torstai 27. kesäkuuta 2002

International HOG festival Balaton-järvellä
Harley Owners Group Hungary, International Harley festival. Kuva: (c) Unkarin Harley Owners Group eli HOG järjesti kolmannen perättäisen Harrikkafestivaalin Balatonjärvellä, tarkemmin sanottuna Alsóörs nimisessä kylässä 13.-16. kesäkuuta 2002. BajaHill:n paikallispesäke ei tietenkään voinut välttää kiusausta ja meni tutustumaan Pustan poikien harrikkakulttuuriin.

Sää suosi neljän päivän mittaista tapahtumaa paahtavalla, varjossa lähes +37ºc helteellä. Väliin saatiin onneksi piristäviä ukkossuihkuja. Härmän lähettiläämme hikoili itsensä lähes pyörryksiin ja vain ahkera nestetankkaus esti pahempien vaurioiden syntymisen. Paikallisia tosin nauratti alkukesän lempeänvilpoinen ilmasto, paikka ei liene kovinkaan sovelias pohjoisen miehille enään heinä-elokuussa...

Kotimaisiin ja Länsi-Eurooppalaisiin harrikkatapahtumiin tottuneena heti ensimmäisenä pistää silmään pyörämerkkien laaja kirjo. Unkarilaisessa HOG-tapahtumassa ajopeliksi kelpaa minkä merkkinen peli tahansa, täällä ei katsota nenänvartta pitkin mitään ajopelejä. Tosin autoilla ei rallialueelle varsinaisesti ollut asiaa, vaikka Volkswagen oli sinne ison myyntitelttansa tunkenut.

Ohjelmapuolesta vastasivat paikalliset bändit ja ameriikoista asti paikalle raahattu stara jonka nimeä ei ainakaan toimittajamme muista. Mutta meno oli muikeaa ja sitä oli paljon, olutteltat olivat riittävän suuria ja ulkomaanpellet otettiin avosylein vastaan. Myös ilmailijoiden silmäpohjia hiveltiin helikopterilennätyksin ja taitolentonäytöksin.Harley Owners Group Hungary, International Harley festival. Kuva: (c) Harley Owners Group Hungary, International Harley festival. Kuva: (c)

Ohjelmaan kuului myös useampia järjestettyjä sekä epäjärjestettyjä ryhmä- ja paraatiajoja Balatonin rantabulevardeilla. Paikalliset mp-poliisit eivät vaivautuneet huomauttelemaan pikkuasioista kuten esimerkiksi kypäristä. Koko pitkän viikonlopun aikana pelipaikalle raahautui järjestäjien arvion mukaan yli 15000 vierasta sekä reilut 5000 eri merkkistä moottoripyörää. Näistä varsinaisia ameriikanrautoja oli vain muutamia satoja.

Unkarissa HD-kauppa on laajentunut viime vuosina valtavasti ja nykyään maassa on maahantuojan mukaan noin tuhat Harrikkaa. Vielä viisi vuotta sitten HD:t pystyi laskemaan sormilla ja varpailla joten kasvu on ollut valtavaa. Unkarissa on korkea ajoneuvoverotus, pelit ovat täällä samoissa hintaluokissa kuin kotisuomessa. Unkarilaiseen palkkatasoon nähden prätkien hinnat ovat tähtitieteellisiä, virallinen keskipalkka kun on vain noin kolmanneksen Suomen keskipalkkoihin nähden.

Harrikka on siis Unkarissa luksuslaite jonka hankinta edellyttää paikallisesti melkoista vaurautta, Suomen statusta ei parane täältä käsin kommentoida. Mutta motskareita harrastetaan aktiivisesti ja maa on eksoottisten museolaitteiden harrastajalle todellinen taivas. Täällä näkyy aktiivikäytössä ja mp-liikkeissä paljon sellaisia wanhoja mp-merkkejä joiden olomassaolosta suurin osa ei ole koskaan kuullutkaan ja joiden viimeisestä valmistusvuodestakin on kulunut parhaimmillaan useita kymmeniä vuosia.

Mutta ei niin kallista ettei jotain halpaakin. Moottoripyörä ei ole paikallisille alkuasukkaille pelkkä harrasteväline vaan monille myös jokapäiväinen kulkuväline auton puutteessa. Halpoja kaksitahtisia itäihmeitä putputtelee pitkin teitä ja romuliikkeitä kierreltyäni voin vakuuttaa, että varaosissa löytyy. Moottoripyörän vuokraaminen voi olla vaikeaa koska paikallisten selittelyjen mukaan vakuutusturva on vuokrapyörille ja niiden kuskeille hankala toteuttaa. Onko tuossa sitten perää...?Jos aiot suunnistaa kesällä Unkariin niin varaudu helteisiin. Myös öisin on kuuma, aamuyön noin 30ºc on koettu jo toukokuussa. Näissä lämpötiloissa nestehukka on ajossa valtava eikä sitä huomaa koska lämmin ajoviima vie hien samantien mennessään.

Balaton-järvi sijaitsee Unkarin keskiosissa ja se on yli 80km mittaisena manner-Euroopan suurin järvi. Suomalaisittain kyse ei ole kummoisesta lätäköstä, soikean muotoinen järvi on keskisyvyydeltään metrin luokkaa ja maidonlämpimään veteen voi kahlata parhaimmillaan satoja metrejä jolloin vesi ylettyy jo polviin.

Keskieuroopan turistimassat ja paikalliset arvostavat järveä paljon ja siten siellä on myös paljon turistinähtävää. Olut on Balatonilla paikka paikoin kallista, tuopillisesta voi joutua pulittamaan jopa parin Euron verran käteistä. Ryöstö. Nahkoja sivulaukkuihin tunkiessaan paatunutkin motoristi viihtyy rantamuotia ja hoikkia unkarittaria katsellessa. Jos muoti on Budapestissa "niukkaa" niin Balatonilla sitä muotia ei sitten enään edes ole olemassa...

Kaupungeissa kannattaa keskittyä ajorataan eturenkaan edessä, tiellä on nimittäin kaikkea koiran mentävistä kuopista isoihin öljylammikoihin. Risteyksissä, bussipysäkeillä ja paikoissa missä rekat/bussit ajavat hiljaa kannattaa varautua uriin asfaltissa, siis 5cm syviin ja öljyisiin knööleihin joissa vetää helposti lipat. Muutamilla moottoriteillä tarvitset erillisen moottoritietarran, saat sellaisia huoltoasemilta. Budapestistä pääsee Balatonille ilman tarraa ja tiet ovat kaupunkien ulkopuolella pääsääntöisesti joko hyvässä tai erinomaisessa kunnnossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti