keskiviikko 5. maaliskuuta 2003

PitkäPinna. Itse tehty moottoripyörä

Näyttely Suomen käsityön museossa 27.2.-4.5.2003



Itse tehdyt moottoripyörät valtaavat Suomen käsityön museon Jyväskylässä kevään ajaksi. PitkäPinna -näyttelyssä kerrotaan omin käsin tekemisen ja rakentelun merkityksestä motoristien harrastuksessa. Rakennettu moottoripyörä kertoo aina myös omistajastaan - kiinnostuksenkohteista, taidoista, pitkäjännitteisyydestä, intohimoista...

Näyttely on suunnattu kaikille moottoripyöristä, tekniikasta ja rakentelusta kiinnostuneille. Suomen käsityön museo tuottaa näyttelyn yhteistyössä harrastajien kanssa. Esillä olevat pyörät eivät ole vain näyttelyesineitä, vaan niillä myös ajetaan. Näyttelyarkkitehtuurin on suunnitellut muotoilija Anne Saarikoski.

Moottoripyörällä on Suomessa yli satavuotinen historia. 1960-luvulla moottoripyörä koki inflaation autojen yleistymisen vuoksi. Siihen saakka se oli ollut joka miehen menopeli, jolla ajeltiin arkiasiat ja vapaa-ajan huvit. Samalla moottoripyörä alkoi kehittyä nuorison harrastusvälineeksi - vapauden ja voiman symboliksi.

1960-70-lukujen taitteessa Suomessa alkoi chopper ("kopteri") ja cafe racer -tyyppisten pyörien rakentelu ulkomaisten esikuvien innoittamana. Samoihin aikoihin yleistyi myös moottoripyörien entistäminen. Sillä tarkoitetaan pyörän palauttamista alkuperäiseen asuun ja kuntoon.

Moottoripyörien kehitys hyötypelistä harrastusvälineeksi näkyy myös ajokkien muuttumisena. Entisaikaan samalla ajokilla tehtiin työmatkat ja osallistuttiin kilpailuihin, mutta nykypäivänä valmistajien mallivalikoimissa on pelkästään maantieajoon tarkoitettujen peruspyörien lisäksi muun muassa sporttipyöriä, urheilullisia matkapyöriä, suuria matkapyöriä, matkaenduroja ja custom-pyöriä. Osaltaan moottoripyörien muuttumiseen on vaikuttanut harrastajien omaehtoinen pyörien muuttaminen omia tarpeita tai esteettistä silmää miellyttäväksi.

Moottoripyörän rakentamisen tyylisuuntia
Määrittelyt: Tapio Ylitalo
Entistetty moottoripyörä on ulkoasultaan ja tekniikaltaan alkuperäiseen asuun palautettu pyörä. Entistetty moottoripyörä, mikäli se on 30 vuotta vanha, voidaan rekisteröidä museoajoneuvoksi, jos se läpäisee museoajoneuvotarkastuksen sekä normaalin moottoriajoneuvokatsastuksen.

Chopper eli kopteri on moottoripyörä, jota on kevennetty poistamalla "ylimääräisiä" osia tai vaihtamalla osia pienempiin ja kevyempiin. Kopterille tyypillinen ulkoasu on pitkä keula, korkea ohjaustanko, pieni polttoainetankki, muhkea takapyörä, siro etupyörä sekä matala ja rento ajoasento. Custom on samanhenkinen moottoripyörä, ja rajanveto näiden välillä on usein vaikeaa.

Cafe racer on hengeltään lähinnä katukäytössä oleva asfalttiratojen kilpamoottoripyörä. Moottorin tulee olla mahdollisimman iso ja tehokas. Nimitys cafe racer syntyi Englannissa 50-luvulla, missä kapinallisilla nuorilla oli tapana kokoontua tienvarsi-kahviloihin mm. kuuntelemaan huonomaineista rock`n roll -musiikkia. Epävirallisia kilpa-ajoja ajettiin muun liikenteen seassa, usein poliisit kintereillä.

Vapaasti rakennetuille pyörille ainoana rajoituksena on moottoripyöriä koskevat lait ja asetukset.

Lisätietoja


KUJALLA - Suomen kansallispukukeskuksen pienessä näyttelytilassa 27.2.-4.5.2003 Moottoripyörämuotia. Suomen kansallispukukeskus toimii käsityön museon yhteydessä, avoinna ti-su 11-18.

Tiedottaja Laura Ruottinen, Suomen käsityön museo, laura.ruottinen@jkl.fi tai (014) 626 841, 040-044 6792 Tapio Ylitalo 050-548 86 28

Näyttelyintendentti Mikko Oikari, Suomen käsityön museo, mikko.oikari@jkl.fi tai (014) 624 944
Suomen käsityön museo avoinna ti-su 11-18, poikkeuksia juhlapyhinä. Kauppakatu 25, 40100 Jyväskylä, puh. (014) 624 945 Pääsymaksut aikuisilta 5 euroa, vähintään 10 hengen ryhmille 4,20 euroa, alle 18-vuotiaat ja alan opiskelijat ilmaiseksi, perjantaisin kaikille vapaa pääsy.
http://www.craftmuseum.fi/nayttelyt.htm

Työnäytökset PitkäPinna näyttelyssä
7.3.Mitä moottoripyörän entistäminen on? - Tapio Ylitalo - entistämisessä huomioitavat periaatteet ja käytännön toteutusvaiheet
21.3.Moottoripyörästä museoajoneuvo - Veteraanimoottoripyöräklubi ry:n museoajoneuvotarkastajat Tapani Puttonen ja Keijo Virtanen - moottoripyörän museoajoneuvotarkastus ja rekisteröinti museoajoneuvoksi
4.4.Moottoripyörän koristemaalaukset - Repa Virolainen - koristeraidat ja kuviomaalaukset työnäytöksin
11.4.Ajovarusteet yksilöllisiksi - Repa Virolainen - kypärien ja ajoasujen koristemaalaukset työnäytöksin
Työnäytökset museon aulassa perjantaisin klo 12:00-16:30. Vapaa pääsy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti