sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Hellsten nousi Päijänneajon voittoon

Päijänneajon yleiskilpailun voittoon kiri toisena kilpailupäivänä Antti Hellsten. Kärjessä suurimman osan viikonlopusta ajanut Eemil Pohjola joutui tyytymään kakkossijaan reilun 20 sekunnin erolla.

Antti Hellsten ajoi sunnuntaina ykköseksi myös Ohkolan (MK20) maastokokeella. Kuva: Urheilukuvat.net / Janne Tervola

Vasta kolme viimeistä maastokoetta ratkaisivat kärkikolmikon järjestyksen, kun Hellsten pitkän kärkkymisen jälkeen nousi Pohjolan ohi kärkeen. 

Kärkikaksikon välillä oli parhaimmillaan alle sekunti, vaikka takana oli siis jo liki parikymmentä maastokoetta ja satoja ajokilometrejä kokonaisuudessaan. 

Yleiskilpailun kolmanneksi sijoittui Mika Tamminen, joka yhdessä Hellstenin ja Pohjolan kanssa hallitsi kilpailua koko sunnuntain.

- On huikea fiilis, ja kaikki meni viimeisillä maastokokeilla juuri niin kuin pitikin. Olisinhan toki mielelläni ollut kärjessä koko viikonlopun, mutta tallikaveri Eemil sekä Tammisen Mika ajoivat hekin aika kovaa, Hellsten kertoi. 

Tämä oli Hellstenille toinen Päitsin voitto eli hänellä on nyt kaksi kiinnitystä Päijänne-kilpeen. Kilven ansaitsee omaksi kolmella kiinnityksellä eli Päitsi-voitolla. 

Seuraavaksi voittajalla on edessään ihan normaali työpäivä. Seuraava kilpailu on hänen muistaakseen tulevan kesän Heinolan MM.

Toiseksi tiukan taiston jälkeen jäänyt Pohjola oli pettynyt, vaikka voitto toki päätyikin omaan kotitalliin. 
- Kyllähän nyt harmittaa. Lauantaina ajoin tosi hyvin, mutta tänään puuttui jokin hyvä fiilis, hän pohdiskelee.

Tamminen niin ikään harmitteli, kun voitto jäi hänelläkin niin pienestä kiinni: kärkikolmikko oli vielä sunnuntaina iltapäivällä parhaimmillaan noin kymmenen sekunnin sisällä toisistaan. 

- Täytyy kuitenkin olla tyytyväinen omaan ajoon ja olisi sitä voinut huonomminkin mennä. Ensi vuonna sitten vaan kirkastamaan tätä, Tamminen kertoi.

Ennakkosuosikit hallitsivat kokonaisuudessaan tämän vuoden yleiskilpailua lukuun ottamatta viime vuoden voittajaa Marko Tarkkalaa, joka ei viikonloppuna yltänyt omaan tasoonsa. Hän oli lopulta yleiskilpailun neljäs vaja seitsemän minuuttia kärjestä jääneenä.

Päitsi vaatii kuskeilta hyvän kunnon lisäksi myös ajosilmää, rohkeutta ja erittäin kovaa perusvauhtia. Sunnuntaiaamuna pakkasta oli parhaimmillaan 17 astetta, joten myös olosuhteen ja varustautuminen koettelevat kuskeja kaksipäiväisen kilpailun aikana. Tänä vuonna pakkaset ja vähälumisuus takasivat sen, että kuskit pystyivät ajamaan erityisen kovaa, eikä tarvinnut rämpiä märkänä ja mutaisena maastokokeilla.

Kilpailun johtokin hämmästelee tämän vuoden erityisjännittävää kilpailua. Kilpailunjohtaja Sauli Nordling totesi, ettei kenties koskaan ole ollut näin tiukkaa kilpailua. Kilpailun johto kiitteli, että yleisöä oli molempina kilpailupäivinä ”maastokoekatsomoissa” liki ruuhkaksi asti. 

Lahden lähtö, Jyväskylän maastokoe sekä Sipoon MK ja maali houkuttelivat runsaasti yleisöä paikalle. Upea aurinkoinen sää antoi varmasti viimeisen silauksen sille, että moni lähti ulkoilemaan.

Ensi vuonna, kun Suomi täyttää sata vuotta, on samalla kulunut 90 vuotta ensimmäisestä Päijänneajosta.

Yleiskilpailun kärkikymmenikön tulokset:

1 Hellsten Antti 
2 Pohjola Eemil 00:20,68
3 Tamminen Mika 01:35,18
4 Tarkkala Marko 06:48,42
5 Eriksson Toni 08:47,07
6 Jukola Aleksi 10:18,86
7 Hänninen Antti 11:44,16
8 Himmanen Henri 13:22,25
9 Mattila Jari 14:12,25
10 Översti Jaakko 16:37,21

Täydelliset tulokset:


Päijänteen ympäriajossa jaettiin kahdet SM-pisteet, lauantailta ja sunnuntailta erikseen. SM-tulokset päivittyvät yllä olevalla nettisivulle sunnuntai-illan aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti