keskiviikko 30. heinäkuuta 2003

Kirja-arvostelu: Matka

(JK)
Kuulin sattumalta, että Mika Mannermaa on kirjoittanut moottoripyöräilystä kirjan, joten lähdin etsimään sitä Akateemisesta. Kirjaa ei löytynyt moottoripyöriä käsittelevän kirjallisuuden osastolta, joten myyjältä kysymään löytyykö Mannermaan teosta. Akateemisen atk-arkisto kertoi, että Mannermaalta löytyy yksi kirja nimeltä Matka. " Se on kuitenkin tuolla filosofian, moraalin ja uskonnon osastolla"; sanoi myyjä, "mahtaako olla oikea". No katsomaan. Sieltähän se löytyi - Matka. Kannesta selviää, että kirja kuuluu Ihmisen Ääni -sarjaan, nro 32.

Mika Mannermaa: Matka, WSOY, Helsinki 2002, 445 sivua, ISBN 951-0-27085-7, 29,60€Edellisen kerran vastaavaan kirjasarjaan törmäsin muistaakseni 1980-luvun puolessa välissä, kun luin Esa Saarisen Epäihmisen Ääni -teoksen, jossa Saarinen rusikoi kyseistä kirjasarjaa ja siihen kirjoittaneiden tekstejä. Pari muuta 1980-luvulla lukemaani teosta, joihin sain mielleyhtymän Matka-kirjasta, ovat M.A. Nummisen 'Baarien mies' ja jo 1950-luvulla Jack Kerouachin kirjoittama Matkalla.

Nummisen 'baarien mies' kiertää ympäri Suomenniemeä tutustumassa keskiolutbaareihin. Moottoripyöräilystä kirjassa ei puhuta juuri nimeksikään. Mutta kirjasta henkii matkalla, liikkeellä olemisen tunnelma ja siihen on saatu kirjattua myös osa suomalaista maaseudun ja kaupunkien "kulttuurihistoriaa" ennen kuin se ehti kokonaan kadota.

Mannermaan Matkan soisi kuluvan jokaisen motoristin käsissä. Vastaavaa moottoripyöräilyyn liittyvää kirjaa ei ole Suomessa eikä luultavasti muuallakaan kirjoitettu, jos ei oteta huomioon Robert M. Pirsigin kulttikirjaa 'Zen ja moottoripyörän kunnossapito', johon myös Mannermaa kirjassaan viittaa.

Yksinäinen motoristi
'Matka' on sujuvasti kirjoitettu, mielenkiintoinen kirja. 'Matka' kertoo yksinäisen motoristin matkasta tässä ajassa ja paikassa. Kirjassa kerrotaan päähenkilön kahdesta matkasta, joista ensimmäinen suuntautuu toukokuussa Välimerelle ja toinen heinäkuussa Lappiin, pohjoiselle Jäämerelle, Nordkappiin. Tapahtuma-ajankohta lienee vuosi 2000.

Mannermaa on moottoripyöräilijä, tulevaisuudentutkija, tohtori, siis samaa sarjaa Esa Saarisen kanssa. Jotakin yhteistä molempien pohdiskelusta löytyy, joskin Saarinen on enemmän rock ja vähemmän lonely rider. Molemmat käyvät kirjassaan rock-konsertissa. Saarinen fiilistelee M.A Nummisen kanssa Rolling Stonesin konsertissa Göteborgissa, Mannermaa Ruisrockissa, Turussa. Molemmat kelaavat kirjassaan samoja teemoja, esim. Bukowskia ei unohda mainita kumpikaan. Tohtorit puhuvat samasta asiasta - henkilökohtaisen kokemisen tärkeydestä, rakkaudesta…matkasta jonnekin - siitä, mikä loppujen lopuksi on elämässä tärkeää.

Mannermaan nimetön sankari on 'Lonely Rider', joka kiertää Kööpenhaminan Christianian, Hampurin St. Paulin ja Amsterdamin huorapaikat. Muistelee Irwiniä, polttaa hashista, rakastelee naisia...ajaa ylinopeutta.

Mannermaan teksti on sujuvaa, jokainen motoristi löytää kirjasta osan itseään. Yksin moottoripyörällä ajaminen on useimmiten hauskaa. Voi ajaa miten ja minkälaisen aikataulun mukaan itse haluaa. Minne haluaa ja minkälaisella vauhdilla haluaa. Saa ajatella mitä haluaa! Ei Mannermaan ajosta vauhtia puutu, mutta on se matkan teko myös välillä tuskallisen yksinäistä. Mannermaa kulkee paikasta toiseen ja lähes poikkeuksetta löytää itsensä illalla paikallisesta juomapaikasta - yleensä yksin istumasta, oluelta ja pizzalta. Pohdiskelemasta. Näinhän se on. Baarien mies.

Mielenkiintoisinta kirjassa kuitenkin on itse matkalla olemisen lisäksi päähenkilön harrastama filosofointi', oman elämänsä pohdiskelu. Päähenkilön muistelee nuoruuden idealismiaan, ihmissuhdesotkujaan, professorin harrastamaan aivotyön riistoa, sosiaalisia verkostoja ja niiden menettämistä, rakkauden kaipuuta ja sen puutetta. Tulevaisuuden tutkijana Mannermaata kiinnostaa yhteiskunnan kehitys, minkälainen tulevaisuus meitä odottaa. Tästä käydään 'keskustelua' mm. lappilaisten kunnanvaltuutettujen kanssa. Moottoripyörä, Blackbird, "vie kulkijan henkisen ja fyysisen äärirajoille, matkalle alastomiin kysymyksiin olemisesta ja elämisestä". Lopullisia vastauksia ei ole. Kannattaa ottaa matkalle mukaan!

Mika Mannermaa: Matka, WSOY, Helsinki 2002, 445 sivua, ISBN 951-0-27085-7, 29,60€.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti