sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Päivärinta neljättä kertaa sivuvaunuluokan maailmanmestariksi

Pekka Päivärinta (42) kruunattiin neljättä kertaa ratamoottoripyöräilyn sivuvaunujen Maailmanmestariksi. Keravalainen, jonka kyydissä taiteilee sveitsiläinen Adolf Hänni  (58), varmisti tittelin ajamalla kolmanneksi kauden päätösosakilpailussa Ranskan Le Mansissa.

Sivuvaunuluokan maailmanmestarit Adolf Hänni (vas.) ja Pekka Päivärinta.

Toinen suomalaiskuljettaja, Petri Makkula parinaan Timo Karttiala sijoittui sarjassa seitsemänneksi. Päätösosakilpailussa pari sijoittui kuudenneksi, vaikka menoa vaikeutti vanteen ja jarrujen väliin jäänyt nyrkin kokoinen kuminpala.

Viimeisen kilpailun voittoon ajoi britannialainen veljespari Ben ja Tom Birchall sijoittuen sarjassa hopealle. MM-pronssia saa Le Mansin kuuluisalla Bugatti-radalla kakkoseksi päräyttänyt saksalais-englantilainen kaksikko Jörg Steinhausen/Ashley Hawes.

Päivärinta/Hänni duon menestyksen salaisuus tällä kaudella oli tasaisuus. Suomalaispilotti sijoittui kaikissa kymmenessä osakilpailussa kolmen joukkoon. Voittoja tililtä löytyy kaksi ja kakkostiloja kuusi ja kahdesti tiimi oli kolmas.

Le Mansissa Päivärinnan ei tarvinnut laittaa kaikkea peliin ja se näkyi radalla. Kolmannesta lähtöruudusta kilpailuun startannut keravalainen piti paikkansa startissa, kolkutteli aikansa edellä menneen Steinhausenin kantoja, mutta tyytyi lopulta varmistelemaan maaliin pääsyn.

- Saatiin me Steinhausen kiinni, mutta se pakeni suorilla. Päätin olla hulluttelematta ja ajaa varmasti maaliin. Aika hyvin classic-pyörällä, vitsaili Päivärinta viitaten siihen, että hänen ajamansa LCR-Suzukin moottori on vuosimallia 2007.

Pekka Päivärinta kruunattiin ensimmäistä kertaa Maailmanmestariksi vuonna 2008. Tuolloin miehen menoa tasapainoitti Timo Karttiala. Vuosina 2010 ja -11 Päivärinnan kyydissä mestaruuteen taituroi Adolf Hänni. Mestaruuksien lisäksi Päivärinnan palkintokaappia komistaa kolme MM-hopeaa vuosilta 2006, 2007 ja 2009. Viime vuonna hän sijoittui MM-sarjassa neljänneksi.

Parhaimmillaan pari Makkula ja Karttiala ajoivat MM-osakilpailuissa neljänneksi. Suomessa ja Virossa ajetuissa kansallisten sarjojen kilpailuissa kaksikko sen sijaan otti voiton kotiin joka kerta, kun he radalla vierailivat.

– Miehestäkin täytyy löytää lisää rypistystä ja ensi kesänä treenata paljon, ainoastaan sillä mennään eteenpäin. Ensi kaudella täytyy olla palkintopallilla useampaan kertaan, muuten mennään väärään suuntaan, Karttiala kertoo.