maanantai 16. joulukuuta 2002

KHO päätti - Autovero uusiksi




  
Ehdotus uudeksi alkoholiverolaiksi
Tässä tuli mieleen, kun valtiolla on ongelma: Kossu maksaa lahden takana 50% vähemmän kuin Suomessa. Miten varjella lintukotoamme turmelukselta, kun Eestipoeg liittyvät Euroopan yhtenäiseen rintamaamme, ja tavara alkaa liikkua rajan yli rajoituksetta.

Keksin, että valtio voisi ottaa eräästä toisesta laista mallia: Autoverolaista. Nythän EU:n alueella ei saa periä tullia, mutta kuten olemme huomanneet: Jos hintatasoa pidetään keinotekoisesti ylhäällä veron avulla, tämän veron saa periä myös tuontitavarasta.

Noniin. Kaikelle Viron viinalle pitää asettaa 100% alkoholivero rajalla. Tai sitten vero sidotaan alkoholipitoisuuteen. Mutta kaikkea pitää kohdella samanarvoisesti. Tästä elintarvikeministeriö voi halutessaan tehdä salaiseksi jäävät laskelmat.

Vero voidaan määrätä myös samansuuruiseksi, kuin vastaavalla viinapullolla Suomessa. Mietojen juomien, joita myydään myös vähittäiskaupassa, vero lasketaan K-kauppojen ja Alkon painotetun keskihinnan mukaan. Jotta myyjän katteen osuus saadaan minimoitua laskelmaan otetaan mukaan Lidl:in hinta.

Jos Suomen markkinoilta ei löydy vastaavaa viinapulloa, lasketaan vero lähinnä vastaavan viinapullon mukaan. Tähän vaikuttaa viinan tyyppi (brandy, viski ym.) alkoholi- ja sokeripitoisuus. Tarvittaessa tullilaboratorio suorittaa tarvittavat tutkimukset lisähintaan. Tutkimuksia ei tarvita, mikäli viinapullon mukana tulee vaatimuksenmukaisuustodistus, jonka lisäksi Suomen kohdalla tulee vielä varmistaa ettei atsovärejä ole käytetty.

Huolimatta vaadituista asiakirjoista, kaikki pullot pitää käydä näyttämässä katsastuskonttorilla, missä tarkistetaan että pullot tai tölkit ovat asianmukaisessa kunnossa ja että niitä ei ole avattu. Jos kuitenkin viinapullo tuodaan maahan käytettynä, katsastusmiehen tulee varmistaa, että sisältö vastaa tuoteselostetta.

Jos henkilö on asunut ulkomailla vähintään vuoden ajan, saa maahan tuoda tiettyyn eurorajaan saakka verotonta viinaa. Edellytyksenä on, että tämä viina on ostettu omaan käyttöön ja sitä on käytetty vähintään 6kk ajan. Pullojen tulee siis olla korkattuja ja niiden sisällöstä pitää puuttua vähintään 30%. Lisäksi tarvitaan puolueettomien täysi-ikäisten todistajien valaehtoiset lausunnot, että maahanmuuttaja on itse kuluttanut tämän alkoholin juomalla, eikä suinkaan veroa kiertääkseen kaatanut viinaa viemäriin. Ostokuitit täytyvät olla toki puolen vuoden takaa.

Muuttoviinaa ei saa luovuttaa kotimaassa toiselle, vaan se pitää juoda itse. Paitsi jos sitä säilyttää hyllyssä vähintään kolme vuotta ostopäivästä (josta vähintään vuosi Suomessa) jonka jälkeen pullosta saa hörpätä muutkin kuin perheenjäsenet. Jos pullon omistaja on kuitenkin estynyt itse juomaan pullosta, mutta känniin pitää päästä, voi joku ulkopuolinenkin koskea pulloon, mutta vain sillä edellytyksellä, että alkoholi kuitenkin päätyy pullon omistajan vereen.

Alkosta ostettuun viinaan ei saa laittaa kuin 50% blandista, muuten alkoholivero menee uudelleen maksuun. Tuontiviinaan ei saa laittaa kuin 33% blandista, sillä eihän sitä tiedä mitä sinne on jo ulkomailla sekoitettu.

Omavalmisteet tulee hyväksyttää VTT:n laboratoriossa, ja tasaisen laadun takaamiseksi ja erilaisia testejä varten tutkittavaksi pitää omalla kustannuksella toimittaa vähintään kuusi identtistä pulloa. Kotimaassa tehdyn omavalmisteen pitää olla pullotettu kierrätyspulloon, tai mikäli pullo ei ole kierrätettävä, sille täytyy itse järjestää kierrätys tai siitä pitää etukäteen jo maksaa jätemaksu. Korkin tulee täyttää direktiivit, samoin pullotusta valvoo elintarvikelaboratorio.

Kunnallinen terveydenhuolto ei huolehdi kuin niistä alkoholimyrkytyksistä, jotka johtuvat virallisen maahantuojan tuomista viinoista. Omatuontiviinoista johtuvat myrkytykset ja niiden jälkiseuraukset eivät kuulu sosiaaliturvan piiriin vaan ne täytyy hoitaa yksityisellä puolella.
 
pakinan teksti Tero Ahlqvist
Korkein hallinto-oikeus (KHO) on tänään antanut päätöksensä käytettynä tuodun ajoneuvon autoverotuksesta. Kyseessä on jo pari vuotta muhinut ns. "Siilinin tapaus" käytetyn Mersun tuomisesta jota on puitu yhteisöjen tuomioistuinta myöten.
KHO asettuu yhteisöjen tuomioistuimen kannalle ja pitää tullin antamaa autoveropäätöstä virhellisenä.

Huomattavaa on, että KHO:n mukaan myös tullin nyt syksyllä käyttöönottama uusi autoverolinja on niinikään virheellinen. Verotus on yhä syrjivää ja päätös velvoittaa tullin muuttamaan verotuskäytäntöä.

KHO:n mukaan veroa olisi pitänyt kantaa kuluttajan maksaman hinnan mukaan. Tämähän oli aikoinaan käytäntö kunnes erilaisten kuittisotkujen ja kauppiaiden lobbaamisen tuloksena päädyttiin nyt tuomittuun arvioverotukseen.
 
Samat pykälät prätkille

KHO:n nyt antama päätös koskee yhtälailla niin moottoripyöriä kuin autojakin, myös moottoripyöristä maksetaan autoveroa. Käytettyjen moottoripyörien verotus on maahantuonnin yhteydessä jo nyt ollut edullista sillä käytettyjä vaihdokkeja on ollut vähän tarjolla ja huolella vaalitut pyörät ovat pitäneet arvonsa hyvin. Tämän päätöksen turvin käytetyn maahantuonti tulee entistäkin edullisemmaksi, mikäli nyt siis virattomaksi todetun autoverolain seuraaja uusi autoverolaki ei tule tätä asiaa "paikkaamaan". Uuden autoverolain valimistelu- tai voimaantuloaikataulusta ei ole tietoa.

Moottoripyörien rinnastaminen autoihin ei sinällään enään kestä tarkastelua, moottoripyörien korkean verottamisen alkuperäiset perusteet eivät enään ole voimassa. Onhan jo Sosiaali- ja terveysministeriöstäkin todettu, että auton ja moottoripyörän rinnastaminen ei ole mahdollista (vertaa taannoinen bonusasetus). Mikäli uudessa autoverolaissa halutaan jatkaa moottoripyörien korkeaa verottamista sille tulee löytää hyvät perustelut.
 
Valtiolle muhkea lasku

KHO:n tuomion mukaan valtion on maksettava Siilinille korkoineen sekä liiaksi perityt verot että koituneet oikeudenkäyntikulut. Ja tämä on vain pieni osa valtiolle koituvista kuluista, eri oikeusasteissa on tiettävästi odottamassa satoja ellei tuhansia verovalituksia.


Nyt saatu päätös nostaa esiin myös kysymyksen siitä, pitäisikö yhteiskunnassamme keskustella laajemmin parlamentaarisen järjestelmän ilmiselvästä hampaattomuudesta virkamiehistön edessä? Miten on mahdollista, että vuodesta toiseen Suomen valtio tietoisesti rikkoo sitoumuksiaan ja kieriskelee lopulta omassa erinomaisuudessaan niin syvällä, että ei enään osaa itse sanoa mikä on oikein ja mikä väärin? Miksi tämä tuomio ylipäätäänsä piti hankkia?
 
Muuttoautojen verotuskuviot vielä auki

KHO on pyytänyt jo lokakuussa Euroopan yhteisöjen tuomioistuimelta ennakkoratkaisua muuttoautojen verokohtelusta. Asiassa on keskeisenä kysymyksenä, onko autoveroa voitu määrätä lainkaan suoritettavaksi kun otetaan huomioon direktiivi 83/183/ETY. Kyseinen direktiivi nimittäin edellyttää täydellistä verovapautta, jos autovero on direktiivissä tarkoitettu kulutukseen kohdistuva vero. Jos kannettu autovero tulkitaan direktiivissä tarkoitetuksi erityiseksi veroksi se on voitu määrätä suoritettavaksi. KHO on siten pyytänyt direktiivin 83/183/ETY tulkintaa muuttoajoneuvojen veronkannon osalta.

- "Voisin kuvitella, että jos käytettyjen tuontiautojen verotus sai aikaan valtionvarainministeriössä ajoittaista päänsärkyä tulee tästä muuttoautohommasta migreeni." kertoo Petteri Snell joka on lakiasiaintoimistonsa puolesta laatinut alkuperäiset valitukset tämän asian tiimoilta. Snellin mukaan kyseessä on nimenomaan kulutusta koskeva verotus joka määritellään direktiivin 1. artiklassa koska EU:n aikaisemman tulkinnan mukaan Suomen perimässä autoverossa kyse ei ole erityisverosta.
 
Lisätietoa ja linkkejä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti