perjantai 20. huhtikuuta 2001

Säädä alusta kevätkuntoon

Ainoa jousituksen säätötoimenpide, jonka voit suorittaa ajamatta pyörällä, on jousen esijännityksen säätö. Esijännityksen oikea säätö mahdollistaa jousituksen ja runkogeometrian toimimisen valmistajan tarkoittamalla tavalla.

Oheisen Excel-lomakkeen (jousituksen_mittaus.xls) avulla saat helposti tarkistettua, ovatko jousen esijännitykset oikealla hehtaarilla. Lomake laskee staattisen uppouman ja uppouman kuljettajan kanssa. Vasta esijännityksen oikean säädön jälkeen voit ruveta ruuvaamaan vaimennussäätöjä.

Toimenpiteeseen tarvitset rullamitan ja avustajan, joka pitää pyörää pystyssä ja suorittaa mittaukset. Toimenpide suoritetaan mittaamalla jousituksen asema rengas irti maasta, pyörä laskettuna maahan (staattinen uppouma) ja pyörä lastinaan kuljettaja ajovarusteineen.

Kun etu- ja takapään jousten esijännitys on säädetty, voit keskittyä vaimennusten säätöihin. Lomakkeen lopussa on muistilista, jonka avulla säätöjen vaikutuksia on helppo arvioida. Tarkimpaan tulokseen pääset, jos teet mittaukset heti rankan ajon jälkeen, ja olet pudottanut vaimennusäädöt minimiin. Tällöin jousitus on herkimmillään. Muista tehdä muistiinpanot ennen säätöön ryhtymistä, niin voit palata aina entisiin arvoihin takaisin.

Lisää ohjeita ja linkkejä S.H.M.FAQ:n kohdassahttp://www.bajahill.net/s-h-m-FAQ-5.html#5.10.2 sekähttp://www.ohlins.se/.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti