torstai 31. tammikuuta 2008

MP08 messut käyntiin

(Janne Tervolal,Urheilukuvat.net)


Helsingin 39. moottoripyöränäyttely käynnistyi yleisölle jo torstaina. Nelipäiväisellä tapahtumalla pyritään tasaamaan kävijämäärältään Suomen suurimman messutapahtumaviikonlopun ruuhkahuippuja.
Kaksipyöräisten rekisteröintimäärät jatkavat kasvuaan. Rekisteröityjä mopoja ja moottoripyöriä oli vuodenvaihteessa noin 185 000 kappaletta. Näyttelytoimikunnan puheenjohtaja Sumekon Jukka Repo arvioi, että 200 000 rekisteröidyn raja ylitetään kuluvana vuonna molemmissa ajoneuvoryhmissä.
Kevytmoottoripyörien rekisteröinnit ovat kasvaneet viidessä vuodessa merkittävästi.
- Moottoripyöräharrastus ei enää ole välttämättä minun ikäisteni, 50-vuotiaiden harrastus. Kevytmoottoripyöräkuljettajista tulee uusia harrastajia ja se on hyvä asia, Repo kertoo.
Prätkä pitää olla aina
Pitkän linjan harrastajan näkökulmaa valotti monialayrittäjä Mato Valtonen.
-­ Minulla on ollut prätkä yhtä pitkään kuin prätkämessut ovat olleet olemassa, Valtonen kertoo.
Valtonen kertoi harrastuksen alkuaikoina menneensä joka paikkaan pyörällä periaatteesta, kunnes moottoripyöräkauppiaan työ pakotti menemään lentämällä rapakon taakse.
- Harrastus on tuonut ystäväpiirin, jossa olen luonut suhteita, jotka ovat edelleen voimassa. Nykyään sitä kai kutsutaan verkostoitumiseksi.
Vastakohtia
Pinnallisuus ja syvällisyys on aina ollut harrastuksessa mukana. 
- Jo ajat sitten riideltiin siitä, mikä on paras merkki. Tälle ei mahda mitään. Se on hyvin lapsellista, mutta kuuluu bisnekseen.
Uusia harrastajia tulee koko ajan lisää, kun perheenisät ovat saaneet lapset maailmalle ja taloudellisen tilanteen kuntoon.
- Ajatellaan, että mä oon varmaan makee pyörän selässä. 
Tällaiset harrastajat ostavat uuden kalliin pyörän ja ajokamat lyömällä taalat tiskiin  Sama ”parasta mulle” -ajattelutapa pätee pyörän varusteluun.
Onneksi syvällisyyttä harrastuksesta kuitenkin löytyy.
- Kun moottoripyörällä ajetaan, matkalla ei voi puhua. Kun sitten pysähdytään, puhuttavaa riittää kaikilla. Autolla matkatessa kaikki ajattelevat, että koska ollaan perillä.
Vapaus ja sitovuus on toinen Valtosen nostama näkökohta.
- Mitä vapautta se on, jos joka vaatekappaleessa pitää lukea moottoripyörämerkki eikä moikata muilla merkeillä ajavalle kuskeille?
Myös lajin lempeyden ja vaarallisuuden kontrasti kiehtoo Valtosta. Kaunis kesäilta maalaismaisemassa ja mukavat porukat ovat parasta, mitä moottoripyöräily tarjoaa. Vaaratilanteen tuntu on kuitenkin aina läsnä.
- Olen pitänyt ajofilosofiassani mielessä sen, että aina nyppylän takana on traktori. Tämä auttaa selviytymään.
Tästä huolimatta Valtonen kertoo viime kesänä joutuneensa vaaratilanteeseen.
- Kroatiassa kiihdytin reippaasti Rocket III:lla, kun kurvi tulikin yllättäen vastaan. Ulosajo rotkoon oli lähellä. Tällöin päätin, että ei räpätä enää.
Monta moottoripyörää omistanut Valtonen toivoo, että pääasiaksi nousisi ajaminen, ei eri moottoripyörämerkit.
- Harrastakaa ja kehottakaa muutkin harrastamaan. Harrastus antaa paljon.

Suomessa vieraileva Di Meglio tähtää piikkiluokan MM-mitaleille


Ratamoottoripyöräilyn MotoGP-sarjan 125-kuutioisten luokan suomalaistallin molemmat uudet Derbi-kuljettajat, ranskalainen Mike Di Meglio, 20, ja sveitsiläinen Dominique Aegerter, 17, odottavat innolla 9. maaliskuuta Qatarissa käynnistyvää MM-kautta.
- Oma tähtäimeni on ehdottomasti piikkiluokan kärkikahinoissa ja MM-mitaleilla. Kalustona oleva Derbin RSA-tehdaspyörällä on kaikki edellytykset menestykseen, vakuuttaa yhdessä tallikaverinsa kanssa viikonvaihteessa Helsingin Messukeskuksessa järjestettävään MP-näyttelyyn osallistuva Di Meglio.
Di Megliolla on plakkarissaan jo yksi MM-osakilpailuvoitto. Sen hän ajoi kaudella 2005 Istanbulin radalla Turkissa.
Viime vuoden 17. sija oli MM-sarjassa toisaalta kaikkea muuta, mitä tammikuussa 20 vuotta täyttänyt ranskalainen osasi odottaa.
Di Meglio on ilmeisen tyytyväinen tallipäällikkö Aki Ajon johtamaan henkilökuntaan.
- Nälkä menestykseen on kova. Olen testien perusteella tyytyväinen potentiaaliseen Derbi-pyörään ja nyt minulla on lisäksi uudessa tiimissäni ympärilläni sellaiset henkilöt, joiden kanssa yhteistyö toimii hyvin.
Di Meglio ehti lunastaa lupauksiaan jo vuoden 2008 ensimmäisissä testeissä Jerezin tutulla radalla Espanjassa, jossa hän ajoi 125-kuutioisten neljänneksi nopeimman kierrosajan.
- Menestys ja hyvä tulos ei ole enää isoista jutuista kiinni. Keskityn jatkossa pienien asioiden ja samalla ajovarmuuden hiomiseen, suunnittelee Di Meglio.
Aegerterin tavoitteet kympin sakissa
Toiseen täysipainoiseen MM-kauteensa valmistautuva Aegerter liikkuu pitkälti samoilla linjoilla kokeneemman tallikaverinsa kanssa.
- MM-sarjan radat ovat jo tuttuja ja samalla taustallani on sellaisia ihmisiä, joiden kanssa kommunikointi ja yhteistyö toimii jouheammin kuin vielä viime kaudella italialaistiimissä, kertoo ajamisen lisäksi innokkaasti englannin kieltä opiskeleva Aegerter.
Aegerter kiersi Jerezin radan koko joukon 11. nopeimpana kuljettajana.
Hän kohensi Jerezin aiempaa omaa parastaan miltei kahdella sekunnilla.
- Lähden MM-kauteen realistisin tavoittein, mikä merkitsee sijoituksia kymmenen nopeimman joukkoon, lupaa viime kaudella ruutulippua parhaimmillaan sijalla 11 tervehtinyt Aegerter.
Di Meglio ja Aegerter vierailevat viikonvaihteessa MP-näyttelyn Sumeko Oy:n Derbi-osastolla numero 6F41.

keskiviikko 30. tammikuuta 2008

Mika Kallio Jerezin testien nopein


Ratamoottoripyöräilyn MM-sarjan seitsemän viikon mittainen testikielto päättyi viime viikolla. Sen jälkeen monilla moottoriradoilla alkoikin kova kuhina, kun tallit aloittivat valmistautumisensa tulevaan kilpailukauteen.
Viime kauden päätöskisan voittanut Mika Kallio hallitsi sen jälkeen myös vuoden viimeisiä 250-kuutioisten luokan testejä, joten suomalaisen vauhtia tarkkailtiin mielenkiinnolla myös Espanjan Jerezissä testikiellon päätyttyä.
Red Bull KTM-tallin viime viikkojen kehitystyö on ollut ilmeisen onnistunutta, kun Jerezin kolmen päivän testijakso päättyi KTM-kuskien kirjatessa nopeimmat kierrosajat.
Kallio ajoi pyörän uudella kehitysversiolla ajan 1.43,303 ja jätti japanilaisen tallikaverinsa Hiroshi Aoyaman 0,214 sekunnin päähän.
Kallio piti kaikkina kolmena testipäivänä Aoyaman takanaan, joten tyytyväisyyteen oli aihetta.
- Kahtena ensimmäisenä päivänä emme edes tavoitelleet huippuaikoja, vaan keskityimme pyörän säätämiseen ja vauhdin nostamiseen nopeissa mutkissa.
Renkaiden ja jousituksen osalta saimmekin taas kehitystä aikaiseksi.
Vikana testipäivänä runttasimme sitten huippuajat taululle, Kallio raportoi.
- Näiden testien jälkeen olo on tosi luottavainen, kun pystyimme jättämään jälleen Aprilia-tallin kuskit taakse. Tämä rata on yleensä sopinut heille paremmin, mutta nyt tilanne näyttää meidän kannalta katsottuna erittäin lupaavalta.
- Jos muistellaan viime vuotta, niin olimme tähän aikaan sekunnin verran Apriliaa perässä. Sen jälkeen kuluikin puoli kautta, kunnes saimme sen eron kurottua kiinni.
Vesa Kallio testasi uuden tiiminsä kalustoa Eri luokkien MM-sarjoissa ajavien Kallion veljesten kilpailukausi alkaa molempien osalta Qatarin aavikkoradalta. Vesa Kallio aloittaa Supersport-luokan kautensa jo 24. helmikuuta, kun Mika Kallion MM-taistelu käynnistyy hieman myöhemmin, 9. maaliskuuta.
Vakiopyöriin perustuvan ja suositun Supersport-luokan testejä ajettiin myös Espanjassa. Viime vuonna Suzukilla ajanut Vesa Kallio vaihtoi kalustoa ja kilpailee alkavalla kaudella Benjan Racing Teamin Hondalla.
- Meillä oli vaikeuksia renkaiden kanssa ja myös pyörässä ilmeni teknisiä vikoja. Testijakso tuli siis enemmän kuin tarpeeseen. Ajoin noin 100 kierrosta Valencian radalla ja reilut 140 kierrosta Almerian radalla, Vesa Kallio summasi.
- Hondan ajettavuus tuntuu minulle paremmalta viime vuoden kalustoon verrattuna. Moottoriin kaipaan enemmän tehoa, toivottavasti vielä ehdimme tekemään hieman kehitystyötä.
Mika Kallio ja KTM-talli jatkavat testejä vielä tällä viikolla Valenciassa.
Vesa ja Mika Kallio vierailevat tulevana lauantaina Helsingin MP-näyttelyssä.
Espanja, Jerez. 250-kuutioisten testien tuloksia:
1. Mika Kallio KTM 1.43,303
2. Hiroshi Aoyama KTM 1.43,517
3. Hector Barbera Aprilia 1.43,575
4. Alex Debon Aprilia 1.43,644
5. Alvaro Bautista Aprilia 1.43,735
6. Thomas Lüthi Aprilia 1.43,819
7. Marco Simoncelli Gilera 1.43,874
8. Hector Faubel Aprilia 1.43,938
9. Karel Abraham Aprilia 1.44,091
10. Aleix Espargaro Aprilia 1.44,459
11. Julian Simon KTM 1.44,500
12. Mattia Pasini Aprilia 1.44,504
13. Manuel Poggiali Aprilia 1.44,758
14. Federico Sandi Aprilia 1.44,816
15. Roberto Locatelli Gilera 1.44,839

MP 08 -näyttelyssä panostettu nuoriin


MP 08 -näyttelyssä panostettu nuoriin (Tiedote) Moottoripyörien ja mopojen ensirekisteröinnissä on takana jälleen ennätysvuosi. Etenkin nuorten kuljettajien määrä sekä mopo- ja kevytmoottoripyöräkanta on kasvanut räjähdysmäisesti 2000-luvulla. Kaksipyöräisten maailmaan sukelletaan huomenna avautuvassa MP 08 Moottoripyöränäyttelyssä Helsingin Messukeskuksessa.
Suomalaisten kiinnostus moottoripyöriä ja mopoja kohtaan on edelleen vahvaa. Uusien moottoripyörien rekisteröinti lisääntyi vuonna 2007 lähes 4 %. Kevytmoottoripyörien määrä kasvoi 3 % ja yli 755-kuutioisten luokassa kasvua oli lähes 10 %. Mopokanta on kasvanut 2000-luvulla lähes kaksin- ja kevytmoottoripyörien osuus kolmikertaiseksi. (Lähde: Tilastokeskus).

Mopokorttien määrä tuplaantui 2000-luvun aikana Mopokortteja ja mopo-traktori -yhdistelmäkortteja myönnettiin vuonna 2007 kesäkuun loppuun mennessä reilut 17 000 kappaletta. Vuoden 2006 kokonaisluku korteille oli 32 445 kappaletta. Kasvua on ollut koko 2000-luvun, sillä vuonna 2001 vastaavia kortteja luovutettiin vain 16 668 kappaletta.

Mopokortteja oli voimassa vuoden 2006 lopussa 16 047 kpl ja mopo-traktori yhdistelmäkortteja 7 260 kpl. Kevytmoottoripyöräkortteja oli voimassa 8 979 kpl. Maastamme löytyy siis 15-17 -vuotiaita kuskeja yhteensä yli 32 000. (Lähde: Tilastokeskus ja AKE)

MP 08 Moottoripyöränäyttely panostaa nuoriin – Tilastot vahvistavat sen tuntuman, joka alalla on ollut nuorten ajoharrastuksen lisääntymisestä, toteaa MP 08 näyttelytoimikunnan puheenjohtaja Jukka Repo.
Nuoret on otettu ensi kertaa huomioon tapahtuman sisällössä. Nuorille on varattu Messukeskuksen yläkerrasta oma alue, jossa esillä olevan nuorille suunnatun mopo- ja kevytmoottoripyöräkaluston ja varusteiden lisäksi on tarjolla ajanvietettä pelien, leffojen ja mönkijätestiradan muodossa.
Talven odotettu ajokauden avaus

Järjestyksessään 39. MP Moottoripyöränäyttely on Pohjoismaiden suurin puhtaasti moottoroituja kaksipyöräisiä esittelevä tapahtuma. Kokoontuminen esittelee viiden hallin voimin moottoripyöriä, mopoja, maastoajoneuvoja, varusteita, julkaisuja ja järjestöjä. Esillä on yli 600 erilaista kulkuneuvoa. Vaikka ajokit ovat tapahtuman vetovoimaisin osa, tapahtuma on myös harrastajien kohtaamispaikka sekä vuosi vuodelta tapahtumarikkaampi kokonaisuus. Vuosi sitten MP 07 -näyttelyssä vieraili lähes 73 000 kaksipyöräisten ystävää. Tapahtuman järjestää Suomen Messut.

MP 08 Moottoripyöränäyttely 31.1.–3.2.2008 Helsingin Messukeskus, Messuaukio 1, Helsinki
Avoinna:
to 31.1.klo 16–20
pe 1.2.klo 10–20
la 2.2. klo 9–18
su 3.2.klo 10–17
Sisäänpääsy: Aikuiset 13 €, opiskelijat, eläkeläiset ja lapset (7-15 v.) 9 €

Autoverouudistus loi perusteet keventää myös moottoripyörien verotusta



Vuoden alussa voimaan tullut autoverouudistus antaa hyvät perusteet keventää myös moottoripyörien verotusta. Autoverouudistuksen taustalla on tavoite vähentää liikenteestä aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä Suomessa. Missään muussa EU-maassa moottoripyörien verorasitus ei ole yhtä ankaraa kuin Suomessa.
Samalla perusteella myös moottoripyörien verotusta tulee keventää, sillä moottoripyöräily on henkilöautoilua keskimäärin selvästi ympäristöystävällisempää, huomauttaa Suomen Motoristit ry:n puheenjohtaja Juha Liesilinna.
Moottoripyörien hiilidioksidipäästöt ovat suurimmillaankin pienempiä kuin henkilöautojen hiilidioksidipäästöt keskimäärin. Myös ympäristölle aiheutuva kokonaiskuormitus on autoihin verrattuna olennaisesti pienempää.
- Jokainen henkilöauton sijasta moottoripyörällä ajettu kilometri on kokonaisuutta silmälläpitäen ympäristön kannalta puhtaampi.
Moottoripyörät jätettiin vuodenvaihteen autoverouudistuksessa lakimuutoksen ulkopuolelle.
- Moottoripyörien hankintaan kohdistuvaa verotusta on tarkistettava samoin perustein kuin autoverouudistuksessa tarkistettiin autojen verotusta.
Moottoripyörät ovat Suomessa raskaimmin verotettuja harrasteajoneuvoja. 
www.smoto.fi

tiistai 29. tammikuuta 2008

Niklas Ajo MotoGP Rookies Cup-luokkaan


Valkeakoskelainen Niklas Ajo ajaa alkavalla kaudella samoilla radoilla kotikaupunkinsa rr-tähden Mika Kallion kanssa.
13-vuotias toisen polven ratamoottoripyöräilijä on lunastanut tiensä ympäri maailmaa valittujen, 13-16 vuoden ikähaarukassa olevien Red Bull MotoGP Rookies Cup-kuljettajien joukkoon. Itävaltalaistehdas KTM:n 125-kuutioisilla pyörillä ajavien 24 kuljettajan koulutusohjelma kattaa kahdeksan kisaviikonvaihdetta MotoGP-sarjan yhteydessä.
- Hieno homma Niklaksen ja yleensäkin suomalaisen ratamoottoripyöräilyn kannalta. Parempaa näytönpaikkaa ei oikeastaan voi olla. Kisoja seuraa tunnetusti arvovaltaista väkeä, Mika Kallio kertoo.
Jerezin radalla Espanjassa viime viikonvaihteessa ajetuissa kauden ensimmäisissä testeissä 250-kuutioisten luokan nopeimman kierrosajan
1.43,303 takonut Kallio näkee Cupilla myös muuta merkittävää painoarvoa tulevaisuutta ajatellen.
- Piikkiluokasta myöhemmin paikkaansa hakevat kuljettajat oppivat samalla MM-sarjan ratoja, kun he ajavat meidän kisojemme yhteydessä.

Ikäryhmän kovin sarja maailmassa
Kallion kokeneen KTM-tallipäällikön Harald Bartolin koordinoima Rookies-koulutusohjelma on tämän ikäryhmän kovin sarja maailmassa ja samalla kimmoisa ponnahduslauta kohti MM-sarjaa.
- Cupin kisat ajetaan Jerezissä, Mugellossa, Assenissa, Doningtonissa, Brnossa, Estorilissa, Sachsengillä ja Le Mansissa. Lisäksi 10-12 parasta kuljettajaa pääsee edelleen mukaan Valenciaan ja Indianpolisiin, jossa otamme mittaa Yhdysvalloissa vastaavaan ohjelmaan kuuluvista kuljettajista, kertoo Niklas Ajo.
Rookies-kuljettajien kisat ajetaan MM-viikonloppuina aina lauantaisin.
- Kisapäivää edeltävät kahdet harjoitukset ja kahdet aika-ajot perjantaisin, tietää Ajo valottaa tulevaa ja tiivistempoista kauttaan.
Niklas Ajo täytti heinäkuussa vasta 13 vuotta.
- On tärkeää, että Niklaksen kaltainen lahjakas kuljettaja pääsee mukaan noin hyvään porukkaan heti uran alkuvaiheista lähtien. Itselläni oli ikää 14 vuotta, kun aloitin ratamoottoripyöräilyn, muistuttaa Mika Kallio.

Luonteva lajivalinta
Kaksipyöräisten kilvanajolaitteiden kansainvälisessä ilmapiirissä varttuneelle Niklas Ajolle lajivalinta on ollut luonteva. Hän on piikkiluokan MM-sarjassa Ajo Motorsport-tallia johtavan Aki Ajon poika.
Valinta Rookies-ohjelmaan tuli silti hienoisena yllätyksenä.
- Nousin lopullisten kuljettajien joukkoon ensimmäisen varakuljettajan paikalta, jonka saavutin marraskuun lopulla Paul Ricardin radalla ajatetuissa testeissä. Ranskassa oli mukana vielä 44 kuljettajaa, kertoo Valkeakoskella Tyryn yläasteen seitsemättä luokkaa käyvä Niklas.
Määrätietoinen nuorukainen lähetti oman hakemuksensa Rookies Cupiin loppukesällä järjestäjien verkkosivujen välityksellä.
- Sain noin kahden viikon kuluttua vastauksen, jossa minut kutsuttiin 55 muun kuljettajan ohella ensimmäiseen valinta- ja testitilaisuuteen Sachsenringin radalle Saksaan. Selvitin sieltä tieni Paul Ricardille ja myöhemmin sitten lopulliseen kokoonpanoon, jossa jatkaa viime kaudelta
12 kuljettajaa.
Kallio korostaa, kuinka kovan seulan nuorukainen on jo nyt selvittänyt edukseen.
- En tiedä tarkalleen paljonko hakijoita oli, mutta sen tiedän, että heitä oli todella paljon.
Nuorten sarjalla runsaasti kansainvälistä näkyvyyttä Niklas Ajo sijoittui viime kaudella kotimaassa ajettavassa MiniGP Academy-sarjassa toiseksi.
- Aloitin urani vuonna 2005 minimotolla. Toki sitä ennen tuli ajettua mökillä erilaisilla crossipeleillä.
MotoGP-sarjan ja sen promoottorin Dornan ansiosta runsaasti näkyvyyttä saavat Red Bull Rookies-kuljettajat valmistautuvat 29. maaliskuuta Espanjan Jerezistä käynnistyvään kauteen huolellisesti.
- Ajamme ensimmäiset testit koulujen hiihtoloman aikoihin 25.-26.
helmikuuta Jerezissä, josta reissu jatkuu välittömästi kahdeksi päiväksi Valencian Ricardo Tormo-radalle. Viimeistelytestit ovat vuorossa Jerezin kisan alla Portugalin Estorilissa. Muutamat poissaolopäivät on jo sovittu hyvissä ajoin. Ei tästä ole haittaa koulunkäynnilleni, vakuuttaa Ajo.
Sarjan radat ovat hänelle pääosin uusia.
- Ajoin tosin jo viime syksynä Valenciassa, joskin silloin erilaisella pyörällä. En lähde vielä tässä vaiheessa puhumaan odotuksistani tulevan kauden osalta. Katsotaan ensin, millaisia nuo sarjan muut kuljettajat ovat, suunnittelee Ajo.

?Kallion Mika on ihan hyvä kuljettaja?
Niklas Ajo on päässyt seuraamaan usein aitiopaikoilta MM-sarjan nimekkäimpien kuljettajien edesottamuksia.
Yksi heistä on Mika Kallio, joka tavoittelee tulevalla kaudella 250-kuutioisten luokan maailmanmestaruutta Red Bull KTM-tallin riveissä.
Aki Ajon aikoinaan MM-sarjaan nostaman Kallion plakkarissahan on jo kaksi MM-hopeaa piikkiluokasta.
- Mika on ihan hyvä kuljettaja, mutta jos idolistani puhutaan, niin hän on ehdottomasti Daijiro Kato, lataa Niklas Ajo hetkeäkään empimättä.
Kallio ei ehtinyt viime kaudella omilta kiireiltään seuraamaan Ajon suorituksia. Jatkossa tilanne on aivan toinen.
- Niklakselta ei ole syytä odottaa vielä keväällä ihmeitä, mutta uskon, että vauhti löytyy myöhemmin kauden mittaan kokemuksen myötä, Kallio kertoo.

maanantai 28. tammikuuta 2008

BMW patentoi anti-crash järjestelmän

BMW on patentoinut moottoripyörien anti-crash järjestelmän joka perustuu aktiiviseen rungon ja ajogeometrian muuttamiseen. Patenttihakemus jätettiin jo yli vuosi sitten mutta nyt siihen on lisätty kuvat.

Vakausjärjestelmä voi esimerkiksi muuttaa takarenkaan asentoa säätämällä takahaarukan kumpaakin puolta erikseen. Kuskille tätä ei jätetä vaan homma tehdään tietenkin kompuutterin avulla. Patenttihakemuksessa on monta muutakin ideaa joita voidaan pitää melko kumouksellisina.

Kuvia ja lisätietoa löytyy vaikka Googlen kautta.

Aktiivinen ajonvakautus tulee siis autojen lisäksi myös moottoripyöriin. Tähän asti toimivaa systeemiä ei ole yrityksistä huolimata keksitty tai onnistuttu rakentamaan. Ensinäkemältä Bemarin patentti vaikuttaa todella viksulta. Fysiikan lakeja ajonvakautuksella ei muuteta, mutta ajaminen muuttuu helpommaksi ja harrastus tulee entistä laajemman käyttäjäkunnan saataville. Länsimaiden väestön ikääntymisellä lienee myös jotain osuutta asiaan.

Lukkiutumattomat jarrut eli ABS löytyy jo melkein kaikilta merkeiltä ja muutamissa pyörissä se on jo vakiovaruste. Luistonesto on uudempi keksintö ja Bemarilla on tarjolla se muutamaan uudehkoon malliin. Luistonesto ei perustu rungon tai ohjausgeometrian muuttamiseen vaan renkaiden pyörimisennopeuksien ja kiihtyvyyksien tarkkailuun sekä jarrujen, moottorinohjauksen ja kytkimen ohjaukseen. Nyt patentin kautta julkiseksi tullut aktiivinen ajonvakautus ja ohjaus on iso askel.

Jäämme mielenkiinnolla odottamaan ensimmäisiä prototyppejä ja tuotantomalleja.

torstai 24. tammikuuta 2008

Nuoret Moottoriliiton leirille


Suomen Moottoriliitto on perustanut alalajeihinsa valmennusryhmät. Kaikkien lajien ensimmäinen yhteinen leiri pidetään Pajulahdessa tulevana lauantaina ja sunnuntaina. Valmennusryhmiin valitut kuljettajat ovat iältään 14-23 -vuotiaita.
- Valmennusryhmien perusajatuksena on saada nuorille kuljettajille kattavasti mahdollisimman hyvä tietämys väylästä menestykseen ja maailman huipulle lajissaan, suunnittelee Suomen Moottoriliiton valmennuspäällikkö Tomi Konttinen.

Ajajakartoitus lähti 256 kuljettajalle
Moottoriliiton ajajakartoitus lähetettiin yhteensä 256:lle 13-22 -vuotiaalle nuorelle lisenssikuskille lokakuussa.
- Kyselyyn valittiin ne lajit, joissa järjestetään kansainvälisiä arvokilpailuja. Ajajakartoituksen tarkoituksena oli selvittää nuorten ajajien tavoitteita, harjoittelua sekä valmennustoiveita, kertoo Konttinen.
Kuljettajien vastaukset toimivat samalla osana liiton tulevien vuosien valmennussuunnitelmien rakentamista ja valmennusryhmien valintaa.
- Valintakriteereissä painotettiin aiemman kilpailumenestyksen lisäksi ajajakartoituksessa kuljettajien itsensä asettamia tavoitteita urheilu-uralleen tulevaisuudessa. Kuljettajien ikä vaihtelee hieman lajeittain ja tulevaisuudessa maksimi-ikää mahdollisesti lasketaan.
Valmennusryhmien toiminta suunnitellaan pitkälle aikavälille.
- Keskimääräinen ryhmän toiminta-aika on noin 1-3 vuotta. Valmennusryhmän koostumusta voidaan muokata kesken kauden, mikäli siihen on tarvetta. Ryhmäkoko on lajia kohden enintään kymmenen kuljettajaa. Motocrossissa valitaan kevään ensimmäisten kilpailujen jälkeen myös B-ryhmä, jatkaa Konttinen.

Pajulahdesta valmennuskeskus
Suomen Moottoriliitto ja Pajulahti ovat solmineet yhteistyösopimuksen vuodelle 2008. Pajulahti toimii SML:n virallisena valmennuskeskuksena.
- Pajulahti tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet valmennusryhmien leiritykseen. Lisäksi useiden lajien harjoituspaikkoja löytyy aivan Pajulahden lähietäisyydeltä, kuten Lahdesta, Heinolassa, Kouvolasta ja Orimattilasta, kartoittaa Konttinen.
Pajulahti tukee myös SML:n urheilijoita ja valmentajia ammatillisen koulutuskanavan etsinnässä. Pajulahden järjestämiä ammatillisia koulutuslinjoja vuonna 2008 on Liikunnanohjauksen perustutkinto, oppisopimuskoulutus, Liikunnan ammattitutkinto ja Valmentajan ammattitutkinto.

Suomen Moottoriliiton nuorten valmennusryhmät:
Enduro, 16-23 -vuotiaat:
Eero Remes, Roni Nikander, Antti Hellsten, Jari Pulkkinen, Olli Turma, Oskari Kantonen, Miko Mellin, Ari Jauhiainen, Lauri Salonen, Patrik Wikman.

Snowcross, 14-23 -vuotiaat:
Jussi Honka, Olli-Pekka Mäkipeura, Viktor Herten, Ville Ylianttila, Aki Pihlaja, Joonas Aikio, Juha Välikangas, Miikka Peteri, Ville-Marko Koivisto, Olli Koskela.

Ratalajit, 14-23 -vuotiaat:
Jarkko Palmi, Mika Loppi, Timo Lahti, Rene Lehtinen, Markku Autio, Teemu Lahti, Jari Mäkinen, Joni Keskinen, Kalle Katajisto, Tommy Flyktman.

Supermoto, 16-20 -vuotiaat:
Toni Klem, Mauno Hermunen, Sami Salstola, Kalle Toronen.

Motocross, 14-18 -vuotiaat:
Harri Kullas, Joonas Lehtinen, Ludde Söderberg, Iiro Laitinen, Asseri Kingelin, Vili Viitanen, Miika Oinonen, Mikko Jumppanen.

Road Racing, 14-23 -vuotiaat: Eeki Kuparinen, Niklas Ajo, Jerry Soini, Niko Mäkinen, Patrik Hvitfelt, Erno Kostamo, Teemu Mattila, Aki Taipale, Aatu Valkeinen, Jani Kemiläinen.

tiistai 15. tammikuuta 2008

Trialkuljettaja Himmanen MM-sarjaan


Henri Himmanen solmi maanantaina Firenzessä ensi kauden kattavan sopimuksen Beta-pyöriä ajattavan italialaisen Top Trial Teamin kanssa.

- Tämän sopimuksen myötä minun on huomattavasti helpompi jatkaa ja rakentaa menestystä tuleviksi vuosiksi. Panostus trialiin taustoja ja kalustoa myöten on nyt aivan toista kuin aikaisemmin, painottaa Himmanen.

Yksityiskuljettajana tätä ennen ajaneella 22-vuotiaalla Himmasella on luvassa työntäyteinen kausi. Taiteiltavaa riittää paitsi pyörän päällä, myös kisakalenterien osalta.

- Ohjelmaan sisältyy MM- ja EM-sarjan lisäksi kahdeksan osakilpailua kattava Italian mestaruussarja, sekä edelleen myös kotimainen arvosarja.
MM-sarja käynnistyy 30. maaliskuuta Luxemburgissa Ettelbruckin maisemissa Luxemburgin lisäksi MM-pisteistä ajetaan kauden mittaan Irlannissa, USA:ssa, Japanissa, Ranskassa, Italiassa, Tshekissä, Ruotsissa, Portugalissa ja Espanjassa.

- Sarjan ohjelmaa ei ole sinetöity osaltani vielä viimeistä piirtoa myöten, mutta näyttää siltä, että jättäisin keväällä USA:n osakilpailun Sequatchiessa ja Japanin kisan Motegissa väliin. Silloin minulle jäisi enemmän aikaa Euroopassa ja Suomessa ajettaville kisoille, suunnittelee Himmanen.

Himmanen harkitsee edelleen myös tulevan kauden tavoiteasetteluaan.
- Ajatukset ja ponnistelut ovat pyörineet tämän sopimuksen ympärillä.
Katsotaan tuota tavoiteasettelua sitten vähän myöhemmin. Lähtökohta on se, että nyt tehdään töitä pitemmällä tähtäimellä.

Nuoria mestareita tallikavereina
Himmasen tallikavereina italialaistiimissä ajavat brittikuljettajat Michael Brown ja Jack Challoner.
Brown voitti viime kaudella junioreiden maailmanmestaruuden ja Challoner juhli nuorten ikäluokassa EM-kultaa.

- Meillä on tässäkin mielessä koossa tulevaisuuden tiimi. Samalla pääsen harjoittelemaan varmasti kovien kavereiden kanssa, Himmanen kertoo.

Työt tiimin kanssa ovat jo käynnistyneet

- Harjoittelen lähiviikot Italiassa. Käyn helmikuussa Suomessa ja palaan pikapuoliin jälleen takaisin Italiaan, jossa mestaruussarja käynnistyy 2. maaliskuuta.

maanantai 14. tammikuuta 2008

Marko Reinikainen Kemoran radan toimitusjohtajaksi


Marko Reinikainen Kemoran radan toimitusjohtajaksi Kemoran moottoriratoja hallinnoiva Pitkäkoski Oy on valinnut Marko Reinikaisen uudeksi toimitusjohtajakseen helmikuun alusta alkaen. Edellinen toimitusjohtaja Jyri Ahonen on siirtynyt AKK:n palvelukseen. Marko Reinikaisen toimenkuvaan kuuluu ratojen liiketoimintojen ja päivittäisen toiminnan hoitaminen.

Kemoran moottorirata on rakennettu vuonna 1983 ja jatkettu vuonna 1987. Radan pituus on nykyisellään 2723 metriä. Radalla on katettu 3000 hengen katsomo, 1000 hengen varikkokatsomo, katetut huoltotilat, suihkut ja saunat sekä rata-ravintola. Rata-alueelta on myös suora yhteys noin 650 kilometrin pituisille kelkkaurille. Lisäksi alueella on liukkaan kelin harjoitusrata. Vetelin alueella on tarjolla runsaasti erilaisia majoitus- ja matkailuvaihtoehtoja, joista lähimmät sijaitsevat vain parin kilometrin päässä rata-alueelta.

Rata-aluetta on tarkoitus kehittää tulevaisuudessa palvelemaan myös muuta moottoriurheiluun liittyvää matkailua. Lisäksi radan palveluita parannetaan nykyisten käyttäjien tarpeisiin. Marko valittiin tehtävään kymmenien vuosien moottoriurheilutaustan ja alan laajan tuntemuksen perusteella. Marko on pyörittänyt MR-Power Huolto Oy:tä viimeiset 12 vuotta ja tullut tutuksi muissa moottoriurheilun luottamustehtävissä.

tiistai 8. tammikuuta 2008

Autoliitto tarjoaa palvelujaan myös moottoripyörille

Autoliitto esittelee MP 08 -näyttelyssä moottoripyöräilijöille tarjoamiaan matkanjatkamispalveluja. Autoliitto on ensimmäistä kertaa mukana Helsingin vuotuisessa moottoripyöränäyttelyssä, joka järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 31.1.–3.2.2008. 

Autoliiton osaston teemana on moottoripyörämatkailu. Muiden matkailupalvelujen ohella osastolla esitellään Autoliiton AL-turva -jäsenyyttä. Se on Autoliiton kattavin jäsenyys, joka huolehtii myös moottoripyöräilijöiden matkan jatkumisesta teknisen vian yllättäessä. Jäsenyys kattaa aiheutuneet palvelu- ja avustuskustannukset. 

- AL-turva-jäsenyys poikkeaa merkittävästi autopalveluvakuutuksesta, johon AL-turvaa usein yritetään verrata, kertoo Timo Orilähde Autoliitosta. 

– Vakuutus koskee aina vain yhtä erikseen määriteltyä ajoneuvoa, kun AL-turvan palvelut ovat jäsenen käytettävissä aina kun hän on mukana kuljettajana tai matkustajana avustettavassa ajoneuvossa. 

Palvelua voi siis käyttää riippumatta siitä, onko alla auto vai moottoripyörä, ja onko se oma vai lainattu. Eikä matkaan lähtiessä tarvitse pohtia mahdollisten vakuutusten olemassaoloa ja kattavuutta. AL-turva -jäsenyys kattaa monia palveluja, joita vakuutukset eivät yleensä kata. Tällaisia ovat esimerkiksi moottoripyörän rikkoutuneen renkaan korjaamiseen liittyvä junailu ja palvelut, polttoainetäydennyksen toimittaminen sekä sijaisajoneuvo. 

Merkittävä osa AL-turva-jäsenten avustuksista päättyy siten, että ajoneuvo saadaan kuntoon ja matka jatkuu. Hinaukseen, sijaisajoneuvoihin ja muihin palveluihin turvaudutaan vasta kun on selvitetty, ettei oman ajoneuvon kuntoon saattaminen ole mahdollista. 

AL-turva on voimassa Suomen lisäksi suurimmassa osassa Euroopan maita. AL-turva-jäsenyyden myötä jäsen saa myös kaikki Autoliiton perusjäsenpalvelut, kuten jäsenhintaiset lauttaliput, maksuttoman matkailuneuvonnan, autoiluun, moottoripyöräilyyn ja liikenteeseen liittyvät lainopilliset ja tekniset palvelut sekä kuluttajaneuvonnan. 

Autoliiton osasto MP 08 -näyttelyssä sijaitsee Helsingin Messukeskuksen hallissa 6, osasto numero 6e61. Lisätietoja Autoliiton jäseneduista, AL-turvasta ja muista Autoliiton palveluista löytyy liiton internetsivuilta osoitteesta www.autoliitto.fi.

maanantai 7. tammikuuta 2008

Kerho, ilmoita tulevista kursseistasi

Järjestääkö kerhosi EAK tai muita vastaavia ajotaitokursseja motoristeille vuonna 2008? Tiedot vuoden 2008 kursseista kootaan nyt yhteen julkaistavaksi. Tiedot kootaan Liikenneturvan toimeksiannosta.
Kootut tiedot julkaistaan luettelona MP-messuilla, kokoontumisajokalenterissa ja ainakin SMOTOn sekä Liikenneturvan nettisivuilla sekäBajaHillin sivuilla.

Lähetä tiedot kursseista 17.1.2008 mennessä Mikko Merirannalle
osoitteella: mikko.meriranta(at)kolumbus.fi Ilmoita kurssista perustiedot, aika, paikka, järjestäjä, hinta jäsenille ja ei-jäsenille, yhteystiedot sekä lyhyt kuvaus kurssin sisällöstä.
Jos kurssin tarkka ajankohta on vielä auki, ilmoita alustavat tiedot.