keskiviikko 30. tammikuuta 2002

Kirja-arvostelu - Lasse Mynttinen: Suojapanssarin puhetta

Lasse Mynttinen: Suojapanssarin puhettaLasse Mynttinen on tehnyt kulttuuriantropologisen tutkimuksen motoristien pukeutumisen metakielestä ja erilaisten asun osien merkityksistä. Mynttisen pro-gradu -tutkimuksessa puretaan ajoasu pienimpiin mahdollisiin merkityksellisiin osiin ja tarkastellaan näiden osien ominaisuuksia ja käyttökonteksteja sekä niiden kulttuurisia merkityksiä. Tutkimus ei kuitenkaan painu ajoasun pintaa syvemmälle, vaan keskittyy nimenomaan ajaessa ja tauoilla päälle näkyvään pukeutumiseen, sekä kokonaisuuden että yksittäisten pinssien merkityksiin.

Tutkimuskohde, motoristin ajoasu kokonaisuutena, muodostuu Mynttisen mukaan kulttuurisia merkityksiä omaavista osista, joita tarkastellaan kommunikatiivisia, esteettisiä ja toiminnallisia ominaisuuksia omaavina kokonaisuuksina. Rivimotoristin sekä eri kerhojen, mukaanlukien ns. 1%-kerhojen pukeutumisen kieli ja merkitykset repostellaan perusteellisen palasiksi.

Pystyykö motoristi-tutkija näkemään tutkimusongelman tarpeeksi objektiivisesti? Kerhoihin kuulumattomat moottoripyöräilijät ja henkilöt, jotka eivät juuri kokoontumisissa luuhaa, jäävät lähes olemattomalle huomiolle. Myös perinteinen ja karikatyyrinen jako kyykky-, kustomi-, kura- ja matkamotoristeihin jää vaille tarkempia perusteluja. Puutteista huolimatta kirjailija on nähnyt metsän puilta ja onnistunut asusteiden metakielen pilkkomisessa hyvin.

Mynttisen kirja on merkittävä alakulttuuriamme dokumentoiva ja tutkiva teos ja edustaa omassa lajissaan uraauurtavaa työtä. Teos ei ole helppolukuinen eikä siitä ole iloa motoristille joka miettii miten pukeutuisi "oikein, kaikkien taiteen sääntöjen mukaisesti". Tutkimusta ei ole tätä varten edes kirjoitettu. Mynttinen osaa itsekin nauraa tutkimusluontoiselle kapulakielelle kuvaillessaan motoristien keskustelutuokiota lauseella: "habituksia luonnollisessa esiintymisympäristössään harjoitamassa kentän immanentinttien lakien mukaista oman sosiaalisen pääomansa lisäämistarkoituksessa suoritettavaa toimintaa kommunikoimalla kentän muiden aktiivisten toimijoiden kanssa".

Kirjailija kiittää tutkimukseen osallistuneita

Myös BajaHillin lukijoita on ollut mukana tässä ajoasututkimuksessa. - Haluan esittää BajaHillin kautta kiitokseni tutkimukseen osallistuneille. Minulla ei ole tutkimukseen osallistuneiden osoitetietoja koska kyselylomakkeet ovat luonnollisesti nimettömiä. Eri informanttien osallistuminen tutkimukseen tuotti loistavan aineiston, jonka lisäksi olen haastatellut motoristeja ja suorittanut osallistuvaa havainnointia ympäri Suomea, sanoo Mynttinen.

192 sivua, ISBN 951-39-1130-6, Jyväskylän yliopisto, etnologian laitos, 2001. Kirjaa myy Jyväskylässä Kampus Data halpaan hintaan 10,80 € http://www.kampusdata.fi/kirja/kirjaalku.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti