torstai 24. huhtikuuta 2003

Radalle harjoittelemaan

(Teksti Janne Salonen, kuvat Matti Sulanto)
Moottoripyörällä ajaminen on yksinkertaista, kunnes tulee se ensimmäinen äkkitilanne. Geenistöömme painetut primitiivireaktiot, kaasun päästö, ohjaaminen, jarrujen käyttö ja jähmettyminen eivät sellaisenaan sovellu moottoripyörän hallitsemiseen vaan herkästi johtavat äkkitilanteen pahentumiseen. Suljetulla alueella, esimerkiksi juuri moottoriradalla, voi suhteellisen turvallisesti harjoitella moottoripyörän hallintaa, ennakoivaa ajamista ja oikeita reaktioita erilaisissa liikennetilanteissa. Vanha totuus on, että viisas kuski ei koskaan joudu tilanteeseen josta vain taitava selviää.

Ajoharjoittelutapahtumien suosio on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti, huomattavasti moottoripyöräkannan kasvua nopeammin. Merkittävä osa tilaisuuksista järjestetään jollakin maamme monista moottoriradoista. Sekä radalle menijöitä että järjestäjiä on tullut vuosi vuodelta lisää ja kasvulle ei toistaiseksi ole näkyvissä loppua. Harjoittelumahdollisuuksia löytyy jokaiseen makuun.

Radalla tapahtuva ajoharjoittelu mahdollistaa paljon sellaisia asioita joita tavallinen motoristi ei liikenteessä voi tehdä: Pyörän hallinta ääritilanteissa, ääritilanteiden haku ja pyörän käytöksen opettelu niissä olosuhteissa joita ei tieliikenteessä tule kuin äärimmäisen harvoin. Varsinaisen tilanteen painaessa päälle on liian myöhäistä opetella tavallisuudesta poikkeavia taitoja. Radalla tapahtuvassa harjoittelussa ei ole kyse siitä, että voi ajaa lujaa pelkäämättä ajokortin menetystä. Moottoriradalla tapahtuvassa ajoharjoittelussa haetaan kokemusta ja elämyksiä, ei kierrosennätyksiä.


Kuka voi lähteä ajotapahtumiin?

Tapahtumia järjestetään kaikille motoristeille kokemukseen, pyörätyyppiin, ikään tai sukupuoleen katsomatta. Sekä kokenut, jo satojatuhansia kilometrejä tahkonnut motoristi että 16-vuotias juuri korttina saanut löytävät kumpikin itselleen sopivan tapahtuman. Muovikuulilla ajaville rataketuille tapahtumia ei juuri tarvitse mainostaa mutta myös veteraani-, custom- ja muilla pyörätyypeillä ajaville löytyy sopivia tilaisuuksia.


Kuva: Matti Sulanto (c) 2002Jokainen radalla ajettu metri lisää varmuutta omaan pyörään, sen hallintaan ja käyttäytymiseen. Useimmissa tapahtumissa ajaminen tapahtuu kouluttajan valvonnassa ja parhaimmillaan saat neuvoja ja ohjeita omien selviytymismahdollisuuksien ja ajotottumusten parantamiseksi. Radalla voi myös päästellä höyryjä ja kokeilla rajoja joita normaalissa liikenteessä ei ilman kohtuutonta riskiä voisi tehdä. Harjoittelu kasvattaa myös tarpeellista nöyryyttä kun huomaa miten helposti se hienoin ja uusin laite sittenkin vie kuskia eikä toisinpäin.


Tapahtumissa osallistujat jaetaan yleensä ryhmiin nopeutensa ja kokemuksensa mukaan. Älä valitse ryhmää jonka taso on omaa tasoasi korkeammalla, voit aiheuttaa vaaratilanteita paitsi itsellesi niin myös muille radalla ajaville. Omassa ryhmässään joko liian hitaasti tai nopeasti ajavat tyypillisesti liputetaan järjestäjien toimesta ulos ja siirretään sopivaan ryhmään. Jos mielessäsi väijyy kysymys mihin ryhmään kuulut, kysy neuvoa järjestäjiltä.


Vakuutukset ja ajoharjoittelu
Muutamat vakuutusyhtiöt ovat valitettavasti ottaneet perin negatiivisen kannan moottoriradoilla tapahtuvien ajoharjoitteluiden osalta. Ennen radalle lähtöä onkin hyvä tarkistaa vakuutuksensa kattavuus nimenomaan "moottoriradalla tapahtuvan ajoharjoittelun" osalta. Huomaa, että "rata-ajo" tai "rataharjoittelu" ovat kokonaan toinen asia. Vakuutusehdoissa ei yleensä kielletä ajotaidon ohjattua tai oma-aloitteista harjoittelua tapahtui se moottoriradalla, suljetulla alueella tai jossain muualla. Sen sijaan kaikkinainen kilpailu ja kisaaminen on vakuutusyhtiöille punainen vaate ja joskus raja harjoittelun ja kilpailun välillä ymmärrettävästi hämärtyy.


Jos vakuutusten kattavuus ei yksiselitteisesti selviä vakuutusehtojen pienestä präntistä vakuutusyhtiöstä kannattaa hankkia kirjallinen lausunto liikenne- ja kaskovakuutuksen kattavuudesta moottoriradalla tapahtuvan ajoharjoittelun osalta. Tässä kannattaa siis korostaa, että kyseessä ei ole kilpailutilanne tai varsinaisen rata-ajon harjoittelu. Myös tilaisuuden järjestäjä kannattaa mainita.


Jotta vakuutusyhtiön kanssa ei tulisi ennalta arvaamattomia ristiriitoja kellot ja muut ajanottovarusteet pidetään visusti poissa näistä tapahtumista. Tilaisuuksissa joissa ajetaan esimerkiksi kilvettömillä ratapyörillä kilvellisten seassa tai muuten kelloa vastaan ei radalle kannata edes mennä.


Muuta huomioitavaa ennen radalle lähtöä
Kuva: Matti Sulanto (c) 2002Paikan päällä on hyvä olla ajoissa, näin ehtii kuljettajakokoukseen jossa kerrotaan tilaisuuden säännöt, ajoryhmät ja kerrataan radalla ajon perusasiat kuten esimerkiksi liputussäännöt. Samalla voi valmistella pyöräänsä rata-ajoa varten, esimerkiksi rengaspaineet laitetaan rata-ajoa varten kohdalleen. Jos valmistelu ei ole tuttua tai sopivia työkaluja ei tullut mukaan näissä asioissa kannattaa kääntyä joko järjestäjien tai muiden paikalla olevien motoristien puoleen.

Myös oman moottoripyörän kunto on vielä kerran tarkistettava. Pyörästä ei saa tippua öljyä tai muita nesteitä. Kaikkien osien pitää olla kunnolla kiinni ja pysyä paikallaan. Joissakin tilaisuuksissa vaaditaan myös lasi- ja muovilinssien teippaamista ja sivupeilien irrottamista. Järjestäjillä on oikeus ja jopa velvollisuus olla päästämättä vajaakuntoista pyörää radalle.

Tavalliset katurenkaat sopivat ajoharjoitteluun erinomaisesti, mitään erikoisia kisarenkaita ei tapahtumissa tarvita. Rengaspaineiden alentaminen normaaleista maantiepaineista on suositeltavaa koska radalla tapahtuvassa ajoharjoittelussa renkaat lämpenevät tavallista ajoa enemmän. Nyrkkisääntönä rengaspaineissa pidetään edessä 2,1 kg ja takana 1,9 kg rata-ajossa. Tapahtuman päättyessä pitää muistaa nostaa rengaspaineet taas normaalilukemiin.

Farkuissa, lenkkareissa ja tuulipusakassa on turha koettaa radalle. Moottoripyöräilyyn soveltuvat ajovarusteet, esimerkiksi tixtex- eli Gore-asut käyvät vallan mainiosti vaikka nahkapuku on suositeltavin asu. Asialliset ajokengät ja -hanskat kuuluvat myös vaadittuihin varusteisiin. Kypärä pitää luonnollisesti olla päässä ja hihna oikein lukittuna. Lyhyesti sanottuna ajovarusteiden on oltava sellaiset, joissa kuljettaja tuntee itsensä turvalliseksi tieliikenteessä. Muutamissa tapahtumissa on järjestäjältä lainattavissa vielä esimerkiksi selkäpanssareita.

Kaatumisen sattuessa, tapahtui se sitten oman kodin parkkipaikalla, radalla tai maantiellä ovat asialliset varusteet joka pennin väärtejä. Suomen ilmasto-olosuhteissa kunnolliset varusteet puolustavat paikkaansa myös käytännöllisyyden ja harrastuksen mukavuuden kannalta.

Miten radalla tulisi ajaa?
Kuva: Matti Sulanto (c) 2002Hyvä perussääntö on, että ajamisesta pitää nauttia. Hampaat irvessä on vaarallista ajaa ja välillä on hyvä tulla hetkeksi varikolle rauhoittumaan sekä kertaamaan viimeisimpiä kierroksiaan. Jos ajaminen ei ole mukavaa ja rentoa ollaan vaarallisilla vesillä ja tuloksena voi olla kaatuminen. Myös nöyryyden kadottaminen ja "nyt mä osaan tämän" -tunne jossa ajo sujuu ovat vaarallisia.

Jokainen motoristi tarvitsee ennemmin tai myöhemmin vastaohjausta. Tekniikkaa ei opi järkeilemällä kirjojen kanssa vaan se pitää painaa reaktioksi selkärankaan. Myös kaarreajo ja tehokas jarruttaminen erilaisissa tilanteissa vaativat aktiivista harjoittelua. Oikea ensireaktio voi pelastaa motoristin loukkaantumiselta tai vielä vakavimmilta seurauksilta. Kukaan rehellinen motoristi ei voi sanoa olevansa täysoppinut kuski, jokainen aina maailman huippuammattilaisia myöten harjoittelee ja opettelee jatkuvasti.

Jokaisella järjestäjällä on myös säännöt siitä miten toimitaan eri tilanteissa radalla. Nämä säännöt on hyvä pyytää nähtäville siinä vaiheessa kun saavutaan radalle tai viimeistään kuljettajakokouksessa. Järjestävän osapuolen laatimat säännöt on helpointa miettiä ja omaksua valmiiksi jos niihin tutustuu jo ennen radalle tuloa.

Ohitustilanteessa vastuu on aina ohittajalla, aja siis vain omaa ajoasi. Älä muuttele ajolinjojasi yhtäkkiä tai antaaksesi takaa tulijalle tilaa, se voi johtaa vaaratilanteeseen. Juuri tämän takia monet järjestäjät vaativat taustapeilien poistamista tai teippaamista. Ajo-opastusta saa ja kannattaa pyytää järjestäjiltä, ensikertalaiselle tästä on paljon apua. Lopuksi voidaan sanoa vanha, tuttu tunnuslause: Älä tee toisille mitään mitä et haluaisi Sinulle itsellesi tehtävän.

Tapahtumien järjestäjiä ja aikatauluja
Kuva: Matti Sulanto (c) 2002Suurimpina ja tunnetuimpina järjestäjinä toimivat esim. Suomen Road-Race Ajajat (SRRA, http://www.srra.fi/), Moottoripyöräkerho 69 (MP69, http://www.mp69.org/), Suomen Moottoripyöräkouluttajat (SmoK), Zoo MC, Ducati Club of Finland ja Moottoripyöräilyn Tuki Ry (http://www.mp-foorumi.com/).

Jokaisella porukalla on ratatapahtumia sen verran että jos aikoo jokaisen kiertää, on hyvä ottaa koko kesä vapaaksi ja varautua rengaskaupoissa vierailuihin.

Yhdistysten www-sivuilta löytyy tietoa paitse itse yhdistyksista niin myös niiden järjestämistä tapahtumista, säännöistä sekä muista yksityiskohdista. Hinnat osallistumiseen ovat jokaisella sellaiset ettei konkurssi ainakaan uhkaa ihan ensimmäisenä. Näin olleen ainoa kynnys radalle lähtöön on itsessä.
Rata-ajoista ja tilaisuuksista löytyy kalenteri osoitteesta http://www.kokoontumisajot.com/rataajot.html.

BajaHill:n kokoama kalenteri kesän 2003 ajokoulutustapahtumista löytyy osoitteesta http://www.bajahill.net/documents/eak2003.html. Kurssien aikatauluja ja muuta koulutustietoa osoitteesta http://www.smoto.fi/koulutus/.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti