tiistai 3. helmikuuta 2015

Pakoputkiston säätöläpät tulevat laittomiksi ensi vuoden alusta

Uudet melunormit tekevät pakoputkistojen db-killerit ja säätöläpät laittomiksi. Pakoputkistossa ei saa olla ääntä rajoittavia mekaanisia osia. Uudet määräykset tulevat suunnitelmien mukaan voimaan 1.1.2016.

Tällä hetkellä moottoripyörien melurajat ovat aika väljät. Joissakin malleissa katulaillinen arvo on 106dB(A). Sellaisella pyörällä ei pääse edes moottoriradalle ratapäivänä. Ääniä ei juuri mitata käytännössä. 

Mittausten suurin este lienee helpon ja luotettavan mittausmetodin puute. Viranomaisten on vaikeaa ratsata ääniä kenttäolosuhteissa. Tämä lienee myös suurin syy ettei niin tehdä kuin erikoistapauksessa. Nyt uudet ääninormit tekevät jatkossa kenttätestit tarpeettomiksi. Putki on joko laillinen tai ei. Mittausta ei tarvita.

Moottoripyöristä perinteisesti äänekkäimpiä ovat italialaiset ja H-D. Molemmissa on usein avarat jälkiasennusputket.

Myös muutamissa aivan perusmalleissa kuten BMW K 1600 on sporttipyörän äänet ja BMW:n iso GS saa aikaan ihan mukavan rähinän. Varsinaisen pyörästä lähtevän pakoäänen lisäksi tilanteeseen vaikuttaa ajotapa. Rauhallisesta etenemisestä kesäisellä mutkatiellä ei synny melua niin paljon kuin pienellä vaihteella kiihdyttely ja jarrutus. Eroa voi olla jopa 20 dB(A).

Uudet rajat 2016

Uuden raja-arvon ilmeinen tavoite on saada äänet hallintaan yhtenevällä menetelmällä. Tyyppihyväksynnässä ääni mitataan ohiajossa 50kmh nopeudessa 2. ja 3. vaihteella. EU:n 97/24/EG normi määrittää maksimirajaksi 80dB(A). Raja on niin matala että nykynormin mukaisilla pyörillä raja ylittyy jopa roimasti.

Äänen tyyppihyväksyminen on ollut valmistajille helppo. Ääni on mitattu tietyllä kierrosluvulla ja moottorinohjauksella on voitu ohjata läppäventtiiliä tai kuristinta, jolla äänitasoa on saatu alennettua. Testisyklin ulkopuolella saa ääni olla vapaasti mitä vain.

Uuden säännön mukaan kaikki edellä mainitut säätömekanismit tulevat kielletyiksi. Säännös on ollut voimassa jo 1.1.2014 lähtien kaikkissa uusisa tyyppihyväksyttävissä pyörissä. Se tulee pakolliseksi ensi vuoden alusta kaikkiin uusina myytäviin pyöriin.

Uudet katulailliset raja-arvot ovat 73-77 dB(A) riippuen teho/paino -suhteesta ajo-olosuhteista riippumatta.

Esimerkki nykyisten vakiopyörien äänistä:
Ohiajo 50 kmh 2. ja 3. vaihteella ja uusien sääntöjen mukaan.

Ducati 899 Panigale
2. vaihde tavoite 79 dB(A) mitattu 97,6 dB(A)
3. vaihde tavoite 79 dB(A) mitattu 93,7 dB(A)

Ducati 1199 Panigale
2. vaihde tavoite 79 dB(A) mitattu 95 dB(A)
3. vaihde tavoite 79 dB(A) mitattu 93,4 dB(A)

Normi koskee siis uusia tyyppikatsastettuja moottoripyöriä sekä myös jälkiasennusäänenvaimentimia, jotka ovat jo markkinoilla. Normi ei siis kiellä putken vaihtamista mutta jälkiasennusvaimentimen tulee olla normin mukaisesti tyyppihyväksytty. Tyyppihyväksyminen voidaan tehdä missä EU-maassa tahansa. Esimerkiski E1-merkintä on Saksa ja Italia E3.

Myös YK:lla on ympäristönormi UNECE-R 41.04 (tarkemmin UNECE 92.01) joka määrittelee jopa kaikki jälkiasennusputket laittomiksi vuodesta 2020 lähtien.

Lähde: Das Motorrad 02/15

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti