torstai 25. lokakuuta 2001

Komissio vaatii liikennevakuutuksen bonus-järjestelmän purkamista

Euroopan komissio vaatii Belgiaa ja Suomea lakkauttamaan liikennevakuutusten pakollisen bonusjärjestelmän. Komission mielestä pakollinen bonusjärjestelmä rikkoo kolmannen vahinkovakuutusdirektiivin mukaista hinnoitteluvapautta.

Belgiassa ja Suomessa vakuutusyhtiöt eivät saa päättää vapaasti kuljettajan aiheuttamien vahinkojen perusteella tehtävistä maksukorotuksista, vaan vakuutusmaksujen korotukset määräytyvät laissa vahvistettujen yksityiskohtaisten ja pakollisten sääntöjen mukaan.

Komissio ei siis vaadi boonusjärjestelmän lakkauttamista vaan vakuutusyhtiöille vapautta valita kilpailutilanteseen sopivin vakuutusmalli.

Suomella on kaksi kuukautta aikaa noudattaa vaatimusta. Jos Suomi ei noudata vaatimusta, komissio voi viedä asian Euroopan yhteisöjen tuomioistuimeen. EY:n tuomioistuimen pitkän kaavan kautta liikennevakuutuksiin ei ole odotettavissa muutoksia muutamaan vuoteen.

Pakollisten liikennevakuutusten perusteiden ja boonusjärjestelmän muuttaminen vaativat Suomessa lakimuutoksia (liikennevakuutuslaki 279/1958). Komission lausunto on luettavissa osoitteesta http://europa.eu.int/.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti