sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Hellsten Päitsin voittoon

24-vuotias vantaalainen Antti Hellsten ajoi rennosti ja varmasti Päijänneajon voittoon. Toiseksi kaasutti Riihimäkeä edustava hyvinkääläinen Jari Mattila ja kolmanneksi Helsingin Moottorikerhon Joni Kaivolainen.

Jari Mattila antaa suihkun Antti Hellstenille. Joni Kaivolainen korkkaa. Kuva: Janne Tervola


Tyypillisesti vilua ja märkää lupaava suuri suomalainen seikkailu oli tänä talvena poikkeuksellinen. Lunta, jäätä ja lätäköitä piti etsimällä etsiä reilun 800 kilometrin reitiltä. Perinteisesti Päitsin kärkisijoille yltävät lumispoorin parhaiten hallitsevat kuljettajat, nyt keli suosi kesäkelin nopeimpia kahvanvääntäjiä.

Nastarenkaat ja paljas, mutta jäinen maa kivikkoineen ja kantoineen ennakoikin että ”luotettavimmin nopein voittaa”. Päijännekilven voittanut Husqvarna-kuljettaja Antti Hellsten teki lähes virheettömän suorituksen, vaikka kahden päivän ajoaikaa kertyi liki 20 tuntia.

- En kaatunut kertaakaan koko kilpailun aikana. Ero muihin oli lopulta aika reipas. Ajattelin alkumatkasta, että saadaan kova kisa, kun mukana on niin kovia jätkiä kuin esimerkiksi Mattila ja Kaivolainen. Mutta hyvä näin, Antti Hellsten toteaa silminnähden onnellisena.

- Tykkäsin kovasti reitistä, oli mun tyylisiä pätkiä. Talvet on tarkoitettu moottorikelkoille ja kesät moottoripyörille.

Päijänneajon yleiskilpailu on voitettu edellisen kerran Husqvarnalla vuonna 1995, jolloin parikymppinen Mika Ahola voitti Päijännekilven toistamiseen.

- Se on kieltämättä iso juttu ja osaan kyllä arvostaa Päitsin voittoa, vaikka tavoitteeni ovatkin aiemmalla urallani olleet enemmän maailmalla.

Toiseksi kaasuttaneen Jari Mattilan haaveissa on ollut jo vuosia Päitsin voitto. Tänä vuonna kilpi jäi reilun parin minuutin päähän.

- Tähän mennessä paras tulokseni on ollut yleiskilpailun neljäs. Voittoa lähdin hakemaan, mutta nyt tullut luokkavoitto lämmittää mieltä yleiskilpailun sijoituksen lisäksi. Päitsi on legendaarinen kilpailu, jota arvostan itse nykyään enemmän. Toivottavasti Anttikin ymmärtää mitä tuli tehneeksi, hopealle ajanut Jari Mattila kertoo.

- Reiteillä oli kovat pohjat ja vettä vähän. Muutama lätäkkö oli, mutta ne tuli kierrettyä. Hienoa oli lasketella näin hienossa kelissä, ja kyllä sitä on puskettu menemään. Kerran kaaduin Padasjoen paikkeilla, kaatuminen on iso riski kivikossa, siinä särkyy pyörä.

Podiumin pronssipaikalle kivunnut Joni Kaivolainen lähes mykistyi omasta suorituksestaan.

- Ihan mahtavalta tuntuu, vaikka tietysti on vähän pettymys, että Antti karkasi. Sanattomaksi vetää. Rehellisesti sanoen en uskonut näin hyvään suoritukseen. Viime vuonna oli ehdottomasti sellainen fiilis, että haluan päästä itsekin palkintokorokkeelle. Viimeiset kolme pätkää tulin ihan varmistellen, että saan pyörän ehjänä maaliin, Joni Kaivolainen keroo.

Neljänneksi ylsi järjestävän kerhon Toni Eriksson ja viidenneksi ex-MM-kuljettaja Marko Tarkkala. Viime vuoden Päijänne-voittaja Roni Nikander joutui taipumaan kuudenneksi, sillä sai lauantain kaatumisessa pahan iskun rintaansa. Nikander epäili kylkiluun murtumaa ja vamma vaikeutti loppumatkasta jo hengittämistä.

Täydelliset tulokset osoitteessa fin-enduro.com/tulokset/paitsi14

Lopputulokset, yleiskilpailun kärki

1. Hellsten Antti
2. Mattila Jari +02:16,16
3. Kaivolainen Joni +03:38,96
4. Eriksson Toni +04:43,21
5. Tarkkala Marko +05:07,23
6. Nikander Roni +05:41,30
7. Tontti Mikko +11:29,90
8. Pulkkinen Jari +13:43,55
9. Himmanen Henri +14:38,00
10. Ahola Niki +15:00,77

A1

1. Antti Hellsten, Husqvarna
2. Joni Kaivolainen, KTM +3.38,96
3. Jari Pulkkinen, Honda +13.43,55

A2 

1. Jari Mattila, Honda
2. Roni Nikander, KTM +3.25,14
3. Niki Ahola, KTM +12.44,61

A3 

1. Toni Eriksson, KTM
2. Marko Tarkkala, Beta 00.24,02
3. Mikko Tontti, Husqvarna 6.46,69

U20 

1. Antti Hänninen, KTM
2. Antti Kujanpää, KTM +3.28,73
3. Eemil Helander, KTM +4.12,14

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti