tiistai 1. huhtikuuta 2003

Moottoripyörille katsastuspakko kesäkuun alusta

Uusi eduskunta on tänään 1.4.2003 hyväksynyt lain moottoripyörien vuosikatsastuksesta. Laki käsiteltiin ennätysnopeasti niin, että osa kansanedustajista ei vielä äänestäessään ollut ehtinyt lukea ehdotusta ollenkaan. Moottoripyörien vuosikatsastus tulee pakolliseksi kuluvan vuoden kesäkuun alusta eikä katsastukselle ole siirtymäaikoja.

Ministeriön päättävä virkamies Hannu Tasento kertoo, että lakia on valmisteltu motoristien voimakkaan vastustuksen takia kaikessa hiljaisuudessa jo viime kesästä lähtien. Autoverolain uudistus antoi valmistelutyölle uutta vauhtia. Katsastuksen tarkoituksena on tarkistaa paitsi moottoripyörien liikenneturvallisuus niin myös jäljelläolevan veron määrä.

- Käsittääksemme moottoripyörien huono kunto ja suoranainen virittely ovat verrannollisia kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien määrään, Tasento ynnää. Törkeimpiä virityksiä edustavat V-2 tyyppisellä moottorilla ja vanhanaikaisella putkirungolla varustetut mallit, viranomaisten harhauttamiseksi ne jopa maalataan eriväriseksi kuin rekisteriotteessa on mainittu, jatkaa Tasento.

Autoverot uudelleen maksuun?
Moottoripyörille tulee juuri säädetyn pakollisen vuosikatsastuksen yhteydessä pakolliseksi myös ns. autoveron tarkastuslaskenta. Autoveron tarkastuslaskennassa tutkitaan 1.5.2003 voimaan tulevan autoverolain mukaan laskettu veron määrä.

Jos tarkastuslaskennassa todetaan, että veroa on 1.1.1974 jälkeen maahantuodun moottoripyörän maahantuonnin yhteydessä maksettu liian vähän lankeaa lisävero maksuun. Ajoneuvolla ei voi ajaa ennen kuin vero on maksettu. Maksu lankeaa katsastusajankohtana rekisteriin merkitylle omistajalle.

Katsastuksen yhteydessä tehtävältä autoveron tarkastuslaskennalta voi välttyä ilmoittamalla ajoneuvo vapaaehtoiseen autoveron tarkastuslaskentaan. Ilmoittautumisia vapaaehtoiseen autoveron tarkastuslaskentaan otetaan vastaan katsastustoimipaikoilla jo 1.4.2003 lähtien. Autoveron tarkastuslaskentakäytäntö tulee siirtymäkauden jälkeen voimaan myös muille ajoneuvoluokille kuin moottoripyörille.

Suomen Autokatsastuksen pääkatsastaja Ari Rektio kertoo, että tämä autoveron tarkastuslaskentamenettely on tehty koska moottoripyörille ei ole aikaisemmin tehty pakollisia vuosikatsastuksia. Väärinkäytöksiä on kuitenkin tullut esiin paljon.

Katsastushenkilöitä on kaikessa hiljaisuudessa koulutettu pitkin talvea. Käytännön ajoharjoitukset päästään kuitenkin aloittamaan vasta asiakkaiden pyörillä koska talvella ei ollut saatavissa kuin armeijan epäkuntoisia KTM-moottoripyöriä.

Virkavirheestä tekeillä tutkintapyyntö

Suomen Maanteiden Moottoripyöräilijöiden (SMMOTO) veroprojektivastaava Venla Jarento kertoi, että SMMOTO:lta ei pyydetty katsastuslain muutoksen yhteydessä lausuntoa ollenkaan vaan motoristit sivuutetiin jälleen kokonaan. SMMOTO:n mielestä tässä on mahdollisesti tapahtunut jopa virkavirhe ja yhdistys harkitsee tutkimuspyynnön jättämistä poliisille.

Edunvalvontajärjestö pitää myös pöyristyttävänä ajatusta, että jopa lähes 30 vuotta sitten tapahtuneita autoveropäätöksiä kaivetaan nyt esiin. Jarennon mukaan kansalaisten oikeustajun suoranaista pilkkaamista osoittaa ajatus kymmenien vuosien takaisten verotuspäätösten kaatamisesta nykyisten omistajien harteille.
- Ei tähän oikein tiedä enään että mitä sanoisi, Jarento huokailee.

Lisätietoa uudesta katsastuslaista ja sen tuomista muutoksista voi lukea osoiteesta: http://www.mmaf.fi/documents/katsastuspakko20030401.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti