maanantai 11. kesäkuuta 2007

Design moottoripyörä osaksi ammattikorkeakoulutusta

Reilut 10 vuotta sitten moottoripyöräilyä pidettiin arveluttavana marginaali-ilmiönä. Moottoripyörien rakentelu ja muuntelukin oli vähintään veronkiertoa tai jotenkin lain ulkopuolista toimintaa. Tästä tilanteesta on tultu pitkä matka. Tänä vuonna yksilöllisesti valmistettu moottoripyörä on keskeinen teema Suomalaisen ammattikorkeakoulun opetusohjelman uudistuksessa.

Savonia ammattikorkeakoulu on ottanut rohkean askeleen koulutuksen uudistamisessa. Design moottoripyörää tullaan käyttämään esimerkkituotteena joka suunnitellaan ja markkinoidaan omana brändinä. Tarkoituksena on, että joka vuosi malli on hiukan erilainen. Pyörät tehdään tieliikennekelpoisiksi ja ne tulevat täyttämään kulloinkin voimassaolevat tekniset vaatimukset.

Eri opintolinjojen ja osastojen yhteistyöllä kytketään opiskelu työelämässä normaaliin kanssakäymiseen markkinoinnin, teollisen muotoilun, teknisen suunnittelun ja tuotantotekniikan välillä. Tavoitteena on käytännönläheisten asioiden kytkeminen esimerkkien muodossa nykyisiin opetusohjelmiin. Tuotteen, eli Design Moottoripyörän, myyntimahdollisuudet kartoitetaan ja projektit saattavat suunnitelmien mukaan poikia jopa yritystoimintaa sekä pienteollisuutta.

Innokkaimmilla opiskelijoilla on myös mahdollisuus rakentaa oma pyöränsä. Se jos mikä tuo käytännönläheisyyden opiskelun. Tämä projekti voikin kehittää suomalaisen moottoripyörien rakentelu- ja muunteluharrastuksen edellytyksiä merkittävästi. Näemmekö ehkä Suomalaisen moottoripyörien kaupallisen sarjavalmistuksen alkavan uudelleen? Aika näyttää...

Opetuksen päätavoitteena on kehittää teknistä opetusta niin, että valmistumisprosentti nousee ja kiinnostavalla ja kilpailukykyisellä opetuksella varmistetaan ammattitaitoisen työvoiman saanti tulevaisuuden teknologiateollisuudelle. Ikäluokkien yhä pienentyessä syntyy kovaa kilpailua opiskelijoista. Tässä kilpailussa pärjää vain aidosti korkeatasoinen ja nuoria kiinnostava koulutus.

Tuleva lukuvuosi 2007-2008 menee opetusohjelmien uudistamisessa ja kytkemisessä tuoteajatteluun. Vaikka ensimmäinen lukuvuosi onkin pilottivuosi, valmistunee ensimmäinen pyörä jo keväällä 2008.

Hankkeen rahoittajana toimii Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö. Yhteistyötä tullaan tekemään mm, Muotoiluakatemian, Savonia Busineksen ja Savon Ammatti- ja Aikuisopiston kanssa. MMAF toimii hankkeessa moottoripyörien rakentamisen sekä teknisen lainsäädännön asiantuntijana.

Hankkeesta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Savonia-ammattikorkeakoulussa Tatu Westerholmiin.
http://www.savonia-amk.fi/

Teksti: Hannu Virta & Santtu Ahonen 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti