tiistai 15. heinäkuuta 2003

Kymmenen kuollutta

Vuoden 2003 mp-kuolonkolarit, tähän asti...

Tähän on koottu lyhyet yhteenvedot vuoden 2003 kuolemaan johtaneiden moottoripyöräonnettomuuksien tapahtumista. Lähde: Moto Survival http://www.motosurvival.com/ onnettomuuskoosteet.

Iisalmi 19.4.2003 - Kevään ensimmäinen kuolemaan johtanut mp-onnettomuus tapahtui Iisalmessa. Paikkakuntalainen motoristi ajautui loivassa kaarteessa ulos tieltä ja osui siltarumpuun. Pyörä oli Honda VTR 1000 F. Syynä ulosajoon oli kilvanajotilanne.

Oulu 3.5.2003 - Nuorehko mies sai surmansa, kun vasemmalle kääntymässä ollut auto ajoi suoraan tulleen moottoripyöräilijän päälle. Auton kuljettaja kertoi poliisikuulusteluissa, ettei huomannut moottoripyörää. Onnettomuuspaikalla on 50 km/h nopeusrajoitus. Ajoneuvojen nopeuksista törmäyshetkellä ei ole varmuutta.

Halikko 24.5.2003 - 45-vuotias moottoripyöräilijä sai surmansa Halikossa valtatie 1:llä sattuneessa moottoripyörän ja kolmen henkilöauton kolarissa. Onnettomuus sattui, kun kolmen moottoripyöräilijän edessä ajaneen pakettiauton rengas räjähti. Yksi moottoripyöräilijöistä osui renkaan jäänteisiin menettäen pyöränsä hallinnan ja törmäten vastaan tulevaan ohituskaistalla ajaneeseen henkilöautoon. Motoristi lensi törmäyksessä tielle ja jäi ohituskaistaa seuraavana tulleen maastoauton alle saaden surmansa välittömästi.

Kangasniemi 26.5.2003 - 17-vuotias mies sai surmansa, kun hän suistui tieltä väistäessään kääntymässä ollutta taksia. Mies kuoli vammoihinsa matkalla sairaalaan.

Alahärmä 1.6.2003 - Kolme traktorilla liikkeellä ollutta nuorta olivat aikeissa tehdä U-käännöksen valtatie 19:sta, kun Oulusta kotoisin oleva 1973 syntynyt motoristi lähti ohittamaan traktoria ja törmäsi kääntyvään traktoriin. Motoristi lensi törmäyksen voimasta noin 15 metriä ja menehtyi välittömästi.

Helsinki 5.6.2003 - Keski-ikäinen helsinkiläismies kuoli Vuosaaressa törmättyään parkkipaikalta eteen ajaneeseen henkilöautoon. Motoristi kuoli välittömästi saamiinsa vammoihin. Poliisi ei kommentoinut onnettomuusiltana onnettomuuden syytä.

Helsinki 11.6.2003 - Keski-ikäinen miespuolinen moottoripyöräilijä oli kääntymässä Vihdintieltä itään Kehä I:lle, kun ruuhka-ajan autoletka hänen edessään jarrutti yhtäkkiä. Motoristi kaatui ja liukui vasemmalle kaistalle, jolloin takaa tullut rekka-auto ajoi hänen ylitseen. Motoristi kuoli ilmeisesti heti.

Jämsä 19.6.2003 - 13- ja 14-vuotiaat pojat ajoivat crossipyörillä yhteen Jämsässä klo 21 aikoihin. 13-vuotias menehtyi heti. Kumpikaan nuorista ei käyttänyt kypärää. Onnetomuuten liittyivät mutka ja mäennyppylä.

Helsinki 8.7.2003 - Vuonna 1977 syntynyt mies kaatui kiihdytyksen jälkeen ja törmäsi henkilöautoon Ruoholahdessa, Itämerenkadun ja Loistokadun kulmassa. Honda CBR 600F pysähtyi vasta kahden korttelin päähän Ruoholahden metroaseman eteen. Tilanteeseen liittyi reiluhko ylinopeus. Kuljettajalla oli tiettävästi vähän ajokokemusta. Tutkinta on kesken.

Helsinki 8.7.2003 - Moottoripyörää koeajamassa ollut 1980 syntynyt mies menetti ajokkinsa hallinnan ja törmäsi kaiteeseen Lauttasaaressa. Mies ajoi Lemissaarentietä Länsiväylää kohti. Poliisin mukaan onnettomuutta edelsi voimakas kiihdytys liikennevaloista. Tilanteeseen liittyi reiluhko ylinopeus. Kuljettajalla oli tiettävästi vähän ajokokemusta. Tutkinta on kesken.
Moottoripyöräilyn suosio on kasvussa. Valitettavasti myös moottoripyöräonnettomuuksien määrä on kasvanut ajosuoritteen kasvun myötä. Ennakkotietojen mukaan vuonna 2002 menehtyi tieliikenteessä 22 moottoripyöräilijää ja kuluvan ajokauden aikana EMPY:n jäsenkirjan on luovuttanut jo 10 motoristia.

Rekisteröintitilastojen mukaan Suomessa on moottoripyöriä nyt yli 115000, enemmän kuin koskaan aiemmin. Toistaiseksi onnettomuuksien määrä ei ole noussut samassa suhteessa moottoripyörien lukumääräisen nousun kanssa.

Joka kolmas olisi voinut jäädä henkiin?

Tyypillisimmät syyt onnettomuuksille olivat tieltä suistuminen sekä kohtaamisonnettomuudet. Tutkimusten valossa noin joka kolmas kuolemaan tai vahinkoon johtanut onnettomuus olisi vältetty tai seuraukset olisivat olleet lievemmät jos moottoripyörän kuljettaja olisi hallinnut ajoneuvonsa ajamisen perusteet, tilanteesta olisi ainakin nopeuden ja pyörän kykyjen suhteen pitänyt selvitä.

Tehokkaan jarrutuksen ja oikean ohjaamisen hyödyntäminen olisi vuonna 2002 todennäköisesti pelastanut 12 motoristia. Vastaohjaus tuntuisi olevan monelle motoristille tuntematon käsite.

Tyyppionnettomuus on jokaisen vähänkin moottoripyöräilleen tunnistama "huikauhea mikä mutka" eli suistuminen kaarteessa. Kaarteeseen tullaan liian suurella tilannenopeudella tai kaarreajosta saatetaan hakea nopeuden tuomaa jännitystä. Vuosien 1995-2002 onnettomuustilastojen mukaan 34 moottoripyöräilijää on menehtynyt joko oikealle tai vasemmalle kääntyvässä kaarteessa suistumalla ulos tieltä.

- Hallintataidoissa tehokas jarrutus ja vastaohjauksen hyödyntäminen kaarteissa olisi pelastanut noin kolmekymmentäkolme prosenttia uhreista, toteaa Mikko Paaso tekemässään tutkimuksessa (onnettomuudet 1996-2000).

Motoristien omaehtoinen koulutus

Motoristien etujärjestöt ja paikalliset moottorikerhot eivät ole olleet toimettomina, ensimmäiset Ennakoivan Ajon Kurssit (EAK) aloitettiin jo 1970-luvulla ja järjestelmällinen kouluttajakoulutus on ollut käynnissä jo muutamia vuosia. Pelkästään viime vuonna koulutettiin yli 60 uutta motoristikouluttajaa.

Tänä päivänä koulutusta on tarjolla useiden eri kurssien ja harjoitustilaisuuksien muodossa, siltikään tarjonta ei tahdo riittää kysynnän kattamiseen. Myös ammattimaiseen, autokoulujen kautta saatavaan jatkokoulutukseen ollaan tiettävästi tekemässä vakioitua koulutusohjelmaa.

Koulutuksessa ja harjoituksissa pyritään vaikuttamaan juuri niihin asioihin, jotka ovat pitkäaikaisen kokemuksen sekä tutkimusten kautta havaittu riskitekijöiksi. Suurimpana ogelmana on kuitenkin tavoittaa ne motoristit jotka asenteidensa ja taitojensa puolesta koulutusta eniten tarvitsisivat.

Tukihenkilö- ja kriisiaputoimintaa sureville

Suomen Motoristit ry. (SMOTO) on käynnissä projekti tukihenkilö- ja kriisiaputoimintasta. Projektin tavoitteina ovat muun muassa traumatisoivan tapahtuman jälkeisen tunnereaktion lieventäminen sekä esimerkiksi jatkohoidon neuvonta.

Tämä MoTukka-palvelu on tarkoitettu
motoristeille, jotka ovat kokeneet jonkin traumatisoivan tapahtuman eli vaikkapa joutuneet moottoripyörällä läheltä piti -tilanteisiin tai onnettomuuteen, joutuneet väkivallan uhreiksi tai menettäneet läheisen ihmisen. Toisin sanoen; kun kyseessä ovat erilaiset ruumiilliset ja/tai henkiset stressireaktiot eikä avun tarvitsijalla ole läheistä ihmistä, jonka kanssa purkaa tapahtumia tai jolta saada tietoa avun hakemiseen.

Tukihenkilöt ovat pääsääntöisesti alan ammattilaisia eri ovat toimineet kukin omassa työssään tukihenkilönä tai kriisiauttajana. Toimintaan valitut henkilöt ovat myös itse motoristeja. Lisätietoa ja yhteyshenkilöiden osoitteet: http://www.smoto.fi/uutiset/motukka1.htm

Lisätietoa ja tilastoja:

Lisätietoa motoristien jatkokoulutuksesta ja tilaisuuksista:
Älä ajattele, että elämä on lyhyt.
Ajattele: Miten erikoinen kokemus.
Kun siinä ei ole kysymys pituudesta lainkaan,
vaan että ylipäänsä on saanut kokea tämän.
                                        (Eeva Kilpi)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti