lauantai 8. joulukuuta 2001

Squid-manuaali - Ravintolabikerin uskottavuuskäsikirja

Hankitko uuden pyörän ja ajoasun? Onko Kaivopuistossa parkkeeraminen tehtävä pussi päässä, kun renkaan reunoilla on vielä paistonystyrät ja katteista ei löydy naarmuakaan? Ovatko Dainesen neonpuvun laahauspalojen ainoat kolhut tulleet Kehäkessan pöydänjaloista? Jos vastasit yhteenkään kysymykseen kyllä, BajaHillin Squid Manual pelastaa sinut uskottavuusongelmalta.
 

Moottoripyöräilijän slangisanakirja selittää Squidin seuraavasti: "Ravintolabikeri joka on vihdoin ostanut pyörän ja vimpan päälle ajokamat mutta joka ei vielä tiedä, että ei oikeasti tiedä motorismista tai mp:n ajamisesta yhtään mitään."

Tämä käsikirja on suunnattu squideille, jotta katu-uskottavuus saadaan hankittua pyörää ja ajotamineita vastaavalle tasolle. Manuaalin ohjeilla lisäät merkittävästi katu-uskottavuuttasi ei-motoristien ja kokemattomien kanssapyöräilijöiden keskuudessa. Ohjeita huolella noudattaen saa jopa vanhat ja kokeneet motoristit hämättyä.

Uskottavuusmuutokseen tarvitaan kulma- tai nauhahiomakone, hiomapaperia, raspi, sukkahousuja, nuppineuloja sekä kuormankiinnitysliinoja, peräkärry, vasara, puhalluslamppu ja narua.

Askartele pyörääsi aidot kisarenkaat

Todellinen, monien autoilijoidenkin tunnistama tunnusmerkki kovasta kuskista on reunoille asti ja rakkuloille kuluneet renkaat. Kysele kavereiltasi, josko he tuntisivat jonkun kisakuskin. Kavereillesi et tietenkään kerro, että aiot ostaa sivuista kankailla olevat kisarenkaat. Myyjälle taas voit väittää, että tarvitset niitä esimerkiksi laituriisi, jottei vene kolhiinnu. Omassa käytössä sivusta kuluneisuus ei ole haitta, rengashan kuluu aina keskeltä.

Aidot kisarenkaat voit ohjeidemme mukaan tehdä helposti myös itse. Tarvitset operaatioon sukkahousuja ja nuppineuloja. Näitä ei kuitenkaan kannata pyytää lainaan avoimesti, vaan sukkahousut löytyvät taloyhtiön pyykkihuoneesta huomaamattomasti. Nuppineulat pitää rohkeasti vain pyytää vaikka naapurista.

Sukkahousut leikataan kahtia haaroista, jolloin saadaan kaksi erillistä lahjetta. Yhden renkaan käsittelyyn tarvitaan kahdet sukkahousut. Operaatiota varten käy varastosta hakemassa keskituki, jonka olet pyörästä irroittanut. Ei hätää, keskituki poistetaan käsittelyn jälkeen. Lahkeet kiinnitetään renkaan reunoille nuppineuloilla. Tämän jälkeen sukkahousut sytytetään tuleen ja annetaan palaa.


Nolot paistonystyrät renkaiden sivuilla paljastavat squidin Kuminpoltto ei vaadi erityistaitoja Lopputulos menee täydestä jopa poliiseihin
Nolot paistonystyrät renkaiden sivuilla paljastavat squidin. Polttamalla saat aikaiseksi aidot kisarakkulat! Katso mikä tulos!

Kokeissamme 150 denierin sukkahousut ovat palaneet niin nopeasti, etteivät edes hiilikuitujäljitelmälokasuojat ole kärsineet. Palamista voi nopeuttaa kunnon tujauksella bensaa, sitähän saa kätevästi irroittamalla bensaletku tankista. Renkaan rakkulapinnan voi vielä viimeistellä puhalluslampulla. Savun hälvettyä voimme todeta nolojen nystyröiden kadonneen ja kauniin tasaisen rakkulapinnan peittävän renkaan reunoja.

Naarmujen oikea paikka ja suunta on uskottavuuden perusta

Oikeissa rata- ja kilpamoottoripyörissä tietyt osat ottavat maahan kiinni kovassa ajossa, silloin kun pyörän kallistusvarat ovat äärimmillään. Kyseessä olevia naarmuja ja jälkiä kelpaa esitellä vaativallekin raadille tietenkin sillä edellytyksellä, että jäljet ovat aidon oloisia. Olet varmaan usein nähnyt säälittäviä feikkinaarmuja ja vielä aivan mahdottomissa paikoissa. Tyypillisimpiä esimerkkejä ovat polvipalojen naarmut pystysuorassa ja katteen naarmut liian ylhäällä. Onpa Tohmajärven Grillillä tiettävästi otettu tauluunkin huonosti tehtyjen naarmujen takia. Jos maine kerran menee, sitä ei takaisin saa vaikka joskus oppisi ihan oikeasti ajamaan.

 
Ratalookin valmisteluissa tärkeää onkin naarmujen oikea ulkonäkö, paikka ja suunta. Merkkinarun avulla jäljet saadaan oikeisiin paikkoihin.
Ratalookin valmisteluissa tärkeää onkin naarmujen oikea ulkonäkö, paikka ja suunta.

Aloitamme muutostyöt pyörästä. Tähän tarvitset yleensä kaveria, mutta jos ketään luotettavaa ei ole tiedossa, hommasta selviytyy yksinkin. Paras tietysti on työstää kahta pyörää yhtä aikaa. Vaikenemiseenkin on helpompi luottaa, jos kaverin mopo on uitettu samassa liemessä.

Pyörän oikeaan asentoon saattamiseksi on käytettävä kuormaliinoja, joissa on räikkämekanismi. Ideana on puristaa liinoilla pyörän jousitusta kasaan saman verran kun se puristuu oikeassakin kaarreajossa. Jousituksen kasaan puristamisen alustaksi tarvitsemme peräkärryn. Kärry on jokaiselle kokoontumisajoja harrastavalle squidille välttämätön väline. Pyörä sidotaan peräkärryyn pystysuoraan ja liinat kiristetään niin, että jousitus painuu kasaan 40%. Laskutoimitus on vaikea, jos olet vaihtanut taskulaskimesi neonvärisiin kahvakumeihin. Siksi kerrottakoon, että tuo luku on keskimäärin 48 millimetriä.

Renkaiden alle ennen jousituksen kasaan painamista kiilataan puulista, jonka alle pujotetaan merkintänaru. Liikuttelemalla merkintänarua kohtisuoraan puulistaa vasten havaitaan, mitkä osat ottavat kallistuksessa ensimmäiseksi maahan ja mihin kulmaan raapimisjäljet on tehtävä. Kun naru ottaa katteeseen, jalkatappiin tai äänenvaimentajaan kiinni, merkitään kohta tussilla jatkokäsittelyä varten.


 
Samalla kun heilutaan narun jatkona, kannattaa kuskin ajoasuun merkitä vastaavat paikat. Huomaa kuskin keskittynyt asento! Jälkien työstön voi tehdä suoraan paikalla mutta autotallissa pääsee suojaan uteliaiden katseilta.
Samalla kun heilutaan narun jatkona, kannattaa kuskin ajoasuun merkitä vastaavat paikat. Tämä on hankalaa yksin, mutta onnistuu sitomalla sählymaila narun päähän ja suorittamalla voimisteluliikkeitä. Polvipalojen lisäksi kannattaa merkitä myös ajokenkien kulutuspalat. Kaikkien naarmujen paikat joudutaan tarkistamaan moneen otteeseen käsittelyn aikana. Tällä vältytään siltä, ettei uusien naarmujen paikat jää huomiotta ja jotkut naarmut tule epäluonnollisen syviksi.

Kun kaikki kohdat on merkitty, selvitetään mikä kohdista ottaa kiinni ensimmäisenä maahan. Jos avustajaa ei ole, joudut tuomaan sen isoimman peilin makuuhuoneen katosta tallille. Ammattisquideilla on tallissakin peili. Oikeiden kohtien löytämiseksi on syytä hakea videoita stillkuvia, joissa oikeat ratakuskit roikottavat vartaloaan ja tarjoavat polvea maahan. Kahvojen päiden tai kypärän sivun hinkkaaminen on liioittelua, vaikka oikeiden motoristien puheissa joskus vilahtaakin kahvat tai korva maassa ajaminen.

Oikeat työkalut eri materiaaleille

  Nauhahiomakone varustettuna 60-karkeuksisella paperilla on tehokas laite muoviosien valmisteluun Metalliset jalkatapit ja sivujalat viimeistellään kätevimmin kulmahiomakoneella
Nauhahiomakone varustettuna 60-karkeuksisella paperilla on tehokas laite muoviosien valmisteluun. Metalliset jalkatapit ja sivujalat viimeistellään kätevimmin kulmahiomakoneella.

Naarmujen paikoitus- ja suuntavirheiden lisäksi yleisiä virheitä ovat väärät työstömenetelmät. Hienolla hiomapaperilla työstetyt polvipalat osoittautuvat armotta liian tasaisiksi. Käry käy, jos paikalle sattuu joku, joka on osannut työstää naarmut oikein tai on ostanut palat kisakuskilta.

Naarmuja tehdessä on varsinkin viimeistelyssä muistettava niiden oikea suuntaus. Pääsääntöisesti naarmut tulevat pyörän kulkusuunnan mukaisiksi. Huomaa myös, että joihinkin muoveihin syntyy jäystettä, esimerkiksi kuitumaisia pätkiä. Jos jäystettä syntyy, sen on ehdottomasti oltava takareunassa.


  Hyvin tehdyt jäljet näyttävät todella aidoilta!
Huolella viimeistellyt jäljet näyttävät todella aidoilta!
Nauhahiomakone varustettuna 60-karkeuksisella paperilla on tehokas laite muoviosien valmisteluun. Sitä on kuitenkin käytettävä varoen katteiden hionnassa, etteivät esimerkiksi moottorin sivuposket puhkea. Metalliset jalkatapit ja sivujalat viimeistellään kätevimmin kulmahiomakoneella. Kummankin koneen jäljiltä tulos on liian tasainen, loput on karhennettava raspilla, taltalla ja hakkaamalla osia esimerkiksi ruuvipenkin kulmaan.

Ajoasun ja asenteen viimeistely

Ajopuku kannattaa pitää päällä parin saunomis- ja uintikerran ajan oikean hajun ja tuntuman varmistamiseksi. Saunassa kannattaa istua niin lähellä ajoasentoa kuin mahdollista - tosikuskien nahkapuvussa polvet ja takapuoli lököttävät. Polvet saa venytettyä myös laittamalla kuuden kilon kivenmurikat polvipusseihin ja ripustamalla ajopökät märkinä narulle kuivumaan. Oikea squidi ei tietenkään osta ajoasuksi muuta kuin nahkaa.

Ajoasuun pitää saada myös naarmuja, öljyä, kiveniskemiä, hyönteisten jämiä ja pikeä ikäänkuin olisit ajanut paljonkin maanteillä. Wanhaa koneöljyä saa huoltoasemilta. Sitä ei kannata levittää juuri muualle kuin polvien alapuolelle. Ajoasuun voi viimeistellä muutaman kaatumisjäljen hiekkapaperilla. Loppusilausta varten ajoasu kannattaa pukea assistentin päälle. Kiveniskemät, piki ja hyönteisten tekemät jäljet saadaan aikaiseksi noin 25 metrin päästä haulikon suolapanoksella ampumalla.  Vilkut voi tummentaa sukkahousuilla Vilkkujen tummuusastetta voi säätää kätevästi sukkahousuilla. Mustaan pyörään mustat sukat, punaiseen punaisen, bomberiin verkkosukat jne. Huomaa, että kantapalalla voi säätää vilkkujen tummuusastetta.
Autotallin eteen voi vielä naapureiden ja vieraiden hämäämiseksi maalata suditus- ja paskarinkikuviot mattamustalla vannemaalilla edellyttäen, että tallin edessä on asfalttia eikä esimerkiksi hiekkaa. Muista, että kunnolla harjoiteltu esiintyminen ja tasapainoinen kokonaisuus kannattaa - voit keskittyä wannabe squidien kiusaamiseen, tupakan polttoon ja tsubujen tuijotteluun Reipanin pilottilasien takaa.


Muista tietty cooli ote parkissa, olethan tehnyt jäljet ajamalla. Käytä termejä "Appara", "Tarun mutka", "varikon mäessä haisaidi oli lähellä" ja "yllättävän koville otti 1,32:n alitus", niin autoilijat ja wannabesquidit lopettelevat kysymyksensä. Huomaa, että vain aloitteleva squid erehtyy menemään pyörällään ajotamineissa oikean ajoradan tai -leirin läheisyyteen, lopputulos voi olla karmaiseva.

Parasta oppia puheesta ja käytöksestä saat tarkkailemalla oikeita kuskeja ihan aidossa ympäristössä. Hyvä valepuku toimii kuin väärä raha. Mekaanikoksi, kuskiksi tai ensiapumieheksi ei missään nimessä kannata pukeutua. Sitä vastoin poliisi, vakuutustarkastaja tai järjestysmies ovat pettämättömiä valeasuja, jotka mahdollistavat huomaamattoman seurannan. Toyotan voi parkkeerata radan läheisyyteen. Oikein valitun valeasun avulla pääset suoraan varikolle ilman mitään lippuhässäkkää.
Artikkeli on julkaistu Bikessa 09/2001. Teksti: Santtu Ahonen, Risto Kaivola ja Janne Tervola. Kuvat Juha Kinnunen ja Matti Sulanto.
Varoitus! Tämä artikkeli sisältää ala-arvoista huumoria, heikkohermoisten pehmoilijoiden kannattaa kääntää sivua. Manuaalin kuvat ovat lavastettuja. Tämä dokumentti on tehty ilman eläinkokeita. MC BajaHill ei suosittele manuaalin ohjeiden noudattamista ainakaan julkisella paikalla. Kaikki pidätetään ja kukin tehköön mitä lystää omalla vastuullaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti