perjantai 30. tammikuuta 2004

Matkapyöräsafari selvittää ajohalut

(JPK)

Moottoripyörän osto on kallis tapa selvittää onko motorismi oma juttu, vai hiipuuko into parin ajokerran jälkeen. Parempi on mennä päivän matkapyöräsafarille vuokrapyörällä ja -varusteilla.

Eturivin motoristikouluttajana tunnettu riihimäkeläinen Motojysky Oy ottaa ensi kaudella ohjelmaansa ensi kertaa myös matkapyöräsafarit.

- Kysymyksessä on päivän kestävä tai pitempi koulutus- ja ajotapahtuma motoristeille, joilla ajamisen perusasiat ovat hallussa, sanoo Motojyskyn omistaja Jyri Tengman.

Tengmanin mukaan maantiesafari sopii hyvin myös yrityksen sidosryhmätilaisuudeksi tai firman oman moottoripyöräkerhon retki- ja jäsenhankintamuodoksi. Motojyskyltä löytyy vuokrattavaksi viisi omaa pyörää, mutta tarvittaessa Tengman lupaa järjestää ajokit vaikka 20 kurssilaiselle. Oma kalusto on 600-kuutioisia Hondia ja Yamahoita sekä kaksi Kawasaki ER 5:ttä.

Ennen safaria osallistujat näyttävät, että suoriutuvat riittävän hyvin jarrutuksesta ja hitaan ajon radasta. A-ajokortin ohella tämä riittää lähtötasoksi.

Leppoisan ajelun lisäksi safarilla harjoitellaan muun muassa ryhmässä ajamista, autojonon ohitusta ja merkinantoja porukassa.

- Mukana ryhmässä voi olla varsin kokemattomiakin kuljettajia, koska kouluttajat pitävät huolen siitä, että jokainen pärjää, Tengman sanoo.

Motojysky koulutti viime vuonna kaikkiaan 150 motoristia ennakoivan ajon kursseilla ja teematapahtumissa. Erikoiskurssien aiheita ovat muun muassa motoristin asenteet, vaaratilanteet, varusteet, moottoripyörämatkailu ja pyörän hoito. Viimemainittu on tarkoitettu erityisesti naisille.
Kaikkiaan 2 000 moottoripyöräilijää osallistui viime vuonna jollekin ajamiseen liittyvälle kurssille. Merkittäviä kouluttajia ovat Motojyskyn ohella SMOTO, Kuusysi ja liikennekouluttajien SMOK. Merkkikerhot kuten Ducati-klubi keskittyvät koulutuksessa omiin jäseniinsä.

- En koe muita koulutuksen järjestäjiä kilpailijoiksi, sillä tarvetta koulutukseen Suomen 100 000 motoristista olisi ainakin 30 000:lla Jyri Tengman sanoo.

Motojysky ammentaa kouluttajavoimavaransa Kahvakopla-kerhosta. Tengman kavereineen perusti kerhon 35 vuotta sitten Riihimäelle. Jäseniä koplassa on nyt yli 700.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti