torstai 29. tammikuuta 2015

Tekniikka tunkee kadulle - MP15 avaa huomenna

MP15 aukeaa huomenna Helsingin messukeskuksessa. Tänään oli lehdistötilaisuus josta päällimmäisenä jäi mieleen elektroniikan tunku tehtaiden katupyöriin.

Tiedotustilaisuudessa korvaan tarttui koko joukko uutta tekniikkaa. Tähän asti näitä tekniikan ihmeitä on nähty lähinnä kisapyörissä tai asiaan vihkiytyneiden harrastajien ajopeleissä.

Luistonestoja ja tiedonkeruuta

Luistonesto tulee vauhdilla moottoripyöriin. Automaailmassahan luistonesto on jo vanha juttu. Tekniikan kehittely sarjavalmisteisiin moottoripyöriin sopivaksi on vienyt useampia vuosia. Tänä vuonna jo ainakin kolmella valmistajalla on tarjolla eri ajotilanteisiin mukautuvaa luistonestoa joka säätää paitsi tehoja ja jarruja niin myös jousitusta.

Prätkien luistoneston avainlyhenteitä esimerkiksi Yammun tapauksessa ovat IMU,  ERS, SCU, SCS, TCS, LIF sekä LCS. Muita valmistajilta löytynee vastaava EPS-PTFHYI, pakettihintaan.

Korttelin kierrosaikoja voi nyt seurata älykännykästä ainakin kahden valmistajan pyörissä. Vakiona ja jopa reaaliaikaisesti. Ja toiselle systeemille luvattiin, että juuri siihen Nakkikioskin mutkaan voi säätää koneen tehot ja alustan asetukset hiukan erilaisiksi kuin mitä haluaa pitää siinä K-kaupan kohdalla.

Lehdistön tilaisuudessa ei esitelty yhtään sähköpyörää. Mutta myös sellaisia messuilta löytyy, ainakin enduroista ja skoottereista.

Sarjavalmisteinen ahdinpyörä

Kawasaki esitteli mekaanisesti ahdetun sarjavalmistepelin. Kwaakun Ninja H2 -mallin kuluttajaversion kone kiekaisee yli 150KW / 200+Hv, ja H2R kisamalli 240/326! Tästä luulisi pommitusporukan innostuvan.

Sarjavalmisteisia ahdinpyöriä ei kuluttajamarkkinoilla ole kovin tiheään nähty. Edellisen kerran sarjavalmisteisia ahdinmoottoripyöriä valmistivat kuluttajien ostettaviksi tiettävästi NSU, BMW ja Moto-Guzzi, joskus ennen toista maailmansotaa. Vai onko tässä välissä ollut kaupoissa mekaanisesti ahdettuja kuluttajaprätkiä?

Jos tekniikka ei jaksa kiinnostaa

Messuilla on myös Super Enduron MM-kisat, lauantaina naisten MM-finaali ja sunnuntaina miesten MM-osakilpailu. Petrol Circus on rakennettujen pyörien halli josta löytyy yli 100 käsintehtyä tai muunneltua moottoripyörää. Biker Date tarjoaa sinkuille silmäniskukulman kuumille kotiinviemisille ja kamapörssistä tai käytettyjen pyörien osastolta voi saada mukaan jotain kylmempää tai kovempaa.

Messut ovat avoinna huomenna perjantaina 10-20, lauantaina 9-18 sekä iltajatkot 18-20 ja sunnuntaina 10-17.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti