sunnuntai 19. elokuuta 2018

Road Racingin Suomen mestaruudet ratkesivat Virtasalmella - Valtonen ja Takala mestareiksi

Sunnuntaina saatiin päätökseen kauden Road Racingin SM-sarja. Viimeinen kisapäivä oli kilpa-ajoa parhaimmillaan ja lähtökohdat mitaleiden jakamiselle jännittävät.

Superbiken Suomen mestari Ville Valtonen (13) kaartaa päätöserän voittoon.

Ennen tänään ajettua kauden viimeistä kisalähtöä oli Superstock 600 –luokassa SM-pistetaulukossa äärimmäisen tiukka tilanne. Eroa oli vain yksi piste Vertti Takalan ja Peter Palorannan välillä.

Kisa ajettiin wet racena, eli matkaan lähdettiin sadekelin renkailla, mutta rata oli kuivumassa vauhdilla. Kisa ratkesi oikeastaan jo rengasvalintoihin. Suurin osa kuljettajista lähti kuivan kelin renkailla. Muutamat ottivat riskin ja lähtivät sadekelin renkailla. Jos rata ei olisikaan kuivunut nopeasti, olisi sadekelin kumivalinta ollut voitokas.

Suomen mestaruudesta taistellut Peter Paloranta oli yksi niistä, jotka starttasivat sadekelin renkailla. Tämä oli suuri virhe. Kuivuvalla radalla pehmeät sadekelin renkaat eivät kestäneet alkuunkaan kisavauhdin ylläpitämistä ja Paloranta ajoi maaliin vasta sijalla yhdeksän.

Koko kauden vahvasti ajanut ja sarjassa ykköspaikkaa pitkään pitänyt Paloranta kuittasi kaudesta SM-hopean. Se saattoi tuntua pettymykseltä, mutta luokan kova taso huomioiden SM-mitali on arvokas väristä riippumatta.

Usein tinkimättömällä tyylillä ajava Vertti Takala ajoi tällä kertaa varmistellen ja oli maalissa kolmantena. Sillä hän varmisti mestaruuden talvella ajetun jääratamestaruuden seuraksi.

– Lähdin kisaan taktiikalla, että tärkein on pitää Paloranta takana ja varmistaa mestaruus. Kyllä nyt on hieno fiilis, Takala tuore Suomen mestari kertoi.

Päivän tähti oli kuitenkin Sami Penna, joka johti kisaa ylivoimaisesti lähdöstä maaliin.
– Jo yöllä heräsin positiiviseen painajaiseen, jossa vedin Virtasalmella hirmu kyytiä, naureskeli Penna.
Kokenut kisakettu sanoi silloin tietäneensä, että kisa menee hyvin.
– Ja kun mekaanikotkin saivat entrattua pyörän jousitusta, niin kyllä tänään oli hieno ajaa, hehkutti Penna.

Päivän toinen positiivinen yllättäjä oli nuori Peetu Paavilainen, joka jäi kyllä selvästi Pennalle, mutta piti muut takanaan.
Mestaruuden vei siis Vertti Takala, hopeaa Peter Paloranta, pronssia Jani Sulin.

Superbike-luokassa mestaruuteen mahdollisuus oli Jani Rätöllä, Ville Valtosella ja Mika Hautalalla. Sarjan kärkikolmikko mahtui muutaman pisteen sisään kauden viimeiseen kisaerään lähdettäessä.

Kisassa Ville Valtonen otti koko lailla ylivoimaisen voiton ja sillä mies varmisti itselleen Suomen mestaruuden.

Sitä vastoin Jani Rättö ja Mika Hautala kävivät tiukan kisan, kuten heillä on tällä kaudella ollut tapana. Tänään taistelu ratkesi viimeisessä mutkassa Hautalan tuikattua hiuksen hienosti Rätön edelle. Jani Rätölle kuitenkin SM hopea ja Mika Hautalalle pronssi.

Yleensä hillitysti esiintyvästä Ville Valtosesta näkyi, että mestaruus ilahdutti kovasti.
Hän sanoikin, että vaikka tämä kisa oli suht helppo, pitää muistaa, että takana on vuosien työ ja paljon vastoinkäymisiäkin.

– Niitten jälkeen tämä ensimmäinen Suomen mestaruus tuntuu tosi hyvältä, sanoi Valtonen.
Hänen kautensa jatkuu vielä pitkälle syksyyn. Tiistaina hän matkustaa Keski-Eurooppaan, jossa on useita kisoja ajettavana.

Jani Rättö oli myös ilmiselvän tyytyväinen.

– Yritin alkuun haastaa Villeä, mutta totesin ettei se onnistu. Lopulta kisa oli jännittävä ja vähän raskaskin, kun Mika (Hautala) painosti jatkuvasti.

– Ihan hyvältä maistui tämän päivän kolmas sija ja SM hopea. Enhän minä ajamista tee sen takia, että aina täytyis voittaa, vaan siksi että se on kivaa!

Kilpakumppani Hautala oli samoilla linjoilla.
– Kivaa se on ja kivaa sen täytyy ollakin. Tärkeintä on, että kisan jälkeen pystyy itse pakkaamaan pyörän autoon ja lähtemään kotiin. SM pronssi on urani paras saavutus ja olen hyvin tyytyväinen siitä'.

Kisaviikonlopun aikana ajettiin SM-luokkien lisäksi Suomen Cup –pisteistä ja kansallisia lähtöjä.
Viikonlopun kaikki tulokset osoitteessa http://www.race-monitor.com/Results/Race/73462

1 kommentti: