Marie Reittonen. Muilta aikaa rinteissä vierähtikin jo yli kymmenen minuuttia. 

Toisella maastokokeella sama tahti jatkui ja ensimmäisen kierroksen jälkeen Marita johti Tarua 22 sekunnilla. Marie oli takana kolmisen minuuttia ja Camilla kymmenkunta. Sirkku Kannistolla polttoainetta 
kului vielä odotettua enemmän ja peli päättyikin siten MK2:lle. 

Toisella kierroksella Marie pääsi jopa MK5:lla ohittamaan Tarun, mutta vielä ei kokemusta ollut tuomaan riittävää varmuutta ja niinpä Taru pääsi kuittamaan takaisin ja vei nimiinsä jälleen pätkän toiseksi nopeimman ajan. Maaliin tultiin järjestuksessä Nyqvist-Koskinen-Reittonen. 

Ladycupin kakkoseksi ajoi Koskinen ja kolmanneksi päätösosakilpailussa bensapulaan keskeyttänyt Kannisto. 

Osakilpailun kolme parasta saivat aikaisempien osakilpailujen tapaan  MotoCross-X.com:in lahjakortit. Kokonaistilanteen kolme parasta palkittiin MP-Racing'n lahjoittamilla Mitas-rengassarjoilla. Kymäläisen parhaimman nuoren kuljettajan tunustuksen pokkasi osakilpailun osalta huimaa kehitystä osoittanut Marie Reittonen ja kokonaistilanteen osalta Marita Nyqvist.