maanantai 10. kesäkuuta 2002

Enduron MM-osakilpailu suomalaisten juhlaa

(Teksti: Taru Koskinen. Kuvat: Ari Hänninen)

Mikkelissä ajetun enduron MM-osakilpailun ensimmäisenä kilpailupäivänä suomalaiset voittivat viidestä luokasta kolme. 250 kuutioisten kaksitahtisten luokassa juhlittiin Samuli Aron maailmanmestaruutta, joka varmistui tänään saavutetulla luokkavoitolla. Kuninkuusluokassa Mika Ahola menetti voittonsa harmittavasti minuutin aikasakkoon, jonka sai ajaessaan liian aikaisin aikatarkastusasemalle. Luokan voitti Eriksson, Aholan sijoittuessa Salan jälkeen kolmanneksi. Pienemmässä nelitahtiluokassa Juha Salminen heilutti jälleen tahtipuikkoa ja siirtyi luokan johtoon MM-pisteissä australian Stefan Merrimanin jäädessä kaatumisen johdosta sijalle yhdeksän. Marko Tarkkala ajoi hienosti toiseksi. 125-kuutioisissa kaksitahtisissa voiton vei Petri Pohjamo ja samalla irtosi yleiskilpailun voitto. Luokkaa MM-pisteissä johtava Petteri Silvan ajoi kolmanneksi ja säilyttää näin luokkajohtonsa.

Yleiskilpailussa suomalaiset valloittivat peräti seitsemän sijaa kymmenen parhaan joukossa. Pohjamo, Aro ja Salminen palkintopallisijoilla, Silvan, Saarenkoski, Tarkkala ja Pihlajavesi sijoilla kuudesta yhdeksään.

Säät suosivat kilpailua ja erikoiskokeet saivatkin kiitosta lähes kaikilta kuljettajilta. Joitakin kaatumisia sattui aivan kärkikuljettajillekin mm. Petteri Silvanille ja Samuli Arolle. Eniten aikaa kaatumiseen tuhlaantui Stefan Merrimanilla kuudennella erikoiskokeella, jossa hän jäi reilusti yli minuutin Salmisen vauhdista. Siirtymiä kuljettajat moittivat siitä, että niillä ajettiin lähes koko ajan teitä pitkin eikä perinteisiä metsäosuuksia ollut.

Ensimmäisen päivän yllättäjänä voidaan pitää pienessä nelitahtiluokassa ensimmäisen enduron MM-osakilpailunsa ajanutta Erno Aroa, joka sijoittui hienosti viidenneksi. Erityisesti suomalaiset menestyivät 125 kuutioisten kaksitahtisten luokassa, jossa sijat neljästä kuuteen täyttivät Saarenkoski, Pihlajavesi ja Wiik. 250 kuutioisissa kaksitahtisissa kolmanneksi ajoi Jani Laaksonen ja seitsemänneksi kuuman ryhmän ulkopuolelta Janne Suominen. 400 kuutioisissa nelitahtisissa suomalaisia sijoittui 10 ensimmäisen joukkoon neljä kuljettajaa Tuomas Ahosen ollessa viides ja vanhan konkarin Vesa Kytösen kuudes.

Mikkelin MM-enduron toisena osakilpailupäivänä suomalaiset paransivat asemiaan. Maailmanmestaruutensa jo varmistanut Samuli Aro ei motivaatiopulasta kärsinyt vaan ajoi mestarin elkein eiliseen tapaan 250 kuutioisten kaksitahtisten voittoon. Suomalaisten kokonaismenestys oli jälleen huimaa, luokkavoitoista peräti neljä viidestä kirjattiin suomalaisten nimiin.

125 kuutioisten kaksitahtisten luokassa suomalaiset täyttivät peräti viisi kärkisijaa järjestyksessä Pohjamo, Pihlajavesi, Silvan, Saarenkoski ja Aleksander Wiik. Juha Salmisen voittokulku jatkui 400 kuutioisissa nelitahtisissa, jossa Marko Tarkkala sijoittui hienosti toiseksi. Isossa nelitahtiluokassa (500 cc) Mika Ahola voitti luokan jättäen MM-pisteissä johtavaa Erikssonia yli 20 sekuntia. Yleiskilpailussa Samuli Aro paransi asemiaan ja on nyt toisena Juha Salmisen jälkeen, kun Stefan Merrimanille ei pisteitä sunnuntaina herunut.