Moottoripyörien viimeistelytaso oli HBS:ssä jälleen päätähuimaava. Paikalla oli useita maailmanluokan pelejä. Rakentajien käsityötaito, pitkähkö rakentelukausi ja jääräpäisyys tuottavat joka vuodelle mitä hienoimpia pelejä.
Näissä näyttelyissä voittajat valitaan yleensä näyttelyyn osallistuneiden keskinäisellä äänestyksellä. Rakentajat eli parhaat mahdolliset asiantuntijat itse valitsevat keskuudestaan kunkin luokan voittopelit. Tämän lisäksi yksi pytty on varattu tuomaristolle ja yksi yleisöäänestykselle sekä satunnaisia erityispalkintoja sponsoreille.
- Miksi noita moottoripyöriä oikein pitää tuolla lailla muunnella?, kysyi eräs valtakunallisen median naistoimittaja joku vuosi sitten.
- No miksi naisilla pitää olla monta erilaista mekkoa, miksei kaikki voi kulkea samanlaisessa mekossa?, oli vastaus.
Toimittaja ymmärsi heti.
Näyttelyiden luokkajaot
Rakentelun luokkajako on aina pitkähkön keskustelun aihe. Monille luokille on vuosien kuluessa vakiintunut melko tarkat määritelmät, toisten luokkien kanssa yhä haetaan suuntaa. Joskus asiaan vihkiintyneen harrastajankin on todella vaikea sanoa mihin luokkaan tietty pyörä pitäisi sijoittaa. Tämän lisäksi joku tuo paikalle silloin tällöin laitteen joka toisten harmiksi ja toisten onneksi rikkoo ja sotkee kaikki luokkarajat.
Luokkajako perustuu siis pitkälti kirjoittamattomaan kulturelliseen käytäntöön harrastuksen tyylisuuntien mukaan. Määritelmät elävät samalla tavalla kuin esimerkiksi muodissa korkojen tai hameen helman pituus.
Cafe Racer on luokkana alunperin Englannissa kehittynyt rakentelutyyli joka on maailmalla vakiinnuttanut asemansa mutta ei näytä olevan Suomessa rakentelijoiden massojen suosiossa. Luokassa olikin valitettavasti melko vähän osallistujia. Tämä ei onneksi himmennä voittajapyörien rakentelun tasoa. Luokan pyörät ovat tyyliltään nakuja tai minikatteilla varustettuja kilpureita joilla ei yleensä ole tarkoitusta ajaa kuin korkeintaan lähimmän nakkikiskan ympäri pikkukisaa.
Sportbike on uusi luokka joka nimensä mukaisesti kattaa supersport ja sport-luokan vakiopyörien rakentelun. Pyörissä panostetaan ulkonäön lisäksi tehoon ja ajettavuuteen. Tyypillisimpiä muutoksia ovat moottorin tehoon kasvattaminen ja siitä johtuva tarve pidentää swingiä. Kovaa ajaminen ei onnistu hytti pystyssä. Pyörät jaettiin ennen tämän luokan syntymistä joko kahvilakilpureihin tai street fightereihin.
Street Fighter eli katutaistelijat ovat temppupyöriä joiden eturengas ei ajokauden aikana kulu muuta kuin burniksissa ja endoissa. Pyörät on tyypillisesti varusteltu ärsyttämistä, temppuja ja kaatamista ajatellen; Peukalojarru, endurostonga, kaatumaraudat, useammat ajotapit, lisää tehoa, öljysumppuvoitelu, keulimaraudat, mattamaali, kumijätepinnoitus jne. Kahvilakilpureista streetfighterit eroavat siis erityisesti ajotyylin osalta.
Custom on näyttelyiden kaatoluokka johon sopii mikä tahansa pyörä jolle ei muuta paikkaa keksitä. Luokan pyörät ovat yleensä melko vakiomittaisia, vaikkakin saattavat olla kokonaan itse rakenneltuja. Custom-luokan määritystä hämärtää markkinamiesten omima nimi tehdaspyörien matalille, painaville ja pitkille kruisereille. Jos näyttelyssä ei ole omaa luokkaa bobbereille, trikeille, sivuvaunuille, touring & laukkupyörille jne., niin pyörät yleensä sijoitetaan nimenomaan Customiin.
Classic Custom on erotettu Custom -luokasta omaksi luokakseen Customin suuren määrän takia. Luokassa kisaavat taka-akseliltaan jousittamattomat eli jäykkäperäiset Customit tai yleiseltä stuukiltaan ja osiltaan hyvin vanhat pyörät.
Chopperit (chop = leikata) eli Kopterit ovat kevennettyjä, matalia ja keulastaan pidennettyjä pyöriä. Pyöristä on yleensä karsittu pois kaikki epäoleellinen, ja sitten vielä vähän. Kopteri on parhaimmillaan pitkällä maantiellä, pitkä akseliväli parantaa suuntavakautta. Luokka on yleisön keskuudessa ylivoimaisesti parhaiten tunnistettu, eroavathan pyörät mistä tahansa sarjavalmisteesta voimakkaasti.
Paras maalaus on kuvauksensa mukaisesti melko selkeä luokka. Maalauksessa keskitytään tasaisuuteen ja pinnan laatuun sekä sopivuuteen pyörän rakenteen ja muun ilmeen kanssa. Monimutkaisin maalaus ei aina voita, joskus tyylintään hyvinkin yksinkertaisen näköinen maalaus on todellisuudessa työläs ja siten voittajalaatua.
Edellämainittujen lisäksi näyttelyissä on usein mukana erilaisia sponsori-, fillari, Hot rod ja muita luokkia tarpeen ja tilanteen mukaan.
Voittajat: Cafe Racer
1. Teppo Saaristo - Yamazaki
2. Teppo Väisänen - Suzuki
3. Virtanen - Kawasaki '78
Voittajat: Sportbike
1. Tomi Hyvärinen - Yamaha R1
2. Jone Ketonen - Kawasaki 6R
3. Jani Immonen - Hayabusa
Voittajat: Street Fighter
1. Toni Kivinen - Suzuki GXR
2. Isto Ikonen - Suzuki PVR1100T
3. Heikki Kemppainen - Honda CBR
Voittajat: Custom
1. Sami Lahtinen (Ohno Mc Jyväskylä) - Panhead
2. Uba (Aliens Mc Vantaa) - H-D
3. Joni Kauvo - H-D
Voittajat: Classic Custom
1. Samuli Kaivola - Shovelhead '78
2. Jussi Lindgren - H-D Sportster '93
3. Lauri Levon - H-D '31
Voittajat: Chopper
1. Jude Packalen - BSA
2. Markus Pulkkanen (Ohno Mc Jyväskylä) - Chopper Maug
3. Mutu - Shovelhead -78
Ugliest saddle voitaja: Arto Vestman - Shovelhead '76
Best paint voitaja: Jude Packalen - BSA
Juryn valinta voitaja: Markus Pulkkanen (Ohno Mc Jyväskylä) - Chopper Maug
Tuomaristona toimi Johnny "Lone Hog" Martinssonin, Gugge Rothin sekä Roffen Plebs Choppers Stockholm:sta.
People' Choise voitaja: Anne Nyman - VLMC Chopper
Yleisöääniä annettiin reilut 400 kappaletta. Yleisö ei voi olla väärässä.
HBS12 kuvagallerioita meillä ja muualla
- Urheilukuvat.net josta myös oheiset artikkelin kuvat: http://www.urheilukuvat.net/Show/HBS12/
- http://www.vanhamoto.net/2012/06/helsinki-bike-show-2012.html
- http://flic.kr/s/aHsjzUHGnj
- https://picasaweb.google.com/109939388729871349279/HelsinkiBikeShow2012?authuser=0&feat=directlink
- http://motorstalkers.kuvat.fi/kuvat/Helsinki+Bike+Show+o9.o6.2o12/
- http://kautsi.1g.fi/kuvat/2012/Helsinki%20Bike%20Show%202012/?n=0
- http://orp.kuvat.fi/kuvat/Helsinki+Bike+Show+9.6.2012/
Näyttelyn järjesti MMAF eli suomeksi Muunneltujen Moottoripyörien Yhdistys yhdessä Aliens MC:n kanssa. MMAF on valtakunnallinen edunvalvontajärjestö ja sen tarkoituksena on edistää moottoripyörien rakentelu- ja muunteluharastusta. Mm. tämän takia näyttely oli ilmainen yleisölle ja osallistujille.
Seuraava rakennettujen ja muunneltujen moottoripyörien näyttely: Joutsa Chopper Show 7.7.2012
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti