tiistai 1. lokakuuta 2013

Vaijerikaiteiden kielto pysyy Norjassa

Vuonna 2006 Norjan silloinen liikenneministeri kielsi vaijerikaiteet maanteillä. Kieltoa perusteltiin motoristien turvallisuudella. Eri tahot Norjan tiehallinnossa halusivat kuitenkin että kielto kumotaan. Asia lähetettiin laajalle lausuntokierrokselle, jonka määräaika oli  viime vuoden toukokuussa. Norjan Motoristit (NMCU) jätti kattavan vastineen ja esitti painokkaasti että kielto olisi säilytettävä.


NMCU:n pääasialliset perustelut olivat, että vaijerikaiteet ovat vaarallisempia motoristeille kuin muun tyyppiset esteet, että on olemassa asianmukaisia vaihtoehtoja vaijerikaiteille ja että vaijerikaiteiden uudelleenarviointi ei antaisi mitään dokumentoituja etuja - ei taloudellisia, käytännöllisiä tai liikenneturvallisuutta lisääviä .

Norjan Liikenneministeriö kertoo 27. syyskuuta julkaistussa lehdistötiedotteessa että tiehallinnon pyyntö on otettu huomioon, mutta kielto pidetään voimassa. Syinä päätökseen olivat että motorisit pitävät vaijerikaiteita turvattomina, korkeat ylläpitokustannukset ja se tosiasia että on olemassa vaihtoehtoja, joita voidaan käyttää myös kapeilla teillä.

Lisäksi ministeriö mainitsee, että poliittinen sopimus, joka oli kiellon pohjana vuonna 2006, jatkui kun parlamentti käsitteli Kansallista Liikenneohjelmaa 2014-2023. Tässä prosessissa useat eri osapuolten lähettämät kommentit tukivat vaijerikaiteiden kieltoa.

NMCU on tyytyväinen ministeriön päätökseen ja sanoo että asia on nyt hyvällä tolalla. Markkinoilla on useita kaideratkaisuja, jotka täyttävät kaikkien tienkäyttäjien turvallisuuden tarpeet eivätkä maksa enempää. Lisäksi ne ovat sekä käytännöllisiä että mukavasti muotoiltuja.

NMCU:n mediavastaava Hans Petter Strifeld sanoo että vaijerikaiteet ovat historiaa ja nyt sen sijaan työskentelemme yhdessä löytääksemme parhaat  ja kustannustehokkaat ratkaisut muista markkinoilla olevista kaidevaihtoehdoista.1 kommentti: