keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Virkavapaa teki moottoripyöräkouluttajan

Moottoripyöräpoliisi Jani Markkanen opiskelee virkavapaalla liikenneopettajaksi. Lisäoppia kouluttamiseen hän on hakenut Suomen Moottoripyöräkouluttajista.

Jani Markkanen osallistui syksyllä kaksipäiväiseen SMOK-endurotapahtumaan. Tapahtumassa ensimmäisenä päivänä sai halutessaan koulutusta, toisena päivänä pystyi suorittamaan endurotestiosuuden. Kuva Harri Kuokkanen / Quadro Productions

Kun vanhempi konstaapeli Markkanen lopettaa elokuussa kaksivuotisen virkavapautensa, on hän valmistunut liikenneopettajaksi. Tulevan kesän tavoitteena on myös tulla Suomen Moottoripyöräkouluttajat ry:n auktorisoiduksi moottoripyöräkouluttajaksi.

Markkasen uravalinnassa on vaimolla sormet pelissä.
- Harkitsin armeijan jälkeen uraa puolustusvoimissa, mutta silloinen tyttöystäväni, nykyinen vaimoni näki Poliisikoulun hakuilmoituksen. Ensimmäisellä hakukerralla sisäänpääsy jäi pienestä kiinni, mutta toinen kerta onnistui.

Markkanen valmistui poliisiksi loppuvuonna 1999 ja aloitti Helsingissä Pasilan järjestyspoliisissa.
- Olen ollut aina liikenteestä kiinnostunut ja pääsin liikennepuolelle viiden vuoden työskentelyn jälkeen.
Samaan aikaan hän haki moottoripyöräpoliisikurssille. Kaksipyöräisiin Markkanen oli tutustunut ja lapsena 50-kuutiosen Italjetin avulla. Ajopyöränä tuolloin oli vanha Honda CB.

- Luotin peruspyöränkäsittelytaitoihini joten pääsykokeita varten treenasin kuntopuolta. Samalla kylällä asui motocrossharrastaja, jonka pyörää työntelin pitkin kylän raittia. Läpäisin pääsykokeet ja olen toiminut moottoripyöräpoliisina vuodesta 2005.


Treeniä työntämällä

Liikenneasiat rupesivat kiinnostamaan kymmenen vuoden työskentelyn jälkeen Markkasta entistä enemmän. Hän anoi virkavapaata ja aloitti opiskelun Hämeen ammattikorkeakoulussa tavoittena liikenneopettajan erikoisammattitutkinto. Samaan aikaan Markkanen sai kuulla Suomen moottoripyöräkouluttajista eli SMOKista.

- Aloitin työharjoittelun antamalla mopo-opetusta. Silloin tutorina toiminut liikenneopettaja ja SMOKin auktorisoitu kouluttaja Timo Ronkainen kehotti hakemaan lisäoppia SMOKista, Markkanen kertoo.
Kuva Harri Kuokkanen / Quadro Productions

SMOK on moottoripyöräkouluttajille suunnattu yhdistys. Sen tavoitteena on moottoripyöräkoulutuksen edistäminen ja moottoripyöräkouluttajien ammattitaidon ylläpito sekä kouluttajavalmiuksien kehittäminen. Yhdistys onkin ainoa taho Liikenneturvan kanssa, joka järjestää säännöllisesti kaikille avoimia moottoripyöräkouluttajakursseja.

Kouluttajakurssin käyminen oikeuttaa SMOkin jäsenyyteen ja osallistumaan yhdistyksen toimintaan. Näitä ovat muun muassa ruosteepoistokoulutukset, ratakoulutukset ja endurokoulutukset ja opintomatkat. Yhdistys on luonut myös järjestelmän kouluttajataitojen mittaamiseen. Läpäisemällä kuusiosaiset kouluttajatestit jäsen on oikeutettu käyttämään titteliä auktorisoitu kouluttaja.

Vaikka Markkasella on moottoripyörät opintojen valinnaisaineena, lisäoppi kiinnosti. Liikenneopettajan ammattitutkintoon kuuluu viisi päivää lähiopetusta moottoripyörillä. Jos moottoripyörät eivät ole valinnaisaineena, prätkäkoulutusta ei ole ollenkaan. Hän osallistui SMOKin kouluttajakurssille alkukesällä 2016.

- Kouluttajakurssilla pureuduttiin syvemmin opettamiseen. Siellä opin myös paljon siitä, kuinka opetetaan ihmiselle, jolla ei ole aiempaa kokemusta.

SMOKin kouluttajakurssilla kouluttajakandidaattien opetettavana on rivimotoristeja. Markkanen kouluttaa, opetusnäyttöä seuraamassa huomioliiveissä kouluttajakurssin kouluttajat Jari Jokilampi (oikealta) ja Petri Tuovinen. Kuva Harri Kuokkanen / Quadro Productions
SMOKin kouluttajakurssilla on koulutettajakandidaattien oppilaina tavallisia motoristeja. Tällöin kouluttajaoppilaat saavat heti kokemusta todellisista opetustapahtumista. Näin kouluttajille tarpeellinen virhesilmä saa treeniä aikaisessa vaiheessa.

- Erityisen hyödylliseksi koin sen, että moottoripyöräilyn osa-alueet pilkottiin osiin. Itse tehdyt asiat ovat tulleet selkärangasta, nyt pystyn paremmin kertomaan ajamisen tekniikoista.

Lisäoppia

Kouluttajakurssin suoritettuaan Markkanen liittyi SMOKiin ja osallistui jo loppukesästä kouluttajatesteihin. Teoriakoe, rata-ajotesti, nopeat käsittelytehtävät, enduroajo ja opetusnäyttö hyväksyttiin ensimmäisellä yrittämällä.

Nyt auktorisoinnista puuttuu vain hitaat käsittelytehtävät. Hitaassa käsittelykokeessa on pystyttävä ajamaan kaksi täyttä kierrosta ohjaus rajoittajassa molempiin suuntiin siten, että moottoripyörän voi milloin tahansa pysäyttää turvallisesti. Usemmin suorituksen hylkyperusteena on ajoasennon hajoaminen tai epäonnistuminen nopeuden hallinnassa.

- Hitaita käsittelytehtäviä minun olisi pitänyt harjoitella enemmän. Läksin testeihin vähän liikaa takki auki -asenteella. Uusin tämän osion heti kun se on mahdollista, Markkanen kertoo.
Markkanen on nyt viimeistä näyttöä vaille valmis liikenneopettaja. Henkilöauto- ja moottoripyöräopetusnäytöt on jo hyväksytty. Huhti-toukokuussa on nuorten ja lasten liikennnekasvatukseen liittyvä näyttö. Virkavapaa loppuu elokuussa.

- Parasta olisi, jos voisin poliisin virassani hyödyntää tutkintoani. Pidän mielekkäästä työstäni ja varsinkin pitkistä kesäkausilsta, jolloin saa olla pyörän selässä.

Tulevaa kesää odottaa ainakin yksi oppilas.
- Odotan innolla sitä, että pääsen opetusluvilla opettamaan tyttärelleni mopokorttia. Vuoden päästä on suunnitelmissa kevarikortti, jolloin saan siitä ajoseuraa.

Jani Markkanen
40-vuotias vanhempi konstaapeli 
Vaimo ja kaksi tytärtä
Moottoripyörät: Suzuki GS450 ja Yamaha FZ6S
Lempipyörä: BMW K1300S
Kuva Harri Kuokkanen / Quadro ProductionsSMOK ry
Yhdistys moottoripyöräkouluttajille
Jäseniä 180, joista auktorisoituja 57
Perustettu 1994
Seuraavat kouluttajakurssit: Riihimäellä 16.-18.6. ja Oulussa 28.-30. heinäkuuta 2017
www.smokry.net

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti