Kouluttajakoulutusmalli koostuu päivän mittaisista kursseista, jotka voi suorittaa ajokauden aikana. Ajo- ja liikenneopetuksen lisäksi koulutus sisältää opetustaitoihin perehdyttävän kurssin ja tekniikkaa käsitteleviä kursseja. Peruskoulutusjakso päättyy kouluttajatesteihin. Tämän jälkeen on mahdollista osallistua jatkokursseille, joissa kouluttajat voivat parantaa kouluttajavalmiuksiaan.
– Motorg ry on ollut keskeisesti mukana määrittelemässä suomalaisen moottoripyöräkouluttajakoulutuksen seuraavaa vaihetta tässä SMOTOn johtamassa työryhmässä. Tarve mp-kouluttajakoulutuksen uudistamiselle on ollut olemassa jo pitkään, ja työryhmän tulosten myötä saamme vihdoinkin mp-kouluttajakoulutukseen lisää kaivattua leveyttä ja syvyyttä, kiteyttää koulutusvastaava Mikko Kallio Motorg ry:stä.
Nykyisin vapaaehtoiseksi moottoripyöräkouluttajakouluttajaksi voi kouluttautua Liikenneturvan ja Suomen moottoripyöräkouluttajat ry:n (SMOK) kursseilla. Vuosittain koulutetaan noin 30 uutta vapaaehtoista mp- kouluttajaa. Liikenneopettajan erikoisammattitutkintoon liittyvää valinnaista moottoripyöräkouluttajakoulutusta tarjotaan Hämeen Ammatti-instituutissa Riihimäellä ja Jyväskylän liikenneopettajaopistossa.
Tutor kannustaa
Nykymuotoisessa vapaaehtoisessa mp-kouluttajakoulutuksessa ongelmaksi on nähty koulutuksen suppeus sekä kouluttajan jääminen liian usein yksin kouluttajakoulutusvaiheen jälkeen.– Osa uusista kouluttajista tippuu pois koulutustoiminnasta ennen kuin se oli kunnolla alkanutkaan, koska heillä ei ollut tilaisuutta päästä koulutusjakson jälkeen kokeneempien kouluttajien ohjaukseen. Ajokoulutuksiin on ollut vaikeuksia löytää osaavia kouluttajia, kertoo SMOKin kouluttajatestit suorittanut Janne Tervola, joka toimii monissa mp-yhdistyksissä kouluttajana.
Kouluttajapolussa koulutuksen laajuutta on kasvatettu nykyisiin vapaaehtoisiin kouluttajakursseihin verrattuna. Lisäksi koulutukseen osallistuvilla on tukenaan tutorkouluttaja koko peruskoulutusvaiheen ajan ja haluttaessa myös sen jälkeen.
– Moottoripyöräkouluttajien koulutuksen nykytilanteessa kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa toivotulla tavalla. MP69:n kouluttajista monet ovat SMOKin kouluttajatestien läpäisseitä, ja siksi kerhomme kouluttajien jatkuva kehittyminen ja kouluttautuminen ovat meille tärkeitä. Kouluttajapolun myötä on mahdollista saada Suomen moottoripyöräkoulutus yhtenäiseksi ja kehittää mp-kouluttajien ammatillista osaamista. Tällöin mp-kurssille saapuva motoristi saa laadukasta koulutusta kouluttajaorganisaatiosta riippumatta, kertoo MP69:n varapuheenjohtaja ja pitkän linjan mp-kouluttaja Markku Ahlsten.
SMOTOn noin sadasta jäsenkerhosta monet ovat kokeneet ongelmaksi vaikeudet kouluttajien ja koulutettavien kohtaamisessa. Suomessa on noin 200 000 moottoripyörän omistajaa ja haltijaa. Moottoripyöräilijöiden jatkokoulutuksiin osallistuvia arvioidaan olevan vain noin 400-600 henkilöä vuosittain.
Vapaaehtoinen kouluttajarekisteri avuksi
– SMOTO on alkanut kerätä vapaaehtoisista mp-kouluttajista kouluttajarekisteriä, johon jokainen koulutettu mp-kouluttaja voi "ilmiantaa” itsensä. Näin saadaan pienellä vaivalla suuri hyöty kouluttajia tarvitseville kerhoille, avasi tilanteen alkuaskeleita SMOTOn it-asiantuntija Keijo Salakari.SMOTO uskoo, että moottoripyöräilijöiden jatkokoulutus parantaa liikenneturvallisuutta. Kun tavallisten motoristien kouluttajille annetaan entistä paremmat välineet kouluttamiseen, se koituu kaikkien motoristien ja tiellä liikkujien hyödyksi.
Kouluttajapolun pyrkimyksenä on ensi vaiheessa nostaa testattujen kouluttajien vuotuinen määrä kaksinkertaiseksi.
Kun päteviä kouluttajia on enemmän, voi erilaisiin koulutuksiin osallistuvien motoristien määrä nousta noin kolminkertaiseksi eli yli 1 500 motoristiin vuosittain. Silti se olisi vain noin 10 % vuosittain moottoripyöräkortin saaneiden määrästä.
Kouluttajapolun kehittämisessä ovat olleet merkittävässä asemassa Moottoripyöräkerho 69 ry, Motorg ry ja Suomen moottoripyöräkouluttajat ry sekä lukuisa joukko johtavia vapaaehtoisia mp-kouluttajia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti