sunnuntai 22. toukokuuta 2005

Venemessuilla myös motoristeja kiinnostavia tarvikkeita

BajaHill kävi tutustumassa venemessuihin motoristin tarpeet mielessä. Jäisikö kelluvien vessojen varustetarjonnasta jotain käteen? Toimittaja huomasi veneilyharrastuksen kalleuden ja motorismin suhteellisen edullisuuden.
Vene 05 Båt - 12.-20.2.2005
Kuva (c) Santtu Ahonen 2005
Tämänkin veneen hinnalla saisi jotain järkevää, esimerkiksi Suzuki GSX-R 1100:n, siihen viriputket ja pyörän väreihin sopivan kyttyräpepsodenttipuvun.
Moottoripyöränäyttelyn jälkeen messukeskuksen täyttivät veneet. Toisin kuin mp-näyttelyssä paattimessut täyttävät kaikki hallit aivan ääriään myöten. Tämän lisäksi nämä messut kestävät muutaman päivän sijasta reilusti yli viikon. Käytävillä oli ainakin sunnuntaina reilusti enemmän kulkutilaa kuin prätkänäyttelyssä.

Päähallissa oli esillä satoja perämoottoreita sekä erilaisia veneitä pienistä kanooteista aina omakotitalon kokoisiin jahteihin. Jos ei ole kiinnostunut esiteltävistä laitteista on venemessuilla vähemmän katseltavaa kuin prätkänäyttelyssä. Uusia malleja sinne ei siis kannata lähteä bongaamaan. Sensijaan kaunista puutyötä on esillä todella paljon. Vaikka tiikkikansi ei ehkä sovellukaan bensatankin pinnoitteeksi siitä saisi todella hienon prätkätallin lattian.

Päähallista ei motoristille siis jäänyt käteen juuri mitään. Pienemmistä sivuhalleista rupesi löytymään kaikenlaista tarviketta ja osaa joka voisi olla hyödyksi.

Monet veneilytarvikkeet soveltuvat myös mp-käyttöön

Veneissä tarvitaan kosteutta ja tärinää kestäviä sähköliittimiä ja -tarvikkeita. Paattien pultit, mutterit ja muut kiinnitystarvikkeet ovat usein haponkestävää, ruostumatonta terästä. Moottoripyörien osille on pitkälti samat laatu- ja ulkonäkövaatimukset joten osat sopivat sellaisenaan prätkärakentelijan tarvikkeiksi. Tässä yhteydessä tuli huomanneeksi, että prätkämessuilla ei esillepanijoina juuri ollut ruuviliikeitä tai muuta yleisheebelikauppiaita.

Veneissä käytetään paljon komposiitti- ja kuitumateriaaleja joista on helppo muotoilla keveitä ja kestäviä osia erilaisiin kohteisiin. Materiaalit soveltuvat moottoripyörien katteiden, sivulaukkujen, rekisterikilven telineen, lokasuojan tai vaikka satulan pohjaksi. PAKCEM Oy (http://www.pakcem.com/) oli messuilla esittelemässä lasikuitu- ja muovikittejä sekä erilaisia kudosmattoja. Erityisaineista mainittakoon hiilikuitumatto tai UV-suojattu epoksimassa joka kestää myös suoraa auringonvaloa. Aineita voi ohjeita seuraten käyttää myös kotioloissa ja ne ovatkin varsin suosittuja motoristien keskuudessa.

Monella motoristilla on tallissa kompressori joka paukkeellaan saa akrankin pakoäänet kalpenemaan. Meridieselin käyntääni on myös melkoinen joten messuilta löytyi erilaisia ratkaisuja äänieristämiseen. Yksi tällaisten ratkaisujen tarjoaja on Oy Meluton Ab (http://www.meluton.fi/) joka valmistaa äänieristysmattoja Vantaalla. Yrityksen tuotteita saa satunnaisesti esimerkiksi Biltemasta, pienkohteisiin motoristit voivat kysellä hukkapaloja myös suoraan tehtaalta.

Kaikuluotain, tuulimittari tai kompassi ei liene prätkien vakiovarusteita mutta GPS-laitteiden esittelijöitä oli messuilla runsaasti. Sama laitehan kelpaa yleensä sekä maalla että merellä. Yllättäen kännykän kanssa toimivia GPS-latteita ei messuilla vielä näkynyt, ehkä sitten ensi vuonna?

Monet veneilyyn tarkoitetyt päällysasut eivät sovellu sellaisenaan motoristin ajokäyttöön. Sen sijaan erilaiset alusasut ja välikerrastot soveltuvat hyvin myös ajoasujen alle. Esillä on myös paljon pieneen tilaan meneviä, kosteuden kestäviä varustepakkauksia, erilaisia retkeilyvarusteita, taskulampuja, termospulloja ja muuta sellaista. Myös kevyitä nelipyöriä eli mönkijöitä oli esillä laajasti. Muutamalla käytävällä voisi kuvitella olevansa retkeilymessuilla...

Revitään seteleitä kylmässä suihkussa?


Messuilla kierrellessä motoristi havainnoitsi veneiden hintoja. On käsittämätöntä minkälaisia summia ihmiset voivat sijoittaa niinkin turhanpäiväiseen kuin veneeseen. Pienehkön retkiveneen hinnalla saisi melkein minkä tahansa prätkän ja siihen päälle vielä kunnon ajotamineet. Isomman kellukkeen hinnalla irtoaa jo useita erityylisiä pyöriä, talli, kaikki mahdolliset työkalut, mekaanikko ja oluet vuodeksi.

Toisaalta, kateellisena voimme seurata miten paljon veneitä voi muokata mieleisekseen ilman pelkoa identiteetin menettämisestä tai veromätkyistä. Wanhaankin Fiskariin voi ainakin periaatteessa asentaa suurehkon turboahdetun bensakoneen ilman, että verottaja luokittelee sen uudeksi pikasliippariluokan veneeksi josta pitää maksaa venevero ja jossa pitää olla uusi e-hyväksytty masto ja direktiivien mukainen suljetun kierron ulkolaitavessa. On eri asia pysyisikö tuon vanhan puuveneen laipiot kyydissä mukana.

Veroa tai ei, isompien moottoriveneiden bensankulutus saa innokkaankin burnaajan rengaskulut kalpenemaan. Tämän lisäksi on huomattava, että veneilytarvikkeet on hinnoiteltu moottoripyörävarusteiden ja sotatarviketeollisuuden varusteiden tyyliin. Ehkä myös veneilytarvikkeiden tulee olla ydinlatauksen kestäviä?

Venemessuilla on siis mukava käydä jo senkin vuoksi, että voi huomata oman harrastuksensa edullisuuden. Ne tarvikejalkatapit, tummennetut vilkkujen lasit, kromatut kipinämutterit ja sävytetyt kaatumaraudat harakankuvin voi sittenkin tilata aivan rauhassa ja ilman omantunnon tuskia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti