torstai 31. tammikuuta 2013

BMW myy Husqvarnan Pierer Industrielle

BMW Motorrad myy Husqvarnan moottoripyörätoiminnot itävaltalaiselle Pierer Industrie AG:lle. Tämä selviää BMW:n tänään julkistamasta lehdistötiedotteesta.

Lehdistötiedotteessa BMW kertoo myynnin syyksi tiukkenevat ympäristömääräykset ja tulevaisuuden kasvupotentiaali.

BMW kerkesi investoida Husqvarnaan miljoonia euroja. Tuotanto Varesen tehtaassa uudistettiin ja uusia malleja saatiin markkinoille. Ulospäin yhteistyö näytti yllättävän onnistuneelta.

Myynnin taustalla on todennäköisesti muutakin. Saksalainen insinöörikulttuuri ei ole välttämättä päässyt samalle aaltopituudelle italialaisten ammattiliittoperinteen kanssa.

BMW aikoo jatkossa keskyttyä katupyöriin ja sähköajoneuvoihin. Kauppa edellyttää kilpailuviranomaisten hyväksynnän. Kauppahintaa ei julkisteta.

Aikaisemmin uumoiltiin ostajan olevan KTM. Huhulla oli sen verran perää, että Prier Industrien takana on KTM:n pääjohtaja Stefan Pierer.

keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Markkinahuhu: KTM ostamassa Husqvarnan

KTM on neuvotelemassa BMW:n kanssa Husqvarnan moottoripyörävalmistuksen ostamisesta, kertoo MCN. Lehden samien tietojen mukaan kaupan pitäisi varmistua tämän viikon perjantaina.

- En ole kuullut mitään virallista, Husqvarnaa maahantuojan MP-Racingin toimitusjohtaja Sauli Penttilä kertoo Bajahillille.

BMW osti Husqvarnan vuonna 2007 MV Agustalta. Saksalaisvalmistaja on investoinut reippaasti italialaistehtaan tuotantolinjoihin ja muuttanut kilpakäyttöön suunnatut offroad-pyöränsä Husqvarna-merkin alle.

KTM osti vuonna 1995 Husabergin saadakseen nelitahtimoottoritekniikkaa kilpaenduroihinsa. Nyt lähes 20 vuotta oston jälkeen osat ovat kääntyneet lopulta toisinpäin. Husabergit ovat muokattuja KTM-pyöriä.

Saman logiikan käyttäminen Husqvarnan kanssa tuskin toimisi. Kolmas endurobrändi olisi jo liikaa kurapyörämarkkinoille.

- En usko, että KTM ostaisi kilpailijan pois markkinoilta. Onko sellaista koskaan tapahtunutkaan millään teollisuuden alalla. Se olisi huono seikka kilpailunkin kannalta.

Husqvarnasta todennäköisesti kiinnostunut onkin KTM:n suuromistaja, intialainen Bajaj. Tämän skenaarion toteutuessa omistaja vaihtuu, mutta porkkanat ja makaroonit pysyvät erillään.

Husqvarna-merkkiä KTM eikä Bajaj ei voi ostaa BMW:lta, koska tuotemerkin omistaa edelleen ruotsalainen Electrolux.

Kauppoihin on Italiassa totuttu, ostihan Harley-Davidson MV Agustan vuonna 2008 70 miljoonalla eurolla. Claudio Castiglioni sai firman takaisin ilmaiseksi ja 20 miljoonaa rahaa tililleen. Omistuksensa aikana H-D oli kuitenkin maksanut yhtiön 140 miljoonan velat pois.

Päivitys klo 20.17

Hell For Leather kirjoittaa, että oston takana on KTM:n pääjohtaja Stefan Piere yhtiön Pierer Industries AG kautta.

Hell For Leatherin artikkeli perustuu hollantilaiseen Nieuwsmotorin juttuun. Mikäli Piere on oston takana, joutunee hän luopumaan KTM-omistuksistaan ja tehtävistään KTM-konsernissa.

Lisää spekulointia Mark Gardinerin blogissa.

tiistai 29. tammikuuta 2013

Superenduron MM-kilpailu Tampereelle

Moottoripyöräilyn superenduron MM-sarja saapuu ensimmäistä kertaa lajin historiassa Suomeen. Sisähallissa ajettava osakilpailu järjestetään 7. joulukuuta Tampereen Messu- ja urheilukeskuksessa, jonne rakennetaan rata tapahtumaa varten.



Perinteiseen enduroon verrattuna superenduro on yleisöystävällinen laji, sillä koko rata-alue ja kaikki kilpailun tapahtumat ovat nähtävissä katsomosta käsin. Stadioneille ja sisähalleihin rakennetuilla hiekkaradoilla ajajat ylittävät eri elementeistä rakennettuja maastoesteitä ja yrittävät ohittaa muita kilpailijoita. Yhdessä erässä radalle lähtee samaan aikaan 12-15 kilpailijaa.

Superenduroa ajetaan tarkoitusta varten rakennetuilla, 250-500 kuutioisilla enduromoottoripyörillä. Lajin menestyneimpiä MM-kuljettajia ovat puolalainen Taddy Blazusiak sekä brittiläiset David Knight ja Tampere Supercross-tapahtumassakin viime vuonna nähty Johnny Walker.

Suomi on maailmalla tunnettu moottoriurheilun kärkimaana, ja sarjan promoottorin, ABC Communicationin Alain Blanchardin odotukset MM-sarjan uudelle osakilpailulle ovat korkealla.

- Superenduron kilpailukalenteria kehitetään voimakkaasti, ja minulle osakilpailu Pohjoismaissa oli välttämätön osa lajin MM-kilpailukalenteria. Tampereella on kaikki edellytykset tapahtuman tuottamiseksi, ja tavoite on vakiinnuttaa Suomen osakilpailu pysyväksi osaksi MM-sarjaa.

Vuosia enduron MM-sirkusta pyörittänyt Blanchard uskoo, että superenduro löytää helposti paikkansa Pohjoismaista.

 - Teillä on Suomessa valtava ajajapotentiaali, ja maa tarvitaan mukaan superenduron kasvuun maailmalla. Samalla nämä ovat lajin avajaiset koko Pohjoismaille. Myös Ruotsista on hyvin paljon kiinnostusta sarjaan, ja ajajat kuten Ljunggren ja Edlund ovat varmasti malttamattomina mukana - yleisöstä puhumattakaan.

Henkilökohtaisesti Blanchard mainitsee yhden tärkeän motiivin tuoda superenduro Suomeen.
 - Totta kai minä haluan Seistolan, Salmisen ja muut kotimaiset ajajat haastamaan lajin supertähdet Blazusiakin ja Knightin!

Suomalainen enduro-osaaminen on esillä Tampereen kilpailussa alusta asti, sillä MM-radan suunnittelusta vastaa peräti viisinkertainen enduron maailmanmestari Samuli Aro. 

 - Olen aktiiviurallani ajanut hallilähtöjä Espanjassa, ja tiedän että tärkeintä superenduroradassa on löytää oikeanlainen haastavuus. Liian vaikeat käännökset ja esteet tappavat kilpailun, kun taas liian helppo rata hukkaa lajin tunnelman, Aro kertoo.

- Tampereen rataa varten on kehitetty uusia ideoita, että voitaisiin toteuttaa ikimuistoinen kilpailu niin kuskeille kuin yleisöllekin. Aion itse olla mukana myös testaamassa rataa ennen kuin se on valmis kilpailuun.

Syksyllä alkava superenduron MM-kausi käynnistyy ennakkotietojen mukaan Liverpoolista, jonka jälkeen on vuorossa Tampere. Yhteensä kilpailuja tulee MM-sarjan vielä vahvistamattomassa kilpailukalenterissa olemaan kuusi.

Tampereen kilpailun promoottori on tapahtumajärjestäjä Hands Ltd. Kilpailun toteuttamisesta vastaa Suomen Moottoriliiton alaisuudessa Kangasalan Moottorikerho.

maanantai 28. tammikuuta 2013

Bike Build Off -kisa ensimmäistä kertaa Suomessa

TV:stä tuttu Bike Build Off -kisa tulee Suomeen. MP 13 Moottoripyöränäyttelyn rakennettujen moottoripyörien alueella Petrol Circuksessa käydään Petrol Circus Bike Build Off -kisa. Kilpailussa kaksi joukkuetta Janne" Kurko" Kervisen porukka, Jep Jep, kohtaa Leo "Leq" Laurellin joukkueen, Prätkäpajan. Joukkueet rakentavat moottoripyörän alusta loppuun ja yleisö äänestää tekstiviesteillä voittajan. Yksi maailman tunnetuimmista moottoripyörärakentajista Jesse James julkistaa voittajan sunnuntaina 3.2. klo 15.30 Petrol Circus Stagella.

Leo 'Leq' Laurel rakentaa Hajupuskasta kiukkuisen katuraaserin
.
Janne 'Kurko' Kervinen modifioi Bulua
Molempien joukkueiden keulahahmot ovat tunnettuja rakentajia. Pohjoishelsinkiläisen Lequn joukkue on tunnettu teknisestä osaamisestaan ja pelottomasta asenteestaan. Prätkäpaja edustaa kisassa sporttista rakentamista. Joensuulainen Jep Jep:n Kurko puolestaan klassista Harrikka-rakentamista. Kurko tunnetaan kauniista linjoista ja taidokkaista yksityiskohdista.

Prätkäpajan Lequ rakentaa sporttisen pyörän

Rakentamisen lähtökohtana on vuosimallin 2000 Hayabusa, joka on nopea ja virtaviivainen pyörä. Siitä jalostetaan näyttelyn aikana todellinen superpyörä.

Pyörää kevennetään niin painoltaan kuin ulkonäöltäänkin ja samalla sitä tehostetaan rutkasti turbolla. Pääpaino rakentamisessa on ulkonäön face-liftissä, jossa valasmaisesta originaalilookista tehdään kiukkuinen ja keveä superpyörä. Pyörä pintakäsitellään aidolla kullalla ja pinstriping-tekniikalla.

Jep Jepin pajassa syntyy Harrikka

Harrikan kantapyöränä on Buell vuosimallia 98 eli Harley-Davidsonin valmistama sporttisempi pyörä. Se muuntuu race-henkiseksi laitteeksi, jossa yhdistyy hiukan vanhaa henkeä suhteellisen uudella tekniikalla.

Pyörä on sellaista genreä, jota Suomessa ei ole juurikaan nähty. Pyörässä on suurin osa käsityötä ja valmiita komponentteja on käytetty todella vähän.



Petrol Circus Bike Build-Off -kisaa voi tulla seuraamaan MP-messuille. Tapahtuma on avoinna perjantaista sunnuntaihin 1. - 3.2.2012 Helsingin Messukeskuksessa. Tänä vuonna Pohjoismaiden suurimmassa moottoripyöränäyttelyssä MP 13 -messuilla on mukana kaikki suurimmat moottoripyörä- ja varustemerkit.

Petrol Circus esittelee Suomen laajimman ja kansainvälisemmän rakennettujen moottoripyörien näyttelyn, lähes 150 pyörää. Tapahtumassa jaetaan rakentajapalkintoja 10 000 euron arvosta. Kilpailuluokkia ovat Bobber, Chopper, Classic, Custom, Fighter, Racer, Scooter/Moped ja Sport Bike.

Tarjolla on runsaasti ohjelmaa, työnäytöksiä ja kisoja. Petrol Circuksen tähtivieras on tv- ja moottoripyöräpersoona Jesse James.

MP-messut avoinna pe 1.2. klo 10-20, la 2.2. klo 9-18 ja su 3.2. klo 10-17.

MP-messujen sulkeuduttua perjantain ja lauantaina järjestetään Messukeskuksessa
Supercross SM -kilpailut pe 1.2. klo 19-22 ja la 2.2. klo 18-21.

www.mpmessut.fi www.petrolcircus.fi www.smlsupercross.fi

sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Aina kannattaa tankata

Kolumni julkaistu Motorradissa 9/2012.

Isäni kertoi jättäneensä BSA:n puskaan piiloon, kun pyörästä loppui bensa. Huoltoasema olisi ollut kohtuullisen työntömatkan päässä.
– Jos olisin työntänyt sitä ja kaverit nähneet, eivät he kuitenkaan olisi uskoneet, että siitä oli vain bensa loppu, kuului perustelu. Vaikka brittipyörät olivat 1960-luvulla hyvässä maineessa, Jawakuskeilta olisi tullut kuittailua.

Liekö tällä ollut vaikutusta mopoaikaani, bensa ei päässyt monesti loppumaan. Tunnistin isäni kertoman ilmiön. Toisten mopot olivat luonnollisesti aina omaa huonompia. Näiden mahdolliset vikaantumiset kerrottiin mielellään eteenpäin.

En muista työntäneeni piikkiäkään bensiinin loppumisen takia. 1980-luvun isot katupyörät olivat niin painavia, ettei niitä paria kymmentä metriä enempää tällainen ripuliranne olisi jaksanut työntääkään. Katupyöräillessä ajotauot rytmittyivät pyörän tankin koon mukaan ja huoltoasemia oli yleensä riittävän tiheästi.

Kadulla ajamisesta alkoi hävitä se suurin viehätys. Ennen vuosituhannen vaihdetta havahduimme kaverini kanssa miettimään, että eikö meillä tosiaan ole muuta tekemistä kuin olla baarissa viikonloput.
– Ostetaan endurot, ehdotti kaveri. Asia oli sillä päätetty. Viikkoa myöhemmin molemmilla oli kaksitahtiset kaksipuolikkaat valkokilpiendurot. Valkokilpinen oli tuolloin luonteva valinta, koska kuljetuskalustoa ei ollut.

Ensimmäiset viikonloput ajettiin Vantaan Petikossa, kun ei paremmasta tiedetty. Siellähän ajoivat kaikki muutkin. Läksimme liikkeelle kaverin korjaamolta, Leppäsuon Essolta. Kumpikaan ei ollut ajanut sekoitettavalla kaksitahtivehkeellä sitten mopoaikojen, joten polttoaineen kulutus ja saatavuus oli meille suuri arvoitus.

Teimme valmiiksi sekoitetun seoksen viiden litran kanisteriin ja tonkka reppuun. Huomio oli taattu, kun pöristelimme läpi Hietaniemen siniset savupallot perässä.
Petikkoa lähestyessä näimme muita ajamaan menossa olevia. Muulien kyydissä näkyi ilmajäähdytteisiä stereoperävehkeitä. Käytetyissä pyörissämme oli kilpien lisäksi vesijäähdytys ja monojousitus takana. 

Nyt vedetään, ajattelin.
Ajaminen osoittautui yllättävän raskaaksi. Kierros hiekkalaarissa kerrallaan riitti. Löysimme lähistöllä olevia polkuja, jotka olivat helppoja ajaa. Ajo rupesi tuntumaan luontevammalta. Matkalle sattui hiukan pehmeämpi kohta ja sekös se jännitti. Näin kosteikon vastarannalla koivun, jota kohti pyörä luonnollisesti ajautui eturengas edellä.

Syöksyin suoraan päälaki edellä koivuun, repussa oleva bensakanisteri lensi viisi metriä, satula jäi lähemmäksi pyörää. Päätimme jemmata bensakannun puskaan, koska sehän voi mennä rikki kaaduttaessa.

Loppupäivä krossattiin perse penkissä hiekkalaarissa kierros kerrallaan. Yksi kuljettaja erottui meistä verkkarihousukuljettajista. 
– Näit sie sitä yhtä kuskia, joka ajoi ulkokurvissa ohi seisaaltaan? kysyin.
– Se oli joku trialkuski, taisi olla Salminen, huusi joku Maicoansa kärriin pakkaava.

Seuraavana talvena olimme ajamassa Tuusulan Moottorikerhon maastoissa. Olimme jo sen verran kokeneita, että emme enää kuljettaneet bensakanisteria repussa. Spoorikeli oli hyvä, jalkaura kantoi ja mikä hienointa, aurinko paistoi.

Huolimatta kymmenestä pakkasasteesta ajaessa tuli kuuma. Vauhti ei paljoa vilvoittanut, olihan meillä kaiken varalta katugoret päällä, ilman vuoria kuitenkin. Onneksi oli juotavaa mukana. Olimme kuulleet, että urheillessa kannattaa juoda syömisen sijaan.

Tauottamisesta pitivät huolen säännölliset pannutukset. Tämä johtui turhasta jännittämisestä. Etupyörä kiipesi spoorista ylös hangen puolelle. Kun pitävällä kengällä sitten otti painoa vastaan, mukki oli valmis. Tästä viisastuneena liukupohjat tulikin hankittua heti 10 vuotta myöhemmin.

Pyörä kulki harvinaisen pitkään uraa myöten. Tunsin vasemmassa jalassani märän lämpöaallon. Alavesiletku oli osunut johonkin karahkaan ja irrottanut sen. Moottoriin ei jäänyt kuin tilkka jäähdytysnestettä. Onneksi letkunkiristin oli jäänyt paikoilleen ja mukana olevilla työkaluilla letku saatiin takaisin paikoilleen. Nyt enää tarvitsisi saada nestettä koneeseen.

Molempien juomat oli jo juotu. Lähtöpaikkaan, kaverin tallille oli yli viisi kilometriä matkaa. Silloisella vauhdillamme tämä tarkoitti vähintään 45 minuutin etappia. Lähellä oli oja, jossa oli vettä. Jääkansi oli kuitenkin niin paksu, että ruuvimeisselillä ei saanut sitä puhkaistua.

Kusettaako? kysyin kaverilta. Saimme pullotettua steriiliä nestettä moottoria varten. Matka jatkui eikä pyörä keittänyt, vaikka ihan täyteen järjestelmä ei tullutkaan.
Bensakin riitti. Tallilla huolloksi riitti jäähdytysnesteen vaihto. Husse kipitti vielä vuoden, kunnes tuli männän vaihdon aika.

Se haju, kun urea ja jäähdytysneste ovat sekoittuneet. Lämpimänä. Muistan.

lauantai 26. tammikuuta 2013

Kuuleminen mp-katsastuksesta Euroopan parlamentissa

Euroopan parlamentin Liikennevaliokunta on aloittanut keskustelut uudesta katsastusasetuksesta (RWT, Road Worthines Testing). Kutsutut teollisuuden sidosryhmät esittivät näkemyksensä MEPeille ja useimmat lobbasivat tiukan ja tiheästi toistuvan katsastuksen hyväksi koko Euroopassa. Vain kansainvälinen autoliitto FIA epäili laajennetun katsastuksen tehokkuutta. Motoritien edustajia tai FEMAa (Federation of European Motorcyclists Associations) ei kutsuttu kuultavaksi.

Brysselissä 22. tammikuuta Euroopan parlamentin liikennevaliokunta (TRAN) pyysi sidosryhmiä osallistumaan julkiseen kuulemistilaisuuteen määräaikaisista katsastuksista. Kesällä 2012 Euroopan komissio ehdotti uutta katsastusasetusta, johon sisällytettäisiin kaikki kaksipyöräiset moottoriajoneuvot, ja jossa vaadittaisiin vuosikatsastukset kaikkiin yli kuusi vuotta vanhempiin ajoneuvoihin.

Useimmat tilaisuuteen kutsutut puhujat olivat teollisuuden edustajia, jotka vaativat eurooppalaisen katsastusasetuksen ulottamista kaikkiin ajoneuvoihin. FEMA pyysi, että TRAN:in puheenjohtaja Brian Simpson sekä TRAN:in katsastusasetuksen esittelijä Werner Kuhn tulisi lisätä puhujaluetteloon, mutta ei ole saanut vastausta.

Kansainvälinen autoliitto FIA esitti ainoana kansalaisia edustavana elimenä Euroopan kansalaisten huolenaiheita. Kaikki muut puhujat edustivat autojen ja moottoripyörien valmistajia (ACEA ja ACEM), katsastusteollisuus (CITA International Motor Vehicle Inspection Committee ja EGEA European Garage Equipment Association) sekä maantieliikenteen kuljetusyrityksiä (IRU International Road Transport Union). ETSC (European Transport Safety Council) esiteltiin "kansalaisjärjestönä", mutta itse asiassa he edustavat kansallisia liikenneturvallisuuden tutkimuslaitoksia sekä testikeskuksia (esim. TÜV).

Testiteollisuus vaatii katsastusasetuksen laajentamista kaikkiin ajoneuvoihin

ETSC oli hyvin tyytyväinen komission ehdotukseen ja väitti, että ” testauksen määrä ei koskaan korvaa laatua". ETSC:n näkemyksen mukaan, testaajat ovat riippumattomia eivätkä tarjoa korjaus- ja huoltopalvelua samalla. ETSC esityksessä väitettiin MEPeille, että 6% kaikista auto-onnettomuuksia voitaisiin välttää, jos komission ehdotus hyväksyttäisiin.

CITA, suurten kaupallisten testikeskusten edustuslaitoksena Euroopassa (kuten DEKRA ja TÜV) esitti, että autot joiden viimeisimmästä katsastuksesta on kulunut yli 12 kuukautta, ovat huomattavasti useammin osallisina onnettemuuksissa kuin myöhemmin katsastetut. Tämä osoittaa CITAn mukaa katsastuksen tehokkuuden ja vuosittaisen katsastustarpeen. Kuten ETSC on aiemmin vaatinut kaikkien moottorikäyttöisten kaksipyöräisten vuosittaisen katsastuksen sisällyttämistä osaksi katsastusasetusta, myös CITA vaati tätä ja esitti diagrammin, joka CITA:n mukaan osoittaa, että moottoripyöräonnettomuudet ovat yleisempiä maissa, joissa moottoripyörillä ei ole vuosikatsastusta.

CITA esitti johtopäätöksenään, että auto-onnettomuudet ovat tilastollisesti vähentyneet kun taas moottoripyöräonnettomuudet ovat tilastollisesti pysyneet lähes muuttumattomina. Ero heidän mukaansa johtuu siitä, että joissakin maissa moottoripyörät eivät kuulu katsastusasetuksen piiriin. EGEA, joka on testikeskuksien laitetoimittajien organisaatio, tuki ETSC:n ja CITA:n näkemystä, jonka mukaan vain tarkemmat ja tiheämmät katsastukset kaikille ajoneuvoille voisivat parantaa liikenneturvallisuutta Euroopassa.

Katsastamisesta ei koidu kuluja valmistajille

Ajoneuvojen valmistajat tukevat Katsastusasetusta koska niiden ei tarvitse vastata kuluista. Autonvalmistajat, edustajanaan ACEA, toivottivat laajennetun katsastusasetuksen tervetulleeksi ja vaativat säännöllisiä tarkastuksia sähköisiin turvallisuusjärjestelmiin, kuten ABS ja ESP. ACEM:in Antonio Perlot kehotti MEPpejä sisällyttämään moottoriodut kaksipyöräiset osaksi katsastusasetusta. Hän väitti, että katsastus olisi hyväksi ympäristölle ja estäisi moottoripyöräilijöitä tekemästä luvattomia muutoksia ajoneuvoihinsa.

Herra Perlot muistutti MEPeille, että ACEMin moottoripyörien onnettomuustutkimuksessa (MAIDS) todettiin, että vain 0,3% kaikista tapauksista ensisijaisena syynä oli tekninen vika. Siitä huolimatta hän näki katsastusasetuksessa joitakin mahdollisuuksia parantaa moottoroitujen kaksipyöräisten onnettomuustilastoja. ACEM suositus katsastukselle: minimi tarkastustiheys pitäisi olla lyhyempi kuin joka toinen vuosi.

On tuskin yllättävää, että ajoneuvojen valmistajat tukevat katsastusasetusta koska kustannukset eivät lankea heidän maksettavakseen. He uskovat yleisen mielipiteen puoltavan katsastusta tehokkaana välineenä tieturvallisuuden ja ympäristönsuojelun kannalta. Samalla he pyrikivät saamaan näkyvyyttä vastuullisena osapuolena pyrkimyksissä kohti vihreämpää ja turvallisempaa liikennettä.

Vihreä MEP Isabelle Durant toi esille muutaman tärkeän kysymyksen: Miten katsastus parantaa ympäristöä käytännössä? Eikö se todellisuudessa aiheuta valtavia kustannusvaikutuksia käyttäjille? Teollisuuden sidosryhmien paneelissa ei keksitty vakuuttavia vastauksia näihin esitettyihin kysymyksiin.

Korkeat kustannukset, kyseenalainen tehokkuus ja epätieteellinen todiste

Ainoa kansalaisten edustaja paneelissa Laurianne Krid FIA:sta totesi, että oli harhaanjohtavaa väittää, että 6% auto-onnettomuuksia voitaisiin ehkäistä tekemällä tarkastuksia useammin.

Ms Krid käytti esimerkkinä Sveitsiä, jossa tarkastuskeskukset ovat valtion hoidossa. Huolimatta hallituksen rakkaudesta ohjausjärjestelmiin Sveitsin hallitus on jatkuvasti päättänyt vähentää tarkastustiheyttä, koska tekniset viat eivät ole olleet keskeisessä roolissa onnettomuuksien syitä tarkasteltaessa. Lisäksi hän kertoi toisin kuin CITA, että FIAn diagrammit eivät viittaa onnettomuuksien todennäköisyyden kasvuun yli 12 kuukautta sitten katsastettujen autojen kohdalla. Hän pyysi parlamentin jäseniä perustamaan päätöksensä luotettaviin todisteisiin.

FIAn arvio vanhojen autojen yleisempään huonokuntoisuuteen oli yksinkertaisesti , että monilla nuorilla on varaa ostaa vain vanhoja autoja. Tästä johtuen ne ovat osallisina onnettomuudessa useammin, ei teknisen vian vuoksi vaan siksi, että kuljettajalla ei ole riittävästi liikennekokemusta. Lopuksi Ms Krid muistutti parlamentin jäsenille, että moottoroiduilla kaksipyöräisillä ajetaan yleensä vähemmän kuin autoilla, joten olisi perusteltua jättää ne katsastusasetuksen ulkopuolelle.

Esittelijän näkemykset

Saksan MEP ja asian esittelijä TRAN-komiteassa Werner Kuhn tiivistää painopisteet seuraavasti:
  • Tekniset standardit katsastuksessa tulisi yhdenmukaistaa mahdollisimman korkealla tasolla
  • Tarkastajien on oltava riippumattomia (tarkastajat eivät saa tarjota korjauspalveluja samanaikaisesti)
  • Testaustiheydellä on vähemmän merkitystä
  • Moottoripyörät olisi sisällytettävä katsastukseen, mutta ehkä ei ole tarvetta mopoille
Hänen painopisteensä pohjimmiltaan edustaa Saksan tilannetta joka toinen vuosi tarkistaa autojen ja moottoripyörien tiekelpoisuus riippumattomann katsastusinsinöörin toimesta. Perävaunut ja mopot eivät kuulu Saksassa katsastuksen piiriin.

FEMAn näkemykset

FEMA on pettynyt siihen, että testausteollisuuden puolueelliset kannat otetaan edelleen huomioon, kun harrastajien näkemykset taas jätetään edelleen huomiotta. Euroopan komissio näyttää pitävän itsestään selvänä CITAn ja sen jäsenien tarkoitushakuisia tutkimuksia ja saatujen tietojen paikkansa pitävyyttä. Euroopan parlamentti on ainoa lainsäädännöllinen elin Euroopassa joka suoraan edustaa Euroopan kansalaisia ja se ei saa tehdä samaa virhettä.

Euroopan valtiot ovat erilaisia. Saksassa on mahdollista ajaa moottoritiellä ilman nopeusrajoitusta, ja moottoripyöräily on Pohjoismaissa mahdollista vain muutamien kuukausien aikana sääolojen vuoksi. Tanskassa, Norjassa ja Hollannissa on paremmat onnettomuustilastot kuin Saksassa - vaikka ne eivät katsasta moottoripyöriä. FEMA haluaa yhdessä liikennekomission kanssa kääntää käsiteltävän asetusehdotuksen direktiiviksi ja jättää päätösvallan jäsenvaltioille miten usein mopot, skootterit ja moottoripyörät on katsastettava.

Linkki FEMA:n artikkeliin: Public Hearing on Roadworthiness Testing in Parliament (23.1.2013)
BajaHill:n edellinen juttu aiheesta: Jäsenvaltioilta tyrmäys komission ehdottamalle katsastuspakolle (10.12.2012)

torstai 24. tammikuuta 2013

Supercrossin SM alkaa MP-messuilta

Supercrossin SM -kilpailujen kaksi ensimmäistä osakilpailua järjestetään Helsingin Messukeskuksessa  MP-näyttelyn yhteydessä.

Tapahtuman osallistujalista on nyt julkaistu. Suomen parhaimmisto hallitsevan Suomen mestarin Marko Kovalaisen johdolla saa vastaansa kovia ulkomaalaisia huippukuskeja. Yhteensä kisaan osallistuu 34 kuskia. 

Lajin emämaasta, USA:sta, tulee Cole Siebler, joka on King of Dortmund viime syksyltä. Toinen jenkki, Jason Thomas, lopettaa näyttävän uransa Helsingissä. Thomas on urallaan voittanut Saksan kivikovan sarjan mestaruuden ja oli tammikuussa 2013 Dortmundissa neljäs. 

Ruotsin Rasmus Sjöberg on naapurimaan kärkikuskeja ja muutaman vuoden takainen juniorimestari. Viron Karel Kutsar on vasta 16-vuotias ja 2011 Supercrossin juniorimestari.

Toinen virolainen, Erki Kahro, on 19-vuotias lupaus, joka ajaa tänä vuonna motocrossin MM-sarjaa. Liettuaa edustaa Vytautas Bucas, joka ajaa myös MM-sarjaa ja on maansa maajoukkue-edustaja.

Osallistujaluettelo: www.smlsupercross.fi 

Kilpaa ajetaan näyttelyn päätyttyä perjantaina 1.2. klo 19-22 ja lauantaina  2.2. klo 18-21

Pääsylippujen hinnat: 
Supercross SM -liput ennakkoon Lippupalvelusta
- aikuinen 35€ 
- lapsi 7-15 v 30€
- alle 7-vuotiaat lapset 20€
- sylilapset veloituksetta

Supercross SM ja MP-messut yhteislippu
- aikuinen 45€
- lapsi 7-15 v 35€
- alle 7-vuotiaat lapset 20€

Liput tapahtuman aikana ovilta:
Supercross SM
- aikuinen 40€
- lapsi 7-15 v 35€
- alle 7-vuotiaat lapset 25€
- sylilapset veloituksetta

perjantai 18. tammikuuta 2013

Hailac jatkaa toistaiseksi


Ducati Motor Holding S.p.A ja Oy Hailac Ab ovat sopineet maahantuonnin jatkosta toistaiseksi. Hailac jatkaa kaikkien Ducati-tuotteiden myyntiä Klaukkalassa.

Huoltopisteet listataan verkkosivuille osoitteeseen www.ducati.fi niiden varmistuttua. Virallista jälleenmyyjäverkkoa ei toistaiseksi rakenneta.

Hailac edustaa Ducati -tuotemerkkiä MP13 näyttelyssä. Osastolla mukana uutuutena muun muassa Ducati Hyperstrada. MP13 näyttely järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 1-3.2.2013.

tiistai 15. tammikuuta 2013

Hailac jatkaa Ducatin edustusta siirtymäkauden ajan

Ducatin maahantuontisopimus päättyi vuoden vaihteessa. Sen viimeisin maahantuoja Hailac kuitenkin jatkaa, kunnes valmistaja saa järjestettyä maahantuonnin uudelleen. Pyörä- ja varaosamyynti sekä huolto toimivat edelleen.

- Tulemme tukemaan Ducatisteja siirtymäkauden ajan ilman takarajaa. Myymme uusia pyöriä tilauksesta, Hailacin toimitusjohtaja Jouko Kantola kertoo Bajahillille.

Kantola arvelee kestävän vielä puoli vuotta, ennenkuin tehdas saa järjestettyä maahantuontikuviot.

- Osallistumme MP-messuille Ducatin kustantamalla osastolla. Toisella osastolla myymme käytettyjä pyöriämme.

Koska uusia 2013-vuosimallin pyöriä ei ole enää Hailacille tilattu, ovat ne kortilla näyttelyssäkin.

Tulevaisuutta Ducatin kanssa Kantola pitää selvänä.

- Ajamme tämän alas, emme investoi enää.

keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Joutsaan uusi speedway rata

Joutsaan suunnitellulle speedwayradalle on löytynyt sopiva alue. Tämä on positiivinen uutinen katoavien ja suljettavien moottoriratauutisten joukossa.

Joutsan kunnanhallitus päätti vuokrata Tomi Avikaiselle ja perustettavalle seuralle noin kuuden hehtaarin alueen Pellonpään sorakuopalta. Alue sijaitsee Joutsan pohjoispuolella, Tammihaarasta noin 1,5 kilometriä kaakkoon ja Ison Koiralammen pohjoispuolella. Vuokra-aika on 25 vuotta.

tiistai 8. tammikuuta 2013

MP-messut Porissa helmikuussa


Viikko Helsingin MP-messujen jälkeen tunnetuimmat moottoripyörämerkit näyttäytyvät Länsi-Suomen MP-messuilla. Näillä näkymin vain Harley-Davidson puuttuu. Moottoripyörien lisäksi messuilla nähdään myös tunnetuimmat mopoauto- ja varustemerkit.

Uudet messut löysivät nopeasti paikkansa ja yli 6000 neliön tila täyttyi näytteilleasettajista. Tämän vuoden uutuudet esittäytyvät Porin Asema-aukion kiinteistön yläkerrassa 8.-10.2.2013. Alakerrassa tullaan näkemään rakenneltuja pyöriä, vanhoja pyöriä ja paljon muuta moottoripyöräilyyn liittyvää.

Messujen esiintymisalueella StuntFreaksTeam ajaa stunttinäytöksiä päivittäin ja tarjoaa yleisölle elokuvansa Killing it ensi-illan lauantaina.

Alakerrassa on myös iltaisin ohjelmaa, kun Sissy Bar jää auki muun messualueen sulkeutuessa. Siellä esiintyy perjantaina 24 vuotta tauolla ollut ja viime kesänä paluun tehnyt porilainen Aika-yhtye. Lauantai-illan musiikista vastaa tunnettuja covereita vuosikymmenien varrelta esittävä Julle Kallio & The BullHide Boots.

Messut toteuttaa Porin Moottorikerho ry.

Lisätietoja: www.motomessut.com

keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Mitas kutsuu takaisin renkaita


Tsekkiläinen rengasvalmistaja Mitas kutsuu takaisin 1 752 kpl sisärenkaatonta E-07 moottoripyörän rengasta markkinoilta. Nämä renkaat on pääasiassa myyty asiakkaille Euroopassa, niitä ei tehtaan takaisinkutsun mukaan ole myyty Suomessa. Takaisinkutsu koskee vain muutamia 19-tuumaisia  kokoja:

110/80-19 M/C 59T E-07 TL MI
100/90-19 M/C 57T E-07 TL MI
110/80-19 M/C 59T E-07 DAKAR TL MI

Käytettynä erittäin vaativissa olosuhteissa kyseiset renkaat saattavat äkillisesti menettää ilmanpainetta.

Voit päätellä, koskeeko takaisinkutsu renkaitasi tarkistamalla seuraavat asiat: Tuotemerkki “MITAS”, renkaan nimi “E-07”, merkintä “tubeless” ja DOT-koodi, kyljessä pitää olla välillä 0111 ja 4812. Nämä renkaat on valmistettu valmistettu tammikuun 2011 (0111) ja marraskuun 2012 (4812) välillä. 

Takaisinkutsu ei koske mitään muita Mitaksen renkaita. Takaisinkutsutut renkaat on valmistettu Tsekin Tasavallassa.

Asiakkaiden tulee ottaa yhteyttä myyntipisteeseen keskustellakseen eri korvausvaihtoehdoista. Parannetut versiot E-07 renkaista ovat saatavilla myyntipisteistä helmikuun 2013 aikana.

Mitas on ilmoittanut asiasta Czech Trade Inspection Authoritylle jonka odotetaan jättävän ilmoitus EU:n laajuiseen RAPEX-järjestelmään. Muille kuin EU-maiden viranomaisille tullaan tekemään ilmoitus ajallaan.

DOT-koodi on yhdistelmä numeroita ja kirjaimia ja se kertoo missä tehtaassa rengas on valmistettu ja milloin. Valmistuspäivä on nelinumeroinen koodi jota seuraa tehtaan koodi. Päivämääräkoodi ilmoittaa renkaan valmistusviikon ja vuoden. 

DOT-koodi “6J  0512” on renkaassa joka on valmistettu Mitaksen Zlinin tehtaalla (koodi 6J) viikolla 5 vuonna 2012.  DOT-koodi sijaitsee renkaan kyljessä.

Lista maista joita takaisinkutsu koskee: Australia, Itävalta, Bosnia-ja Herzegovina, Brasilia, Bulgaria, Kanada, Chile, Tsekin Tasavalta, Viro, Saksa, Kreikka, Unkari, Italia, Latvia, Liettua, Uusi-Seelanti, Puola, Portugali, Romania, Serbia, Slovakia, Slovenia, Etelä-Afrikka, Espanja, Sveitsi, UK, Ukraina, USA, ja Venezuela.