torstai 9. joulukuuta 2004

Vaihda valoja viisaasti

(Liikenneturva)

Pimeys lisää riskejä liikenteessä. Vaaratekijät näkyvät pimeällä paljon huonommin ja myöhemmin kuin valoisalla. Auton lähi- ja kaukovalojen tarkoitus on auttaa kuljettajaa näkemään ja toisaalta edesauttaa omaa näkymistä. Kaukovaloilla kannattaa ajaa aina, kun se on mahdollista häikäisemättä muita. 

Liikenneturva, poliisi ja Ajoneuvohallintokeskus muistuttavat, että pimeän aikaan on syytä kiinnittää huomiota autonvalojen oikeaan käyttöön. Ajovalojen kunto kannattaa tarkistaa säännöllisin väliajoin. Samoin auton ikkunat on syytä pitää puhtaina. 

Kaukovaloilla pystyy näkemään noin 100 metrin päähän ja lähivaloilla noin 30 metrin päähän. Jos ajaa 80 kilometrin tuntivauhtia, sata metriä taittuu vajaassa viidessä sekunnissa. Tuo aika ei riitä vaaran havaitsemiseen ja toimintaan hätätilanteessa. 

Oikea tilannenopeus on pimeällä arvossaan. Mitä alhaisempi nopeus,
  • sitä enemmän jää aikaa havaintojen tekemiseen,
  • sitä lyhyempi on pysähtymismatka ja -aika,
  • sitä paremmat mahdollisuudet on hallita autoa täpärissä tilanteissa ja
  • sitä lievemmät ovat törmäyksen seuraukset.
Valojen käyttö kohtaamistilanteessa
Älä vaihda kohtaamistilanteessa lähivaloille liian aikaisin, koska valojen väliin jää pimeä vyöhyke. 

Vähennä nopeutta ja vaihda lähivaloille vasta, kun valokiilat kohtaavat.
Vaihda takaisin kaukovaloille hetkeä ennen kohtaamista. 


Valojen käyttö ohitustilanteessa
Kun lähestyt ohitettavaa, pidä kaukovalot niin kauan, kunnes näet tämän selvästi. Vaihda lähivaloille. 

Kun olet tulossa ohitettavan rinnalle, vaihda jälleen kaukovaloille. Silloin näet eteen mahdollisimman pitkälle. 


Kun sinua ohitetaan, vaihda lähivaloille vasta, kun ohittaja alkaa siirtyä takaisin ajolinjallesi. 


Pimeällä katse suunnattava oikein
Pimeällä ajaminen vaatii omaa katsomistekniikkaa: Pimeällä on syytä katsoa valokentän äärirajoille ja käyttää vastaantulevien valoja hyväkseen. Kohtaamistilanteissa voi vastaantulevien valojen häikäisyltä välttyä suuntaamalla katseensa tien oikeaan reunaan. Näin tarkka keskeisnäkö säilyy kohtaamisen jälkeen hyvässä käyttökunnossa. 

Pysäköintivalot auttavat näkemään pysäköineen
Autoa ei saa jättää tiealueelle pimeänä. Jos auton joutuu pysäyttämään tienpientareelle, on käytettävä ”pysäköintivaloja” (etu- ja takavalot). Mitä enemmän pysähtyneessä autossa on valoa, sitä vaikeampi vastaantulijan on nähdä, mitä autossa tapahtuu. Jos vastaantuleva auto on pysähtyneenä, on kohtaamisessa käytettävä kaukovaloja. Näin saa valaistua pysähtyneen auton ympärillä olevan pimeän alueen aikaisemmin. 

Jalankulkijat näkyvät huonosti valaistuillakin alueilla. Kun poistuu autosta, on sekä turvallista että autoilijoita kohtaan huomaavaista käyttää heijastinta ja tulla pimeällä näin nähdyksi.
Liikenneturvan, poliisin ja Ajoneuvohallintokeskuksen yhteinen tietoisku autonvaloista pyörii joulukuun ajan radioissa kautta maan. 

Turvavinkit talviajoon (www.liikenneturva.fi/default.aspx?pub=195&title=&language=1035&siteId=2&desktop=200&navigator=200)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti