sunnuntai 22. toukokuuta 2005

Tuhannet motoristit paraatissa Helsingin keskustaan

22.5.2005, päivitetty 26.5.2005 (Ropsu Nummi)

Hymyilevän Motoristin Kevätpäivää vietettiin tänä vuonna 21.5. loistavassa säässä Vihdin Nummelassa ja Helsingin keskustassa. Tapahtumaan osallistui aurinkoisena päivänä motoristeja kaikkiaan noin 4000 moottoripyörällä ja 3000 pyörällä ajettiin paraatissa Helsinkiin.

Suomen pisin paraati päättyi Helsingin keskustaan Makasiineille. Paikalle oli järjestetty monipuolista Kevätpäiväohjelmaa: puheita, moottoripyöränäyttely ja tietysti hyvät ravintolapalvelut. Elävää musiikkia oli sekä päivällä että illalla motoristien makuun järjestetyissä Kevätpäiväbileissä.

Liikkuvan poliisin edustajan, Kari Pesosen mukaan paraati sujui erittäin hyvin. Paraatin järjestelyissä oli kymmenkunta moottoripyöräpoliisia ja lisäksi liikennettä ohjaamassa lukuisia poliisipartioita. Poliisien lisäksi liikennetta oli ohjaamassa toista sataa vapaaehtoista liikenteenohjaajaa.

Motoristeilla painavaa sanottavaa ja hyvää kerrottavaa
SMOTON toiminnanjohtaja Hannu Virta kertoi, että vaikka suomalaisella motoristilla laki-, vakuutus ja muut harrastukseen vaikuttavat vastaavanlaiset tekijät ovatkin kohtuullisen hyvin, on paljon työtä vielä edessä ennen kuin asiat ovat kunnossa. SMOTOn tavoitteena on muun muassa saada liikennevakuutusjärjestelmä läpinäkyväksi, helpottaa pyörän rakentelua rajoittavaa lainsäädäntöä ja vaikuttaa sitä tulkitsevaan hallintokulttuuriin. Käytännön esimerkkinä kuultiin, että toisessa EU-maassa, esimerkiksi Ruotsissa, laillisesti ja turvallisesti rakennettu moottoripyörä muuttuu säädösten erojen takia rajan yli Suomen puolelle ajettaessa laittomaksi ja mahdottomaksi saada Suomen rekisteriin.

Hymyilevän Motoristin Kevätpäivässä julkistettiin myös tapahtuman tuotoista Invalidisäätiön Käpylän kuntoutuskeskukselle annettava lahjoitus sekä kerrottiin SMOTOn Motukka-toimintamuodosta ja Verta pakkiin hallitusti -verenluovutuskampanjasta.

Käpylän kuntoutuskeskus sai lahjoituksena osan Kevätpäiväbileiden tuotosta, noin 1 500 €. Keskukseen hankitaan lahjoituksella aiemmin puuttunut, kuntoutuksessa tarvittava jalkaprässi. Lahjoituksen luovuttivat kuntoutuspalvelupäällikkö Marjo Liimataiselle Heikki Penttilä Nummelan Moottorikerhosta ja Lassi Kiviniemi LC Entertainmentista.

Marja Suominen kertoi Motukasta. Se on SMOTOn projektina alkunsa saanut, sittemmin vakiintunut toimintamuoto, jonka tavoitteena on auttaa kriisitilanteeseen joutunutta motoristia. Kriisitilanne saatta syntyä esimerkiksi onnettomuuden tai läheltä piti -tilanteen seurauksena. Motukan kautta voi saada sekä ammattilaisen apua että vertaistukea.

Verta pakkiin hallitusti on verenluovutuskampanja, jossa eri kerhot kisaavat toisiaan vastaan luovutusten määrässä. Kampanja-aika on 1.5.-31.10.2005.

Kevätpäivän järjestelyvastuu vaihtuu vuosittain
SMOTOn vuosittainen tapahtuma kerää aina paljon motoristeja yhteen. Tänä vuonna järjestelyvastuussa olivat Ducati Club Finland, Nummelan Moottorikerho, Touring Finlandia MK sekä Zoo MC. Järjestelyistä vastaavassa ydintiimissä oli viitisentoista edustajaa eri kerhoista ja itse tapahtumaa toteuttamassa kaikkiaan satoja muita vapaaehtoisia harrastajia.
Ensi vuoden Hymyilevän Motoristin Kevätpäivän järjestelyvastuussa on MC Härmä.

6.2.2005 (Ropsu Nummi)
Paraatiajoa suomalaisittain
Hymyilevän Motoristin Kevätpäivään osallistui hyvin monenlaisia motoristeja. Osa ajelee endurolla, joku rakennetulla kopterilla, on ajanut paljon ja osa on vasta aloittanut harrastuksen. Monipuolisuus on myös vahvuutta.

Paraatissa ajaminen vaatii nipun kikkoja, jotta kaikki sujuu mallikkaasti. Paraatin seassa ajellessaan, ennalta Kevätpäristimessä olleet ohjeet huolellisesti opetelleena Bajahillin toimittaja pani merkille, että yllättävän monelta läksyt olivat jääneet tekemättä - vaikka ohjeet jaettiin kokoontumispaikalla jokaiselle.
Käynnistymättömien pyörien aiheuttamien tukosten ja muun lähtösählingin jälkeen parijonojelu yhdellä kaistalla sujui mallikkaasti, mutta moottoritiellä tasaväliseen ja limittäiseen nelijonoon järjestäytyminen ei ottanut sujuakseen koko kymmenien kilometrien matkan aikana.

Vaikka ohjeita ei ehkä prikuulleen noudatettukaan, oli paraatiajo silti komeaa. Mukavaa oli myös se, että koko paraatin matkalla oli risteysalueilla ja moottoritien ylittävillä silloilla paljon ihmisiä vilkuttamassa - tieto tapahtumasta oli levinnyt mukavasti muillekin.

Vuoden päästä toimittaja saattaa ajella Härmään, Seinäjoen pohjoispuolelle, seuraavaan Hymyilevän Motoristin Kevätpäivään - jospa sielläkin pääsisi nauttimaan mukavasta paraatimeiningistä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti