lauantai 11. joulukuuta 2004

Kari Toivonen on poissa

(Tero Kiira)

Tekniikan Maailman toimituspäällikkö Kari Toivonen menehtyi 24.11.2004 lyhyen sairauden jälkeen. Hän oli menehtyessään 60-vuotias. 

Kari teki pitkän päivätyön Tekniikan Maailman parissa. Tämä työ alkoi lehdessä jo yli 30 vuotta sitten. Kaikki tekniikkaan liittyvä kiehtoi häntä aina, ilmailusta ajoneuvoihin. Intohimoisena moottoripyöräilijänä Kari kehitti Tekniikan Maailmassa lähes standardin suomalaisille moottoripyörätesteille. Karin johdolla Tekniikan Maailma otti ensimmäisenä kotimaisena lehtenä käyttöön suorituskykymittaukset. Vanhemmat harrastajat muistavat hyvin Kari Toivosen, Hannu Lindellin ja Olof Rytövaaran tekemät moottoripyörävertailut ja testit jo 1970-luvulta. 

Myös moottorikelkkatesteissä Kari alaisineen oli alan pioneeri suomessa. Niinkin aikaisin kuin 1982 kaverukset tekivät ensimmäisen ison kelkkavertailun. Vaatimattomasti ensimmäinen testi oli kooltaan nykypäivän mittapuun mukaan hirmuinen, 14 sivua. 

Moottoripyöräharrastuksensa Kari aloitti jo hyvin nuorena miehenä. Myöhemmällä iällä harrastuksen määrä väheni, mutta omien sanojensa mukaan, laatu parani. Karilla oli useita moottoripyöriä ja mobilistiautoja. Näistä mainittakoon muun muassa hyvin harvinainen Harley-Davidson -malli, jota on valmistettu ainoastaan muutama sata kappaletta. Myös Ural moottoripyörien harrastus oli Karin sydäntä lähellä. Kari Toivonen oli Ural Roikan perustajajäseniä. 

Niin harrastuksessaan kuin työelämässä Kari pyrki täydellisyyteen. Tämä aiheutti sen, että hän oli lähestulkoon työnarkomaani, jonka oli vaikea vaihtaa vapaalle. Kari vaati itseltään, työtovereiltaan ja avustajiltaan paljon. Kovien vaatimusten vastapainoksi Kari oli mukavaa ja rehtiä seuraa niin töissä kun vapaallakin. Hurtti huumori lensi tilanteessa kuin tilanteessakin. 


Kirjoittaja on Tekniikan Maailman avustaja ja Kari Toivosen ystävä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti