maanantai 11. helmikuuta 2002

Uutuuksia esillä, Harrikan V-Rod, Buell katuhirviö ja Trumpan rähinärolleHelsingin moottoripyöränäyttely 1.-3.2.2002 - Kuva: (c) Timo Muilu Helsingin moottoripyöränäyttely 1.-3.2.2002 - Kuva: (c) Juha Kinnunen Helsingin moottoripyöränäyttely 1.-3.2.2002 - Kuva: (c) Juha Kinnunen
Messujen kuvatuimpia moottoripyöriä oli Harley-Davidsonin uusi vesikone V-Rod. Pyörä edustaa Harleylle kokonaan uutta sukupolvea vesijäähdytteisellä koneellaan. Myös muotoilupuolella on päästetty suunnittelijat irti ja lopputuloksena on Harley-Davidsonin konsevartiivisen mittapuun mukaan todella suuri harppaus.
Pyörän muotoilu on sulavaa, miljoonalaatikkofiilistä ei katsojalle synny. Se, miten malli tavoittaa perinteiset HD:n ostajat, näemme tulevalla kaudella. BajaHillin saamien tietojen mukaan kaikki Suomeen tuotavat V-Rodit on myyty jo ennakkoon. 

Helsingin moottoripyöränäyttely 1.-3.2.2002 - Kuva: (c) Matti Sulanto Uusi moottori on huiman tehokas custom-pyörään, se tuottaa 113 hevosvoimaa 9000 kierroksella minuutissa. Tehdas käyttääkin uudesta tuote linjasta nimitystä "Performance custom". Moottorin muutokset eivät jää vesijäähdytykseen, sen konsepti on kokonaan uusi. Neliventiilikansiin on nostettu nokka-akselit, ja sylinterikulmakin on muuttunut 60 asteeseen. Soppaa 1130-kuutioiselle koneelle tarjoilee nykytyyliin polttoaineen suihkutus. 

Tekniset tiedot: http://www.harley-davidson-finland.com/vrod/vrod.html

Tunkua pommittajamarkkinoille

Harrikan ja Buellin maahantuoja Sumeko oli raahannut paikalle myös toisen uutuuden, Buell XBR:n jossa on alunperin HD Sportster -lohkoon perustuva 984 kuutioinen moottori. Buell on merkki jonka HD:n tehtaan työntekijä Erik Buell perusti. Konseptiksi otettiin Harrikan kone joka pultattiin kyykkärunkoon. Aikojen saatossa Buellista on kasvanut maailmalla tunnettu ja arvostettu pyörä ja nykyään Buell on HD:n tytäryhtiö. Buell on Suomen markkinoilla melko uusi tuttavuus, Harleyn maahantuoja Sumeko otti Buellin valikoimiinsa vasta viime vuonna.

Helsingin moottoripyöränäyttely 1.-3.2.2002 - Kuva: (c) Matti Sulanto Helsingin moottoripyöränäyttely 1.-3.2.2002 - Kuva: (c) Matti Sulanto Helsingin moottoripyöränäyttely 1.-3.2.2002 - Kuva: (c) Matti Sulanto
Uusi Buell XBR oli myös esillä. Pyörän takahaarukka toimii öljysäiliönä.

Uuden Buellin ulkonäköä hallitsee alumiinivalusta valmistettu runko. Sen sisälle on yhdistetty 14 litran polttoainesäíliö. Takahaarukka taas toimii öljysäiliönä. Rungon mitat ovat tiukat. Akseliväli on sporttipyörällekin lyhyt 1320 millimetriä ja 21 asteen keulakulma on yksi jyrkimmistä, mitä katukäyttöön myytävistä pyöristä löytyy. Paino ajovalmiina tulee olemaan noin 190 kiloa.

Moottorissa ei vanhoihin Buelleihin ole muuta samaa kuin sylinteriluku, sylintereiden asettelu ja venttiilikoneisto. Venttiilikoneisto on edelleen työntötankokäyttöinen, ventiilinnostimet ovat hydrauliset. Viime vuosina lähes kaikkia pyöränvalmistajia on vaivannut kuutiotuumien kasvatuskierre. Buell tekee poikkeuksen. Uusi malli on iskutilavuudeltaan edeltäjäänsä pienempi. Poraus on sama kuin edeltäjissä, pienennys on tehty lyhentämällä iskun pituutta. Tällä saadaan hillittyä männän nopeutta.

Tehoa tästä polttoaineen suihkutuksella varustetusta moottorista saadaan 92 hevosvoimaa, vääntöä newtonmetrissä saman verran 5500 kierroksella.

Helsingin moottoripyöränäyttely 1.-3.2.2002 - Kuva: (c) Christina Palmu Helsingin moottoripyöränäyttely 1.-3.2.2002 - Kuva: (c) Christina Palmu
 
Nopeusnelonen

Triumphin uusin pyörä, Speed Four, oli esillä Helsingin mp-messuilla. Pyörä on riisuttu 600-kuutioinen ja se ensiesiteltiin vain viikkoa ennen Helsingin messuja Tukholman mp-messuilla. 

Streetfighter Speed Four on Triumphin 955-kuutioisen Speed Triplen pikkuveli. Speed Triple tunnetaan pyöränä, jolla Tom Cruise taiteili filmissä Mission Impossible. Samoin kuin Speed Triple polveutui Triumph Daytonasta, polveutuu Speed Four TT600:sta. 

Katso koko juttu Triumphilta kuusisatanen rähinäpyörä (28.1.2002)

Helsingin moottoripyöränäyttely 1.-3.2.2002 - Kuva: (c) Matti Sulanto Helsingin moottoripyöränäyttely 1.-3.2.2002 - Kuva: (c) Christina Palmu

Helsingin moottoripyöränäyttely 1.-3.2.2002 - Kuva: (c) Christina Palmu

Teksti: Santtu Ahonen ja Janne Tervola

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti