torstai 13. joulukuuta 2001

Jonoteoriaa - Neuvoja ryhmäajoon

Asioita on mukava tehdä kavereiden kanssa yhdessä. Mikään ei lämmitä motoristin mieltä enemmän kuin useiden konepyörien jyrinä, paitsi ehkä vielä useampien moottorien murina. BajaHillin ryhmäajo-opas antaa ohjeita ja neuvoja turvallisen ja mukavan kokemuksen takaamiseksi. Ryhmäajo-opas on tarkoitettu sekä ryhmäajoon osallistuville että sellaista suunnittelevalle motoristille.
 
Tule paikalle ajoissa, ota selvää, ole valmis

Ryhmäajon lyhyt oppimäärä:
Täytä tankki ja tyhjennä rakko ennen saapumista kohtaamispaikalle. Tule ajoissa.
Kerro ryhmän vetäjälle, jos sinulla on erityistoiveita vauhdin, jyrkkien mutkien tms. suhteen.

Kerro ryhmän vetäjälle, jos suunnittelet häippäämistä ennen määränpäätä. Kerro myös sekä edessäsi että takanasi ajaville aikomuksistasi, etteivät he luule, että kompastuit teknisiin ongelmiin.

Kun joku poistuu porrastetusta muodostelmasta, 'reikä' paikataan niin, että jokainen poistujan jälkeinen vaihtaa puoliskoaan kaistalla.

Kerro ryhmänjohtajalle, jos pyörässäsi on suhteettoman lyhyet tankkausvälit tai jos virtsarakossasi on pieni kapasiteetti.

Pukeudu asiallisesti sekä säänmukaisesti. Lähtiessä voi olla lämmin keli, joka ykskaks viilenee infernaalisesti paljon ennen kuin ollaan takaisin kotona. Muista mahdolliset lisäasusteet.

Huolehdi näkyvyydestäsi sekä myös näkemisestäsi, kun pimeys valtaa maan.
Poistuttaessa pikatieltä älä suotta himmaile ennen kuin on pakko. Näin perässähiihtäjien ei tarvitse hiljentää jo pikatiellä ja olla äärimmäisen alttiina jalkoihin jäämiselle. Letkassa ajaessasi seuraa kokeneempien jonoilijoiden esimerkkiä.
Tule kokoontumispaikalle täsmällisesti eli tankki täytettynä ja virtsarakko tyhjennettynä. Ota selvää reitistä ja määränpäästä, niin sinun ei tarvitse heittää leikkiä kesken. Jos eksyt, voit liittyä ryhmän mukaan joko seuraavalta etapilta tai määränpäässä.
Mainitse erityistoivomuksistasi esimerkiksi vauhdin tai reitin suhteen ryhmänjohtajalle. Jos olet ajatellut liueta reitiltä kesken kaiken omille teillesi, kerro myös siitä ryhmänjohtajalle. Niin vältyt julkiselta paheksunnalta kun sinua turhaan odotellaan ja etsitään, vaikka oletkin vain lähtenyt kotiin saunomaan ja juomaan olutta.

Letkan koko

Moottoripyöräletkan optimaalinen koko on maksimissaan kymmenen pyörää. Yli 30 pyörän ryhmä on syytä jakaa useampaan pienempään ryhmään, joille nimetään omat johtajat. Ryhmät voivat silti ajaa yhdessä, mutta liikkeelle lähdetään vasta hetken päästä edellisestä ryhmästä. Ryhmät lähtevät liikkeelle yksi kerrallaan. 

Esimerkiksi paraateissa letkoista tulee helposti yli 30 pyörän kokoisia. Kaupungissa, hiljaisilla paraatinopeuksilla tämä ei aiheuta ongelmia, ellei sivukaduilla seisovien autoilijoiden palaneita hihoja ei lasketa mukaan. Maantielle ei kuitenkaan kannata kovin suurissa letkoissa lähteä. Jos näin kuitenkin tehdään, pitää varautua siihen, että letka luonnollisesti hajoaa pienemmiksi ryhmiksi. 

Ajojärjestys ja etäisyys

Letkassa ajetaan lomittain niin, että ensimmäinen pyörä on ajokaistansa vasemmassa reunassa, seuraava oikeassa reunassa, seuraava vasemmassa ja niin edelleen. Tämä antaa kaikille ryhmässä ajaville paremman näkyvyyden eteenpäin, pidemmät jarrutusmatkat ja tilaa sivusuunnassa tapahtuville väistöille. 

Viimeinen pyörä voi olla jotakuinkin keskellä kaistaa estämässä autojen kiilaamista/hivuttautumista letkaan. Pienemmällä mutkatiellä ajetaan peräkkäin, jotta jokainen voi valita haluamansa ajolinjan. Tämä edellyttää ehdottomasti pidempiä välimatkoja. 

Letkassa pidetään oma paikka eikä vaelleta pitkin letkaa. Jos paikkaa jostain syystä vaihdetaan, niin siitä kerrotaan kanssakulkijoille selkein käsi- tai muin merkein ja odotetaan myös, että kaveri kuittaa tiedon. Käytännössä paikkoja voidaan pienessä tutussa remmissä vaihdella ihan vain vaihtelun vuoksi niin, että edempänä ajavat laskevat takana tulijoita ohitseen osoittaen selvästi ohitusmahdollisuuden. Sivusuunnassa omalla kaistalla liikkuminen on syytä ilmaista jalalla tai kädellä vilkun sijasta niin, ettei tule väärinkäsityksiä kääntymisistä tai ohituksista. 


Kuva (c) Ari RossiKuva (c) Manu Hakola
Maantiellä tai kaupungissa ajetaan lomittain (vas.) ja kapealla tiellä jonossa (oik). Näin kaikilla on parempi näkyvys eteenpäin ja tilaa sekä väistöille että jarrutuksille.


Vähemmän ajaneet ajavat letkan kärjessä heti ryhmänjohtajan takana, koska hännillä ajavat joutuvat mahdollisesti ruuvaamaan sinkkinaru kireämmällä eli ajamaan kovempaa. Vähemmällä kokemuksella siitä voi seurata hätäilyä ja turhia tilanteita sekä ylimääräisiä odotteluja esimerkiksi risteysalueiden jälkeen.
Ajojärjestyksen ja ryhmittymisen lyhyt oppimäärä:
Maantiellä ajetaan aina lomittain, ensimmäinen pyörä vasemmalla eli keskiviivan puolella.

Kapealla tiellä ajetaan jonomuodossa.

Letkan muita pyöriä ei ohitella.

Seuraa tarkasti lähelläsi ajavien liikkeitä, kolari letkassa on paitsi noloa niin myös vaarallista.

Risteyksissä ja hitaassa ajossa jono tiivistetään parijonoksi, jos kaistalle mahtuu. Vasemalla puolella ajava menee ensin.

Käännyttäessä pidä huoli että takanasi seuraavana ajava näkee minne letka kääntyy.

Hidasteiden jälkeen älä jää munimaan vaan anna reilusti hanaa että seuraava mahtuu. Varo kuitenkin sitä edelläsi ajavaa joka ei älynnyt kiihdyttää...
Maantienopeuksissa vähimmäisvälimatka edellä ajavaan pyörään ei saisi olla ajallisesti kahta sekuntia pienempi, mutta tärkeämpää kuin tämä ns. kahden sekunnin sääntö on mieluummin liioitella välimatkassa kuin tinkiä siitä. Jätä aina kanssakulkijallesi tilaa väistää mitä tahansa yllättävää.

Kaupungissa ja esimerkiksi hidastettaessa pysähtymistä varten letkaa tiivistetään ja vältetään näin autojen penetroituminen letkaan. 

Ryhmittyminen, kääntyminen ja pysähtyminen

Pienemmässä letkassa ryhmittyminen kääntymistä varten tehdään aivan normaalisti. Jos pyöriä on enemmän, niin voidaan kääntyä säilyttäen letkan ajopaikat noudattaen tietenkin äärimmäistä varovaisuutta. 

Käännyttäessä jokainen varmistaa, että takana tulija näkee minne ollaan kääntymässä. Laita vilkku heti päälle kun näet edellä ajavan niin tekevän. Jos kaikki seuraavat tapahtumia, niin koko letka vilkuttaa kääntymistä tai pysähtymistä hetkessä. 

Jos letka katkeaa tai ajetaan muuten pienemmissä ryhmissä, niin ryhmän viimeisin odottaa aina seuraavan ryhmän ensimmäistä risteyksessä, josta aiotaan kääntyä. Jokainen on "viimeisenä ajava" ja huolehtii siitä, että perässätulijoille on selvää, minne ollaan menossa ja mihin suuntaan käännytään. On myös seurattava, että takanatulijat ylipäätään ovat vielä mukana. 

Kun pysähdytään ryhmänä liikennevaloihin tai risteykseen, luovu porrasmuodostelmasta ja aja naapurisi viereen. Tämä pienentää letkan pituutta ja nopeuttaa risteyksen ylittämistä. Pysy tässä muodostelmassa, kunnes risteys on ylitetty tai nopeus kasvaa juoksunopeutta kovemmaksi. Kun letka on lyhyempi, autoilijat eivät pääse sotkemaan ryhmitystä ja risteyskin ylittyy nopeammin ja jouhevammin. 

Pysähdyksen jälkeen, esimerkisi liikennevaloista lähdetään aina samassa järjestyksessä kun niihin on tultukin. Näin vältetään hämmennykset ja pienennetään ryhmän sisällä tapahtuvan törmäämisen mahdollisuutta. 


Kuva (c) Mala Malk
Pysähdyksen tai hidastamisen jälkeen, esimerkiksi risteyksestä lähdetään aina samassa järjestyksessä kun siihen on tultukin.


Älä huolestu, jos et pääse risteyksen yli muun joukon mukana, punaisia päin ei kannata ajaa vaikka edelläsi olisi 300 pyörää ja olisit koko joukon viimeinen. Letkan johtaja huolehtii, että muu joukko odottaa.
Kun ryhdytään pysäköimään, niin hyvä tapa on ajaa ensin poikittain kaistalle aiotun paikan viereen ja sitten peruuttaa pyörä kadun laitaan vinoparkkiin. Jos et pääse heti pysäköimään suuren pyörämäärän takia, älä jää tukkimaan katua vaan aja vaikkapa korttelin ympäri ja palaa pelipaikoille hetken päästä. 

Hitaampien ajoneuvojen ohitukset
Ryhmässä ohittamisen lyhyt oppimäärä:
Ohitustavasta sovitaan aina ennen ajoa.

Ohittamaan lähdetään ajojärjestyksessä.

Myös ohituksissa järjestys säilyy, omalle kaistalle palataan samassa järjestyksessä missä ajettiin ennen ohitusta.

Ohituksen jälkeen HANAA, tee tilaa perässätulijoille.

Älä lähde ohitukseen, jos et ole varma, että voit ohittaa turvallisesti.

Kuva (c) Mala Malk

Ohitukset tehdään aina jonona yksi pyörä kerrallaan, tiheisiin autojen väleihin ängetään vain yksi pyörä. Jos autojonon välit ovat väljiä niin useampi pyörä mahtuu samaan väliin. Kun olet ohittanut, pidä huoli siitä, että takanasi ohittavalle moottoripyörälle jää aina tilaa palata omalle kaistalle ohitettavan eteen. 

Ohitukset tehdään reippaasti mutta turvallisesti. Älä koskaan lähde ohitukseen jos et ole varma, että voit ohittaa turvallisesti. Kun olet ohittanut pidä huoli että takanasi ohittavalle moottoripyörälle jää tilaa palata omalle kaistalle auton eteen. 

Ns. lane-splittingiä eli ruuhkassa seisovien autojonojen välissä ajamista ei ryhmässä kannata harrastaa. Sinänsä lainmukainen (ks. S.H.M.FAQ) kymmenien pyörien ohimarssi tyypillisesti nostaa autoilijoiden verenpainetta ja viimeisenä ajavat saavat varoa aukeavia ovia, lentäviä tupakantumppeja ja jos ei muuta niin pyyhkiä lasinpesunesteitä naamaltansa. Vain Suomessa kateus voi voittaa kiiman. 

Moottoritiellä, muutamilla moottoriliikenneteillä ja joskus myös maanteiden ylämäissä on käytettävissä ohituskaista. Usein koko joukolle on ohituskaistalla autojen välissä liian vähän tilaa. Joukkosiirtyminen toiselle kaistalle onnistuu niin, että letkan viimeinen siirtyy ohituskaistalle ja luo eteensä tilan muille pyörille. Tällaisesta "johtamisen tilapäisestä vaihtumisesta" sovitaan luonnollisesti etukäteen, ettei tule ylimääräisiä sydämentykytyksiä. 

Maanteiden määrämittaisilla ohistuskaistoilla kannattaa muistaa, että kaista on monelle autoilijalle se ainoa paikka päästä jonoa vetävästä asuntovaunusta tai rekasta ohi. Motoristi suonee tämän ohittamisen riemun heikkotehoisessa peltilaatikossaan hikoilevalle autoilijalle, moottoripyörällä turvallisen ohittamisen suorittamiseen ei tarvita kummoistakaan suoranpätkää. 

Toinen moottoripyörä ohitetaan aina kuten auto eli vasemmalta. Ohitus tapahtuu mieluummin kokonaan toista kaistaa hyväksi käyttäen, paitsi jos ohitettava selkeästi antaa samalla kaistalla tietä. Tällöinkään ei ohiteta kanssakulkijan hartioita hipoen. Jos ohitettava moottoripyörä kuuluu samaan ryhmään, ohittamisessa ei välttämättä ole mitään mieltä. 

Kun letkan peränpitäjä pienehkössä letkassa antaa tilaa ns. vieraalle pyörälle ohitusta varten, voisivat muutkin letkalaiset sen verran vilkuilla peiliin, että päästäisivät sujuvasti tämän ohittajan menemään. Valitettavan usein tämä intruuderi jää sitten sen peränpitäjän eteen peippailemaan, että kuinkahan loppuletkasta pääsisi ohi.
Jos joku auto sattuisi olemaan ohittamassa, annetaan sille tilaa siellä letkan keskellä. Samalla tavoinhan itse odottaisi saavansa tilaa ohittaessaan autoletkaa. Mp-letkan vauhti maantieajossa on toisinaan hidas joten ohittelupaineita syntyy myös kotilokuskeille. Muun muassa näiden ohittelijoiden vuoksi on syytä pitää silmällä peilejä jatkuvasti, autoilijalla on usein rajallinen käsitys moottoripyörän vaatimasta tilasta. 

Motoristien käsimerkit
Käsimerkkien lyhyt oppimäärä:
 

Gentlemen, start your engines!
Koneet käyntiin: - "Ei tässä pakofoonien pörötyksessä kuule huutamista ja nyt meidän ryhmämme on lähdössä. Pankaa padat tulille!"

Liikkeelle, vauhtia, välit kiinni!
Liikkeelle, vauhtia: -"Jono lähtee liikkeelle, vaihteet silmään!" tai -"Jonon välit liian suuria, ajakaas tiiviimmin!"

Himmaile, hiljennä
Himmaile, hiljennä: -"Ajat liian lähellä!" tai -"Edessä on liikenne-este tms. rysä, himmaillaan!"

Seis, pyssää!
Seis: -"Jätetään tähän risteykseen tilaa niin, että jonosta pääsee läpi odottellessamme valojen vaihtumista."

????
-"Apua, kypäräni sisään lensi ampiainen!!!"

Käsimerkit ovat hyödyllisiä tilanteissa joissa kypärät ovat jo päässä ja puhuminen tai huutaminen ei tuulen tai pakoäänien takia enää kuulu. Toisinaan myös etäisyyttä on sen verran, että muutamilla yksinkertaisilla käsimerkeillä asia hoituu yhtä hyvin kuin puhumalla.
Käsimerkki toistetaan yleensä aina. Kun siis näet jonkun pitävän yllä käsimerkkiä toista itse ko. käsimerkki kunnes takanasi oleva on huomannut ja toistanut merkin. Lähes poikkeuksetta kaikki käsimerkit näytetään vasemmalla kädellä niin, että oikea käsi pysyy kaasu- ja jarrukahvalla. 

Pyörän omia merkinantovälineitä, valoja ja vilkkuja ei pidä unohtaa mutta niiden käyttäminen kannattaa väärinkäsitysten välttämiseksi rajoittaa siihen mihin ko. laitteet on tarkoitettu. Jos esimerkiksi vilkuilla näyttää jotain muuta kuin ohituksia, siirtymistä kaistalta toiselle, pysäköimistä tai risteyksistä kääntymisiä nousee yhteenajojen vaara eksponentiaalisesti. 

Ryhmän liikkuessa käsimerkkien ongelmana on, että ne näkyvät jonossa vain yhteen suuntaan. Liikkeessä käsimerkkien viljelemisessä on myös omat vaaransa, sillä ne vievät helposti huomion pois itse ajamisesta. Merkkejä kannattaa siis käyttää harkiten ja vain silloin kun niihin todella on tarvetta. Esimerkiksi tankille voi pysähtyä myös ilman huitomisia, letka pysähtyy odottelemaan tankkaamaan jäänyttä viimeistään seuraavaan risteykseen. 

Koneet käyntiin! Nosta koukistettu käsivartesi ylös ja pyöritä muuten jäykkää kättä ranteesta, merkkiä voi tehostaa etusormen terhakalla ojennuksella. Varsinkin suurissa paraateissa hyödyllinen merkki, suurien ryhmien lähtö on usein porrastettu ja pyöräjonojen pöristessä ohi oman ryhmän starttimerkin huutamisesta ei tule mitään. Liikkeessä tämä merkki viittaa toisinaan ajoneuvoon jossa on katolla vilkut, merkin käyttäminen maantiellä saattaa johtaa hallitsemattomiin jarrutustoimenpiteisiin ja peräänajojen vaara on suuri. 

Liikkeelle! Hanaa! Vauhtia! Nostele koukistettua käsivartta niin, että kyynärvarsi liikkuu sivullasi suoraan yläs ja alas. Etusormen torhottaminen ylöspäin tehostaa merkkiä. Samaa merkkiä käytetään silloin kun jonossa välit kasvavat, ja takanaolijoita kehotetaan tiivistämään ja ajamaan välit kiinni. 

Himmaa, hiljennä! Painele kämmenellä alaspäin niin, että kämmenpohja osoittaa maata kohti. Hyvä varoitusmerkki silloin kun edessä näyttää olevan jotain hämminkiä tai takana tuleva höökii päälle liian innokkaasti. Motoristeilla on tapana näyttää tätä merkkiä myös vastaantuleville motoristeille jos maantiellä on havaittu gyygäärmeitä ja vastaantulijan edessä on rysä. Merkkiä ei pidä sekoittaa jarruvalon kanssa, jarruvaloa näytetään kun itse hiljennetään. 

Pyssää! Seeiiis!! Paina käsivartesi 45 asteen kulmaan alaspäin ja näytä avonaisella kämmenellä taaksepäin ("hushus"). Tällä merkillä ei ole maantiellä käyttöä, pyörän oma jarruvalo hoitaa saman asian. Kaupungissa ja paraatissa merkki on kuitenkin hyödyllinen, esimerkiksi kun halutaan syystä tai toisesta jättää jonoon isompi reikä ja kulkureitti vapaaksi. 

Katseltavaa tai harmia tms. maisemissa. Nosta käsivarsi 45 asteen kulmaan ja osoita suuntaan, jossa mielipahan aiheuttaja / huomion kiinnittäjä luuraa. Kaasukäden ollessa varattuna oikealle voi näyttää myös nostamalla vasen käsivarsi kypärän yli. 

Jonomuotoon, mars! Nosta vasen kätesi kypärän päälle kaikki sormet näyttäen ylöspäin. Tarkoittaa, että letka siirtyy ajamaan peräkkäin, pois porrasmuodostelmasta. Käytä harkiten ja muista välimatkat! 

Porrasmuotoon eli takaisin ajoon lomitain. Nosta vasen kätesi ylös niin, että etu- ja pikkusormi näyttävät ylöspäin. Tämä kertoo, että on turvallista palata takaisin porrastettuun muodostelmaan eli lomittain. Noudata varovaisuutta. 

Vilkkusi jäi päälle, pitkät häikäsee jne. Avaa ja sulje kämmentä (sormet-peukalo) muutaman kerran taivasta kohden. Hyödyllinen kun takana ajavalle jäi pitkät valot tai vilkku päälle tai tällä ei ole valoja päällä ollenkaan. Ajovalojen vilkuttelu vastaantulijalle ei aina riitä tai selvitä asiaa, vaikutusta voi selventää käsimerkillä. Kun edessä ajava tai vastaantulija näyttää tätä merkkiä tarkista valosi. 

Tauko. Taputa kypärääsi. Hyödyllinen kun bensa loppuu, tulee kusihätä, mopo hajoaa tai vaaditaan joku muu vastaava huoltotauko... 

Tiellä roskaa, kiviä tms. Osoita joko jalalla tai sormella tien härökohtaa ohiajaessasi. Näin takana ajava keskittyy huitomiseesi ja osuu siihen samaan inhottavaan pomppuun mihin sinäkn osuit. 

Kaada itelles vaan! Ojenna vasen käsivartesi kyynärvarsi taivutettuna ylöspäin 90 astetta. Nosta huolellisesti keskisormesi tehdäksesi selväksi tyytymättömyytesi kanssakulkijaan. Merkki saattaa aiheuttaa kanssaliikkujissa kohtuuttomia mielenliikutustiloja. Merkin käytössä kannattaakin harjoittaa pidättäytyväistä politiikkaa erityisesti silloin, kun olet yksin liikkeellä. 


Kuva (c) Mala Malk
Käsimerkit ovat hyödyllisiä tilanteissa joissa kypärät ovat jo päässä ja puhuminen tai huutaminen ei tuulen tai pakoäänien takia enää kuulu

Erityisohjeita sorapöräyksiin

Sorateiden pöräyksissä, kun porukka on kasassa ja lähdetään liikkeelle, niin jokainenhan muistaa ruopia takanaolevien päälle kivisateen. Ja pahoihin mäkiin ja paikkoihin kannattaa ajaa heti kaverin perään, että syntyy kunnon hässäkkä, jossa kukaan ei pääse minnekään. 

Se joka on suunnistanut harhaan ja umpiperään, tulee tietysti sitä samaa kapeaa liukasta ruohoista uraa miljoonaa kavereita vastaan koko tien leveydeltä luistossa kertomaan, ettei tänne kannata kääntyä. Risteyksessä suditetaan suuntajäljen sijasta viisi kierrosta paskarinkiä, ja poistutaan hissunkissun pintakaasulla läheiseen pusikkoon nauramaan kavereiden ilmeille, kun ne tulevat risteykseen. 

Pölyävällä tiellä (kuten Eestin Etapin hiekkatiet) kannattaa ajaa siinä löysällä soralla ja pitää huolta että takapyörä sutii koko ajan ja pölyä nousee mahdollisimman paljon. Kovassa raiteessa tasakaasulla ajaminenhan ei ole kivaa. 

Jos perässä on noviiseja, kannattaa ajaa edellä mahdollisimman helpon näköisesti ja lujaa. Sitten voi palata takaisin ihailemaan ulosajojälkiä. 

Ja tietysti, kun pysähdytään jossain risteyksessä odottamaan porukkaa kasaan, niin heti kun viimeinen ja heikkokuntoisin saapuu paikalle, kovakuntoiset levänneet toteavat: "Aha, ei tänne ole tultu seisoskelemaan" ja jatkavat matkaa. 

Keulilla menevä kartanlukija saa tähän neuvoon mukavasti lisäarvoa seuraavasti: Ensin luukutetaan niin ..rrrkeleesti, jotta saadaan kunnon pöly ilmaan. Sitten pysähdytään yllättäen kartanlukuun keskelle tietä ja testataan, että onnistuvatko takaa pölypilvestä +100 km/h tulevat väistämään eteensä hauskasti ilmaantuvan kartanlukijan. 

Koko letka kannattaa viedä ajelemaan suljetulle yksityisalueelle tai yksityisteille, kilparadalle tai vaikka luonnonpuistoon. Maanomistajilta on turha kysyä mitään lupia koska ne yleisesti suhtautuvat niin nuivasti motoristien rauhalliseen ja viattomaan harrastukseen. 


Artikkelin tiedot on kerätty useista eri lähteistä, pääsääntöisesti kuitenkin loppukesällä 2001 Söhmissä käydyistä jonoajokeskusteluista. Kunnia artikkelista kuuluu siis paitsi tietojen kerääjille ja toimittajille (Epi ja Janne) niin myös söhmiin terhakkaasti neuvoja kirjoittaville motoristeille (liian monta lueteltaviksi). Soraohjeet kopsattu sellaisenaan söhmistä, kiitokset ainakin herroille Kimmo Hämeenaho, Tero Ahlqvist sekä Anssi Ylönen. Kuvat Mala Malk, Ari Rossi ja Manu Hakola, piirrokset ja grafiikka Santtu. BajaHill ei ota mitään vastuuta neuvojen järkevyydestä, oikeellisuudesta tai laillisuudesta. Kukin ajakoon turvallisesti ja maalaisjärjellä, myös moottoripyörällä ajoa voi harkita. Kaikki (oikeudet) kuitenkin pidätetään. BajaHill haluaa toivottaa ikimuistoisia jonoajokokemuksia kaikille lukijoille! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti