sunnuntai 9. syyskuuta 2001

Moottoripyörän talvivarastointi

Suurimmat ongelmat joita kohtaat moottoripyörän talvivarastoinnissa ovat tyhjä akku, öljyn korroosio, renkaiden hapettuminen, kumitiivisteiden kuivuminen ja turvallisuus. Jos moottoripyörä varastoidaan kosteassa, suolaisessa ympäristössä kuten ulkona parkkialueella tai lähellä merta, ruoste ja maalin hapettuminen ovat myös ongelmina. Toisaalta, jos moottoripyörää säilytetään omistajan olohuoneessa sille ei tarvitse tehdä juuri mitään, paitsi istuksia päällä huulet päristen aina silloin tällöin... 

Useimmat pitkän seisonnan ongelmista voidaan välttää viettämällä muutama tunti kunnostaen moottoripyörä talvivarastointiin. Keväällä haluat ajaa, et tehdä huoltotöitä. 

Tarvittavat työkalut ja välineet:

Mitään erikoisia työkaluja ei tarvita, ruuvimeisselit (taltta- ja ristipää), tulpanavain, kiintoavaimia tai hylsysarja, akkulaturi, tislattua vettä, runsas 4 litraa öljyä, vähintään 4 litran vetoinen avoin astia, uusi öljynsuodatin, tippakannu (liipasin malli jolla voit ruiskuttaa öljyä) tölkki ketjurasvaa, vanha pensseli (ketjujen pesuun), pieni pala ohutta vaneria, vähän muoviletkua, ketju ja lukko, pressu tai moottoripyörän suojus. Joitain näistä työkaluista saatat löytää moottoripyörän omista työkaluista. 

Go to the top of this page 1. Valitse säilytyspaikka huolella

Etsi turvallinen, kuiva, mieluummin lämmin, sateelta suojassa oleva paikka, missä pyöräsi voi rauhassa viettää muutaman kuukauden. Varmistu ettei pyöräsi päälle pääse tippumaan vettä. Huomioi että pikkujyrsijät voivat pesiytyä myös moottoripyörän koloihin ja saattavat aiheuttaa vahinkoja tai ainakin häiriöitä keväällä.
Kytke pyörä kiinni ketjulla varkauksien varalta. Pidä pyöräsi päällä pressua . Pressuja varastetaan myös, joten ketju auttaa tässäkin tapauksessa. 

Paras mahdollinen vaihtoehto on oma olohuone, se on lämmin, pyörä on jatkuvasti vieressä, säilytyksestä ei tarvitse maksaa eikä pyörän luokse pääse jyrsijät tai muut pitkäkyntiset. Ainoaksi ongelmaksi voi muodostua muu perhe mutta... 

Go to the top of this page 2. Vaihda koneöljyt ja öljynsuodatin

Käytettyyn öljyyn on moottorin käymisen aikana aina liuennut rikkiä. Kondensoitunit vesi ja rikki taas muodostavat rikkihappoa joten seisova ja vanha öljy saattaa syövyttää koneen osia ja tiivisteitä. Öljyt kannattaakin useinmiten vaihtaa sekä ennen seisotusta että sen jälkeen. Voit tehdä öljyjen vaihdon ennen varastointia, mutta älä aja uudella öljyllä enempää kuin 100km. 

1. Levitä lattian suojaksi vaikka vanhoja sanomalehtiä. 2. Aseta avoin jäteöljyastia moottoripyörän alle. 3. Moottorin pohjassa on öljyjen tyhjennysproppu, avaa proppu ja anna öljyn valua rauhassa avoimeen astiaan. Öljy valuu vauhdikkaammin ulos jos avaat täyttöreiän korkin. Älä käytä moottoria ilman öljyjä! 4. Öljynsuodattimen vaihto-ohjeet löydät pyöräsi omistajan manuaalin avulla. Suodattimessa on yleensä pari desiä öljyä, varo pirskoittelemasta öljyjä ympäriinsä. 5. Ennen kuin laitat uudet öljyt koneeseen huolehdi siitä, että sinulla on sekä uusi öljynsuodatin että pohjaproppu kiinni. (Pohjaproppua tai suodatinta ei saa kiristää hampaat irvessä, sormikireys ja puoli kierrosta päälle on yleensä riittävä kireys). 6. Tarkista öljyn pinnan korkeus ennen kuin käynnistät koneen, anna koneen käydä hetki ja tarkista pinnan korkeus sitten uudelleen.

Useimmat huoltoasemat ja monet öljyä myyvät liikkeet vastaanottavat jäteöljyjä, älä kaada vanhaa öljyä luontoon tai viemäriin! 
 
Go to the top of this page 3. Pese pyörä

Pese pyörä perusteellisesti ja vahaa maalatut osat. Käytä kylmää tai kädenlämpöistä vettä ja astianpesuainetta. Pyörän pesussa ovat pitkäkarvainen harja, pehmeä rätti ja ämpäri lyömättömiä apuvälineitä.
Älä pese maalattuja tai kromattuja osia samalla rätillä kuin millä peset rasvaiset ja kuraiset paikat. Käytä aina runsaasti, mielellään juoksevaa vettä. Opit nopeasti parhaan pesutavan omalle pyörällesi ja hommasta muodostuu lopulta alle 15 minuutin rutiini. 

Go to the top of this page 4. Rasvaa ja tarkista liikkuvat osat

Voitele vaijereiden suut, polkimien, kahvojen ja kaikkien muiden liikkuvien osien nivelet. Voit käyttää tavallista koneöljyä tai spray -vaseliinia. Älä laita öljyä pyörän tai (etu- tai taka-) haarukan laakereihin tai jarrupaloihin sillä öljy on joko liian juoksevaa tai ei muuten sovellu ko. kohteisiin. 

Kiristä löystyneet pultit ja ruuvit. Korvaa hukkuneet pultit, mutterit tai painonapit. 

Nämähän ovat toimia joita jokainen motoristi tekee tai ainakin tarkastaa jatkuvasti myös ajokauden aikana. Mukavinta nämä nippelien tarkastukset ja pikkuhuollot on tehdä ajokauden päättyessä tai jos mahdollista pitkän talvikauden aikana. Onpahan jotain tekemistä siellä olohuoneessakin... 

Go to the top of this page 5. Huolla vetokoneisto

Pese ja rasvaa ketjut, vaihda kardaanin (ja vaihteiston) öljyt tai huolla remmiveto asiankuuluvasti.
1. Ketjujen pesu ja rasvaus pitäisi tehdä lämminneillä ketjuilla, joten aja pyörällä ensin pieni lenkki. 2. Parhaiten pesu käy asettamalla pyörä keskijalalle tai niin, että takarengas on ilmassa ja sitä voi pyörittää käsin. 3. Levitä lattian suojaksi vaikka vanhoja sanomalehtiä. 4. Sivele öljyä pensselillä ketjuihin ja pyöritä ketjuja eteenpäin takapyörästä kunnes koko ketju on pesty. Älä käytä bensaa tai liuottimia ketjujen pesuun! Pidä rättiä tai avointa astiaa alla ettet sotke paikkoja. 5. Voitele ketjut samalla tavalla pyörittämällä ja ruiskuttamalla ketjuspraytä. Voitelu tulisi tehdä muutoinkin aina 300 km välein tai useammin jos ketjut näyttävät kuivilta. 

Go to the top of this page 6. Suojaa bensatankki korroosiolta

Kotimainen bensiini sisältää pääsääntöisesti valmiiksi öljy-yhtiöiden stabilointiaineita, joten bensiinin sakkautumisen ei pitäisi olla ongelma. Täytä tankki bensiinillä piripintaan niin se ei pääse ruostumaan sisäpuolelta. Vaihtoehtoisesti voit irrottaa ja tyhjentää tankin ja kaataa tankkiin kahvikupillisen verran moottoriöljyä. Huljuttele niin että kaikki tankin sisäosat öljyyntyvät ja varastoi tankki kotiisi lämpimään talveksi. 

Usein tankin pohjalla on kondenssivettä ja muuta likaa. Varsinkin vesi muodostaa pitkän ajan kuluessa bensiinin kanssa paksua hyytelöä, joka saattaa tukkia bensahanan tai kaasuttimen tiehyitä. Tankki on hyvä tyhjentää muutenkin muutaman vuoden välein niin, että kaikki tuo ei-toivottu röynä saadaan pohjalta pois.
Ennen seisomaan laittoa tankkiin onkin hyvä lisätä hiukan jäänestoainetta. Se liuottaa mukaansa syksyn kondenssikosteudet jo ennen kuin vedestä tulee ongelma. 

Go to the top of this page 7. Tyhjennä kaasuttimien kohokammiot

Kohokammiot löydät kaasuttimien pohjasta ja kohokammion pohjassa on yleensä tyhjennysruuvi. Jos et tyhjennä kohokammioita joudut ajamaan koneen lämpimäksi kerran kuukaudessa koko talven ajan. Kohokammion tarkoituksena on taata koneen tasainen bensiinin saanti sekä erottaa vesi ja lika bensiinistä ettei se pääsisi koneeseen. Tyhjennys poistaa suurimman osan liasta (ja kondensoituneen veden kaasuttimista) ja estää (ainakin teoriassa) kaasuttimen tukkeutumisen tai kohojen jumiutumisen. 

1. Varmistu että bensahana on OFF asennossa. 2. Käytä moottoria kunnes se sammuu bensan loppuessa. 3. Avaa kohokammion ruuvia kunnes bensiini valuu ulos kammiosta. Varo ettei bensiiniä pääse valumaan kuuman tai lämpimän koneen päälle! 4. Bensiinin valuminen loppuu kun kohokammio on tyhjä. 5. Muista kiristää tyhjennysruuvi (ei liian tiukkaan). 

Useimmat huoltoasemat vastaanottavat jätebensiiniä, älä kaada vanhaa löböä luontoon, jäteöljyn sekaan tai viemäriin! Rankempi jätkä polttaisi ylimääräiset bensat uutena vuotena mutta emme luonnollisesti suosittele moisia operaatioita... 

Huomio! On olemassa toinenkin koulukunta vanhoja motoristeja jotka kehottavat jättämään kaasarin täyteen bensaa säilönnän ajaksi. Tämäkin neuvo on ihan ok kunhan bensassa on varmasti mukana sekä jäänestoainetta että fuel stabilizer-aineita jotka estävät hyytymät ja kaasuttimen suuttimien tukkeumat. 

Go to the top of this page 8. Suojaa kumitiivisteet kuivumiselta

Erityisesti etuiskunvaimentimien tiivisteet (eli etustefat) ovat arkoja pitkille seisotuksille. Periaatteena kumitiivisteet suojataan 'uittamalla' ne öljyssä. 

1. Ota tippakannu, ruiskauta öljyä sormillesi ja öljyä ylt’ympäriinsä etuiskarien sisäputket (metallinväriset osat). 2. Pumppaa iskareita muutama kerta (etujarrun avulla) niin, että kumistefat kastuvat öljystä kunnolla. Useimmissa pyörissä varsinaiset etustefat ovat piilossa pölysuojien alla, joudut ehkä poistamaan pölysuojan jotta etustefat tulisi suojattua kunnolla. 

Go to the top of this page 9. Suojaa sylinterit korroosiota vastaan

Sylinterit on helpointa suojata korroosiota vastaan vuoraamalla ne sisäpuolelta moottoriöljyllä. Sylinterien korroosio ei luonnollisesti ole ongelma jos moottoripyörän säilytyspaikassa (oletusarvoisesti oma olohuone) ei ole korroosion vaatimia olosuhteita. Metallipinta ei ruostu jos sen päällä on suojaava öljykerros. Voit tiputaa öljyä teelusikallisen verran suoraan tulpan reiästä sisään. 

1. Irroita sytytystulpat tulppa-avaimella. (Sinun täytyy irrottaa ensin tulpanjohdot, jos johtoja on useampi älä sekoita niitä keskenään). 2. Ruiskauta teelusikallinen moottoriöljyä (tai 2-tahtiöljyä) jokaisesta tulpanreiästä sisään. 3. Starttaa konetta muutaman sekunnin ajan jotta öljy leviäisi. 4. Puhdista ja säädä tulppien kärkivälit. 5. Ruuvaa tulpat takaisin. Älä kiristä niitä. (käsikireys ja sitten 1/4 kierrosta lisää). 6. Putsaa tulppahatut sisältä ja laita tulpanjohdot ja -hatut paikoilleen. 

Kaksitahtisten omistajat huomio: Kaksitahtisen myllylle ei riitä pelkkä öljyn ruikkiminen tulpanreiästä vaan on syytä moottorin käydessä ruiskutella öljyä kaasuttimen kurkkuun/kurkkuihin josta se leviää myös männän alapuolelle eli kiertokangen ylä ja alalaakerille joista konevika monesti kaksi-tahtisessa alkaa. Ja sitä öljyä pitää laittaa reippaasti. Sillä talven aikana sinne kondensoituu aivan tarpeeksi vettä ruostuttamaan ym. laakerit. Tämä temppu on siis syytä tehdä ennen kuin tyhjentää ne kaasarin kohokammiot (kohta 7) ... 

Go to the top of this page 10. Irroita akku pyörästä ja huolla se
 
1. Irroita akku pyörästä. Ohjeet (ja akku) löytynee pyöräsi omistajan manuaalin avulla. 2. Täytä akku tislatulla vedellä ylämerkkeihin. 3a. Vie akku lämpimään ja lataa akkua laturilla kerran kuukaudessa. Jos et tee näin sinulla on täysin tyhjä akku keväällä, pahimmassa tapauksessa romuksi vaurioitunut virtalähde. Seuraa tarkasti laturisi mukana tulleita ohjeita ja muista, että auton akkulaturi ylilataa moottoripyörän akun helposti! 3b. Voit vaihtoehtoisesti ladata akun täyteen, pakata sen muopusseihin ja muiluttaa äidin pakastimeen säilöön. Tässä on riskinä se, että akun nesteet eivät olleetkaan kunnossa, akku jäätyy ja halkeaa ja lopulta joudut paitsi ostamaan uuden akun ja pakastimen niin myös poimimaan marjoja kolmeksi vuodeksi. 

Laiska motoristi ostaa laturin, joka on tarkoitettu moottoripyörän akun pitkäaikaiseen säilytykseen eikä varsinaiseen lataamiseen. Vanhankin akun voi saada elvytettyä muutamassa viikossa tälläisen laitteen avulla. Kysele mopo-liikkeistä... 

Go to the top of this page 11. Huolla renkaat
 
1. Varastoi pyöräsi keskiseisontatuelle. 2. Laske renkaiden paineet noin puoleen, kuitenkin niin, että kumeihin jää yli 1 bar. 3. Jos renkaat ovat betonilla tai kostealla lattialla laita puunpala renkaan alle. Parasta olisi, jos saisit molemmat renkaat ilmaan. 4. Hullun huolellinen sivelee renkaiden pintaan kevyesti silikonia hapettumista vastaan. 

Go to the top of this page 12. Muuta?

Jos sinulla on vielä muita huoltotoimenpiteitä tekemättä, tee ne nyt. Vaijereiden uusimiset, sählkötyöt, paikkamaalaukset ja muu pikkunäpertäminen on miellyttävä tehdä talvella kun se ei ole pois varsinaisista ajopäivistä. 

Talven mielenhuoltotoimenpiteisiin kuuluu käydä istuskelemassa pyörän päällä aina silloin tällöin. Unelmoivaa ilmettä, ajoasua ja hullun kiiltoa ei tarvitse hävetä, kaikille motoristeille käy samalla tavalla... 

Go to the top of this page Keväällä
 
1. Asenna akku paikalleen. 2. Tarkista öljyn pinnan korkeus. 3. Avaa bensahana. 4. Käynnistä pyörä. Pyörä voi aluksi olla hieman vaikea saada käyntiin, kaasuttimet ovat tyhjät ja pytyissä (eli sylintereissä) on öljyä. Jos olet laittanut öljyä sylintereihin, kone savuttaa hetken aikaa. Lämmitä kone matalilla kierroksilla, koska venttiilien päissä ei ole heti tarpeeksi öljyä, ja kovilla kierroksilla vahingoitat moottoria. 5. Jos laitoit silikonia renkaisiin aja erittäin varovaisesti, renkaan ovat aluksi yltiöpäisen liukkaat (kuin uudet)! 6. Aja lähimmälle huoltoasemalle ja täytä renkaat oikeisiin ilmanpaineisiin. 

Ole erityisen tarkkaavainen liikenteessä jonkin aikaa, sillä ajotaitosi ovat talven aikana ruostuneet ja muut tielläliikkujat eivät ole vielä tottuneet moottoripyöriin. Pukeudu lämpimästi, nauti moottoripyöräilystä äläkä aja korttia hyllylle ekana päivänä.

1 kommentti: